Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Koffiepraatjes

3.401 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
voda
0
Beursblik: Draghi zet de tuinslang aan

(ABM FN-Dow Jones) Het pakket stimuleringsmaatregelen dat de Europese Centrale Bank donderdag heeft aangekondigd was zoals verwacht gevarieerd, maar de uiteindelijke inhoud bleek toch een verrassing. Dat stelde marktanalist Bas van Geffen van Rabobank in een reactie op het nieuws.

Vooral het nieuwe opkoopprogramma of QE bevatte een onverwacht element: de ECB gaat weer maandelijks obligaties opkopen, maar verbond daar geen einddatum aan.

"Het bedrag van 20 miljard euro per maand was in eerste instantie teleurstellend", aldus Van Geffen. "Maar het feit dat er geen einddatum aan zit wordt als erg 'dovish' gezien."

Daar komt bij dat de ECB verwacht door te gaan met opkopen tot vlak voor de eerste renteverhoging. "Dit maakt het terugdraaien van de aankopen lastiger dan voorheen, omdat dat ook direct een sterker signaal over een renteverhoging geeft."

Al met al betekent de QE met een open einde dat de markt verwacht dat deze monetaire verruiming nog wel even door zal gaan, aangezien er voorlopig nog geen renteverhogingen worden ingeprijsd.

Wat dat betreft presenteert Draghi geen bazooka en ook geen waterpistool, maar zet hij eerder de tuinslang aan, concludeerde van Geffen. Die raakt immers ook niet leeg.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Update2: ECB kondigt nieuwe stimuleringen aan

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft donderdag conform verwachting de depositorente verlaagd en een nieuwe QE aangekondigd, omdat de inflatievooruitzichten tekort blijven schieten. Dit bleek uit het rentebesluit van de ECB.

"Substantiële" maatregelen, zo verwoordde Draghi het.

Vanaf 1 november gaat de ECB maandelijks voor 20 miljard euro aan obligaties opkopen. Dit zal gebeuren zolang als nodig is, aldus de centrale bank. De opkopen zullen kort voor de ECB de rente weer verhoogd, gestaakt worden.

Het belangrijkste rentetarief bleef staan op 0,00 procent, maar de depositorente werd verlaagd van 0,40 procent negatief naar 0,50 procent negatief. Aan de strafrente werd ook niet getornd, die bleef 0,25 procent.

De centrale bank merkte op dat de basisrentetarieven van de ECB op hun huidige niveau of lager zullen blijven, en in ieder geval zo lang als nodig is om de inflatievooruitzichten voldoende in de buurt te brengen van een niveau onder maar dicht bij 2 procent. Eerder zei de ECB nog dat de basisrentetarieven "ten minste de gehele eerste helft van 2020 op hun huidige niveau of lager blijven".

Draghi merkte op dat hij een "significante" stijging van de inflatie wil zien.

Ook kondigde de ECB aan de voorwaarden van de TLTRO aan te passen "om gunstige kredietvoorwaarden" te garanderen.

Tot slot kwam de ECB met een tiered systeem voor de depositorente. Dit betekent dat slechts een deel van de liquiditeit van banken belast wordt tegen het negatieve tarief.

ECB verlaagt ramingen

De eurozone zal dit jaar met 1,1 procent, 1,2 procent in 2020 en met 1,4 procent in 2021 groeien, zo bleek donderdag uit de nieuwste ramingen van de ECB.

Dit jaar zal de inflatie volgens de centrale bank uitkomen op 1,2 procent, waarbij de inflatie de komende maanden nog zal dalen. Een jaar later zal de inflatie vermoedelijk op 1,0 procent uitkomen en in 2021 op 1,5 procent.

In juni ging de ECB nog uit van een economische groei van 1,2 procent in 2019, met een versnelling naar 1,4 procent in 2020 en wederom 1,4 procent groei in 2021.

In 2019 stegen de consumentenprijzen in de eurozone volgens de ECB bij de vorige raming nog met 1,3 procent, waarna de inflatie in 2020 zou oplopen naar 1,4 procent en naar 1,6 procent in 2021.

De euro/dollar handelde op 1,0986.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
Willy Wave
0
Geert Schaaij heeft iets te melden over Fugro (met Boskalis). Ideetje dat geen cash vergt (want aandelenruil) maar wel een complete short-squeeze in Fugro zou opleveren lijkt me zo:

Conclusie:
Het aandeel Fugro heeft een koersdoel van €13,50 voor de middellange termijn. Gerekend naar de huidige koers €6,85 is dat een stijgingspercentage van bijna 100%. Boskalis heeft een gemiddeld koersdoel van €23,96, een stijgingspotentieel van ruim 26%. Laten we deze koersen als uitgangspunten nemen. We zien een omruil dan van aandelen Fugro tegen een koers van €12,20 tegen aandelen Boskalis tegen een koers van €23,96.
Beursgenoten zou een aandelenruil van 1,9 aandelen Fugro tegen 1 aandeel Boskalis acceptabel vinden. De loyale beleggers in Fugro hebben dan kans om mee te profiteren, terwijl de (onderwaardering) op papier is flink is weggewerkt. Boskalis kan de portemonnee dichthouden, en laten we eerlijk zijn, kopen en betalen met aandelen is betalen met eigen vermogen, en dat is waar de beurs voor bedoeld is.
*Vergeleken met een bod in contanten is het voordeel dat de bestaande financieringsmogelijkheden niet te hoeven worden aangesproken en blijft er ruimte voor verdere expansie.

===================

Herkansing voor overname Fugro door Boskalis? Wij betalen graag de koffie...

Zou een overname van Fugro door Boskalis er nu wel in zitten? Onder beleggers die het aandeel Fugro tegen een hogere koers hebben aangeschaft dan er bij een eventuele overname waarschijnlijk voor zal worden betaald, leeft de angst voor een overname. Beursgenoten geeft in dit stuk een paar uitgangspunten mee, waarvan wij denken dat beleggers er mee kunnen leven en waarmee Boskalis zijn eerder beoogde overname kan doen. Fugro loopt dan niet meer langs de rand van zijn bankconvenanten en ‘shorters die het aandeel nu gijzelen, hebben het nakijken. Maar eerst vertellen wij u hoe de vlag er bij beide bedrijven voor staat.

voda
0
Ook Brussel roept Nederland op hand van de knip te halen

De Europese Commissie roept EU-lidstaten die ruimte hebben om hun begrotingsteugels te laten vieren nadrukkelijk op meer geld in de economie te steken. Volgens Eurocommissaris Valdis Dombrovskis, verantwoordelijk voor financiële stabiliteit, kan de Europese Centrale Bank de klus om de economie aan de praat te houden niet in zijn eentje klaren.

Dat zei de Let vrijdag in Helsinki, waar de Europese ministers van financiën dit weekend onder meer spreken over de stevige groeivertraging van de Europese economie als gevolg van de naderende chaotische brexit en de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Dombrovskis verwees naar Duitsland, waar een recessie dreigt. Dat land heeft nog ruim voldoende financiële armslag om te investeren. 'Hiervoor is het nu dan ook een geschikt moment', zei de Eurocommissaris, die ook Nederland noemde als land met flinke investeringsmogelijkheden.

Investeringsprogramma van €50 mrd
Dombrovskis sloot aan bij het ongebruikelijk stevige pleidooi van ECB-president Mario Draghi van donderdag dat eurolanden met budgettaire ruimte aan de slag moeten om de economie een slinger te geven. Draghi gaf eveneens Nederland als voorbeeld. 'Ik heb begrepen dat Den Haag een investeringsprogramma van €50 mrd heeft. Dit is een goed moment om dat te activeren', zei Draghi, die daarmee refereerde aan geruchten dat het kabinet werkt aan zo'n fonds.

Ook voorzitter Mario Centeno van de Eurogroep, het informeel overlegorgaan van ministers van financiën in de eurozone, prees in Helsinki het belang van een ruimer begrotingsbeleid door Nederland en Duitsland.

Hoekstra zwijgt in alle toonaarden
Minister Wopke Hoekstra wilde niet reageren op het pleidooi van zowel de ECB als Dombrovskis en Centeno om de Nederlandse geldkraan aan te zetten. Hij en staatssecretaris Menno Snel zeiden donderdag op het laatste moment af voor de bijeenkomst in Helsinki, naar eigen zeggen omdat ze druk zijn met de voorbereiding van Prinsjesdag aanstaande dinsdag. Ook vanuit Den Haag hield Hoekstra de lippen op elkaar over de eventuele komst van zo'n investeringsvehikel.

Nederland krijgt al langer kritiek dat het de hand te veel op de knip houdt, onder meer van Brussel en in juli nog het Internationaal Monetair Fonds. Dombrovskis noemde het hoge begrotingsoverschot de reden dat zowel Duitsland als Nederland in het rijtje van EU-landen staat met zogeheten 'macro-economische onevenwichtigheden'. De rest van de landen in die categorie, waaronder België en Frankrijk, kampt vooral met te hoge overheidsschulden.

Cyberaanvallen
In Helsinki bogen de ministers van financiën zich ook over de vraag of de Europese Unie voldoende weerbaar is tegen cyberaanvallen en andere digitale dreigingen. Huidig EU-voorzitter Finland zette dit onderwerp voor het eerst ooit op de agenda, omdat het zich kwetsbaar voelt. Het is een van de vele EU-landen die vrijwel al hun transacties met een bank- of creditkaart laten afwikkelen in Noord-Italië of België.

Kwaadwillenden die het ict-systeem platleggen of zelfs de fysieke kabels doorsnijden, kunnen de Finnen hard raken. 'Er is een groot grijs gebied tussen oorlog en vrede. Veel legers in de EU hebben hun brandstofvoorziening uitbesteed aan private bedrijven. Als het leger de brandstofleveranciers moet betalen en het betalingssysteem is lamgelegd, dan hebben we een probleem,' aldus het Finse ministerie van financiën.

Cryptomunten
Andere bron van zorg zijn de zogeheten cryptomunten, zoals de bitcoin. Ook zij kunnen de stabiliteit van het financiële systeem grote schade toebrengen, erkenden de EU-ministers. ECB-directielid Benoît Cœuré zei in een persconferentie in Helsinki dat de EU de lat hoog moet leggen bij het ontwikkelen van gemeenschappelijke wetgeving om het virtuele geld goed te keuren, te reguleren en voor het toezicht erop. Die eventuele regulering gebeurt nu nog nationaal.

De Europese Commissie is wel bezig met een onderzoek naar virtuele munteenheden, zei Dombrovskis. 'Snelle actie is nodig.' Hij heeft naar eigen zeggen aan Facebook uitleg gevraagd over de beoogde introductie van de libra, waarmee gebruiker van het sociale medium via Messenger en WhatsApp aankopen kunnen doen.

fd.nl/economie-politiek/1316737/ook-b...
DeZwarteRidder
0
Prijsexplosie voor helium verpest ballonnenfeestjes

Door Theo Besteman
31 min geleden in FINANCIEEL

Amsterdam - Feestjes en festivals moeten het vaker zonder de opstijgende zeeën vol kleurige helium-ballonnen doen. De prijs van het gas is in korte tijd hemelhoog geknald.

Een plots ontstaan wereldwijd tekort in de groothandel heeft de tarieven van helium, dat ook voor koeling wordt gebruikt, volgens winkeliers sinds augustus fors laten stijgen. Feestartikelenwinkels krijgen minder geleverd, tegen drastisch verhoogde prijzen.

„De groothandelsprijzen zijn in een paar maanden meer dan verdubbeld”, zegt de uitbater van B&B Feestartikelen. Voor een cilinder van vijftig liter is de prijs volgens hem bijna 130% gestegen, zo’n €100. „Er is geen enkele vervanging voor helium; winkeliers moeten de prijsverhogingen dus vroeg of laat wel doorberekenen aan klanten. Zo hebben wij dit in 25 jaar niet meegemaakt”, aldus de winkelier.

"Het wordt steeds moeilijker om nog voor bruiloften en feesten te leveren"

Ook de parodie-ballon van Boris Johnson, als levensgrote mokkende baby, die boven Brexit-demontraties hing blijft aan de grond. De benodigde €12.000 voor helium waren door de protestbeweging volgens The Guardian niet op te brengen.

Helium is sinds de ontdekking in 1868 populair in de industrie: het gas heeft het laagste smelt- en kookpunt en is veel minder brandbaar dan waterstof. Ook de metaalsector, waar het als beschermgas bij het lassen wordt gebruikt, voelt de prijsstijging. Wat er bij deze schaarste nog aan zuiver helium is, gaat eerst naar de ziekenhuizen, waar ze onder meer mri-scanners van Philips koelen.

„Het wordt steeds moeilijker om nog voor bruiloften en feesten te leveren. Gelukkig tonen klanten die een feestje willen voorlopig begrip”, aldus een zegsman van DeReclameBallon.nl. „Aan ons ligt het niet.”
DeZwarteRidder
0
Nieuwste iPhone wekt walging op
Laurens Verhagen

Het nieuwe paradepaardje van Tim Cook, de iPhone 11 Pro, roept onverwacht weerstand op. Het toestel heeft drie cameraatjes aan de achterkant. Mensen met trypofobie (angst voor kleine gaten) gruwelen bij die gedachte.

Apetrots was Applebaas Cook dinsdag bij de presentatie van de nieuwe iPhone. De drie camera's aan de achterkant moeten garantstaan voor mooie foto's. De configuratie van die cameraatjes - niet in een rijtje zoals bij de concurrentie, maar in een driehoek - leidt echter niet bij iedereen tot enthousiaste reacties. Integendeel: veel mensen beklagen zich op sociale media. Het zijn mensen die last hebben van trypofobie, angst voor kleine gaten.

De cameraopstelling van het laatste speeltje van Cook zorgt voor rillingen, kippevel en walging. In elkaar geknutselde photoshops van toekomstige iPhones met de hele achterkant bedekt met camera's zijn voor deze mensen een regelrechte nachtmerrie. 'Had Apple hier nou echt geen rekening mee kunnen houden?', vragen zij zich vertwijfeld af.
voda
0
CM.com kondigt Amsterdamse beursgang aan

(ABM FN-Dow Jones) CM.com is van plan een beursnotering aan Euronext Amsterdam te krijgen. Dat maakte het communicatieplatform met betaalfunctionaliteit uit Breda maandag bekend.

Het bedrijf wil ongeveer 100 miljoen euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Daarnaast zal een beperkt deel van het belang van de bestaande aandeelhouders worden aangeboden, met name door de oprichters Jeroen van Glabbeek en Gilbert Gooijers.

Het bedrijf verwerkte vorig jaar bijna twee miljard berichten, meer dan 100 miljoen minuten aan stemgesprekken en circa 595 miljoen euro aan transacties.

De beursgang zal primair worden begeleid door ABN AMRO en Jefferies.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
DeZwarteRidder
0
Uitspraak: geen schadevergoeding voor dode coniferen

Door Redactie DFT
8 min geleden in GELD

Den Haag - Een zware voorjaarsstorm vernielde vorig jaar iemands confinerenhaag. De gedupeerde kreeg geen cent terug van zijn verzekeraar ASR, nadat experts met moderne middelen hadden aangetoond dat de coniferen indertijd al dood of stervende waren.

Bij de storm woei een deel van de muur van de buren om, waarbij een rij coniferen werd geplet. De gedupeerde claimde op basis van zijn woonverzekering €3631 bij ASR voor het afvoeren van de oude haag en het planten van een nieuwe. ASR weigerde te betalen en de zaak werd voorgelegd aan de geschillencommissie van het financiële klachteninstituut Kifid. Die gaf de verzekeraar gelijk.

Oude beelden

Nadat de verzekerde de schade had gemeld, ontstond bij ASR namelijk twijfel of de coniferen voor de storm wel leefden of levensvatbaar waren. ASR schakelde een expertisebureau in, dat eens goed de beelden van de confiren bekeek via het programma Cyclo Medio, waarmee de openbare ruimte nauwkeurig in beeld is gebracht door camera-auto’s. De overheid maakt van dergelijke beelden ook veel gebruik, bijvoorbeeld bij de bepaling van de WOZ-waarde van een huis.

Uit dat onderzoek bleek dat „minimaal twee jaar voor de storm al sprake was van een bruingekleurde coniferenhaag en de conditie van de haag al zeer slecht en levensbedreigend was.” Een expert concludeerde bovendien dat de haag last had van zeer slechte omgevingsfactoren, doordat de later omgewaaide muur veel zonlicht wegnam. „Niet anders geconcludeerd kan worden dat dit er de oorzaak van is dat de coniferen verzwakt werden en daarmee vatbaar voor onder andere parasitaire insecten.”.

De geschillencommissie concludeerde dat de coniferen al voor storm al geen geldelijke waarde meer hadden. ASR hoeft daarom niet te betalen.
voda
0
EU geconfronteerd met Amerikaanse heffingen
FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Airbus Group SE nominatif adm
121,24 0,00 0,00 % Euronext Paris
Airbus SE
121,24 0,00 0,00 % Euronext Paris
Airbus SE
121,16 0,00 0,00 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)
(ABM FN-Dow Jones) De Europese Unie bereidt zich voor op een ronde nieuwe importheffingen door Washington voor zijn export naar de Verenigde Staten, nu er geen schikking mogelijk lijkt inzake het geschil over de Europese steun aan Airbus.

Het geschil kent een relatief lange historie en gaat over de vermeend onterecht verstrekte steun aan Airbus door de Europese Unie en lidstaten Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Zo werden gunstige leningen verstrekt aan Airbus voor de A380 en de A350. Deze toestellen concurreren met de 787 Dreamliner van het Amerikaanse Boeing.

In mei van dit jaar oordeelde de Wereldhandelsorganisatie WTO al dat de steun onterecht was.

Eurocommissaris Cecilia Malmstrom verwacht nu dat de WTO de hoogte van het bedrag vaststelt dat de VS mag opleggen. Washington lijkt uit te gaan van 11 miljard dollar aan heffingen op import uit de EU.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright 2018 Dow Jones & Company, Inc All rights reserved.
voda
0
IEX neemt Beursgorilla en Beleggen.nl over

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
IEX Group NV
3,30 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) IEX Group heeft een akkoord bereikt over de overname van de financiële websites Beursgorilla.nl en Beleggen.nl. Dit maakte IEX dinsdag voorbeurs bekend zonder financiële details te verstrekken.

Beursgorilla en Beleggen.nl waren in handen van uitgever Finance Network.

De overname van Beursgorilla en Beleggen.nl past in de strategie van IEX om zijn positie als grootste beleggingsinformatieplatform in de Benelux verder uit te bouwen, zo lichtte de koper toe.

"Schaalgrootte, inkoopvoordelen en efficiëntere en professionelere advertentieverkoop zorgen ervoor dat beide sites direct positief gaan bijdragen aan het resultaat", liet IEX weten.

Eind juli meldde IEX al de overname van Beurs.nl. Die site werd gekocht van New Skool Media. Ook toen werden er geen financiële details gemeld.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
DeZwarteRidder
0
Ontslagen Joshua neemt ‘steunclown’ mee naar gesprek met directie

Een ontslag is nooit makkelijk, vraag dat maar aan Joshua Jack. De Nieuw-Zeelandse reclameman kreeg per e-mail een uitnodiging voor een gesprek met de directie en zag de bui al hangen. Te meer omdat er stond vermeld dat “een ondersteunend persoon” bij het onderhoud aanwezig mocht zijn. En dus huurde Joshua een clown in.
Matthias Van Den Bossche 16-09-19, 23:00

De man uit Nieuw-Zeelands grootste stad Auckland betaalde 200 NZ-dollar (114 euro) voor de diensten van de professionele clown Joe. Joshua's vermoeden bleek juist, het gesprek ging wel degelijk om zijn ontslag. Volgens The New Zealand Herald wezen de twee directieleden de clown niet de deur. Joe blies verschillende ballonnen op en knoopte ze tot een eenhoorn en een poedel. Daar bleef het niet bij. Terwijl Joshua de formulieren van zijn C4 invulde, veinsde de clown traantjes.

Een van de managers van reclamebureau FCB verklaarde later dat het ballonvouwen nogal luidruchtig was. Ze vroegen Joe the Clown of het iets stiller kon, maar verder hadden ze niets op hem aan te merken. De ontslagen Joshua - zelf actief als stand-upcomedian - was best tevreden over de niet-alledaagse bijstand en raadt het anderen zeker aan.

Eind goed, al goed lijkt het wel, want Joshua komt niet zonder werk te zitten. Hij zou volgende week bij een concurrerend reclamekantoor kunnen starten. Foto's van de stunt gaan wereldwijd viraal.
DeZwarteRidder
0
Maarten van Poll

Mijnbouwbedrijf Sirius moet diep graven om in leven te kunnen blijven

De bui hing al een tijdje in de lucht, maar nu het regent, giet het ook voor Sirius Minerals. Het Britse mijnbouwbedrijf leverde dinsdagochtend ruim de helft van zijn waarde in op de beurs van Londen. Begin dit jaar was een aandeel Sirius, populair onder particuliere beleggers, nog 20 pence waard, nu is daar nog een kwart van over.

Reden voor de spectaculaire koersval is het definitief mislukken van een meervoudig financieringsplan. Sirius zet de al lopende bouwwerkzaamheden op een laag pitje, terwijl het zoekt naar nieuwe opties om geld op te halen. Ook een gedeeltelijke verkoop van het project aan een 'strategische partner' wordt daarbij tot de mogelijkheden. Er is genoeg geld in kas om de lichten (op de spaarstand) nog een half jaar aan te houden.

Sirius bouwt aan een enorme ondergrondse mijn voor de winning van polyhaliet, een mineraal dat als meststof gebruikt kan worden. Het complex omvat onder meer twee schachten van ruim anderhalve kilometer diep onder een nationaal park, en een transporttunnel van 37 kilometer lang. De komst van de mijn in de North York Moors zou de regio in het noordoosten van Engeland een economische impuls moeten geven.

Obligatie-uitgifte mislukt

Of dat nog gaat lukken, is met het mislukken van het financieringsplan in een keer een stuk onzekerder geworden. De problemen tekenden zich al een tijdje af. Vorige maand stelde Sirius de uitgifte van een $500 mln grote obligatie uit, omdat beleggers ondanks een torenhoge rente van 13,5% geen belangstelling hadden.

Dinsdag schortte het bedrijf de plannen voor de plaatsing definitief op. Zoals bijna altijd wordt de mislukkig geweten aan 'marktomstandigheden', maar Sirius zegt er eerlijk bij: 'voor een emittent als Sirius'. En dat is: een bedrijf dat $3,8 mrd nodig heeft voor een ingewikkeld mijnbouwproject, terwijl de te winnen mineralen nog weinig gebruikt worden als meststof. Industrie-experts denken bovendien dat de mijn stukken duurder zou kunnen uitpakken.

$3 mrd kwijt

Nu de obligatie niet doorgaat, vervalt ook een kredietfaciliteit van $2,5 mrd. Ook moet Sirius een deel van een eerder dit jaar geplaatste converteerbare obligatie terugkopen. Zo valt in één klap ruim $3 mrd aan financiering weg. Sirius, ooit £1,7 mrd waard op de beurs, wordt nu ingeschaald op zo'n £300 mln.

Sirius vroeg de overheid om hulp, maar die gaf niet thuis, tot woede van het lokale parlementslid. De komende maanden moeten bergen verzet worden om het project in leven te houden. Een kapitaalinjectie zou uitkomst kunnen bieden. Dat zou goed nieuws zijn voor de werkgelegenheid in het economisch zwakke Noordoost-Engeland. Voor de aandeelhouders zit dat anders: die zouden over een paar maanden, een forse verwatering verder, wel eens met weemoed kunnen terugdenken aan de tijd dat Sirius op 4 pence koerste.

www.fd.nl
DeZwarteRidder
0
Werknemers AEB sturen boze brief naar gemeente

Door Bart Mos en Mike Muller
Updated 21 min geleden
37 min geleden in BINNENLAND

Amsterdam - De werknemers van de noodlijdende afvalcentrale AEB zijn woest op de gemeente Amsterdam. Dit blijkt uit een brief die de ondernemingsraad gisteren aan de burgemeester stuurde. Ze vrezen voor het voortbestaan van AEB, doordat de gemeente een stokje heeft gestoken voor de overname door een commerciële partij.

De werknemers zijn verbijsterd over de keus van de gemeente voor een samengaan met de publieke centrale HVC, terwijl de AEB afgelopen zomer van de gemeente en banken opdracht had gekregen om een commerciële partij aan zich te binden.

Spoed nodig

De OR is voorstander van overname van AEB door recycle- en sloopbedrijf Beelen, en maant het college tot spoed: „Er zijn nagenoeg geen liquide middelen meer beschikbaar, er is dus zeer veel haast geboden. De firma Beelen heeft per direct de benodigde liquide middelen beschikbaar.”

Bekijk ook:
’Aangifte tegen college Amsterdam wegens lekken’

Uit presentaties van afvalverwerker Beelen zou volgens de OR blijken dat het bedrijf „inspeelt op de ambitie van Amsterdam om een circulaire economie te worden, duurzaamheidsvraagstukken op te lossen en CO2-neutraal te worden.”

Van HVC heeft de OR nog niks vernomen, hoewel zij al tweemaal zijn uitgenodigd om een presentatie te geven. „Ook niet na aandringen door de directie van AEB.”

Volgens de OR van de afvalcentrale is HVC gebaat bij een faillissement van AEB „omdat HVC bij een faillissement kan bepalen welke delen een doorstart zullen maken. Daarnaast kan HVC de levensvatbaarheid van AEB niet garanderen, gelet op het aantal aandeelhouders en de te verdelen dividenden, blijft er voor AEB niets over om zelf te investeren.”

In het schrijven, in handen van De Telegraaf, noemt de OR de voorgenomen samenvoeging met de Alkmaarse centrale HVC ’niet raadzaam, en zeker niet voor de bewoners van de aangesloten gemeentes’.

’Trage besluitvorming’

Daarnaast hekelt de ondernemingsraad de trage besluitvorming in Amsterdam. Zo heeft het huidige herstelproces aan vier van de zes verbrandingsovens onlangs vier weken stilgelegen „vanwege vakanties van gemeenteraadsleden die voor besluitvorming verantwoordelijk zijn.”

De werknemers delen verder een sneer uit aan hun aandeelhouder Amsterdam „Op basis van onze ervaring met de publieke sector kunnen wij stellen dat de trage besluitvorming en gebrek aan technische kennis niet bijdragen aan een veilige en efficiënte bedrijfsvoering.”

De OR verwacht van het college dat het boekenonderzoek van HVC wordt gestaakt en dat de samenwerking met Beelen niet langer geblokkeerd zal worden.
voda
0
OR afvalverwerker AEB kapittelt gemeente: 'Beelen enige optie'

Een overname door het commerciële recyclebedrijf Beelen is 'de enige optie' voor AEB om een faillissement af te wenden. Het geld is zo goed als op en Beelen is de enige partij die per direct een kapitaalinjectie kan geven.

Dat staat in een brief van de Ondernemingsraad aan het college van B en W in Amsterdam. Bij AEB, dat de grootste afvalverbrander van Nederland is, werken iets meer dan vierhonderd medewerkers in vaste dienst. Zij vrezen dat hun baan op het spel staat en zijn boos op de gemeente.

Wethouder gesneuveld

Aandeelhouder gemeente Amsterdam en de directie van de afvalverwerking verschillen van mening hoe de noodlijdende afvalverwerker gered kan worden. Amsterdam wil AEB onderbrengen bij HVC, een afvalverwerker die in handen is van 44 gemeenten en een aantal waterschappen. De AEB-directie gelooft dat een gedeeltelijke overname door het Harderwijkse bedrijf Beelen Groep de enige weg uit de financiële penarie is.

‘Het herstelproces bij het AEB heeft circa vier weken stil gelegen vanwege vakanties van gemeenteraadsleden.’
• Ondernemingsraad AEB.
Vanavond bereikt de discussie over AEB een voorlopig hoogtepunt: het college gaat dan proberen de gemeenteraad te overtuigen om exclusief een fusie met HVC verder te onderzoeken. Het college heeft nog geen meerderheid. Wat niet helpt is het vertrek van wethouder Udo Kock (D66, Financiën), door vriend en vijand geroemd om zijn financiële deskundigheid. Hij vindt een samengaan met HVC te risicovol voor Amsterdam. Zijn voormalige fractie en coalitiepartij D66 heeft vooralsnog geen steun uitgesproken aan het HVC-plan.

OR ziet synergie

Het personeel van AEB moet in ieder geval niks hebben van een fusie met HVC, zo blijkt uit de or-brief. 'Op basis van onze ervaring met de publieke sector kunnen wij stellen dat de trage besluitvorming en gebrek aan technische kennis niet bijdragen aan een veilige en efficiënte bedrijfsvoering. Daarnaast heeft het herstelproces bij het AEB circa vier weken stil gelegen vanwege vakanties van gemeenteraadsleden die voor de besluitvorming verantwoordelijk zijn.'

AEB zou juist een 'snelle en wendbare organisatie' kunnen worden als het plan-Beelen doorgaat. 'De firma Beelen speelt in op de ambitie van Amsterdam om een circulaire economie te worden, duurzaamheidsvraagstukken op te lossen en CO2-neutraal te worden. Garantie en expansie van stadswarmte en het vergroten van de afzetmarkt voor gerecyclede gronstoffen. De OR ziet synergie tussen beide partijen.'

HVC kan levensvatbaarheid niet garanderen

Het personeel denkt verder dat HVC juist gebaat is bij een faillissement van AEB. 'Uit financieel oogpunt' is AEB de meest interessante overnamekandidaat ten tijd van een faillissement. 'HVC kan in dat geval bepalen welke delen van AEB een doorstart maken. HVC kan de levensvatbaarheid van AEB niet garanderen, gelet op het aantal aandeelhouders en de te verdelen dividenden, blijft er voor AEB niets over om zelf te investeren.'

De Ondernemingsraad van AEB is uiterst bitter over de opstelling van de Amsterdamse wethouders. Wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks, duurzaamheid) zou de waarheid geweld aan hebben gedaan, stelt het personeel. 'Van Doorninck gaf in de raadsvergadering van 12 september aan niet op de hoogte te zijn van het vergevorderde stadium met Beelen, echter uit uw schrijven van 16 september blijkt het tegendeel waar te zijn.'

De brief besluit met een eis: 'De OR verwacht van het college van B&W dat het boekenonderzoek van HVC wordt gestaakt en dat B&W de samenwerking met Beelen niet langer in de weg staan.'

Het college is bekend met de brief van de OR van AEB en begrijpt de zorgen van de medewerkers, laat een woordvoerder weten. Wethouders Van Doorninck en Dijksma gaan op korte termijn in gesprek met de medewerkers van AEB.

fd.nl/economie-politiek/1317154/or-af...
voda
0
Afvalondernemer Beelen voelt zich 'gechanteerd' door wethouder Dijksma in AEB-dossier

De Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma heeft ondernemer Wim Beelen onder druk gezet om geen openheid te geven over zijn reddingsplan voor de noodlijdende afvalverwerker AEB. Dat zei Beelen woensdag tegen de Amsterdamse gemeenteraad. Hij voelt zich 'gechanteerd'.

'Meneer Beelen, u heeft nog een heel aantal files lopen in Amsterdam en die gaan na die tijd een heel stuk minder makkelijk lopen', heeft Dijksma volgens de ondernemer afgelopen maandag gezegd. De wethouder doelt op de contracten in de hoofdstad van de Harderwijkse Beelen Groep, een van Nederlands grootste commerciële afval- en recyclingbedrijven. 'Het lijkt wel een beetje een bananenrepubliek', aldus Beelen.

Beelen verscheen in Amsterdam om uitleg te geven over het reddingsplan dat zijn bedrijf heeft opgesteld voor het AEB. De Amsterdamse afvalverbrander balanceert op de rand van het faillissement. Beelen Groep heeft met het AEB en de gemeente Amsterdam wekenlang aan een plan gewerkt om de afvalverwerker weer op de rails te krijgen.

Maar een meerderheid in het linkse college ziet privatisering niet zitten en wil AEB liever onderbrengen bij afvalverwerker HVC, dat net als AEB in publieke handen is. Het afwijzen van het plan-Beelen heeft geleid tot een politieke crisis in Amsterdam. Wethouder Udo Kock van financiën is opgestapt, omdat hij een fusie met HVC 'risicovol en onnodig kostbaar' vond.

Miljoenentekort

Als het stadsbestuur privatisering blijft blokkeren staat de toekomst van AEB op het spel, schreef de directie van de Amsterdamse afvalverbrander eerder deze week in een brief aan het college. AEB stevent af op een tekort van €74 mln. Beelen herhaalde woensdag dat zijn bedrijf bereid is €67 mln in AEB te steken. Dat is uitzonderlijk, benadrukte de ondernemer. 'In een normale commerciële wereld geven ze in zo’n situatie geld toe.'

Een woordvoerder van wethouder Dijksma bevestigt dat het college maandag met Beelen heeft gesproken, maar ontkent dat hij de mond gesnoerd is. In het gesprek 'is hem gevraagd om bedrijfsgevoelige informatie van AEB zelf niet in de openbaarheid te brengen, omdat dit de positie van AEB en de gemeente zou schaden. Dat de heer Beelen op verzoek van de raad, de raad van zijn eigen plannen op de hoogte wil stellen, is niet ter discussie gesteld.'

fd.nl/ondernemen/1317389/afvalonderne...
DeZwarteRidder
0
Sonny Motké
Twijfel bij Hoge Raad over veroordelingen Pura Vida-fraudezaak

In het kort

Procureur-generaal van de Hoge Raad concludeert dat veroordelingen van twee verdachten in langslepende beleggingsfraudezaak 'ontoereikend gemotiveerd' zijn.

Dit heeft mogelijk gevolgen voor vergelijkbare fraudezaken waar beleggers menen opgelicht te zijn.

Verdachte Patrick de R. hoopt op 'een kentering' in zijn langlopende rechtszaak, alsmede de procedures rond vastgoedfonds Centurion.

Een opsteker voor de verdachten in de fraudezaak rond Arnhems beleggingsfonds Pura Vida. Het gerechtshof moet zich opnieuw buigen over de veroordelingen van Pura Vida-directeur Peter W. en fondsenwerver Patrick de R., die circa €1 mln ophaalden voor investeringen in villa's te Costa Rica. Dat stelt de procureur-generaal van de Hoge Raad.

In zijn recent openbaar gemaakte conclusies schrijft advocaat-generaal Paul Vegter dat tot op heden 'ontoereikend gemotiveerd' is dat beleggers door 'oplichtingsmiddelen' zijn bewogen tot investeren. Zijn woorden gelden als belangrijk advies voor de Hoge Raad, die naar verwachting in oktober een besluit neemt over een cassatieverzoek van Peter W. en Patrick de R.

Het verhaal van Pura Vida gaat terug tot 2007, wanneer dan mid-twintiger De R. op commissiebasis vastgoedobligaties verkoopt tegen beloofde rendementen tot 12%. De ruim tachtig beleggers die instapten zagen niet of nauwelijks iets terug van hun investering. De huizenbouw in Midden-Amerika kwam nooit van de grond, en volgens het Openbaar Ministerie verdween het merendeel van de gelden in de zakken van De R. en directeur Peter W. Die laatste betaalde daar onder meer zijn belastingschuld en echtscheiding van.

De R. werd in hoger beroep veroordeeld tot 12 maanden cel, W. kreeg 15 maanden opgelegd wegens oplichting en valsheid in geschrifte.

Mocht de Hoge Raad het advies van de procureur-generaal opvolgen, dan kan dit gevolgen hebben voor vergelijkbare frauderechtszaken, stelt hoogleraar strafrecht François Kristen. Hij stelt dat het gerechtshof 'meer nodig' zal hebben om tot een veroordeling van oplichting te komen. 'Men kan niet volstaan met het bespreken van een aantal omstandigheden en dan alles op een hoop gooien, en een punt waarop expliciet en duidelijk verweer is gevoerd laten liggen.'

Niet per definitie 'leugenachtig'

Kristen refereert naar de kanttekening die de procureur-generaal maakt inzake de Pura Vida-veroordelingen, die leunden op overzichten van ingelegde betalingen en uitgekeerde rentebetalingen aan beleggers. Daaruit volgt volgens de procureur-generaal niet per definitie dat de fraaie rendementsbeloftes van het fonds 'leugenachtig' waren. Met andere woorden: het staat niet vast dat De R. en W. de intentie hadden om verplichtingen uit het Pura Vida-prospectus te negeren.

Tevens acht de procureur-generaal het bewijs, mede gestoeld op verklaringen van acht investeerders, onvoldoende om te concluderen dat alle Pura Vida-beleggers zijn opgelicht. 'Beleggers neigen er heel snel naar dat iets oplichting is, maar bij dit advies zie je het belang van eigen verantwoordelijkheid', aldus advocaat Mayke Goris, die Patrick de R. vertegenwoordigt. Zij is 'zeer optimistisch' gestemd is over het vervolg van de procedure. Ook zij voorziet ook een verzwaring van de bewijslast voor het OM.

'Klereklus'

'Omdat het een klereklus is honderd beleggers te horen, houdt men het bij een selectief clubje. Als die van oplichting spreken, moeten we nu aannemen dat íedereen is opgelicht. Daar heb ik moeite mee, en ik meen te proeven dat de procureur-generaal eenzelfde mening heeft.'

In de zaak van W. oordeelde de procureur-generaal tevens dat hij belang kan hebben bij het horen van eerder afgewezen getuigen, waaronder een bij de villabouw betrokken architect, en een advocaat die hielp bij het opstellen van het prospectus. De advocaat van Peter W. wilde desgevraagd geen commentaar geven aan deze krant.

Patrick de R., die zijn cassatietraject in vrijheid mag afwachten, wil wel reageren. Hij spreekt van 'een bevestiging van een onderbuikgevoel' dat hij tot dusver geen eerlijke kans kreeg in de rechtbank.

Centurion

Wat niet meehelpt aan de beeldvorming is dat De R. afgelopen zomer in een andere beleggingsfraudezaak in hoger beroep is veroordeeld tot zes jaar celstraf, voor onder meer oplichting en witwassen. Deze kwestie behelst het door De R. opgerichte vastgoedfonds Centurion, waarbij ruim 700 beleggers €33 mln afhandig is gemaakt — eveneens voor woningen in Costa Rica. Volgens het OM was sprake van een ponzifraude, waarbij de inleg van nieuwe investeerders wordt gebruikt om bestaande beleggers te betalen.

Ook tegen deze veroordeling heeft De R., die nu actief is als advertentieverkoper voor drukwerk, een cassatieverzoek lopen. Met de nieuwe woorden van de procureur-generaal in het achterhoofd hoopt hij op 'een kentering' in beide zaken, gevolgd door eerherstel. 'Ik ben hard aan het werk met mezelf om nieuwe gebieden te ontdekken, op gebied van openheid en eerlijkheid', aldus De R., die benadrukt nooit van zins te zijn geweest iemand op te lichten.

www.fd.nl
voda
0
Waarom deze wereldstad haar straten blauw verft

In Doha, de hoofdstad van Qatar, hebben de lokale autoriteiten onlangs een blauwe coating aangebracht op de wegen. De kleur moet de ontwikkeling van hitte tegengaan, maar heeft nog meer voordelen.

Erik Kouwenhoven 18-09-19, 20:00

In de zomer zucht Qatar onder de hitte. De temperatuur kan in de steden nog verder oplopen dan daarbuiten, mede doordat de hitte wordt opgenomen door asfalt. Een Japanse firma met de naam Oriental Company heeft daarom een blauwkleurige coating ontwikkeld die dit proces moet tegengaan, zo meldde de Qatar Tribune vorige maand.

Volgens experts absorbeert zwart asfalt 80 tot 95 procent van de zonnestralen, terwijl de nieuwe coating de helft van de stralen reflecteert en dus minder warmte opneemt. Hierdoor wordt de temperatuur van het asfalt met 15 tot 20 graden verlaagd. Een ander voordeel is de verminderde wrijving, die bandengeluid en -slijtage terugdringt.

Volgens de Japanse fabrikant zorgt de verkoelende werking voor een vermindering van chemische reacties in de lucht die vervuiling en smogvorming veroorzaken. De blauwe kleur zou zelfs de veiligheid van voetgangers verhogen, aangezien auto’s meer opvallen in het straatbeeld. Hoe dat precies zou werken, is onduidelijk.

Op dit moment telt Doha nog maar enkele blauwe straten, maar als de testperiode positief wordt beëindigd, is de kans groot dat meer delen van de stad een blauwe uitstraling krijgen.

www.ad.nl/auto/waarom-deze-wereldstad...
Bijlage:
voda
0
Noorse centrale bank verhoogt rente

(ABM FN-Dow Jones) De Noorse centrale bank heeft donderdag de rente met een kwart procentpunt verhoogd naar 1,5 procent. "Groei in de Noorse economie blijft solide en de capaciteitsbenutting is iets boven een normaal niveau. Dit suggereert in isolatie een hogere beleidsrente", stelde de centrale bank.

De Noorse centrale bank merkte op dat buitenlandse rentes laag zijn en dat er "aanzienlijke onzekerheid" is over de mondiale groeivooruitzichten.

De Norges Bank verlaagde verder zijn verwachtingen voor de beleidsrente enigszins.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Banken willen geen onderhandse deal tussen AEB en Beelen

De banken achter de noodlijdende afvalverwerker AEB willen, als de gesprekken met HVC op niets uitlopen, geen onderhandse deal met slechts één enkele partij. Dat blijkt uit een brief van de banken aan de directe van AEB.

In die brief schrijven twee functionarissen van BNG Bank N.V. mede namens ING, ABM Amro en Deutsche Bank, dat als de verkennende gesprekken met de publieke afvalcentrale HVC op niets uitlopen AEB op de vrije markt moet worden aangeboden. Het verkoopproces moet voor iedere partij toegankelijk zijn en de bredere interesse in de gehele markt moet worden afgetast.

Daarnaast zijn de banken het niet eens met het beeld dat het management van AEB heeft geschetst omtrent van de rol van de banken in het verkooptraject. 'Een onzuiver en niet compleet beeld', aldus de banken.

Aandeelhouder gemeente Amsterdam verschilt met de directie van AEB van mening hoe de noodlijdende afvalverwerker gered kan worden. Amsterdam wil AEB onderbrengen bij HVC. De AEB-directie gelooft dat een gedeeltelijke overname door het Harderwijkse bedrijf Beelen Groep de enige weg uit de financiële penarie is.

(later meer)

fd.nl/economie-politiek/1317344/banke...
3.401 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,67  -9,40  -1,06%  18:05
 Germany40^ 17.825,80 -1,11%
 BEL 20 3.796,92 -1,47%
 Europe50^ 4.942,22 -0,85%
 US30^ 37.795,25 +0,26%
 Nasd100^ 17.739,67 +0,26%
 US500^ 5.057,99 -0,06%
 Japan225^ 38.523,62 -0,45%
 Gold spot 2.394,61 +0,48%
 EUR/USD 1,0632 +0,07%
 WTI 84,87 -0,22%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Avantium +5,13%
FASTNED +2,27%
Air France-KLM +2,00%
DSM FIRMENICH AG +1,84%
CM.COM +1,69%

Dalers

ArcelorMittal -6,90%
Aperam -6,68%
JUST EAT TAKE... -4,85%
SBM Offshore -4,17%
RANDSTAD NV -3,69%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront