Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Tot hoever zakt de olie prijs?

5.448 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 ... 269 270 271 272 273 » | Laatste
voda
0
Olieprijs stijgt

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gestegen. Op een settlement van 53,55 dollar, werd een vat West Iexas Intermediate 0,96 dollar of 1,8 procent meer waard.

Veel aandacht ging donderdag uit naar nieuws rond de handelsbesprekingen tussen de VS en China, als ook het maandrapport van de OPEC.

"Voor de markt is de uitkomst van de handelsbesprekingen momenteel het allerbelangrijkste en die uitkomst zorgt ofwel voor een explosieve mondiale groei of een diepe recessie", voorspelt marktanalist Phil Flynn van Price Futures Group. Wanneer de economie aantrekt door een (gedeeltelijk) handelsakkoord, zou dit de vraag naar olie ook stimuleren.

De uitkomst is evenwel moeilijk te voorspellen, schreven analisten van Commerzbank. Mochten de gesprekken stuklopen, dan zullen de olieprijzen vermoedelijk verder dalen vanwege hernieuwde zorgen over de vraag.

De OPEC verwacht ondertussen dat de vraag naar olie dit jaar minder sterk groeit dan eerder werd voorspeld door het kartel. Dit bleek donderdag uit het maandrapport van het oliekartel over de maand oktober.

Er wordt een groei van de vraag naar olie voorspeld van 0,98 miljoen vaten per dag in 2019. Dat zijn er per dag 40.000 minder dan de voorspelling in september. In 2020 rekent de OPEC op een groei van de oliebehoefte met 1,08 miljoen vaten per dag. Dat is vrijwel gelijk aan de verwachting die het kartel in september uitsprak.

Verder rekent het oliekartel er nu op dat de productie in niet-OPEC landen in 2019 160.000 vaten per dag lager uitkomt dan eerder gedacht, op een totaal van 1,82 miljoen vaten per dag. In 2020 groeit de output in deze landen tot een totaal van 2,20 miljoen per dag. Dat zijn 50.000 vaten per dag minder dan eerder voorzien.

Aan de zijlijn van een conferentie in Londen zei OPEC baas Mohammed Barkindo donderdag dat het kartel en bondgenoten als Rusland niet uitsluiten dat ze in december opnieuw gaan snijden in de productie. Onder het huidige akkoord, dat loopt tot en met maart 2020, produceert de zogeheten OPEC+ 1,2 miljoen vaten per dag minder.

De politieke onrust en aanhoudende protesten in Ecuador spelen momenteel in beperkte mate een rol op de oliemarkt. Staatsoliebedrijf Petroecuador kondigde vanwege de situatie force majeur af. Ecuador exporteerde tot nu toe gemiddeld 392.000 vaten olie per dag in 2019, waarvan bijna de helft naar de westkust van de VS, volgens ING. Daar zouden op korte termijn mogelijk wat tekorten kunnen ontstaan vanwege de ontstane situatie.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
IEA ziet mondiale olieproductie sinds september onder druk staan

(ABM FN-Dow Jones) Het Internationaal Energieagentschap heeft de mondiale dagproductie van olie in september met 1,5 miljoen vaten zien afnemen als gevolg van de aanvallen op olievelden in Saoedi-Arabië. Dit bleek vrijdag uit het maandrapport van het agentschap.

Zelfs met een snel herstel en een stabiele bijdrage van de overige lidstaten van de OPEC is het volgens het agentschap aannemelijk dat voorraden in het vierde kwartaal afnemen.

Voor 2020 voorziet het IEA een versnelling van de productie met 1,8 miljoen tot 2,2 miljoen vaten olie per dag als gevolg van de productieverhoging van landen die niet lid zijn van de OPEC als de Verenigde Staten, Brazilië en Noorwegen. Daarmee daalt het aandeel van de OPEC-productie naar 29 miljoen vaten olie per dag.

De mondiale vraag naar olie herstelde in juli van de eerdere lage niveaus met 800.000 vaten olie per dag op jaarbasis en met 1,4 miljoen vaten olie per dag in augustus. Voor de tweede helft van 2019 gaat het IEA uit van een groeiversnelling in de vraag naar olie naar 1,6 miljoen vaten olie per dag tegen de achtergrond van een 30 procent lagere olieprijs op jaarbasis. Voor 2019 en volgend jaar wordt de raming voor de vraag naar olie door het IEA verlaagd met 0,1 miljoen vaten per dag tot respectievelijk 1 en 1,2 miljoen vaten per dag. .

Het IEA waarschuwde vrijdag voor een te lichte inschatting van de aanval op de olievelden van Saoedi-Arabië, omdat dit een herhaling kan krijgen die ook een grotere verstoring met zich mee kan brengen.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 2,3 procent in het groen op 54,77 dollar, terwijl voor een december-future Brent 60,55 dollar werd betaald, een stijging van 2,5 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs stijgt na explosie Iraanse olietanker

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen liepen vrijdagochtend flink op, na berichten over een explosie op een Iraanse olietanker.

Futures op een vat West Texas Intermediate stegen vanochtend met 2,1 procent tot 54,66 dollar per vat, terwijl futures op een vat Brent met 2,3 procent stegen tot 60,44 dollar.

De explosie vond plaats nabij de kust van Saoedi-Arabië. Volgens Iraanse staatsmedia is de bemanning van de tanker ongedeerd, maar lekt er wel olie uit de tanker. Bovendien staat de tanker nog in de brand.

Volgens Iraanse staatsmedia zou de tanker geraakt zijn door raketten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs flink gedaald

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs heeft maandag stevig onder druk gestaan. De november-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,11 dollar, of 2 procent, lager op 53,59 dollar.

Oliehandelaren reageerden maandag teleurgesteld toen er geluiden kwamen dat de handelsdeal die de VS en China vrijdag sloten, wellicht nog niet afgekaart is. Daarmee werd een flink deel van de vorige week opgebouwde winst weer prijsgegeven.

"Na het optimisme op handelsvlak schoten de olieprijzen hoger het weekend in", maar nu de vrees aanhoudt dat het toch niet tot een definitief akkoord komt, zag grondstoffenanalist Robbie Fraser van Schneider Electric de prijzen weer teruglopen.

Sussende woorden van de Amerikaanse minister Steven Mnuchin en een eveneens positieve reactie in een Chinese staatskrant konden oliehandelaren nog niet op andere gedachten brengen.

Energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO zei voor de camera van ABM Financial News de komende weken echter niet al te veel beweging in de olieprijs te verwachten. De bank rekent niet op een escalatie van het handelsconflict, hetgeen de olieprijs overigens wel flink zou drukken.

Het belangrijkste richtpunt is momenteel de vergadering van oliekartel OPEC op 5 december, meent Van Cleef, die voor Brent tot die tijd een prijs van ongeveer 60 dollar op de borden verwacht.

www.youtube.com/watch?time_continue=2...

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs lager na waarschuwing IMF

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag voor de tweede dag op rij gedaald, nadat het IMF aankondigde dat 2019 het zwakste jaar voor de groei van de wereldeconomie wordt sinds de financiële crisis.

De novemberfuture voor een vat ruwe olie sloot 1,5 procent lager op 52,81 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

Het IMF noemt de aanhoudende spanningen in het handelsklimaat als een van de belangrijkste oorzaken voor de wereldwijde groeivertraging.

Beleggers vrezen daarnaast dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week voor de vijfde week op rij zijn gestegen. Het cijfer wordt donderdag bekendgemaakt.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
IEA: uitdaging voor OPEC rond olieprijzen

Gepubliceerd op 16 okt 2019 om 12:55 | Views: 0

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - De OPEC krijgt volgend jaar te maken met een "serieuze uitdaging" bij het op peil houden van de olieprijzen, omdat de groei van de vraag naar brandstof kan vertragen en landen buiten het oliekartel de productie blijven opvoeren. Dat meldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Het IEA verlaagt zijn verwachtingen voor de groei van de wereldwijde olievraag mogelijk nog verder vanwege de almaar afzwakkende economische omstandigheden. Onlangs stelde het agentschap die prognose al neerwaarts bij. Om de olieprijzen te stutten heeft de OPEC samen met bondgenoten als Rusland de productie beperkt, maar dat wordt ondermijnd door de sterke productietoename in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Noorwegen.

"Er komt veel aanbod op de markt en dat suggereert dat de OPEC-landen en Rusland een serieuze uitdaging krijgen richting 2020 om de prijzen op niveaus te houden waarbij ze zich comfortabel voelen", aldus IEA-bestuurder Neil Atkinson.
voda
0
Oliehandelaren lijken nergens meer bang voor

Zelfs aanvallen met drones en raketten krijgen de olieprijs maar kort omhoog. Komt er een periode van blijvend lage olieprijzen aan?

Even, héél even zaten oliehandelaren weer op het puntje van hun stoel: een raketaanval op een Iraanse olietanker in de Rode Zee. Normaal gesproken zijn dit soort berichten goed voor dikke paniek op de oliemarkt. Handelaren grijpen de telefoon of tikken snel orders in op hun scherm. De olieprijs vliegt omhoog. Onrust in het Midden-Oosten betekent mogelijk schaarste, en de wereld is nog steeds verslaafd aan ruwe olie.

Maar van paniek was eind vorige week weinig te merken. De prijs voor een vat Brent-olie steeg ruim 2%. Dat is op dagbasis een aardige stijging, maar stelt in vergelijking met het verleden niet zo veel voor. De afgelopen decennia was alleen al een gerucht over geweld in de olierijkste regio ter wereld al genoeg voor fors hogere prijzen.

Wat is er aan de hand op de oliemarkt?

100 miljoen vaten olie per dag
Eén enkele Iraanse tanker maakt natuurlijk niet zo veel uit op het totale olie-aanbod. De tanker die vrijdag werd aangevallen kan het equivalent van één miljoen vaten ruwe olie vervoeren. De wereldmarkt is goed voor bijna 100 miljoen vaten per dag. Elke dag vervoeren olietankers alleen al door de Rode Zee voor 5,5 miljoen vaten aan olie.

Het is gemakkelijk om de prijsreactie op de aanval van vorige week af te doen als incident. Maar wie iets verder terugkijkt ziet dat de oliemarkt, in tegenstelling tot het verleden, bijna immuun lijkt te zijn geworden voor bommen en granaten in het Midden-Oosten.
Nog maar een maand geleden voltrok zich de grootste nachtmerrie voor de oliemarkt ooit. Een aanval met drones op het hart van de olie-industrie van Saoedi-Arabië, een van 's werelds grootste olieproducenten. In één klap werd meer dan de helft van de Saoedische olieproductie uitgeschakeld. Plotseling moest de wereldwijde oliemarkt het met bijna zes miljoen vaten olie minder doen. Per dag.
Herstelwerkzaamheden aan de oliefaciliteit van Saudi Aramco in Abqaiq, in september na de drone-aanval.

Herstelwerkzaamheden aan de oliefaciliteit van Saudi Aramco in Abqaiq, in september na de drone-aanval.Foto: Hamad l Mohammed / Reuters

Records gebroken
De aanval, die werd opgeëist door Houthi-rebellen uit buurland Jemen, die worden gesteund door Iran, vond plaats op een zaterdag. Op de zondag na de aanval spoedden oliehandelaren van Houston tot Tokio zich naar hun bureau. Kort na opening van de markt in Londen op maandag werd Brent-olie in één klap 20% duurder, de grootste prijsstijging ooit in zo'n korte tijd. Die dag werden nog meer records gebroken: het was ook de drukste handelsdag ooit.
Uiteindelijk sloot de olieprijs die dag bijna 15% hoger, op $69 per vat. Analisten buitelden over elkaar met commentaar dat olie nog véél duurder zou moeten zijn, gezien de ernst van de situatie.

Dat was halverwege september.

Straat van Hormoez
Sindsdien gaat de olieprijs omlaag, niet omhoog. Op 1 oktober kostte een vat $59. Nu nog steeds.

Tot verbijstering van analisten. 'Het lijkt wel of de markt helemaal geen geopolitiek risico meer inprijst', zegt Nitesh Shah, grondstoffenanalist bij WisdomTree. 'Terwijl Saoedi-Arabië Iran de schuld geeft van de aanslagen. Als het conflict verder escaleert kan de olietoevoer uit het Midden-Oosten via de Straat van Hormuz in gevaar komen. Dan heb je het over 20 miljoen vaten olie per dag.'

Meteen na de aanvallen trokken de Saoedi's alles uit de kast om de schade te repareren en hun reputatie als betrouwbare leverancier waar te maken. Voorraden werden aangesproken, reservecapaciteit ingezet. Aannemers werkten rond de klok aan de getroffen installaties. Eén maand later is de meeste schade hersteld, zo zeggen de Saoedi's tenminste zelf.

Van echte tekorten is geen sprake geweest, mede dankzij de grote olievoorraden die overal ter wereld zijn aangelegd, speciaal voor crisissituaties. En de olieprijs is dus weer terug bij af.

'Aanval kan zo weer gebeuren'
Maar toch. De Iraanse staatsoliemaatschappij gaf in eerste instantie Saoedi-Arabië de schuld voor de raketaanval op de eigen tanker. Later werd die claim ingetrokken, maar de spanningen in het Midden-Oosten zijn nog lang niet weg. En wie zegt dat een aanval op Saoedische olie-installaties niet weer kan gebeuren?

'Drones zijn veel goedkoper geworden', zegt Tim Sweijs, directeur onderzoek bij The Hague Centre for Strategic Studies. 'Ze zijn allang niet meer voorbehouden aan militaire grootmachten. Het is bovendien bijzonder lastig om je er tegen te verdedigen. Het zou me niet verbazen als er opnieuw een aanval komt.'
Een beschadigde installatie op het Khurais-olieveld in Saoedi-Arabië, na de drone-aanval.

voda
0
Deel 2:

Een beschadigde installatie op het Khurais-olieveld in Saoedi-Arabië, na de drone-aanval.Foto: Faisal Al Nasser / Bloomberg
Beursgang Saudi Aramco
De aanval in september werd opgeëist door Houthi-rebellen uit Jemen, maar Saoedi-Arabië stelt dat Iran erachter zit. 'We weten natuurlijk niet met zekerheid wie er verantwoordelijk is', zegt Sweijs. 'Maar als je om wat voor reden dan ook iets tegen Saoedi-Arabië hebt, ligt een aanval op de installaties van het staatsoliebedrijf voor de hand.'

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman wil namelijk staatsoliebedrijf Saudi Aramco (gedeeltelijk) naar de beurs brengen. Het moet de grootste beursgang ooit worden. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg zou de officiële aankondiging aanstaande zondag al kunnen komen. Dan komt een nieuwe aanval wel heel erg slecht uit.

Energietransitie
Tegelijkertijd is juist die beursgang een teken van de tijd. Kroonprins Bin Salman wil de opbrengst gebruiken om de economie te diversifiëren, om zo zijn land minder afhankelijk te maken van de olie-inkomsten. Na jaren van relatief lage prijzen ziet zelfs de oliestaat bij uitstek dat de vraag naar het eigen exportproduct eindig is.

Die lage olieprijzen zijn voor een groot gedeelte te wijten aan te veel aanbod. Door de schalierevolutie zijn de Verenigde Staten in een paar jaar tijd de grootste olieproducent ter wereld geworden. Door nieuwe technieken werd het plotseling mogelijk om tegen redelijke kosten olie uit keihard schaliegesteente te persen.

Door dat extra aanbod en de druk op de prijzen voelden oliestaten zoals Saoedi-Arabië zich de laatste jaren genoodzaakt om 'vrijwillig' minder olie aan te bieden, om zo de prijzen nog enigszins op peil te houden. De olielanden hopen uiteraard dat dit een tijdelijke situatie is, maar dat is nog niet gezegd.

Vraag onder druk
Want nu staat ook de vraag onder druk. Op de korte termijn, door de handelsoorlog tussen de VS en China. Daardoor stokt de groei van de wereldeconomie, en daarmee de groei van de vraag naar olie. Deze ontwikkeling wordt ook vaak als reden opgevoerd voor de opvallend milde reactie op de oliemarkt op onrust in het Midden-Oosten. Olie genoeg op de wereld, zo is de gedachte.

En er is nog een andere misschien wel veel belangrijkere trend. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moet de wereld omschakelen naar duurzame energie, zo werd al in 2015 in het klimaatakkoord van Parijs afgesproken. Dat betekent stoppen met het gebruiken van fossiele brandstoffen zoals olie.
Vier jaar later staan in steden wereldwijd de straten vol met klimaatactivisten die vinden dat de energietransitie niet snel genoeg gaat.

Elektrische auto
Ook de opmars van de elektrische auto gaat verder. De volledig elektrische Tesla Model 3 is dit jaar de bestverkopende nieuwe auto in Nederland. Volgens analisten van Bloomberg New Energy Finance zullen elektrische auto's steeds meer marktaandeel afsnoepen van de benzine- en dieselmodellen.

Daarmee is de vraag naar olie natuurlijk niet in één keer verdwenen. Er zijn nog weinig elektrische vrachtwagens, laat staan elektrische vliegtuigen. Maar op de oliemarkt is een relatief klein verschil tussen vraag en aanbod al genoeg om de prijzen in beweging te zetten. De schalierevolutie duwde de olieprijs van ruim $100 per vat naar de huidige niveaus, met een overaanbod van één a twee miljoen vaten per dag. Dat kan ook de andere kant op werken, als elektrische auto's een serieus gedeelte van de vraag wegnemen. En dan komt de olieprijs misschien wel nooit meer boven de $100 per vat.

Voor grafieken etc. zie link

fd.nl/beurs/1319522/oliehandelaren-li...
voda
0
Olieprijs stijgt

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is woensdag gestegen. Op een settlement van 53,36 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,55 dollar of 1 procent meer waard.

De focus lag woensdag vooral op berichten rond de geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Persbureau Reuters meldde op basis van ingewijden dat de VS na de luchtaanvallen op Saoedische oliefaciliteiten in september, geheime cyberoperaties heeft uitgevoerd tegen Iran.

Onderliggend maken beleggers zich echter nog altijd zorgen over de verzwakking van de mondiale groei en de invloed ervan op de olievraag, volgens marktanalist Robbie Fraser van Schneider Electric. Tegenwinden zoals het Amerikaans-Chinese handelsconflict hebben dit jaar al voor een verminderde vraag naar olie gezorgd, aldus Fraser.

Volgende richtpunt voor de oliemarkt zijn de voorradenrapporten van het American Petroleum Institute en de Energy Information Administration, die respectievelijk woensdagavond en donderdagmiddag verschijnen.

Voor het toonaangevende olievoorradenrapport van EIA wordt gerekend op een stijging van de Amerikaanse olievoorraden met 4 miljoen vaten. De benzinevoorraden en voorraden stookolie zijn afgelopen week vermoedelijk wel gedaald.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Amerikaanse olievoorraden stijgen nog steeds

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week verder gestegen. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse energieministerie.

In de week eindigend op 11 oktober stegen de voorraden ruwe olie met 9,3 miljoen vaten tot 434,9 miljoen vaten.

De benzinevoorraden namen met 2,6 miljoen vaten af tot een totaal van 226,2 miljoen.

De voorraden stookolie en diesel daalden met 3,8 miljoen vaten tot 123,5 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen nam af van 85,7 tot 83,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Saudi Aramco stelt beursgang uit - media

(ABM FN-Dow Jones) Saudi Aramco stelt zijn beursgang uit. Dit schreef de Britse zakenkrant Financial Times donderdagavond op basis van bronnen.

Aan het einde van deze week zouden banken aanvankelijk met een cruciale waardering komen op basis waarvan het Saoedische staatsoliebedrijf aandelen naar de markt zal brengen. Een beursgang zou dan eind november plaats kunnen vinden.

Donderdagavond meldde FT dat de beursgang vermoedelijk enkele weken later zal plaatsvinden. Volgens de bronnen zou het oliebedrijf willen wachten met de beursgang tot het beleggers meer inzicht kan geven in de recente kwartaalcijfers, nadat een drone-aanval op enkele olie-installaties vorige maand de olieproductie van Saudi Aramco tijdelijk halveerden. Volgens een bron heeft Saudi Aramco geen substantiële financiële schade geleden als gevolg van de drone-aanval.

Er werd verwacht dat de overheid deze week een goedkeuring zou geven voor een lokale notering.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
1
Olieprijs hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gestegen. Op een settlement van 53,93 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,57 dollar of 1,1 procent, meer waard.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft in Ankara gezegd dat Turkije de invasie van Syrië vijf dagen zal opschorten. Het staakt-het-vuren is overeengekomen nadat de VS hebben toegezegd hun economische sancties op Turkije op te heffen. Als gevolg vonden de olieprijzen de weg verder omhoog. Ook een zwakkere dollar, grotendeels naar aanleiding van optimisme over een Brexit-deal, speelden de olieprijzen in de kaart.

Analisten blijven zich evenwel afvragen of de recente stijging van de olievoorraden een signaal is dat er een overaanbod olie ontstaat of dat dit het gevolg is van minder activiteit bij olieraffinaderijen.

De olieprijzen staan nog steeds bijna 20 procent lager dan het piekniveau in april, vanwege zorgen dat een afnemende vraag naar olie en een stabiele productie zullen resulteren in een overaanbod olie.

De olieprijzen reageerden nauwelijks op cijfers over de wekelijkse olievoorraden. In de week eindigend op 11 oktober stegen de voorraden ruwe olie met 9,3 miljoen vaten tot 434,9 miljoen vaten. Analisten geraadpleegd door The Wall Street Journal hielden rekening met een beperkte stijging van 2,3 miljoen vaten.

De olievoorraden liggen circa 2 procent boven de vijfjaarsgemiddelden voor deze periode van het jaar en de Amerikaanse productie bleef hangen op een recordniveau van 12,6 miljoen vaten per dag afgelopen week. Daarmee is er nog veel ruwe olie in de markt beschikbaar.

De benzinevoorraden namen wel meer dan verwacht af met 2,6 miljoen vaten tot een totaal van 226,2 miljoen. De voorraden stookolie en diesel daalden ook, met 3,8 miljoen vaten tot 123,5 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen nam eveneens af van 85,7 tot 83,1 procent, vanwege seizoensgebonden onderhoud. Veel raffinaderijen die ruwe olie omzetten in brandstof ondergaan in de herfst onderhoudswerkzaamheden, omdat de olievraag dan meestal afneemt. Als de capaciteitsbenutting van de raffinaderijen weer toeneemt, zullen de voorraden vermoedelijk weer dalen.

Handelaren houden ook nauwlettend de spanningen tussen China en de Verenigde Staten in de gaten, evenals ontwikkelingen omtrent de Brexit en de daling van de mondiale rentes die allemaal van invloed zijn op de wereldwijde economie en daarmee op de olievraag.

Spanningen in het Midden-Oosten lopen ook op, hetgeen af en toe wat rugwind geeft aan de olieprijzen, waarbij deskundigen zich afvragen of de ontwikkelingen in de regio een impact zullen hebben op de olietoevoer.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs daalt

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag gedaald. Op een settlement van 53,78 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,15 dollar of 0,3 procent minder waard. Op weekbasis verloor de olieprijs bijna twee procent.

Zwakke Chinese groeicijfers wogen op het sentiment. "Dit levert meer bewijs dat de handelsoorlog zijn tol eist", volgens technisch analist Fawad Razaqzada van Forex.com. Macro-economische data over de Chinese industrie en detailhandel waren echter wel goed.

Volgens Razaqzada viel met name de opleving van de industriële productie in China op, maar is het de vraag of dit eenmalig is of de start van een positieve trend.

Een ander belangrijk element voor de oliemarkt is de ontwikkeling van de olievoorraden, en dan met name in de Verenigde Staten.

Donderdag werd bekend dat die vorige week met ruim 9 miljoen vaten zijn gestegen. "Verdere scherpe stijgingen zullen de olieprijs in toom houden, hoewel de productie-inperkingen van OPEC+ er wel voor zorgen dat de neerwaartse beweging vermoedelijk beperkt blijft", denkt Razaqzada.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) Olie is maandag goedkoper geworden, ondanks dat de Amerikaanse president Donald Trump zei dat de gesprekken met China goed verlopen.

Op een settlement van 53,31 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,47 dollar of 0,9 procent goedkoper.

Op weekbasis verloor de olieprijs vrijdag al bijna twee procent.

De zorgen over een mondiale groeivertraging nemen toe.

"Kijkend naar de verlaagde groeiverwachtingen voor de wereldeconomie in 2020 door het Internationaal Energie Agentschap, denken we dat de herziene raming voor de vraag naar olie in 2020 niet langer voldoende is om de verwachte groei van het olie-aanbod in 2020 te overstijgen", aldus analisten van CFRA. Zij houden voor volgend jaar rekening met een olieprijs van ongeveer 55 dollar per vat.

Wellicht kunnen de zorgen voor een deel worden weggenomen als de VS en China tot ondertekening van een eerste handelsakkoord komen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Amerikaanse olievoorraden dalen

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald, na vijf opeenvolgende weken van stijgingen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieministerie.

In de week eindigend op 18 oktober daalden de handelsvoorraden ruwe olie met 1,7 miljoen vaten tot 433,2 miljoen vaten.

De benzinevoorraden namen met 3,1 miljoen vaten af tot een totaal van 223,1 miljoen.

De voorraden stookolie en diesel daalden met 2,7 miljoen vaten tot 120,8 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen nam toe van 83,1 naar 85,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs daalt

(ABM FN-Dow Jones) De oliefutures zijn dinsdag lager geëindigd, maar herstelden deels van de eerdere dalingen.

De decemberfuture voor een vat ruwe West Texas Intermediate olie daalde 0,5 procent tot 55,54 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Woensdag maakt EIA de wijziging van de olievoorraden over de afgelopen week bekend. Analisten voorzien een toename van de voorraden ruwe olie met 2,5 miljoen vaten, terwijl de voorraden benzine en stookolie met vergelijkbare hoeveelheden zouden moeten zijn gedaald.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
[verwijderd]
0
Voor mijn eigen portemonnee hoop ik richting de $20-. Ik reis namelijk veel op en af naar Duitsland en dat zou mij een behoorlijke besparing opleveren.

De vraag zal afnemen naar olie. Er wordt veel ingezet op elektrische auto's. Aandeelhouders in oliegerelateerde fondsen zijn zich er nog niet bewust van of negeren het (op de forums tenminste).
[verwijderd]
0
Waarom denk je dat een rijk Saoedisch oliebedrijf opeens naar de beurs wordt gehaald?
www.bnr.nl/nieuws/beurs/10393522/olie...

Mijn quote: follow the money and think about why they do it.
voda
0
Amerikaanse olievoorraden stijgen sterk

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week veel sterker dan verwacht gestegen, na een daling een week eerder. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieministerie.

In de week eindigend op 25 oktober stegen de handelsvoorraden ruwe olie met 5,7 miljoen vaten tot 438,9 miljoen vaten. Economen rekenden gemiddeld op een stijging met 0,8 miljoen vaten.

De benzinevoorraden namen met 3,0 miljoen vaten af tot een totaal van 220,1 miljoen. Hier was een afname met 2,1 miljoen vaten voorspeld.

De voorraden stookolie en diesel daalden met 1,0 miljoen vaten tot 119,8 miljoen vaten. Er werd gerekend op een daling met 2,4 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen nam toe van 85,2 naar 87,7 procent. Verwacht werd een toename tot 85,7 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is woensdag gedaald, na een flinke stijging van de olievoorraden. Op een settlement van 55,06 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,9 procent, of 0,48 dollar goedkoper.

Uit cijfers van het Amerikaanse energieministerie bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week veel sterker dan verwacht zijn gestegen. In de week eindigend op 25 oktober stegen de handelsvoorraden ruwe olie met 5,7 miljoen vaten tot 438,9 miljoen vaten. Economen geraadpleegd door S&P Global Platts rekenden gemiddeld op een stijging met 2,5 miljoen vaten.

Dit zorgt volgens analisten van Enverus dan ook voor druk op de olieprijzen vandaag.

Evenwel vielen de benzinevoorraden meer terug dan voorzien.

Volgens analisten van Commerzbank zal de ontwikkeling van de Amerikaanse olieproductie bepalend zijn voor de OPEC en zijn bondgenoten om te bepalen of er verder wordt gesneden in de output. In december vergadert de zogeheten OPEC+ hierover.

Ook ontwikkelingen op het gebied van de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten zullen de aandacht krijgen. "Bij gebrek aan nieuwe ontwikkelingen, zullen de olieprijzen binnen een krappe bandbreedte van 53 tot 57 dollar per vat koersen", aldus marktvorsers van Enverus.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
5.448 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 ... 269 270 271 272 273 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,66%
 US30^ 37.851,00 -0,43%
 Nasd100^ 17.004,48 -3,10%
 US500^ 4.960,72 -1,75%
 Japan225^ 37.028,48 -2,56%
 Gold spot 2.388,10 +0,37%
 EUR/USD 1,0654 +0,10%
 WTI 82,10 +0,02%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront