OCI « Terug naar discussie overzicht

OCI - 2020

5.859 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 289 290 291 292 293 » | Laatste
BultiesBrothers
0
quote:

moneymaker_BX schreef op 5 februari 2020 17:47:

Dat mogen ze dan wel op de sites gooien is koersondersteunend

Is ook maar paar uurtjes geleden gepubliceerd...
BultiesBrothers
0
Trouwens, dat klopt niet. Het is vanochtend wel gemeld in het overzicht, alleen er is in de dagelijkse column/blog van iex niets over gemeld. Misschien heeft OCI wel een belrondje gedaan naar Morgan Stanley, dat ze met puike resultaten komen ;) Wel bijzonder dat ze op 20 januari met 25,50 komen en twee weken later met 20ct het koersdoel ophogen.
BultiesBrothers
0
Sinds vanmiddag ook maar ingestapt in Nexgen Energy, op aanbevelen van Willem Middelkoop en het zag er technisch ook interessant uit. Gekocht en wegleggen. Mijn verwachting is dat kernenergie (en dan uranium voor kernsplitsing) niet gepasseerd kan worden op weg naar 'schonere' energiebronnen door overheden. Nexgen heeft 20% van de wereldwijde productie in handen. Niet OCI gerelateerd, maar dat terzijde ;)
Sander1234
0
Sander1234
0
quote:

lucky14 schreef op 5 februari 2020 16:11:

Analyse
4 februari 2020

OCI is cyclisch en de evolutie in de meststoffentak is lineair verbonden met die van de economie. Niettemin kan de vraag jaarlijks met 2 à 3% toenemen door de stijgende wereldbevolking. De lage meststoffenprijzen zijn voor de landbouwer alvast een aanzet om meer te bemesten. Niettemin remmen de lage prijzen het herstel van de EBITDA en rendabiliteit af. We verlagen onze winstramingen voor 2020. Weldra valt nieuws te rapen over de plannen met de methanolactiviteiten, een belangrijke koerstrigger. We hanteren een koopadvies voor wie doorheen de laagconjunctuur kan kijken. En gezien de schulden hoort OCI thuis in het risicovollere gedeelte van de portefeuille.

OCI zetelt in onze Actieve Koopselectie. Waarom viel onze keuze op dit aandeel en wat zijn de vooruitzichten op korte en middellange termijn?
OCI in zijn huidig vorm ontstond in maart 2015 met de afsplitsing van de bouwactiviteiten in het beursgenoteerde Orascom Construction. Sindsdien legde het bedrijf in handen van de beroemde Egyptische familie Sawiris zich toe op de ontwikkeling van de chemische poot en de expansie in de meststoffentak. In 2015 had OCI een productiecapaciteit in meststoffen van 8,3 mln. ton, goed voor een top-5. Nu loopt de capaciteit (inclusief methanol) op tot 16,1 mln. ton en is men de nr. 3 inzake stikstof (na CF Industries en Yara).
CF Industries wilde in 2016 overigens OCI overnemen, goed voor de creatie van een meststoffenmastodont. Het bod van liefst 8 mrd. USD (inclusief 2 mrd. USD schulden van OCI) werd nooit afgerond, o.a. door een wijziging van de belastingregels in de VS. CF Industries trok zich terug en beide partijen gingen hun eigen weg.
Activiteiten
Met aardgas als grondstof ontwikkelt OCI een aantal afgeleide producten waarmee het meer geld probeert te verdienen. De ecologische voetafdruk van het bedrijf daalde, dankzij een aantal milieuvriendelijke alternatieven en nagelnieuwe fabrieken met bovendien ook nog eens de laagste kosten in de sector. 34% van alle installaties werd gebouwd in de afgelopen vijf jaar en iets meer dan de helft is jonger dan 10 jaar. Dat kostte de groep 5 mrd. USD sinds 2010. Ook de nabijheid van schaliegas in de VS draagt bij tot een verwachte stijging van de marges.
24% van de omzet heeft betrekking op de methanolactiviteiten. Methanol wordt vooral gebruikt als alternatieve brandstof, anti-vries en solventen. OCI speelt hier niet mee bij de grote jongens (wel top-5), maar de marktomstandigheden zijn onverminderd gunstig door een aantal nieuwe trends. OCI is de belangrijkste producent van bio-methanol in de VS en Europa. Om te produceren gebruikt de nieuwe BioMCN- fabriek in Nederland zelfs afval (biogas). Bio-methanol wordt gebruikt voor de productie van bio-plastics en synthetische brandstoffen met een ‘propere’ uitstoot. De prijzen van methanol zitten in de lift en met de lage gasprijzen ook de marges.
OCI blijft evenwel vooral afhankelijk van de verkoop van kunstmeststoffen (76% van de omzet) op basis van stikstof (amoniak, ureum) en afgeleide producten. De verkoopprijzen van de traditionele kunstmest staan onder druk door een zwakke vraag in 2019 (zie kader). In het stikstofsegment is er overcapaciteit vanwege Chinese producenten (halen stikstof uit de conversie van steenkool). Positief voor OCI is de samenwerking (58%/42% joint venture Fertiglobe) in Noord-Afrika en het Midden-Oosten met Abu Dhabi. Die verzekert schaalvoordelen (jaarlijks 60 à 75 mln. USD), een belangrijke exporthub (nabijheid havens) en de toegang tot goedkope grondstoffen. OCI ontwikkelde een bijproduct van ureum (mineraal voor mest) dat gemengd wordt met de uitstootgassen van dieselmotoren (beter bekend als Adblue) en hierdoor de efficiëntie van katalysatoren verhoogt. Hiermee daalt de uitstoot van schadelijke gassen gevoelig. In alle grote tankstations is AdBlue verkrijgbaar. OCI verkoopt dit met een aanzienlijk hogere winstmarge. Ook producten zoals CAN, UAN en Melamine hebben hoge marges.
Resultaten en verwachtingen
OCI rondde zijn omvangrijk investeringsprogramma begin 2019 af. Dat omvatte de bouw van 3 nieuwe fabrieken en de optimalisatie van de andere fabrieken. Nu kan het oogsten starten. De resultaten in het derde kwartaal stelden nog fors teleur door opstartproblemen van de nieuwe installaties, inefficiënties en de onverwachte sluiting van de Natgasonline-fabriek in de VS. Voor dit laatste vangt OCI in het vierde kwartaal 30 mln. USD verzekeringspremies. We verwachten in het vierde kwartaal een herstel van de resultaten. De lagere meststoffenprijzen kunnen in 2020 wel roet in het eten gooien. Aangezien door de investeringen de schulden hoog zijn, laat de markt het aandeel links liggen. OCI zorgde er in de herfst voor dat de vervaldagen (de eerste pas in 2023) van de schulden opgeschoven werden in de tijd en dit zonder al te veel kosten. Normaliter moet de focus dit jaar liggen op een verdere schuldenafbouw. Na oprichting van de joint-venture Fortiglobe raamt OCI de verhouding nettoschuld/EBITDA op 3,5. Hoog, zeker in een economisch ongunstige omgeving. Deze ratio moet richting 2.
De groep onderzoekt de opties van de methanolafdeling en mandateerde daarvoor JP Morgan. Begin 2020 (januari, februari) moest de zakenbank zijn rapport voorleggen aan de Raad van Bestuur. Een verkoop, fusie of spin-off behoren tot de mogelijkheden. Vorig jaar hadden de Saudi’s nog 4 mrd. USD veil voor deze afdeling. Dat is het dubbele van de huidige marktkapitalisatie, maar rond de interesse van het olieland werd het wel heel stilletjes.

Meststoffensector onder druk
De meststoffenindustrie kampt al sinds 2013 met overcapaciteit. Er werd te veel in capaciteit geïnvesteerd, terwijl de vraag erg volatiel en afhankelijk is van het inkomen van de landbouwer. De verkoopprijzen van diverse landbouwgewassen zijn al jaren te laag om een duurzaam herstel van de vraag in te luiden. Het dispuut met China verergerde de situatie nog. Bovendien kenden de VS een extreem nat voorjaar, waardoor het plantseizoen met vertraging van start ging en nog minder meststoffen werden verbruikt. Door de oplopende voorraden verlaagden tal van marktleiders hun productiecapaciteit. Vorige week liet Mosaic een mijn langer op non-actief. Sommige duurdere producenten komen bij de huidige prijzen immers niet uit de kosten. En toch zou Anglo American Sirius Minerals willen kopen, dat een nieuwe potassiummijn aan het bouwen is in het noorden van Engeland. Sirius geraakte in financiële problemen en nu moeten de aandeelhouders beslissen of Anglo American een nieuwe speler wordt in de sector.
Het is alleszins verstandig om voor de goedkoopste producenten te kiezen, zoals Nutrien en OCI. En hun aandelen zijn nu eenmaal het goedkoopst in volle crisis.

Bron: Beurswijzer.nl
Goed stuk zeg, dank voor delen. Zou nou helemaal mooi zijn dat dieptepunt is geweest en we richting de 30 kunnen binnen 2 jaar!
waregem
0
stap per stap terug eerste point over 20 en dan terug naar de normale level is 23 tot 25 euro van oci aandeel cyclisch van oci
BultiesBrothers
0
En nu de koerswinst vasthouden. Morgen resultaten van Yara. Ben benieuwd wat hun Outlook zal zijn op de sector. Voorbeurs cijfers.
stockholder
0
quote:

BultiesBrothers schreef op 6 februari 2020 11:25:

En nu de koerswinst vasthouden. Morgen resultaten van Yara. Ben benieuwd wat hun Outlook zal zijn op de sector. Voorbeurs cijfers.
Gezien de genomen maatregelen verwacht ik van OCI betere resultaten dan van Yara.
Komen de cijfers voorbeurs?
BultiesBrothers
0
quote:

stockholder schreef op 6 februari 2020 11:38:

[...]

Gezien de genomen maatregelen verwacht ik van OCI betere resultaten dan van Yara.
Komen de cijfers voorbeurs?
Ja ik dacht voorbeurs.
Dat zou best kunnen idd. Yara heeft een fabriek stilgezet op Trinidad en methanex (methanol) ook. Dit ivm gas prijs conflict tussen bedrijven daar en de gasproducent (NGC)
BultiesBrothers
0
OCI zit aan de goede kant van de cost curve en de "duurdere" producten schroeven al productie terug.
Badeend
0
quote:

BultiesBrothers schreef op 6 februari 2020 11:43:

OCI zit aan de goede kant van de cost curve en de "duurdere" producten schroeven al productie terug.
Gevolg van goed management, zorgen dat je tegen de laagste kostprijs zit en dan is een prijsterugval van grondstoffen niet gelijk negatief. We gaan nog mooie jaren beleven.
[verwijderd]
0
Ben trouwens nieuw op het forum, volg jullie al wel een tijd ;)
Zit al langer in OCI (in en uit). Nu was ik weer ingestapt op 18, net voor de spike naar beneden......
BultiesBrothers
0
quote:

Anton80 schreef op 6 februari 2020 12:30:

Ben trouwens nieuw op het forum, volg jullie al wel een tijd ;)
Zit al langer in OCI (in en uit). Nu was ik weer ingestapt op 18, net voor de spike naar beneden......

Dr is ook al een Anton78. Of ben jij dit ook?
Anton78
0
5.859 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 289 290 291 292 293 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:35
Koers 24,920
Verschil +0,220 (+0,89%)
Hoog 25,000
Laag 24,560
Volume 175.615
Volume gemiddeld 404.210
Volume gisteren 254.980

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront