Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Wordt België een tweede Griekenland?

1.448 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 » | Laatste
Kaiser
0
Belgische schuldenberg blijft in Europese top vijf

Met een schuldgraad van 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2018 staat België op de vijfde plaats in de Europese schuldenrangschikking. Dat blijkt uit cijfers van het Europees bureau voor statistiek Eurostat. In 2017 bedroeg onze schuldgraad nog 101,8 procent.

Vorig jaar deden enkel Griekenland (181,2 procent), Italië (134,8 procent), Portugal (122,2 procent) en Cyprus (100,6 procent) het slechter qua schuldgraad.

Aan het andere uiterste staat Estland met een schuldgraad van slechts 8,4 procent, gevolgd door Luxemburg (21 procent) en Bulgarije (22,3 procent). En dan nog de grote buurlanden: Frankrijk heeft een schuldgraad van 98,4 procent van het bbp, Nederland van slechts 52,4 procent en Duitsland van 61,9 procent van het bbp.

De schuldgraad van de eurozone bedroeg in 2018 85,9 procent van het bbp, een daling tegenover 2017 (87,8 procent). In absolute cijfers steeg de schuldenberg van de landen van de eurozone tot 9,930 biljoen euro, een stijging met zowat 100 miljard euro. De Belgische schuldenberg bedroeg vorig jaar in absolute cijfers 460 miljard euro.
Kaiser
0
België moet na de brexit een pak meer betalen aan de Europese begroting. Vijf ‘zuinige’ EU-landen, met Duitsland op kop, gaan het gevecht aan en willen de knip zetten in het budget. www.tijd.be/dossier/europareeks/gevec...
haas
0

Schermvullende weergave

©Bert Van den Broucke
DIRK SELLESLAGH
Vandaag om 07:59
In Vlaanderen is bijna een half miljoen huizen nog altijd niet aangesloten op de riolering, waardoor hun vervuild afvalwater in beken en rivieren terechtkomt.

Dit gebrek aan rioleringen is een probleem, want tegen 2027 eist Europa dat alle beken en rivieren in Vlaanderen proper zijn, schrijft De Zondag.

PS: maar in Nederland moet ook nog 100.000 km riool vervangen worden:)
DeZwarteRidder
0
quote:

haas schreef op 3 november 2019 10:16:

Schermvullende weergave
©Bert Van den Broucke
DIRK SELLESLAGH
Vandaag om 07:59
In Vlaanderen is bijna een half miljoen huizen nog altijd niet aangesloten op de riolering, waardoor hun vervuild afvalwater in beken en rivieren terechtkomt.
Dit gebrek aan rioleringen is een probleem, want tegen 2027 eist Europa dat alle beken en rivieren in Vlaanderen proper zijn, schrijft De Zondag.

PS: maar in Nederland moet ook nog 100.000 km riool vervangen worden:)
Wat heb je liever: geen riool of een oud riool....???
Kaiser
1
België zakt steeds dieper in budgettair moeras

De Europese Commissie trekt België hard aan de oren voor het pijlsnel stijgende begrotingstekort. De risicoanalyse die ze woensdag voorlegt, spreekt van 'een significante afwijking' van de begroting dit en volgend jaar, schrijft De Tijd.

België vertoeft met zijn begroting al enkele jaren in het gezelschap van de zogenaamde Club Med-landen uit het zuiden van Europa. Ook vandaag zal de Commissie het verdict vellen dat ons land het risico loopt dat de begrotingscijfers niet stroken met de Europese afspraken.

De Commissie valt vooral over het ontbreken van echte saneringen in het budget. De rode vlag van Europa heeft geen directe gevolgen. De Europese Commissie loopt op haar laatste benen en beseft ook dat een regering in lopende zaken weinig vermag.

De echte test volgt in de lente. Dan beslist de nieuwe Europees commissaris voor Begroting Paolo Gentiloni op basis van de definitieve cijfers voor 2019 of België op het strafbankje moet. Dit jaar ontsnapten we nipt dankzij de aantrekkende groei.
Kaiser
0
Dit jaar al meer faillissementen dan in heel 2018

02 december 2019 17u50 Bron: Belga

In de eerste elf maanden van dit jaar zijn 10.676 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er bijna een vijfde (+18,9 procent) meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar en ook meer dan in heel 2018. Dat meldt handelsinformatiekantoor Graydon. Door die faillissementen zijn 19.451 jobs op de tocht komen te staan, een stijging met 18,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De stijging doet zich voor in alle drie de gewesten. In Vlaanderen nam het aantal faillissementen in de eerste elf maanden toe met 24,3 procent tot 5.236, in Wallonië met 17,2 procent tot 2.654. In het Brussels gewest is de stijging iets bescheidener: +9,9 procent tot 2.743 faillissementen.

Volgens Graydon houdt 2019 wat faillissementen betreft gelijke tred met recordjaar 2013. Het ziet er naar uit dat dit jaar het op een na hoogste faillissementsjaar ooit zal worden. Tijdens de eerste elf maanden van recordjaar 2013 werden er slechts 521 faillissementen meer uitgesproken.
Wetswijzigingen


voda
0
Belgen kopen Nederlandse krokettenfabrikant

De Nederlandse krokettenfabrikant Oma Bobs wordt overgenomen door het Belgische snackbedrijf Vanreusel. Oma Bobs uit Aalsmeer behaalde dit jaar een omzet van zo'n €7,5 mln en wordt gezien als een grote uitdager van marktleider Van Geloven.

Oma Bobs is een producent van kroketten en bitterballen, 19 jaar geleden in Amsterdam opgericht door Jurgen en Saskia Ottenhoff. Ze waren daar restauranthouders en serveerden hun eigen kroketten. Later leverden ze hun producten ook aan andere restaurants in Amsterdam en omstreken, zoals Café Americain, Hoppe en Ziggo Dome.

Eigen fabriek
Vanaf 2011 maken ze hun snacks in een eigen fabriek in Aalsmeer. Het levert alleen aan horecabedrijven en groothandels en heeft 25 mensen in dienst. In 2015 en 2016 stond Oma Bobs in de FD Gazellen top 100.

Vanreusel is één van de belangrijkste snackbedrijven in België en Nederland. Dankzij de overname van Oma Bobs, versterkt het zijn positie in de Benelux. Het Belgische investeringsfonds Ergon stapte midden vorig jaar volgens de krant De Tijd in Vanreusel. Het zou 51 procent van de aandelen hebben. De neven Paul-Emmanuel Vanreusel en Roel Vanreusel besturen nog steeds het bedrijf.

'Als een komeet'
Jurgen Ottenhof van Oma Bobs meldt dat de contracten voor de overname woensdag zijn getekend. Een prijs wil hij niet noemen. Volgens hem zijn de plannen van de Belgen heel simpel. 'Voet aan de grond krijgen in Nederland', zegt hij. 'Wij maken ambachtelijke kroketten en bitterballen, inmiddels in twintig verschillende smaken. Daarmee zijn we een serieuze concurrent van Van Geloven, dat merken als Kwekkeboom en Van Dobben heeft. En we blijven groeien. Dat gaat als een komeet.'

Ottenhof blijft het komende jaar beschikbaar als marketeer voor de nieuwe eigenaren van zijn krokettenfabriek.

fd.nl/ondernemen/1328968/belgen-kopen...
voda
0
Belgische koning dringt aan op snelle formatie

België moet snel een nieuwe regering krijgen. Koning Filip heeft dat dinsdag gezegd tijdens zijn traditionele kersttoespraak.

Koning Filip bereidt zich voor op zijn traditionele kerstoespraak in het Kasteel van Laken. De foto is vorige week genomen. Foto: Reuters

'Het is van wezenlijk belang dat zo snel mogelijk een volwaardige federale regering wordt gevormd, die evenwichtige beslissingen kan nemen, die eensgezind en standvastig worden gedragen', aldus het staatshoofd. 'Tot slot, om te kunnen bouwen op al die energie en creativiteit die in het land leeft, hebben we nood aan een constructieve ingesteldheid, die ons verenigt rond gemeenschappelijke projecten.'

Ook zeven maanden na de parlementsverkiezingen heeft België nog altijd geen nieuwe regering. Ruim een jaar geleden viel de laatste volwaardige regering, die van premier Charles Michel. Sindsdien wordt België bestuurd door een coalitie die geen meerderheid heeft in de kamer van volksvertegenwoordigers. De huidige demissionair premier is Sophie Wilmès.
De koning verlengde vrijdag het mandaat van de twee nieuwe informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) tot 13 januari. Hun vijf voorgangers, Didier Reynders, Johan Vande Lanotte, Geert Bourgeois, Rudy Demotte en Paul Magnette, slaagden er allen niet in om de hardnekkige politieke impasse in België te doorbreken.

België heeft al wel sinds enkele maanden nieuwe regionale regeringen. Die hebben echter beperkte bevoegdheden.

fd.nl/economie-politiek/1329349/belgi...
Bijlage:
haas
0
quote:

voda schreef op 25 december 2019 10:48:

Belgische koning dringt aan op snelle formatie

België moet snel een nieuwe regering krijgen. Koning Filip heeft dat dinsdag gezegd tijdens zijn traditionele kersttoespraak.

fd.nl/economie-politiek/1329349/belgi...
Kosovo heeft al nwe regering in 4 mnd.
Dat is Bart de Weever nog niet gelukt
Rutte III ook niet want die hebben 7 mnd liggen puzzelen op de zolder van Binnenhof:)
======================================================================
Het parlement van Kosovo heeft vier
maanden na de verkiezingen zijn steun
gegeven aan een nieuwe coalitie met als
premier de 44-jarige Albin Kurti,leider
van de links-nationalistische partij
Vetevendosje (Zelfbeschikking).
Kaiser
0

Meer dan duizend faillissementen in eerste maand van het jaar: hoogste aantal in zes jaar tijd

04 februari 2020 Bron: Belga

Economie Het aantal faillissementen in ons land blijft nog altijd erg hoog. 2019 was al het op één na zwaarste faillissementsjaar ooit en nu blijkt ook januari goed voor het hoogste aantal falingen op zes jaar tijd. Alles samen werden de voorbije maand 1.027 bedrijven failliet verklaard, 11 procent meer dan dezelfde maand vorig jaar, bericht informatiebureau Gradyon deze ochtend. Vooral in Wallonië was er een flinke toename: plus 52 procent op een jaar tijd. Voor de horeca werd zelfs een absoluut record van 202 faillissementen genoteerd.

Vlaanderen blijft met 510 faillissementen verantwoordelijk voor het grootste aandeel. Hier gaat om een toename met 7 procent op een jaar tijd. De grootste stijging is voor het Waalse gewest, waar de voorbije maand 272 faillissementsuitspraken werden gedaan, de helft meer dan in januari vorig jaar. Volgens Graydon is de stijging in alle provincies merkbaar.In Brussel was er dan weer een daling van het aantal faillissementen, met 8,3 procent tot 243.

“Het gevolg is dat ook het aantal jobs dat op de tocht komt te staan als direct gevolg van het faillissement van de werkgever, is toegenomen van 1.886 naar 1.995 banen. Bij de getroffen sectoren vinden we voornamelijk de horeca waar met 202 uitspraken in de maand januari het hoogste aantal ooit werd vastgesteld. Het vorige record lag op 201 in het jaar 2014”, aldus Graydon.
Kaiser
0

Weer nieuw recordbedrag op spaarboekjes

Vandaag om 16:25

Maand op maand staat er in België een recordbedrag aan geld op de spaarboekje, ondanks de extreem lage opbrengst. Dat is voor januari niet anders. Het recordbedrag bedraagt nu meer dan 283 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

In januari stond 283,1 miljard euro geparkeerd op de gereglementeerde spaardeposito’s. Dat is bijna een miljard euro meer dan in december.

Sparen op een spaarboekje brengt nochtans amper nog iets op. Maar voor de Belg blijft een spaarboekje een veilige manier om een centje opzij te zetten.
Kaiser
0
Belgium bans all public activity except for access to supermarkets, pharmacies and post offices. Measures in place until April 5. www.politico.eu/article/belgium-shuts...
Kaiser
0
Voka: ‘We stevenen af op een economische schade tot 16 miljard euro’

“Door het coronavirus stevenen we af op een economische schade tot 16 miljard euro.” Dat zegt Hans Maertens van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. “Onze economie kan dit niet overleven zonder bijkomende steunmaatregelen. Nu al is de economische impact groter dan bij de terreuraanslagen van vier jaar geleden”, waarschuwt de topman.
Redactie en Belga18 maart 2020, 7:28

“De cijfers waren al alarmerend, voor deze nieuwe set van gezondheidsmaatregelen. De gevolgen hiervan gaan verder dan horeca en winkels en treffen potentieel alle mogelijke bedrijven.

Het Vlaams netwerk van ondernemingen roept alle Vlaamse bedrijven wel op om de gezondheid van de medewerkers voorop te stellen en de nieuwe, verregaande maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad ten volle na te leven.
Kaiser
0

Voka schat economische impact op 16 miljard euro

De werkgeversorganisatie Voka verwacht dat de coronacrisis onze economie 1,5 procent groei zal kosten, goed voor een impact van 16 miljard euro. 'Alle bedrijven worden getroffen, groot en klein, niet alleen de horeca en winkels.'

'Daarom moet de overheid dringend extra steunmaatregelen voor de bedrijven nemen. Nu al is de economische impact groter dan bij de terreuraanslagen van vier jaar geleden', zegt Voka-topman Hans Maertens.

Hij eist een garantiefonds met overheidswaarborgen, ziekteverzekering voor werknemers die uitvallen en uitstel van betaling voor personen- en vennootschapsbelasting, btw en voorheffingen.

Uit een Voka-rondvraag bij 1.500 bedrijven blijkt dat

drie op de vier bedrijven een omzetdaling verwachten.
een vijfde van de bedrijven de omzet met de helft ziet terugvallen.
70 procent zal gebruikmaken van tijdelijke werkloosheid, de helft van de bedrijven zal dat de komende week doen.

Voka roept alle Vlaamse bedrijven wel op om de gezondheid van de medewerkers voorop te stellen en de strengere maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad ten volle na te leven.
________________________________________________

bovenop het gat in de begroting van 14 miljard..... ziet er allemaal rooskleurig uit
Kaiser
0
oppassen met Belgische aandelen ....

Een op de vier bedrijven in nood door coronavirus

kv 21 maart 2020 13u33 Bron: Belga

Een bedrijf op de vier kan de schok niet aan als er twee maanden geen inkomsten binnenvloeien. Ze beschikken over ­onvoldoende eigen middelen als buffer om die crisisperiode door te komen. Dat blijkt uit onderzoek dat bedrijfsdata-expert Graydon de voorbije week begon om de impact van het coronavirus op de Belgische economie in kaart te brengen, schrijft De Tijd vandaag.

Omdat bij het beoordelen van bedrijven nooit eerder rekening moest worden gehouden met een economie die zo goed als stilvalt, gaat het om een compleet nieuwe studie.

De sectoren die zich het meest in de gevarenzone bevinden, zijn de horeca en het hotelwezen, de groot- en detailhandel, reisbureaus, uitzendkantoren, verhuur- en leasebedrijven, transporteurs, garagehouders en autohandelaars.
De crisis dreigt niet alleen bijzonder breed in het Belgische bedrijfsleven te hakken, maar ook bijzonder diep. Terwijl een op de vier bedrijven bij twee maanden omzetverlies in acute nood terechtkomt, wordt nog eens 30 procent van alle ondernemingen zeer labiel.

Omgekeerd slinkt de groep van kern­gezonde ondernemingen zienderogen naarmate de omzet wegvalt. Voor de corona­crisis telde Graydon er een kleine 110.000 in België. Na twee maanden zonder inkomsten halveert dat cijfer. Na drie maanden schieten er nog 42.000 over, ongeveer een op de tien Belgische bedrijven.
Kaiser
0
Dodentol stijgt tot 178 na 56 nieuwe overlijdens in België, ook aantal ziekenhuisopnames neemt weer toe

Er zijn de voorbije 24 uur 56 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gerapporteerd in ons land. Dat blijkt uit cijfers die het wetenschappelijk instituut Sciensano heeft vrijgegeven. Het gaat om de grootste stijging sinds de uitbraak van Covid-19 in België. Ook het aantal ziekenhuisopnames is opnieuw fors gestegen na twee dagen van dalingen.

Er zijn 434 nieuwe patiënten opgenomen met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen. Dat maakt dat al 2.152 ziekenhuisbedden ingenomen worden door coronapatiënten, waarvan 474 bedden op intensieve zorgen. Bij de vorige update dinsdag waren dat er respectievelijk 1.859 en 381.

Ook de dodentol is verder opgelopen. Er zijn 56 bijkomende overlijdens geteld, wat het totaal op 178 brengt. Het gaat voornamelijk om oudere patiënten, maar er zijn ook enkele mensen jonger dan 65 jaar bij.

Er zijn tevens 668 nieuwe besmettingen vastgesteld in ons land, wat het totaal op 4.937 brengt. Dat is zo goed als zeker een forse onderschatting, want lang niet iedereen met symptomen wordt getest.

Dadelijk meer
1.448 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18 apr
 Germany40^ 17.751,90 -0,48%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.919,39 -0,35%
 US30^ 38.013,46 0,00%
 Nasd100^ 17.548,80 0,00%
 US500^ 5.049,25 0,00%
 Japan225^ 38.001,71 0,00%
 Gold spot 2.379,38 +0,78%
 EUR/USD 1,0641 -0,28%
 WTI 82,08 -0,16%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront