BAM Groep « Terug naar discussie overzicht

BAM februari 2020

2.897 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 ... 141 142 143 144 145 » | Laatste
€d_Modus Vivendi
0
toch is het een in en in triest aandeel als het zelfs vlak voor de cijfers op dag- en bijna jaarlaag sluiten gaat. Hoop of niet.
€d_Modus Vivendi
0
nieuws
Projectdirecteur Rijnstraat 8: ‘Dat nooit meer, dacht ik na dat ongeval’

bouwbreed
Projectdirecteur Rijnstraat 8: ‘Dat nooit meer, dacht ik na dat ongeval’
Foto; Cynthia van Dijke

Alle protocollen, campagnes, regeltjes en veiligheidsplannen ten spijt: een veiligere bouw draait om bewustwording en gedrag. Daar was iedereen het over eens tijdens het Cobouw Café in Veghel over veiligheid. “Maar het begint bij transparantie. Het is toch ongelofelijk dat er nauwelijks informatie is over dodelijke ongevallen. Hoe kunnen we er dan van leren?”

Allemaal weten ze hoe het soms in de praktijk gaat. Even snel een klus doen, ook al is het risicovol. Of erger: de verplichte voorzorgsmaatregelen achterwege laten, want we hebben het zo vaak zo gedaan en het gaat altijd goed.

Een aantal fragmenten die Cobouw-presentatoren Joost Zwaga en Thomas van Belzen lieten zien uit ‘Jongens van de Bouw’ maken die praktijk nog eens goed duidelijk. In deze documentaire volgt filmmaker Geertjan Lassche twee jaar lang een aantal bouwvakkers van Heijmans die onder hoge werkdruk werken aan de bouw van woontoren Cobana in Rotterdam.
Buikpijn van beelden

De fragmenten tonen niet-aangelijnde werknemers en onveilig hijsen. Herkenbare situaties, constateert Fries Heinis, algemeen directeur van Bouwend Nederland. “Hier krijg ik buikpijn van, maar het is uitstekend dat Heijmans dit heeft toegelaten. Je toont je heel kwetsbaar, dat moet je maar durven. Het is wel een noodzakelijke voorwaarde.”

Bart Smolders Heijmans: “Ik verbaas me erover dat er zo weinig bekend is over dodelijke ongevallen.” Foto: Cynthia van Dijke

Onderzoek naar ongevallen toont volgens Heinis aan dat het inderdaad vaak aankomt op gedrag. Daarom neemt Bouwend Nederland initiatieven als een uniforme meld-app. “Een hulpmiddel, niet de oplossing”, aldus Heinis. “Er is niet één oplossing. Laat duizend bloemen bloeien.”
Triest ongeval in Den Haag

De ‘Jongens van de Bouw’ uit de documentaire haalden veilig de eindstreep van hun project, maar dat het geregeld misgaat, bewijst het aantal dodelijke slachtoffers in de sector dat de afgelopen jaren rond de twintig blijft steken.

Regiodirecteur Fred de Jonge van BAM kent de trieste praktijk uit eigen ervaring. De Jonge maakte, toen nog als projectdirecteur, in 2016 het hijsongeval mee in Den Haag waar bij renovatie van het oude VROM-gebouw een voorbijganger om het leven kwam.

De vrouw werd getroffen door vallende steigeronderdelen die buiten de bouwplaats terechtkwamen. De Jonge: “Dat heeft heel wat met mij gedaan. Ik heb mij voorgenomen: dat nooit meer.” De impact van zo’n ongeval wordt onderschat, vindt hij. Ook een paar jaar later raakt hij nog steeds aangedaan als hij erover vertelt.
Guus en Hein

Veiligheid stond bij BAM al hoog op de agenda, maar sinds drie jaar zet het bouwbedrijf Hein en Guus in om de veiligheid te vergroten. De twee stripfiguurtjes zijn ooit ontsproten aan de fantasie van organisatiepsycholoog Jules Heijneman en spelen in op gedragsverandering. Hein en Guus vertegenwoordigen twee innerlijke stemmen, waarin Hein de verstandige is en Guus staat voor de ‘excuus-Guus’, die voortdurend probeert recht te praten wat eigenlijk krom is.

Wie zijn Guus en Hein?
Wie zijn Guus en Hein?
Hoe veroveren zij de bouw?

Waarom ze nodig zijn? “Regels maken duidelijk wat goed en fout is. Veel interessanter is wat voor keuzes mensen maken. We willen hen ervan bewust maken dat ze elke dag keuzes maken”, zegt Heijneman. Het duo maakt herkenbare dilemma’s en werksituaties makkelijker bespreekbaar en voorkomt dat gesprekken over veiligheid uitmonden in heftige confrontaties.
Bouwvakkers hebben nog nooit gehoord van Governance Code

Dat sommige bouwvakkers bij BAM Hein en Guus kinderachtig vinden – “dat is het niet” – doet voor De Jonge niets af aan het succes van de stripfiguren. Het werkt wel, hebben ze bij BAM gemerkt. “Onze bouwvakkers hebben nog nooit van de Governance Code gehoord, maar wel van Guus en Hein.”

Bouwend Nederland heeft Hein en Guus inmiddels ook omarmd en gaat de twee mannen actief gebruiken om de bouw veiliger te maken. De komende maanden zijn er in hele land veiligheidsbijeenkomsten met Hein en Guus in de hoofdrol, zodat de campagne ook toegankelijk wordt voor het midden- en kleinbedrijf.

Voorkomen van ongevallen en vergroten van de veiligheid begint voor Anneke Witte, directeur van Bewuste Bouwers, allereerst bij bewustwording. “Hoe betrokken ben je bij de veiligheid van je collega’s en je omgeving en wat kun je doen om ze te beschermen?”

€d_Modus Vivendi
0
En dat geldt op alle niveaus. Ook een directeur die maar heel even een bouwplaats bezoekt met een architect, moet net als zijn bezoeker gewoon veiligheidsschoenen en een helm dragen, benadrukt Witte. De inmiddels breed onderschreven Governance Code Veiligheid lost volgens haar niks op. Alle partijen moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen. De bouw kan daarbij een voorbeeld nemen aan andere bedrijfstakken. “In de petrochemie werkt het wel. We moeten nadenken over wat veiligheid ons waard is. Blijkbaar is het ons niet zo veel waard.”
Nauwelijks iets bekend over dodelijke ongevallen

Directievoorzitter Bart Smolders van Heijmans Infra kreeg eerder deze maand nog te maken met een ernstig ongeval op de bouwplaats in de Rotterdamse wijk Katendrecht waar een heistelling omviel tegen de gevel van een woonblok.

Fred de Jonge (BAM) en Fries Heinis (Bouwend Nederland) zijn enthousiast over Hein en Guus. Foto: Cynthia van Dijke

“Een verschrikkelijk moment”, zo herinnert hij zich de eerste melding van het ongeval. Een aantal appartementen raakte zo beschadigd dat ze voorlopig onbewoonbaar zijn. Er vielen geen gewonden, maar de impact was groot. Smolders: “We hebben eerst gezorgd voor nazorg voor onze collega’s en omwonenden. Parallel daaraan hebben we een onderzoek gestart.”

Smolders, pas een half jaar in de bouw actief, kijkt geregeld met verwondering naar de veiligheidscultuur in de sector. Hij werkte bijna tien jaar bij spoorbeheerder ProRail en het contrast tussen beide sectoren is groot.

Smolders verbaast zich erover dat de informatie over ongevallen in de bouw niet algemeen bekend en toegankelijk is, zoals in de spoorsector, waardoor er geen lering uit de incidenten getrokken kan worden. “Ik vind dat onwaarschijnlijk en ik hoop dat de transparantie zal toenemen.” Daar wil de bouwdirecteur zichzelf ook sterk voor maken, zegt hij.
Als je niet veilig werkt, wil ik niet met jou werken

Wat in ieder geval niet werkt, is een zwarte lijst hanteren voor bouwbedrijven die veiligheid niet serieus genoeg nemen, vindt hij. “Afstraffen en veiligheid gaan niet samen.” Je kunt volgens hem beter zorgen dat je systemen en processen zo inricht dat fouten, die iedereen nu eenmaal maakt, geen ingrijpende gevolgen kunnen hebben. De intentie om te werken aan verbeteren moet er wel zijn. Hij haalt een uitspraak aan van een collega bij Heijmans. “Als je niet veilig kunt werken, gaan we je helpen. Als je niet veilig wilt werken, wil ik niet met jou werken.”

Net als Smolders pleit ook veiligheidsmanager Ronald Velsink van technisch dienstverlener Unica voor meer transparantie en vooral ook meer uniformiteit. Prima dat veel bedrijven mooie veiligheidsprogramma’s en andere initiatieven hebben, zo vindt hij, maar het leidt voor onderaannemers en toeleveranciers soms wel tot tegenstrijdige geluiden op de bouwplaats. Het is maar net wie de hoofdaannemer is. “We proberen de goede dingen eruit te halen en dat als standaard te nemen.”
Onderzoeksraad voor Veiligheid

Tijdens het Cobouw Café kwam vanzelfsprekend ook het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) van eind 2018 ter sprake. Aanleiding was de instorting van een deel van de parkeergarage bij Eindhoven Airport ruim een jaar eerder. De raad oordeelde dat de bouwsector er nog steeds niet in was geslaagd om veiligheidsrisico’s van bouwprojecten structureel goed te beheersen.

De Governance Code voor Veiligheid noemde de OVV te vrijblijvend. Over de gezamenlijke reactie van de betrokken bouwpartijen en opdrachtgevers in TOPoverleg Veiligheid eerder deze maand is de Raad voorzichtig positief.

Aan de Cobouw-tafel waren de meesten het erover eens dat veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is van opdrachtgever en opdrachtnemer. Volgens Bas Drijvers van de gemeente Eindhoven is het belangrijk dat die beide partijen elkaar blijven aanspreken op zaken die niet door de beugel kunnen, ook lijken het maar kleine details. Maar erkent ook dat veiligheid soms op gespannen voet staat met andere prioriteiten. “Wat is de consequentie als ik werk stilleg?”
‘Focus niet op aantal doden’

Fries Heinis van Bouwend Nederland vindt dat de bouw vooruitgang boekt. “Ik ben optimistisch. Ik zie dat er stappen gezet worden.” Vanuit de zaal krijgt hij bijval van Willem Schunselaar Paap, directeur en oprichter van acta Safety Professionals en betrokken bij de totstandkoming van de Governance Code.

“Ik ben niet ontevreden over de veiligheid in de bouw. Als je blijft focussen op het aantal doden, leg je de focus misschien verkeerd.”

De deelname aan de Governance Code is flink gegroeid, waardoor er volgens hem een vliegwieleffect ontstaat en waardoor opdrachtgevers en opdrachtnemers samen aan tafel kwamen te zitten. Tegelijkertijd realiseert hij zich dat werken aan veiligheid een continu proces is. “Ik maak me hard voor het lerend vermogen van de bouw. Maak ongevallen bespreekbaar en koppel bedrijfsleven aan het onderwijs.”
Crockett
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 19 februari 2020 16:47:

toch is het een in en in triest aandeel als het zelfs vlak voor de cijfers op dag- en bijna jaarlaag sluiten gaat. Hoop of niet.
heeft de historie laten zien dat het iets uitmaakt?
[verwijderd]
0
quote:

Crockett schreef op 19 februari 2020 17:01:

[...]

heeft de historie laten zien dat het iets uitmaakt?

er moeten tig huizen bij en t orderboek is minder vol volgens de annalistjes.
Bijlage:
Crockett
0
quote:

Pokkertje schreef op 19 februari 2020 17:04:

[...]er moeten tig huizen bij en t orderboek is minder vol volgens de annalistjes.
Dus. Kan t alleen maar beter gaan.
IQ
0
Orders hebben geen effect meer op de koers, anders had de koers al boven de 5€ genoteerd.
[verwijderd]
0
Wat een DRAMATENT met DRAMA MANAGEMENT
Waarom wordt dit WANBELEID nog getolereerd?
Deze CEO is een schande voor Nederland voor zichzelf en voor iedereen zeker wij de aandeelhouders
Wat een hoogmoedswaanzin om van hun kant nu nog te ZWIJGEN
Honderden miljoenen misschien wel meer dan miljard vernacheld en hele gezinnen om zeep geholpen die op dit aandeel mega verliezen leden/lijden
Dit kan niet langer zo en dan moeten de resultaten nog komen.....Wie grijpt erin?
FairValue
0
Feit dat v Wingerden ze zelf presenteerd en dat Heijmans en Volker goed presteren en stijgen moet toch een goed teken zijn.
[verwijderd]
0
HenkdeV
0
quote:

moneymaker_BX schreef op 19 februari 2020 17:14:

Wat een DRAMATENT met DRAMA MANAGEMENT
Waarom wordt dit WANBELEID nog getolereerd?
Deze CEO is een schande voor Nederland voor zichzelf en voor iedereen zeker wij de aandeelhouders
Wat een hoogmoedswaanzin om van hun kant nu nog te ZWIJGEN
Honderden miljoenen misschien wel meer dan miljard vernacheld en hele gezinnen om zeep geholpen die op dit aandeel mega verliezen leden/lijden
Dit kan niet langer zo en dan moeten de resultaten nog komen.....Wie grijpt erin?
Zeg het maar:-).
Crockett
0
quote:

Pokkertje schreef op 19 februari 2020 17:20:

Heb nog n plukkie bij gekocht,,,,, gewoon op gevoel,, whahahaha.
zo is het. zo laag mogelijk inkopen en zo hoog mogelijk verkopen..dividend meepikken en weer zomertje doorgekomen
manuss
0
quote:

Crockett schreef op 19 februari 2020 17:22:

[...]

zo is het. zo laag mogelijk inkopen en zo hoog mogelijk verkopen..dividend meepikken en weer zomertje doorgekomen
Zal wel Crockett. Morgen onder de 2,50 vrees ik.
[verwijderd]
0
quote:

popie schreef op 19 februari 2020 17:36:

Houdoe
Eindelijk een verstandig woord :-)
HenkdeV
0
quote:

Crockett schreef op 19 februari 2020 17:22:

[...]

zo is het. zo laag mogelijk inkopen en zo hoog mogelijk verkopen..dividend meepikken en weer zomertje doorgekomen
Gewoon onzin Crockett. Je weet nooit precies wat laag en wat hoog is. Ja achteraf.
Had ik maar........
ischav2
0
quote:

harde winst schreef op 19 februari 2020 16:29:

Laten we hopen dat BAM gewoon slecht gaat presteren ipv. abominabel slecht. Dat zou de koersval tot staan kunnen brengen.
Het lijkt mij niet logisch dat Q4 onaangename verrassingen zullen brengen. Zou wel extra zuur zijn voor vW in verband met zijn afscheid. De RvC zal hem dat niet willen aandoen. Verwacht dus een marge van 1,15% en een gematigde koersreactie en soortgelijke Stikstof/PFAS opmerkingen en een dringend beroep op de overheid.
De outlook is het belangrijkste.
[verwijderd]
0
quote:

HenkdeV schreef op 19 februari 2020 17:47:

[...]

Gewoon onzin Crockett. Je weet nooit precies wat laag en wat hoog is. Ja achteraf.
Had ik maar........
Lachu, "acheteraf".Jij doet niet anders zelfs als je niet hebt gehandeld. praat je zo.
boldie
0
quote:

Crockett schreef op 19 februari 2020 17:22:

[...]

zo is het. zo laag mogelijk inkopen en zo hoog mogelijk verkopen..dividend meepikken en weer zomertje doorgekomen
dat laag is geen probleem echter dat hoog verkopen is een dingenthe
[verwijderd]
0
quote:

Beurs2021 schreef op 19 februari 2020 17:52:

[...]Lachu, "acheteraf".Jij doet niet anders zelfs als je niet hebt gehandeld. praat je zo.
Wie was dit ook alweer:
Terzijde: liever inhoudelijke en niet persoonlijke discussies dan dit soort nonsense op een beursforum.
2.897 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 ... 141 142 143 144 145 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 apr 2024 17:35
Koers 4,020
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 4,046
Laag 3,978
Volume 825.674
Volume gemiddeld 1.429.711
Volume gisteren 825.674

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront