Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEX Weekend: Lockdown

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

43 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Bart Meerdink 23 maart 2020 17:39
    quote:

    theo1 schreef op 23 maart 2020 16:30:

    [...]

    Bij SARS had je dan ook de hele zaak platgelegd en dat kwam nooit naar Europa
    Nee, zo werkt het niet. De maatregelen die we nu hebben voor iedereen in Nederland zouden idealiter alleen maar de ~50000 mensen betreffen die echt in contact geweest zijn met het virus (en voor die groep zou juist veel strengere isolatie nodig zijn). De rest van Nederland, de 99,7% anderen, zou dan gewoon door kunnen draaien.

    Maar omdat we momenteel de controle kwijtgeraakt zijn over de uitbraak (ondanks alle signalen sinds begin dit jaar en het afschrikwekkende voorbeeld van Italië) moet nu *iedereen* enorm oppassen, iedereen kan het hebben.

    We hebben namelijk eind februari nog fijn carnaval gevierd met name in Brabant.

    Als je vanaf het begin goed bij de les bent (zie Taiwan, Singapore) verlies je niet de controle. Dan heb je exact zicht op wie mogelijk besmet is en wat er moet gebeuren. En de rest hoeft alleen maar heel alert te zijn.

    Dat bij de les zijn kost geld, voorbereiding, research, voorraden, productiecapaciteit. En zoals ik al aanstipte, als je daardoor succes hebt met het smoren van de uitbraak lijkt het allemaal vreselijk overdreven. Waarom konden we niet gewoon lekker allemaal met 200 op een kluitje in de kroeg carnaval vieren?

    @theo1: nee de stranden en fietspaden hoeven helemaal niet leeg. Je moet alleen afstand bewaren, zo weinig mogelijk directe contacten, handen wassen en vooral: thuisblijven als je niet 100% bent. Plus, als je ergens bent waar die 1,5m afstand niet goed lukt: wegwezen!
  2. forum rang 5 theo1 24 maart 2020 09:21
    Late reactie die vermoedelijk niemand meer gaat zien, maar toch maar even.

    Je hebt gelijk wat Hong Kong en Singapore betreft. Daar zijn ze heel alert geweest. De schrik van de vorige SARS zat er duidelijk nog goed in. Maar ik denk dat het echte probleem is dat dit virus veel besmettelijker is dan men aanvankelijk dacht. Eerst werd gezegd dat je alleen besmettelijk bent als je ziek bent. En dat blijkt dus gewoon niet waar te zijn. Bovendien moet je zien te ontdekken wie dat virus heeft. In lichte gevallen merk je er niet zo veel van, en lijkt het op een normale griep. Het was wel februari, het halve land had gewone griep.

    Carnaval viel heel ongelukkig want toen hoorde je nog zowat niks over dat hele corona. Ja, in China, maar China is ver weg. In Europa leek het allemaal met nog dagen lang met een sisser af te lopen. Logisch dat die Brabanders direct terug van wintersport carnaval gingen vieren. Wisten zij veel. Iedereen maakte zich er vooral druk om of de optochten door konden gaan omdat het hard waaide. En de deskundigen wisten even weinig. Er was toen nog maar een handjevol bekende gevallen in Noord Italië. In werkelijkheid waren er daar toen natuurlijk al veel meer gevallen.

    Wat in Europa ook iet echt helpt is het vrije reizen in de Schengenzone. Je rijdt met je auto gewoon Italië binnen en niemand die het weet. Ik ben vaak genoeg in Azië geweest om te weten dat iedereen die in en uit gaat geregistreerd wordt. Je moet zo'n formuliertje invullen in het vliegtuig en je paspoort wordt gescand. Niet alleen in politiestaten als China, ook in Thailand en ongetwijfeld ook in Singapore. In veel landen meldt het hotel ook aan de politie dat je er bent. Dat maakt het veel gemakkelijker om die inreizigers te traceren. Hier ben je ervan afhankelijk dat die zich zelf melden. En dat doen ze natuurlijk alleen als ze zelf het idee hebben dat er meer aan de hand is dan een verkoudheidje.

    En ja, puur medisch gezien zal het genoeg zijn om genoeg afstand te houden. Maar gebeurt dat ook echt op een toch wel behoorlijk drukke boulevard? Daar misschien nog net wel, maar in de bouwmarkt geloof ik daar niks van. Maar het belangrijkste is dat dat gedrag de indruk wekt dat het gewoon helemaal niet serieus genomen wordt. Dit is gewoon even niet het moment voor uitjes. Het is nu aan het volk om te laten zien dat de boodschap is overgekomen. Je lokt gewoon uit dat er van alles verboden wordt en dat je uiteindelijk helemaal de straat niet meer op mag. Wat eigenlijk dus niet echt nodig is.
  3. forum rang 5 Bart Meerdink 24 maart 2020 13:41
    @theo1, je hebt zeker gelijk dat het heel erg belangrijk is dat je zo snel mogelijk alles weet over de ziekte en de uitbraak. Ik denk dat het RIVM de zaak onderschat heeft met de te vroege conclusie dat van "niet ziek = niet besmettelijk". En van het mondkapjes advies snap ik nog steeds niets. Blijkbaar is het tekort zodanig nijpend (geweest) dat men niet durfde/durft aan te geven dat het voor iedereen nuttig kan zijn (wgs. gevaar van hamsteren). Dat tekort op zich is ook al een heel ernstige tekortkoming in de voorbereiding op een uitbraak, een uitbraak waarvoor gewaarschuwd is en iets is wat gewoon regelmatig voorkomt. Voorbehoud: ik ben wel op de hoogte maar geen 'expert'.
43 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links