Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Koffiepraatjes

3.401 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
voda
0
Zonlicht + lucht = water

Het paneel van Zero Mass trekt vocht aan, dat in een reservoir vloeit. Een pomp zuigt het water in een kraan .Illustratie: Youtube

Zero Mass Water heeft panelen ontwikkeld die drinkwater zo uit de lucht trekken. De panelen - die lijken op ‘gewone’ zonnepanelen – werken op zonne-energie en leveren dus geen stroom maar water op.

Als de term ‘ironisch’ de lading niet dekt of te frivool klinkt, is het eigenlijk vooral tragisch te noemen dat in landen waar drinkwater niet of nauwelijks voorhanden is, het in theorie gewoon in de lucht te vinden is. Je loopt er de hele dag doorheen. Je ademt het in.

Maar je kan het alleen niet drinken…
De hydropanelen van Zero Mass Water vangen zonlicht op en produceren eerst energie om daar de propellers op te laten draaien die in het paneel verwerkt zijn. Die propellers trekken lucht aan, zuiveren deze en vangen het vocht uit de lucht op, waarna het water wordt gefilterd en gemineraliseerd. Dan is het drinkbaar.

Dit soort technologieën wordt al jaren ontwikkeld, of beter: pogingen daartoe worden gedaan. Maar meestal is de opbrengst niet groot genoeg om de investering te rechtvaardigen.

Zelfs bevolkte dagen en een lucht die tegelijk erg droog is, levert nog anderhalve liter water op

Afhankelijk van de hoeveel zonlicht en de luchtvochtigheid slagen de panelen erin om dagelijks anderhalf tot ruim zes liter water te leveren. In zonnige gebieden met een hoge luchtvochtigheid komen de panelen het best tot hun recht. Maar ook op erg bewolkte dagen, en als de lucht tegelijk erg droog is, leveren de panelen nog altijd anderhalve liter schoon drinkwater per dag op.

Je hebt geen kabels nodig, geen stroom en geen leidingen. Niks. Je ben niet afhankelijk van de overheid of commerciële organisaties. Compleet off grid bouw je je eigen waterbron op je dak, in de tuin of op het land.

In Amerika alleen al hebben zo’n twee miljoen mensen niet de beschikking over schoon drinkwater, weet Zero Mass Water. Maar de échte doelgroep woont in ontwikkelingslanden; wereldwijd hebben zo’n twee miljard mensen géén schoon drinkwater (zie kader).

Kost dat?!? Het bedrijf rekent het op hun eigen website even voor. Voor een duizendje of vijf, zes, heb je twee paneeltjes; dat is inclusief transport, installatie en btw. Uitgaande van een gemiddelde levensduur van vijftien jaar en een opbrengst van twaalf halve-liter-flessen water per dag ben je uiteindelijk zo’n vijftien dollarcent per fles schoon drinkwater kwijt, belooft het bedrijf.

VN: elke druppel teltVolgens de VN beschikken zo’n 2 miljard mensen niet over veilig drinkwater en 700 miljoen van hen worden in 2030 van huis en haard verdreven, vanwege het gebrek er aan. De VN schatten dat er een verdubbeling nodig is van de wereldwijde investeringen in waterinfrastructuur. Als er geen verbetering optreedt hebben in 2050 5,7 miljard mensen te maken met waterschaarste, waarschuwen de VN.

fd.nl/futures/1335140/zonlicht-lucht-...
Bijlage:
voda
1
Dit is de anti-smartphone

Drie jaar lang werkte de Amerikaanse ingenieur Justine Haupt (34) in alle rust aan haar perfecte telefoon. Maar toen ze het resultaat afgelopen week op haar website plaatste, crashte die al spoedig door de enorme toeloop van bezoekers. Beelden van haar ‘Rotary Cellphone’ gingen de wereld over, en Haupt verscheen overal in de media om uitleg te verschaffen.

Want wat is de bedoeling van dit apparaatje dat werkt op 3G en eruitziet als een kruising tussen de telefoon van je oma en een mobieltje van vijftien jaar geleden? In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken, is de draaischijftelefoon geen nostalgische gadget, benadrukte Haupt. Je moet het eerder zien als een ‘anti-smartphone’, een draagbare telefoon die is teruggebracht tot de essentie, en die alleen doet waarvoor een telefoon ooit werd uitgevonden: bellen.

Alle functies waarmee Steve Jobs de wereld in 2007 verblijdde ontbreken: het apparaat heeft geen touchscreen, geen menu, en je kunt er niet mee internetten, appen of sms-en. De enige toegevingen die Haupt deed zijn sneltoetsen en een kleine display aan de achterzijde, waarop je je gemiste oproepen kunt zien.

De Rotary Cellphone komt voort uit Haupts afkeer van de smartphone en de ‘hyperconnectiviteit’ die deze met zich meebrengt. Voorheen had ze zelf al een eenvoudige klaptelefoon, maar die ging haar niet ver genoeg. ‘Ik wilde laten zien dat je een perfect bruikbare telefoon kunt hebben die zo ver van een touchscreen afstaat als mogelijk, en die op een bepaalde manier functioneler kan zijn.’

Ook houdt Haupt als ingenieur niet van apparaten waarover ze geen controle heeft en waarvan ze de werking niet begrijpt. De Rotary phone laat zich eenvoudig uit elkaar halen en repareren.

Haupts grootste probleem was om het toestel zo handzaam te maken dat het in haar broekzak paste. De grote belangstelling voor haar ontwerp verklaart ze uit het feit dat ‘veel mensen mijn frustratie over de smartphones delen’. Of ze de Rotary Phone ook als eerste telefoon gaat gebruiken? ‘Ik hoop het. We zullen zien hoe het gaat.’

fd.nl/futures/1335320/dit-is-de-anti-...
Bijlage:
voda
0
Onverwacht vertrek Hamers duur grapje voor ING

Over het vertrek van Ralph Hamers als bestuursvoorzitter bij ING is al veel geschreven. Vorige week woensdag maakte ING INGA€9,51-3,73% bekend dat Hamers overstapt naar de prestigieuze Zwitserse bank UBS. Media besteedden veel aandacht aan de gevolgen voor 's mans salaris.

Maar het begon allemaal die woensdag aan het einde van de middag. Toen maakte de bank aan obligatiehandelaren bekend de emissie van een achtergestelde lening (voor de liefhebbers: een AT1-instrument) af te blazen. En wel wegens 'informatie die naar de uitgever (ING, red.) is gekomen, die moet worden bestudeerd'. Dat was op de valreep, want de potentiële beleggers hadden zich al ingeschreven.

Raadsels
Die informatie bleek het vertrek van Hamers te zijn. De beurskoers van de grootste financiële instelling van de Benelux ging woensdag al 3,8% naar beneden op het door raadsels omgeven afblazen van de emissie, om 's anderendaags, toen de reden bekend was, slechts lichtjes bij te trekken.

Van de achtergestelde obligatie werd enkele dagen niets meer vernomen, maar maandag was het zover: ING waagde een nieuwe poging om het ding, genoteerd in dollars, te plaatsen bij beleggers. Inderdaad, de dag waarop markten wereldwijd in mineur waren omdat de coronabesmettingen in Italië bewezen dat Europa niet immuun is voor het dodelijke virus.

Vermoedelijk ligt het aan de algehele marktomstandigheden dat ING de obligatie nu veel ongunstiger moet prijzen. Dat is in elk geval de mening van deskundigen die zijn geraadpleegd door Bloomberg. Al is het ook mogelijk dat het deels aan ING zelf ligt, aangezien de uitgevende instelling voorlopig zonder bestuursvoorzitter zit - de koersgevoeligheid van dat nieuws was immers de reden om de emissie vorige week stil te leggen.

Dun boek
Hoe het zij, beleggers stonden minder te trappelen voor de obligatie dan vijf dagen eerder. Toen hadden beleggers zich, vlak voor ING aan de noodrem trok, ingeschreven voor $11 mrd — terwijl ING veel minder nodig had. Van dat gigantische orderboek was maandag nog maar $3,5 mrd over. Nog steeds meer dan genoeg voor de $750 mln aan stukken die ING uiteindelijk heeft geplaatst.

Maar de verminderde populariteit heeft wel gevolgen voor de prijs. ING moet nu 4,875% rente betalen. Terwijl vorige week nog een prijs werd genoemd van 4,625%, ofwel een kwart procent minder. Volgens het vakblad Global Capital had de uiteindelijke rente zelfs nog wel een tandje lager uit kunnen komen.

Al met al kost het onverwachte vertrek van de bestuursvoorzitter ING dus een kwart procent van $750 mln, ofwel een kleine $1,9 mln per jaar, en dat tot ten minste 2029. Oftewel ongeveer het salaris van de topman, waarover zoveel te doen is geweest.

fd.nl/beurs/1335808/onverwacht-vertre...
voda
0
Opnieuw bonje om verkoop van Amsterdamse afvalverwerker AEB

Een poging van door de gemeente Amsterdam aangestelde crisismanager Koos de Vink om het noodlijdende afvalbedrijf AEB zelf te kopen is door het stadsbestuur getorpedeerd. De Vink heeft daarop zijn functie bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) neergelegd. Hij wil nu vanaf de zijlijn proberen de hoofdstedelijke afvalverwerker alsnog te kopen. Dat blijkt uit informatie in handen van het Financieele Dagblad.

Het conflict met De Vink is een nieuw hoofdstuk in de soap rond de Amsterdamse afvalverwerker. Problemen in de bedrijfsvoering van AEB mondden afgelopen zomer uit tot een nationale crisis in de afvalverwerking. De directie van AEB zag zich genoodzaakt om een aantal ovens uit te zetten. Op dat moment kon de directie naar eigen zeggen niet meer instaan voor de veiligheid van het personeel. Deze ingreep leidde direct tot grote capaciteitsproblemen bij afvalbedrijven elders in het land. En de Amsterdamse afvalverwerker bivakkeerde ondertussen wekenlang financieel op rand van de afgrond.

Puin ruimen

Het Amsterdamse stadsbestuur stelde De Vink aan om puin te ruimen. Ook moest De Vink AEB klaarstomen voor een verkoop. Een half jaar later wil De Vink nu zelf een bod uitbrengen op de afvalverwerker. Maar het stadsbestuur is van mening dat een bod van De Vink vanwege zijn voorkennis een eerlijk verkoopproces in de wielen zou rijden.

In een brief in handen van het FD blijkt dat Amsterdam alleen verder wilde met De Vink aan het roer als hij 'per direct' zijn aanmelding op lijst van geïnteresseerden intrekt. Ook eist Amsterdam dat De Vink verklaart dat hij 'direct noch indirect' deelneemt 'binnen enig biedende partij'. De gemeente heeft nog niet gereageerd op vragen van het FD.

De Vink laat in een reactie aan het FD weten 'zeer verbaasd' te zijn over de opstelling van de gemeente. Het was voor hem reden om per direct zijn functie bij AEB neer te leggen. Of dat de weg vrij maakt om nu alsnog mee te bieden, is een vraag die hij niet kan beantwoorden, laat hij weten. 'Dat moet u aan de gemeente vragen. Maar ik kan u verzekeren dat ze nog niet van mij af zijn.'

Management buy-out

Het plan van De Vink om AEB over te nemen, kan volgens hem rekenen op brede steun van het personeel. De afgelopen maanden is er volgens de crisismanager hard gewerkt om AEB weer op de rit te krijgen. Daarbij is er vertrouwen ontstaan in het management. 'Dat geldt niet alleen voor het personeel, maar ook voor de klanten van AEB.'

De Vink stelt verder dat hij een investeerder heeft gevonden die ook wil instappen. De vuilverbranding bij AEB is goed voor 1% van de CO2-uitstoot in Nederland. Met het geld van de investeerder kan AEB die uitstoot verder terugdringen, zegt hij.

Koos de Vink werd in augustus benoemd tot puinruimer bij AEB. In eerste instantie versterkte hij de raad van commissarissen, niet veel later werd hij toegevoegd aan de directie. De Vink werd bekend als grootaandeelhouder en topman van het voormalige beursfonds De Nederlanden Compagnie, een uitzender van financiële, juridische en ICT-specialisten. Na de verkoop van dat bedrijf in 2008 aan Adecco, heeft De Vink daar €24 mln aan overgehouden. Ook eerder al is De Vink een man in bonis, onder andere door de verkoop van een accountantskantoor.

Voorwaarden voor aanblijven

De Vink en de Gemeente Amsterdam waren sinds februari in gesprek over een herbenoeming. De Vink zou in eerste instantie positief tegenover verlenging hebben gestaan, melden diverse betrokkenen.

Uit de informatie die in handen is van het FD blijkt dat de aandeelhouder en de raad van commissarissen graag De Vink wilden herbenoemen, mits aan een aantal voorwaarden werd voldaan. Zo mocht de interim-ceo niet direct of indirect betrokken zijn bij, of 'faciliterende diensten' leveren aan, biedende partijen.

De Vink is niet de eerste ondernemer die zijn neus stoot bij een overname van AEB. De firma Beelen deed ook al een poging, maar daarvoor ontbrak politieke steun in de hoofdstad. Afvalverwerker HVC, eveneens in publieke handen, wees na korte tijd Amsterdamse avances om te komen tot een fusie van de hand.

Inmiddels draait AEB weer op volle sterkte en 'met zwarte cijfers', zo is de claim. Toch schrijft De Vink over de 'nog immer fragiele staat van de onderneming'. In de jaarrekening van 2018 stelde de directie al dat het voor het nog niet afgeronde boekjaar 2019 een verlies na belastingen verwacht van ongeveer €84,5 mln.

fd.nl/ondernemen/1335931/opnieuw-bonj...
voda
0
Video: Ook in tijden van paniek kansen op beurs

(ABM FN-Dow Jones) Volgens beleggingsspecialist Wubbe Bos van online broker LYNX biedt de beurs ook in tijden van paniek kansen. Bos zet een aantal van deze zogenaamde 'crisis aandelen' op rij.

www.youtube.com/watch?v=EFo3Ifa0-kI

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Warpen van A naar B

In sciencefiction is het al decennia de normaalste zaak van de wereld: warpen. Een ruimteschip spurt hierbij sneller dan het licht van het ene zonnestelsel naar het andere. Moet te doen zijn, zegt onderzoeker Joseph Agnew.

Het lastige aan warpen is dat het indruist tegen twee van de belangrijkste natuurkundige wetten die we al jaren als wáár aanvaarden: de relativiteitstheorie van Einstein en het gegeven (of misschien de aanname?) dat de snelheid van het licht de maximaal haalbare snelheid is, het absolute maximum.

Dus ja, dat gaat 'm niet worden. Toch?

Misschien wel. Zo nu en dan staat er een wetenschapper op die mogelijkheden ziet om warpen van de wereld van de fictie naar de realiteit te halen. Joseph Agnew heet het meest recente voorbeeld. Hij is van de universiteit van Alabama en hij werkt bij het Propulsion Research Center.

Hij borduurt voort op de theorie van de Mexicaanse natuurkundige Miguel Alcubierre; hij kwam in de jaren negentig al met een verhaal dat warpen logisch en mogelijk maakt binnen de context van de bestaande natuurkundige wetten (zie kader).

Joseph Agnew is gefascineerd geraakt door het voorspellende karakter van veel sciencefiction; de mobiele telefoon, tablets, virtual reality en hologrammen. Als veel van dat soort technologieën bewaarheid worden, waarom zou warpen dat niet mogelijk worden, redeneerde hij. Vervolgens stuitte hij op het onderzoek van zijn Mexicaanse voorganger.

Vooral de ontdekking van zwaartekrachtgolven in 2015 is een grote stap, vindt Agnew.

Dat lijkt eigenlijk best op de warp drive die Alcubierre beschreef en dat komt gewoon voor in de natuur. Volgens hem is het ‘slechts’ een kwestie van onderzoek en experimenteren om een dergelijk mechanisme onder gecontroleerde omstandigheden te creëren.

Hoe concentreer je bijvoorbeeld de energie die nodig is om zo’n golf te laten ontstaan en hoe controleer je dat? Dit onderzoek kun je in kleine brokken opsplitsen, waardoor het haalbaar wordt, stelt Agnew.

Zeg nou zelf, de mensheid heeft wel gekkere dingen gedaan, nietwaar?

--------------------------------------------------------------------------

De warp van Alcubierre

Een ruimteschip rekt in de theorie van Miguel Alcubierre ruimte-tijd aan de achterkant van het schip uit en perst deze aan de voorkant samen om zo een soort golf te creëren. Jezelf óp deze golf voortbewegen noemen we warpen. Op deze manier reis je niet sneller dan het licht (want dat laten de natuurkundige wetten niet toe) maar laat je deze golf van ruimte-tijd zélf sneller dan het licht bewegen. Dat zou wel (moeten) kunnen.

fd.nl/futures/1336746/warpen-van-a-na...
Bijlage:
voda
1
Brits onderzoek: ‘Autobanden produceren tot 1000 keer meer fijnstof dan benzine- en dieselmotoren’

Banden en remmen vormen de belangrijkste bron van verkeersgerelateerde deeltjesemissies, zo blijkt uit Brits onderzoek. Die slijtage is veel groter dan gedacht - tot wel 1.000 keer meer dan het fijnstof dat wordt veroorzaakt door verbrandingsmotoren.

Erik Kouwenhoven 09-03-20, 05:00 Laatste update: 12:01

Moderne benzine- en dieselmotoren zijn schoner dan ooit tevoren, ook al omdat ze zijn voorzien van fijnstof-filters die de meeste deeltjes afvangen. Maar daarmee is het probleem van het wegverkeer niet verholpen. Sterker nog: een tot nu toe nauwelijks onderkend probleem blijkt vele malen groter dan voorzien, zo blijkt uit onderzoek van Emission Analytics, een onafhankelijk Brits onderzoeksbureau dat hiertoe samenwerkte met het gerenommeerde Duitse blad Auto Motor und Sport.

Lees ook
Hoe bandenslijtage via de zee op je bord belandt
‘Banden en remmen veroorzaken de helft van alle fijnstof’

Emission Analytics rustte een 2011 VW Golf uit met de goedkoopste banden op de markt, laadde de auto vol tot het maximale laadvermogen en testte de auto gedurende 320 kilometer bij hoge snelheden over een bochtige route met gemiddelde asfaltkwaliteit. Dit resulteerde in een totaal verlies van 1.844 gram op de vier banden, wat overeenkomt met 0,58 gram per kilometer. Ter vergelijking: de huidige uitlaatgaslimiet voor fijne stofdeeltjes is 4,5 milligram per kilometer. Daarmee verloren de banden dus tot 1.000 keer meer rubber dan er uit de uitlaat mag komen.

17 miljoen kilo
Wel bestaat bandenslijtage meestal uit deeltjes met een diameter groter dan 10 micrometer (PM10). Fijnstof uit de uitlaat - met name van benzinemotoren - is daarentegen meestal kleiner en daarmee schadelijker voor de gezondheid. Autobanden stoten volgens Emission Analytics echter ook microdeeltjes uit door het feit dat deeltjes verdampen door de hitte in de banden. Hoeveel dat precies is, wordt niet gemeld in het onderzoek.

Eerder was al bekendgemaakt dat in Nederland elk jaar 17 miljoen kilogram slijtstof van autobanden in het milieu terechtkomt. Daarvan komt een miljoen kilogram in het oppervlaktewater terecht en ongeveer evenveel als fijnstof in de lucht. Volgens de onderzoekers zal het probleem de komende jaren waarschijnlijk alleen maar toenemen vanwege de populariteit van SUV's en de opkomst van de elektrische auto. ,,Elektrische auto's zijn zwaarder door hun accupakketten en hoe zwaarder een auto, des te groter de bandenslijtage", aldus Emission Analytics.

Kijk hier waarom Nederland een stikstofprobleem heeft:

www.ad.nl/auto/brits-onderzoek-autoba...
voda
0
Run op staatsobligaties met 0 procent rente

Gepubliceerd op 10 maart 2020 10:36 | Views: 2.262

DEN HAAG (AFN) - De interesse in obligaties van de Nederlandse staat was dinsdag flink groter dan het aanbod. Op een uitgifte van nieuwe schuldpapieren, waarmee de overheid tot 6 miljard euro wilde ophalen, was voor 14 miljard euro ingetekend. Dat maakte het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën (DSTA) bekend.

Het gaat om een lening met looptijd tot 15 juli 2030 en coupon van 0 procent. Met de lening wilde de overheid tussen de 4 miljard en 6 miljard euro ophalen.
voda
0
Beloning topvrouw Wolters Kluwer loopt op tot 8 miljoen euro

Gepubliceerd op 11 maart 2020 12:53 | Views: 2.981

Reacties (9)

Wolters Kluwer 17:35
62,18 -0,78 (-1,24%)

ALPHEN AAN DEN RIJN (AFN) - Topvrouw Nancy McKinstry van dataleverancier Wolters Kluwer heeft afgelopen jaar ruim 8 miljoen euro betaald gekregen. Dat was fors meer dan een jaar eerder, toen ze 4,7 miljoen euro opstreek. McKinstry geldt al jaren als de best betaalde topbestuurder in de AEX.

Het basissalaris van McKinstry was afgelopen jaar ruim 1,3 miljoen, wat iets hoger was dan in 2018. Daar kwam aan bonussen voor het behalen van kortetermijndoelen nog eens ruim 1,6 miljoen euro bij en als bonus voor behaalde langetermijndoelen een aandelenpakket ter waarde van 4,6 miljoen euro. Daarmee bestaat ongeveer vier vijfde van haar beloning uit bonussen. In 2018 viel het loon van McKinstry lager uit omdat te weinig betaalde loonbelasting van ruim 3 miljoen euro van de jaren ervoor werd verrekend.

McKinstry verdient aanzienlijk meer dan financieel directeur Kevin Entricken van Wolters Kluwer. Hij kreeg vorig jaar in totaal 4,6 miljoen euro, tegen net geen 4 miljoen euro een jaar eerder. Entrickens loon bestaat voor zo'n twee derde uit bonussen.

www.iex.nl/Nieuws/ANP-110320-195/Belo...
Bijlage:
voda
0
Verkoop van afvalcentrale AEB uitgesteld

De verkoop van Afvalenergiebedrijf Amsterdam (AEB) is uitgesteld tot de zomer. Dat melden wethouders Victor Everhardt (Financiën, D66) en Marieke van Doorninck (Duurzaamheid, GroenLinks) dinsdag aan de gemeenteraad. Er is meer tijd nodig om de verkoop voor te bereiden. Het is nog onduidelijk wie het aan AEB gekoppelde stadswarmtebedrijf Westpoort Warmte overneemt. Dat meldt energienieuwswebsite Energeia.

Begin dit jaar besloot de gemeente Amsterdam als aandeelhouder van AEB om het bedrijf te verkopen. Daar ging een lang conflict aan vooraf. Dat ontstond afgelopen zomer, toen vier van de zes afvalverbrandingslijnen van twee afvalcentrales noodgedwongen stilgelegd werden. De veiligheid kon niet langer gegarandeerd worden. Dat veroorzaakte een nationale afvalcrisis en een mogelijk tekort aan warmte in de winter. Restwarmte uit afvalverbranding van AEB is de hoofdbron van het stadswarmtenet in het noordwestelijke gedeelte van de stad.

Complexe situatie

Sinds november draaien de installaties weer volledig, maar de gemeente heeft inmiddels besloten om het nog altijd financieel wankele bedrijf te verkopen. Deze dinsdag kondigen de verantwoordelijke wethouders aan dat een definitief besluit wordt genomen in de zomer, terwijl eerder de maanden april en mei werden genoemd. Er moet meer onderzoek worden gedaan over hoe het bedrijf ervoor staat, voordat het de markt op kan. Daarnaast is het plotselinge vertrek van ceo Koos de Vink reden voor uitstel.

Verkoop brengt een complexe situatie met zich mee voor het stadswarmtebedrijf Westpoort Warmte (WPW). Als hoofdbron van warmte voor het net is AEB voor 50% aandeelhouder van WPW; de andere 50% is in handen van energiebedrijf Vattenfall, dat ook de warmtelevering aan aangesloten consumenten op zich neemt.

fd.nl/ondernemen/1338351/verkoop-van-...
voda
0
Snel internet houdt Nederland nu overeind. Daar mag dus niets mis mee gaan

Hier en daar roken de servers sinds Nederland massaal is gaan thuiswerken en –leren vanwege het coronavirus. Maar grote storingen blijven vooralsnog uit. De uitstekende digitale infrastructuur bewijst zijn waarde. Die op de been houden is nu het devies.

Veel gezinnen hebben hun huis afgelopen week ingericht tot thuiskantoor en –school. Terwijl de ouders via video overleggen met collega’s, doen kinderen hun schoolwerk met behulp allerhande apps, of hangen ze voor Netflix.

De digitale infrastructuur wordt deze dagen stevig belast, maar blijkt al dat gebel, gechat, 'gebinge' en 'gegame' vooralsnog prima te kunnen verwerken. Dat zo houden is nu de grootste uitdaging, blijkt uit een ronde langs het netwerk.

De kabels | ‘Vooral niks stuk maken’
Zeker, het is druk op de vaste netwerken van KPN en VodafoneZiggo, samen de grootste aanbieders vast internet in Nederland. Maar toch zitten de netwerken lang niet op hun max. ‘Er zijn geen uitzonderlijke pieken, zoals bij een voetbalfinale of een Formule 1-race', laat een woordvoerder van kabelaar Ziggo weten. ‘Er zit nog voldoende rek in onze capaciteit.’

De uitdaging is nu vooral het netwerk op de been houden en storingen te voorkomen. KPN en Ziggo hebben daarom alle groot onderhoud tot nader order uitgesteld. ‘Dit is niet het moment om een wijkkast na tien jaar eens te vervangen’, aldus de Ziggo-woordvoerder. ‘Het risico dat een buurt dan even zonder internet komt te zitten is te groot.’

‘Dit is niet het moment om een wijkkast na tien jaar eens te vervangen.’Woordvoerder VodafoneZiggo
Het kabelbedrijf maakte maandag ook bekend de uitrol van gigabit-internet in Rotterdam (na technische aanpassingen kan de kabel hogere snelheden aan) uit te stellen. Ziggo wil zijn monteurs beschikbaar houden voor het snel verhelpen van verstoringen, al het andere werk moet even wachten.

25%
Toename van het internetverkeer op doordeweekse dagen

78%
Stijging belverkeer bij KPN in vergelijking met een normale doordeweekse dag

Opvallend is dat nog wél volop wordt gegraven, bijvoorbeeld voor de aanleg van nieuwe glasvezelkabels. Die werkzaamheden gaan vooralsnog door, ondanks de risico’s op graafschade: het kapot trekken van kabels en leidingen, met alle gevolgen van dien.

Stoppen met graven is geen optie, blijkt uit een brief die vanuit het ministerie van Economische Zaken en het Agentschap Telecom is gestuurd aan bedrijven die graafwerkzaamheden verrichten. De economische schade voor de bouwsector zou te groot zijn. Wel worden de gravers opgeroepen extra voorzichtig te zijn 'in het belang van de continuïteit van zoveel mogelijk maatschappelijke bedrijvigheid en activiteiten'.

De knooppunten | 'Neutraliteit zorgt voor snelheid'
Ook de digitale verkeersknooppunten zoals de AMS-IX — waar het ene netwerk aan het andere netwerk wordt geknoopt — kunnen de groeiende hoeveelheid data prima aan.

20%
Vanaf 11 maart is de hoeveelheid verkeer over de AMS-IX fors toegenomen. 18 maart was er 20% meer verkeer dan dezelfde dag een maand eerder.

Omdat belangrijke knooppunten in Nederland 'neutraal' zijn, dat wil zeggen het ene verkeer geen voorrang geven op het ander, blijven allerlei bedrijven goed bereikbaar. ‘In Duitsland is dat een ander verhaal’, legt Rudolf van der Berg, consultant bij telecomadviesbureau Stratix uit. ‘Daar gaat vrijwel al het verkeer via Deutsche Telekom. Wie snel bereikt wil worden, moet betalen. En wie niet betaalt, gaat via tragere verbindingen. Grote partijen zoals Netflix en YouTube zijn goed bereikbaar, maar bedrijven die minder data rondsturen niet. Organisaties die halsoverkop besloten dat hun medewerkers vanuit huis moeten werken, zijn daardoor in Duitsland slecht bereikbaar.’

In Nederland speelt dat probleem niet.

-30%
De hoeveelheid roaming (buitenlandse reizigers die in Nederland met hun mobieltje bellen) nam in de eerste dagen van vorige week met meer dan dertig procent af ten opzichte van een week eerder.

Het datacenter | 'De spullen raken op'
Datacenters zien de behoefte aan ruimte groeien. ‘Zo hebben we een klant die een platform voor videoconferencing host en die extra servers bijplaatste’, vertelt Alexandra Schless, ceo van datacenter-uitbater NorthC. Ook plaatsen bedrijven extra VPN-servers, om mensen vanaf een afstand veilig in te laten loggen op hun bedrijfsnetwerken.

Vorige week kwam de vraag naar extra ruimte volgens Schless nog vrij plotseling. ‘Maar nu zie je duidelijk dat men alvast verder vooruit kijkt. Anticiperend op volgende maatregelen breiden bedrijven hun capaciteit alvast verder uit.’

NorthC houdt zijn eigen medewerkers al enkele weken zo veel mogelijk thuis. Hostingbedrijf LeaseWeb en datacenterbedrijf BIT uit Ede werken zelfs met gescheiden teams. Individuele medewerkers krijgen elk eigen zalen toebedeeld waardoor ze elkaar niet meer tegenkomen. Klanten wordt gevraagd alleen te komen als dat echt nodig is.

Materiaal voor onderhoud is er vooralsnog genoeg. In de toekomst voorziet Stijn Koster, managing director van hostingbedrijf i3D.net wel problemen binnen de sector. ‘Ons moederbedrijf heeft ook een kantoor in China, dus wij zagen het aankomen en hebben extra ingekocht. Maar nieuwe apparatuur is bijna niet meer te krijgen’, legt hij uit. ‘Transport uit China ligt op dit moment grotendeels stil.’

De software | 'Slepen met containers '
IT-dienstverleners hebben het eveneens druk. Zo moest Heuktink ICT, de onderwijstak van de Hengelose automatiseerder Odin, overuren draaien. Zo'n 200.000 basisschoolleerlingen werken via software van het bedrijf, en doen dat dus ineens vanuit huis.

‘Het hele licentiemodel moest ervoor worden omgegooid’, legt algemeen directeur Rogier Borggreve via een webcamvergadering in Microsoft Teams uit. Veel uitgevers hadden hun licenties namelijk gekoppeld aan de IP-adressen van de school. Leerlingen die vanuit huis, en dus met een ander IP-adres, inloggen zouden daardoor geweigerd worden. ‘We hebben daar wel even stress van gehad.'

Omdat veel bedrijven sinds enkele jaren vanuit de cloud werken, zijn extra servers vaak niet nodig. Want of je nu vanuit huis of vanuit kantoor met een extern datacenter verbindt, maakt weinig uit. Als de capaciteit toch wel moet worden uitgebreid, gaat dat nu gemakkelijker. Veel software draait tegenwoordig namelijk in zogeheten 'containers' die zo van van één naar meerdere servers geschoven kunnen worden.

Maar dan de wifi...
Als in huis de verbinding dan tóch steeds wegvalt, is de kans groot dat het aan het thuisnetwerk ligt, zegt Van der Berg van Stratix. Hij doelt daarbij op een slecht werkende of verkeerd ingestelde router. ‘Tot aan de deur is het meestal goed geregeld.’ Ook dat probleem zou echter snel verleden tijd moeten zijn. Bol.com meldt dat de vraag naar wifi-versterkers de afgelopen dagen is vervijfvoudigd.

fd.nl/ondernemen/1338964/snel-interne...
voda
0
Speculant zadelt ABN Amro met nettoverlies van $200 mln op

De Amerikaanse tak van ABN Amro heeft de speculatieve posities van een klant stopgezet en als gevolg daarvan een incidenteel nettoverlies van ongeveer $200 mln (€183 mln) moeten boeken.

Dat meldt de bank donderdag voorbeurs in een persbericht. De tegenvaller is majeur. Het verlies komt neer op ruim een tiende van de jaarwinst over 2019, of 60% van het resultaat in het laatste drie maanden van vorig jaar. Niet eerder is ABN Amro Clearing Bank (AACB) tegen zo'n grote zeperd aangelopen, zo geeft een woordvoerder aan.

Beleggers zijn not amused: binnen de AEX is ABN Amro ABN:€8,36-5,67% donderdag een van de grootste dalers.

'Deze klant had een specifieke strategie bij de handel in Amerikaanse opties en futures en was niet in staat om aan de minimumvereisten voor risico- en margedekking te voldoen', stelt de bank. De extreme stress en ontwrichting op de Amerikaanse markten was hiervoor de aanleiding. 'Om verdere verliezen te voorkomen, besloot ABN Amro Clearing de posities van deze klant te sluiten.'

Ronin Capital

Welke klant ABN Amro nu met de strop heeft opgezadeld kon de woordvoerder niet zeggen. Mogelijk gaat het om Ronin Capital uit Chicago. De Amerikaanse nieuwssite CNBC meldde eind vorige week al dat deze partij niet langer aan de margeverplichtingen kon voldoen en dat beurs CME Group een noodprotocol heeft gevolgd en de portefeuille van Ronin geveild heeft.

Holy shit this is not something you'll see often
ABN had a Eur183mln loss on ONE clearing customer who was trading US options and futures
This is insane: it's on *cleared* derivatives and after using margin calls.
Expect margin calls to rise everywhere.

— JohannesBorgen (@jeuasommenulle) March 26, 2020

ABN Amro Clearing Bank (AACB), een erfenis uit de Fortis-boedel, is een relatief onbekend onderdeel van de bank. Het fungeert als schakel tussen beurzen wereldwijd, hun centrale tegenpartijen en professionele beleggers. Het garandeert onder meer voor aangesloten klanten dat zij hun geld of de beloofde stukken krijgen. Ook als de tegenpartij failliet gaat. Als die dienst wegvalt, handelt geen klant meer. AACB geeft daarnaast krediet — op basis van onderpand — aan handelshuizen. Die zetten zo een hefboom op hun eigen vermogen.

Prima track record

Historisch gezien heeft dit onderdeel van de bank een track record van lage kredietverliezen, merkt de woordvoerder op. Het brutoverlies van $250 mln (netto circa $200 mln) zal verwerkt worden in de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar.

In een reactie stelt analist Bart Jooris van DegroofPetercam dat ABN Amro benadrukt dat het deze zaak als een incident beschouwd, iets dat ze zelfs in de financiële crisis niet gezien hebben. 'Het verlies komt neer op 11% van de in 2019 gerealiseerde nettowinst. Dus dit is significant. Vooralsnog geven we de bank het voordeel van de twijfel dat dit inderdaad een incident is.' Vanwege de coronacrisis heeft Jooris overigens zijn advies en koersdoel in heroverweging genomen.

Vragen over risicomanagement

In 2015 kostte het faillissement van een klant AACB €15,2 mln. De cliënt ging kopje onder toen de Zwitserse centrale bank plotseling de koppeling tussen de euro en de Zwitserse frank losliet.

Albert Ploegh van ING noemt de problemen bij de clearingsbank in de VS 'duidelijk ongelukkig'. Hij wijst erop dat juist de clearingactiviteiten een recordkwartaal moeten hebben beleefd. Door de uitbraak van het coronavirus zijn immers de volumes en de bijbehorende commissies door het dak gegaan. Ploegh merkt op dat het echec vragen oproept over het risicomanagement bij dat onderdeel.

Doordat de activiteiten een groot kapitaalbeslag vergen, speculeert de buitenwereld overigens al jarenlang driftig over de toekomst van het onderdeel. De clearingtak is een onderdeel van de divisie Corporate & Institutional Banking, de zakenbankafdeling van ABN Amro. Bij de presentatie van de jaarcijfers in februari zei bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen nog 'de activiteiten van CIB opnieuw te gaan bekijken'.

Analisten verwachten dat de banken over het eerste kwartaal van dit jaar nog wel zwarte cijfers zullen schrijven. althans als ze aan investment banking doen. De handelsactiviteiten schragen de resultaten. Jason Kalamboussis van KBC onder schrijft die insteek, maar hij houdt na de strop bij ABN Amro rekeningen met meer grote incidentele tegenvallers als gevolg van de coronacrisis, zo schrijft hij zijn klanten.

Schikking met SEC

Anderhalve maand geleden werd bekend dat ABN Amro Clearing voor ruim een half miljoen euro een schikking heeft getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Hiermee werd vervolging voor het ongepast handelen met Amerikaanse aandelen in buitenlandse bedrijven, zogeheten ADR's, voorkomen.

Maar deze zaak heeft niets van doen met het verlies van de speculant als gevolg van de marktvolatiliteit door het coronavirus, benadrukt de zegsman van de bank.

fd.nl/ondernemen/1339378/speculant-za...
voda
0
Zuidasdok mogelijk 1 miljard euro duurder en later klaar

Gepubliceerd op 26 maart 2020 20:17 | Views: 0

DEN HAAG (ANP) - De werkzaamheden aan het grootschalige Zuidasdok-project in Amsterdam gaan mogelijk 1 miljard euro meer kosten en nog langer duren. Dat concludeert een commissie die heeft onderzocht of het infraproject in de huidige vorm moet doorgaan, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer.

Zuidasdok is een project van het Rijk, de provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam. Het zorgt er onder andere voor dat een deel van de ringweg A10 bij de Zuidas onder de grond verdwijnt en dat er extra ov-voorzieningen bijkomen.

Vorig jaar liet het kabinet een commissie onder leiding van oud-VVD-minister Sybilla Dekker onderzoek doen naar nut en noodzaak van het bouwproject. Dit nadat de ontwerpfase al meermaals vertraging had opgelopen. Dekker concludeert nu dat het project in volle omvang door moet gaan, omdat er anders te veel verkeersopstoppingen zullen ontstaan.

Complex

Omdat de opdracht in de huidige opzet te complex is, meent Dekker dat het beter is om gehele opdracht in kleinere pakketjes op te delen. De laatste opdracht wordt in een ruwe schatting pas tussen 2032 en 2036 opgeleverd. Dat is op zijn vroegst pas vier jaar later dan aanvankelijk gepland.

Het financieel tekort dat daarmee gepaard gaat zal tussen de 700 miljoen en 1 miljard euro liggen. De bedrijven die werken aan het project, waaronder bouwbedrijf Heijmans, eisten in oktober vorig jaar nog een half miljard extra wegens de vertraging.

Bemiddelaar

Onenigheid over de duur en de kosten van het project zette de samenwerking tussen verschillende partijen dusdanig onder spanning dat er zelfs "escalatiegesprekken" gevoerd moesten worden. Een professor van de TU Delft werd ingezet als bemiddelaar.

Van Nieuwenhuizen laat weten dat de adviezen van Dekker "integraal" zijn omarmd door de verantwoordelijke bestuurders.
DeZwarteRidder
0
Huishoudens zien miljarden verdampen door coronacrash

Nederlandse huishoudens zijn naar schatting samen meer dan 15 miljard euro aan effecten kwijtgeraakt sinds 20 februari de beurskoersen in duikvlucht naar beneden gingen als gevolg van de corona-uitbraak.
Ton Voermans 30-03-20, 10:58 Laatste update: 11:09

Hoeveel geld precies is verloren door huishoudens, is niet bekend. De Nederlandsche Bank heeft voor het laatst eind 2018 onderzoek gedaan naar het effectenbezit van particulieren. Toen hadden huishoudens voor 36 miljard euro aandelen in bezit en voor nog eens 46 miljard euro belegd in Nederlandse beleggingsfondsen. Een op de zeven huishoudens belegt in aandelen of obligaties.

Volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) werd beleggen de afgelopen jaren steeds populairder, mede vanwege de lage spaarrente. De VEB schat dat particuliere beleggers 25 tot 30 procent van hun vermogen in aandelen kwijt kunnen zijn geraakt. ,,Het is een heel ongebruikelijke situatie’’, zegt VEB-directeur Paul Koster. ,,Dit is uniek, vooral ook omdat de oorzaak de gezondheid is en niet de economie.'' Hij stelt dat de markt zoekende is en niemand goede modellen heeft om enig inzicht te krijgen in het koersverloop.

Beginnen

Ondanks de verdampte miljarden lijkt er momenteel veel belangstelling onder particulieren om juist nú te beginnen met beleggen. ,,We krijgen veel hits op onze website bij de vraag hoe je moet beginnen.’’ De koersen zijn laag, de crisis is ingegeven door corona en niet door een slechte economie, dus nu is de tijd om in te stappen, redeneren aspirant-beleggers.

,,Stap niet in één keer in. Doe dat nou stap voor stap met kleine bedragen. Bedenk dat je nooit koopt op de bodem en nooit verkoopt op de piek. Beleggen doe je voor de langere termijn. Er zit altijd een vorm van risico in. Beleg nooit met geld dat je op korte termijn nodig kunt hebben. En doe het nóóit met geleend geld.’’

Bij de VEB komen telefoontjes binnen van radeloze mensen die in acute geldnood zitten. ,,Als je voor een ton aandelen kocht met geleend geld en de waarde van je portefeuille is met 30 procent gedaald, krijg je binnen 24 uur een telefoontje van de bank of je per direct even bij wilt storten, want de bank wil zeker weten dat het geld terugkomt.’’
DeZwarteRidder
0
Staatsloterij moet aankoopbedrag loten terugbetalen
Updated 16 min geleden
1 uur geleden in FINANCIEEL

DEN BOSCH (ANP) - De Staatsloterij moet een loterijdeelnemer het aankoopbedrag van een groot aantal loten terugbetalen. Dit heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag besloten. Samen met de proceskosten gaat het om een bedrag van 8000 euro.

Het gaat om loten die de man had gekocht tussen 2000 en 2008. De Hoge Raad besliste vijf jaar geleden dat de Staatsloterij in die periode misleidende mededelingen had gedaan over de winkansen. Naar aanleiding daarvan begon de man een zaak tegen de Staatsloterij om het aankoopbedrag van zijn loten uit die periode terug te krijgen. Eerder gaf de rechtbank in Limburg hem geen gelijk, waarop hij in hoger beroep ging.

Aannemelijk

De man betoogde bij het hof dat als de Staatsloterij hem wel de juiste informatie had gegeven, hij geen loten had gekocht. Het hof noemt dat aannemelijk. De Staatsloterij heeft drie maanden de tijd om cassatie in te stellen tegen dit besluit.

De Staatsloterij weet nog niet of zij naar de Hoge Raad stapt. Een woordvoerder van de Nederlandse Loterij, waar de Staatsloterij onder valt, zegt: „We vinden de uitspraak onbegrijpelijk. We gaan daarom de uitspraak eerst zorgvuldig bestuderen.”
DeZwarteRidder
0
Schuldeisers Hema in aanval tegen eigenaar Boekhoorn
1 uur geleden in FINANCIEEL

AMSTERDAM - De schuldeisers van HEMA bereiden zich voor op een harde confrontatie met Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn.

Zij willen voorkomen dat zij een aanzienlijk deel verliezen van de 750 miljoen euro die zij aan de winkelketen hebben geleend, schrijft Het Financieele Dagblad op basis van ingewijden.

Zakenman Boekhoorn is bereid nieuw kapitaal in Hema te steken als de schuldeisers een offer brengen. Maar obligatiehouders vrezen dat Boekhoorn de coronacrisis aangrijpt om hen af te schepen. Om de schade te beperken groeperen ze zich. Woensdag kiest de grootste groep obligatiehouders, goed voor 600 miljoen euro aan schuld, een adviseur die hen gaat bijstaan in het gevecht met Boekhoorn, zeggen ingewijden tegen de krant.

Volgens het FD is de tijd schaars. Hema moet volgende week 9 miljoen euro aan rente betalen. Het bedrijf liet weten dat het aan deze verplichting zal voldoen. In juni moet Boekhoorns investeringsvehikel Ramphastos een lening van 50 miljoen euro aflossen. Obligatiehouders rekenen er op dat er voor die tijd een voorstel voor alle schuldeisers ligt. De HEMA-obligaties zijn met name in handen van institutionele beleggers. Volgens gegevens van Bloomberg gaat het onder andere om Robeco, Nordea en Invesco, aldus het FD.
voda
0
Roman Shipwrecks Unearthed at a Serbian Coal Mine

Uryadovy Courier reported that coal miners in Serbia recently dug up an unexpected surprise: three probable Roman-era ships, buried in the mud of an ancient riverbed for at least 1,300 years. The largest is a flat-bottomed river vessel 15 meters long, which seems to have been built with Roman techniques. Two smaller boats, each carved out from a single tree trunk, match ancient descriptions of dugout boats used by Slavic groups to row across the Danube River and attack the Roman frontier. The Kostolac surface mine lies near the ancient Roman city of Viminacium, once a provincial capital and the base for a squadron of Roman warships on the Danube River. When the Roman Empire ruled most of Southern Europe, the Danube or one of its larger branches flowed across the land now occupied by the mine. The three ships lay atop a 15-meter deep layer of gravel, buried under seven meters of silt and clay, which preserved them for centuries in remarkably good condition—or did until the miners' earthmoving equipment dug into the steep slope to excavate for the mine.

The large ship had a single deck with at least six pairs of oars, along with fittings for a type of triangular sail called a lateen sail. It would have carried a crew of 30 to 35 sailors, and apparently it had a lengthy career: traces of repairs to the hull suggest a ship with some miles under it. Iron nails and other iron fittings held the ship's timbers and planks together, and they've survived for centuries thanks to the silt and clay that sealed the ship away from oxygen and microbes.

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
DeZwarteRidder
0
Reggeborgh schikt 20 jaar durende ruzie over 183 miljoen euro met Nina Storms-Brink

Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van de familie Wessels, heeft na twintig jaar de ruzie met Nina Storms-Brink, de oprichtster van internetprovider World Online, bijgelegd. Beide partijen hebben hun geschil over 183 miljoen euro geschikt, meldt Quote.
Gerben Kuitert 17-04-20, 19:58

Het conflict gaat terug tot de geruchtmakende beursgang van internetprovider World Online in 2000. Die beursgang leverde Reggeborgh circa een half miljard euro op, want wijlen Dik Wessels behoorde met Reggeborgh tot de aandeelhouders van het eerste uur bij World Online. Na de beursgang liep het echter helemaal mis tussen Brink enerzijds en Wessels en diens schoonzoon Henry Holterman anderzijds.

Onenigheid over bonus

Er was onenigheid over verschillende zaken. Onder meer een bonus van 1,5 procent van de aandelen van World Online, die door Holterman zou zijn beloofd aan Brink. De oprichtster zelf had vlak voor de beursintroductie, die 12 miljard opbracht, haar aandelen al verkocht voor 6 dollar per stuk. Ze verkocht ze aan Reggeborgh, aan de familie die eigenaar is van het Zwitserse chemieconcern Sandoz en aan het Amerikaanse fonds Baystar. Nog geen drie maanden later waren diezelfde aandelen 43 dollar per stuk waard.

Authenticiteit mail betwist

Die vroegtijdige verkoopactie van Brink zorgde nadien voor veel trammelant. Brink kwam met een mail op de proppen waarin haar de bonus wordt beloofd, omdat ‘dankzij jou de IPO (beursintroductie) een daverend succes wordt’. De mail zou door Holterman zijn geschreven, maar de authenticiteit ervan werd betwist door Holterman en de zijnen. Bovendien zou de claim zijn verjaard, maar het gerechtshof in Den Bosch oordeelde in 2017 dat Nina Storms-Brink de centen waar ze recht op dacht te hebben toch mocht proberen binnen te harken. Dat is nu kennelijk gedeeltelijk gelukt.

Getuigenverhoren

Quote stuitte althans op een tussenvonnis uit februari van dit jaar, waarin het Hof besloot dat de stichting die namens Storms-Brink procedeert in de loop van dit jaar een reeks getuigen mocht horen. Die verhoren hadden tussen april en september dit moeten plaatsvinden, maar zo ver heeft Reggeborgh het dus niet laten komen.

In de minne opgelost

Dik Wessels zelf heeft nooit veel willen zeggen over de affaire. De in 2017 overleden bouwtycoon bromde vier jaar terug in deze krant, dat ‘Brink over van alles en nog wat liegt’ en daar bleef het bij. Henry Holterman, directeur van Reggeborgh: „We hebben het in de minne opgelost. Daar is iedereen blij mee na al die jaren. Wij hebben afgesproken niet over details en bedragen te praten.”
Wijlen Dik Wessels meldde in 2016 in TC Tubantia, dat ‘Nina Brink liegt over van alles en nog wat.’
hirshi
0
Kom naar de grote stad en zie.
Geloof Mark Rutte niet want hij leeft onder een steen.
Ik kan het weten, anders wie.
Afstand houden doet er geen.

Een anderhalve meter economie of een anderhalve meter samenleven.
Rutte’s moeder veilig in een tehuis met bescherming
Goed bedoelde politieke prietpraat is het om het even.
Intussen zien we hoe geruimd wordt in bejaarde kring

Het gele hesje heeft plaats gemaakt voor de oranje fiets.
Treur niet want waar koopt Jan Burger zijn groente en fruit.
Just Eat en Ahold na het sluiten van de weekmarkt zegt de belegger iets
Nu het oude volk uitgedund wordt kan de pensioenleeftijd omlaag zegt de flapuit

Helaas, de rekening van de solidariteitsafpersing komt gestaag.
Daarover wordt om wille van Jan Burger niet gepraat en dat is laag.
3.401 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,67  -9,40  -1,06%  18:05
 Germany40^ 17.824,60 -1,12%
 BEL 20 3.796,92 -1,47%
 Europe50^ 4.942,16 -0,85%
 US30^ 37.795,25 +0,26%
 Nasd100^ 17.739,67 +0,26%
 US500^ 5.057,99 -0,06%
 Japan225^ 38.523,62 -0,45%
 Gold spot 2.394,01 +0,46%
 EUR/USD 1,0632 +0,06%
 WTI 84,83 -0,27%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Avantium +5,13%
FASTNED +2,27%
Air France-KLM +2,00%
DSM FIRMENICH AG +1,84%
CM.COM +1,69%

Dalers

ArcelorMittal -6,90%
Aperam -6,68%
JUST EAT TAKE... -4,85%
SBM Offshore -4,17%
RANDSTAD NV -3,69%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront