Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

GROENLAND / delfstoffen / China vs VS / klimaat akkoorden

43 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
[verwijderd]
0
quote:

Chiddix schreef op 19 augustus 2019 07:13:

Er woedt een strijd om de grondstoffen rond de Noordpool door China,VS en Rusland.
Aan wie behoren de grondstoffen toe? Groenland is iets anders. VS maakt zich zorgen om de expansie van de Chinezen op Groenland.
Men denkt, als Groenland zichzelf kan voorzien de roep om onafhankelijkheid groot wordt. Trump wil dit oplossen door Groenland te kopen.
Mocht Groenland onafhankelijk worden op termijn, hebben de Denen het nakijken terwijl ze nu een prijs kunnen ontvangen bij verkoop van het eiland.
Vond het een domme zet van de Koningin van Denemarken , om Groenland meer autonomie te verlenen. Er zit een vermogen aan delfstoffen op het eiland. Het meeste zit onder het ijs en de sneeuw, neem ik aan.
----
[verwijderd]
0
quote:

haas schreef op 19 augustus 2019 08:54:

Groenland is niet van plan zich te verkopen aan de VS. President Trump had dat voorstel gedaan. Hij wil de VS laten zoeken naar bodemschatten in Groenland en opperde vervolgens het dan maar te kopen, net zoals de VS ooit Alaska heeft gekocht. De 55.000 bewoners hebben daarin geen interesse, maar staan wel open voor handel.

PS: mss is Canada beter ?
----
[verwijderd]
0
quote:

Chiddix schreef op 19 augustus 2019 09:35:

[...]

Groenland is niet van plan..... maar Denemarken is de eigenaar van Groenland. De Antillen zijn van Nederland. Die gaat over de onafhankelijkheid etc.
Suriname werd onafhankelijk maar Nederland moest wel zijn handtekening eronder zetten? Nu kun je niet bv de Krim daarmee gaan vergelijken want Oekraine heeft nooit getekend.
Voor Nederlands-Indie gold ook de handtekening van Nederland. Men moest onder dwang tekenen van de VS.
----
[verwijderd]
0
quote:

gokker schreef op 19 augustus 2019 10:35:

[...]

Stap 1 zou inderdaad de onafhankelijkheid van Denemarken zijn, als bij Suriname. Het zou dan een bevolking hebben als Andorra, dus wat meer dan Monaco en San Marino. Deze stap is niet uit te sluiten.
Stap 2 zou dan zijn dat de onafhankelijke staat Groenland zich aansluit bij de USA. Maar waarom USA en niet Ijsland of Canada?

Het lijkt me extreem onwaarschijnlijk dat Denemarken een deel van zijn territorium verkoopt, aan wie dan ook. We leven in de 21 eeuw.
----
[verwijderd]
0
quote:

Tom Riddle® schreef op 19 augustus 2019 11:04:

HOME / FORUM / KOFFIEKAMER / TRUMP / GROENLAND
================================================

:-)

[...]
Groenland is niet te vergelijken met deze dwergstaten!
voxeurop.eu/nl/content/article/336776...

--Vandaag zijn Canada, Australië en Kazachstan de grootste exportlanden van uranium. Gezien de enorme voorraden in Groenland zouden Denemarken en Groenland ook topspelers worden. Maar het wordt een huzarenstukje om alles in goede banen te leiden. “De handel in uranium is een van de meest ondoorzichtige ter wereld. Hoe kan je zeker zijn dat het niet in een kernwapen belandt? Australië zal je zeggen dat het kan, maar evident is het zeker niet”. En zo zou het de groene, vredelievende Denen met een serieus imagoprobleem kunnen opzadelen.

--Voor Groenland staat er nog veel meer op het spel. Door de opwarming van de aarde komen naast uranium nog andere bodemschatten in zicht. Het is zelfs zo dat, als uranium ontginnen verboden blijft, grote voorraden ijzererts, koper, goud en zeldzame aardmetalen die in de buurt liggen, economisch verloren gaan. En dat terwijl internationale mijngiganten en landen als Zuid-Korea en China er net hun oog op lieten vallen. Meer nog, Groenland zou het monopolie van China op het vlak van zeldzame aardmetalen – erg belangrijk voor smartphones en wagens – kunnen breken.

--De grondstoffenrijkdom is een vloek en een zegen, vindt The Copenhagen Post.
Zo wil de Amerikaanse aluminiumreus Alcoa een fabriek neerpoten in een dorp van 3.000 man. Ze zouden er bijna evenveel Polen en Chinezen tewerkstellen. Wat doet dat met een lokale gemeenschap? En hoe kan een eiland van minder dan 60.000 inwoners tegen die industriële mogols opboksen?

--Volgens de Deense krant zullen de aardoliewinning en de mijnbouw onvermijdelijk voor nog meer corruptie zorgen. En dat terwijl Groenland daar nu al door wordt ondermijnd en maar weinig ervaren mensen er het onderscheid weten te maken tussen politiek en business.

Het dagblad schrijft:
In het kielzog van ‘de lichtzinnige goldrush-stemming’ zal het milieu eens te meer vervuild en vernietigd worden. Daarnaast zullen de maatschappelijke tegenstellingen tussen de steden rond de mijnen en de afgelegen dorpen alleen maar groter worden.
Maar tegelijkertijd hebben de Groenlanders geen keus, meent Politiken:
Aangezien de inkomsten uit de visserij teruglopen en ook de subsidies uit Denemarken afnemen, moeten de Groenlanders wel experimenteren. Mensen die Groenland niet goed kennen, realiseren zich meestal niet hoe wijdverbreid de armoede er is.

Welke keuze de Groenlanders ook maken, hun toekomst zal ongetwijfeld in het teken staan van de wet van Murphy. Die stelt dat alles wat mis kan gaan, ook zál misgaan, schrijft Politiken.

==============================

Anders gezegd: kijk eens naar grondstofrijke Afrikaanse landen. Industriële mogols trekken het leeg, corruptie tiert er welig, de politieke top vult de zakken, het volk blijft net zo arm als dat het was ... en het milieu wordt verpest.
Dat wordt nog een hele uitdaging voor Groenland en het is te hopen dat Denemarken dit in goede banen kan leiden, anders wordt het één groot drama ... willekeurig uit welk land die 'delfstoffen mogols' komen.
----
[verwijderd]
0
nos.nl/artikel/2297758-groenland-wij-...
Groenland heeft de interesse van supermachten als de VS, China en Rusland vanwege zijn strategische locatie en de grondstoffen die het land bezit. Het land telt slechts 56.000 inwoners, die vooral langs de kust wonen. Het overgrote deel van Groenland is bedekt met een dikke laag sneeuw en ijs.

Op Groenland is wel een luchtmachtbasis van de Verenigde Staten gevestigd, de Thule Air Base.
[verwijderd]
0
Volkskrant 9 mei 2019
www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...

China breidt Zijderoute via Groenland uit naar Noordpool, VS vrezen ‘agressief gedrag’

Het land noemt zich zelfs een ‘nabije Arctische staat’, ook al ligt China duizenden kilometers verwijderd van de Noordpool. ‘We moeten deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden’, hield Pompeo zijn collega’s uit de zeven andere landen van de Arctische Raad voor. ‘China’s patroon van agressief gedrag elders zal een teken zijn hoe China het Arctisch gebied zal behandelen’, waarschuwde hij.

Nu de ijskap van de Noordpool zich als gevolg van de klimaatverandering in de zomer steeds verder terugtrekt, begint China steeds meer interesse te krijgen voor het gebied.

Tegelijkertijd is de noordelijke zeeroute steeds beter te bevaren. ‘De Noordpool-zeeroutes kunnen het Suez- en het Panamakanaal van de 21ste eeuw worden’, stelde Pompeo vast.

Dat vooruitzicht is voor China heel aantrekkelijk, omdat de tocht voor vrachtschepen naar Europa dan eenderde korter wordt dan via het Suezkanaal. De ‘Arctische Zijderoute’, zoals China het noemt, moet de noordelijke poot worden van het ambitieuze Belt and Road Initiative (BRI) waarmee het land de wereld probeert te omspannen. Sinds het eerste Chinese koopvaardijschip via de Noordelijke IJszee in 2012 in Rotterdam arriveerde, heeft de staatsrederij COSCO al tientallen schepen langs de noordelijke route gestuurd.

Bovendien probeert het land voet aan de grond te krijgen in de landen langs de ‘Arctische Zijderoute’. China tracht IJsland te paaien met het vooruitzicht dat het eiland een knooppunt zal worden voor het vrachtverkeer via het Arctische gebied. In Groenland heeft Beijing het oog laten vallen op de voorraden uranium en zeldzame aardmetalen die door het wegsmelten van de ijskap vrijkomen. Chinese bedrijven nemen al deel in Kvanefjeld, een gigantisch project voor de winning van zeldzame aardmetalen.

Beijing wilde ook de bouw van drie nieuwe luchthavens op Groenland financieren, maar dat project wekte de argwaan van de Verenigde Staten
Chiddix
0
Er zit dus meer achter de uitspraak van Trump dan de media dacht. Die verklaarde Trump voor gek toen hij zei, ik wil Groenland kopen.
[verwijderd]
1
Chinese bedrijven nemen al deel in Kvanefjeld, een gigantisch project voor de winning van zeldzame aardmetalen:

YOURS, MINE OR OURS? THE KVANEFJELD MULTI-ELEMENT PROJECT IN NARSAQ, GREENLAND
polarconnection.org/kvanefjeld-narsaq/
Narsaq is owned by the Australian exploration and development company Greenland Minerals and Energy Limited and is poised to become the world’s second largest rare-earth mine (Oneal 2017) and fifth largest uranium mine (Jamasmie 2017). According to the most recent feasibility study, the Kvanefjeld multi-element (Rare Earth Elements, Uranium, Zinc) mine project in Narsaq is projected to bring in $1.59 billion USD (“Greenland” 2018). Rare earth elements cannot be extracted separately from the uranium present in the deposits, making the threat of radioactive byproducts unavoidable if the mine were to open.

Many people in Narsaq are hopeful that the mine will provide jobs and will bring an influx of money and tourists into their community (Leineweber 2000). However, The Association Against Uranium in Narsaq (Earth Charter Narsaq, Narsami Uranisiornermut Naaggaartut) is fearful of the potential for radon dust and radioactive tailings to contaminate their waters, fields and animals

The company’s current plan for mitigating the potential effects of the radioactive waste produced includes a two-mile long pipeline that would funnel the tailings into a lake located above the fjord. There is yet to be a plan for how to control the radioactive dust that may contaminate nearby sheep pastures and water sources
.
haas
0
quote:

Chiddix schreef op 19 augustus 2019 13:32:

Er zit dus meer achter de uitspraak van Trump dan de media dacht. Die verklaarde Trump voor gek toen hij zei, ik wil Groenland kopen.
allemaal afleidings-twitters van Trump
[verwijderd]
0
Op Groenland is wel een luchtmachtbasis van de Verenigde Staten gevestigd, de Thule Air Base:

====================

Thule Air Base is home to the 21st Space Wing's global network of sensors providing missile warning, space surveillance and space control to North American Aerospace Defense Command (NORAD) and Air Force Space Command (AFSPC).

Thule Air Base is also home to the 821st Air Base Group and is responsible for air base support within the Thule Defense Area for the multinational population of "Team Thule". The base hosts the 12th Space Warning Squadron (12 SWS) which operates a Ballistic Missile Early Warning System (BMEWS) designed to detect and track ICBMs launched against North America. Thule is also host to Detachment 1 of the 23rd Space Operations Squadron, part of the 50th Space Wing's global satellite control network.
en.wikipedia.org/wiki/Thule_Air_Base
[verwijderd]
0
quote:

haas schreef op 19 augustus 2019 15:19:

[...]
allemaal afleidings-twitters van Trump
Groenland lijkt wel een geopolitieke orgie ;-)
--China heeft belang bij de grondstoffen- en (toekomstige) vaarroutes
--Rusland heeft ongeveer dezelfde belangen
--De VS hebben verdedigingsbelangen en zullen er uiteraard ook spionagevliegtuigen hebben staan ivm de Russen EN zullen uiteraard ook belangen bij de grondstoffen en (toekomstige) vaarroutes hebben.

Maar nogmaals .. hoewel de geopolitieke belangen dus groot zijn, Trump de Groenland kwestie (gesteund door zijn regering) eerdaags gaat bespreken ipv twitteren, lees ik nergens wat de EU ervan vindt, terwijl juist de EU (Denemarken) hierin een grote speler kan zijn !
[verwijderd]
0
Kennelijk zou het zowel China, Rusland en de V.S. in de kaart spelen, wanneer het ijs op- en rond Groenland zo snel mogelijk smelt.

Oftewel kunnen deze 3 grootmachten denken 'Parijs akkoorden leuk, maar vooral niet teveel van aantrekken' .... en zoals onderstaand blijkt, trekken de Groenlanders zich daarvan ook niets aan ;-)
[verwijderd]
0
The Safia blog (student association for international affairs)
By Georgia Anagnostaki, researcher of the unit «Politics & International Relations» 2019
thesafiablog.com/2019/01/06/anagnosta...

In the last decade, however, the interests of Denmark, the EU, the US as well as China have shifted towards the island’s mineral reserves and, to a lesser extent, the impact of climate change. In that context how could the EU and Denmark, as the closest players to Greenland, benefit from their current status and legal bonds with the Self-Government? What is Greenland’s advantage and role in the Arctic? How do interests of players such as China and the US collide?

Conclusions
To the Self-Government, independence is crucial. Despite the recent further assumption of powers, Greenland seems to want more: potential sovereignty. The need for economic independence is crystal clear, in order for Greenland to develop, for example, defence systems and capabilities, let alone provide from their own revenue to their own people. As far as the island feeds on fisheries and the Danish subsidy, independence discussions sound utopic. Yet the Self-Government is aware of that, which is why Greenland declared that they simply “can’t afford” to sign the Paris deal on reducing fossil fuel emissions, despite the fact that they are highly affected by global warming.[30] Greenland must start investing on research and exploitation of mineral resources, as well as attracting foreign investments. Wanting to cut ties with Denmark and possibly the EU plus attracting massive investments, a fundamental cooperation with China seems inevitable.[31] It only remains for us to see what European and Danish diplomacy can do to protect their own benefit from the region and relations with the US.
luchtschip
1
quote:

Tom Riddle® schreef op 19 augustus 2019 15:28:

[...]
Groenland lijkt wel een geopolitieke orgie ;-)
--China heeft belang bij de grondstoffen- en (toekomstige) vaarroutes
--Rusland heeft ongeveer dezelfde belangen
--De VS hebben verdedigingsbelangen en zullen er uiteraard ook spionagevliegtuigen hebben staan ivm de Russen EN zullen uiteraard ook belangen bij de grondstoffen en (toekomstige) vaarroutes hebben.

Maar nogmaals .. hoewel de geopolitieke belangen dus groot zijn, Trump de Groenland kwestie (gesteund door zijn regering) eerdaags gaat bespreken ipv twitteren, lees ik nergens wat de EU ervan vindt, terwijl juist de EU (Denemarken) hierin een grote speler kan zijn !
De EU gaat niet meer serieus in op de war taal tweets van Trump.
[verwijderd]
0
quote:

luchtschip schreef op 19 augustus 2019 15:57:

[...]

De EU gaat niet meer serieus in op de war taal tweets van Trump.
China spreekt echter, non verbaal, duidelijke taal ... en daar gaan ze kennelijk ook niet op in.
Te druk met zakken vullen in Brussel ?
luchtschip
0
quote:

Tom Riddle® schreef op 19 augustus 2019 16:18:

[...]
China spreekt echter, non verbaal, duidelijke taal ... en daar gaan ze kennelijk ook niet op in.
Te druk met zakken vullen in Brussel ?
Nog nooit gehoord van diplomatiek overleg?

Wat daar gebeurt, komt meestal niet naar buiten.

Wij hebben dus geen idee en kennis of Europa wel of niets iets gezegd heeft tegen China.

Diplomatiek overleg is heel belangrijk.

Trump schreeuwt zijn gedachtenkronkels van de daken, als een visverkoper op de markt.
Hij vergeet dat hij President van het economisch grootste land ter wereld is en de grootste politie agent ter wereld.

Zijn tweets over Groenland, de Groenlandse bevolking en Denemarken, zijn denigrerend, beledigend en arrogant.
Het gaat over een volk en hun land en Trump zegt al op voorhand dat zij hun dopjes niet kunnen doppen en hij het land wel zal redden. Wie denkt hij wel dat hij is ? Totaal respectloos naar een land en het volk van Groenland.

Zo werken de contacten en onderhandelingen tussen landen niet.
Chiddix
0
quote:

Tom Riddle® schreef op 19 augustus 2019 15:28:

[...]

Maar nogmaals .. hoewel de geopolitieke belangen dus groot zijn, Trump de Groenland kwestie (gesteund door zijn regering) eerdaags gaat bespreken ipv twitteren, lees ik nergens wat de EU ervan vindt, terwijl juist de EU (Denemarken) hierin een grote speler kan zijn !
Groenland is in de vorige eeuw uit de Europese Gemeenschap gestapt i.v.m visserij.
Dus bemoeit de EU zich niet met Groenland, ook niet met Bonaire etc
Cézan
0
Kennelijk idd..wat moet Trump for heavens sake in the middle of nowhere island.
Vloog weleens boven Groenland met scary idee stel dat het vliegtuig uitgerekend daar crasht en je overleeft het zelfs. ..wat moet je daar. Toen bar koud denk ik en uitgestrekt kolossaal wit. Nu??

^^
Mijn Vriend
0
Dat Trump & Co interesse hebben voor Groenland is een wel erg sterk indirect bewijs dat klimaatsverandering aan de gang is. Dan, nu ze geconcludeerd hebben dat er steeds meer land van Groenland bruikbaar wordt, dan is het voor de Janks zowat een must om het kopen; a) vanwege grondstoffen etc, en b) een claim te voorkomen van elke liter water Denemarken heeft verloren. Denemarken zit op een goudmijn.
43 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront