ASMI « Terug naar discussie overzicht

ASMi - jaardraadje 2019

531 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 21 22 23 24 25 26 27 » | Laatste
The wolf of Duck Street
0
Heb het al eens eerder gezegd maar wat een rust op dit forum. Weinig particulieren in dit aandeel? Niet of nauwelijks shorters in dit prachtfonds?

Stijging vandaag misschien iets te maken met stijging Applied Materials gisteren?
drulletje drie
0
De rust op een forum geeft meestal aan dat er alleen serieuze particulieren in dit aandeel zitten. De schreeuwers zitten op andere aandelen de vingers blauw te tikken ;)

ATH komt vandaag in zicht!
Ik had/heb eigenlijk de verwachting dat Applied Materials met een overnamebod zou komen.

We blijven het volgen op ons gemak!
MrZero
0
Precies het heeft geen zin om hier elke dag de slotkoers proberen te voorspellen. Ik blijf gewoon vol vertrouwen zitten en kan niet wachten op de jaarcijfers om de koers een volgende boost te geven.
voda
0
Waarom ASMI nu zo populair is bij beleggers

Activistische aandeelhouders zetten twee keer de boel op stelten bij ASM International en drongen aan op een splitsing van de chipmachinemaker. Maar het bestuur onder leiding van oprichterszoon Chuck del Prado hield stand. Nu boekt het bedrijf groot succes op de Amsterdamse beurs.

Ricky Sandler schreef aandeelhouders van ASM International (ASMI) twee jaar geleden een brief. Het werd tijd dat zij zich eens iets gingen afvragen. Hoe zou jij reageren als je erachter kwam dat je belegt in een bedrijf dat een minderheidsbelang heeft in een onderneming in een niet aanverwante sector? En wat als je dan ziet dat dit minderheidsbelang maar liefst de helft van de beurswaarde vormt?

Nou, dat is precies wat er aan de hand is bij ASMI uit Almere, vervolgde de baas van hedgefonds Eminence Capital zijn betoog. De chipmachinemaker investeert in het bedrijf ASM Pacific Technology (ASMPT) uit Hongkong. Daar zijn ze met heel andere dingen bezig dan in Almere.

- 31 maart 2008: Hedgefonds Hermes Focus Asset Management dringt aan op vertrek voltallige raad van commissarissen en Chuck del Prado.

- 15 mei 2008: ASMI werpt verdedigingswal op tegen activisten. Onderneming heeft Stichting Continuïteit die bij bedreiging preferente aandelen kan kopen.

- Juni 2008: Concurrent Applied Materials doet bod op ASMI. Overname gaat niet door.

- 15 januari 2009: Hermes vangt bot bij Ondernemingskamer. Verdedigingswal mag blijven staan.

- 16 mei 2013: ASMI verkleint belang in ASMPT van 52% naar 40%.

- 24 maart 2017: Activist Eminence Capital rammelt aan de poort en eist afsplitsing ASMPT.

- 2 november 2017: ASMI verkleint belang in ASMPT tot 25%.

- 11 oktober 2018: Eminence Capital kruipt uit ASMI, verkleint belang tot 2,4%.

- Eind 2018: ASMI dipt vanwege onzekerheid chipmarkt en koersval beurs.

- 23 juli 2019: Aankondiging inkoopprogramma €100 mln aandelen.

'Waarom moeten we toestaan dat het bestuur van ASMI ons geld op deze wijze investeert en wat zijn hun motivaties om het belang in ASMPT te houden?', vroeg Sandler zich af. Normaal gesproken zou zo'n situatie tot een ongekende revolte leiden bij een bedrijf, schreef hij. Dat zou ook nu moeten gebeuren. Verkoop die boel in Hongkong. 'Het zal onmogelijk zijn voor het bestuur om onze collectieve stem te negeren.'

Maar het bestuur van ASMI, onder leiding van oprichterszoon Chuck del Prado, erkende de activist niet. Sandler kreeg uiteindelijk te weinig aandeelhouders mee in zijn verhaal en droop af. Daarmee schudde ASMI voor de tweede keer een ongewillige activist van zich af die het bedrijf wilde splitsen. Tien jaar geleden stonden hedgefondsen Hermes en Fursa op de stoep om min of meer hetzelfde te eisen.

'Sweetspot van een markt die groeit'

‘Zie het als een soort Indonesische spekkoek’
• Analist Jos Versteeg
Die strategie lijkt zich nu uit te betalen. Natuurlijk, eind vorig jaar dipte de beurskoers flink. Maar dit jaar maakt ASMI dat dal meer dan goed. Volgens data van Bloomberg staat het aandeel dit jaar op een plus van dik 190%. Dat doet geen enkel fonds op de Amsterdamse beurs de chipmachinemaker na. Waarom is ASMI nu zo populair bij beleggers?

'Het bedrijf is uniek in wat het doet', zegt beheerder Hilco Wiersma van Add Value Fund opgetogen. In zijn fonds zitten middelgrote en kleinere Nederlandse beursondernemingen. ASMI zit er sinds 2010 in en is nu de grootste positie. 'Ze zitten in de sweetspot van een markt die heel erg hard groeit.'

'Een soort spekkoek'

ASM International maakt machines waarmee grote fabrikanten zoals Intel, Samsung en Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) chips kunnen maken voor onder meer laptops en smartphones. De ASMI-machines zijn vooral belangrijk bij het begin van het productieproces.

Wie een chip wil maken, heeft daarvoor een wafer nodig: een silicium schijf. ASMI maakt de apparaten die met grote precisie flinterdunne laagjes aluminiumoxide aan kunnen brengen op die schijf. Dat gebeurt volgens een techniek die atoomlaagdepositie (ald) wordt genoemd. Door een chemische reactie kunnen de ASMI-machines tientallen laagjes van vaak één atoom dun aanbrengen.

'Zie het als een soort Indonesische spekkoek', zegt analist Jos Versteeg van InsingerGilissen over de laagjes. Alleen kun je deze 'koek' niet met het blote oog zien.

voda
0
Deel 2:

Negatieve waardering

ASMI is al sinds de oprichting in 1968 bezig met de ontwikkeling van ald-technologie in wat het bedrijf zelf de zogeheten front-end noemt. Maar de techniek was duur. De atoomlaagdepositie-technologie kostte lang veel geld: vóór de financiële crisis was deze afdeling niet winstgevend.

Voor een stabiele inkomstenstroom was het bedrijf afhankelijk van een andere tak: ASMPT. Dat noemt de onderneming de back-end. ASMPT komt pas helemaal aan het einde van de productieketen kijken en maakt onder meer plastic verpakkingsmateriaal voor chips.

De chipmachinemaker had een belang van 52% in ASMPT. Maar op de Amsterdamse beurs was geheel ASMI lange tijd minder waard dan het meerderheidsbelang in ASMPT. 'Beleggers gingen uit van een negatieve waardering voor de front-end', zegt beheerder Michiel van Dijk van het Kempen Orange Fund, waarin ASMI ook een grote weging heeft.

Vechten tot de Ondernemingskamer

Sommige aandeelhouders werden hoorndol van die situatie. Niet voor niets stuurden activistische beleggers Hermes en Fursa aan op een splitsing van het concern. Maar het bestuur van de onderneming verzette zich tot aan de Ondernemingskamer aan toe. En won.

Toch plantten die activisten wel een zaadje bij de familie Del Prado. Want in 2012 kwam wijlen oprichter Arthur del Prado, die zo'n 20% van de stukken in handen had, tot een opmerkelijke ommekeer. Hij stelde plots dat beide takken van het bedrijf op eigen benen moesten kunnen staan.

Dat gebeurde. ASMI verlaagde het belang in ASMPT tot 25% nu. Afscheid van de back-end neemt de onderneming dus niet. Het aandeel 'heeft een essentiële bijdrage geleverd aan de succesvolle groei van onze onderneming in de afgelopen jaren en is nog altijd een positieve factor', stelt een woordvoerder in een schriftelijke reactie.

Of die afbouw komt omdat de zogeheten front-end nu loopt, of onder druk van activisten is 'misschien een beetje een kip-eiverhaal', zegt fondsbeheerder Van Dijk. Hij kiest het eerste scenario. 'Toen ASMI zelf beter ging draaien en er een normale waardering kwam voor de front-end, voelde de onderneming zich comfortabel om onder het 30%-belang in ASMPT te gaan.'

Hoe je het ook ziet, feit is dat juist het bedrijfsonderdeel waar altijd zo veel kritiek op was, nu floreert: de ald-technologie.

Dat zit zo. Als één atoomlaagje op de schijf zit, worden de zogeheten transistoren erop aangebracht. Dat zijn de duizenden en vaak miljoenen schakelaars die er samen voor zorgen dat de chip zijn opdracht uitvoert. Deze patronen worden onder andere gemaakt door de machines van het Veldhovense ASML. Daarna worden de onnodige delen van het laagje weggeëtst: beeldhouwen op microniveau. Dat proces herhaalt zich tot die 'spekkoek' van laagjes ontstaat.

Die transistoren worden steeds kleiner en gaan nu naar 5 nanometer. Ter vergelijking: in een haar met een doorsnee van één millimeter passen 10.000 nanometers.

Die verkleining betekent: meer chips op dezelfde ruimte of snellere chips. Daar helpen dus de flinterdunne laagjes van de ald-technologie van ASMI bij. 'Die technologie is relatief duur, dus vroeger gebruikte je dat enkel voor de meest kritische lagen. Maar hoe kleiner die chips worden, hoe kleiner de afstanden en hoe meer laagjes je met ald-technologie moet doen', zegt fondsbeheerder Van Dijk. 'Dat is het mooie van dit idee.'

'Welk deel van de omzet staat onder druk?'

Belangrijk daarbij: ASMI is vooral actief op de markt voor rekenchips en iets minder op de bulkmarkt van geheugenchips. Dat laatste deel van de markt gaat door een moeilijke tijd heen, door een afgezwakte vraag. ASMI is dus iets minder gevoelig voor plotselinge ommezwaaien in de sterk cyclische chipmarkt.

Althans, dat is de perceptie. Want het bedrijf is sinds een paar jaar gestopt met het geven van precieze cijfers over het exacte marktaandeel binnen de ald-technologie én in hoeverre de onderneming de markt voor geheugen- en rekenchips bedient.

'Je kunt het niet 100% volgen', zegt analist Edwin de Jong van NIBC. Voor hem zijn die cijfers wel degelijk belangrijk. 'Als het slecht gaat, wil je weten: welk deel van de omzet staat onder druk?' Scheutig met informatie is het bedrijf nooit geweest, wellicht afgeschrikt door de ervaring met activisten, zegt De Jong.

ASMI is nog altijd de 'leidende speler' in de ald-markt, stelt een woordvoerder. Schattingen van marktaandelen geeft hij niet, maar gezien de verwachtingen voor 2019 zal er wel een 'vergroting' in de markt zichtbaar zijn. Het bedrijf verwacht 'volgend jaar met een gezond orderboek te starten'.

Die terughoudendheid met het geven van cijfers heeft mogelijk nog een andere reden, stellen sommige volgers van het aandeel. De concurrentie op het gebied van ald-technologie neemt toe. Qua beurswaarde komt de onderneming nu boven de €5 mrd, een grootte waarop sommige grotere beleggers pas beginnen te kijken naar een onderneming.

'Het is speculeren, maar het zou een niet onlogische stap zijn als een partij als Tokyo Electron een bieding gaat doen op ASMI', zegt fondsbeheerder Wiersma. De Japanse concurrent heeft al een strategisch belang van 5% in ASMI en bij de chipmachinemaker breekt nu een nieuw tijdperk aan met het vertrek van Chuck del Prado als bestuursvoorzitter.

Ook beheerder Van Dijk van het Orange Fund sluit een overname niet uit. Daarbij speelt dat afgekalfde belang in ASMPT nog altijd een rol. Het is nu gezakt tot onder de 30%. Dat heeft gevolgen. 'Als je een bod wilt doen op ASMI, hoef je niet meer automatisch te bieden op ASMPT. Dat scheelt.'

fd.nl/achtergrond/1327114/waarom-asmi...
drulletje drie
0
'Het is speculeren, maar het zou een niet onlogische stap zijn als een partij als Tokyo Electron een bieding gaat doen op ASMI', zegt fondsbeheerder Wiersma. De Japanse concurrent heeft al een strategisch belang van 5% in ASMI en bij de chipmachinemaker breekt nu een nieuw tijdperk aan met het vertrek van Chuck del Prado als bestuursvoorzitter.

Ook beheerder Van Dijk van het Orange Fund sluit een overname niet uit. Daarbij speelt dat afgekalfde belang in ASMPT nog altijd een rol. Het is nu gezakt tot onder de 30%. Dat heeft gevolgen. 'Als je een bod wilt doen op ASMI, hoef je niet meer automatisch te bieden op ASMPT. Dat scheelt.'

Hier wacht ik ook op!
drulletje drie
0
*KBC Securities verhoogt koersdoel ASMI van 90,00 naar 110,00 euro
*KBC Securities handhaaft Houden advies op ASMI

(ABM FN-Dow Jones) KBC Securities heeft donderdag het koersdoel voor ASM International verhoogd van 90,00 naar 110,00 euro met een onveranderd Houden advies.
Analist Marcel Achterberg verhoogde zijn winsttaxaties voor de komende jaren met 1 tot 4 procent en schatte ook de som der delen hoger in.
ASMI profiteert volgens Achterberg duidelijk van een versnelling in het foundry-segment en de uitgaven bij logic in 10 nanometer en kleiner.
De afgegeven verwachting voor de orderstroom is volgens de analist bemoedigend, en dat zal zich vertalen in een goede jaarstart.
Wel is de koers al flink opgelopen, aldus KBC, en dat betekent dat er maar beperkt koerspotentieel over is.
guusje
0
Komt nog steeds uit de ether van Asmi goed nieuws met dat aandeel is er nog geen wolkje aan de lucht.
DannyD.
0
Koers is veel te ver vooruitgelopen!

Binnenkort dik in de min, net als Galapagos wanneer het aandeel van de kooplijst wordt gehaald.
Bijlage:
drulletje drie
0
quote:

DannyD. schreef op 20 december 2019 11:13:

Koers is veel te ver vooruitgelopen!

Binnenkort dik in de min, net als Galapagos wanneer het aandeel van de kooplijst wordt gehaald.
Terug naar € 60.00 ?? Lol! Ondertussen nieuwe ATH!
guusje
0
Beleggers proberen voor het nieuwe jaar de aandelen van Asmi rond €104 met kleine hoeveel heden nog binnen te harken. Dat houd ook een keer op dan voorzie als er niets gek gebeurd een up trend naar boven.
MrZero
1
quote:

DannyD. schreef op 20 december 2019 11:13:

Koers is veel te ver vooruitgelopen!

Binnenkort dik in de min, net als Galapagos wanneer het aandeel van de kooplijst wordt gehaald.
Je kunt niet alleen maar naar een lijnje kijken en daar een wel erg slechte technische analyse op los laten. Feit is dat ASMI de afgelopen kwartalen de eps flink weet op te krikken en dat de KW verhouding van ASMI een stuk lager is dan die van BESI, ASML, Infineon, AMD en Applied Materials (enige bedrijven die ik in de sector volg)
voda
1
Koers ASMI op hoogste niveau ooit

Gepubliceerd op 20 dec 2019 om 14:15 | Views: 78

ASMI 14:05
104,70 +0,95 (+0,92%)

AMSTERDAM (AFN) - Het aandeel van chiptoeleverancier ASM International (ASMI) bereikte vrijdagmiddag tussentijds zijn hoogste niveau ooit. ASMI dikte ten opzichte van het slot een dag eerder met 1,2 procent aan tot exact 105 euro.

Het vorige hoogste peil ooit werd bereikt op 15 november. De koers van het aandeel ASMI is sinds het begin van het jaar met 190 procent gestegen. Het gemiddelde koersdoel van het analistengilde staat overigens op 100,14 euro.

Omstreeks 14.00 uur stond ASMI 0,9 procent hoger op 104,70 euro.
A3aan
0
Mijn koersdoel is 120,00 euro. Mijnheer Prado stopt er mee en dan kan een overname wel eens ineens voor de deur staan. Dat zal een flink stuk boven die 120,00 euro zijn.
DannyD.
0
quote:

drulletje drie schreef op 20 december 2019 12:07:

[...]

Terug naar € 60.00 ?? Lol! Ondertussen nieuwe ATH!
JA, dus. Waarom kan dat niet volgens jou? Kijk maar eens als voorbeeld naar $NVDA. Van $290 naar $125.

Tijd voor een stapje terug voor ASM.
drulletje drie
0
quote:

DannyD. schreef op 20 december 2019 15:46:

[...]

JA, dus. Waarom kan dat niet volgens jou? Kijk maar eens als voorbeeld naar $NVDA. Van $290 naar $125.

Tijd voor een stapje terug voor ASM.
Dat de koers een stapje terug gaat kan zeker! Is ook logisch na het afgelopen jaar. Maar dit komt dan doordat de beurzen over de hele wereld lager zullen gaan dit komt niet, omdat ASMI het niet goed doet! 40% van de koers af met een outlook over Q1 waar je U tegen zegt en een aantrekkende markt in de sector?

Gaat niet gebeuren!
Lager kan het zeker en dat is ook gewoon gezond na de stijging van het afgelopen jaar.

We gaan het wel zien volgend jaar.
voda
0
Video: halfgeleiders in 2020 opnieuw populaire aandelen

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS

ASM International
103,25 -1,10 -1,05 % Euronext Amsterdam
ASML
267,10 2,50 0,94 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Na een goed 2019 belooft ook 2020 voldoende perspectief, maar selectieve keuzes zijn daarbij wel noodzakelijk. Dit zei fondsmanager Willem Burgers van Add Value Fund voor de camera van ABM Financial News.

Burgers verwacht veel van de techsector. Daarbij kijkt hij vooral naar de winstverwachtingen.

De halfgeleideraandelen kenden een erg goed 2019, maar Burgers verwacht dat dit zal doorzetten in 2020, "ondanks dat veel beleggers hoogtevrees krijgen".

De fondsmanager waarschuwt verder voorzichtig te zijn met zogeheten 'turnaround-kandidaten'. "Optisch lage koersen betekent vaak dat er kwalitatief iets mis is". Banken, de bouw en retail zijn niet favoriet bij Add Value Fund.

Tot slot waarschuwt Burgers voor een eventuele correctie in 2020, maar die moet dan toch vooral aangegrepen worden om het belang uit te breiden.

www.youtube.com/watch?v=xQIC9RrOZug

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
A3aan
0
Vorige week nog een aantal calls sept2020/90 met aardige winst opgeruimd. Vanmorgen de lagere koers gebruikt om ze weer terug te kopen, maar dan de serie december2020/90. Waren zelfs nog goedkoper dan wat ik voor die Seppe heb ontvangen. Ik zie de koers wel naar 125,00 gaan in 2020.
531 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 21 22 23 24 25 26 27 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:39
Koers 544,800
Verschil -35,400 (-6,10%)
Hoog 583,400
Laag 542,200
Volume 288.103
Volume gemiddeld 137.255
Volume gisteren 187.830

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront