Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

China denkt de nieuwe wereldmacht te zijn

369 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 14 15 16 17 18 19 | Laatste
izdp
0
quote:

hirshi schreef op 25 januari 2019 10:05:

China maakt al langere tijd gebruik van gezichtsherkenning om zijn inwoners in de gaten te houden, op straat maar ook op sociale media. Hierdoor ontstaat een systeem, waarbij burgers gestraft worden als ze te vaak uit de pas lopen.

Dat systeem is nog niet volledig operationeel, maar George Soros waarschuwt dat het duidelijk mag zijn ‘dat het belang van het individu ondergeschikt wordt aan de belangen van de eenpartijstaat’.


Aldus een verklaring van Soros in het Zwitserse Davos.

www.ad.nl/buitenland/miljardair-georg...

Uit vrees voor spionage, misschien zelfs sabotage, keren steeds meer westerse landen zich tegen Huawei bij de aanleg van 5G-netwerken. Australië, Nieuw-Zeeland en Japan weren Huawei en het Chinese bedrijf ZTE bij de aanleg van nieuwe 5G-netwerken.

België stelde een onderzoek in, Noorwegen overweegt een 5G-boycot, British Telecom besloot om Huawei uit de essentiële onderdelen van zijn bestaande 4G-netwerk te verwijderen.

Ook Nederland overweegt net als andere westerse landen restricties op te leggen aan Huawei. Het kabinet kijkt komend jaar naar de rol die de Chinese telecomgigant mag spelen bij de aanleg van 5G mobiel internet, meldt Trouw.
Verdomd weinig hard bewijs, waar het wel aanwezig is van de VS.
Het zal wennen worden, maar China is weldra het machtigste land ter wereld en de VS een groot verpauperd eiland.
DeZwarteRidder
1
quote:

izdp schreef op 25 januari 2019 13:13:

[...]Verdomd weinig hard bewijs, waar het wel aanwezig is van de VS.
Het zal wennen worden, maar China is weldra het machtigste land ter wereld en de VS een groot verpauperd eiland.
Dit is natuurlijk onzin: de neergang en de vergrijzing is al begonnen in China.
Bovendien is het weer een dictatuur geworden.
ubu
0
quote:

izdp schreef op 25 januari 2019 13:36:

Onzin?

Keep on dreaming.
www.groene.nl/artikel/de-technologisc...

Al die hightechperikelen tonen hoe achter de handelsoorlog een veel dieper gaande confrontatie schuilgaat, een fundamenteel conflict over technologische dominantie. Zagen de VS China jarenlang als een handelspartner, weerbarstig maar per saldo voordelig, nu zien ze het land steeds meer als een rivaal in de wedloop naar innovatie. Het werkelijke conflict draait niet om handelstekorten maar om patenten, broncodes en computerchips, en om de vraag wie de technologie van de toekomst controleert.

Die ‘technologische Koude Oorlog’, zoals het oplopende conflict tussen de VS en China al wordt genoemd, kan verstrekkende gevolgen hebben voor de rest van de wereld. In tegenstelling tot de vorige Koude Oorlog, tussen de VS en de Sovjet-Unie, zijn de grenzen nu niet netjes afgebakend. De Chinese en Amerikaanse economie en hightechindustrie zijn zo met elkaar verweven dat een ontkoppeling, waar de ‘haviken’ in de Amerikaanse regering op aansturen, enorme schade kan aanrichten. Voor China, maar evengoed voor de VS en voor de wereldeconomie.

Nog maar een paar jaar terug leek het ondenkbaar dat de VS zich ooit zorgen zouden maken over de technologische opmars van China. De Chinezen, was het idee, waren goed in kopiëren en eventueel wat bijschaven. Maar zelf iets uitvinden, daarvoor ontbrak het hun aan creativiteit. Ze hadden wel een groot deel van de maakindustrie ingepikt, het zwaartepunt van de research & development zou altijd in het Westen liggen. De taakverdeling lag vast: in Shenzhen het handwerk, in Silicon Valley het brein.

Het kantelpunt kwam rond 2016, toen steeds meer berichten verschenen over Chinese innovaties. Beijing lanceerde zijn eigen satellieten, bouwde zijn eigen quantumcomputer, stuurde zijn eigen raket naar de maan. In ranglijstjes rukte China op naar de eerste plek qua aantal wetenschappelijke publicaties en de tweede qua aantal patenten. De kwaliteit van die publicaties en patenten was niet altijd even hoogstaand, maar de perceptie was geboren: China was de VS aan het inhalen als technologische supermacht.

De Chinezen droegen zelf ook een steentje bij aan die perceptie. In een poging om de economie op een hoger niveau te tillen lanceerde de Chinese overheid in 2015 het ambitieuze plan ‘Made in China 2025’. Bedoeling was dat Chinese bedrijven tegen 2025 in tien techdomeinen de binnenlandse markt zouden domineren: van artificiële intelligentie tot ruimtevaart, van elektrische auto’s tot biotechnologie. Daarvoor zouden ze miljarden euro’s aan subsidies krijgen.
...
‘Halfgeleiders zijn het kroonjuweel van de hightechindustrie’, zegt Xu Jiang, de professor uit Hongkong. ‘Om die te ontwikkelen, moet je goed zijn in wiskunde, computerwetenschappen, fysica en duizend subcategorieën. China is heel onevenwichtig: op sommige terreinen zijn we heel goed, op andere staan we nergens. Op die manier kun je geen halfgeleiders maken en daarom hebben we nog een lange weg te gaan voor we echt op gelijke voet staan met de VS.’

Niet het China van vandaag baart de VS echter zorgen, maar het China van de toekomst. Waar China van droomt is met artificiële intelligentie en 5G een volledig gedigitaliseerde industrie uit te bouwen waarin zelflerende computers autonoom bestellingen plaatsen, produceren en distribueren. ‘Dat is een echte game changer’, zegt Li Yanfei. ‘Dat kan de hele wereldhandel en mondiale waardeketen op z'n kop zetten.’
...
De ultieme paradox is dat de VS het China flink lastig kunnen maken door het de toegang tot Amerikaanse hightech te ontzeggen, maar dat ze de Chinezen daarmee ook motiveren om een extra tandje bij te zetten. Het ‘Made in China 2025’-programma mag uit de retoriek zijn verdwenen, achter de schermen rolt het geld sneller dan voorheen. Een subsidiefonds van 47 miljard euro voor de ontwikkeling van halfgeleiders werd vorig jaar verdubbeld. ‘Op korte termijn is dit een klap voor China, maar op lange termijn heeft het misschien een positief effect’, zegt professor Xu, die zijn samenwerkingsproject zag stranden. ‘De spanningen rond Huawei hebben een alarmbel doen afgaan, bij de overheid en bij het grote publiek. Iedereen praat nu over halfgeleiders, zelfs leken, en studenten melden zich massaal aan voor onderzoek. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het kan niet anders of dit zal een spectaculaire verandering teweegbrengen.’

Ook Edward Tse, CEO van consultancybedrijf Gao Feng in Hongkong, denkt dat China er uiteindelijk sterker zal uitkomen. ‘Ik denk dat de Amerikaanse ingrepen de technologische ontwikkeling van China zullen vertragen. Maar na verloop van tijd zullen we misschien terugkijken en zeggen: dit was het moment waarop China zijn versnelling inzette, waarop het originele innovaties begon te doen. En ik kan je zeggen: als dat gebeurt heeft China alle kaarten in handen.’
whammy
0
Leen het geld het geld en pik het land in!
Groeiende invloed van Peking
Verstandig van Washington vindt hij dat niet. Een harde opstelling van Trump duwt Argentinië dieper in de armen van China. ‘Als het land een paria wordt en China de enige is die nog geld wil lenen, dan heb je als regering een groot probleem.’ Trump zou zich volgens hem meer met Argentinië moeten bemoeien.

Washington kijkt al langer met argusogen naar de toenemende Chinese invloed in de regio. Peking investeerde volgens het American Enterprise Institute, een andere denktank uit Washington, de laatste tien jaar $24,6 mrd in Argentinië. Daarmee staat het als ontvanger van Chinees geld op een tweede plaats in de regio, na Brazilië. China is — opnieuw na Brazilië — al de belangrijkste handelspartner van Argentinië.
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo waarschuwt landen in de regio regelmatig voor de gevaren van het Chinese geld. ‘Als ze voor de deur staan met deals die te mooi voor woorden lijken, dan zijn ze dat vaak ook’, aldus Pompeo.

Berucht is de casus van Sri Lanka, dat $1,3 mrd van China leende voor de aanleg van een haven. Toen de regering het geld niet kon terugbetalen, bedong Peking in 2017 dat het de haven voor 99 jaar in bruikleen krijgt.
Voor 99 jaar ben je wel eigenaar toch?!
Het hele artikel in FD
whammy
0
quote:

izdp schreef op 25 januari 2019 13:36:

Onzin?

Keep on dreaming.
Kun je met China beter niet doen daar geldt maar één ding: alertheid.
haas
0
Ik lees veel en lees ook dat fabrikanten nu uit China vertrekken en hun productie in Vietnam opzetten.
Dat heeft weinig met Trump te maken, want die trend is al meer dan zes jaar gaande. China wordt namelijk steeds duurder doordat haar inwoners meer loon eisen en China zelf steeds meer (milieu)regels opstelt.

Gaat het je als fabrikant om arbeidsintensief werk tegen de laagste lonen, dan ben je minstens al jaren bezig met de verplaatsing van dat werk.
China wordt steeds meer de fabriek van de wereld voor ingewikkelder processen.
Wil je iets goed gedaan hebben, dan zijn er oplossingen in China.

Ook de produktie t.b.v. eigen volk wordt steeds groter/belangrijker
haas
0
Iamgold voerde gesprekken met Chinese goudproducenten om enkele van haar velden in Canada aan de Chinezen te verkopen.
Chinese bedrijven als China National Gold (JINFF), Zijin Mining (ZIJMF) en Shandong Gold Mining waren kandidaten om de bezittingen van Iamgold over te nemen.
Maar... de internationale politieke onrust heeft ook Canada bereikt. Dat komt mede omdat de dochter van de CEO van Huawei door Canada werd opgepakt op aangeven van de VS. Dat vind China geen toffe actie.
Als gevolg daarvan gingen de nodige plannen in de ijskast.
369 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 14 15 16 17 18 19 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
870,27  -3,75  -0,43%  18:05
 Germany40^ 17.931,00 -0,87%
 BEL 20 3.857,94 -0,67%
 Europe50^ 4.952,68 -0,75%
 US30^ 38.124,13 -0,60%
 Nasd100^ 17.428,55 -0,55%
 US500^ 5.044,94 -0,54%
 Japan225^ 37.725,14 -0,72%
 Gold spot 2.332,03 +0,69%
 EUR/USD 1,0730 +0,30%
 WTI 83,75 +1,03%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,85%
RENEWI +4,68%
B&S Group SA +2,85%
Flow Traders +2,26%
Fugro +2,09%

Dalers

ADYEN NV -18,43%
VIVORYON THER... -8,38%
WDP -4,93%
Alfen N.V. -4,39%
CM.COM -3,66%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront