Galapagos « Terug naar discussie overzicht

inhoudelijk LIGHT

4.141 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 ... 204 205 206 207 208 » | Laatste
de tuinman
0
quote:

NielsjeB schreef op 27 december 2019 09:18:

Dinsdag heb ik IR Galapagos nog even gemaild over de exclusiviteit van de filgotinib-deal met Eisai. Daar heb ik geen uitsluitsel over gekregen, maar er werd wel aangegeven dat Rinvoq niet in Japan zal worden verkocht door Eisai.
Is Abbvie in die tijd niet zo gegroeid, dat ze deze markt nu zelf gaan doen?
Ik was eigenlijk verbaasd dat Gilead niet zelf in Japan de markt op zou gaan.

Nu lijkt Eisai wel een heel sterke partner, natuurlijk.
voda
4
Uitgelicht: 2019 uitstekend jubileumjaar Galapagos

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Galapagos
188,00 -1,95 -1,03 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft de beurswaarde in 2019, het jaar dat het bedrijf zijn twintigjarige bestaan vierde, flink zien toenemen.

Op een slotstand van 188,00 euro op vrijdag werd het aandeel van het Belgisch-Nederlandse biotechfonds in 2019 dik 133 procent meer waard.

Wat de koers vooral stuwde, was een megadeal met de Amerikaanse samenwerkingspartner Gilead Sciences.

Galapagos CEO Onno van de Stolpe noemde die deal dan ook "een fantastisch moment in onze twintigjarige geschiedenis" en sprak van een "historische overeenkomst".

Jarenlange samenwerking krijgt nieuwe dimensie

Galapagos werkt al sinds eind 2015 met Gilead samen aan ontstekingsremmer filgotinib. Dit jaar sloten de twee bedrijven een tienjarige wereldwijde R&D-samenwerking. Die geeft Gilead toegang tot Galapagos' portfolio van nieuwe kandidaatmedicijnen, waarbij Galapagos wel de zeggenschap houdt in Europa, wat past bij de ambitie om een zelfstandig Europees biofarmaceutisch bedrijf te zijn en blijven.

Met de deal ontving Galapagos een vooruitbetaling van 3,95 miljard dollar, geld dat bestemd is om de R&D-activiteiten uit te breiden en te versnellen, aldus het bedrijf. Daarnaast heeft Galapagos recht op eventuele mijlpaalbetalingen en royalty's.

Komende 10 jaar geen overname door Gilead

Een ander belangrijk aspect van de deal is dat Gilead zijn belang in Galapagos heeft kunnen uitbreiden tot 29,9 procent via de uitgifte van twee warranten voor nieuwe aandelen, maar dat nu ook een standstill-periode van 10 jaar geldt, waarin Gilead niet zal proberen Galapagos over te nemen.

"Het beste van alle werelden", concludeerde Van de Stolpe dan ook na de bekendmaking. En hoewel er de afgelopen jaren vaak werd gespeculeerd over een overname van Galapagos door Gilead, zou daar nooit over zijn gesproken, aldus de topman.

Geen rem op aandeel

Net als de bedrijven zelf waren ook analisten enthousiast toen de deal met Gilead werd aangekondigd. Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen wist CEO Onno van de Stolpe hier twee belangrijke dingen mee te bereiken: het bedrijf zelfstandig houden en een onafhankelijke Europese farmaceut worden.

"Wij vinden de deal en de premie die voor de aandelen wordt betaald een welkome ondersteuning van de pijplijn en het platform van Galapagos", schreef analist Peter Welford van Jefferies, hoewel hij en andere analisten, waaronder van JPMorgan, wel vreesden dat het aandeel na de deal minder hard zou stijgen omdat de overnamefantasie zou zijn verdwenen.

Overnamefantasie of niet, het aandeel Galapagos wist na de bekendmaking van de Gilead-deal half juli verder te stijgen van bijna 154,00 euro naar een piek van 196,00 euro in december.

2020 transitiejaar met aandacht voor filgotinib

Na een uitstekend 2019 wordt 2020 vooral een transitiejaar, voorspellen analisten van Berenberg, waarbij het in het bijzonder draait om de verdere ontwikkelingen rond ontstekingsremmer filgotinib. Afgelopen zomer nam het Europees Geneesmiddelenbureau de marktaanvraag van Galapagos en Gilead voor de lancering in Europa in behandeling. Goedkeuring volgt naar verwachting in 2020 en daarmee ook de lancering in de loop van het jaar.

Net voor de feestdagen diende Gilead ook in de VS een marktaanvraag in bij de U.S. Food & Drug Administration. Voor Galapagos betekende dit op de valreep in 2019 nog een mijlpaalbetaling van 20 miljoen dollar.

Ook belangrijk in 2020 worden de eerste onderzoeksresultaten in de Toledo-compound studie, die vermoedelijk begin 2020 verschijnen. Berenberg rekent de komende jaren op veel nieuws rond dit compound. Indien het succesvol blijkt, dan zal dit een verlagend effect hebben op het risicoprofiel van Galapagos, aldus de analisten.

Hoewel Citigroup op korte termijn wat minder aanjagers ziet voor het aandeel, profiteert Galapagos op langere termijn wel van de sterke financiële positie en het eigen ontwikkelingsplatform.

En dat maakt van Galapagos de toekomstige winnaar op het gebied van biotechnologie in de EU, voorspellen deze analisten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
Wall Street Trader
10
‘Je moet hém het spel laten spelen: anders gaat hij door het dak’

Topman Galapagos Onno van de Stolpe sloot dit jaar een ongewone deal om Galapagos zelfstandig te houden. In twintig jaar transformeerde hij het bescheiden biotechbedrijf in een miljardenonderneming. Profiel van een ongeduldig man die groot denkt.

Liza van Lonkhuyz en Joris Kooiman
27 december 2019 om 19:26


Leven als een landheer is niet zonder ongemakken, weet Onno van de Stolpe (60). Zeker niet met een landhuis dat stamt uit 1774 en grenst aan de Oude Rijn. Er is altijd wel iets te repareren, vertelt de topman en oprichter van het Nederlands-Vlaamse biotechnologiebedrijf Galapagos. Het Leidse pand van Van de Stolpe doet denken aan kasteel Molensloot uit Kuifje. Zijn nieuwste project: de wijnkelder droogmaken die vorige nacht is ondergelopen omdat de waterpomp het begaf.

Van de Stolpe klaagt niet: hij is fanatiek klusser en beschouwt zijn huis als een hobby. Bovendien heeft zo’n monumentaal pand charmes die zakelijk nog weleens van pas komen, zo is zijn ervaring. Als decor voor iets triviaals als een kerstvideo bijvoorbeeld, die Van de Stolpe zojuist met zijn twee Berner sennenhonden (Leeuw en Beer) heeft opgenomen voor de kleine duizend medewerkers van Galapagos. Maar óók als intieme onderhandelingslocatie, waar hij de basis heeft kunnen leggen voor de deal van zijn leven.

Hier, en dus niet op het Nederlandse hoofdkantoor van Galapagos, een kilometer verderop, spraken Van de Stolpe en zijn collega’s André Hoekema en Bart Filius in februari twee dagen lang met de top van het Amerikaanse farmabedrijf Gilead. Tussen de gesprekken door beenden de mannen kwartels uit, onder de supervisie van Van de Stolpes vriendin. „In die dagen hebben we 90 procent van de deal uitonderhandeld”, zegt Van de Stolpe.

De laatste 10 procent – het deel dat ging over de precieze bedragen – bleek het moeilijkst. Pas in juli bereikten Galapagos en Gilead een definitief akkoord over wat in de kern een partnerschap en niet-aanvalsverdrag ineen is. Gilead steekt 4,5 miljard in Galapagos en belooft het bedrijf ten minste tien jaar niet over te nemen. In ruil daarvoor krijgen de Amerikanen toegang tot alle onderzoeksprogramma’s van Galapagos en een deel van de verkooprechten op de belangrijkste geneesmiddelen die het bedrijf ontwikkelt.

Op een paar kritische geluiden na – sommige mensen vinden dat Galapagos zich heeft uitgeleverd aan Gilead – werd de uitzonderlijke deal met applaus ontvangen. Vooral door beleggers. De beurskoers van Galapagos is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Daarmee is het pas twintig jaar oude biotechnologiebedrijf, dat komend jaar naar verwachting zijn eerste medicijn (tegen reuma) op de markt brengt, nu zo’n 12 miljard euro waard.

Dat is méér dan een gevestigde naam als KPN. En de opmars van Galapagos staat pas aan het begin, denkt Van de Stolpe, die zelf aandeelhouder is met een belang ter waarde van zo’n 105 miljoen euro, en dus flink profiteert van het succes. Zijn ambitie: een zelfstandig, Europees biotechbedrijf bouwen, vergelijkbaar met Amerikaanse succesverhalen als Gilead (beurswaarde: 84 miljard dollar) en Amgen (144 miljard dollar).

Maar wie is Onno van de Stolpe? En hoe maakte hij Galapagos tot wat het nu is?

Grote dromen

Vooropgesteld: Van de Stolpe voldoet niet aan het clichébeeld van de briljante entrepreneur of onderzoeker die zijn ontdekking naar de markt brengt. De technologie van Galapagos is niet zíjn geesteskind, noch is Van de Stolpe een genie in het lab. Hij studeerde weliswaar cum laude af als moleculair bioloog in Wageningen, maar een „hardcore wetenschapper” was hij nooit. Zijn oorspronkelijke plan, om promotieonderzoek te doen bij een biotechbedrijf, strandde na een serie mislukte sollicitaties. Eind jaren tachtig was hij een half jaar werkloos. „Rusteloos en lastig”, zo herinnert hij zich die periode.

Dat het biotech moest worden, was voor hem wél duidelijk. Moleculair biologen stonden aan de vooravond van de ontrafeling van het menselijk genoom: dna-experimenten suggereerden dat gentechnologie de toekomst had. Tijdens een stage bij Biogen in de VS had Van de Stolpe gezien dat het kon: alleen op basis van wetenschap een bedrijf bouwen. Zonder medicijnen nog, laat staan omzet, maar mét de belofte van revolutionaire medische doorbraken en later, wellicht, miljardeninkomsten. Ook de vakgroep moleculaire biologie in Wageningen was indertijd bevangen door een koortsachtig enthousiasme, zegt hij. „Het bubbelde daar. Studenten en docenten werkten tot diep in de nacht en in de weekenden.”
Wall Street Trader
9
Grote dromen en hard werken: het is een omgeving die Van de Stolpe goed past. Wat hij miste aan wetenschappelijke potentie compenseerde hij met tomeloze energie, gedrevenheid, competitiedrang en, zoals snel zou blijken, zakelijk instinct. Eerst bij het piepjonge plantenbiotechbedrijf Mogen uit Leiden, waar Van de Stolpe was afgewezen voor een promotieplek, maar waar hij later wel aan de slag mocht als hoofd van de afdeling business development. Zijn taak: commerciële partijen en overheden overtuigen geld te steken in Mogen. Het bedrijfje had nog niets ontwikkeld – „een leger koffertje kun je je niet voorstellen”. Maar hij wist subsidies binnen te halen en deals te sluiten met land- en tuinbouwbedrijven.

„Hij stapte op iedereen af en verkondigde dat wij een héél groot biotechbedrijf zouden worden”, zegt André Hoekema, directielid van Galapagos, die destijds in het lab van Mogen werkte.

Het is die bravoure waarmee Van de Stolpe eind jaren negentig binnenkwam bij het eveneens Leidse IntroGene, het latere Crucell. Dat was destijds het bekendste biotechbedrijf van Nederland. Crucell zocht iemand om een project te leiden, met de naam Galapagos. Het bedrijf was een techniek op het spoor gekomen om met behulp van verkoudheidsvirussen af te leiden welk gen (of welke eiwit) betrokken is bij verschillende ziektebeelden – potentieel cruciale informatie voor medicijnontwikkeling.

„Hij kwam op de fiets solliciteren, met die krullenbol in de wind”, zegt Ronald Brus, destijds één van de vier directeuren van Crucell. Of Van de Stolpe de technologie tot in detail doorgrondde, deed niet ter zake. Persoonlijkheid, daar ging het om. Brus: „We vroegen ons af: is dit een winnaar of niet?” Van de Stolpe kreeg de baan.

Qua ambitie en gedrevenheid deed hij niet onder voor zijn nieuwe collega’s. Allemaal riepen ze dat ze „een miljardenbedrijf” wilden bouwen. Toch viel Van de Stolpe uit de toon in het managementteam van Crucell. „Wij waren wat flamboyanter dan Onno”, zegt Brus. „Onno was wat stiller, wat meer van de wollen truien”, zegt René Beukema, destijds ook in de directie van Crucell. „Wij reden in snelle Duitse sportauto’s. Onno had een oude Mustang.”

Van de Stolpe spreekt van een verschil in „macho”. „Het waren jongens die enorm tegen elkaar opboden. Toen de eerste Porsche gekocht was, moesten ze allemaal een Porsche. Dat was mij wat te studentikoos.”

Think big en doe maar gewoon: twee opvattingen die met elkaar in tegenspraak lijken, maar in Van de Stolpe komen ze samen, zeggen mensen in zijn omgeving. Van de Stolpe deelde bijvoorbeeld een kantoor – iets wat voor de andere Crucell-managers ondenkbaar was – en vloog met zijn team nog economy class naar de jaarlijkse biotechconferentie in San Francisco toen hij al jaren topman was van Galapagos. Terwijl andere farma-delegaties in het Four Seasons verbleven, koos hij voor een bescheiden hotel. Dat is inmiddels allang verleden tijd, maar de zuinigheid is nooit helemaal verdwenen. Hoekema: „Volgens mij koopt hij in de supermarkt nog steeds het huismerk.”

Hij smijt niet graag met geld, beaamt Van de Stolpe. Al is dat, beseft hij, ook „flauw om te zeggen als je in zó’n huis woont”. Waar deze houding vandaan komt? Opvoeding, zegt hij. Zijn vader verdiende goed als manager in het Natuurkundig Laboratorium van Philips, maar het uitgavenpatroon was thuis in Brabant „bescheiden”. Die „naoorlogse soberheid” heeft hem beïnvloed, zegt Van de Stolpe.

Bemoeizuchtige geldschieters

Grote dromen en soberheid had Galapagos hard nodig. Al na een half jaar werd het project losgekoppeld van Crucell. Galapagos moest zelfstandig kunnen overleven en paste niet bij het moederbedrijf, dat zich richt op vaccins. Om het nieuwe bedrijf, dat aanvankelijk wel deels eigendom bleef van Crucell, te financieren, moest Van de Stolpe miljoenen ophalen bij investeerders.

Die eerste jaren van Galapagos, los van Crucell, waren eenzaam en „emotioneel het zwaarst”, zegt hij nu. Met veel moeite overtuigde hij durfinvesteerders ervan om samen 22 miljoen in zijn bedrijf te steken. Blijdschap hierover maakte snel plaats voor irritatie over wat hij bemoeizuchtige „terreur” van zijn geldschieters noemt.

Van de Stolpe dacht groot en wijds. Hij wilde de technologie van het bedrijf om aan ziektebeelden verbonden eiwitten (targets) op te sporen, gebruiken als basis om zélf medicijnen te ontwikkelen. Alleen zo kon Galapagos zelfstandig blijven, wist hij. Zijn investeerders waren behoedzamer: zij zagen liever dat Galapagos zijn technologie inzette om opdrachten binnen te halen bij farmabedrijven.

Achteraf, zegt Van de Stolpe, had hij destijds „geen flauw benul” wat medicijnontwikkeling precies inhield. Hij had wel gelezen dat het tien tot vijftien jaar duurt, maar dat kon toch allemaal veel sneller, dacht hij. Nu weet hij beter. „Het duurt veel langer dan ik in mijn naarste nachtmerries had kunnen bedenken.”

Met de beursgang in 2005 kwam een einde aan de conflicten met investeerders. Makkelijk ging het echter niet: beleggers bleken amper interesse te hebben in het jonge biotechbedrijf, dat geen enkel medicijn in de pijplijn had. Galapagos stelde de beursgang zelfs een paar dagen uit en verlaagde noodgedwongen de prijs van de aandelen.

Ondanks de moeizame start voelde de beursgang, die slechts 22 miljoen euro opleverde, voor Van de Stolpe als een bevrijding. Het bedrijf had min of meer de regie over zijn eigen toekomst terug. Dat betekende: overnames doen, slimme deals sluiten met farmabedrijven en tegelijkertijd intern zo snel mogelijk een volwassen onderzoeksafdeling opzetten.

Onderhandelen is voor Van de Stolpe een „fascinerende” sport. Hij schopte het tot grootmeester, zegt Piet Wigerinck, wetenschappelijk directeur van Galapagos. Van de Stolpe kan de tegenstander heel goed inschatten. Wigerinck heeft geleerd er niet tussen te komen als zijn topman onderhandelt: „Híj speelt het spel: dat moet je hem laten spelen. Anders gaat hij door het dak.”
Wall Street Trader
8
Zijn belangrijkste taak was jarenlang Galapagos stapje voor stapje verder brengen, zonder steeds de aandeelhouders om extra geld te moeten vragen. Hij haalde miljoenen binnen met allianties: farmabedrijven die onderzoek betaalden in ruil voor de rechten – mocht het tot een medicijn leiden. De deals werden gesloten volgens een vast recept. Nadat Van de Stolpe driftig met zijn vuist op tafel had geslagen, streek Hoekema de plooien weer glad: „What Onno really means is...”.

Galapagos groeide, maar waardering op de beurs bleef lange tijd uit. Farmabedrijven braken samenwerking af en de beurskoers bewoog nauwelijks. „Frustrerend”, vond Van de Stolpe dat. „Dan dacht ik: godverdomme, we werken er allemaal hard aan. Waarom krijgen we die waardering niet?”

Intern probeerde Van de Stolpe optimisme uit te stralen. Dat is de taak van de topman, vindt hij. „Ik wil ook weleens mijn kop laten hangen. Maar als je dat doet, gaat het personeel geloven dat het einde wel eens nabij kan zijn.”

De top van het bedrijf kreeg de spanning wél mee. Van de Stolpe kan ontzettend boos worden. Hoekema: „Dan kan hij zich niet beheersen. Er zijn mensen die met een moeilijke mededeling wachten tot Onno weg is, om het dan aan mij te vertellen.”

Volgens Wigerinck is Van de Stolpe ook niet de geduldigste. „Hij is zó ambitieus. Als er moeilijkheden waren met een onderzoek, belde hij drie keer op een dag. ‘Hoe is het met de hondjes in de tox-studie?’ vroeg hij dan. Zo’n test duurt vier weken. Dat was in het begin wel wennen”

Schrikbeeld

Een medicijn tegen reuma – filgotinib – overleefde als eerste alle cruciale onderzoeksfases. Met een investering van 725 miljoen trok farmareus Gilead het onderzoek naar de eindstreep: markttoegang aanvragen bij de toezichthouder. De beurskoers was inmiddels omhooggeschoten, maar het succes maakte Galapagos óók kwetsbaar voor een overname.

Dat was vanaf het prille begin een schrikbeeld voor Van de Stolpe. Zodra je onderdeel wordt van een groot farmaconcern, gaat alle innovatie eruit, is zijn overtuiging. Volgens Wigerinck heeft Van de Stolpe een „haat-liefdeverhouding” met big pharma. „Hij kan niet zonder: wij bestaan omdat zij ons laten bestaan. Maar wij kunnen iets wat zij niet kunnen. Als hij ziet hoeveel geld en middelen zij hebben en hoe weinig er uitkomt – dat vindt hij verschrikkelijk.”

Gilead, dat een belang had opgebouwd van 12 procent, was de meest waarschijnlijke partij om Galapagos over te nemen. In reactie daarop begon Van de Stolpe andere farmareuzen te benaderen voor meer samenwerking. Zij zouden kunnen dienen als beschermheer.

Afgelopen januari, aan de bar op de jaarlijkse conferentie van zakenbank JP Morgan, kwam Gileads directeur business development Andy Dickinson (nu financieel directeur) met een tegenvoorstel. Tien jaar onafhankelijkheid en een kapitaalinjectie, in ruil voor toegang tot alle onderzoeksprogramma’s en belangrijke verkooprechten.

Een aantrekkelijk voorstel, vond Van de Stolpe. Alleen over de hoogte van de kapitaalinjectie – de duidelijkste maatstaf voor de waarde van Galapagos’ pijplijn – werden partijen het aanvankelijk niet eens. In elk geval meerdere miljarden, vond Van de Stolpe. Zijn raad van commissarissen vond de bedragen die over en weer gingen moeilijk te duiden: wat was redelijk?

Op advies van zijn commissarissen nam Van de Stolpe net als Gilead zakenbankiers in de arm om een waardering te berekenen. Van harte ging dat niet: Van de Stolpe staat bekend om zijn moeizame verhouding met „peperdure bankiers in driedelige maatpakken”, zegt Hoekema.

Waarom? „Ik heb door de jaren heen weinig toegevoegde waarde gemerkt van zakenbanken in discussies over transacties”, zegt Van de Stolpe afgemeten. Hij kon beter gewoon met de nieuwe topman van Gilead, Daniel O’Day, om tafel gaan, vond hij. Dan zouden ze er wel uitkomen.

In juli overtuigde Van de Stolpe zijn commissarissen dat Galapagos met een ultiem voorstel moest komen: het bedrijf wilde 3,95 miljard dollar als kapitaalinjectie krijgen, plus 1 miljard dollar voor nog eens 10 procent van de Galapagos-aandelen. Gilead had op dat moment al 12 procent in bezit. Zijn commissarissen vonden dat gewaagd, zegt Van de Stolpe, maar hij weigerde lager te gaan „Het speelde mee dat ik al twintig jaar topman ben. Ik dacht: nu wil ik er de waarde voor krijgen die ik vind dat dit bedrijf verdient.”

De deal werd met de top van Gilead beklonken, vlak voordat Galapagos zijn twintigjarig bestaan zou gaan vieren.
Wall Street Trader
10
Zure mannetjes van de Muppets

Als onderdeel van het akkoord mag Galapagos een deel van de verkoop van filgotinib en toekomstige medicijnen in Europa op zich nemen. Het bedrijf is in noodvaart kantoren aan het openen in Madrid en Milaan. Van de Stolpe is daarbij de man van de motivatiespeeches. Hoekema: „Dat kan hij goed. Hij zegt dan: we hebben nog nooit een medicijn verkocht, maar dat gold voor alles tot nu toe.”

Als Hoekema en Van de Stolpe op het balkon van hun werkkamer in Leiden zitten, mopperen ze als de twee zure, oude mannetjes van de Muppet Show: hoe commerciëler het bedrijf wordt, hoe minder er overblijft van het oude Galapagos-sfeertje. Van de Stolpe memoreert de personeelsuitjes naar de Ardennen graag. Er waren droppings en feesten tot diep in de nacht. Dat gaat niet meer met zo’n groot bedrijf.

En: een grote juridische afdeling en een grote afdeling personeelszaken zijn „niet de afdelingen waar een ondernemer op zit te wachten”, zegt Van de Stolpe. Hij wil dat Galapagos flexibel blijft, opportunistisch. Anders dan de stoffige, risico-mijdende farmabedrijven.

Zelf vindt Van de Stolpe dat hij door de jaren heen milder is geworden, dat de scherpe randjes van zijn geestdrift zijn afgesleten. Onder meer door de geboorte van zijn zoon, twaalf jaar geleden. Maar als hij vindt dat het allemaal te georganiseerd of bureaucratisch wordt, kan Van de Stolpe nog steeds weleens „ontploffen”. Daar gaat hij weer, denken mensen die hem goed kennen. Van de Stolpe: „Ik ben zeker geen ideale leider.”

Lange tijd zag Van de Stolpe de lancering van filgotinib volgend jaar als „mooi einde” bij Galapagos , maar Gilead-topman O’Day heeft hem in aanloop naar de megadeal gezegd erop te rekenen dat hij de komende jaren aanblijft. Daar heeft Van de Stolpe begrip voor. De mannen klikken: O’Day is ook een aanpakker, een drammer. En iemand die bij afspraken gewoon in spijkerbroek komt aanzetten. Daarmee scoort hij punten bij Van de Stolpe.

En na Galapagos? Van de Stolpe heeft al een volgend project: een vervallen boerderij vlakbij de Belgische Maasvallei en een zestig jaar oude trekker. Als hij en zijn vriendin een weekend klussen, slapen ze in een tentje in de tuin. Een oud-collega die dit buitenhuis laatst bezocht, zag nog precies dezelfde Onno als altijd. „Hij was als een kind zo blij om zijn gereedschapskist te laten zien.”

EERSTE MEDICIJN FILGOTINIB KOMT ERAAN

Galapagos werd in 1999 opgericht als een joint venture van het Nederlandse biotechbedrijf Crucell en het Belgische Tibotec. Het eerste medicijn dat Galapagos volgend jaar op de markt hoopt te brengen, is filgotinib. Dat is een medicijn tegen reumatoïde artritis, een vorm van ontstekingsreuma. Samenwerkingspartner Gilead heeft een aanvraag tot goedkeuring van filgotinib ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder FDA. Eerder werden al aanvragen gedaan in de Europese Unie en Japan.

Een potentieel medicijn tegen idiopathische longfibrose zit in de laatste klinische fase en een medicijn tegen artrose wordt nu getest op patiënten. Het bedrijf steekt verder een groot deel van z’n onderzoekscapaciteit in een programma met de codenaam Toledo tegen verschillende ontstekingsziekten. Zowel in het Belgische Mechelen als op het Leidse Bio Science Park verrijzen komende jaren nieuwe kantoren van Galapagos.

Bijlage:
MtBaker
1
quote:

de tuinman schreef op 27 december 2019 17:26:

[...]

Is Abbvie in die tijd niet zo gegroeid, dat ze deze markt nu zelf gaan doen?
Ik was eigenlijk verbaasd dat Gilead niet zelf in Japan de markt op zou gaan.

Nu lijkt Eisai wel een heel sterke partner, natuurlijk.
japan is almost 98% japanees very few foreign companies as far as I know. They kept everything out but learned from western countries.
Misschien volgt China een dergelijk patroon , maar die hebben wat meer buren opgeslokt.
anyways general not based on knowing details.
Wall Street Trader
5
De markantste aandelen van 2019: the one and Onno op 1

JAN DE SCHAMPHELAERE Vandaag om 18:03

Galapagos-oprichter en -topman Onno van de Stolpe staat niet meteen bekend om zijn bescheidenheid, maar het voorbije jaar had hij alle redenen om als een mitrailleur straffe uitspraken af te schieten.

Maal 13 in vijf jaar. Maal 2 in de afgelopen twaalf maanden. Dat zijn de indrukwekkende cijfers over de beurskoers van Galapagos. Twee thema’s domineerden het jaar van het biotechbedrijf. Eén: de laatste en cruciale studieresultaten voor het reumamedicijn filgotinib. Twee: de paringsdans van Onno van de Stolpe en de Amerikaanse farmareus Gilead.

Filgotinib moet voor Galapagos het entreeticket worden voor de reumamarkt, die wereldwijd goed is voor zowat 20 miljard dollar omzet. Analisten schatten dat filgotinib daar een aanzienlijk deel van kan inpikken en op termijn miljarden omzet kan opleveren. Het heeft dus alles om het goudhaantje van Galapagos te worden.

Nog één hindernis te overwinnen: een laatste studie met bijna 3.000 reumapatiënten. Hoe goed werkt filgotinib? Beter dan middelen van de concurrentie? En heeft het minder bijwerkingen, zoals tromboses?

De nervositeit neemt toe. Het aandeel maakt bokkensprongen. Op 26 maart krijgt het plots een klap van 8 procent. Paniek. Ongegrond, zo blijkt, als drie dagen later de studieresultaten worden vrijgegeven. Analisten zijn het erover eens. Na 15 jaar labo-onderzoek en klinische proeven staat filgotinib niets meer in de weg. (2) Het wordt niet de eerste reumapil in zijn soort, maar wel de beste. ‘Best in class’, melden beurshuizen.

Van de Stolpe doet er nog een schepje bovenop. ‘Filgotinib is geslaagd met grootste onderscheiding.’ Zijn fanclub (de F-side, verwijzend naar filgotinib) gaat uit de bol op de Nederlandse beleggersfora. ‘The one and Onno’, schrijft iemand.

Het aandeel schiet omhoog. ‘Met Galapagos kunnen we Philips overvleugelen’, laat Van de Stolpe zich ontglippen. ‘We wilden het grootste biotechbedrijf van Europa worden. Dat zijn we nu min of meer. Tijd om de ambities bij te stellen. De top tien van de wereld is nu het streefdoel.’

Maar het besef groeit dat Galapagos nog altijd ‘een relatief kleine vis is in een zee vol haaien’, en dat Gilead, partner in het reuma-onderzoek, zo’n haai is. Gilead heeft geld genoeg om het bedrijf op te slokken. Het zou een nachtmerrie zijn voor Van de Stolpe, maar in alle stilte heeft hij een lange paringsdans ingezet die uitmondt in een van de meest besproken biotechdeals ooit.

De dans begint met een cooking class in zijn 18de-eeuwse landhuis aan het water. Samen met de Gilead-top kwarteltjes uitbenen om het ijs te breken. Later volgt onder meer een conferencecall waarbij Beer - de hond van Van de Stolpe - met luid geblaf de gesprekken verstoort. Een diner in Sea Grill, met tarbot in varkensblaas en zwarte radijs op het menu. De gesprekken slepen aan. Er wordt niet afgeklopt. Termen als ‘deal fatigue’ en ‘walk away scenario’ passeren. Uiteindelijk wordt de deal bezegeld met een handdruk in kasteel Wolvenbos in Kapellen, waar later die dag 950 gasten de 20ste verjaardag van Galapagos vieren.

De Amerikanen tekenen een niet-aanvalsverdrag. (4) Tien jaar lang zullen ze geen overnamebod doen. En ze kopen voor 3,5 miljard euro inzagerecht in en exclusiviteit op alle medicijnen die Galapagos ontwikkelt. Gilead betaalt bovendien nog eens 1 miljard euro - 140 euro per aandeel - om zijn belang op te trekken tot 22 procent. Een deal om u tegen te zeggen. De vrees voor een overname is van de baan. ‘Onze onafhankelijkheid is gegarandeerd’, zegt Van de Stolpe. ‘Daar ben ik enorm blij om. We kunnen zelf blijven bepalen welke onderzoeken we doen en welke niet. De kans is groot dat ik nu langer betrokken blijf. Dit is zo spannend.’

Tijd om de ambities bij te stellen. De top tien van de wereld is nu het streefdoel.

Ook Daniel O’Day, de CEO van Gilead, reageert op de deal waarbij Galapagos zowat de ‘discovery engine’ van Gilead wordt. ‘We hebben bewust geen bod gedaan. Je zou het risico lopen dat toponderzoekers wegtrekken. En het klikte ook gewoon met Onno. Hij heeft veel humor. We hebben veel lol met elkaar.’

Terwijl de gesprekken met Gilead nog volop aan de gang waren (3), krijgt Galapagos van de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA te horen dat het geen extra studie moet opstarten om het effect van filgotinib op de spermaproductie - een neveneffect dat was opgedoken in muizentesten - te meten. Goed nieuws, het dossier kan nu versneld ter goedkeuring voorgelegd worden. De finish is in zicht, met een vermoedelijke goedkeuring en lancering in Europa en de VS in 2020.

Na de megadeal zit Galapagos eind september op een berg cash van 5,6 miljard euro (5). Overnames doen is een optie. Of onderzoeksprogramma’s van andere biotech’ers inkopen zoals Galapagos al deed bij het Canadese Fibrocor (taaislijmziekte) en Evotec (longfibrose) (1).

Maar in eerste instantie wordt het onderzoeksbudget opgedreven. ‘We gaan dat verdubbelen’, aldus Van de Stolpe. Filgotinib doorloopt nog tal van testen als potentieel medicijn voor de ziekte van Crohn en andere ontstekingsziektes. Ook het onderzoek naar longfibrose staat hoog op de agenda. En Toledo natuurlijk, de mysterieuze opvolger van filgotinib waarvoor Van de Stolpe plankgas geeft en tientallen studies parallel laat lopen. ‘Met Toledo hebben we preklinische resultaten gezien die we nooit eerder zagen.’

images.tijd.be/view?iid=dc:163378847&...

Wall Street Trader
3
Upcoming event for Onno and investor relations Galapagos is heading to: JPM 2020.

Gilead Sciences to Present at the 38th Annual J.P. Morgan Healthcare Conference on Monday, January 13, 2020

Gilead Sciences, Inc. announced that Daniel O’Day, Gilead’s Chairman and Chief Executive Officer, will provide an overview of the company at the 38th Annual J.P. Morgan Healthcare Conference in San Francisco on Monday, January 13 at 9:30 a.m. Pacific Time.

The live webcast can be accessed at the company’s Investors page at investors.gilead.com. Please connect to the company’s website at least 15 minutes prior to the start of the presentation to ensure adequate time for any software download that may be required to listen to the webcast. The replay will be available for 14 days following the presentation.

www.jpmorgan.com/global/healthcare-co...

The annual J.P. Morgan Healthcare Conference is the largest and most informative healthcare investment symposium in the industry, bringing together industry leaders, emerging fast-growth companies, innovative technology creators, and members of the investment community.

Bijlage:
avantiavanti
9
Oxurion NV Reports Positive Topline Data from Phase 1 study evaluating THR-687 for treatment of DME

THR-687 is a potent pan-RGD integrin antagonist in development for DME and DR

· Topline data show that THR-687 is well-tolerated and safe. No dose-limiting toxicities or serious adverse events reported

· Rapid onset of action and prolonged effect on Best Corrected Visual Acuity (BCVA) seen across all doses of THR-687 following a single injection

o Mean BCVA improvement of 3.1 letters at Day 1

o Mean BCVA improvement of 9.2 letters at Month 1

o Mean BCVA improvement of 8.3 letters at Month 3

· A dose response effect in BCVA and Central Subfield Thickness (CST) was shown

· Phase 2 study planned for H2 2020 with this VEGF-independent treatment option in the treatment of naïve DME patients

Leuven, Belgium , 7 January 2020 – 07.00 AM CET – Oxurion NV (Euronext Brussels: OXUR), a biopharmaceutical company developing a pipeline of novel clinical drug candidates acting on VEGF-independent pathways to preserve vision in patients with diabetic eye disease, today reports positive topline data from a Phase 1 study with THR-687, a novel, potent, pan-RGD integrin antagonist for the treatment of Diabetic Macular Edema (DME).

The Phase 1, open-label, multi-center (US), single dose escalation study evaluated the safety of a single intravitreal injection of 3 increasing doses (0.4 mg, 1.0 mg, 2.5 mg) of THR-687 for the treatment of DME (NCT03666923). Patients recruited into the study had a history of response to prior anti-VEGF and/or corticosteroid treatment. At baseline, the study patient population had a mean BCVA of 56 letters, and a mean Central Subfield Thickness (CST) of 542µm.

Topline data from the trial show that THR-687 is well-tolerated and safe with no dose-limiting toxicities. No serious adverse events were reported at any of the doses evaluated in the study.

The study also looked at efficacy including changes to the patient’s BCVA. Across all doses, a rapid onset of action in mean BCVA was observed from Day 1 with an increase of 3.1 letters, which further improved to 9.2 letters at Month 1. This activity was maintained with a mean BCVA improvement of 8.3 letters at Month 3 following a single injection of THR-687.

A clear dose response was seen with the greatest positive effect on BCVA and Central Subfield Thickness (CST) with the highest dose of THR-687. For this highest dose, a mean BCVA Improvement of 11 letters was noted at Day 14, with a peak improvement of 12.5 letters at Month 3. Similarly, a peak mean CST decrease of 106 µm was observed at Day 14 with the highest dose of THR-687.

Oxurion is currently preparing the complete data analysis from this Phase 1 study with THR-687 and plans to present further clinical data at the Angiogenesis, Exudation, and Degeneration 2020 Meeting on 8th February in Miami, Florida.

THR-687 is the second VEGF-independent clinical candidate under development for diabetic eye disease by Oxurion. THR-149, the Company’s other and most advanced VEGF-independent treatment also delivered positive Phase 1 results in July 2019.

Arshad Khanani, M.D., M.A., Director of Clinical Research at Sierra Eye Associates, Reno, Nev, and clinical investigator in this study, commenting on the results said, “The topline data from this Phase 1 study show that THR-687 is safe and well tolerated at all of the dose levels tested. I am very encouraged to see excellent signs of efficacy so quickly post treatment. We also noticed a durability of effect to the patient’s vision as measured by BCVA following just one single injection of THR-687. This promising initial data indicate that THR-687 could have the potential of being an effective monotherapy for patients with DME.”

Patrik De Haes, M.D., CEO of Oxurion, said: “We are delighted by these encouraging topline data, which confirm that our Integrin Antagonist THR-687 is not only well-tolerated and safe for intravitreal use, but could be effective in inducing a rapid and sustained gain in BCVA in patients with DME. We are also pleased to see a clinically meaningful reduction in mean CST with our highest dose in this patient population, following just one single injection. These very encouraging findings provide us with the information needed to design the planned Phase 2 clinical study with THR-687. This study in treatment naïve DME patients is due to start later this year. Following the positive data from a Phase 1 with our Plasma Kallikrein Inhibitor THR-149 for DME, we expect to have two potential best-in-class compounds with a distinct profile targeting two validated VEGF-independent pathways entering a Phase II clinical study in 2020.”

About Oxurion

Oxurion (Euronext Brussels: OXUR) is a biopharmaceutical company developing a pipeline of novel clinical drug candidates acting on VEGF-independent pathways to preserve vision in patients with diabetic eye disease, a leading cause of blindness in people of working age worldwide.

Oxurion’s clinical pipeline comprises:

• THR-149, a plasma kallikrein inhibitor, that has shown positive topline Phase 1 results for the treatment of DME. The Company is currently preparing to conduct a Phase 2 clinical program, which is expected to start in H1 2020. THR-149 was developed in conjunction with Bicycle Therapeutics plc (NASDAQ:BCYC)


THR-687, a pan-RGD integrin antagonist, that has shown positive topline Phase 1 results for the treatment of DME. A Phase 2 is expected to start in H2 2020. THR-687 is an optimized compound derived from a broader library of integrin antagonists in-licensed from Galapagos nv (Euronext & NASDAQ: GLPG).

Oxurion is headquartered in Leuven, Belgium, and is listed on the Euronext Brussels exchange under the symbol OXUR. More information is available at www.oxurion.com.
Wall Street Trader
0
Galapagos will give a presentation on thursday the 16th of January at the J.P. Morgan Healthcare Conference.

Bart Filius, MBA - Chief Operating Officer & Chief Financial Officer

Bart Filius has served as our Chief Financial Officer since December 2014 and as our Chief Operating Officer since September 2017. Prior to that, Mr. Filius worked over 13 years at Sanofi SA, where he was the Chief Financial Officer of Sanofi Europe during the last three years. Earlier at Sanofi, Mr. Filius was the Country Manager and Chief Financial Officer of Sanofi in the Netherlands. Before that, he was Vice President for Mergers & Acquisitions, during which time Mr. Filius led and completed the divestiture of various franchises. Prior to joining Sanofi, he was a strategy consultant at Arthur D. Little. Mr. Filius has an MBA degree from INSEAD and a bachelor’s degree in business from Nyenrode Business University. In May 2019, Mr. Filius was appointed to the supervisory board of ProQR Therapeutics NV.

The annual J.P. Morgan Healthcare Conference is the largest and most informative healthcare investment symposium in the industry, bringing together industry leaders, emerging fast-growth companies, innovative technology creators, and members of the investment community.

Bijlage:
NielsjeB
2
quote:

Pokerface schreef op 7 januari 2020 13:14:

Wat heeft dit met Galapagos te maken?
Avanti heeft het voor Galapagos relevante gedeelte speciaal vet gemaakt voor je.
sanderus_1
0
quote:

avantiavanti schreef op 7 januari 2020 12:01:

Oxurion NV Reports Positive Topline Data from Phase 1 study evaluating THR-687 for treatment of DME

THR-687 is a potent pan-RGD integrin antagonist in development for DME and DR

· Topline data show that THR-687 is well-tolerated and safe. No dose-limiting toxicities or serious adverse events reported

· Rapid onset of action and prolonged effect on Best Corrected Visual Acuity (BCVA) seen across all doses of THR-687 following a single injection

o Mean BCVA improvement of 3.1 letters at Day 1

o Mean BCVA improvement of 9.2 letters at Month 1

o Mean BCVA improvement of 8.3 letters at Month 3

· A dose response effect in BCVA and Central Subfield Thickness (CST) was shown

· Phase 2 study planned for H2 2020 with this VEGF-independent treatment option in the treatment of naïve DME patients

Leuven, Belgium , 7 January 2020 – 07.00 AM CET – Oxurion NV (Euronext Brussels: OXUR), a biopharmaceutical company developing a pipeline of novel clinical drug candidates acting on VEGF-independent pathways to preserve vision in patients with diabetic eye disease, today reports positive topline data from a Phase 1 study with THR-687, a novel, potent, pan-RGD integrin antagonist for the treatment of Diabetic Macular Edema (DME).

The Phase 1, open-label, multi-center (US), single dose escalation study evaluated the safety of a single intravitreal injection of 3 increasing doses (0.4 mg, 1.0 mg, 2.5 mg) of THR-687 for the treatment of DME (NCT03666923). Patients recruited into the study had a history of response to prior anti-VEGF and/or corticosteroid treatment. At baseline, the study patient population had a mean BCVA of 56 letters, and a mean Central Subfield Thickness (CST) of 542µm.

Topline data from the trial show that THR-687 is well-tolerated and safe with no dose-limiting toxicities. No serious adverse events were reported at any of the doses evaluated in the study.

The study also looked at efficacy including changes to the patient’s BCVA. Across all doses, a rapid onset of action in mean BCVA was observed from Day 1 with an increase of 3.1 letters, which further improved to 9.2 letters at Month 1. This activity was maintained with a mean BCVA improvement of 8.3 letters at Month 3 following a single injection of THR-687.

A clear dose response was seen with the greatest positive effect on BCVA and Central Subfield Thickness (CST) with the highest dose of THR-687. For this highest dose, a mean BCVA Improvement of 11 letters was noted at Day 14, with a peak improvement of 12.5 letters at Month 3. Similarly, a peak mean CST decrease of 106 µm was observed at Day 14 with the highest dose of THR-687.

Oxurion is currently preparing the complete data analysis from this Phase 1 study with THR-687 and plans to present further clinical data at the Angiogenesis, Exudation, and Degeneration 2020 Meeting on 8th February in Miami, Florida.

THR-687 is the second VEGF-independent clinical candidate under development for diabetic eye disease by Oxurion. THR-149, the Company’s other and most advanced VEGF-independent treatment also delivered positive Phase 1 results in July 2019.

Arshad Khanani, M.D., M.A., Director of Clinical Research at Sierra Eye Associates, Reno, Nev, and clinical investigator in this study, commenting on the results said, “The topline data from this Phase 1 study show that THR-687 is safe and well tolerated at all of the dose levels tested. I am very encouraged to see excellent signs of efficacy so quickly post treatment. We also noticed a durability of effect to the patient’s vision as measured by BCVA following just one single injection of THR-687. This promising initial data indicate that THR-687 could have the potential of being an effective monotherapy for patients with DME.”

Patrik De Haes, M.D., CEO of Oxurion, said: “We are delighted by these encouraging topline data, which confirm that our Integrin Antagonist THR-687 is not only well-tolerated and safe for intravitreal use, but could be effective in inducing a rapid and sustained gain in BCVA in patients with DME. We are also pleased to see a clinically meaningful reduction in mean CST with our highest dose in this patient population, following just one single injection. These very encouraging findings provide us with the information needed to design the planned Phase 2 clinical study with THR-687. This study in treatment naïve DME patients is due to start later this year. Following the positive data from a Phase 1 with our Plasma Kallikrein Inhibitor THR-149 for DME, we expect to have two potential best-in-class compounds with a distinct profile targeting two validated VEGF-independent pathways entering a Phase II clinical study in 2020.”

About Oxurion

Oxurion (Euronext Brussels: OXUR) is a biopharmaceutical company developing a pipeline of novel clinical drug candidates acting on VEGF-independent pathways to preserve vision in patients with diabetic eye disease, a leading cause of blindness in people of working age worldwide.

Oxurion’s clinical pipeline comprises:

• THR-149, a plasma kallikrein inhibitor, that has shown positive topline Phase 1 results for the treatment of DME. The Company is currently preparing to conduct a Phase 2 clinical program, which is expected to start in H1 2020. THR-149 was developed in conjunction with Bicycle Therapeutics plc (NASDAQ:BCYC)


THR-687, a pan-RGD integrin antagonist, that has shown positive topline Phase 1 results for the treatment of DME. A Phase 2 is expected to start in H2 2020. THR-687 is an optimized compound derived from a broader library of integrin antagonists in-licensed from Galapagos nv (Euronext & NASDAQ: GLPG).

Oxurion is headquartered in Leuven, Belgium, and is listed on the Euronext Brussels exchange under the symbol OXUR. More information is available at www.oxurion.com.
Opnieuw toptechnologie van Galapagos. Dit zijn best in class resultaten in een potentiële markt van 10 miljard €.
Pokerface
0
quote:

Pokerface schreef op 7 januari 2020 13:14:

Wat heeft dit met Galapagos te maken?
Stom he, hele artikel gelezen en dan over de laatste, belangrijkste regel heen lezen. Goed gevonden inderdaad, AB! Heb hier nooit iets over gehoord.
Pokerface
1
Heb het PB er maar even bij gezocht. Was mij totaal ontgaan of ontschoten.

ThromboGenics signs global and exclusive in-licensing agreement with Galapagos to develop and commercialize integrin antagonists for the treatment of diabetic eye disease

17 Mar 2016
Leuven, March 17 2016 – ThromboGenics NV (Euronext Brussels: THR), an integrated biopharmaceutical company focused on developing and commercializing innovative treatments for diabetic eye disease, today announces that it has signed a global and exclusive license agreement with Galapagos NV (Euronext & NASDAQ: GLPG) to develop and commercialize integrin antagonists for the treatment of diabetic eye disease. The license agreement will give ThromboGenics access to a collection of integrin antagonists developed by Galapagos.

Research to-date suggests that integrin antagonists could play an important role in the treatment of back of the eye diseases, including diabetic eye diseases. Initially, ThromboGenics intends to further explore and characterize the integrin antagonists that it has in-licensed from Galapagos using a number of well validated preclinical models of diabetic eye disease. ThromboGenics believes that by gaining access to these molecules, it has the potential to develop a novel small molecule integrin antagonist which could be used to treat a broad range of patients with diabetic retinopathy, with or without diabetic macular edema. ThromboGenics has designated the most advanced of these integrin antagonist drug candidates as THR-687.

According to the International Diabetes Federation, there are about 415 million people with diabetes worldwide and this number is expected to double over the next 20 years. One in three diabetics will develop diabetic retinopathy at some stage in his or her lifetime. As a result, the market for new treatments for diabetic retinopathy is expected to be one of the fastest growing segments of the ophthalmic medicines market. Over the period to 2023 this market segment is forecast to grow at over 16% per annum from $1.6 billion to $4.2 billion, which is about double the growth rate of the overall ophthalmology market.

Dr Patrik De Haes, CEO of ThromboGenics, comments: “We are pleased to have signed this in-licensing deal with Galapagos which will provide us with access to a collection of integrin antagonists, an exciting class of drugs being developed for back of the eye disease. This deal is a further important step in our goal to build one of the industry’s leading pipelines targeting diabetic eye disease based on novel disease modifying compounds. Diabetic eye disease is the fastest growing segment of the overall ophthalmology market, and the number of patients needing improved treatment options for both diabetic retinopathy and diabetic macular edema is expected to grow significantly over the next decade.”

Onno van de Stolpe, CEO of Galapagos, said: “We believe that ThromboGenics is a great partner for this collection of integrin antagonists that we have developed. ThromboGenics has shown thorough understanding of the back of the eye disease in the pre-clinical models that they have developed, in order to assess these potential drug candidates for both diabetic retinopathy and diabetic macular edema. We are looking forward to watching their progress.”

Under the terms of the agreement, ThromboGenics will pay a €1 million upfront technology-transfer payment to Galapagos. Galapagos will also be entitled to receive certain development and commercial milestone payments plus royalties based on any future annual net sales of products that originated from its library of integrin antagonists.
Wall Street Trader
7
Congratulations beagle06!!

Onno van de Stolpe (CEO Galapagos) is Trends Manager van het Jaar

De lezers van Trends en een jury hebben Onno van de Stolpe, de oprichter en CEO van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos, verkozen tot Trends Manager van het Jaar 2019.

De lezers van Trends en een jury hebben Onno van de Stolpe, de oprichter en CEO van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos, verkozen tot Trends Manager van het Jaar 2019.

De 60-jarige Nederlander Onno van de Stolpe is de 35ste Trends Manager van het Jaar en de eerste laureaat uit de biotechsector. Van de Stolpe is in de erelijst de opvolger van Johan Thijs, de CEO van de bank-verzekeraar KBC Groep.

Onno Van de Stolpe vierde in 2019 de twintigste verjaardag van Galapagos met een miljardendeal met Gilead. Het Amerikaanse farmaconcern investeert 4,5 miljard euro in Galapagos en beloofde gedurende tien jaar geen overnamebod te doen, in ruil voor een groter belang en toegang tot de activa van het Mechelse biotechbedrijf. Dat Galapagos zou worden overgenomen, was lang de grote vrees van Van de Stolpe. Bij elke gelegenheid schreeuwde hij het belang van onafhankelijkheid voor zijn bedrijf van de daken. Dat de Gentse sectorgenoot Ablynx na de overname door het Franse farmaconcern Sanofi flink werd gekortwiekt, was daarbij koren op zijn molen.

Volharding

De decennialange volharding van Van de Stolpe was voor de jury een van de redenen om hem te bekronen tot Trends Manager van het Jaar. De twintigkoppige jury onder leiding van Bart De Smet, de CEO van verzekeraar Ageas, lauwert Van de Stolpe ook voor de ontwikkeling van filgotinib, een kandidaat-reumamedicijn dat in september op de markt moet komen. Daarmee kan Galapagos de strijd aangaan met Humira, 's werelds meest opbrengende geneesmiddel. Filgotinib moet later ook inzetbaar zijn tegen andere ontstekingsziektes. De schattingen over hoeveel filgotinib jaarlijks kan opbrengen, gaan van 2 tot 6 miljard dollar.

Onder leiding van Onno van de Stolpe heeft Galapagos nog heel wat andere ijzers in het vuur. Het heeft daarbij knap de financiering van het bedrijf en de dure programma's verzekerd. Zo staat Galapagos ver in de ontwikkeling van een medicijn tegen de dodelijke longziekte IPF en werkt het aan een veelbelovend onderzoeksprogramma, Toledo geheten. Daaruit kan een nieuwe klasse medicijnen tegen ontstekingsziekten groeien.

Ambassadeur

De jury prees Van de Stolpe ook voor zijn successen in het onderhandelen van deals met grote farmahuizen, en voor zijn toegankelijke communicatie over het bedrijf en zijn ingewikkelde technologie. De jury vond het tot slot ook belangrijk dat Van de Stolpe zich profileert als ambassadeur van de Belgische biotechsector en dat hij ook in zijn thuisland Nederland elke kans aangrijpt om het Belgisch-Vlaamse karakter van Galapagos in de verf te zetten.

Bijlage:
Wall Street Trader
2
Klaar om potten te breken op een miljardenmarkt: waarom Galapagos-CEO Onno van de Stolpe "manager van het jaar" is.

De Nederlander Onno van de Stolpe (60), de oprichter en CEO van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos, is Manager van het Jaar 2019. Dat hebben de lezers van het economische magazine Trends en een jury beslist. Twintig jaar timmert van de Stolpe al aan de weg met Galapagos, maar het jaar 2019 was er voor hem en zijn bedrijf toch een om niet licht te vergeten.

Bekijk hier beelden van "Het Journaal" over de uitreiking van de prijs:

www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/07/klaar...

Wall Street Trader
6
Trends Manager van het Jaar Onno van de Stolpe: 'België moet heel trots zijn op Galapagos'

08/01/20 om 07:49
Bert Lauwers
redacteur bij Trends

Onno van de Stolpe, oprichter en CEO van het Belgisch-Nederlandse Galapagos, is de 35ste Trends Manager van het Jaar. Hij is de eerste laureaat die uit de biotechsector komt.

Onno van de Stolpe vierde in 2019 de twintigste verjaardag van Galapagos op een even spectaculaire als lucratieve wijze: met een miljardendeal met Gilead. Het Amerikaanse farmaconcern investeert 4,5 miljard euro in Galapagos en belooft tien jaar geen overnamebod te doen in ruil voor een groter belang en de toegang tot de activa van het Mechelse biotechbedrijf. Overgenomen worden was lang de grote vrees van Van de Stolpe. Bij elke gelegenheid schreeuwde hij het belang van onafhankelijkheid voor zijn bedrijf van de daken. Dat de Gentse sectorgenoot Ablynx na de overname door het Franse farmaconcern Sanofi flink werd gekortwiekt, was koren op zijn molen.

Die decennialange volharding van Van de Stolpe, die aan de wieg stond van Galapagos, is voor de jury een van de redenen voor zijn bekroning tot Trends Manager van het Jaar. Ze lauwert de nabij Eindhoven geboren bioloog ook voor de ontwikkeling van filgotinib, een kandidaat-reumamedicijn dat in september op de markt moet komen. Daarmee kan Galapagos de strijd aangaan met Humira, 's werelds meest opbrengende geneesmiddel. Filgotinib moet later ook inzetbaar zijn tegen andere ontstekingsziektes. De schattingen over hoeveel filgotinib jaarlijks kan opbrengen, gaan van 2 tot 6 miljard dollar.

Onder de leiding van Onno Van de Stolpe heeft Galapagos nog heel wat andere ijzers in het vuur gestoken en daarbij knap de financiering van het bedrijf en de dure programma's verzekerd. Zo staat het ver in de ontwikkeling van een medicijn tegen de dodelijke longziekte IPF, en werkt het aan een veelbelovend onderzoeksprogramma, Toledo geheten. Daaruit kan een nieuwe klasse medicijnen tegen ontstekingsziekten groeien.

De jury prees Van de Stolpe voorts voor zijn successen in het onderhandelen van deals met grote farmahuizen, en voor zijn begrijpelijke communicatie over het bedrijf en zijn ingewikkelde technologie. De jury vond het tot slot ook belangrijk dat Van de Stolpe zich profileert als ambassadeur van de Belgische biotechsector en ook in zijn thuisland elke kans aangrijpt om het Belgisch-Vlaamse karakter van Galapagos in de verf te zetten. "België moet hier heel trots op zijn, niet alleen de overheid maar ook de gemeenschap, omdat zo veel geld van een privébedrijf in innovatief onderzoek wordt gepompt", zegt Van de Stolpe in dit interview over zijn leven en werk. Daarin heeft hij het over:

Zijn jeugd

"Ik ben thuis enorm rationeel opgevoed. Ratio was heel belangrijk, emoties minder. Dat uitte zich in enorm veel discussiëren aan de keukentafel. Ik had weleens vriendjes op bezoek die zeiden: 'Jullie lijken echt ruzie te maken aan tafel'. Dat was niet zo. Dat was argumenten aanbrengen om je grote gelijk te halen. Maar ik heb een enorm fijne jeugd gehad, en had en heb een heel leuke zus. Veel mensen hebben in hun jeugd een tik gekregen. Ik helemaal niet.

"Ik ben opgegroeid in een Philips-omgeving. Mijn vader is er labodirecteur geworden. Mijn zus studeerde voor arts-internist, maar werkt uiteindelijk ook bij Philips, in de tak lifesciences. Ik kom haar weleens tegen op een conferentie.

Een na een ontploften onze allianties. Geen enkel farmabedrijf had zin om door te zetten. Ik vond hen enorme sukkels.

"Een jeugddroom had ik niet echt, maar de maanlanding had wel een enorme impact op mij. Ik hield alles bij van de Apollo-missies. Dat iemand voet op de maan zette, vond ik fantastisch. Het beroep van astronaut leek me spannend, al wou ik het niet per se worden. Ik was in mijn jeugd wel al behoorlijk gedreven. Ook toen al moest alles groots zijn, en ik was niet bang dat iets misschien niet zou kunnen. Zo besloot ik met vrienden van de lagere school de jaarlijkse kerstboomverbranding in ons dorp grootser aan te pakken. We sleepten de bomen uit heel het dorp achter onze fiets naar onze schuilplaats. Op de dag van de verbranding stapelden we ze op, zonder toelating, tot de politie ons in de gaten kreeg. Ouders werden er bijgehaald, en uiteindelijk ook de brandweer, zodat het een meer gereguleerd feest werd. Maar mét een enorme stapel kerstbomen."

Zijn studies

"In de zesde klas van de middelbare school ben ik gegrepen door biologie, door een praktijkproef waarmee ik wou aantonen dat biodynamisch groenten telen volgens de methode van Rudolf Steiner flauwekul was. We hadden bij zo'n vereniging preparaten besteld, die je rechtsdraaiend en bij de goede maanstand moest oplossen in water vooraleer er de radijsjes mee te besproeien. Tot mijn verbazing waren de behandelde radijzen zwaarder en beter dan de controlegroep. Het heeft mijn enthousiasme voor wetenschap getriggerd.

"Het studentenleven aan de universiteit van Wageningen heeft me nogal afgeleid. Ik heb er tijd verloren, ook omdat plantenziektekunde me niet echt motiveerde. Nadat ik mijn bachelor had behaald, ben ik in het bestuur van de studentenvereniging gestapt. Ik heb een jaar niet gestudeerd en alleen maar die vereniging aangestuurd. Een fantastische tijd, maar wel heel zwaar. We maakten lange dagen om ze draaiende te houden. Maar ik heb er enorm veel geleerd over hoe je in groep samenwerkt. Je kon het vergelijken met een klein bedrijf. Ik was verantwoordelijk voor de financiën en had acht man personeel. De interactie met de andere bestuurders leerde me veel over het feit dat mensen andere prioriteiten en minder inzet kunnen hebben, en over de conflicten die daaruit kunnen groeien. Veel mensen staan anders in het leven. Dan moet je een modus vivendi vinden om samen iets neer te zetten. Het duurde even voor ik dat inzag.

"Daarna ging ik studeren voor mijn master moleculaire biologie, en daar is de vonk overgesprongen. We spreken over midden jaren tachtig. Die energie! We voelden allemaal dat we met iets bezig waren dat de wereld zou veranderen. Het lukte mij wonderbaarlijk genoeg een stage te verkrijgen bij Biogen, dat toen een van de grootste biotechbedrijven was. Ik verbleef een jaar in Boston. Het was fantastisch. We werkten keihard, maar hielden ook geweldige feestjes. Daar besliste ik dat ik in biotech actief wou zijn. Met pijn in het hart kwam ik terug. Het lukte me zowaar cum laude af te studeren. Toen ze dat afriepen, dacht mijn moeder dat het een vergissing was. Het kon niet dat haar zoon dát bereikt had (lacht)."
4.141 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 ... 204 205 206 207 208 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 27,180
Verschil -0,200 (-0,73%)
Hoog 27,280
Laag 26,860
Volume 62.640
Volume gemiddeld 80.149
Volume gisteren 135.801

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront