Warehouses « Terug naar discussie overzicht

WeWork: waarom zo veel waard

7 Posts
Jos2233
0
Is er iemand die mij kan uitleggen waarom WeWork zo extreem hoog gewaardeerd wordt. Er wordt in de VS gespeculeerd over een beursgang van vele miljarden.
Het lijkt mij dat dit bedrijf vergelijkbaar is met NSI. De waardering van NSI is bescheiden.
Jos2233
0
WeWork: flexibiliteit vereist
WeWork is flexibel. Bij het verhuren van kantoorruimte én bij de financiële onderbouwing van zijn succesverhaal. Door zijn flexibele verhuurmodel staan start-ups in de rij voor een WeWork-werkplek met bijbehorende voetbaltafel, zitzak en biertap. De flexibiliteit in de financiële basis voor dit model kent minder fans. Toch heeft WeWork volgens The Wall Street Journal (WSJ) nog minimaal twee sympathisanten weten te vinden.
Goldman Sachs en JPMorgan zouden klaarstaan om WeWork te assisteren bij het optuigen van een schuldstructuur waarmee de werkplekkenverhuurder $3 mrd tot $4 mrd uit de markt kan halen. Het is de nieuwste onverwachte beweging van een bedrijf dat de afgelopen maanden steeds moeilijkere vragen kreeg.
Laten we ze even op een rij zetten. Hoe zat het met de ceo die bedrijfsruimte aan zijn eigen bedrijf verhuurt? Dat staat in een prospectus die vorig jaar werd uitgegeven bij een eerdere financieringsronde: WeWork huurt bedrijfsruimte die ceo Adam Neumann privé in bezit heeft. Het betaalde in 2016 en 2017 zo'n $12 mln aan huur voor kantoren die 'gedeeltelijk in bezit zijn van medewerkers'. Deze huurcontracten beloven 'deze medewerkers' nog eens $110 mln aan toekomstige huurinkomsten.
Slimme trucjes
Ook zijn er vragen over Softbank. De Japanse durfinvesteerder is een van de grootste geldschieters van WeWork en had volgens Neumann toegezegd nog eens $16 mrd in het bedrijf te investeren. De investering werd begin dit jaar teruggeschroefd naar 'slechts' $ 2 mrd. Softbank noemde als reden enkel een 'nadere bestudering van de kasstromen'.
Verder gebruikt WeWork slimme boekhoudkundige trucjes om positieve cijfers te kunnen schrijven. Zo paste het onlangs plotseling zijn categorie 'grote klanten' aan. Eerste waren grote klanten bedrijven met minimaal duizend medewerkers. Nu is vijfhonderd genoeg. Zo vergroot het bedrijf deze categorie klanten die stabiel wordt geacht en goed is voor langdurige huurcontracten.
Mensen buiten bij een WeWork-vestiging in New York.Foto: Reuters
Dan de beursgang. Komt die er nu wel of niet? Op 29 april heeft het bedrijf met een summier persbericht aangekondigd naar de beurs te willen. Na aarzelende beursgangen van andere unicorns als Lyft en Uber, gevolgd door kritische berichten over de torenhoge waardering voor een 'saai' onroerend-goedbedrijf, lijkt de IPO voorlopig in de koelkast te zijn gezet.
En nu zijn er dus de verhalen over een extra lening van $3 mrd tot $4 mrd, een bedrag dat volgens WSJ de komende jaren kan oplopen tot $10 mrd. Het verhaal hierbij is dat het bedrijf - door de instroom van vers kapitaal - aantoont dat het levensvatbaar is op lange termijn, dat de banken er vertrouwen in hebben en dat beleggers dus niet bang hoeven te zijn om bij een latere beursgang in te stappen. Dat het bedrijf vorig jaar $1,9 mrd verlies leed, moeten ze dan maar even vergeten. Ook van hen wordt enige flexibiliteit verwacht.
Jos2233
0
Ik weet nu iets meer. WeWork verhuurt kantoor ruimte, maar bezit deze niet. NSI is eigenaar van de kantoren welke ze verhuurt. Los van het eigendom is het HNK concept van NSI wel enigszins vergelijkbaar met WeWork. WeWork kan min of meer worden vergeleken met Regus. Blijft toch wel raar dat investeerders hier zo'n enorm groei potentieel in zien.
Jos2233
0
NSI geeft in de HY cijfers aan strategisch iets meer op te schuiven naar meer service.
WeWork inspireert waarschijnlijk deze gedachte. HY cijfers NSI waren opvallen goed, maar de koers steeg maar een klein beetje.
Jos2233
0
Bron FD 20-7
Ceo WeWork verkoopt aandelen en casht flink.
In het artikel staat dat het 'vreemd' is dat een Ceo aandelen verkoopt nog voordat er sprake is van een beursgang. "Volgens critici is WeWork overgewaardeerd." Dat denk ik ook en het blijft mij verbazen. Zie ik iets over het hoofd?
Jos2233
0
De CEO van WeWork wordt afgezet. Het blijft bizar dat een zeer grote investeerder als Softbank zich zo in de luren heeft laten leggen door, wat je toch min of meer kunt stellen, een echte oplichter. De waardering is in een paar maanden gezakt van 47 mrd naar 15 mrd. Ik zou er ook op een waardering van 15 mrd ver bij weg blijven. Doe mij maar aandelen NSI.

Het forum van NSI geeft goede info van wat er gebeurt in de kantoor vastgoed sector in zijn algemeen en NSI in het bijzonder. In 1 uur tijd kan je alles doorlezen en voor jezelf en goed oordeel vormen over dit bedrijf. Zwaartepunt in mijn portefeuille. Mocht je NSI willen kopen wel een limiet order inleggen want er is weinig omzet in het aandeel.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 15:00
Koers 39,200
Verschil -0,200 (-0,51%)
Hoog 39,500
Laag 39,200
Volume 555
Volume gemiddeld 553
Volume gisteren 316

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront