Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Beursintroducties

70 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 » | Laatste
DeZwarteRidder
0
WeWork nog maar $8 miljard waard
Updated 14 min geleden
17 min geleden in FINANCIEEL

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Van de papieren megabeurswaarde van WeWork vóór het ingetrokken beursdebuut van de aanbieder van kantoorwerkruimtes is nog maar een fractie over. Analisten rekenden bij de beursgang op een waardering van zo’n 47 miljard dollar. Een plan dat moet voorkomen dat het bedrijf omvalt na de rampzalig verlopen poging naar de beurs te gaan waardeert WeWork nu op hooguit 8 miljard dollar.

Investeerder van het eerste uur SoftBank is volgens mediaberichten dicht bij een plan om de schulden ter waarde van 5 miljard dollar te financieren. Daarnaast wordt ook gesproken over het kopen van een groter belang in WeWork, waarmee het Japanse concern grootaandeelhouder zou worden. WeWork wil niet reageren.

Het bestuur van WeWork komt naar verluidt dinsdag bijeen om te praten over de opties. Naast het voorstel van SoftBank zou ook de Amerikaanse bank JPMorgan Chase aan een voorstel werken.

Tot enkele maanden geleden stond de onderneming te boek als een groeibriljant. Toen het bedrijf een beursgang najoeg kwamen investeerders er achter dat het bedrijf geen duidelijk pad richting winstgevendheid had. Ook raakte topman Adam Neumann in opspraak omdat hij onder meer zijn familie belangrijke posities gaf en met een eigen bedrijf vastgoed kocht dat hij daarna aan WeWork doorverkocht.
DeZwarteRidder
0
'SoftBank moet investeringen WeWork opgeven'

Door ANP Producties
1 min geleden in FINANCIEEL

New York - Techinvesteerder SoftBank moet een streep zetten door zijn investeringen in het bedrijf voor gedeelde werkruimtes WeWork. Dat zei miljardair en hedgefondsmanager Bill Ackman tegen de Britse zakenkrant Financial Times. Hij staat aan het roer van het in Amsterdam genoteerde Amerikaanse investeringsbedrijf Pershing Square.

"Ik denk dat de kans groot is dat de waarde van zowel de aandelen als de obligaties van WeWork nul is", zei Ackman. Hij zei uit ervaring te weten hoe het is om geld te blijven stoppen in investeringen die niks meer waard zijn. "Het lijkt erop dat SoftBank dat doet. Ze moeten gewoon weglopen van WeWork."

De Japanse SoftBank pompte afgelopen week opnieuw miljarden in WeWork nadat de aanbieder van kantoorruimtes in de problemen raakte in aanloop naar een uiteindelijk afgeblazen beursgang. In totaal heeft de techinvesteerder nu meer dan 13 miljard dollar in WeWork gestoken.
DeZwarteRidder
0
Steinhoff Mulls Sale of 25% of European Unit in IPO Next Year

Janice Kew, Loni Prinsloo and Konrad Krasuski, Bloomberg News

(Bloomberg) -- Sign up to our Next Africa newsletter and follow Bloomberg Africa on Twitter

Steinhoff International Holdings NV is considering the sale of about a quarter of Pepco Group through an initial public offering that could value the European retailer at more than 4 billion euros ($4.4 billion), according to people familiar with the matter.

The listing could take place in the first half of next year, said the people, who asked not to be identified as the move hasn’t been announced. JPMorgan Chase & Co. has been hired as one of the bookrunners, three of the people said, while Goldman Sachs Group Inc. has also been appointed, one of them said.

The sale of shares in Pepco would represent the latest in a string of asset sales for Steinhoff, which narrowly avoided collapse following an accounting crisis in late 2017. The South African owner of chains such as Mattress Firm in the U.S. has been realizing funds to shore up its balance sheet and negotiated a debt restructuring with lenders earlier this year.

Pepco Group has about 2,700 outlets, including the PEPCO chain of Eastern European discount clothing stores and Poundland in the U.K. The unit has been among Steinhoff’s best performers even after the scandal erupted, with earnings growth for the year through September expected to have been about 18%.

Pepco Group changed its name last month from Pepkor Europe. Bloomberg News first reported the IPO plans in August.

Steinhoff had considered selling Pepco shares in London and Warsaw, but may now only choose Poland, one of the people said. No final decision has been made, and Steinhoff could yet pursue other options for the business, the people said.

A representative for Steinhoff declined to comment. Spokespeople for JPMorgan and Goldman Sachs did not immediately respond to requests for comment.

PEPCO has been one of fastest-growing chains in eastern Europe, expanding the customer base from cost-savvy shoppers in smaller towns to bigger cities. The chain has expanded into Romania and other markets and plans to add about 300 stores a year across its 14 countries.
DeZwarteRidder
0
'Beurswaakhond SEC duikt in zaak WeWork'

Gepubliceerd op 15 nov 2019 om 20:35 | Views: 0

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt of aanbieder van kantoorruimtes WeWork de regels heeft overtreden in aanloop naar zijn afgeblazen beursgang. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De toezichthouder zou in het bijzonder geïnteresseerd zijn in recente mediaberichten over mogelijke belangenconflicten en agressieve praktijken om financiering binnen te halen bij WeWork. Volgens de bronnen gaat het om een voorlopig onderzoek. Er zou nog geen sprake zijn van een beschuldiging. Het bedrijf zelf en SEC geven geen commentaar.

Tot enkele maanden geleden stond WeWork te boek als een groeibriljant. Toen het bedrijf een beursgang najoeg kwamen investeerders er achter dat de onderneming geen duidelijk pad richting winstgevendheid had. Aanvankelijk werd de waarde van WeWork bij een eventuele beursgang geschat op zo'n 47 miljard dollar. Dat was nadat allerlei lijken uit de kast kwamen nog maar ongeveer 8 miljard dollar.

Ook raakte topman Adam Neumann in opspraak omdat hij onder meer zijn familie belangrijke posities gaf en met een eigen bedrijf vastgoed kocht dat hij daarna aan WeWork doorverkocht. Neumann heeft inmiddels het veld moeten ruimen.
DeZwarteRidder
0
’Moeder aller beursgangen’ alweer in de problemen

Door Redactie DFT
1 uur geleden in FINANCIEEL

Amsterdam - De beursgang van Saudi Aramco, het grootste oliebedrijf ter wereld, dreigt op een sof uit te lopen. Van de plannen om bij de ’moeder aller beursgangen’ aandelen aan beleggers wereldwijd te verkopen, komt in elk geval weinig meer terecht.

De zogenoemde roadshows om het bedrijf in de Verenigde Staten, Azië en Europa aan beleggers te presenteren, zijn geannuleerd. Aramco gaat alleen nog maar op promotietour in Saoedi-Arabië zelf en in omliggende golfstaten. Bovendien krijgen Saoedische banken uitgebreidere mogelijkheden om geld te lenen om aandelen Aramco in te slaan, melden persbureau Bloomberg en zakenkrant Financial Times.

Bekijk ook:
Saudi Aramco: voor €230 miljoen reclame rond beursgang

De maatregelen zijn een teken dat prins Mohammed bin Salman, als staatshoofd van Saoedi-Arabië de huidige eigenaar van het oliebedrijf, alle zeilen moet bijzetten om de beursgang niet weer te laten mislukken. Door internationale ophef rond de – naar verluidt door de Saoedi’s geregelde – dood van de journalist Jamal Khashoggi, ging een eerdere aandelenverkoop al niet door.

En nu lijkt de ’moeder aller beursgangen’ dus kleiner uit te vallen dan verwacht. De aandelenverkoop levert naar verwachting nog $25 miljard op, een pak minder dan de $100 miljard die Bin Salman in 2016 nog voor ogen had. Toch blijft de eretitel voor Aramco nog gerechtvaardigd, met een totale marktwaarde van $1600 tot 1700 miljard is het bedrijf nog altijd vele malen groter dan de huidige grootste beursgang aller tijden: het Chinese Alibaba dat bij zijn beursgang een waarde van $25 miljard had.
DeZwarteRidder
0
Grootste beursgang ooit is toch een sof

De beursgang van de Saoedische oliemaatschappij Saudi Aramco (SA) leverde 25,8 miljard op. Dat bedrag bleef ver verwijderd van de 100 miljard dollar die SA in eerste instantie dacht op te halen.
Peet Vogels 09-12-19, 10:00 Laatste update: 10:08
Het geld van de beursgang wilde kroonprins en feitelijk machthebber Mohammed bin Salman (MbS) gebruiken voor modernisering en verbreding van de economie van Saoedi-Arabië. Het land is nu vrijwel volledig afhankelijk van de inkomsten van de oliewinning en Aramco is het kroonjuweel.

De totale waarde van het meest winstgevende bedrijf ter wereld werd aanvankelijk geschat op 2000 miljard dollar. 5 procent van de aandelen wilde het bedrijf naar de beurs brengen, wat in theorie een slordige 100 miljard dollar zou moeten opleveren. De beurzen in Londen en New York vochten elkaar de tent uit om dit 'lekkere hapje' binnen te halen.

Weggehoond

Nu het stof is gaan liggen, gaat niet 5, maar 'slechts' 1,5 procent van de aandelen naar de beurs en staat het aandeel alleen op de Saoedische beurs genoteerd. En dan ook nog tegen een lagere koers dan waarop eerder werd gerekend.

De Britse zakenkrant Financial Times maakte een reconstructie van de geflopte beursplannen. Twee weken geleden barstte de bom in de Saoedische hoofdstad Riyad. De Amerikaanse zakenbankiers zaten uren in een hotellobby te wachten voor ze hun plannen voor de beursgang konden toelichten. Aan die plannen hadden ze jaren gewerkt. Het ging per slot om de grootste beursgang ooit, dus de beloning voor degene die de deal zou binnenslepen, was immens.

Na tien minuten stond iedereen weer buiten, weggehoond door woedende Saoedies. De boodschap van de zakenbankiers dat Aramco bij lange na geen 2000 miljard waard is, viel overduidelijk niet goed.

En niet alleen de waarde viel tegen. De belangstelling van buitenlandse investeerders was gering, zeker bij een hoge prijs. Daarop besloot MbS de aandelen alleen aan geïnteresseerden in Saoedi-Arabië en andere Golfstaten te verkopen. De voorgenomen presentaties aan beleggers in Europa, de VS en Azië werden in allerijl afgeblazen.

De valse start lag deels aan de onervarenheid van de machthebbers in het land. De 2000 miljard waarde die de zakenbanken in eerste instantie aan Aramco hingen, was opportunistisch. Daarnaast was er veel wantrouwen bij beleggers. De Saoedische overheid houdt de macht bij het bedrijf. Tot nu toe wordt de winst afgeroomd door heffing van hoge belastingen. Straks moet meer geld worden uitgekeerd aan dividend, want de aandeelhouder moet ook profiteren. Maar er is geen garantie dat de overheid, als de inkomsten tegenvallen, de belasting niet weer verhoogt?

Droneaanval

Bovendien is beleggen in olie en gas niet populair bij grote institutionele beleggers. En er heerste angst na de droneaanval op de Saoedische olie-installaties. De olieproductie is kwetsbaar, dus dat geeft een verhoogd risico.

De beursgang werd daarom een Saoedisch onderonsje. Welvarende families werden onder druk gezet flink veel aandelen te kopen. Voor kleine particulieren wordt gratis krediet beschikbaar gesteld om aandelen te kopen. Zelfs de geestelijken werden ingezet om de bevolking ervan te overtuigen dat deelnemen aan de beursgang een goede zaak is. Daarmee werd de beursgang toch nog (deels) gered.
DeZwarteRidder
0
Techbedrijf CM.com gaat in februari alsnog naar de beurs
10 januari 2020 00:06 Laatste update: een uur geleden
0

Het technologiebedrijf CM.com gaat op 21 februari naar de beurs, schrijft NRC vrijdagochtend. Medio oktober stelde het bedrijf een eerste beursgang nog uit, om "ruimte te bieden voor meer betrokkenheid van beleggers".

Volgens de krant neemt een fusie met Dutch Star Companies ONE (DSCO) de laatste twijfels over een beursgang nu weg. De holding zou 65 miljoen euro in CM.com willen steken. De aandeelhouders van DSCO moeten nog akkoord gaan met de fusie.

Ook investeringsmaatschappij Teslin zou 15 tot 20 miljoen euro bijdragen. Voor de in totaal 80 tot 85 miljoen euro ontvangen beide partijen een kwart van de aandelen, waardoor CM.com op zo'n 240 miljoen euro is gewaardeerd.

Alle aandelen zijn nu nog in handen van de twee oprichters achter CM.com. Medeoprichter Jeroen van Glabbeek ziet door het beloofde geld een uitgelezen kans om verder te groeien: "Hierdoor kunnen we meer mensen aannemen." Momenteel telt het bedrijf meer dan 250 werknemers, aldus NRC.

CM.com is het bedrijf achter onder meer TAN-codes en DigiD-inlogcodes die via sms aan consumenten worden gestuurd. Het werd in 1999 opgericht onder de naam Club Message, waarna de naam tussendoor nog veranderde naar CM Telecom. Intussen zijn onder meer IKEA, Thuisbezorgd en Albert Heijn klant van het bedrijf.
DeZwarteRidder
0
CM.com gaat alsnog naar de beurs, en debuteert waarschijnlijk 21 februari.

Het techbedrijf uit Breda gaat samen met Dutch Star Companies One, een beursgenoteerd investeringsvehikel.

De transactie levert CM.com tot €85 mln aan groeigeld op, bij een waardering van €240 mln.

Het Bredase techbedrijf CM.com krijgt toch zijn beursgang aan het Damrak. Drie maanden geleden mislukte nog een reguliere introductie, nu ligt er een akkoord over een fusie met lege beurshuls Dutch Star Companies One (DSCO). CM.com neemt de notering van DSCO per 21 februari over.

Zo revancheert het techbedrijf, dat onder meer grootschalige sms-verzendingen verwerkt en betaalverkeer regelt voor klanten zoals de Formule 1 Grand Prix op Zandvoort, zich razendsnel voor het eerdere afblazen van zijn beursgang. Zij het dat CM.com een lagere waardering krijgt.

DSCO en CM.com waren sinds december in onderhandeling. ‘Na twee gesprekken hebben we elkaar de hand geschud, en aan die afspraken is eigenlijk niets meer veranderd’, zegt DSCO-bestuurder Niek Hoek.

Groeigeld

CM.com krijgt een kapitaalinjectie van €80 mln tot €85 mln. Daarvan komt tot €65 mln van DSCO en zijn aandeelhouders. Nieuw is dat investeringsmaatschappij Teslin meedoet, met een bijdrage van €15 mln tot €20 mln. DSCO en Teslin verwerven samen ongeveer een derde van de aandelen CM.com. De oprichters van het techbedrijf verkopen voor maximaal €7 mln aan aandelen, maar blijven samen de meerderheidsaandeelhouders.

De partijen waarderen CM.com op ongeveer €240 mln. Dat is gevoelig minder dan de €287,5 mln tot €337,5 mln waar het bedrijf in oktober nog mee schermde. ‘Het bedrijf is aantrekkelijk geprijsd,’ zegt topman Jeroen van Glabbeek daarover. Hoek stelt dat de mogelijke upside belangrijker is dan de korting die zijn investeerders krijgen.

Zo heeft CM.com het groeigeld waar het naarstig naar op zoek was. Het techbedrijf mikte vorig jaar op €100 mln, en heeft de groeiambities nu iets naar beneden bijgesteld tot 30% per jaar . ‘Dat hebben we in de tweede helft van 2019 al gehaald,’ zegt Van Glabbeek. CM.com gaat het opgehaalde geld investeren in sales, marketing en productontwikkeling. Overnames (het bedrijf deed er al 21) zijn niet uitgesloten.

Controle

Diverse private-equitypartijen keken verlekkerd naar het techbedrijf, maar de oprichters wilden de controle over CM.com houden. ‘Als we hadden willen verkopen, hadden we dat wel gedaan’, zegt Van Glabbeek. Een beursnotering levert meer bekendheid op en draagt bij aan het vertrouwen van klanten, zegt hij. Ook kan CM.com medewerkers makkelijker belonen met aandelen, en er eventueel overnames mee financieren. En als er extra geld nodig is, voegt Hoek toe, hebben de nieuwe aandeelhouders diepe zakken.

Het huidige bestuur van CM.com, bestaande uit oprichters Gilbert Gooijers en Van Glabbeek, blijft na de beursgang aan en wordt nog uitgebreid met een financiële topman. Namens DSCO wordt oud-SHV-ceo Stephan Nanninga commissaris bij CM.com.

DSCO-aandeelhouders investeren extra

DSCO is een een zogeheten special purpose acquisition company of 'spac'. Geleid door Nanninga, voormalig Delta Lloyd-topman Hoek en Oaklins-bankier Gerbrand ter Brugge haalde het fonds €55 mln op bij beleggers, te investeren in een nader te bepalen beurskandidaat. Sinds de beursgang in februari 2018 zocht DSCO naar een fusiekandidaat. Diverse DSCO-investeerders hebben extra geld toegezegd voor de deal met CM.com.

Formeel verdwijnt het techbedrijf en blijft DSCO — dat wel de volledige identiteit van CM.com aanneemt — bestaan. Het product van de versmelting krijgt een nieuwe ticker, CMCOM. Instemming van de aandeelhouders van DSCO op een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 20 februari lijkt een formaliteit. Ook De Nederlandsche Bank moet zijn zegen nog geven, omdat CM.com actief is als betaalbedrijf. Met de Autoriteit Financiële Markten heeft DSCO bij de eigen beursgang al afspraken gemaakt.

www.fd.nl
DeZwarteRidder
0
Maarten van Poll
Markten
Beursgang CM.com via omweg opent mogelijk deuren voor andere bedrijven
De 'echte' beursgang van Dutch Star Companies One, op 22 februari 2018.
In het kort:

Techbedrijf CM.com gaat naar de beurs via investeringsvehikel Dutch Star Companies One.

Deze route maakt het voor kleinere bedrijven relatief eenvoudig om een notering te verwerven.

Als CM.com een succes wordt, kan dat de deur openen voor meer van dit soort deals.

De eerste Amsterdamse beursgang van het nieuwe jaar is eigenlijk geen beursgang en ook geen omgekeerde beursgang. Techbedrijf CM.com uit Breda kruipt in de huid van investeringsvehikel Dutch Star Companies One (DSCO) en neemt diens notering over.

Het is een alternatieve route naar de beurs, maar wel een die volgens DSCO-bestuurder Niek Hoek uitkomt bij de voordeur. In oktober moest CM.com zijn reguliere poging nog afblazen toen de belangstelling van institutionele beleggers tegenviel. De donderdag aangekondigde deal met DSCO is een relatief eenvoudige manier voor de Brabanders om alsnog een notering te verwerven, en toegang te krijgen tot de kapitaalmarkt.

Dat ziet ook René van Vlerken, hoofd noteringen bij Euronext Amsterdam. 'DSCO en het team erachter hebben bewezen dat deze route een mooi alternatief is voor veelbelovende bedrijven die naar de beurs willen, maar drempels zien op het gebied van proces, regelgeving en documentatie.' Voor de komst van meer 'goed gestructureerde en gedocumenteerde spacs (special purpose acquisition company, red.)' staat Euronext zeker open.

Meer spacs op komst?

Dus rijst de vraag: gaan we meer van dit soort transacties zien in Nederland? Het ogenschijnlijke succes van DSCO is in elk geval een begin. Het bestaan van de drempels die Van Vlerken noemt blijkt wel uit het geringe aantal reguliere beursgangen van kleinere Nederlandse bedrijven de afgelopen jaren. Een ander bekend obstakel is de geringe interesse van lokale en internationale institutionele beleggers voor kleinere beursgangen.

DSCO had voor de eigen beursgang, in februari 2018, een groep particuliere investeerders verzameld. De honderdtwintig vermogende privébeleggers uit het netwerk van de initiatiefnemers die tekenden, konden niet weten wat het vehikel ging doen.

Niet via de achterdeur

Deelnemers moesten dus een inschatting maken van de kwaliteiten en plannen van het team achter DSCO. Euronext en de Autoriteit Financiële Markten eisten dat de risico's en onzekerheden omstandig werden uitgelegd, voordat ze hun zegen gaven aan de beursgang van het vehikel. Daarom was er geen sprake van een lege beurshuls: DSCO zat vol met geld (€55 mln) en had bovendien al veel papierwerk geregeld. Vandaar dat DSCO-bestuurder Hoek spreekt over een entree via de voordeur.

Dat is een belangrijk verschil met een entree via de achterdeur: de omgekeerde beursgang of reverse listing. Daarbij neemt een beursaspirant een bestaande notering over, waaruit de eerdere activiteiten zijn verdwenen. Op die manier kan een aandeelhouder van bijvoorbeeld een mediabedrijf eindigen met een stuk van een afvalverwerker. Eind 2017 legde Euronext deze route na meerdere problematische episodes aan banden.

Zo blijft de spac over als instrument om kleinere bedrijven naar het Damrak te brengen. Een andere mogelijkheid is een zogeheten direct listing, waarbij een bedrijf een notering krijgt zonder dat het vers kapitaal ophaalt. Een recent voorbeeld daarvan is het (weliswaar nogal grote) Prosus, een dochterbedrijf van het Zuid-Afrikaanse media- en techbedrijf Naspers.

Lagere prijs

Als de transactie definitief rond is, zal moeten blijken hoe het beursfonds, met de nieuwe ticker (beurscode) CMCOM, presteert. Het techbedrijf heeft een flinke zak geld opgehaald, en kan een groot agendapunt afvinken. Voor de komende jaren mikt CM.com op 30% autonome groei. De verrassend ingestapte investeringsmaatschappij Teslin houdt het op 25%.

De lager uitgevallen waardering lijkt ruimte te bieden voor een koersstijging. 'Het is een goede zaak dat een notering die niet leek door te gaan, nu bij een lagere prijs wel lijkt te lukken', zegt belegger Willem Burgers van het Add Value Fund.

Genoeg handel?

Maar er spelen ook technische factoren. Hoewel in principe twee derde van de aandelen op de markt komt, is het nog maar de vraag hoeveel handel er zal zijn. Als de investeerders van DSCO in het groeiverhaal van CM.com geloven, waarom zouden ze dan (snel) verkopen? Hoek wijst erop dat de investeerders al winst kunnen boeken via de toegekende warrants, en ook Van Vlerken denkt dat er wel degelijk gehandeld gaat worden. Daarbij is het volgens marktkenners zaak dat CM.com in beeld blijft bij beleggers, en bijvoorbeeld binnen afzienbare tijd opnieuw geld ophaalt.

Loopt het team achter DSCO zich al warm voor de volgende ronde? 'Het ziet er goed uit, maar het moet wel eerst een succes worden,' zegt Hoek. 'Maar het is niet zomaar dat we in ons logo “Dutch Star Companies” in donkerblauw schrijven, en “One” in lichtblauw. Als we dit kunnen herhalen, zullen we dat zeker niet laten.'

www.fd.nl
DeZwarteRidder
1
quote:

bik schreef op 12 januari 2020 11:31:

Ook zeer goed nieuws voor Morefield. De raderen draaien!!!
Je bent al heel vroeg beneveld.

PPdV moet eerst een accountant vinden.
bik
0
DeZwarteRidder
0
‘Duitse vaccinjager werkt aan beursgang op Nasdaq’

Door redactie DFT
11 min geleden in FINANCIEEL

Het Duitse biotechbedrijf CureVac dat actief is met het zoeken naar een vaccin tegen het coronavirus, wil volgende maand zijn opwachting gaan maken op techbeurs Nasdaq, zo meldt de Duitse krant Die Welt.
Tuebingen

De Duitse overheid heeft hoge verwachtingen van het onderzoek dat CureVac doet naar een coronavaccin. Er werd een belang van 30% in het Duitse biotehconcern genomen.

In maart waren er nog berichten dat de Amerikaanse overheid de exclusieve rechten op een mogelijk coronamiddel van CureVac wilde kopen, wat naar verluidt weerstand in de Duitse regering wekte.

Duitsland heeft inmiddels nieuwe regels ingevoerd om ongewenste buitenlandse overnames van farmacie- en biotechbedrijven tegen te houden.

Wereldwijd zijn verschillende bedrijven bezig met de ontwikkeling van vaccins of medicatie tegen het coronavirus, waaronder de Britse farmaceut AstraZeneca en het Franse Sanofi.

Bekijk ook:
’Gehate’ miljardair Dietmar Hopp nu grote hoop in coronastrijd
ffff
0
Das Tübinger Unternehmen Curevac will nach Angaben des Bundesfinanzministeriums demnächst in den USA an die Börse gehen.
NASDAQ Composite Index
9.568,3 -0,2%

Curevac habe einen großen Kapitalbedarf "und beabsichtigt einen Börsengang an die Nasdaq in New York im Juli 2020", schreibt das Ministerium in einer Mitteilung an den Bundestag, die der Tageszeitung Welt vorliegt. "Der beabsichtigte Erwerb einer Bundesbeteiligung an Curevac soll sicherstellen, dass das Unternehmen nicht durch einen ausländischen Investor übernommen wird und ins Ausland abwandert."
Es stünde zu befürchten, dass bei Übernahme und Abwanderung ins Ausland ein künftig durch Curevac entwickelter Impfstoff gegen Covid-19 Deutschland und Europa nicht zur Verfügung gestellt werde. "Es ist von besonderem Bundesinteresse, eine Grundversorgung der Bevölkerung in Deutschland mit dem Impfstoff sicherzustellen."

Das Bundesfinanzministerium schreibt weiter: "Die Entscheidung über den Antrag des Bundesministeriums für Wirtschaft und Energie war höchst eilbedürftig, da der Beteiligungserwerb durch den Bund aufgrund der kapitalmarktrechtlichen Vorgaben für den Börsengang Mitte Juli an die Nasdaq in New York bis spätestens zum 12. Juni 2020 abgeschlossen sein musste!"
Kontakt zum Autor: unternehmen.de@dowjones.com

DJG/jhe/sha

(END) Dow Jones Newswires

ffff
0

Goede achtergrond informatie over Curevac en de stellingname vn de Duitse Overheid die er 300 miljoen instak. Overigens heeft die Hopp neus voor zaken: Eén van de stichters van SAP en nu steekt de Duitse Overheid 300 miljoen in " zijn" Curevac

Im weltweiten Rennen um einen Impfstoff gegen das Coronavirus steigt der Bund beim deutschen Biotech-Unternehmen Curevac ein.
Wie Bundeswirtschaftsminister Peter Altmaier (CDU) am Montag sagte, übernimmt die staatliche Förderbank KfW für 300 Millionen Euro rund 23 Prozent der Anteile. Ziel sei, dem Unternehmen von Mehrheitseigner Dietmar Hopp finanzielle Sicherheit zu geben. Auf Geschäftsentscheidungen wolle der Staat keinen Einfluss nehmen. Die Firma mit Sitz in Tübingen forscht seit Januar an einem Impfstoff.
Anzeige
Altmaier sagte, die Beteiligung sei zugleich industriepolitisch von hoher Bedeutung. Wichtige Forschungsergebnisse und Technologien würden in Deutschland und Europa gebraucht. Hintergrund sei auch das Ziel der Bundesregierung, bei der Herstellung von Wirkstoffen und in der Impfstoffproduktion mehr Unabhängigkeit zu erreichen. "Mit dieser Investition tun wir einen ersten Schritt in diese Richtung." Die Technologie von Curevac habe das Potenzial, neue Impfstoffe und Behandlungsmöglichkeiten für viele Menschen zu entwickeln.

Hopp erklärte, durch die Corona-Krise sei die hohe Bedeutung der Biotechnologiebranche für die Patienten, die Gesellschaft und die Welt sichtbar geworden. Er freue sich, dass dies auch von staatlicher Seite erkannt und diese Schlüsselindustrie über die frühe Forschung hinaus unterstützt werde. Hopp, der Mitgründer des Softwarekonzerns SAP (SAP SE) ist, hält bisher über eine Beteiligungsgesellschaft rund 80 Prozent der Anteile an Curevac. Für den Staatseinstieg verkauft er keine Anteile, dieser soll über eine Kapitalerhöhung laufen.
Weltweit ist ein Wettlauf entstanden, wer den ersten Impfstoff gegen das Coronavirus entwickelt. Wann es so weit ist, ist ungewiss. Auf Curevac ruhten bereits die Hoffnungen, bevor sich das Coronavirus in Deutschland ausbreitete. Ende Januar erteilte die internationale Impfstoffkooperation CEPI dem Unternehmen eine Förderzusage von 8,3 Millionen US-Dollar (rund 7,5 Millionen Euro).

Die Arbeit von Curevac sprach sich herum. Anfang März lud US-Präsident Donald Trump den damaligen Vorstandsvorsitzenden von Curevac, Dan Menichella, und weitere Pharmavertreter ins Weiße Haus, um sich über die Impfstoffsuche zu informieren. Kurz darauf gab es Wirbel um die Tübinger Firma. Medienberichten zufolge versuchte Trump, den Impfstoff exklusiv für sein Land zu sichern und bot der Firma dafür einen hohen Betrag. Die Empörung war groß.
Hauptanteilseigner Hopp hatte einen Verkauf des Unternehmens und Exklusivproduktion vehement abgelehnt. "Ich habe gesagt, das kommt für mich überhaupt nicht in Frage. Und ich nehme an, damit habe ich bei Curevac offene Türen eingerannt", sagte er am Montag.
Das Unternehmen selbst hatte ein entsprechendes Angebot Trumps dementiert und Spekulationen über den Verkauf zurückgewiesen. Altmaier will das Investment nun auch als klares Signal für den Standort Deutschland verstanden wissen. "Wir sind überzeugt, dass Curevac auch in Zukunft ein deutsches Unternehmen bleiben wird, das auch international erfolgreich agiert", sagte er.
"Es ist richtig, wenn der Staat hier bereit ist, Risiken zu tragen, die privaten Investoren möglicherweise scheuen", sagte der Grünen-Politiker Danyal Bayaz. Auch in der Branche war am Montag von einem guten Signal die Rede, dass sich die Bundesregierung in dieser Form für Biotech-Unternehmen engagiere. Darin werde auch eine Reaktion auf den wachsenden Druck der USA um prioritäre Zugänge zu einem Impfstoff gesehen.
Nach Angaben des Verbandes forschender Pharma-Unternehmen von Mai gab es weltweit mehr als 120 Impfstoff-Projekte, von kleinen Firmen wie Curevac und BioNTech (Mainz) bis zu Konzernen wie Sanofi und GlaxoSmithKline. Laut der Beratungsgesellschaft EY hat die Branche in kürzester Zeit bis Anfang Juni 161 Impfstoff-Kandidaten sowie 242 therapeutische Test-Wirkstoffe hervorgebracht. Darüber hinaus wurden weltweit mehr als 700 Corona-Tests entwickelt oder bereits auf den Markt gebracht, wie EY mitteilte. Diese Zahlen änderten sich fast täglich. Nach Einschätzung der Autoren hat aber nur ein Bruchteil der Produktkandidaten tatsächlich eine Chance, auf den Markt zu kommen.
Curevac hat angekündigt, in diesem Monat eine erste klinische Studie zu beginnen. Das Unternehmen wurde im Jahr 2000 aus der Universität Tübingen heraus gegründet und beschäftigt 460 Mitarbeiter. Die Europäische Union hatte für die Entwicklung des Impfstoffes bis zu 80 Millionen Euro als Unterstützung angekündigt.
Nach Angaben des Bundesgesundheitsministeriums vom Wochenende haben Deutschland, Frankreich, Italien und die Niederlande einen ersten Vertrag über mindestens 300 Millionen Impfdosen gegen das Coronavirus geschlossen. Vertragspartner ist das Pharmaunternehmen AstraZeneca. Profitieren sollen demnach alle EU-Staaten, die dabei sein wollen.
Um bestimmte Präparate "Made in Germany" besser vor Übernahmen ausländischer Investoren zu schützen, hatte die Bundesregierung Ende Mai auch eine schärfere Außenwirtschaftsverordnung beschlossen. Demnach greift künftig eine Meldepflicht, wenn Firmen aus Ländern außerhalb der Europäischen Union Anteile von mehr als 10 Prozent an deutschen Firmen erwerben wollen, die Impfstoffe, Arzneimittel oder persönliche Corona-Schutzausrüstung entwickeln oder herstellen.
/sam/kal/DP/fba

BERLIN/TÜBINGEN (dpa-AFX) / FRANKFURT (Dow Jones)
DeZwarteRidder
0
Nederlands softwarebedrijf MessageBird wil naar de beurs
23 min geleden in FINANCIEEL

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse softwarebedrijf MessageBird, dat chatverkeer tussen bedrijven en klanten verzorgt, wil naar de beurs. Dat maakte oprichter en topman Robert Vis bekend in een interview met persbureau Bloomberg.

Topman Robert Vis sloeg eind 2017 al op de beursgong, toen MessageBird een prijs voor snelstgroeiende onderneming in de wacht sleepte.

"We werken samen met banken en onze financieel directeur heeft de instructie om het bedrijf binnen twaalf maanden naar de beurs te laten gaan", zei Vis. "Als een bedrijf dat tien jaar actief is, moeten we in staat zijn om naar de beurs te gaan."

MessageBird levert bedrijven cloudsoftware waarmee klanten via verschillende chatapps en sms kunnen communiceren met apps of websites van bedrijven. Het gaat bijvoorbeeld om berichtjes in WhatsApp of Facebook Messenger die aan een bedrijf zijn gericht. De in Amsterdam gevestigde onderneming heeft naar eigen zeggen meer dan 15.000 klanten, waaronder modemerk Hugo Boss, luchtvaartmaatschappij Lufthansa en maaltijdpakkettenbezorger HelloFresh.

Vis richtte MessageBird in 2011 op nadat hij het betalingsbedrijf Zaypay had verkocht. Het bedrijf heeft circa 350 medewerkers, die naast het hoofdkantoor in Amsterdam werkzaam zijn vanuit Singapore, San Francisco, Sydney en Bogota. De onderneming is nog niet winstgevend en eindigt dit jaar naar verwachting met een verlies van enkele miljoenen euro's. Voor het bedrijf is snelle groei op dit moment het belangrijkste.

"We zijn zonder externe financiering of externe investeerders naar de 100 miljoen euro gegroeid", aldus Vis. Daarna haalde het bedrijf wel tientallen miljoenen euro's aan durfkapitaal op. Volgens de topman is zijn bedrijf goed op weg om dit jaar een omzet van 300 miljoen euro te behalen.

De aankondiging van de beursplannen van MessageBird komt kort na de beursgang van branchegenoot CM.com. Dit Brabantse bedrijf, dat ook chatcommunicatie tussen klanten en bedrijven faciliteert, kreeg in februari een beursnotering in Amsterdam via een fusie met het investeringsvehikel Dutch Star Companies ONE.
hirshi
0
Pershing Square wil met een nieuwe beursgang tot 3 miljard dollar ophalen. Het gaat om een zogeheten 'blank cheque ipo', waarbij een leeg fonds met de naam Pershing Square Tontine naar de beurs wordt gebracht met het doel om een overname te doen. Investeerders weten niet welk bedrijf zal worden overgenomen.

Pershing Square Tontine is naar eigen zeggen de grootste blanco-cheque-beursgang uit de geschiedenis. Als de volledige overtoewijzingsoptie wordt benut, zou het fonds maximaal een kleine 6,5 miljard dollar op hebben gehaald.

Beleggers belonen Pershing Square vandaag op de Amsterdamse effectenbeurs met een koersstijging van 2,5%

www.iex.nl/Nieuws/ANP-220620-265/Pers...

DeZwarteRidder
0
Coronavaccinmaker CureVac wil notering aan Nasdaq
24-07-2020 20:51 - Voorlopige IPO-aanvraag ingediend.

(ABM FN-Dow Jones) CureVac, dat zich onder meer bezig houdt met het ontwikkelen van een vaccin tegen Covid-19, heeft een voorlopige aanvraag ingediend voor een beursnotering aan de Nasdaq. Dit werd vrijdag bekend.

Het Duitse farmabedrijf wordt begeleid door Bank of America, Jefferies, Credit Suisse en Kempen & Co, en krijgt vermoedelijk het tickersymbool NVAC.

De opbrengst van de IPO wordt onder meer gebruikt om klinische onderzoeksstudies te financieren en productiefaciliteiten uit te breiden. De vaccinmaker heeft nog geen producten op de markt en draaide tot aan eind maart een verlies van bijna 540 miljoen euro en had destijds 43,5 miljoen euro in kas.

De IPO verloopt parallel aan een private plaatsing waar SAP-oprichter Dietmar Hopp voor 100 miljoen euro aan aandelen zou willen kopen.

In juni investeerde de Duitse staat via zijn coronanoodfonds al 300 miljoen euro in CureVac. Hiermee verkreeg Berlijn een belang van 23 procent in het bedrijf, dat in maart nog de aandacht trok van de Amerikaanse president Donald Trump. Die had toen een ontmoeting met de toenmalige CEO in het Witte Huis, waarna berichten verschenen dat de Amerikaanse overheid CureVac zou willen overhalen te verhuizen naar de VS.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
DeZwarteRidder
0
SAP wil Qualtrics naar de beurs brengen
27-07-2020 07:14 - Duitse softwarebedrijf nam Qualtrics in 2018 over voor 8 miljard dollar.

(ABM FN-Dow Jones) SAP is van plan om dochterbedrijf Qualtrics naar de beurs in Amerika te brengen. Dit meldde het Duitse softwarebedrijf zondag.

Volgens SAP zal Qualtrics als zelfstandig bedrijf beter in staat zijn te groeien.

SAP nam Qualtrics in november 2018 over voor een bedrag van 8 miljard dollar. Het bedrijf stond destijds op het punt een beursgang te maken, voordat SAP aan de deur klopte.

SAP is wel van plan een meerderheidsbelang in Qualtrics te houden en zei niet van plan te zijn dit belang af te stoten.

Een definitief besluit over de beursgang, de voorwaarden en de planning ervan wordt op een later tijdstip genomen en is onderhevig aan de marktomstandigheden.

De transactie zal naar verwachting geen impact hebben op de financiële doelstellingen van SAP voor 2020 of voor de langere termijn, aangezien het Duitse bedrijf de meerderheidsaandeelhouder zal blijven.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
DeZwarteRidder
0
Waals antisnurkbedrijf staat voor beursgang

Gepubliceerd op 27 augustus 2020 11:24 | Views: 1.991

BRUSSEL (AFN/BELGA) - Antisnurkbedrijf Nyxoah staat voor een beursgang in Brussel. De Waalse biotechonderneming hoopt met de stap zo'n 60 miljoen euro op te halen. Dat geld wordt gebruikt voor de verdere ontwikkeling van de minichip tegen slaapapneu. Ook is geld nodig om de periode tot commerciële lancering van de chip in de Verenigde Staten uit te zingen. Deze lancering wordt in de eerste helft van 2023 verwacht.

De chip van Nyxoa, ter grootte van een muntstuk, wordt via een incisie ingebracht in de kin. Voor het slapengaan wordt een soort pleister op de kin geplakt waarmee het implantaat wordt geactiveerd. Vervolgens worden de tongspieren gestimuleerd, waardoor die niet verslappen en de luchtweg vrij blijft.

De verwachting is dat de gang naar de beurs op 23 september wordt gemaakt. Bestaande aandeelhouders hebben volgens het bedrijf al toegezegd voor een totaalbedrag van minstens 15 miljoen euro te zullen inschrijven.
70 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  17:56
 Germany40^ 17.738,30 -0,56%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.920,34 -0,33%
 US30^ 37.924,96 -0,23%
 Nasd100^ 17.243,34 -1,74%
 US500^ 4.995,45 -1,07%
 Japan225^ 37.415,98 -1,54%
 Gold spot 2.394,02 +0,62%
 EUR/USD 1,0656 +0,12%
 WTI 82,32 +0,29%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront