Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Wereldindex vs landenindices

1.620 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 ... 77 78 79 80 81 » | Laatste
Ed Verbeek
1
quote:

Hythloday schreef op 29 januari 2020 16:45:

Sectorfondsen bieden de mogelijkheid conjunctuurafhankelijk te beleggen of conjunctuuronafhankelijk.
ConjunctuurONafhankelijk??
Hoogstens 'minder conjunctuurafhankelijk'.
Klinkt allemaal reuze interessant, maar dat zijn gewoon de alom bekende defensieve sectoren hieronder, vanaf slot 19 februari toen de daling begon:

- SPDR MSCI World Consumer Staples UCITS ETF: -20%
- SPDR MSCI World Utilits UCITS ETF: -24%
- SPDR MSCI World Health Care UCITS ETF: -21%

Meest defensieve factor:
- iShares Edge MSCI World Minimum Volatility UCITS ETF USD (Acc): -23%

Jouw SRI 'ontdekking':
- UBS ETF (LU) MSCI World Socially Responsible UCITS ETF (USD) A-acc: -27%

'Gewoon' defensief is dus zo gek nog niet, maar zéker niet 'conjunctuuronafhankelijk'.
Tenzij je denkt dat de huidige daling niets met een alom verwachte conjunctuurdaling te maken heeft ;-)
Ed Verbeek
0
quote:

marique schreef op 15 maart 2020 15:05:

Vanaf augustus 2011 tot op heden tel ik drie perioden van flinke stijging en drie perioden van flinke daling.
In de bijlage de gemiddelde stijging en gemiddelde daling per sector.
Mooi overzichtje weer, marique.
'Gewoon' defensieve sectoren doen het het minst gek in deze tijden.
marique
0
Mutaties WW-pf per 16 mrt '20

Verkocht: Clean Energy, Global Water en Quality (gedeeltelijk)
Gekocht: Momemtum

Waarom?
Best mogelijk dat er een mooie toekomst gloort voor duurzaamheidsfondsen, maar in deze roerige tijden even niet, vrees ik.
Dan toch maar liever in de grotere etf's.

Duidelijke ommekeer van bear naar bull verwacht ik niet op korte termijn. Sell in May ...enz.
Dit wordt een verliesjaar.

ffff
0
Dat het een verliesjaar wordt en nog wel een heel zwaar verliesjaar lijkt ook mij het meest waarschijnlijk, Marique. Zelfs de dreun van 1987, de Golf Oorlog , Nine- eleven en daarna de onroerendgoedcrisis en de bankencrisis hebben er niet zo hard ingehakt. Maar tot nu toe hebben de bedrijven die al hun dividendvoornemen hebben bekendgemaakt, duidelijk geen rekening gehouden met de recente crash. Opvallend afgelopen 7 weken waren de soms erg ruime duividenduitbetalingen. Althans voorgesteld, d'r kan natuurlijk altijd weer aan gesleuteld worden. Met dat gegeven in het achterhoofd heb ik dit weekend besloten toch de aandelen op deze crash-koersen te verkopen. Die dividenden komen in pakweg een ruime vier maand mooi gespreid binnen, hetgeen dan ook weer de mogelijkheid geeft al of niet geleidelijk op deze braderiekoersen in te stappen. Het is dus ook maar een strategie, gezien de gegeven omstandigheden. Sell in May heeft dus, op dit moment zeker niet mijn voorkeur. Laat maar komen die dividenden en maar weer van voren af aan herbeginnen…

Voor wat het allemaal waard is, Marique, maar bedoeld om elkaar eerlijk te vertellen wat we doen !

Peter
[verwijderd]
0
quote:

ffff schreef op 16 maart 2020 16:49:

Met dat gegeven in het achterhoofd heb ik dit weekend besloten toch de aandelen op deze crash-koersen te verkopen.
??

Jij hebt toch helemaal geen verkoopknop?
bearishbull
0
quote:

marique schreef op 16 maart 2020 15:56:

Mutaties WW-pf per 16 mrt '20

Verkocht: Clean Energy, Global Water en Quality (gedeeltelijk)
Gekocht: Momemtum

Waarom?
Best mogelijk dat er een mooie toekomst gloort voor duurzaamheidsfondsen, maar in deze roerige tijden even niet, vrees ik.
Dan toch maar liever in de grotere etf's.

Duidelijke ommekeer van bear naar bull verwacht ik niet op korte termijn. Sell in May ...enz.
Dit wordt een verliesjaar.

Denk je niet juist dat door deze gebeurtenissen men weer beseft hoe kwetsbaar we zijn en hoe gevaarlijk te laat ingrijpen kan zijn?

Ik vanochtend onze oude vertrouwde AEX gekocht. Ishares AEX.

Mijn onderbuik gevoel zegt dat dit het laatste plukje is. Die 350 gaan we niet meer zien.

Ed Verbeek
1
quote:

ffff schreef op 16 maart 2020 16:49:

....
Zelfs de dreun van 1987, de Golf Oorlog , Nine- eleven en daarna de onroerendgoedcrisis en de bankencrisis hebben er niet zo hard ingehakt.
....
bedoeld om elkaar eerlijk te vertellen wat we doen !

Peter
Wordt zeer gewaardeerd, fff. Klasse.

Maar van 2000-2003 en 2007-2009 was de daling toch groter dan nu?
ffff
0
Ed,
Zou best kunnen, al twijfel ik. Komt wellicht omdat er DIT KEER in pakweg 6, 7 weken in no time zo'n 30 tot 35 procent verdampte. Zoiets hakt erin, maar zoals ik jou voor het weekend al vertelde: Ik heb het allemaal wel 5 keer meegemaakt. In 1987 kan ik mij echt goed herinneren, net als de GolfOorlog ( 1991 ) en Nine- eleven.( 2001) Ik vertelde hier al eens: Om 17 hr belde ABN AMRO mij op met de vraag: wat gaan we NU doen en ik weet nu nog dat ik antwoordde: Ja, NOU is het te laat.

Maar nogmaals Ed: Het is uiteindelijk iedere keer een totaal andere oorzaak: Nu dus een virus dat zo'n gigantische invloed heeft, mondiaal gezien op het economisch leven. Theoretisch moet dat te overleven zijn maar zal wel pakweg 5 jaar duren. Allemaal mijn eigen gedachten en inschattingen en dan zie ik het nut niet in om al die bedrijven waarvan je een heel klein beetje mede-eigenaar bent, weg te doen . Ik snap als geen ander dat er juist NU voor traders gouden tijden aanbreken met zo'n hectische markt en steeds weer nieuwe ontwikkelingen. Maar ik heb ook besloten om beslist geen trader te worden en de hele dag voor dat scherm te zitten. ook DAT is een keuze. hoe stom het ook klinkt, maar dat zijn belangrijke factoren voor mij om NU niet te verkopen.

Dus nogmaals: Nu jaarlijks, dus komende maanden toch de opvallende gulle dividenden innen en rustig herbeleggen. Genoeg te doen met een zwaar vermagerde portefeuille…

Peter
Wittman
0
quote:

ffff schreef op 16 maart 2020 17:32:

Ed,
Zou best kunnen, al twijfel ik. Komt wellicht omdat er DIT KEER in pakweg 6, 7 weken in no time zo'n 30 tot 35 procent verdampte. Zoiets hakt erin, maar zoals ik jou voor het weekend al vertelde: Ik heb het allemaal wel 5 keer meegemaakt.
Interessant verhaal! Voor mij is het de eerste keer dat ik zo'n crash meemaak – ik beschouw dit nu al als een belangrijk leermoment. Gelukkig beleg ik op een (zeer) lange termijn, maar mijn relativeringsvermogen wordt momenteel toch op de proef gesteld. :-)
Ed Verbeek
0
Boeiend verhaal, fff. Zo snel als het nu gegaan is, is inderdaad uniek.

"Theoretisch moet dat [invloed van corona] te overleven zijn maar zal wel pakweg 5 jaar duren."

Grappig; ik denk juist dat de invloed van Corona zelf op de economie niet zo lang duurt. De angst daarvoor lijkt nu op z'n hoogtepunt (met inmiddels dalende extra cases per dag in China, Singapoer, Hong Kong en nu ook al in Italië). Vandaar dat ik vandaag 20% - 27% winst heb genomen op mijn short posities (zie tuut tuut-draadje), m.u.v. de lang lopende puts, want ik denk wel dat er nog een financiële crisis komt.

Trouwens, je schreef: "heb ik dit weekend besloten toch de aandelen op deze crash-koersen te verkopen". Maar als de rest lees, denk ik dat je bedoelde: "heb ik dit weekend besloten toch de aandelen op deze crash-koersen NIET te verkopen". Klopt dat?
marique
0
quote:

bearishbull schreef op 16 maart 2020 17:06:

[...]

Denk je niet juist dat door deze gebeurtenissen men weer beseft hoe kwetsbaar we zijn en hoe gevaarlijk te laat ingrijpen kan zijn?
(...)
Jawel, daarom ook die twee relatief kleine en jonge duurzaamheids etf's verkocht en vervangen door een wat robuuster grote etf.

marique
0
quote:

ffff schreef op 16 maart 2020 16:49:

(...)
Sell in May heeft dus, op dit moment zeker niet mijn voorkeur. Laat maar komen die dividenden en maar weer van voren af aan herbeginnen…

Voor wat het allemaal waard is, Marique, maar bedoeld om elkaar eerlijk te vertellen wat we doen !

Peter
Ik bedoelde met Sell in May ... dat statistisch gezien de zomermaanden relatief weinig koersrendement opleveren.
Na zo'n snelle daling als recent ligt een snelle koersopleving voor de hand. Maar zeker niet voldoende om de afslachting te herstellen.

Heb vorige week Adidas gekocht, te vroeg, want nu nog eens 12% eraf. Vandaag iSh World gekocht, met klein plusje van 3% bij sluiting. Ga komende dagen beslist nog meer aankopen doen, maar in kleine stappen. Als op een en dezelfde dag alle koersen/indexen tegelijkertijd een flinke uptic maken is de bodem wellicht bereikt. Iets om in de gaten te houden.

ffff
0
Marique, Ed,

Ik heb een heel storende en verwarrende typefout gemaakt in mijn posting gistermiddag. Ik wilde posten:Met dat gegeven in het achterhoofd heb ik dit weekend besloten toch de aandelen NIET op deze crash-koersen te verkopen. Alleen dat belangrijke woordje NIET is er tussenuitgevallen en dat constateer ik nu pas bij herlezen van de postings.

Dus ik houd het op het innen van de dividenden en daar weer mee aan de slag te gaan. Maar ik wees er al op dat het natuurlijk goed mogelijk is dat gezien de omstandigheden de ruime voorgestelde dividenden toch alsnog gekort gaan worden…. En verdomd, ik heb het nog niet geschreven of Kinepolis publiceert dat ze de ruime dividenden toch niet gaat uitbetalen, Dat is voor zover ik weet de eerste.

Marique: AL mijn dipaankopen zijn, altijd maar weer , achteraf beoordeeld, te duur geweest. Maar precies dat is het risico van beleggen. Vorige week klaagde een bezoeker in de KK over gedwongen verkopen door zijn bank, waar hij met geleend geld van die bank, aandelen gekocht heeft. Wat mij betreft mogen ze die als eerste aanpakken: beleggen doe je met je eigen geld en niet met geld van de bank. En dan klagen dat de bank je aandelen verkoopt als je negatief komt te staan….

Verder Marique: In de pers vind je meer veel te hoge dipaankopen. Ik las zojuist dat een vermogende in België 30000 aandelen KBC heeft gekocht op zijn dipkoers en 1,68 miljoen uitgaf, die op dit moment 540.000 minder waard zijn…. Nogmaals: Achteraf weten we het allemaal..

En tenslotte: Opiniepeiling bij de Telegraaf. Let op: 9000 mensen doen mee en van die 9000 beleggers zegt slechts 9 procent te zullen VERKOPEN en 91 procent van die 9000 beleggers zegt of te zullen kopen of stil te blijven zitten. Ongeveer ieder de helft. En wat zien we op de beurs op dat moment: NEGATIEF : MINUS 3 procent! Oftewel die 9 procent VERKOPERS overschaduwen volkomen die 91 procent kopers en zitten-blijvers. Daar word je dus ook niet veel wijzer van.
Succes allemaal, veel sterkte! We kunnen het gebruiken.

Peter

Ed Verbeek
0
quote:

ffff schreef op 17 maart 2020 12:26:

Marique, Ed,

Ik heb een heel storende en verwarrende typefout gemaakt in mijn posting gistermiddag. Ik wilde posten:Met dat gegeven in het achterhoofd heb ik dit weekend besloten toch de aandelen NIET op deze crash-koersen te verkopen. Alleen dat belangrijke woordje NIET is er tussenuitgevallen en dat constateer ik nu pas bij herlezen van de postings.

Dus ik houd het op het innen van de dividenden en daar weer mee aan de slag te gaan. Maar ik wees er al op dat het natuurlijk goed mogelijk is dat gezien de omstandigheden de ruime voorgestelde dividenden toch alsnog gekort gaan worden…. En verdomd, ik heb het nog niet geschreven of Kinepolis publiceert dat ze de ruime dividenden toch niet gaat uitbetalen, Dat is voor zover ik weet de eerste.

Marique: AL mijn dipaankopen zijn, altijd maar weer , achteraf beoordeeld, te duur geweest. Maar precies dat is het risico van beleggen. Vorige week klaagde een bezoeker in de KK over gedwongen verkopen door zijn bank, waar hij met geleend geld van die bank, aandelen gekocht heeft. Wat mij betreft mogen ze die als eerste aanpakken: beleggen doe je met je eigen geld en niet met geld van de bank. En dan klagen dat de bank je aandelen verkoopt als je negatief komt te staan….

Verder Marique: In de pers vind je meer veel te hoge dipaankopen. Ik las zojuist dat een vermogende in België 30000 aandelen KBC heeft gekocht op zijn dipkoers en 1,68 miljoen uitgaf, die op dit moment 540.000 minder waard zijn…. Nogmaals: Achteraf weten we het allemaal..

En tenslotte: Opiniepeiling bij de Telegraaf. Let op: 9000 mensen doen mee en van die 9000 beleggers zegt slechts 9 procent te zullen VERKOPEN en 91 procent van die 9000 beleggers zegt of te zullen kopen of stil te blijven zitten. Ongeveer ieder de helft. En wat zien we op de beurs op dat moment: NEGATIEF : MINUS 3 procent! Oftewel die 9 procent VERKOPERS overschaduwen volkomen die 91 procent kopers en zitten-blijvers. Daar word je dus ook niet veel wijzer van.
Succes allemaal, veel sterkte! We kunnen het gebruiken.

Peter
- Dat van het woordje NIET vermoedde ik al (vgl onderin mijn posting 16 maart 2020 18:04)

- "te hoge dipaankopen"? Troost je, er zijn maar héééél weinig mensen die precies op de bodem aankopen. Zo goed als onmogelijk, dus dat kan ook niemand zichzelf kwalijk nemen.

- Van die opiniepeiling van de Telegraaf wordt ik toch wel wat wijzer van; volgens mij betekent dat dat we nog lang niet op de bodem zitten, want tegen die tijd zullen m.i. heel wat meer mensen zeggen dat ze zullen verkopen en dat ze daarna voorlopig niet meer te gaan kopen. Denk je niet, ffff?
ffff
0
Ed,
9 procent verkopers, dat is toch weinig. Vind ik…. ! Overigens is de negatieve uitslag van vanmorgen alweer postief, bijna 2 procent geworden, dus zou je voorbarig kunnen concluderen...Gaan de ondervraagden dan toch aan het kopen...
marique
0
quote:

Ed Verbeek schreef op 17 maart 2020 12:39:

(...)
- Van die opiniepeiling van de Telegraaf wordt ik toch wel wat wijzer van; volgens mij betekent dat dat we nog lang niet op de bodem zitten, want tegen die tijd zullen m.i. heel wat meer mensen zeggen dat ze zullen verkopen en dat ze daarna voorlopig niet meer te gaan kopen. Denk je niet, ffff?
Dat soort hapsnap onderzoek zegt helemaal niks. Je kunt stellen dat - ondanks een paar relatief kleine haperingen - de beurs al 12 jaar in een uptrend zit. Dan heb je vermoedelijk ook behoorlijk veel respondenten die nog geen diepe koersval zoals nu hebben meegemaakt. Je moet dus bij dat soort onderzoek de antwoorden van ervaren b&h beleggers niet op dezelfde hoop gooien als de antwoorden van amateur handelaars.

Heb wel eens gelezen dat met de crises van 01/02 en 07/08 veel particuliere beleggers van de beurs zijn verjaagd. Maar details hiervan in de vorm van gedegen onderzoek ken ik niet. Ervaren b&h beleggers weten dat een diepe koersval van tijd tot tijd onvermijdelijk is. Die laten zich niet zo snel van de beurs jagen.
Ed Verbeek
1
Wel grappig, zo'n dagelijkse poll. Maar wat ik bedoel, is dat een bodem pas bereikt is als de verkoopdruk het grootst is, dus als véél mensen willen verkopen. Dat bij de low van gisteren slechts 9% wilde verkopen, geeft m.i. daarom aan dat het nog niet de bodem is. Snap je die redenering?
[verwijderd]
0
Ik zie hier op de iex van de pro's ook nog veel koopaanbevelingen en zeker afraden van verkopen - waarmee je inmiddels inderdaad wel laat zou zijn.

Hen heb ik zelf maar als indicator gepakt voor bodemvissen.
Ed Verbeek
0
quote:

All4Nothing schreef op 17 maart 2020 18:52:

Ik zie hier op de iex van de pro's ook nog veel koopaanbevelingen en zeker afraden van verkopen
Oei pas op, de zgn. pro's zijn in bearmarkets juist betrouwbare contra-indicators!
Vgl. de 'paniek'-update van Tostrams op de voorpagina van gisteren (dus gingen we vandaag omhoog)
en zijn hoopvolle column van vandaag (dus kunnen we vanaf nu weer omlaag ;-)
[verwijderd]
0
Omdat 1 indicator te weinig is, is het voor de iex de volgende geworden:
Zodra AJK een deel van zijn buy&hold verkoopt & Inberg de handdoek in de ring gooit met aankoopadviezen. Ga ik long.
1.620 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 ... 77 78 79 80 81 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
866,53  +1,18  +0,14%  12:34
 Germany40^ 17.779,60 +0,05%
 BEL 20 3.817,90 +0,61%
 Europe50^ 4.934,42 +0,41%
 US30^ 37.825,07 +0,26%
 Nasd100^ 17.551,55 +0,27%
 US500^ 5.034,01 +0,29%
 Japan225^ 38.014,21 +0,72%
 Gold spot 2.382,67 +0,92%
 EUR/USD 1,0671 +0,00%
 WTI 81,24 -1,18%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +15,54%
Air France-KLM +3,42%
Alfen N.V. +3,30%
B&S Group SA +1,98%
AZERION +1,68%

Dalers

Pharming -8,07%
PostNL -5,77%
Accsys -2,84%
ASMI -2,59%
Avantium -1,74%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront