Ordina Beheer « Terug naar discussie overzicht

Ordina - Maart 2020

456 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 ... 19 20 21 22 23 » | Laatste
Pierre1
0
Vanmorgen in het FD.

Investeerder Main Capital koopt Twentse softwareontwikkelaar
'Deze markt vraagt om spelers die moderne technologie aanbieden. De digitalisering zet zich door bij overheidsinstanties', zo stelt Charly Zwemstra, grondlegger en managing partner bij Main, maandag in een telefonische toelichting.
'Deze markt vraagt om spelers die moderne technologie aanbieden. De digitalisering zet zich door bij overheidsinstanties', zo stelt Charly Zwemstra, grondlegger en managing partner bij Main, maandag in een telefonische toelichting.

Exxellence Groep ontwikkelt software voor gemeenten en semipublieke instanties en telt ruim honderdtwintig klanten in Nederland.

De automatiseerder uit Hengelo moet snel opschalen door overnames en de strijd aangaan met grote partijen als Centric en Pinkroccade.

De koper van Exxellence, de Haagse investeerder Main Capital, maakt zich weinig zorgen over het coronavirus en de dip op de financiële markten.

Het Haagse investeringshuis Main Capital neemt voor bijna €10 mln automatiseerder Exxellence Groep over en reserveert nog eens een veelvoud van deze som voor aanvullende overnames. Het Twentse Exxellence moet op termijn ten minste vijfhonderd medewerkers gaan tellen en concurreren met grote gevestigde partijen als Centric en PinkRoccade.

Main Capital, dat zo'n €1 mrd in beheer heeft, krijgt met Exxellence een IT-onderneming in handen die zich toelegt op software voor gemeenten en waterschappen. Ook woningcorporaties en zorginstellingen behoren tot de klanten. Afnemers zijn onder meer de gemeenten Utrecht en Tilburg.

'Deze markt vraagt om spelers die moderne technologie aanbieden. De digitalisering zet zich door bij overheidsinstanties', zo stelt Charly Zwemstra, grondlegger en managing partner bij Main, maandag in een telefonische toelichting.
Invloed van corona

De consternatie die het coronavirus veroorzaakt op de financiële markten, heeft geen direct effect op het investeringsbeleid van Main Capital. De overname van IT-onderneming Exxellence Groep is maandag gewoon volgens plan afgerond. Maar bij toekomstige deals kunnen de kaarten anders liggen. 'Als de financiële projecties neerwaarts worden bijgesteld, heeft dat uiteraard invloed op de waardering van bedrijven', zegt Charly Zwemstra, topman van Main Capital.

Hij wijst met name op softwaremakers die de industrie bedienen. 'Iedereen wordt voorzichtiger als de budgetten omlaag gaan en er veel onzekerheid heerst.' De waarderingen van beursgenoteerde bedrijven zijn daarbij voor de private investeerder een leidraad. 'Wij bewegen tot op zekere hoogte mee met het beursklimaat. Gaan daar de multiples omlaag, dan gaan wij mee.'
Coronavirus

De uitwaaiering van het coronavirus en de dip op de financiële markten zijn voor de investeerder geen reden om van de deal af te zien. Ook de prijs is onveranderd gebleven; de onderhandelingen met de twee oprichters van Exxellence waren ook al vergevorderd. 'Wij hebben zeker even bij de coronacrisis stilgestaan', verklaart Zwemstra. 'Maar wij denken dat de behoefte aan software en onlinetoepassingen groter zal worden in tijden dat fysiek contact minder gewenst is. Automatisering is dé oplossing als instellingen hun poorten moeten sluiten. Burgers kunnen zaken blijven afhandelen en hoeven niet naar een loket op het gemeentehuis.'

Daarom ziet hij IT-bedrijven die zijn gericht op overheden, gezondheidszorg en digitaal onderwijs als onverminderd aantrekkelijke sectoren.

Exxellence Groep, waar nu ruim honderd mensen werken, moet in de visie van Main Capital in hoog tempo opschalen. De investeerder is op dit moment al in gesprek met drie soortgelijke bedrijven die voor overname in aanmerking komen. 'We denken in zes maanden één à twee aanvullende acquisities te doen.'

Doel is in vijf tot acht jaar te groeien naar een jaaromzet van €75 mln à €100 mln. Nu ligt deze op €8,5 mln à €10 mln, gebaseerd op de begroting voor het lopende jaar.
Voorbeeld is Roxit

De investeerder wil Exxellence laten expanderen naar het voorbeeld van Roxit. Main Capital kocht dat bedrijf eerder op, breidde het uit via overnames, en verkocht het uiteindelijk met een stevige winst door aan het Noorse softwarehuis Visma. Ook Roxit bedient vooral lagere overheden en groeide met de toevoeging van vijf soortgenoten. Bij de verkoop aan de Noren, een jaar geleden, had deze IT-groep een waarde van ver boven de €100 mln. Het was de grootste klapper die de investeerder in zijn zeventienjarig bestaan maakte.

Main wil met Exxellence, opgericht in 2001, hetzelfde kunstje nog een keer laten zien. Dat het om een concurrent gaat van Roxit, lijkt geen beletsel. Met Visma zijn geen restrictieve afspraken gemaakt, laat Zwemstra weten. 'Wij zijn als investeerder niet beperkt in onze speelruimte. We hebben de handen vrij om een nieuwe IT-groep van de grond te tillen.' Exxellence wordt ook geen 'precieze kopie' van Roxit, al komt het wel dicht in de buurt, aldus de topman van Main.
Oprichters blijven aan boord

Main verwerft in Exxellence een belang van 90%. De resterende 10% blijft in handen van de twee oprichters en directeuren, Michel Veenhuis en Harco Wesselink.

In totaal zijn er in Nederland zo'n veertig softwareontwikkelaars actief die lagere en semioverheden bedienen. Samen zijn ze goed voor een jaaromzet van ettelijke honderden miljoenen euro's.
analyse_A3CD
0
Hieruit blijkt maar weer, dat Centric en Pinkroccade in de afgelopen decennia, niet efficiënt en effectief hebben geopereerd! Zijn mijn inziens teveel verweven met het ambtelijk apparaat, waardoor de slagkracht wat verloren lijkt te gaan en dit soort investeerders/bedrijven een kans krijgen!
ToniPantaloni
0
Ik vind een IT-organisatie die zelf een 'product' in huis heeft in de vorm van software, toch anders dan een IT-organisatie die 'kennis' in huis heeft. Volgens mij is die laatste veel minder interessant voor de Visma's van deze wereld om over te nemen. Die willen een product-portfolio breed aanbieden.

Maar goed, misschien heb ik wat teveel hersencellen weggespoeld met de carnaval vorige week ;)
[verwijderd]
0
Ja, dat is hier al ettelijke keren becommentarieerd, dus dit kan er ook nog wel bij!?
pietje-2005
0
Zo ! Gesupporterd op het grrroene laken; hier ook mooi grroen gebleven, geluukkig !!
Succes
geldverdubbelaar
0
Het is nu gebleken dat de tijdelijke daling een storm in een glas water is geweest we gaan binnenkort de € 3.- zien
dewarmehand
0
Slotcall: Spel op de wagen
Door Niels Koerts op 3 maart 2020 18:00

Uitgelicht;Het Damrak
De sterke aandelen komen vandaag bovendrijven. ASML (+3,6%), Wolters Kluwer (+2,7%) en Galapagos (+3,5%) gaan zo'n twee keer zo hard omhoog als de AEX.
Alle financials blijven zwaar achter.

Ordina (+4,5%) ligt er ook als een dijk bij.
hvasd2
0
Handel in Ordina keert terug naar ouderwetste proporties. Maar dan wel bij een flink hogere koers !
dewarmehand
0
Schepen die de Port of Rotterdam aandoen, kunnen met het nieuwe online boekingssysteem eenvoudig een gegarandeerde ligplaats boeken. Drie keer raden wie dit systeem heeft gerealiseerd.

www.ordina.nl/cases/ordina-realiseert...

Ordina voor een slimme haven.
nvt
1
quote:

pietje-2005 schreef op 4 maart 2020 09:05:

Mooi in de plus, weer, op dit Jupiler-dagje ;-)
Succes
Gelijk heb je.Een corronaatje zou ik ook niet nemen.
Pink.
dewarmehand
0
hvasd2
0
Net als gisteren weer een bestens spike omhoog. Van vandaag van 2,41 naar 2,46 en gisteren van 2,43 naar 2,49..
456 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 ... 19 20 21 22 23 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 1 jan 0001
Koers 0,000
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 0,000
Laag 0,000
Volume 0
Volume gemiddeld 0
Volume gisteren 0

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront