Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

TRUMP

voda
0
Donald Trump doet nu alle zekerheden wankelen

Opinie | Charles Groenhuijsen, journalist, spreker en voormalig VS-correspondent

Flip-flop’, hoor je vaak in de Washingtonse politiek als je stiekem van politieke mening verandert. De Republikeinen veranderden al eerder - om president Donald Trump en zichzelf politiek uit de wind te houden - radicaal van mening over economie en begrotingstekort. Maar deze keer gaat het veel verder dan een eenvoudige flip-flop. Het is meer een gedurfde salto mortale.

Illustratie: Max Kisman voor Het Financieele Dagblad

Een beetje circusartiest voert zo’n manoeuvre doorgaans foutloos uit. Maar als het misgaat, kan het een fatale afloop hebben. Niet alleen in een circustent, maar ook in de economie. Is dan niets meer zeker?

Ooit waren de Republikeinen kampioen vrijhandel: ze pleitten voor open grenzen en vrijhandel als probaat middel voor economische groei. De Democraten en hun linkse bondgenoten bij de vakbonden waren daarentegen voor eenzijdige bescherming van Amerikaanse banen. Dat was nog een overzichtelijk rechts-links-debat.

‘Trump heeft politieke en economische zekerheden omver gebulldozerd’
Er was ook een tijd dat de Republikeinen fulmineerden tegen spilzieke Democraten, die met ambitieuze linkse plannen het Amerikaanse overheidstekort tot ongekende hoogte opstuwden. Want politici die potverteren, dat was vloeken in de Republikeinse kerk.

Maar die tijden zijn voorbij. Trump heeft politieke en economische zekerheden omver gebulldozerd. Hij werpt naar hartenlust tariefmuren op tegen importen uit Azië en Europa. En hij gebruikt het linkse argument van de vakbonden dat je Amerikaanse arbeiders moet beschermen tegen het onrecht van de mondiale markt. Protectionisme als populistisch paardenmiddel dus.
Is Joe Sixpack, de Amerikaanse Jan Modaal, daarmee uiteindelijk beter af? De strafmaatregelen van Trump tegen China en andere landen zijn nadelig voor de export van de Verenigde Staten. En dat kost banen van Trump-kiezers.

Bevolgen ideoloog
President Trump had beloofd het begrotingstekort drastisch te verkleinen om de gevolgen van het verkwistende beleid van zijn Democratische voorganger Barack Obama te bestrijden. Maar het tegendeel gebeurde. De president compenseert Amerikaanse boeren, veelal Trump-stemmers, met tientallen miljarden dollars voor de schade die ze lijden door de sterk verminderde export naar China.‘Trump ontpopt zich nu meer als bevlogen ideoloog dan als nuchtere econoom’

Mede door een kolossale belastingverlaging van $2000 mrd vergrootte Trump in 2017 het tekort van de overheid tot meer dan een biljoen dollar, $1000 mrd per jaar. Dat is $3000 voor elke Amerikaan of pakweg $12.000 voor een gezin met twee kinderen. En dat elk jaar weer. Dat is niet vol te houden in een land met een modaal jaarinkomen van $36.000.

Ooit was president Trump een kille zakenman. Maar hij ontpopt zich nu meer als bevlogen ideoloog dan als nuchtere econoom. Hij propageert zijn economisch succes zoals een circusdirecteur zijn gewaagde trapeze-acts aankondigt. Zorgen over de staatshuishouding negeert hij. Waarom zou je je zorgen maken zolang de economie groeit en bloeit? The show must go on!

Menig econoom maakt zich grote zorgen over exploderende tekorten en dalende rente in deze tijd van economische voorspoed. Ooit komt immers onvermijdelijk een economische terugslag. En waar leidt die toe? Naar nog grotere tekorten en oplopende inflatie. Het traditionele recept om de rente te verlagen teneinde de economie een oppepper te geven, is niet beschikbaar. De rente kan immers amper lager.

Rituele reactie
President Trump schuift de onbetaalde rekening van het uit de hand gelopen overheidstekort vrolijk door naar zijn opvolger. Mocht straks een Democratische president aantreden dan moet deze dus eerst financieel puinruimen alvorens leuke dingen voor linkse mensen te realiseren. Het alternatief zou dan kunnen zijn om stug toch linkse plannen doorvoeren, zoals gratis zorgverzekering, kwijtschelding van studieschulden, ambitieus klimaatbeleid. Maar dan wordt het overheidstekort nog groter.

‘Als ergens een muur is gebouwd, dan is het in het centrum van de Amerikaanse politiek’

De rituele reactie van de Republikeinen is tegen die tijd al voorspelbaar. Ze zingen het bekende politieke refrein: ‘De Democraten zijn de schuld van die tekorten’. Een politiek geheugen dat zich beperkt tot de heel korte termijn is soms handig.
Het is allemaal het gevolg van de vicieuze cirkel van een verlammend tweepartijensysteem. Als de president ergens een muur heeft gebouwd, dan is het in het centrum van de Amerikaanse politiek. De polarisatie is totaal.

Uitbundige angst
Ooit verdwijnt Trump van het politieke toneel. Zijn opvolgers moeten de partij dan met een kolossale politieke u-bocht terugbrengen in het Republikeinse spoor. Dat zal niet meevallen. Want tegelijkertijd moeten ze een politiek wensenlijstje verzinnen dat aantrekkelijk is voor de groepen kiezers die in de stormachtige jaren van politiek allesverdelger Trump zijn weggejaagd, onder wie vrouwen, jongeren, hoger opgeleide kiezers, gematigde christenen. De president heeft de partij ver naar rechts geduwd, waardoor het politieke midden deels braak ligt.

‘Radicale Democraten, Donald Trump en de zijnen tappen uit hetzelfde populistische vaatje’

De Republikeinen hebben nu nog geluk met de links-radicale kandidaten als de onafhankelijke democratisch-socialist Bernie Sanders en de Democraat Elizabeth Warren. Dat biedt hen de kans kiezers van het midden uitbundig angst aan te jagen over het onbetaalbare en on-Amerikaanse socialisme dat in linkse kring veelvuldig wordt gepredikt.

Zo ontstaat een politiek landschap waarbij ter linkerzijde radicale Democraten en ter rechterzijde Trump en de zijnen uit hetzelfde populistische vaatje tappen. Politici op de twee uiterste flanken van het politieke spectrum maken dan de wens - linkse of rechtse dromen - de vader van de gedachte waarbij tekorten er niet toe doen. Dit past in dit tijdperk van feitenvrije politiek, maar is een wankel fundament voor de economie van supermacht Verenigde Staten.
Charles Groenhuijsen is journalist, voormalig VS-correspondent en auteur van Alles gaat voorbij. Zelfs Donald Trump.

fd.nl/opinie/1330077/donald-trump-doe...
Bijlage:
Al Kipone
0
Bovenstaand artikel: wat Charles neerzet als Extreem Links is uitermate gematigd in Nederlandse ogen: betaalbare gezondhiedszorg, onderwijs, een leefbaar milieu en iedereen betaalt belasting, dus ook bedrijven.

luchtschip
0

Irakezen worden onderdrukt door Iran Gezinde Terroristische bewegingen, die de bevolking van Iraq onderdrukken.

Deze onderdrukking pikt het volk niet meer en gaat massaal de straat op

Iraq is bracing itself(9 01 2019) for protests tomorrow(10 01 2019) that organisers say will be the biggest yet. Civilians have braved the brutality of Iran-aligned militias who will look to exploit the fallout over Soleimani’s death to suppress a movement that‘s done much to undermine their influence.

Beelden van de demonstranten tegen Iranese onderdrukking van de Irakese bevolking :
pbs.twimg.com/media/EN8DVaCXUAEyCVP?f...

pbs.twimg.com/media/EN8DVaBX0AEQDaV?f...

pbs.twimg.com/media/EN8DVaBWkAAa2it?f...

pbs.twimg.com/media/EN8DVhuXUAAHVQX?f...
luchtschip
0

Senate trial Impeachment

On Friday morning, the Speaker of the House announced that she will initiate the process to transmit a pair of articles of impeachment against President Donald J. Trump to the Senate, beginning the process of putting him on trial for crimes of office.

Rep. Nancy Pelosi (D-CA) released a “Dear Colleague” letter informing the House that a resolution to transmit the articles will go to the House floor next Tuesday, and impeachment managers will be named to prosecute the case.

occupydemocrats.com/2020/01/10/speake...
Al Kipone
0
Trump’s climate change reading material is beyond parody

Given his long history of dismissing climate change as a “hoax,” Trump made a bit of news on Thursday when he claimed to take the issue seriously during a White House event to announce, ironically, regulatory changes that make it easier for federal agencies to approve infrastructure projects without having to consider climate implications.

Asked whether he thinks climate change “is a hoax” by a reporter, Trump replied, “No, no. Not at all.” But instead of talking about the risks of climate change, Trump mentioned a book he intends to read and proclaimed his support for clean air and water.

“Nothing’s a hoax. Nothing’s a hoax about that. It’s a very serious subject. I want clean air. I want clean water. I want the cleanest air, I want the cleanest water,” Trump said. “The environment is very important to me. Someone wrote a book that I’m an environmentalist ... I’d like to get it. I have it in the other office. I’ll bring it to my next news conference perhaps.”

Trump’s sincerity about being committed to clean air and water is questionable at best. Still, his remark about having a book in mind piqued the curiosity of New York Times climate change reporter Lisa Friedman.

Friedman followed up with the White House to find out which book the president was referring to. But if you thought Trump was planning to read something that might broaden his horizons, think again. It turns out the volume in question is literally titled Donald J. Trump: An Environmental Hero, and it was written by Ed Russo, who worked as a consultant for Trump’s business.

www.vox.com/2020/1/10/21060410/trump-...

luchtschip
0

Sultan Qaboos van Oman overleden

BREAKING

Sultan Qaboos of Oman has died ????

Key player in regional diplomacy, long believed to be ailing. ????
twitter.com/FirasMaksad/status/121578...
DeZwarteRidder
0
Trump stuurt Kim Jong-un een verjaardagskaart

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft een persoonlijke brief gekregen van Donald Trump, met daarin een gelukwens voor zijn verjaardag. Maar de Amerikaanse president hoeft niet te denken dat Noord-Korea daardoor weer met de Amerikanen aan de onderhandelingstafel gaat zitten.
NewKidInTown
0
quote:

gokker schreef op 11 januari 2020 12:56:

Trump vindt dat hij de Nobelprijs had moeten krijgen:

www.bbc.com/news/world-africa-51063149

Onze miskende held...
Waarom niet eigenlijk ?
Aan iedereen zit wel een vlekje, kijk het lijstje maar na, daar zou hij zonder discussie tussen passen, oordeel zelf:

nl.wikipedia.org/wiki/Nobelprijs_voor...

Het toekennen is trouwens een politiek proces, met alle nadelen van dien.
luchtschip
0

Iran geeft toe het Oekrains toestel, bij vergissing, neergeschoten te hebben.

Rouhani tweeted: “Armed Forces’ internal investigation has concluded that regrettably, missiles fired due to human error caused the horrific crash of the Ukrainian plane & death of 176 innocent people. Investigations continue to identify & prosecute this great tragedy & unforgivable mistake.”

Iranian Foreign Minister Javad Zarif also acknowledged in a tweet :

“A sad day. Preliminary conclusions of an internal investigation by Armed Forces: Human error at the time of crisis caused by U.S. adventurism led to disaster. Our profound regrets, apologies, and condolences to our people, to the families of all victims, and to other affected nations.”

A statement by the Iranian Armed Forces on Jan. 11 said :

the plane was mistakenly shot after it changed course and started flying towards a military base.

In such critical and critical conditions, Flight PS752 of the Ukrainian airlines departs from Imam Khomeini Airport and, while in rotation, is completely approaching a sensitive military center of the Iran Revolutionary Guard Corps and at altitude and in form of a hostile flight. In these circumstances, the plane was accidentally hit by human error and, unfortunately, which unfortunately results in the martyrdom of dear compatriots and the death of a number of foreign nationals.

www.kyivpost.com/ukraine-politics/ira...
luchtschip
0

Reactie Oekraine op Iran's verklaring het toestel neergeschoten te hebben

Ukrainian President Volodymyr Zelensky,
after Iran admitted shooting down a Ukrainian airline and killing all 176 people on board, called for assurances from Tehran

“of readiness for a full and open investigation, bringing those responsible to justice, the return of the bodies of the dead, payment of compensation, official apologies through diplomatic channels.”

www.kyivpost.com/ukraine-politics/ira...
luchtschip
0

Reactie Ukraine advocaat gespecialiseerd in Luchtvaart op de vliegtuig ramp in Iran.

Ukrainian lawyer and aviation expert Andriy Guck said that Ukraine shouldn’t accept Iran’s “unintentional attack” explanation and demand full admittance of guilt.

“The human error is the reason only for the missile to be fired but it is not the only reason for this disaster,” he said on Facebook.

“The investigation must continue and look into such reasons as
why Iran didn’t close its airspace,
why this plane was allowed to take off from the airport,
and how the sides of the conflict failed to guarantee the safety of the civilian flights.

These are the duties of the state that they failed to perform, not just the mistakes of certain people.”

www.kyivpost.com/ukraine-politics/ira...
[verwijderd]
0
quote:

NewKidInTown schreef op 11 januari 2020 13:08:

[...]
Waarom niet eigenlijk ?
Aan iedereen zit wel een vlekje, kijk het lijstje maar na, daar zou hij zonder discussie tussen passen, oordeel zelf:

nl.wikipedia.org/wiki/Nobelprijs_voor...

Het toekennen is trouwens een politiek proces, met alle nadelen van dien.
Een heer draagt zijn lot (in dit geval miskenning) in stilte en begint er niet over te zeuren.
[verwijderd]
0
[Modbreak IEX: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]
[verwijderd]
0
quote:

luchtschip schreef op 11 januari 2020 14:05:

Reactie Oekraine op Iran's verklaring het toestel neergeschoten te hebben

Ukrainian President Volodymyr Zelensky,
after Iran admitted shooting down a Ukrainian airline and killing all 176 people on board, called for assurances from Tehran

“of readiness for a full and open investigation, bringing those responsible to justice, the return of the bodies of the dead, payment of compensation, official apologies through diplomatic channels.”

www.kyivpost.com/ukraine-politics/ira...
Kun je je voorstellen dat deze heetgebakerde zenuwlijers, ooit de vrije beschikking over atoombommen zouden hebben als het aan Obama was gelegen in 2025 ?
luchtschip
0
quote:

Nico.de.mus schreef op 11 januari 2020 15:16:

[...]

Kun je je voorstellen dat deze heetgebakerde zenuwlijers, ooit de vrije beschikking over atoombommen zouden hebben als het aan Obama was gelegen in 2025 ?
Dankzij Trump hebben ze dat nu binnen 1 of 2 jaar al. 10 jaar eerder dan onder het verdrag met Obama.
2025 had 2030 moeten zijn. zie hieronder.
Overigens kan het verdrag tegen die tijd weer verlengd worden.

Het verdrag is door Trump opgezegd, en Iran hoeft zich nergens meer aan te houden.
Dank zijn de goede banden tussen Iran en Rusland en Noord Korea, kunnen ze heel makkelijk en snel kant en klare producten krijgen.

Het verdrag van Obama is in 2015 ondertekend.
the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA),

In 2025, na 10 jaar dus, lopen de volgende afspraken af.
After ten years, for example, centrifuge restrictions will be lifted

In 2030 , na 15 jaar dus, lopen de volgende afspraken af
after fifteen years, so too will limits on the low-enriched uranium it can possess, as well as the IAEA’s access to undeclared sites.

en bovendien zijn er ook afspraken die geen eind datum hebben.
Other provisions have no end date.
zie artikel, 4de alinea.
www.cfr.org/backgrounder/what-status-...

Bovendien kunnen over enkele jaren, wanneer bepaalde afspraken aflopen, opnieuw onderhandeld worden.
Op basis van de wereld machts verhoudingen, die dan van toepassing zijn.

Mocht het verdrag van Obama nog gelden dan zou Iran niet eerder dan in 2030 de mogelijkheden hebben een atoom bom te ontwikkelen. En misschien wel nog later wanneer in goed overleg in die tijd nieuwe afspraken gemaakt worden.

Dankzij Trump, door het eenzijdig opheffen van het verdrag, beschikt Iran 10 jaar eerder al over het recht een atoombom te ontwikkelen.

luchtschip
0
quote:

Nico.de.mus schreef op 11 januari 2020 15:16:

[...]

Kun je je voorstellen dat deze heetgebakerde zenuwlijers, ooit de vrije beschikking over atoombommen zouden hebben als het aan Obama was gelegen in 2025 ?
Het lijkt mij angstaanjagend, te bedenken dat de US een atoombom heeft en er een President is die de beschikking heeft op de knop te drukken. Een President, die op 13 jarige leeftijd van school is verwijderd, omdat hij de lessen niet meer kon volgen en zich baldadig ging gedragen.

Jeugd en opleiding
In de tijd dat het gezin Trump in Jamaica Estates woonde, bezocht hij The Kew-Forest School in Forest Hills, waar zijn vader lid was van het schoolbestuur. Enkele broers en zussen gingen ook naar die school. Op zijn dertiende werd Trump door zijn school geschorst wegens slecht gedrag.

nl.wikipedia.org/wiki/Donald_Trump
70.586 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1670 1671 1672 1673 1674 1675 1676 1677 1678 1679 1680 ... 3526 3527 3528 3529 3530 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront