Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Koffiepraatjes

3.399 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 ... 166 167 168 169 170 » | Laatste
haas
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 16 december 2019 09:51:

Beleggers in geflopte Duitse bank jagen op €72 mln bij Nederlandse ondernemers

Ruim tweehonderd obligatiehouders investeerden in een Duitse bank die niet van de grond kwam. Via een claimstichting wordt jacht gemaakt op de verdwenen miljoenen.

www.fd.nl
gelezen.echt wel bijzonder:)
DeZwarteRidder
0
Deelnemers: statiegeld op plastic flesjes en blikjes
Uitslag stelling: ’Inleveren afval belonen’

Door René van Zwieten
07 nov. 2019 in WAT U ZEGT

Statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes moet snel ingevoerd worden in Nederland, liever vandaag dan morgen, vindt meer dan driekwart van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Zo’n maatregel kan goed tegen zwerfafval werken, denken velen.

Het is veel deelnemers een doorn in het oog dat straten, bermen en op- en afritten langs (snel)wegen soms bezaaid liggen met plastic flesjes en blikjes. Al dat zwerfafval is een rot gezicht en bovendien milieuvervuilend. Om vuil in de openbare ruimte te weren, kijken we vaak naar de (lokale) overheid die voor genoeg faciliteiten moet zorgen om afval in te deponeren. Maar veel respondenten menen dat er ook een mentaliteitsverandering (onder de jeugd) moet komen omdat te gemakkelijk afval wordt achtergelaten. Het begint met opvoeden door ouders en ook scholen kunnen een duit in het zakje doen. Ondertussen, vindt een meerderheid, zou de houding ten opzichte van zwerfafval het beste beïnvloed kunnen worden door hoge boetes te zetten op het weggooien van vuil op straat. Zo stelt een voorstander van de harde lijn: „Misschien is een idee om eens in Singapore te gaan kijken. Nérgens zwerfafval! Waarom niet? Er wordt gehandhaafd! En hoe!”

De meeste deelnemers tonen zich erg milieubewust door zelf fanatiek afval te scheiden. Negen op de tien respondenten houden papier apart, maar velen scheiden ook keurig het gft-vuil, plastic/blik, batterijen en textiel van het rest-afval. Tegelijkertijd vinden de meesten dat de industrie en de detailhandel veel meer kunnen doen om enerzijds plastic te weren en anderzijds om recycling van dit materiaal te promoten. Velen wijzen ook op vroegere tijden. „Veel meer de industrie dwingen tot glas en papieren verpakkingen. Midden jaren zestig waren we werkzaam in een kruidenierszaak en van plastic was geen sprake. Papier en glas waren veelal de verpakkingen of artikelen werden apart afgewogen en los verkocht. Anno 2019 moet dat toch ook mogelijk zijn”, zegt deze gepensioneerde. Toch vraagt dit wel een omslag in het denken over verpakkingen.

Voorlopig gelooft de meerderheid zeker in statiegeld op plastic flesjes en blikjes. Sommigen hebben al een idee over de hoogte: „zeker 25 eurocent, als het minder is gooit de jeugd het nog op straat!” Daarnaast zien enkele voorstanders als bijkomend voordeel het oude ’heitje voor een karweitje’ weer terugkomen: „als er statiegeld op flesjes en blikjes geheven wordt, gaan kinderen dit verzamelen voor extra zakgeld.”

En dat zo’n milieuplan goed kan werken, is in het buitenland al bewezen. Zo weet een frequente Balkanganger: „Ik kom al jaren in Kroatië, daar hebben ze ook statiegeld op plastic flessen en blikjes. Vroeger werd dat allemaal op staat gegooid maar met de invoering van statiegeld vind je niets meer.”

Slechts één op de vijf ziet niets in het statiegeldplan. Deze tegenstanders zijn zeer sceptisch over de uitvoerbaarheid van zo’n maatregel en velen onder hen geloven ook niet in de werking ervan bij jongeren. „Denkt men nu echt dat kinderen/jongeren hun flesje gaan terugbrengen voor dat rottige kwartje? Welnee, te lui!” En sommigen keren zich tegen afvalscheiding omdat zij veronderstellen dat ’veel gerecycled materiaal later weer wordt samengevoegd’. „En, hup, dat gaat dezelfde oven in”, foetert één van hen.
DeZwarteRidder
0
Bouwvakker wint 100 miljoen en stuurt klanten geen rekeningen meer
2 uur geleden in BUITENLAND

SELSEY - Een Engelse bouwvakker die ruim 100 miljoen euro won in de Euromillionsloterij stuurt voorlopig geen rekeningen meer. Steve Thomson wil zijn klanten zo een prettige kerst bezorgen.

Het verhaal van Steve (42) en zijn vrouw Lenka wordt breed uitgemeten in de Engelse media. In november wonnen ze de op acht na grootste jackpot in de historie van de loterij. Lenka stopte onmiddellijk met haar baan in een supermarkt, maar Steve moet er niet aan denken om te stoppen met werken. „Ik zit in een emotionele achtbaan en de stress heeft me wel een paar nachten wakker gehouden.”

Terug op de steiger

Nadat hij de eerste schok van de megaklapper heeft verwerkt, staat Steve weer parttime op de bouwsteiger in West-Sussex. „Dan voel ik me tenminste weer een beetje normaal.” Steven heeft al zijn klanten laten weten dat hij de resterende klussen tot de kerst gratis zal afmaken. „Dan heeft iedereen wat meer uit te geven rond de feestdagen. En ik beloof mijn klanten dat ik alle klussen zal afronden.”

„Ik heb geen rekening meer van Steve gehad”, zegt een klant die een uitbouw liet realiseren. „Dat is echt heel aardig van hem. Ik heb hem verder niet meer gevraagd naar de winst in de loterij. Daar moet hij de hele dag al vragen over beantwoorden, denk ik. Door aan het werk te blijven, hoeft hij niet de hele tijd aan die miljoenen te denken.”

Tesla

Steve rijdt na de megaprijs nog altijd in zijn oude gele bestelbusje, maar heeft wel aangekondigd dat hij binnenkort met zijn drie kinderen naar een grotere woning verhuist. Zijn zoontje van 10 vroeg alvast een nieuwe Tesla van zijn vader. Voor een jongere dochter is een roze iPhone voorlopig genoeg.
voda
0
Ocean Cleanup chooses DNV GL to Verify Origin of Ocean Plastic

Dutch non-profit organization developing advanced technologies to rid the world’s oceans of plastic the Ocean Cleanup has brought the first batch of ocean plastic to shore following their first mission to the Great Pacific Garbage Patch, the world’s largest accumulation of plastic waste in the world, spanning an area of 1.6 million square kilometers. This plastic trash will be transformed into products that will be sold to contribute to the funding of continued cleanup operations. To confirm the origin of these future plastic products, The Ocean Cleanup has selected DNV GL as their assurance partner to verify the plastic is from the ocean.

With the primary aim of funding continued cleanup operations, The Ocean Cleanup has, from the start, planned to create a value chain from their collected debris. The intention has been to develop attractive, sustainable products made from material collected in the Great Pacific Garbage Patch. The return to shore of The Ocean Cleanup's first plastic catch marks the beginning of this historic journey. To date, no product on the market is fully made of plastic removed from the high seas – proving to be another challenging endeavor for the organization.
Verifying Ocean Plastic

Currently, it is not compulsory for an independent, third party to verify that the material has been sourced from the ocean, and products labelled as ocean plastic may not be entirely sourced from the ocean. To add further transparency to the work, the origin of the material used in The Ocean Cleanup’s products will be verified by DNV GL, a leader in industry certifications.

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
Beursblik: sterke stijging koffieprijs

(ABM FN-Dow Jones)De koffieprijs is de afgelopen 17 dagen met maar liefst 30 procent gestegen met name door oplopend tekorten in de markt. Zo stelt econoom Casper Burgering van ABN AMRO in een rapport.

De koffieproductie van ’s werelds grootste koffieproducent Brazilië zit dit seizoen in een “off-year”. De oogst komt dit jaar lager uit ten opzichte van vorig seizoen, gaf Burgering aan.

"Maar In het seizoen 2020/2021 komt de markt in een “on-year” terecht en krijgen we te maken met overschotten. Dit zal dan weer de nodige druk op de koffieprijs opleveren."

De vraag naar koffie is in Europa in de afgelopen 15 jaar met vijf procent gestegen en in de VS met 8 procent. "Maar in vergelijking met Azië is dit niets, daar nam de koffieconsumptie met 240 procent toe”, aldus de econoom.

"Het geeft aan dat de koffiecultuur in veel Aziatische landen in opkomst is. Dat belooft wat voor de toekomst."

Maar voor over de prijs van een kop koffie hoeven we ons geen zorgen te maken, voegde Casper Burgering tot slot toe, "Slechts 4 procent van een kopje koffie komt namelijk voor rekening van de koffieboon."

Dinsdag werd bekend dat Douwe Egberts mogelijk weer terugkeert op het Damrak, na een vertrek in 2013.

JAB Holdings is van plan om 3 miljard euro op te halen met een beursgang van zijn koffie-activiteiten Douwe Egberts en Peet’s Coffee.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
DeZwarteRidder
0
Nederlanders helpen met oprollen Frans appelmoeskartel
1 uur geleden in FINANCIEEL

AMSTERDAM - De Franse mededingingsautoriteiten hebben zeven bedrijven beboet voor het maken van verboden prijsafspraken bij de verkoop van appelmoes. Ook verdeelden de bedrijven de Franse markt onderling. De totale boete bedraagt 58,3 miljoen euro.

De appelmoesmakers hadden meer dan 90 procent van die markt in handen. De zaak kwam aan het rollen toen het Nederlandse bedrijf Coroos het bestaan van het kartel bij de autoriteiten meldde. Daardoor werd die onderneming niet beboet.

Het kartel bestond tussen 2010 en 2014. In die tijd betaalden supermarkten die bij de bedrijven huismerkappelmoes bestelden, maar ook horeca en cateringbedrijven, te veel voor de compote. De bedrijven maakten hun verboden afspraken in hotels en restaurants door Frankrijk. Ze hadden speciale telefoons die ze alleen voor kartelzaken gebruikten.

De Nederlandse mededingingswaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) hielp de Franse toezichthouder bij het onderzoek. De ACM deed het onderzoek bij Coroos.
ffff
0
Appelmoes.…. Het heeft in ieder geval goed geholpen, dat ontmaskeren en oprollen van het kartel. Als er nu één product echt goedkoop is in de supermarkt, dan is het wel appelmoes. Een voedselbank is dan ook overbodig.
voda
1
De consument moet en kan het doen voor Nederland in 2020

De Nederlandse economie gaat in 2020 op één been lopen, al is dat wel een sterk been. Dat beeld komt naar voren nu alle voorspellingen voor de Nederlandse economie die er toe doen beschikbaar zijn gekomen.

De consument moet nog meer dan in het afgelopen jaar de kar gaan trekken. Burgers beschikken ook over de financiële ruimte om meer geld uit te geven. Tegelijkertijd valt de groei van de investeringen ver terug, valt er van de handel met het buitenland geen impuls te verwachten, en is het onzeker of de overheid erin zal slagen met de eigen uitgaven een tandje bij te zetten.

Woensdag publiceerde het Centraal Planbureau de decemberraming voor 2020, nadat op maandag De Nederlandsche Bank zijn voorspellingen al had afgegeven. De drie grote commerciële banken, ABN Amro, ING en Rabo Bank, zaten daar weer net iets voor.

Afgaand op de verwachting voor de groei van de economie, nog altijd gezien als het cijfer dat het meest ter zake doet, zitten er flinke verschillen tussen in visies voor 2020. ABN Amro is het minst optimistisch en denkt dat de economie volgend jaar met 0,9% groeit. ING komt met de gunstigste verwachting van een plus van 1,5%. Rabo houdt het op 1,2%, DNB 1,4%, en CPB 1,3%.

Het zijn verschillen die ter zake doen. Een groei van 0,9% zou betekenen dat de economie een stuk onder haar potentiële groeitempo blijft hangen. Dan is er sprake van een zwakke conjunctuur. Met 1,5% komt de economie juist op die potentiële groei, zonder dat van enige uitbundigheid sprake is.

In essentie vergelijkbaar
Alle onderdelen van de economie tellen in de vijf analyses net wat anders op. Want achter uiteenlopende groeiverwachtingen gaan vergelijkbare analyses schuil. Over de waarschijnlijke richting van de Nederlandse economie in 2020 bestaat een grote mate van overeenstemming.

De export heet de kurk te zijn waarop de Nederlandse economie drijft. Dat was dit jaar al niet meer het geval omdat de invoer sneller groeit dan de uitvoer. Daardoor draagt de handel met het buitenland per saldo hooguit marginaal bij aan de groei van de economie.

In 2020 blijft dat beeld ongewijzigd. Een aanhoudend zwakke groei van de wereldhandel hindert de groei van de export, terwijl een verdere versnelling van de particuliere consumptie aan de invoerzijde juist een impuls oplevert.

In 2020 is de particuliere consumptie de kurk waarop de economie drijft. Alle voorspellers gaan er van uit dat de consument in 2020 meer ruimte heeft om flink meer geld besteden en dat ook zal gaan doen. Dat is dan ook geen gewaagde veronderstelling, met een plus voor de koopkracht van zo'n 2% in het verschiet. Een combi van hogere lonen, lagere belastingen en een afnemende inflatie stuwt de koopkracht op.

Hoger cao-loon
Het CPB ging er met Prinsjesdag nog van uit dat de opwaartse tendens voor de lonen in de cao-onderhandelingen het komend jaar weer zou draaien. Cijfers van werkgeversvereniging AWVN duiden echter op verdere stijging van de cao-lonen, van in 2020 mogelijk meer dan 3%. DNB en nu ook CPB voorzien een verdere versnelling bij de cao-lonen.

De koopkracht kreeg dit jaar een knauw door de verhoging van het lage btw-tarief, maar op 1 januari valt dat prijsverhogende effect uit de inflatie-index. Dat scheelt een vol punt aan inflatie en de verwachting is dan ook een daling van 2,7% dit jaar naar 1,4 à 1,8% over 2020.

Met het effect van de op Prinsjesdag aangekondigde verlaging van de inkomstenbelasting, resulteert een stevige plus voor de koopkracht, van volgens het CPB 2,1%. Over 2019 kwam die plus nog uit op 1,0%. In alle vijf voorspellingen overtreft de groei van de consumptie de gemiddelde groei van de economie.
Investeringen verliezen vaart
Hoe anders is het beeld van de bedrijfsinvesteringen. Groeiden die in 2019 nog met naar schatting 4,5%, voor 2020 variëren de ramingen van een lichte krimp tot een marginale groei. Er zijn drie grote onzekerheden, die investeerders afschrikken.

Mondiaal zijn dat het verloop van de handelsoorlog en, deels en in samenhang daarmee, de vraag of de recessie in de verwerkende industrie op haar einde loopt. Over Trump en de handelsoorlog zijn de signalen nooit eenduidig. In de verwerkende industrie leek het dieptepunt gepasseerd, maar maandag bleken de Europese inkoopmanagers in de industrie hun activiteiten verder te hebben teruggebracht.

Vanwege de stikstof- en pfas-crisis komen de risico's nu ook, zoals Rabobank kopt, van 'Hollandse bodem'. Gedwongen uitstel van investeringen kan de economie hard raken. Rabobank voorspelt dat de bedrijfsinvesteringen dit jaar licht stijgen en de overheidsinvesteringen — met veel projecten voor de infrastructuur — met 4% zullen slinken.

Nic Vrieselaar van Rabobank zegt dat de verwachting voor de groei er 0,3 procentpunt door omlaag is gegaan en Nico Klene van ABN Amro houdt het een min van 0,25 procentpunt. Marcel Klok van ING denkt aan een min van 0,1 à 0,2 procentpunt. Voor 2020 hebben zowel CPB als DNB vanwege de stikstofcrisis de groeiverwachting 0,1 procentpunt lager gezet.

Overheidsuitgaven
De overheidsuitgaven vormen een andere onzekere factor. Niet vanwege de intenties, want de overheid wil meer consumeren en investeren. Dat lukt maar ten dele door de krapte op de arbeidsmarkt. De leraren die scholen in dienst willen nemen zijn er vaak niet.

Al in 2018 bleef er geld op de plank liggen. De overheidsconsumptie groeide half zo snel als voorzien, met 1,6%, en de overheidsinvesteringen krompen zelfs. In december vorig jaar ging het CPB er voor 2019 nog van uit dat de consumptie van de overheid met 3,4% zou toenemen. Inmiddels is de schatting wederom gehalveerd, tot 1,7%. Voor 2020 gaat het CPB er op voorhand van uit dat niet alle plannen tot een uitvoering komen en staat de plus op 2,3%.

Groei zwakt volgens CPB verder af

De Nederlandse economie verliest volgend jaar opnieuw vaart. De consument houdt de groei nog gaande, terwijl de handel met het buitenland geen bijdrage meer levert. De groei van de investeringen neemt af. De arbeidsmarkt blijft volgend jaar gespannen.Volgens het Centraal Planbureau, in de woensdag gepubliceerde decemberraming, komt de groei van de Nederlandse economie in 2020 uit op 1,3%, vergeleken met 1,7% dit jaar. Daarmee is het CPB pessimistischer geworden. In september veronderstelde het bureau nog dat de economie in 2020 met 1,5% zou groeien en dit jaar met 1,8%.Dat heeft vooral te maken met een afzwakking van de mondiale groei. 'De economie gaat naar een lager toerental, maar vergeleken met de eurozone doet Nederland het nog steeds goed', nuanceert CPB-directeur Laura van Geest.De stikstof- en pfas-problemen hebben volgens haar gevolgen voor de economie, maar dan vooral voor de direct getroffen sectoren. 'Voor Nederland als geheel is het effect op korte termijn beperkt.'

fd.nl/economie-politiek/1328127/de-co...
voda
0
'Niet iedereen klaar voor nieuwe boekhoudregels'

Gepubliceerd op 19 dec 2019 om 11:25 | Views: 660

AMSTERDAM (AFN) - Niet alle beursgenoteerde ondernemingen zijn al voorbereid op het nieuwe jaarrekeningsformat ESEF. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

ESEF, voluit European single electronic format, is een nieuw format voor jaarrekeningen dat beursgenoteerde ondernemingen vanaf boekjaar 2020 moeten gebruiken. De AFM wilde weten hoe ver deze ondernemingen zijn met de invoering van ESEF en zette bij 163 bedrijven vragen uit. Ongeveer 45 procent van de ondernemingen reageerde op de vragenlijst van de toezichthouder.

Uit de reacties blijkt onder meer dat een aantal ondernemingen helemaal niet wist van de ESEF-verplichting. Sommige bedrijven verwachten daarnaast hiervoor grote investeringen te moeten doen in software. Ook zou er grote behoefte zijn aan een kennisbijeenkomst over dit onderwerp. De AFM geeft aan dat die er in februari of maart ook zal komen, in samenwerking met onder meer de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants NBA.
voda
0
Elke verkeerd bezorgde reclamefolder kan straks een boete van 500 euro opleveren

Mensen in Den Haag moeten een speciale ja/ja brievenbussticker aanvragen als ze nog reclamefolders in de bus willen ontvangen. Bedrijven die de sticker aan hun laars lappen, riskeren een boete van 500 euro per verkeerd bezorgd exemplaar.

Jan-Willem Navis 19-12-19, 07:03 Laatste update: 10:38

Dat maakt wethouder Liesbeth van Tongeren vandaag bekend in een brief aan de gemeenteraad. Ze hoopt op deze manier ruim 30 kilo oud papier per huishouden per jaar minder te hoeven inzamelen.
De GroenLinks-politica is niet alleen verantwoordelijk voor de afvalinzameling, maar ook voor duurzaamheid. Door in navolging van de gemeente Amsterdam de regels voor reclamefolders aan te scherpen, hoopt ze op beide dossiers een grote slag te kunnen slaan.

De gemeente geeft adverteer­ders en versprei­ders een dwangsom per folder
Liesbeth van Tongeren, Wethouder

Nederland kent al jarenlang de nee/nee sticker voor wie geen reclame of huis-aan-huisbladen in de brievenbus wil, of de nee/ja sticker voor wie wel deze kranten wil lezen. De ja/ja sticker betekent dat mensen op hun voordeur bekend moeten maken dat zij gediend zijn van de folders van supermarkten, drogisterijen en andere winkelketens die wekelijks hun aanbiedingen bekendmaken.
Om te voorkomen dat folderbezorgers de nieuwe regel aan hun laars lappen, belooft Van Tongeren streng te gaan handhaven. Wie na een waarschuwing toch nog wordt betrapt op overtredingen, kan een boete in het vooruitzicht zien van 500 euro per verkeerd bezorgde folder. Dat gaat dan niet om één oplage van een folder, maar om één exemplaar in één brievenbus, licht een woordvoerder van de gemeente toe. Burgers die een folderbezorger betrappen, kunnen eenvoudigweg het algemene nummer 14070 van de gemeente bellen om hun beklag te doen. Ook komt er een speciaal formulier voor op de website van de gemeente.

Drukwerk
Van Tongeren legt uit dat overtreders eerst worden gewaarschuwd. ,,De gemeente kan adverteerders en verspreiders van ongeadresseerd reclamedrukwerk een last onder dwangsom opleggen. Als het betreffende bedrijf opnieuw in overtreding gaat, moet deze 500 euro per verkeerd bezorgde folder betalen.”

Uitgezonderd van de megaboetes zijn vrijwilligers-initiatieven en niet-commerciële organisaties. Op die manier kunnen politieke partijen reclame voor hun standpunten nog wel aan eenieder kwijt.

www.ad.nl/den-haag/elke-verkeerd-bezo...
DeZwarteRidder
0
Groot Handelsgebouw blijkt goede handel

Door Pieter van Erven Dorens
Updated 2 min geleden
7 min geleden in FINANCIEEL

Amsterdam - Jarenlang wilde niemand zijn handen branden aan het reusachtige Groot Handelsgebouw in Rotterdam, tot het dan vorig jaar eindelijk lukte. Nu is het iconische pand alweer met €120 miljoen winst doorverkocht aan een Amerikaanse investeerder.

Het Amerikaans vastgoedinvesterings- en managementbedrijf Jamestown legde €289 miljoen op tafel voor het rijksmonument pal naast het Rotterdamse Centraal Station.

De verkopende partij, het eveneens Amerikaanse HighBrook Investors, kon een megawinst bijschrijven. Highbrook kocht het pand nog geen anderhalf jaar geleden voor €169 miljoen.

Het Groot Handelsgebouw omvat 122.000 vierkante meter vloeroppervlak, ofwel bijna 18 voetbalvelden. Er zijn naar verluidt zo’n 450 bedrijven gehuisvest. De nieuwe eigenaar zegt het pand een nieuwe impuls te willen geven.

Vastgoedklappers

Dergelijke vastgoedklappers zijn de laatste jaren niet ongewoon in Nederland. Zo ging dit jaar het Amsterdamse complex 5 Keizers dit jaar weg voor €142 miljoen, nadat het drie jaar eerder voor €46 miljoen in de boeken stond. Ikea-dochter Vastint zag een investering van €18,5 miljoen in het Amsterdamse pand Rivierstaete vijf jaar later beloond met een verkoopsom van €228 miljoen.

De Mol van Otterloo

Eerder stond het Groot Handelsgebouw lange tijd in de etalage. Het indertijd nog beursgenoteerde bedrijf werd gecontroleerd door een klein aantal grootaandeelhouders, onder wie de schatrijke kunstverzamelaar Eijk de Mol van Otterloo. Het Groot Handelsgebouw dateert uit 1953. In 2005 werd een jarenlange renovatie ten bedrage van €65 miljoen afgerond.
voda
0
Werkende houdt netto tientallen euro’s meer over, gepensioneerde ziet pensioen dalen

Alle werkenden gaan er volgend jaar op vooruit, nog los van het extra geld dat ze bij hun bazen hebben losgepeuterd via de cao. Gepensioneerden zien hun aanvullende pensioen in de meeste gevallen dalen. Dat blijkt uit de eerste berekeningen van de loonstroken van salarisverwerker ADP. Werkenden profiteren van lagere belastingen en verhogingen van de arbeids- en algemene heffingskorting.

Economieredactie 19-12-19, 10:33 Laatste update: 12:18

Voor mensen met een minimumloon - 1654 euro bruto per maand - komt er gemiddeld 29 euro per maand bij. Werknemers met een modaal inkomen - 2816 euro bruto per maand - gaan er gemiddeld 45 euro netto per maand op vooruit. Twee maal modaal - 5632 euro bruto per maand - houdt netto 57 euro per maand meer over.

Lees ook
‘Onderhandelen over mijn salaris is zinloos, maar ik probeer het telkens toch’
Kwart van Europese sollicitanten liegt over salaris

,,Deze verhogingen zijn puur het gevolg van veranderingen in de belastingtarieven en de heffingskortingen’’, zegt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland. ,,Dit staat dus los van eventuele cao-loonsverhogingen.’’

Hoeveel ga jij er op vooruit? Bereken het hier met de tool van salarisverwerker ADP.
(zie link hieronder)

Tussen verschillende sectoren bestaan wel kleine verschillen. Zo gaan mensen in de zorg, metaal en techniek en transport er een paar euro per maand minder op vooruit dan werknemers in de bouw of ambtenaren. ,,Dat heeft te maken met de premies voor pensioenen’’, zegt Dick van Leeuwerden, specialist wet- en regelgeving bij ADP.

Duurdere boodschappen
De hogere nettolonen betekenen ook echt extra koopkracht dit jaar

Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland
,,De hogere nettolonen betekenen ook echt extra koopkracht dit jaar’’, zegt Brand. ,,Vorig jaar kondigde het kabinet trots aan dat de mensen meer overhielden. Maar dat extra geld ging direct op aan een hogere energierekening en duurdere boodschappen als gevolg van de btw-verhoging. Dat soort verhogingen zijn er in 2020 niet, dus de koopkracht stijgt echt.’’

Voor gepensioneerden ziet het plaatje er volgend jaar iets minder gunstig uit. De gepensioneerden gaan er volgend jaar op vooruit omdat de AOW in 2020 stijgt. Voor alleenstaanden bedraagt die verhoging 29 euro per maand netto. Gehuwden krijgen ieder 17 euro per maand meer op de rekening gestort.

500 bruto per maand
De belasting­hef­fing in de eerste schijf gaat iets omhoog

Dick van Leeuwerden, specialist wet- en regelgeving bij ADP
De aanvullende pensioenen dalen volgend jaar voor de grote meerderheid van de gepensioneerden. Dat is het gevolg van een belastingstijging. ,,De belastingheffing in de eerste schijf gaat iets omhoog’’, zegt Van Leeuwerden. ,,En gepensioneerden betalen geen werknemerspremies in de eerste schijf, maar wel belasting.’’ Ze profiteren ook niet van de verhoging van de arbeidskorting.

Iemand met een aanvullend pensioen van 500 euro bruto per maand krijgt 2 euro minder aanvullend pensioen. Iemand met 1000 euro aanvullend pensioen per maand levert netto 4,5 euro in. Het hardst wordt de groep geraakt die 1500 euro aanvullend pensioen krijgt. Die krijgen maandelijks 7 euro minder van hun pensioenfonds.

De teruggang had nog groter kunnen zijn als de pensioenfondsen gedwongen waren om te korten. Dat dreigde te gebeuren voor miljoenen deelnemers, omdat de fondsen te weinig geld in kas hebben om alle pensioenen nu en in de toekomst te betalen. Maar minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid, Wouter Koolmees, besloot onlangs de kortingen met één jaar uit te stellen. Als de pensioenfondsen er komend jaar weer financieel bovenop komen zijn kortingen sowieso niet nodig.

Flexwerkers
Voor werknemers verandert er volgend jaar nauwelijks iets. Voor werkgevers des te meer. Vooral de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) heeft veel impact. Zo moeten werkgevers voor hun flexwerkers een hogere ww-premie betalen dan voor werknemers met een vast contract. ,,Dat is vijf procentpunt meer premie’’, aldus Van Leeuwerden. Dat heeft grote gevolgen voor sectoren als de thuiszorg, waar veel met flexwerkers wordt gewerkt. Daar zien werkgevers hun loonkosten stijgen. Ook de horeca vreest daarvoor.

Werkgevers moeten er goed op letten dat de arbeidscontracten voor onbepaalde tijd goed op orde zijn. ,,Die overeenkomst moet door beide partijen, werkgever en werknemer, getekend zijn. Vaak werden tijdelijke contracten stilzwijgend omgezet in vaste contracten. Dan staan er geen twee handtekeningen op. Daar moeten werkgevers alert op zijn. Anders betalen ze de hogere ww-premie’’, waarschuwt Van Leeuwerden.

Bereken jouw nettoloon voor 2020
ADP heeft een rekentool ontwikkeld waarmee je je loon vanaf januari kan berekenen. Je vindt ‘m hier.

Wil je meer salaris? Zó regel je dat, adviseert coach Charlotte van ‘t Wout:

Voor video, zie link:

www.ad.nl/ad-werkt/werkende-houdt-net...
voda
0
Oh Oh Den Haag!

Haagse reljeugd fikt bijna 200 afvalcontainers af

In Den Haag is in twee weken tijd al voor bijna 700.000 euro aan ondergrondse containers in brand gestoken. Deze cijfers zijn zojuist bekendgemaakt door de gemeente.

Ingrid de Groot 13-12-19, 16:58 Laatste update: 14-12-19, 11:16

Container in brand op de Kompasstraat met de Vuurbaakstraat Scheveningen. © District8

Bijna 200 afvalcontainers (prijs 3500 euro per stuk) werden prooi van vandalen. Volgens de gemeente werd Scheveningen het zwaarst getroffen door deze vorm van vernielzucht. Gevolgd door Escamp en Laak.

Den Haag heeft sinds bekend is dat de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen deze jaarwisseling afgeblazen zijn, te maken met reljongeren en brandstichtingen. Na dagen onrust in Duindorp breidden de problemen zich uit over de andere wijken. Vooral containers bleken een geliefd mikpunt. Ze werden in de brand gestoken of er werden vuurwerkbommen in geworpen.

Lees ook
Vandalen laten spoor van brandjes achter in Loosduinen
Dit was de Haagse nacht: scooter- en containerbrand en zwaar vuurwerk naar agenten

Schroothoop
De gemeente laat de zwaar beschadigde afvalcontainers tot na de jaarwisseling staan. Het is nog niet duidelijk welke containers naar de schroothoop kunnen, en welke kunnen worden opgelapt. Behalve de afvalbakken, vlogen ook veel auto’s en scooters in de brand.

De politie gaf gisteren beelden vrij van reljongeren die op drie december een vuurwerkbom onder de bus van de ME gooiden. Bekijk het hier.

www.ad.nl/den-haag/haagse-reljeugd-fi...
Bijlage:
DeZwarteRidder
0
quote:

voda schreef op 20 december 2019 16:05:

Oh Oh Den Haag!

Haagse reljeugd fikt bijna 200 afvalcontainers af

In Den Haag is in twee weken tijd al voor bijna 700.000 euro aan ondergrondse containers in brand gestoken. Deze cijfers zijn zojuist bekendgemaakt door de gemeente.

Ingrid de Groot 13-12-19, 16:58 Laatste update: 14-12-19, 11:16

Container in brand op de Kompasstraat met de Vuurbaakstraat Scheveningen. © District8

Bijna 200 afvalcontainers (prijs 3500 euro per stuk) werden prooi van vandalen. Volgens de gemeente werd Scheveningen het zwaarst getroffen door deze vorm van vernielzucht. Gevolgd door Escamp en Laak.

Den Haag heeft sinds bekend is dat de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen deze jaarwisseling afgeblazen zijn, te maken met reljongeren en brandstichtingen. Na dagen onrust in Duindorp breidden de problemen zich uit over de andere wijken. Vooral containers bleken een geliefd mikpunt. Ze werden in de brand gestoken of er werden vuurwerkbommen in geworpen.

Lees ook
Vandalen laten spoor van brandjes achter in Loosduinen
Dit was de Haagse nacht: scooter- en containerbrand en zwaar vuurwerk naar agenten

Schroothoop
De gemeente laat de zwaar beschadigde afvalcontainers tot na de jaarwisseling staan. Het is nog niet duidelijk welke containers naar de schroothoop kunnen, en welke kunnen worden opgelapt. Behalve de afvalbakken, vlogen ook veel auto’s en scooters in de brand.

De politie gaf gisteren beelden vrij van reljongeren die op drie december een vuurwerkbom onder de bus van de ME gooiden. Bekijk het hier.

www.ad.nl/den-haag/haagse-reljeugd-fi...
Een vuurtje laten stoken op het strand was een stuk goedkoper geweest.
haas
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 20 december 2019 17:26:

[...]
Een vuurtje laten stoken op het strand was een stuk goedkoper geweest.
enn "half scheveningen" laten afbranden mss ?

zoiets als de vuurwerkraamp in Enschede ?
voda
0
voda
0
Armoede ook hier een probleem: ‘10 procent rijksten heeft 60 procent van totale vermogen’

Steeds minder mensen leven wereldwijd in extreme armoede. Maar dat is maar het halve verhaal, zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib.

Peet Vogels 20-12-19, 14:00

Het probleem is niet alleen de armoede

Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib

Minder mensen in de armoede. Dat is goed nieuws, toch?
,,Zeker. Het lijkt goed te gaan met de armoedebestrijding. Wereldwijd daalt het aantal mensen dat leeft in extreme armoede, minder dan 1,90 dollar per dag. Dat is vooral te danken aan de groeiende welvaart in Azië, onder andere China en India. Maar het tempo van de afname vlakt af.”

Waar ligt dat aan?
,,Je ziet dat de extreme armoede zich concentreert in een beperkt aantal landen. In de Sahellanden en in Nigeria en Ethiopië onder andere. De bevolking groeit hard in die landen, dat is een reden dat de armoede niet afneemt. Maar het probleem is niet alleen de armoede.”

Wat is dan het probleem?
,,De ongelijkheid in de wereld neemt toe. En met ongelijkheid bedoel ik de verhouding tussen rijk en arm. In 2019 hebben de 26 rijkste mensen in de wereld evenveel vermogen als de vier miljard armsten. Ook in Nederland, toch een van de meest egalitaire landen ter wereld, is de verhouding erg scheef. De 10 procent rijkste Nederlanders heeft 60 procent van het totale vermogen in Nederland.''

De economie groeit. De rijken worden rijker, maar de armen ook. Dat is toch niet erg?
,,Jawel, de toenemende ongelijkheid is echt een probleem. Het betekent dat mensen minder toegang hebben tot onderwijs en gezondheidszorg. En dat zijn juist de sleutels voor verbetering van de positie van de armen. Ongelijkheid raakt ook aan rechtvaardigheid, het sociaal contract dat je als burger hebt met de overheid. Je ziet de laatste jaren steeds meer sociale protestbewegingen wereldwijd. Dat zegt iets over de economische ongelijkheid, maar ook over sociale en politieke ongelijkheid. Dat kan de stabiliteit negatief beïnvloeden.''

Landen die het slecht doen, zoals Nigeria en Congo en de Sahellanden, blinken uit door corruptie en interne twisten. Is toenemende ongelijkheid niet gewoon een kwestie van slecht bestuur?

,,Ook in rijke landen groeit dat probleem. Kijk naar de VS, waar mensen aan de onderkant twee of drie banen nodig hebben om rond te komen. Ook voor hen geldt dat de toegang tot goede zorg en onderwijs moeilijker is geworden. Maar natuurlijk is goed bestuur belangrijk. Als Oxfam Novib hameren we daarop. Het is een langdurig proces. Er is al veel gebeurd de laatste zestig jaar, maar er moet nog veel gebeuren. De vraag is: hoe doe je dat? Vroeger werd ontwikkelingshulp gegeven in de vorm van begrotingssteun bijvoorbeeld. Maar dat werkte corruptie in de hand.

Het is duidelijk dat de oplossing een zaak van lange adem is. Steun aan burgers, activisten en journalisten die zich inzetten voor transparantie en goed bestuur, is daarbij van groot belang. Helaas zien we dat deze steun in veel landen ontbreekt, of erger nog: dat zij met gevaar voor eigen leven actievoeren. Maar dat betekent niet dat we cynisch bij de pakken moeten neerzitten en niets moeten doen.''

Wat moet er gebeuren?
,,De belastinginkomsten moeten omhoog, anders valt er geen goed onderwijs of geen goede gezondheidszorg op te tuigen. Dat betekent belastingontwijking door multinationals aanpakken. Ook rijke individuen moeten zwaarder belast worden. Maar het tegenovergestelde gebeurt. In 1970 was het tarief voor de inkomstenbelasting in rijke landen 62 procent. In 2013 was dat al gezakt tot 38 procent. Die ontwikkeling zie je ook bij de winstbelasting voor bedrijven. In 2003 was die wereldwijd gemiddeld 38 procent. In 2018 nog maar 24 procent. Er is een concurrentiestrijd tussen landen om rijke individuen te ontzien en aantrekkelijk te zijn als vestigingsplaats voor multinationals. Nederland doet daar volop aan mee. Wij moeten dat juist aanpakken.''

Hoe bedoelt u?
,,Nederland biedt bedrijven zo veel voordelen dat ze hier nauwelijks belasting betalen. Nederland is niet voor niets een belastingparadijs volgens het Europees Parlement. Wij zijn juist een van de meest gelijke landen als het om de verschillen tussen hoge en lage inkomens gaat. Nederland zou een land moeten zijn dat meer gelijkheid propageert, maar we doen het tegenovergestelde. Kijk naar de poging van Rutte om de dividendbelasting af te schaffen. Alleen bedoeld om multinationals een voordeel te geven. Ontwikkelingslanden lopen jaarlijks 100 miljard euro aan belastinginkomsten mis door landen als Nederland, want zij kunnen hoofdkantoren van multinationals nooit zo veel bieden als deze landen.''

Dat zal Nederland vroeg of laat ook raken

Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib

Nederland is geen gidsland meer?
,,Nee. Staatssecretaris van Financiën Menno Snel nam wel kleine stapjes, maar er zijn grote stappen nodig. Nederland moet niet het land willen zijn dat die ongelijkheid in stand houdt. De Wereldbank en het IMF zien het probleem van ongelijkheid. Maar ondanks dat het tegengaan van extreme ongelijkheid een mondiaal ontwikkelingsdoel is, wordt er internationaal te weinig actie tegen ondernomen Het lukt niet om wereldwijd tot actie te komen, zoals bij het klimaat wel lukt. Met Trump in Amerika en de brexit in Groot-Brittannië ben ik bang dat dat voorlopig zo blijft. Terwijl het ook in het belang is van Nederland en de andere rijke landen.”

Hoe dat zo?
,,De toenemende ongelijkheid zal op den duur de stabiliteit van de landen verminderen. En dat leidt weer tot meer onrust en migratie. Dat zal Nederland vroeg of laat ook raken. Het is ook in ons belang dat de wereld stabiel is.”

www.ad.nl/buitenland/armoede-ook-hier...
DeZwarteRidder
0
Oncomfortabel toilet moet je harder laten werken

Door Marlou Visser
Updated Gisteren, 15:26
Gisteren, 14:39 in GELD

Amsterdam - Het toilet is in veel bedrijven vrijwel de enige plek om als werknemer alleen en ongezien te zijn, en daarom een geliefde plek om even wat privé-appjes te beantwoorden, een rustmomentje te pakken of een paar tranen te laten rollen. Een Brits bedrijf heeft nu een toilet ontworpen dat daar einde aan moet maken.

Ontwerper Mahabir Gill bedacht een wc die 13 graden schuin afloopt: de Standardtoilet. Hierdoor komt er veel meer druk op je benen te staan, waardoor het buitengewoon oncomfortabel is om lang op de toiletpot te blijven zitten.

Gill vertelt aan Britse media dat hij op het idee kwam in tankstations. Daar moest hij vaak zo lang wachten op het toilet, dat hij zich afvroeg wat mensen in dat hokje aan het doen waren. Op hun smartphone kijken, was het antwoord. Daar wilde hij een einde aan maken.

Miljardenschade

Vooral voor bedrijven kan de oncomfortabele toiletpot een uitkomst zijn, denkt Gill. Tegen Britse media zei hij dat te lange plaspauzes het Britse bedrijfsleven zo’n 4 miljard pond per jaar kost. Bovendien zou zijn schuine toilet beter zijn voor de gezondheid, omdat de beenspieren worden gestimuleerd.

Een helling van 11 tot 13 graden is niet al te vervelend voor even, maar na een minuut of vijf wil je er graag van af. De British Toilet Association (die bestaat, ze houden ook een ’toilet van het jaarverkiezing’) zou de start-up steunen. Een toiletpot zou tussen de 150 en 500 pond gaan kosten. Er zou al interesse zijn vanuit bijvoorbeeld winkelcentra en stations, waar vaak lange wachtrijen zijn voor openbare toiletten.

Kritiek

Op sociale media worden het idee en Mahabir Gill zelf met de grond gelijk gemaakt. Mensen geven aan onmiddellijk ontslag te nemen als hun baas zoiets zou installeren. De website die was gelanceerd om het idee uit te leggen, is inmiddels uit de lucht. Dus of het oncomfortabele toilet ooit echt op de markt komt, is maar zeer de vraag.

Raymond Boyd Martin, voorzitter van de Britse toiletvereniging, laat aan De Telegraaf weten de kritiek zeer onterecht te vinden. „Dit toilet zorgt ervoor dat mensen minder lummelen op de wc, daardoor worden mensen in hoge nood juist geholpen. Werknemers die het toilethokje gebruiken om uit te rusten of bij te komen, hebben waarschijnlijk een ongezonde werkomgeving en zouden een andere baan moeten zoeken. En bedrijven zouden gemeenschappelijke ruimtes moeten hebben waar werknemers berichtjes aan hun vrienden kunnen sturen of sociale media kunnen checken, daar is een wc-hokje niet voor bedoeld. Het is ook niet hygiënisch.” (vrije vertaling)

Bovendien, voegt Martin toe, gebruiken steeds meer mensen drugs op openbare toiletten en of gedragen ze zich op een andere manier asociaal. Een schuin aflopend toilet waar je minder lang op wil zitten zou daar ook verandering in kunnen brengen. Hij voegt daarnaast toe dat de wc zoals wij hem in de westerse wereld gebruiken voor rug- en darmklachten kan zorgen.
DeZwarteRidder
0
quote:

haas schreef op 20 december 2019 18:38:

[...]
enn "half scheveningen" laten afbranden mss ?

zoiets als de vuurwerkraamp in Enschede ?
Het vuur in Duindorp heeft nog nooit enige schade veroorzaakt, mede omdat het kilometers van de bebouwing afligt.

Het vuur in Scheveningen ging fout omdat het veel te hoog was en omdat er vaten met diesel in stonden.

De nieuwe burgemeester van Den Haag is gewoon nog dommer dan de vorige.
3.399 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 ... 166 167 168 169 170 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
872,35  -11,72  -1,33%  09:09
 Germany40^ 17.775,70 -1,39%
 BEL 20 3.804,08 -1,29%
 Europe50^ 4.912,50 -1,44%
 US30^ 37.674,78 -0,06%
 Nasd100^ 17.691,18 -0,01%
 US500^ 5.054,37 -0,13%
 Japan225^ 38.406,12 -0,75%
 Gold spot 2.373,77 -0,39%
 EUR/USD 1,0615 -0,09%
 WTI 85,14 +0,09%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AMX -1,63%
AEX -1,30%
AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront