ASML « Terug naar discussie overzicht

ASML 2019

5.740 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 ... 283 284 285 286 287 » | Laatste
Bakkiekoffie
1
@Toert
Je bent in bloedvorm (smiley) Wat een berichtjes je produceert. Klasse inhoud, taalgebruik, humor en zowel analytisch en gespeend met 'vergezichten'
Thx
[verwijderd]
0
quote:

Marcel H. schreef op 15 november 2019 21:34:

[...]
Think twice.
is idd. beste advies tegen impulsiviteit.

think trice is nog beter... lol.
Marcel H.
0
quote:

Toert schreef op 15 november 2019 21:54:

[...]

is idd. beste advies tegen impulsiviteit.

think trice is nog beter... lol.
Twice is volgens mij correct, trice (?) is volgen mij three times................
[verwijderd]
0
quote:

Bakkiekoffie schreef op 15 november 2019 21:48:

@Toert
Je bent in bloedvorm (smiley) Wat een berichtjes je produceert. Klasse inhoud, taalgebruik, humor en zowel analytisch en gespeend met 'vergezichten'
Thx
offtopic.

ach, deze ochtend weggevlucht uit een vliegende donderstorm.

Had een korte vakantie in de dolomieten, maar die is in de sneeuw gevallen. Eerst drie dagen zo goed als vast gezeten in het hotel, daarna gisteren een schitterende dag en ferme rakettentocht gedaan (richting de Tre Cime di Lavaredo, mega). Gisterenavond nog schitterend weer, vandaag opgestaan en er lag alweer 20cm sneeuw op de auto. Temperatuur was 0 graden, het regende en sneeuwde, en, heel vreemd, de donderslagen vlogen in het rond. Ik dacht eerst aan lawines, maar het was wel degelijk onweer.

Ik wilde dan via het noorden naar de brennerpas rijden, maar dat lukte niet, de baan naar Dobiacco was afgesloten, ik veronderstel wegens lawinegevaar. Er was de laatste dagen bijna een meter sneeuw gevallen, en met die natte sneeuw er nu op, leek nogal dangerous.

Nu wat beursberichtjes lezen en bekijken, met een lekker glaske (flaske) wijn.
Komt goe.

Fijn weekend aan allen, ik ga nu wat aan Trice gaan denken.
Doej.
[verwijderd]
0
quote:

Toert schreef op 15 november 2019 20:57:

[...]
??

Allé vooruit, U vertelt dat U enkel met de kwartaalcijfers werkt, dus maakte ik in mijn excelleke vlug een nieuwe rij aan, en dan krijg je voor 2019Q3 :

Revenue : 2986.5
Trade Receivables : 2100.7

Aantal dagen in Q3 : 92

Trade Receivables / Revenue * aantal dagen = 64.71267

En volgens mij is dat geen 70.

maar waarschijnlijk gebruikt U een andere lichtjes andere formule ?
Beste Toert,

De manier waarop jij de DSO berekent is zeker ook verdedigbaar. Het is echter niet de manier waarop ASML zelf het berekent. En ook niet de tweede alternatieve manier waarop ik het berekende.

ASML berekent het door:

((Trade reveivable standen van afgelopen vier kwartalen / 4 ) / optelsom net sales afgelopen vier kwartalen) * 365

Ik had als alternatief methode:

(Trade receivale stand van alleen afgelopen kwartaal / optelsom net sales afgelopen vier kwartalen) * 365

Volgens beide methodes zie je sinds 31 december 2018 ieder kwartaal een oplopend aantal dagen sales outstanding. Het duurt langer voordat klanten hun rekening betalen. Nog geen issue, maar wel iets om in de gaten te houden.

Jouw rekenmethode kan ook. De vraag is of als je het volgens jouw methode berekent er ook sprake is van een oplopend aantal days sales outstanding ?

[verwijderd]
0
quote:

Marcel H. schreef op 15 november 2019 22:06:

[...]
Twice is volgens mij correct, trice (?) is volgen mij three times................
zjust !

maar, ik ben niet zo voor mainstream woorden... lol.
Marcel H.
1
[verwijderd]
0
quote:

AnalytischDenker schreef op 15 november 2019 22:11:

[...]

Beste Toert,

De manier waarop jij de DSO berekend is zeker ook verdedigbaar. Het is echter niet de manier waarop ASML zelf het berekent. En ook niet de tweede alternatieve manier waarop ik het berekende.

ASML berekent het door:

((Trade reveivable standen van afgelopen vier kwartalen / 4 ) / optelsom net sales afgelopen vier kwartalen) * 365

Ik had als alternatief methode:

(Trade receivale stand van alleen afgelopen kwartaal / optelsom net sales afgelopen kwartaal) * 365

Volgens beide methodes zie je sinds 31 december 2018 ieder kwartaal een oplopend aantal dagen sales outstanding.

Jouw rekenmethode kan ook. De vraag is of als je het volgens jouw methode berekent er ook sprake is van een oplopend aantal days sales outstanding ?
Neen !

2018 Q1 : 63 (!)

dan drie kwartalen wel degelijk laag (37, 54, 42)
en dit jaar : 64, 57 en 64.

Een random number generator dus : is totaal geen trend in te zien.

Enkel huidig kwartaal gebruiken in deze berekening is dus onbruikbaar.

Ikzelf heb in mijn excelleke ooit deze berekening gemaakt :
(trade receivables vorig kwartaal + huidig kwartaal) / 2 / omzet huidig kwartaal * 90

Dan krijg je voor dit jaar :
62, 56 en 56.

En voor vorig jaar : 66,45,45,45.

Die trend is er dus gewoonweg niet, en ...
dat is ook totaal logisch !!!, denk nu eens goed na.

Als je in de laatste maand van een kwartaal opeens een paar heel dikke facturen maakt, dan is het logisch dat die nog niet betaald zijn en bij de trade receivables terecht komen. Eén of twee kwartalen is gewoon te kort om redeneringen te maken.

Bij bedrijven zoals coca cola (of de colruyt...) die heel veel fleskes verkopen kan het interessante info opleveren, maar bij een bedrijf die machines verkopen waarvan hun verkoopprijs tov de totale revenue heel groot is, lijkt me dat niet van toepassing.

Heel mooi voorbeeld is dit van hoe je bij een bepaalde redenering toch altijd eens goed moet nadenken wat de fundamentele redenen voor iets zijn.

Heb al wel verklapt dat ik een bepaalde fysica achtergrond heb, en dat is dus één van mijn stokpaardjes : zoeken WAAROM iets op een bepaalde manier gebeurt. Wat is de logica waarom iets werkt, of waarom het onzin is ? In mijn IT carriere heb ik zo heel dikwijls heel eenvoudige oplossingen kunnen vinden voor zeer ingewikkelde problemen.

@Allen: excuus, maar AD met cijfers en redeneringen gefundeerd tegenspreken, ik kon het echt niet laten (zelfs na quadrice nadenken), denk trouwens dat het vrij interessante materie is - doch voor ASML niet ter zake doende.
[verwijderd]
0
quote:

Marcel H. schreef op 15 november 2019 22:12:

@Toert. Lionel Ritchie zong eens Three times a lady. Twice is enough.
goe lieke !
[verwijderd]
1
interessant artikeltje over de huidige koopwoede op de beurs (bron De Tijd) :

Snel kopen voor Henry er mee weg is

KURT VANSTEELAND
Vandaag om 18:54
Recessie-angst is zo oktober. In november zijn beleggers bang het meest feestje te missen, of dat Henry Kravis met hun teerbemind aandeel aan de haal gaat.

'Noodmaatregelen en sterke geneesmiddelen zijn soms nodig. Maar als ze te lang genomen worden, kan de patiënt er afhankelijk van worden of zelfs verslaafd. Het toedienen van pijnstillers moet gestopt worden als de patiënt ooit weer op eigen benen wil staan'.

Een citaat dat komende woensdag zijn tiende verjaardag viert: op 20 november 2009 bromde toenmalige voorzitter Jean-Claude Trichet in de Alte Oper van Frankfurt dat de onconventionele maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) tijdelijk moesten zijn en zijn publiek - bankiers - zich maar beter kon voorbereiden op een geleidelijke einde van de noodsteun.

Een decennium later is de onconventionele stimulus van de ECB zo ingeburgerd geraakt dat ze conventioneel geworden is. De opvolger van de Trichet, Mario Draghi, begon in november 2011 zijn carrière in volle eurocrisis met het terugdraaien van de renteverhoging die Trichet met een niet bijster goed gevoel voor timing in juli 2011 had doorgevoerd.

De Italiaan heeft in zijn acht jaar aan het roer nooit de rente verhoogd. Integendeel: sinds 2012 is het belangrijkste rentetarief van Frankfurt, de depositorente, op of onder nul. En via een ware lettersoep van inkoopprogramma's heeft Draghi de schuldencrisis 'opgelost' door op dit ogenblik 2.649 miljard euro schulden op de balans te laden. Aan zijn opvolger, de Française Christine Lagarde, de job het intussen 4.700 miljard grote infuus voor de Europese economie dat de ECB-balans is zonder brokken te beheren.

Niemand die nog denkt dat de rente snel hoger gaat. Zakenbank JPMorgan rekent niet vóór 2021 op een hogere ECB-rente. Ook in de Verenigde Staten, als niet zo zorgzame beheerders van 's werelds reservemunt de mondiale 'prijszetter' van het geld, leunt Jerome Powell even achterover na in de betere pirouette van een laatste renteverhoging in december 2018 overgeschakeld te zijn naar een serietje renteverlagingen.

Het resultaat: de profetie van Larry Fink komt - alweer - uit. 'Zet je schrap voor een koopgolf op de beurzen', zei de topman van Blackrock toen Powell zijn pirouette begon in april. Fink Als Fink spreekt, luister je. De man is de vleesgeworden vinger aan de pols van de financiële markten. Die melt-up waar de Blackrock-oprichter voor 'waarschuwde' is zo hard aan het gaan dat we Fink zeven maanden later de man van 7.000 in plaats van 6.500 miljard dollar moeten noemen.

'Het grootste risico is niet dat beleggers te veel, maar wel te weinig investeren', liet Fink nog optekenen. 'Centraal bankiers zijn soepeler dan ooit en er zijn gewoon te weinig interessante activa om in te beleggen'. Door van 'vastrentende' beleggingen een oceaan van nulrentende activa te maken, dwingen centraal bankiers ook risico-averse beleggers manu militari richting aandelenmarkten.

En als het aan Henry Kravis ligt, zal de voorraad rendabele activa snel nog schaarser worden. Kravis is de man die terwijl Fink in 1988 Blackrock oprichtte druk bezig was met een forse scheut schulden het conglomeraat RJR Nabisco van de beurs te halen. Een legendarische strijd die vereeuwigd is in het warm aanbevolen standaardwerk 'Barbarians At The Gate'.

Drie decennia later zijn de 75-jarige Kravis en zijn speeltuin - private-equityreus Kohlberg Kravis Roberts (KKR) - als een vis in het water in een wereld van spotgoedkope schulden. Verzekeraars, pensioenfondsen en family offices kunnen in hun zoektocht naar die paar oases van rendement in de wereld hun geld niet rap genoeg bij KKR parkeren. Resultaat: het geld klotst bij Kravis & co tegen de plinten.

En Henry is er de man niet naar het geld lang op een nulrentende spaarrekening te laten staan. De Financial Times schreef eerder deze maand dat KKR KKR0,13% het grootste Europese uitkoopfonds ooit in de steigers heeft gezet: 5,8 miljard euro. Doelwit: West-Europese bedrijven met een beurswaarde van 500 miljoen tot 2 miljard euro. Een vork waarmee ook een groot deel van het nu al snel leeglopend Brussels koersenbord in het vizier komt.

Logisch dus dat bij beleggers de angst voor een recessie in recordtempo plaats heeft geruimd voor de angst om het feestje te missen. Fomo ofte fear of missing out. Het resultaat is een kooppaniek.

... wat tekst over LeaseInvest geknipt ...

Milton Friedman had ongelijk: er bestaat zoiets als een gratis lunchen. Tenminste tot Christine Lagarde de rente verhoogt. We schatten ergens in 2026, vijftien jaar na de schuchtere poging van haar landgenoot.
rene66
1
Inderdaad een interessant artikel @Toert over de koopwoede op de beurs. Ik heb een paar weken geleden op het forum al aangegeven dat beleggers bereid zijn om voor hele goede aandelen meer te betalen dan uit een rekensom te voorschijn komt. Eén van dat soort aandelen is in mijn beleving ASML. Ik heb in de afgelopen weken op diverse financiële sites ook gelezen en gehoord dat er nog steeds heel veel geld aan de zijlijn staat te wachten. Als dat geld inderdaad de markt opkomt dan zullen de koersen nog meer omhoog kunnen gaan in de komende maanden. Ik denk dat heel veel geld zit te wachten tot duidelijkheid mbt de handelsdeal.

Halverwege volgend jaar gaan wij echter weer een nieuwe periode in mbt de verkiezingen eind volgend jaar in de VS. Afhankelijk van welke kandidaat bij de Democraten naar voren komt kunnen de beurzen daar ook weer op gaan reageren. Wordt het een behoudende kandidaat die het opneemt tegen Trump of wordt het iemand die het financiële systeem op zijn kop wil gaan zetten/de Chinezen harder wil gaan aanpakken. Moraal is in mijn beleving dat de komende maanden het feest kan doorgaan indien de handelsdeal fase 1 er doorheen komt.

Na de verkiezingen volgend jaar verwacht ik dat het spel gewoon verder gaat zolang het geld gratis blijft, de verkiezingen zijn ook een rimpel in de tijd, maar het kan nooit kwaad dat toch in de gaten te houden.

Naast het goedkope geld, dus lage rente, is ook wel van belang dat de SEC en de CFTC goed in de gaten blijven houden dat shortende hedgefunds weer geen spelletjes gaan spelen door directe of indirecte koersmanipulaties van onder andere via de VIX en de beurs dus weer proberen op te blazen. Ik ben er wel van overtuigd dat beide regulators er nog meer bovenop zitten dan in het verleden.

Bijgaand nog een plaatje van ASML, ook daar blijft de koers nog steeds omhoog gaan.
Bijlage:
[verwijderd]
0
quote:

Toert schreef op 15 november 2019 22:40:

[...]

Neen !

2018 Q1 : 63 (!)

dan drie kwartalen wel degelijk laag (37, 54, 42)
en dit jaar : 64, 57 en 64.

Een random number generator dus : is totaal geen trend in te zien.

Enkel huidig kwartaal gebruiken in deze berekening is dus onbruikbaar.

Ikzelf heb in mijn excelleke ooit deze berekening gemaakt :
(trade receivables vorig kwartaal + huidig kwartaal) / 2 / omzet huidig kwartaal * 90

Dan krijg je voor dit jaar :
62, 56 en 56.

En voor vorig jaar : 66,45,45,45.

Die trend is er dus gewoonweg niet, en ...
dat is ook totaal logisch !!!, denk nu eens goed na.

Als je in de laatste maand van een kwartaal opeens een paar heel dikke facturen maakt, dan is het logisch dat die nog niet betaald zijn en bij de trade receivables terecht komen. Eén of twee kwartalen is gewoon te kort om redeneringen te maken.

Bij bedrijven zoals coca cola (of de colruyt...) die heel veel fleskes verkopen kan het interessante info opleveren, maar bij een bedrijf die machines verkopen waarvan hun verkoopprijs tov de totale revenue heel groot is, lijkt me dat niet van toepassing.

Heel mooi voorbeeld is dit van hoe je bij een bepaalde redenering toch altijd eens goed moet nadenken wat de fundamentele redenen voor iets zijn.

Heb al wel verklapt dat ik een bepaalde fysica achtergrond heb, en dat is dus één van mijn stokpaardjes : zoeken WAAROM iets op een bepaalde manier gebeurt. Wat is de logica waarom iets werkt, of waarom het onzin is ? In mijn IT carriere heb ik zo heel dikwijls heel eenvoudige oplossingen kunnen vinden voor zeer ingewikkelde problemen.

@Allen: excuus, maar AD met cijfers en redeneringen gefundeerd tegenspreken, ik kon het echt niet laten (zelfs na quadrice nadenken), denk trouwens dat het vrij interessante materie is - doch voor ASML niet ter zake doende.

Beste Toert,

De wijze waarop jij DSO uitrekent is zoals gezegd niet de formule die ASML zelf hanteert.

Ik heb het zowel via de ASML formule als via een eigen formule uitgerekend. En in beide gevallen loopt de DSO op.

ASML neemt zoals gezegd het gemiddelde van de “Trades receivable” over de vier laatste kwartalen en deelt deze door de trailing net sales van 4 kwartalen, vervolgens wordt de uitkomst vermenigvuldigd met 365 dagen. En nu begrijp ik ook beter waarom ASML dat zo doet. Dat is om een gemiddeld beeld over de afgelopen vier kwartalen te krijgen.

Jij berekent alleen op basis van het laatste kwartaal. In jouw berekeningswijze kan een enorme piek in de “”trades receivables” of een piek in de net sales inderdaad het beeld plotseling totaal anders maken. Bij de wijze waarop ASML het uitrekent worden die pieken uitgevlakt.

Verder vraag ik mij af of je ieder kwartaal met een ander aantal dagen vermenigvuldigd ? Immers het aantal dagen is niet elk kwartaal gelijk. Of vermenig je ieder kwartaal met 92 dagen?

Tot slot ben ik wel van plan jouw uitkomsten nog eens na te rekenen. Ik heb echter dit weekend mijn spreadsheet waarin alle data staan niet bij de hand (staan op een lokale computer).

Dus waarschijnlijk tot vreugde van velen op dit forum .............. wordt vervolgd !

VP 1958
1
Stop da geneuzel over bankkosten en debiteuren; het is net Jiskefet alleen was dat leuk.
roloff
1
A3aan
0
quote:

roloff schreef op 16 november 2019 16:19:

Inderdaad, het is totaal irrelevant (hoop trouwens dat mijn post blijft staan).
Postings worden alleen verwijderd als er op het driehoekje gedrukt wordt. Wie zou dat toch doen?
Ben1960
0
Ik sluit me volledig aan bij VP 1958 en Roloff. Laat AD en Toert een nieuw draadje opzetten waar ze hun inzichten verder kunnen delen
[verwijderd]
1
quote:

A3aan schreef op 16 november 2019 17:36:

[...]

Postings worden alleen verwijderd als er op het driehoekje gedrukt wordt. Wie zou dat toch doen?
A3aan,

Ik kan met de hand op mijn hart verklaren dat ik bij jou nog nooit op het driehoekje heb gedrukt. Dat is echt iemand anders geweest.

Ik heb deze week alleen bij Roloff op het driehoekje gedrukt toen hij mij psychologisch begon te duiden.

Wat overigens niet wil zeggen dat ik het prettig vind af en toe enige bescherming te krijgen van de moderator.

Ik krijg als shorter een enorme hoeveelheid bagger over mij heen, terwijl ik zelf:

1) altijd inhoudelijk blijf;
2) nooit persoonlijk wordt
3) integer om ga met feiten

Ik begrijp ook echt niet dat er zo verkrampt wordt gereageerd op mijn Posts. Het heeft overduidelijk geen enkele invloed op de koers. Lees mijn Posts gewoon niet. Zo lastig is dat toch niet.

Ik vind het hartstikke leuk om inhoudelijke Posts te schrijven. En daar ga ik zeker geen apart draadje voor maken.

A3aan
3
quote:

AnalytischDenker schreef op 16 november 2019 17:57:

[...]

A3aan,

Ik kan met de hand op mijn hart verklaren dat ik bij jou nog nooit op het driehoekje heb gedrukt. Dat is echt iemand anders geweest.

Nu U toch zelf reageert. Daar geloof ik dus niets van. Enkele maanden geleden verscheen U opeens op het ASML forum. Toen plaatste ik de opmerking;"komt U nu hier ook etteren en de sfeer verzieken, gezien uw gedrag op het Galapagosforum". Gelijk kreeg een schorsing. Daarover heb ik contact gezocht met de moderator en die begon mij gelijk voor de voeten te werpen dat ik wel gratis van IEX gebruik maakte en er dus niets voor wilde betalen en nog wat eigenlijk geen opmerkingen die ik van een moderator niet verwacht. Hij gaf ook aan dat U een zeer waardevolle deelnemer aan de forums was en het leek er sterk op dat U speciale bescherming geniet bij de moderator, dus maak ik een link van U met de moderator.
Het is wel opvallend dat wanner U te veel tegengas krijgt en schorsingen volgen. Ook op het Galapogosforum vielen velen verwijderingen en schorsingen. En vergeet niet, ook wij vinden het leuk om op forums hun mening te geven, maar dagelijks ellenlang herhalen en doordrammen is echt niet nodig als U éémmaal Uw mening heeft gegeven.
Informatie is zeer welkom, maar doe dat dan op een manier dat U bezoekers niet uit de tent probeert te lokken en ze op die manier een waarschuwing of schorsing aansmeert. Is het duidelijk. IK hoop het. Verder dan gewoon doorgaan met uw plaatsingen maar niet eindeloos herhalen.
Inion
5
Heb niet het idee, dat AD ook maar iets verdiend op de beurs. Iemand, die zo ver achter de komma redeneert en dit welhaast dwangmatig elke etaleert volgt een verkeerde en volkomen ongeloofwaardige aanpak. In die zin is AD geen waardevolle bijdrage aan het forum. Een waarschuwing bij deze voor minder ervaren beleggers. Een waardevolle bijdrage kunnen zijn posts niet genoemd worden. Het feit, dat AD bescherming vindt bij de moderator roept vragen op. Wat is de relatie tussen AD en de moderator?
5.740 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 ... 283 284 285 286 287 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:39
Koers 821,000
Verschil -19,300 (-2,30%)
Hoog 841,300
Laag 818,200
Volume 834.780
Volume gemiddeld 593.405
Volume gisteren 762.238

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront