Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Tot hoever zakt de olie prijs?

5.449 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 ... 269 270 271 272 273 » | Laatste
voda
0
Rusland niet akkoord met productieverlaging OPEC - media

(ABM FN-Dow Jones) Rusland is niet akkoord gegaan met het voorstel van oliekartel OPEC om de olieproductie met nog eens 1,5 miljoen vaten per dag te verlagen. Dit schreef The Wall Street Journal vrijdag op basis van bronnen.

Donderdag kwam het kartel overeen de productie met 1 miljoen vaten per dag te verlagen, mits de partnerlanden ook de productie met 0,5 miljoen vaten zouden beperken.

Er was al de nodige twijfel of Rusland hiermee akkoord zou gaan.

En als Rusland afhaakt, dan zal Saoedi-Arabië vermoedelijk ook niet willen verlagen.

De vergadering tussen het kartel en de partnerlanden vanmiddag is volgens de bronnen uitgesteld.

De kartelleden zouden volgens The Wall Street Journal hopen dat Rusland momenteel spierballentaal bezigt, maar dat Moskou uiteindelijk toch akkoord gaat.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Dow Jones Newswires 2020 All rights reserved.
voda
0
'Geen deal over productieverlaging tussen OPEC en Rusland'

Gepubliceerd op 6 maart 2020 16:28 | Views: 182

Royal Dutch Shell A 16:22
18,68 -0,99 (-5,01%)

WENEN (AFN/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC heeft geen deal kunnen sluiten met Rusland over een verdere verlaging van de olieproductie om zo de olieprijzen te stutten, die door de uitbraak van het nieuwe coronavirus flink zijn ingezakt. Dat meldden afgevaardigden van de OPEC vanuit Wenen.

Donderdag werd nog bekend dat de landen van de OPEC de productie met 1,5 miljoen vaten per dag zouden verlagen. Vrijdag werden gesprekken gevoerd met partners van het kartel, in het bijzonder Rusland. Moskou zou niet bereid zijn om mee te doen met een productieverlaging waar Saudi-Arabië, als belangrijkste lid van de OPEC, op aandringt.

De olieprijzen gingen verder omlaag door het nieuws. De prijs van een vat Amerikaanse olie kelderde 7,5 procent tot 42,50 dollar en Brentolie werd 7,2 procent goedkoper op 46,48 dollar per vat.
voda
0
OPEC+ gesprekken eindigen zonder deal

(ABM FN-Dow Jones) De OPEC is er niet in geslaagd om Rusland te overtuigen van een additionele productieverlaging om de gevolgen van de corona-uitbraak te bestrijden. De OPEC+ vergadering in Wenen is vrijdag dan ook geëindigd zonder een deal, meldden officials binnen het kartel.

De Saoedische olieminister Abdulaziz bin Salman sprak van een spijtige dag.

Donderdag stelde Saoedi-Arabië voor om de output met nog eens 1,5 miljoen vaten per dag in te perken, bovenop de bestaande afspraak van 1,2 miljoen vaten per dag die tot eind maart loopt.

Van die 1,5 miljoen vaten zou het kartel het leeuwendeel van 1,0 miljoen vaten op zich nemen en partners als Rusland zouden de productie met de overige 0,5 miljoen vaten moeten verlagen. OPEC wilde deze afspraak handhaven tot zeker het eind van 2020.

Vrijdag werd duidelijk dat Rusland niet akkoord ging met het voorstel. In een verklaring zei OPEC+, zoals het kartel en de partners worden aangeduid, dat men blijft praten over een oplossing om de oliemarkt in balans te brengen. Het is niet duidelijk wanneer een nieuwe bijeenkomst wordt gehouden. Een reguliere vergadering vindt plaats in juni.

De weigering van Moskou kan grote gevolgen hebben voor de alliantie tussen de OPEC en Rusland.

Na het bekend worden van de mislukte gesprekken, kelderde de prijs voor een vat West Texas Intermediate met 8 procent en werd een vat Brent zelfs 9 procent minder waard.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs maakt duikeling

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag stevig gedaald. Op een slot van 41,28 dollar werd een vat West Texas Intermediate ruim 10 procent minder waard. Het was de sterkste eendaagse daling van de olieprijs sinds 2014.

De OPEC is er niet in geslaagd om Rusland te overtuigen van een additionele productieverlaging om de gevolgen van de corona-uitbraak te bestrijden. De OPEC+ vergadering in Wenen eindigde vrijdag zonder een deal.

Donderdag stelde Saoedi-Arabië nog voor om de output met nog eens 1,5 miljoen vaten per dag in te perken, bovenop de bestaande afspraak van 1,2 miljoen vaten per dag die tot eind maart loopt.

Van die 1,5 miljoen vaten zou het kartel het leeuwendeel van 1,0 miljoen vaten op zich nemen en partners als Rusland zouden de productie met de overige 0,5 miljoen vaten moeten verlagen. OPEC wilde deze afspraak handhaven tot zeker het eind van 2020.

Vrijdag werd duidelijk dat Rusland niet akkoord ging met het voorstel.

De weigering van Moskou kan gevolgen hebben voor de alliantie tussen de OPEC en Rusland, volgens marktstrateeg Helima Croft van RBC. Ze vraagt zich af of het verstandig was om zoveel macht te geven aan een land dat geen formeel lid is van het kartel en ook geen grote last wilde dragen bij het inperken van de productie.

Volgens analist Marshall Steeves van IHS Market lijkt er voorlopig een einde gekomen aan de samenwerking van de OPEC en Rusland.

"De Russische aanpak lijkt te zijn om de prijzen zover te laten dalen dat [Amerikaanse] schalieproducenten worden uitgeknepen", aldus de marktanalist.

In een verklaring zei OPEC+, zoals het kartel en de partners worden aangeduid, dat men blijft praten over een oplossing om de oliemarkt in balans te brengen. Het is niet duidelijk of en wanneer een nieuwe bijeenkomst wordt gehouden. Een reguliere vergadering van de OPEC staat gepland voor juni.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Saoedi-Arabië stuurt aan op prijzenoorlog oliemarkt - media

(ABM FN-Dow Jones) Saoedi-Arabië is van plan de olieproductie vanaf april op te voeren tot ruim boven de 10 miljoen vaten per dag, terwijl de olieprijzen omlaag gaan. Dit meldde persbureau Bloomberg dit weekend op basis van ingewijden.

In de afgelopen maanden pompte 's werelds grootse olie-exporteur 9,7 miljoen vaten per dag op, maar na het aflopen van de productie-afspraken van OPEC+ eind maart, gaat dit aantal ruim boven de 10 miljoen vaten uitkomen, volgens de bronnen.

Afgelopen week slaagde Saoedi-Arabië er niet in om nieuwe productie-afspraken af te dwingen. Als voornaamste lid van de OPEC stelde het voor om de output met nog eens 1,5 miljoen vaten per dag in te perken, bovenop het huidige aantal van 1,2 miljoen vaten per dag.

Partner Rusland, dat tot nu toe alle productie-afspraken steunde, voelde hier echter niets voor en zo lijken ook de huidige inperkingen na maart niet te worden verlengd.

Volgens Bloomberg gaat staatsoliebedrijf Aramco zijn productie daarom vanaf eind maart maximaliseren om zijn marktaandeel te beschermen. Ook de prijzen gaan omlaag, waarmee een mondiale prijzenoorlog ontstaat.

Vanaf april verlaagt Aramco de olieprijzen voor Azië met 4 tot 6 dollar per vat, citeert het persbureau zijn bronnen, en voor de VS met 7 dollar per vat. Het is voor het eerst in 20 jaar dat Saoedi-Arabië zijn olieexportprijzen zo sterk verlaagt.

Het aandeel van staatsoliebedrijf Aramco, dat eind vorig jaar debuteerde aan de beurs in Saoedi-Arabië, daalde zondag stevig na het nieuws en kwam daarmee voor het eerst sinds de beursgang onder de uitgifteprijs uit van 32 Riyal per aandeel.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beurzen Midden-Oosten hard onderuit door gekelderde olieprijs

Gepubliceerd op 8 maart 2020 13:55 | Views: 10.348

RIYAD (AFN/BLOOMBERG) - De aandelenmarkten in het Midden-Oosten gingen zondag hard onderuit door de sterk gedaalde olieprijzen. De olieprijzen zijn gekelderd door het mislukken van een deal rond productiebeperking tussen oliekartel OPEC en Rusland. Daarnaast hangen de zorgen over de negatieve impact van het nieuwe coronavirus boven de beurzen in het Midden-Oosten.

Vrijdag konden de OPEC, onder leiding van Saudi-Arabië, en Rusland geen overeenkomst bereiken over een verdere productieverlaging om zo de olieprijzen te stutten. Moskou weigerde mee te doen met de plannen van de OPEC om verder te snijden in de productie. Saudi-Arabië zou nu van plan zijn om de olieproductie fors te verhogen terwijl de prijzen voor zijn olie scherp worden verlaagd. Riyad zou daarmee een prijzenslag willen ontketenen op de oliemarkt om zo zijn marktaandeel te beschermen.

De beurs in Riyad ging meer dan 8 procent omlaag. Het aandeel van het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco verloor bijna 9 procent en zakte daarbij voor het eerst onder zijn introductiekoers van de beursgang in december. In Koeweit, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Bahrein, Israël en Oman waren ook rode cijfers op de koersenborden te zien.
voda
0
Olieprijzen flink gedaald door Saoedisch-Russisch conflict

De olieprijs is met 20 procent gedaald nadat Saoedi-Arabië bekendmaakte de prijzen naar beneden te doen vanwege een conflict met Rusland. Op de beurzen in Azië, die al geopend zijn, kost een vat ruwe olie ongeveer 30 euro, afhankelijk waar de olie vandaan komt.

Buitenlandredactie 09-03-20, 02:43 Laatste update: 05:55

Het oliekartel OPEC en Rusland wisten niet tot een vergelijk te komen over het beperken van de olieproductie. Daarop besloot Saudi-Arabië flink meer te gaan produceren en de prijzen omlaag te gooien. De prijsdaling is de grootste sinds het begin van de Golfoorlog in 1991.

Zondag gingen de beurzen in het Midden-Oosten al flink onderuit door de mislukte onderhandelingen.

www.ad.nl/buitenland/olieprijzen-flin...
voda
0
Saudische stap veroorzaakt historische prijsval olie

Gepubliceerd op 9 maart 2020 08:11 | Views: 0

RIYAD (AFN/AFP/RTR) - De olieprijzen zijn met bijna 30 procent gedaald nadat Saudi-Arabië besloot de vraagprijs voor zijn olie te verlagen. Bovendien kondigde het land aan in april flink meer te gaan produceren. Daarmee willen de Saudi's Rusland dwingen alsnog akkoord te gaan met een door oliekartel OPEC voorgestelde productieverlaging.

Amerikaanse olie was maandagochtend rond 08.00 uur net iets meer dan 30 dollar per vat waard, op 30,03 dollar. Brent-olie kost 33,79 dollar per vat. Vorige week lagen de prijzen nog boven de 50 dollar per vat.

Die prijs vonden de meeste olieproducerende landen al aan de lage kant en binnen de OPEC werden daarom afspraken gemaakt voor een productieverlaging om de prijs te stutten. Rusland, dat geen lid is van de OPEC maar de laatste jaren wel regelmatig afspraken maakt met het kartel over de productie, zag daar echter niets in. Met de stap lijkt Saudi-Arabië Rusland op de knieën te willen dwingen.

Zondag gingen de beurzen in het Midden-Oosten al flink onderuit door de mislukte onderhandelingen.
voda
0
'OPEC+ verrast de markt, maar anders dan voorzien'

Gepubliceerd op 9 maart 2020 08:05 | Views: 1.274

Royal Dutch Shell A 06 mrt
18,51 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - De marktvooruitzichten voor olie zijn voor het hele jaar veranderd, nu Saudi-Arabië verrassend een prijzenoorlog ontketende. Marktkenners van ING concluderen dat oliekartel OPEC en andere landen als Rusland met de zogeheten OPEC+- vergadering over het al dan niet verlagen van de olieproductie om de prijzen te stutten de markten weten te verrassen. Dat deden ze echter op een andere manier dan verwacht.

Na het klappen van het overleg was Saudi-Arabië er als de kippen bij om zijn verkoopprijs voor olie aanzienlijk te verlagen, met een stevige daling van de olieprijzen tot gevolg. In een nieuwe raming houdt ING rekening met een olieprijs in het tweede kwartaal van dit jaar van rond de 30 dollar per vat, waar dat voor het mislukte overleg door de OPEC+-landen nog 56 dollar per vat was.

In de gesprekken met de olieproducerende landen was het volgens ING vooral zaak om Rusland binnenboord te houden. Maar Moskou had geen trek meer in verdere beperkingen nadat ze zich eerder wel achter productiebeperkingen schaarden. Vooral omdat Rusland niet verder marktaandeel wil verliezen aan de Verenigde Staten. Op de middellange termijn zou de Russische strategie om druk uit te oefenen op de VS kunnen weken, maar op de lange termijn is de impact volgens ING onzeker.

Impact op productie

Volgens ING heeft Rusland een break-even olieprijs van ongeveer 50 dollar per vat nodig, terwijl de Saudi's daar 80 dollar per vat voor nodig hebben. De kenners denken verder dat de lagere prijzen waarschijnlijk een impact zullen hebben op de productie, met name uit de VS. Maar dit effect zal waarschijnlijk pas later in het jaar en in 2021 op de markt worden gevoeld.

Een vat Amerikaanse olie kostte maandag voorbeurs ruim 30 procent minder op 28,85 dollar en Brent werd 27,5 procent goedkoper op 32,86 dollar.
voda
0
Beursblik: terugval olieprijs naar begin 2016 dreigt

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
BP PLC
4,5995 0,00 0,00 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)
BP PLC
£ 3,952 0,00 0,00 % London Stock Exchange
Equinor ASA
NOK 137,45 0,00 0,00 % Oslo Bors
Royal Dutch Shell -A-
18,51 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell -A-
£ 15,995 0,00 0,00 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) Nu oliekartel OPEC en diens partners, met name Rusland, niet tot een akkoord zijn gekomen over het inperken van de productie en daarmee het verband OPEC+ uiteen dreigt te vallen, kan de olieprijs mogelijk terugvallen naar de niveaus van begin 2016. Dit stelden analisten van Berenberg maandag in een olierapport, waarin het ook aangaf dat het niet op een dividendverlaging bij BP, Royal Dutch Shell of Equinor rekent.

Saoedi-Arabië wilde de productie met nog eens 1,5 miljoen vaten inperken, maar Rusland weigerde hiermee akkoord te gaan. Ook kwamen OPEC+ niet tot een verlenging van de huidige productiebeperking van 2,1 miljoen vaten per dag. Deze afspraak loopt op 1 april af.

Saoedi-Arabië, dat zaterdag de prijzen al stevig verlaagde, dreigt nu om vanaf april de olieproductie op te voeren en daarmee zou de oliemarkt kunnen terugvallen naar begin 2016, toen het oliekartel ook niet tot overeenstemming wist te komen over productiebeperkingen en de olieprijs daalde naar 28 dollar per vat. Deze prijsdaling had tot gevolg dat de Amerikaanse olieproductie scherp afnam.

Uiteindelijk, zo benadrukte Berenberg, was de gemiddelde olieprijs in 2016 nog altijd 45 dollar per vat.

Overigens verwacht Berenberg niet dat per 1 april de productie direct weer met 2,1 miljoen vaten zal stijgen, aangezien veel olielanden met de nodige problemen kampen. In de komende maanden, zo voorzien de analisten, zullen er ongeveer 1,5 miljoen vaten bijkomen, vooral dankzij een productieverhoging in Saoedi-Arabië.

Berenberg sluit ook niet uit dat de agressieve opstelling van Saoedi-Arabië een poging is om Moskou weer aan de vergadertafel te krijgen.

Ondanks alle tegenwind op de oliemarkt, voorziet Berenberg niet dat BP, Royal Dutch Shell of Equinor het dividend over 2020 zullen verlagen.

"Bedrijven kunnen hun investeringen verlagen en hun gearing op korte termijn verhogen om het dividend te kunnen betalen", aldus de analisten. Wel verwacht Berenberg dat de inkoop van eigen aandelen zal worden opgeschort en het dividend mogelijk weer in aandelen zal worden betaald, indien de tegenwind op de oliemarkt tot in 2021 zal aanhouden. Maar hiermee houdt Berenberg geen rekening. De zakenbank verwacht dat het om een tijdelijke verstoring gaat.

Koersdalingen bieden volgens Berenberg dan ook "interessante koopmomenten", maar geduld met dergelijke beleggingen is wellicht wel vereist, waarschuwden de analisten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
[verwijderd]
0
Wat een bende.
Is SA olie zo duur en dus verliesgevend al zo lang?
Wie heeft de goedkoopste olie tegenwoordig?
voda
0
Beursblik: nare verrassing OPEC

(ABM FN-Dow Jones) OPEC+ wist dat het met een verrassing moest komen, wat er ook gebeurde, maar in plaats van een scherpere productiebeperking dan voorzien, plofte de zaak. Dit zei analist Warren Patterson van ING maandag.

"De mislukte deal betekent dat we een prijzenoorlog kunnen verwachten", aldus de analist, wijzend op de vlotte reactie van Saoedi-Arabië die dit weekend al de prijzen fors neerwaarts bijstelde.

"Dit verandert de marktverwachtingen voor de rest van het jaar", aldus Patterson, die zijn raming voor de olieprijs in het tweede kwartaal "significant" verlaagde naar circa 30 dollar per vat.

Overigens ziet ING voor WTI aan het einde van dit jaar wel weer een prijs van 40 dollar per vat en voor Brent van 45 dollar. Dat was eerder evenwel respectievelijk 58 en 65 dollar.

Geen beperking meer

OPEC en dienst partners perkten de productie al met 2,1 miljoen vaten per dag in. Deze deal loopt op 1 april af en Saoedi-Arabië wilde dat deze zou worden verlengd tot het einde van het jaar. En het wilde hier ook nog eens 1,5 miljoen vaten bovenop doen tot het einde van 2020. En daarvoor moest Moskou wel "aan boord" zijn. "Duidelijk een gok", aldus de analist, en die mislukte.

"Rusland wil niet verder verlagen", constateerde Patterson, omdat het niet nog meer marktaandeel wil verliezen aan de Amerikaanse schalieproducenten. Op de middellange termijn zal dit vermoedelijk lukken, maar op de lange termijn is dit onzeker.

Ook de vorige keer dat OPEC dit probeerde, kwamen de Amerikaanse schalieproducenten sterker en efficiënter terug, bracht Patterson in herinnering.

En een lagere olieprijs zal ook in Moskou tot zorgen leiden, waarschuwde ING.

Nu er geen verlenging komt van de deal om de productie in te perken, betekent dit dat vanaf 1 april olielanden de productie weer mogen opvoeren.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beursblik: na klap olieprijs weinig neerwaartse risico's meer

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft maandag de ramingen voor de olieprijs neerwaarts bijgesteld, nadat oliekartel OPEC en Rusland vrijdag niet tot een akkoord wisten te komen, maar denkt niet dat de olieprijs vanaf het huidige niveau nog veel zal dalen.

"Wij verwachten dat de OPEC alsnog met haar partners in gesprek gaat om tot een soort akkoord te komen", zei energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

Hij verlaagde zijn taxatie voor een vat Brent per eind eerste kwartaal van 60 naar 40 dollar. En voor het tweede kwartaal ging de raming van 55 naar 48 dollar.

Voor heel 2020 rekent Van Cleef nu op een olieprijs van 49 dollar, waar hij eerder nog uitging van 58 dollar.

Inmiddels zitten de prijzen op het dieptepunt van 2016 en "denken we dat nog verder neerwaarts risico beperkt is", aldus Van Cleef.

Mocht de OPEC+, dat wil zeggen het kartel en zijn partners, in de komende weken niet tot een akkoord weten te komen, dan zullen de olieprijzen langer laag blijven, voorspelt ABN AMRO.

Een herstel van de olieprijs zal dan volgens Van Cleef moeten komen van een afnemende olieproductie in de VS. En het kan even duren, zo waarschuwde de analist, alvorens de correctie in de Amerikaanse olieproductie zichtbaar wordt, "en de olieprijzen de weg naar herstel weer kunnen inslaan".

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'Afname vraag naar olie vanwege coronavirus'

Gepubliceerd op 9 maart 2020 11:00 | Views: 169

Royal Dutch Shell A 10:51
16,04 -2,47 (-13,32%)

PARIJS (AFN) - De vraag naar olie daalt dit jaar als gevolg van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Na de Chinese economie worden nu ook andere landen geraakt. Bovendien is de vraag naar reizen ingezakt. Dit alles treft de vraag naar olie, meldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandelijkse rapport over de oliemarkt.

De organisatie denkt dat er dit jaar vraag is naar 99,9 miljoen vaten per dag, een afname van 90.000 vaten per dag ten opzichte van vorig jaar. In februari ging het IEA nog uit van een groei van de vraag naar olie met 825.000 vaten per dag.

De uiteindelijke situatie hangt af van de ontwikkeling van de uitbraak en hoe snel de verspreiding tot staan kan worden gebracht. Het IEA heeft een worst-case-scenario van een afname van 730.000 vaten per dag. Als de coronacrisis snel wordt opgelost, voorziet het agentschap een stijging van de vraag met 480.000 vaten per dag.

Overigens is de recente prijsval op de oliemarkten nog niet meegenomen in de ramingen van het IEA. De olieprijzen zijn maandag met meer dan een vijfde gedaald nadat Saudi-Arabië besloot de vraagprijs voor zijn olie te verlagen. Bovendien kondigde het land aan in april flink meer te gaan produceren. Daarmee willen de Saudi's Rusland dwingen alsnog akkoord te gaan met een door oliekartel OPEC voorgestelde productieverlaging.
voda
0
IEA ziet coronavirus vraag naar olie drukken

(ABM FN-Dow Jones) De uitbraak van het coronavirus in China en de verspreidingen vervolgens over de hele wereld, heeft de vraag naar olie geraakt. Dit stelde het Internationaal Energie Agentschap maandag in haar maandrapport.

"In de afgelopen weken heeft het coronavirus zich ontwikkeld van een Chinese gezondheidscrisis tot een mondiale noodtoestand", aldus IEA, met alle gevolgen voor de wereldeconomie.

Voor 2020 verlaagde IEA de raming voor de vraag naar olie met 1,1 miljoen vaten per dag. Het zal voor het eerst sinds 2009 zijn dat de vraag naar olie op jaarbasis zal dalen, waarschuwde IEA, met 90.000 vaten per dag door de "enorme krimp" in China. In 2019 was China nog goed voor 80 procent van de groei van de vraag naar olie, benadrukte het IEA in haar rapport.

Echter in de tweede helft van 2020 verwacht het agentschap dat de vraag naar olie weer richting het normale niveau zal gaan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Crash olieprijs zet druk op dividend van Shell

De crash van de olieprijs maandag kan niet op een slechter moment komen voor grote oliemultinationals, zoals ShellRDSA:€16,12-12,93%. De plotselinge daling van de prijs van een vat ruwe olie met ruim 30% slaat neer in een markt waar recordhoeveelheden olie worden geproduceerd, maar de vraag tegenvalt.

De huidige 'perfect storm' zet druk op dividendverplichtingen, aandeleninkoopprogramma's en lange termijninvesteringen in de sector. Het dividendrendement bij Shell is inmiddels opgelopen tot meer dan 11%.

Olie-aandelen waren al achterblijvers

Die scherpe koersdaling van maandagochtend, die voor Shell zelfs even opliep tot 22%, komt boven op een toch al zwakke beursprestatie van olieaandelen in de afgelopen jaren. Tussen begin 2018 en begin 2020 raakten de aandelen Shell en Chevron bijvoorbeeld al bijna 20% van hun waarde kwijt. Bij ExxonMobil was het verlies met bijna 30% nog groter. De breed samengestelde S&P 500-index ging in deze periode juist ruim 15% omhoog.

De malaise in de sector noopte Shell afgelopen kwartaal al zijn eerder aangekondigde aandeleninkoopprogramma 'on hold' te zetten. Het verlagen van dividend is voor Shell voorlopig niet aan de orde en echt een laatste noodoptie. Dat zou het vertrouwen van beleggers echt aantasten. Shell heeft immers het dividend nog nooit verlaagd. Althans niet sinds de Tweede Wereld-0oorlog.

'Shell zal druk op dividend weerstaan'

De crash van de olieprijs 'verhoogt de druk [op het dividend van Shell] zeker', zegt Oswald Clint, analist bij zakenbank Bernstein in een reactie. Maar hij verwacht dat Shell de druk om het dividend te verlagen voorlopig wel kan weerstaan.

'We zijn ook door 2015 - 2017 gekomen, toen veel mensen dachten dat de olieprijs lang laag zou blijven. Shell heeft toen het dividend gehandhaafd en waar nodig bedrijfsonderdelen verkocht en kosten bespaard.' Vandaag staat Shell er volgens hem beter voor en heeft het bedrijf nog wel wat flexibiliteit om de investeringen terug te schroeven en nog meer onderdelen af te stoten. Gecombineerd zou Shell zo volgens Clint zijn break-even olieprijs met $15 per vat verder kunnen verlagen tot ongeveer $35 per vat. 'Maar ik denk niet dat we jarenlang in prijzen van dertig dollar per vat kunnen blijven zitten.'

Ook ING-analist Quirijn Mulder verwacht niet dat Shell zijn dividend zal gaan verlagen. Dat is door Shell welhaast heilig verklaard, ook al was de kasuitgave daarvoor in twee van de afgelopen vier kwartalen hoger dan de nettowinst van Shell.

Nieuwe kostenbesparingen

Toen de olieprijs op $55 - $60 per vat stond was zijn verwachting dat Shell een jaarlijkse kasstroom zou kunnen realiseren van $ 40 mrd. 'Het bedrijf gaat $15 mrd kasstroom verliezen van een $25 lagere olieprijs van $ 30 per vat', schrijft hij in een commentaar.

Hoewel het de druk verhoogt, verwacht hij niet dat het dividend in gevaar is, 'maar het aandeleninkoopprogramma zou wel kunnen worden stopgezet.' Bovendien verwacht de ING-analist dat Shell nieuwe kostenbesparingen zal moeten doen die ten koste zullen gaan van de investeringen.

Bernstein verlaagde het advies voor Shell maandag als onderdeel van een sector brede afwaardering en halveerde het koersdoel voor Shell tot 3300 pence.

Shell was maandagochtend niet onmiddellijk in staat te reageren.

Torenhoog dividendrendement

Sterk dalende aandelenkoersen bij gelijkblijvende dividenden leiden inmiddels tot torenhoge dividenrendementen (dividend per aandeel als percentage van de beurskoers). Bij Shell is dat rendement maandagochtend opgelopen tot ruim 11%.

Dergelijke pay-outs zijn op langere termijn niet vol te houden. Shell heeft namelijk ook heel veel miljarden nodig om te investeren en moet zijn schulden terugdringen om binnen bepaalde kredietwaardigheidscriteria te blijven. Vorig jaar slaagde Shell er al niet in voldoende middelen over te houden om dividend te betalen, investeringen te doen en zijn schuld af te lossen. Daardoor daalde de kaspositie van Shell vorig jaar met ruim $8,6 mrd naar $18 mrd.

De pijn bij de oliemultinationals zal ook de dienstverlenende oliesector hard raken. Beleggers in SBM OffshoreSBMO:€11,79-14,38% (-13%) en FugroFUR:€5,76-19,01% (-18%) nemen daar maandag al duidelijk een voorschot op.

fd.nl/ondernemen/1337340/crash-oliepr...
voda
0
Video: Enorme koersval Shell biedt kansen

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Royal Dutch Shell - B-
15,97 -3,53 -18,10 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell - B-
£ 13,695 -2,265 -14,19 % London Stock Exchange
Royal Dutch Shell -A-
15,948 -2,562 -13,84 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell -A-
£ 13,735 -2,26 -14,13 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) De vrije val van de olieprijs zorgt voor schokbewegingen op de aandelenmarkten. Beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker LYNX geeft context aan wat hij omschrijft als ‘black monday’ voor de olieprijs. Daarnaast buigt de specialist zich over de vraag of het nu een opportuun moment is om in Shell te stappen.

www.youtube.com/watch?v=mWxU7zQ1-Ts

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'Rosneft gaat olieproductie ook verhogen'

Gepubliceerd op 9 maart 2020 12:30 | Views: 3.471

Royal Dutch Shell A 13:11
15,92 -2,59 (-13,97%)

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - Het Russische oliebedrijf Rosneft gaat zijn olieproductie vanaf april ook verhogen. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Rosneft gaat dat doen zodra de afspraken voor vermindering van de productie aflopen die oliekartel OPEC en onder meer Rusland maakten.

Rosneft zou meer olie willen gaan produceren om te groeien. Het bedrijf handelt daarmee volgens de ingewijden in het belang van zijn aandeelhouders. Rosneft zou de productie binnen twee weken met zo'n 300.000 vaten per dag kunnen verhogen.

Saudi-Arabië kondigde afgelopen weekeinde aan vanaf april meer olie te gaan produceren nu gesprekken met de Russen over een verlenging van de productiebeperking op niets zijn uitgelopen. De Saudi's verlaagden daarbij tegelijk de prijs die ze voor hun olie vragen, waardoor de olieprijs met ruim een vijfde kelderde. Kenners zagen daarin een poging om Rusland te dwingen terug te keren naar de onderhandelingstafel.
voda
0
Trump wijst olielanden en fake news aan als schuldigen aan koersdalingen

(ABM FN-Dow Jones) De ruzie tussen Saoedi-Arabië en Rusland over de olieprijs en de hoogte van het aanbod in combinatie met de verspreiding van 'Fake News' is de reden voor de val van de aandelenmarkten maandag. Dit is althans de mening van de Amerikaanse president Donald Trump.

Maar dat de benzineprijzen dalen is juist goed voor de consument, aldus Trump.

Eerder vandaag uitte Trump al zijn ongenoegen over hoe de media berichten over de corona-uitbraak in de Verenigde Staten.

"De beste beslissing was de moeilijkste van allemaal, maar wat veel levens heeft gered. Ons heel vroege besluit om reizen aan banden te leggen naar en van sommige delen in de wereld", aldus de president.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs implodeert

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag keihard gedaald, tot het laagste niveau in vier jaar. Op een settlement van 31,13 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 25 procent minder waard. Dit was de sterkste eendaagse daling sinds 1991. Brent verloor maandag 24 procent aan waarde.

Analist Hans van Cleef van ABN AMRO denkt dat de olieprijs vanaf het huidige niveau niet heel veel verder zal dalen. "Wij verwachten dat de OPEC alsnog met haar partners in gesprek gaat om tot een soort akkoord te komen", zei Van Cleef.

Vrijdag daalde de olieprijs al met 10 procent, toen de sterkste eendaagse daling in ruim vijf jaar. De OPEC wist geen overeenstemming te bereiken met Rusland over een aanvullende verlaging van de productie met 1,5 miljoen vaten per dag, bovenop de bestaande afspraak van 1,2 miljoen vaten per dag.

Nu Rusland geen nieuwe productie-afspraken steunt, lijkt de olie-alliantie tussen het land en de OPEC ook geen lang leven meer beschoren. Eind maart lopen bestaande inperkingen af en Saoedi-Arabië kondigde dit weekend het plan aan om de olieproductie vanaf april op te voeren tot ruim boven de 10 miljoen vaten per dag.

Dit ondanks de recente druk op de vraag naar olie vanwege het coronavirus. Ook de prijzen worden in april fors verlaagd, zodat staatsoliebedrijf Aramco zijn marktaandeel kan waarborgen.

Met name Amerikaanse schalieproducenten zullen veel last hebben van een prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland, denken marktkenners. Volgens analist Damien Courvalin van Goldman Sachs zorgt een Brent-olieprijs van minder dan 30 dollar voor acute financiële stress en een slinkende schalieproductie.

"De vooruitzichten voor de oliemarkt zijn nog slechter dan in november 2014 toen de vorige prijzenoorlog begon, omdat het tegelijkertijd komt met de forse afname in de vraag naar olie vanwege het coronavirus", aldus Courvalin.

Het Internationaal Energieagentschap waarschuwde maandag in haar maandrapport opnieuw dat de uitbraak van het virus in China en de verspreidingen vervolgens over de hele wereld, de vraag naar olie drukt.

Daarom komt de mondiale vraag naar olie dit jaar vermoedelijk 90.000 vaten per dag lager uit. Eerder rekende het IEA nog op een groei van de vraag naar olie in 2020.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
5.449 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 ... 269 270 271 272 273 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,79  +8,28  +0,96%  18:05
 Germany40^ 18.161,70 +1,68%
 BEL 20 3.890,71 +0,71%
 Europe50^ 5.015,49 +1,59%
 US30^ 38.504,96 +0,67%
 Nasd100^ 17.481,67 +1,58%
 US500^ 5.069,70 +1,05%
 Japan225^ 37.938,71 +0,57%
 Gold spot 2.322,53 -0,20%
 EUR/USD 1,0702 +0,47%
 WTI 83,30 +1,52%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +26,32%
BAM +4,73%
PROSUS +3,52%
ASMI +3,14%
JUST EAT TAKE... +3,10%

Dalers

RANDSTAD NV -7,22%
Akzo Nobel -6,93%
FASTNED -4,65%
NSI -3,89%
ArcelorMittal -2,65%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront