Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Is aegon de volgende ?

33 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
[verwijderd]
0
Een paar jaar geleden was het bericht dat Aegon in een of andere gekke constructie zit en onder een koers van 5.50€ technische failliet zijn,wie heeft dit bericht nog?
[verwijderd]
0
quote:

Drass schreef:

[quote=YVES11]
4.27 Weldra naar de 1 en dan een split zeker
[/quote]
Ahh is onze paniekmaker weer ;) Aegon weer -6% dus valt allemaal weer mee....
4,209 -0,704 (-14,33%) 17:36

dct
0
quote:

Jab schreef:

Een paar jaar geleden was het bericht dat Aegon in een of andere gekke constructie zit en onder een koers van 5.50€ technische failliet zijn,wie heeft dit bericht nog?
had te maken met de vereniging aegon volgens mij
Mr Greenspan
0
quote:

fintech schreef:

[quote=arieos]
[quote=dct]
[quote=rubenprins]
en waarom dan wel.
[/quote]
Omdat de koers in elkaar gaat.

Nadat de aandeelhouders bij enkele bedrijven waaronder fortis hebben gezien dat het bedrijf zomaar kaal geplukt kan worden (de aandeelhouders met weinig tot niets achterlatend) is vertrouwen in aandelen van financials tot nulpunt gedaald.

Dat je als aandeelhouder risico loopt is volledig terecht. Op dit moment hebben de aandeelhouders echter nul zeggenschap over wat er gebeurd als er problemen zijn, maar lopen wel het risico.

Of klink ik nu erg zuur ;-)

gr.DCT

[/quote]
Niet zuur, maar gewoon pure onzin. Heeft niets met de vraag van Rubenprins te maken !

[/quote]

Hé lelijkerd, zie je nou wat rubenprins schrijft of begrijp je niet wat hij vraagt, n.l. om met een inhoudelijke argumenten een verklaring te geven waarom de koers onder druk staat.

Er zijn hier al genoeg draadjes waar het aan inhoudelijke discussie ontbreekt.
En met inhoudelijk bedoel ik dan dan je concrete informatie geeft over bijvoorbeeld de vermogenspositie, portfolio risico's, of en zo ja waarvoor er extra voorzieningen getroffen moeten worden, etc.

Als je dat niet kunt, heb je dus niks toe te voegen.
De echte reden is dat ze het net zo slecht doen als de voetbalclub die ze sponsoren. Je ziet hoe het met Fortis/Feyenoord is afgelopen. ;-), he lijkt daar in ieder geval wel op.

Volgens mij hebben Jab en dct gelijk. Althans dit zal wel meespelen. Enkele jaren geleden stond de koes ook enorm onder druk en moest deze inderdaad boven een bepaald niveau blijven . De vereniging met een bepaald belang in Aegon kwam anders in de problemen dacht ik. Misschien de financiële positie van deze vereniging inmiddels is veranderd, het ging destijds nog maar net goed (en toen stond de koers dus veel hoger als nu).
Aegon heeft natuurlijk ook last van belangen die snel in waarde dalen.
Lehman had volgens mij recentelijk nog een koopadvies gegeven, maar ja die adviezen zijn tegenwoordig ook niets meer waard.
[verwijderd]
0
Iedereen die het stilzwijgen vanuit Aegon beschouwt weet genoeg,Aegon gaat zoals het nu lijkt de Fortis route de koers zegt genoeg.

mvrgr jo jo
Mr Greenspan
0
Lees dit eens uit 2002 vooral bijna onderaan is interessant. Nogmaals ik weet niet of de situatie inmiddels is veranderd.
UIT FEM Business

Financieel: Cadeautje voor Aegon
Aegon had normaal gesproken tegen een aanzienlijk lagere beoordeling van Standard & Poor’s aangekeken. De Vereniging Aegon hielp de aangeschoten verzekeraar echter met twee miljard euro uit de brand.
Onlangs meldde Aegon dat volgens de Amerikaanse boekhoudmethodes er in 2002 een miljardenverlies is geleden. Dat was het gevolg van enorme goodwillafboekingen die het concern in de VS moest doen. Veel beleggers vroegen zich af of Aegon nu weer te maken kreeg met ernstige averij aan de balans. Daar is echter geen sprake van. Beleggers hoeven alleen te letten op de resultaten volgens de Nederlandse normen en volgens die maatstaf heeft de verzekeraar nog steeds een sterke balans.
Die mooie balanspositie is het gevolg van een inventieve operatie in 2002, toen grootaandeelhouder Vereniging Aegon via een unieke constructie Aegon de helpende hand toestak. Het doel was om te voorkomen dat Aegon nv tegen een lager kredietwaardigheidsoordeel op zou lopen en dat is gedeeltelijk gelukt.
De aanleiding voor die operatie was een winstwaarschuwing in juli 2002, waarmee Aegon zijn aandeelhouders schokte. De winst over heel 2002 kon wel eens 30 tot 35 procent lager uitvallen dan de winst over 2001. De oorzaken: lagere opbrengsten van de kredietportefeuille, dalende koersen op de aandelen- en obligatiemarkten en een dalende dollarkoers. Voor de financiële wereld kwam die waarschuwing als een donderslag bij heldere hemel. Aegon stond bekend als een winstmachine die voorspellingen altijd waarmaakte. Dit soort excessen hoorde daar niet bij.
Dat Aegon onder Don Shepards voorganger Kees Storm allerlei foefjes uithaalde om die regelmaat in de cijfers te krijgen, was minder bekend. Zo’n twee maanden na de winstwaarschuwing werd het jaarverslag van Aegon door een onafhankelijke jury uitgeroepen tot het slechtste van Nederland. De motivatie was duidelijk. De boekwinst die in 2002 op de verkoop van een Mexicaanse dochter werd behaald, kwam in de boeken van 2001 terecht. Verder werd een flink deel van het verlies van een miljard euro op de effectenportefeuille grotendeels gedempt door opgespaarde gerealiseerde winst uit het verleden in te zetten.
Of Aegon de reserves niet meer had om dergelijke spelletjes te spelen of dat de nieuwe topman Don Shepard de mist rond Aegon eens wilde wegblazen is niet duidelijk. In elk geval kwam hij naar buiten met een dramatische bijstelling van de winstverwachting.
Junkbonds
Er zat trouwens nog meer pijn bij Aegon waarvan financiële markten nerveus werden. Neem de obligatieportefeuille. Opeens bleek dat Aegon er een veel omvangrijkere portefeuille met junkbonds op na hield dan de meeste concurrenten. Meer dan zes miljard euro bleek belegd te zijn in deze hoog renderende, maar riskante bedrijfsobligaties. Deze effecten leken vrij risicoloos tijdens de jaren van hoogconjunctuur. Maar in het grimmige economische klimaat van 2002 waren faillissementen absoluut niet uitgesloten. De junkbonds werden opeens ervaren als tikkende tijdbommen. Het gevaar was plotseling levensgroot dat in de toekomst kredietvoorzieningen genomen moesten worden.
Onmiddellijk na de winstwaarschuwing kwam kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) in actie. De organisatie waarschuwde Aegon dat als het niet zou lukken om vóór het einde van 2002 de balanspositie aanzienlijk te versterken, een verlaging van de kredietbeoordeling onontkoombaar was. Problemen met de credit rating waren overigens niet nieuw voor Aegon. In 2000 had de verzekeraar bij S&P nog de AAA-status. Die was al afgekalfd tot AA-. De kredietbeoordelaar redeneerde nu dat Aegon door de gedaalde winstgevendheid een groter beroep op de kapitaalmarkt zou moeten doen. Dat viel volgens S&P niet te verenigen met een oordeel van AA-.
Op dat moment gingen alle alarmbellen rinkelen op het hoofdkantoor. Weer een aanpassing van het kredietwaardigheidsoordeel zou de rente op nieuw uit te geven obligaties opjagen. Een absoluut schrikbeeld voor bestuursvoorzitter Shepard.
Bij Aegon begonnen ze al snel te denken in de richting van de Vereniging Aegon, een vriendelijke grootaandeelhouder die stamde uit het coöperatieve verleden van Aegon. Door het agressief inkopen van Aegon-aandelen met geleend geld was de vereniging wel behoorlijk aan lager wal geraakt, maar volgens Shepard zat er nog genoeg in de clubkas om Aegon uit de brand te helpen.
De relatie met de vereniging was van dien aard dat er wel wat te regelen viel. In het bestuur zat een aantal Aegon-toppers en de rest bestond uit heren uit het commissarissencircuit die Aegon gunstig gezind waren. Pé Kohnstamm, de voorzitter van de vereniging zei eens in dit blad: ‘We zijn geen echte beleggingsinstelling maar een vereniging die het belang van Aegon centraal stelt.’ In die sfeer bleek het geen probleem om een reddingsoperatie op poten te zetten.
In zekere zin was het een reddingsoperatie waar beide parijten baat bij hadden. Niet alleen moest Aegon een flinke kapitaalinjectie krijgen, maar de Vereniging zelf moest ook uit de gevarenzone worden gesleept. De steeds maar dalende koers van het aandeel Aegon had de waarde van het onderpand, de aandelen Aegon die de Vereniging in haar bezit had, uitgehold. Met de banken waren afspraken gemaakt over de verhouding tussen de schuld en de waarde van de aandelen. Daar schoot de vereniging door de koersdalingen dwars doorheen. De grote angst van de banken was dat hedgefondsen zich op het aandeel zouden storten en de koers zelfs onder de 6,80 euro zouden drukken. Dan was de schuld precies even groot als de waarde van de aandelen.
Dividendinkomsten
Op zich was die lagere koers voor Vereniging Aegon nog niet eens zo’n groot probleem. De rente op de schulden werd immers betaald uit de dividenden op de aandelen. Maar zou dat dividend op niveau blijven? De winst zou immers fors dalen. Een constructie waarbij de vereniging jaarlijks een vast bedrag zou ontvangen op haar belang zou dus zeer welkom zijn bij de banken.
De constructie die werd bedacht, zat slim in elkaar. De vereniging besloot 66 procent van haar belang van 37 procent in Aegon te verkopen. In totaal werd voor 3,5 miljard euro aan aandelen verkocht. Om ervoor te zorgen dat de verkoop van dit enorme pakket niet tot koersdalingen zou leiden, werden de aandelen geplaatst bij institutionele beleggers. De opbrengst van de verkoop werd voor zestig procent aangewend om de balans van Aegon te versterken. Dit betekent dat Aegon twee miljard euro in handen kreeg. Dit bedrag was uiteraard geen donatie van de vereniging. Aegon betaalde zijn grootaandeelhouder in de vorm van een verhoogd rendement op een pakket van 440 miljoen preferente aandelen. Die prefs gedragen zich in feite als obligaties met een rendement gekoppeld aan een staatslening. Aegon keerde de vereniging dus een gegarandeerd dividend uit. Dit voorkwam dat de dividendinkomsten in de toekomst ooit te klein zouden worden om de rente te betalen. De banken kregen zo de gewenste vaste bron van inkomsten.
De schulden van de vereniging zijn ook nog flink gedaald. Veertig procent van de verkochte aandelen werd aangewend om de schuld te verlagen.
Aegon kon na de operatie een balans laten zien met een eigen vermogen dat ver boven de zelf opgelegde norm van zeventig procent van het balanstotaal uitkwam. ‘Onze solvabiliteit was nooit een issue’, stelde Shepard met de no
Mr Greenspan
0
Vervolg

Aegon kon na de operatie een balans laten zien met een eigen vermogen dat ver boven de zelf opgelegde norm van zeventig procent van het balanstotaal uitkwam. ‘Onze solvabiliteit was nooit een issue’, stelde Shepard met de nodige trots. S&P was het met Shepard eens. De kredietbeoordelaar handhaafde het oordeel van AA- en verwijderde het bedrijf op 25 september van de lijst fondsen die in de gaten worden gehouden.

Is het probleem opgelost? Maar gedeeltelijk. Naast S&P is er ook nog concurrent Moody’s. Deze kredietbeoordelaar was aanzienlijk minder optimistisch over Aegon. Op 12 december verlaagde Moody’s de beoordeling van gewone Aegon-obligaties met maar liefst twee treden in één keer. Volgens Moody’s verlaagde de teruglopende winstgevendheid van het concern de financiële flexibiliteit. Bovenop het verlaagde oordeel kreeg Aegon ook nog eens een negatieve outlook, wat betekent dat Moody’s er niet zeker van is dat het oordeel over Aegon stabiel is. Het is Shepard dus niet gelukt om de hele wereld van de financiële betrouwbaarheid van zijn concern te overtuigen.

Een interessant aspect van de deal met de vereniging, was de rol van de pers. Shepard is ervan overtuigd dat de wijze waarop de pers verslag heeft gedaan van de operatie Aegon zeker een miljard en misschien wel 1,5 miljard euro heeft gekost.

Volgens Shepard begon de ellende met het uitlekken van de plannen die de vereniging en Aegon aan het uitbroeden waren. De topman stelde dat ten onrechte de suggestie werd gewekt dat er nieuwe aandelen zouden worden uitgeven en dat dit tot winstverwatering zou leiden. Omdat Aegon midden in de onderhandelingen met de vereniging zat, kon er niet gereageerd worden op de onjuiste berichtgeving. Daardoor daalde de koers razendsnel. Vlak voordat de geruchten in de pers kwamen, noteerde Aegon nog 13,50 euro. De herplaatsing van de aandelen van de vereniging geschiedde uiteindelijk tegen tien euro. Waarom het aandeel geen herstel liet zien toen de deal naderhand eenmaal goed uitgelegd was in de pers, liet Shepard buiten beschouwing.

Aegon zal geen gebruik meer kunnen maken van de vereniging, want die is nu helemaal leeggezogen. Daarmee is Aegon eindelijk een gewoon bedrijf geworden.

Auteur(s): Peter Hendriks

Bron: FEM Business , jaargang 6 , nummer 14 , datum 5-4-2003

lass="WebArchiveMetaData">
Auteur(s): Peter Hendriks

Bron: FEM Business , jaargang 6 , nummer 14 , datum 5-4-2003

LINK 64.233.183.104/search?q=cache:MY0mGoG...
[verwijderd]
0
quote:

YVES11 schreef:

3.67 nog fortis dit moment duurder
Ik zou hier mijn handen vanaf houden! Ze zitten helemaal vast in de USA constructies.
Kaiser
0
33 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  -0,77  -0,09%  24 apr
 Germany40^ 18.086,70 -0,01%
 BEL 20 3.883,83 -0,18%
 Europe50^ 4.990,80 +0,02%
 US30^ 38.353,31 0,00%
 Nasd100^ 17.524,13 0,00%
 US500^ 5.072,39 0,00%
 Japan225^ 37.998,76 0,00%
 Gold spot 2.318,58 +0,11%
 EUR/USD 1,0703 +0,01%
 WTI 82,90 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +24,31%
ASMI +10,99%
BESI +4,08%
NX FILTRATION +3,85%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,00%
ING -5,96%
Flow Traders -2,94%
WDP -2,89%
RELX -2,04%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront