Hagemeyer « Terug naar discussie overzicht

De Becker, vragenverwekker

28 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
diederique
2
HA-GEMIJER

Gisteren de cijfers 2004 naar de pers; resultaten over het vorige jaar en balanspositie per ultimo 2004 niet echt 'nieuws'.
Wat 'nieuws' had moeten zijn is het niet geworden. De outlook 2005 is kwalitatief bedroevend en roept alleen maar vraagtekens op bij de goegemeente. De verschillende rubrieken van analisten in binnen –en buitenland hebben als rode draad dat de onderneming geen kwantitatieve invulling geeft aan de future, waarom eigenlijk alles draait.

Elk zichzelf (en de aandeelhouders) respecterend bedrijf maakt vanzelfsprekend een jaarbudget, waaruit blijkt welke targets men voor het desbetreffend jaar zichzelf heeft gesteld .Hagemeijer is met handen en voeten gebonden aan financiers en ga er maar van uit dat Hagemeijer volledig met de billen bloot moet wat betreft b.v. investeringen, verwachte resultaten en de daaruitvolgende balanspositie. Denk hierbij aan de strikte convenanten die de financiers hebben opgelegd (b.v. geen dividend totdat ….).
Blijkbaar heeft het management er geen behoefte aan de aandeelhouders en andere geïnteresseerden volledig te informeren zowel in kwalitatief als kwantitatief opzicht.

De outlook geeft onder meer aan dat verwacht wordt in 2005 dat de omzet verder zal toenemen, maar men geeft niet aan met hoeveel en welke marges hiermee gepaard gaan. De toename van de verkopen zal alleen kunnen worden gerealiseerd als de markten niet verslechteren. Geeft men hierbij aan dat de markt, waarop HGM nu opereert al slecht is (half leeg glas)? De Becker brengt te berde dat de lekken zijn gedicht en het bootje snelheid begint te maken. Leuke zinspeling, maar niet wordt aangegeven of het betreffende scheepje daar al stabiel genoeg voor is.
Niemand kan in de toekomst kijken, teneinde toch een kijkje te geven in de bedrijfskeuken is daar juist nu het gemaakte (niet gepubliceerd) budget voor, een target waarlangs je je bedrijfsvoering voert gedurende het jaar en eventueel kan bijstellen of acties ondernemen om de taakstelling wel te halen. Met andere woorden kwantitatief bezig zijn.

Tevens wordt de wel erg laconieke opmerking geplaatst dat over 2005 een aanzienlijke daling van het verlies wordt verwacht. Ja, wat is aanzienlijk. Er wordt volledig voorbijgegaan dat men hiermee aangeeft dat ook in 2005 verlies zal worden geleden met de nodige kapitaalsintering. Ook wordt aangegeven dat over 2006 een positief resultaat wordt verwacht. Hoeveel wordt niet bekend gemaakt en ook niet wat een en ander voor de solvabiliteit betekent (overigens houdt er rekening mee dat in het aansprakelijk vermogen een bedrag van meer dan euro 400 m/m immaterieel –alleen maar waarde op going concern basis) is opgenomen. Tenslotte is het toch wel opmerkelijk dat men niet veel weet hoeveel de miskleun in Engeland heeft gekost; dat men veel energie heeft gestoken in de reparatie van de Engelse activiteiten lijkt me niet meer dan logisch, maar het geeft te denken hoe de financiële rapportage dan is georganiseerd.
Tenslotte bevreemdt het mij dat De Becker aanhaalt niet alle heil te verwachten van consolidatie (fusie/overname). HGM mag blij zijn als vandaag CDR op de stoep staat om HGM samen te voegen met bv Rexel, hetgeen naar mijn idee de nodige synergie zal opleveren en kan worden overgestapt van roeibootje naar rijnaak.

Tenslotte staat in de jaarcijfers 2004 onder meer dat een belangrijk contact in Mexico is teruggewonnen. Nou, kom dan ook met de kwantitatieve gevolgen daarvan; dat zou de outlook alleen maar betrouwbaarder maken.

Ik kan me voorstellen dat de buitenwacht met deze kwalitatief teleurstellende outlook met meer vragen blijft zitten dan daarvoor. Nogmaals, voor mij is het een dikke onvoldoende en werkt niet mee aan het predikaat ‘Koninklijk’ gestalte te geven. Niet de leugen regeert, maar de
lafheid.

Ook de uitspraken van de drie (willekeurig gekozen) analisten, zoals hieronder weergegeven geven geen enkele consistente leidraad.

De eerste geeft HGM een hold advies met een koersdoel van 2 bij een huidige koers van 2,10; de tweede geeft geen hold maar een buy met een koersdoel van 2,50 (25% hoger) ondanks een weinig tot de verbeelding sprekende outlook. De derde geeft geen hold, geen buy maar een sell zonder koersdoel.
Je kunt er alle kanten mee uit; eenduidigheid bestaat niet maar zo een grote discrepantie in de verwachtingen met dezelfde gegevens vind ik moeilijk te verdedigen. Hiermee wil ik geen vingerwijzing geven aan de respectievelijke ervaren analisten (met goede naam en faam), maar mij gaat het meer om het principe.

Zo kunnen we ook alle kanten uit met de uitspraken van De Becker; veel wordt er neergeschreven maar de invulling ligt bij de lezer. Vanzelfsprekend is de belegger uiteindelijk de eindverantwoordelijke, maar voor het nemen van de buy, hold of sell beslissing is wel goede, gekwantificeerde en geen vragen oproepende informatie nodig.

Om niet in herhaling te vervallen sluit ik het hiermee voorlopig af. De rode draad, die ik voor ogen heb, lijkt me klaar: DUIDELIJKHEID en openheid zijn goede raadgevers voor de markt en daar heb je als management dan zo nu en dan de gelegenheid voor, maar dan moet die ook professioneel worden ingevuld en niet met oneliners; die hebben we al genoeg. De onlangs gegeven trading update riekt naar mijn idee naar opportunisme. Toen wel naam en toenaam etc.
Geruchten doen de ronde dat in maart a.s. de outlook meer wordt gekwantificeerd; te hopen valt dat, alleen is mij niet duidelijk waarom de nu al bekende informatie middels een tweetrapsraket moet worden gelanceerd.

Analisten:
AMSTERDAM (DJ)--Hagemeyer EBITDA 2004 beter dan verwacht, aldus ING Financial Markets. Analist vindt voornemen uitgifte convertible gunstig, omdat dit duidt op verlaging rentelasten. Winstprognose 2006 goed. Gaat uit van stijging koers bij opening. Heeft advies hold, koersdoel 2. Hagemeyer slot dinsdag EUR 2,15. (ANS)

Fortis: Hagemeyer niet inspirerend
AMSTERDAM (DJ)--Hagemeyer vooruitzichten voor 2005 niet inspirerend, inzichtelijkheid blijft beperkt, aldus Fortis Bank. Analist vindt nettoverlies, EBITDA licht beter dan verwacht. Uitgifte convertible "betekent dat er straks meer aandelen bijkomen". Gaat zelf op basis van outlook 2005 uit van koersdaling bij opening, maar wijst op algemene indicatie hogere opening. Heeft advies kopen, koersdoel EUR 2,50. Hagemeyer slot dinsdag EUR 2,15. (ANS)

Stroeve Nieuwsflits
Hagemeyer (Eur 2,10): kostenbesparingen werken door
De jaarcijfers 2004 van Hagemeyer zijn licht beter dan verwacht.
Het nettoverlies van Eur 164 mln is duidelijk lager dan onze taxatie
van Eur 235 mln, gedeeltelijk door eenmalige baten en lasten.
Operationeel presteerde met name het Amerikaanse deel van de
divisie PPS boven verwachting met een forse stijging van de
brutomarge en forse besparingen op de overige operationele
kosten. Hierdoor kwam de Ebita van PPS US uit op Eur 9 mln vs
onze taxatie van Eur -9 mln. De Ebita van PPS Europa en Azië
was conform verwachting, waarbij de brutomarge wat teleurstelde
en de besparingen op de operationele kosten verrasten. De
noodlijdende Britse activiteiten wisten het verlies van 2003 van
Eur 108 mln door de hernieuwde problemen in 2004 slechts te
stelpen tot een verlies van Eur 70 mln. Zoals verwacht, handhaaft
Hagemeyer de verwachting dat het pas in 2006 een nettowinst zal
realiseren. Sell. (PS)

(volgens iris -RABO/Robeco- zouden er dit jaar al zwarte cijfers moeten zijn te schrijven).

diederique
0
Ik heb mijn posities overigens -met enige aarzeling- aangehouden, ondanks hetgeen ik hiervoor heb aangegeven en dat bv. FBS Bankiers heeft aangehaald, dat in de huidige koers de betere tijden al zijn verdisconteerd. Misschien een contradictio in terminis, maar volg mijn eigen route en beleggingsbeleid.

Ik stel het op prijs te vernemen hoe de lezer hierover denkt; ook ik heb de wijsheid niet in pacht en sta open voor constructieve kritiek. Al lezende leert men! Alvast bedankt.
[verwijderd]
0
Misschien wil HGM niet overgenomen worden en is men daarom terughoudend met info? Ik heb mijn stukken behouden.
diederique
0
Logische gevolgen op de teleurstellende en bedroevend slecht opgestelde outlook 2005.

24.2.2005
© 2004 AFS Capital Management

En dan is er Pharming. Een heel dik verlies, terwijl er ook wat verkocht werd. Gelukkig is de financiele posities erg sterk geworden.

Cijfers Nederlandse bedrijven. Die van Pharming waren tamelijk waardeloos, hopelijk gaat er een buitenlands bedrijf nog veel te veel geld overhebben voor een potentieel produkt.

diederique
0
Onvolledigheid maakt ongewis !!!

StockScore [info@stockscore.nl]

Afblijven van Hagemeyer

Hagemeyer is ook een fonds dat veel in de top 10 staat, maar waarvan het ons op dit moment niet zou verbazen als het er binnenkort weer uit valt. De onbalans is al een tijdje negatief en het aantal particulieren met het aandeel in portefeuille daalt deze week. Ondanks die verkopen zien we de verkoopintenties niet dalen, en zelfs iets stijgen. Particulieren lijken dus afscheid te willen nemen van het aandeel en wij voorzien wat koersdruk de komende beursdagen in dit fonds.

diederique
0
Het blijft me verbazen hoe weinigen (helaas) alleen maar naar de waan van de dag (lees: enkele uren) kijken. Ja, de koersontwikkeling is vandaag uiteindelijk goed geweest met een dip van 2,07, maar geeft ook te denken.
Natuurlijk heeft het bericht over de convertibles goed gedaan, maar was eigenlijk oud nieuws. Ik kan de afkomst van de kopers niet checken, maar het lijkt er op dat sommige (of 1) investeerder(s) aan het inkopen is geweest.

Grote mutaties geven volatiliteit aan en onberekenbaarheid. Daarom zou het goed zijn als Hagemeijer meer achter de coulissen laat meekijken en op korte termijn met een gedegen outlook komt, waaruit is op te maken waar het bedrijf naar streeft (kwantitatief) en welke concrete beleids-maatregelen men daartoe heeft genomen of gaat nemen. De aandeelhouders hebben daar recht op, dunkt me.

[verwijderd]
0
...inderdaad,goed weergegeven..particuliere laters,profesionele kopers..€2,10/2,20/2,30,leuk en aardig,maar het gaat om de long term.wat al is aangegeven,naQ1 komt er een meer gerichte outlook voor 2005...
LarryNL
0
quote:

DIEDERIQUE schreef:

1. De outlook 2005 is kwalitatief bedroevend en roept alleen maar vraagtekens op...

De outlook geeft onder meer aan dat verwacht wordt in 2005 dat de omzet verder zal toenemen, maar men geeft niet aan met hoeveel en welke marges hiermee gepaard gaan...

2. Tenslotte is het toch wel opmerkelijk dat men niet veel weet hoeveel de miskleun in Engeland heeft gekost..

3. Tenslotte staat in de jaarcijfers 2004 onder meer dat een belangrijk contact in Mexico is teruggewonnen. Nou, kom dan ook met de kwantitatieve gevolgen daarvan; dat zou de outlook alleen maar betrouwbaarder maken.

4. Niet de leugen regeert, maar de lafheid.

diederique
0
NU NOG DE DAAD BIJ HET WOORD VOEGEN !


homepage Hagemeijer investor relations
________________________________________

Hagemeyer values an open and active communication with shareholders, analysts and other parties that show an interest in the Company to provide an insight in our activities.

21-04-2005 Trading Update Q1 (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

LarryNL
1
Beste Diderique,
Ondanks dat ik je postings zeer waardeer ben ik het volstrekt oneens met jouw analyse van de afgelopen jaarcijfers over 2004. Ik heb 4 punten eruit gehaald.

1. Allereerst de outlook. Slechts weinig bedrijven durven een preciese outlook te geven over 2005. Dit is ook zeer moeilijk omdat de markt zo maar kan veranderen binnen enkele maanden en je dan een volstrekt verkeerde voorspelling hebt gegeven. HGM geeft een behoorlijke outlook weer door een outlook te geven van 3-5 procent autonome groei over 2005. Jouw 1e punt is dus incorrect men voorspeld wel degelijk een toename van de autonome omzet. En daarnaast heeft men ook gezegd dat de marges hoog zijn (15 %) alleen dat in scandinavie de marges op electronische produkten lager zijn (8%) en dit de algehele marges naar beneden brengt. Jouw 1e punt is dus weerlegd.
2. Je 2e punt dat men niet verteld hoeveel de reorganisatie / software debacle in engeland heeft gekost is ook onjuist. Dhr. de Becker heeft verteld dat dit rond de 160-190 miljoen euro heeft gekost.
3. En ja het contract in mexico, waar zo’n honderd extra fte’s op zijn gezet. Je moet wel de hoofdlijnen in de gaten houden. En niet in de details treden. Het gaat erom dat HGM weer grote contracten terugwint, efficient werk, de klant tevreden is en zijn produkt snel geleverd krijgt. Ik zie het juist als een prima prestatie en vindt het opvallend dat jij het van de andere kant bekijkt.. Natuurlijk zou het leuk zijn als HGM details hierover bekendmaakte maar schokkend is het niet als ze dit niet doen.
4. En punt 4 waarin je zegt”niet de leugen regeert, maar de lafheid”vindt ik volkomen misplaatst.. HGM gaat de keiharde strijd aan met de concurrenten, ze willen zelfs niet samen gaan met andere partners als rexel.. Ze zijn absoluut niet laf maar zeer bekwaam en strijdvaardig!!

Ik vindt het behoorlijke cijfers van HGM , vandaag nog een snel succesvol geplaatste converteerbare obligatie. HGM is goed op koers!!. Diderique ik vindt je postings prima maar ik kan je dus absoluut niet volgen in deze analyse.
LarryNL
0
D. ik las dat je deze analyse met vragen ook aan Hagemeyer hebt gestuurd. Heb je vandaag nog een bericht terug van hun ontvangen?

L.
diederique
0
Allereerst dank voor je reactie; ik probeer morgen of via het ANP danwel via Hagemeijer de volledige tekst van de publicatie 2004 te bemachtigen. Mijn verhaal is gebaseerd op berichtgeving uit de pers en van de Binck informatielijn. Misschien mis ik een aantal stukken, waardoor ik misschien op andere gedachten zal komen. Voorshands blijf ik achter de inhoud van mijn verhaal(tje) staan, niet uit eigenwijsheid maar vanuit het oogpunt van de inhoud van de informatie die ik tot mij heb kunnen nemen via b.v FD, De Telegraaf en van de diverse analisten. Zogauw ik meer weet zul je dat zeker van mij vernemen. Of...... weet jij een site waarop de volledige tekst staat vermeld met de gegevens die jij hebt aangedragen ?

quote:

Larry laffer schreef:

D. ik las dat je deze analyse met vragen ook aan Hagemeyer hebt gestuurd. Heb je vandaag nog een bericht terug van hun ontvangen?

L.
diederique
0
Larry (en andere forumleden), heden heb ik van Hagemeijer het volledige persbericht ontvangen betreffende de jaarcijfers 2004 en outlook 2005. Wat het laatste betreft het volgende naar aanleiding van de gemaakte aanmerkingen.

Op een half A4tje staat de outlook die ons allen bekend is. Alleen maar kwalificaties en geen enkele kwantitatieve invulling. Er staat niet in weergegeven hoeveel de autonome groei in 2005 is begroot, ook geen ramingen van brutomarges etc.
In jouw artikel staat een aantal opmerkingen over dat de marges in scandinavie lager zijn (afnemer onder meer de overheid). Je hebt het dan dan over de gerealiseerde prestaties in 2004 en niet over de outlook 2005; daar doel ik nou juist op.

In het Financieel Dagblad staat vermeld dat de financieel bestuurder Tjalling Tiemstra niet weet hoeveel de miskleun in Engeland heeft gekost. Het zou gaan om direkte kosten, verlies marktaandeel en investeringen in marges om gemaakte fouten ten opzichte van klanten weer ooed te maken. HGM heeft volgens Tiemstra meer energie gestoken in het herstel van Engeland dan het berekenen hoeveel de fouten hebben gekost.
Overigens wordt in het jaarrapport ook geen enkele financiele concretisering van de Engelse miskleun gemaakt. Ik ben dan ook benieuwd waar jij de raming van De Becker vandaan hebt gehaald en jij daardoor meer zou weten dan Tiemstra.

Wat betreft het contract in Mexico gaat het meer om het principe en marketing van het bedrijf. Veel klanten verloren in de afgelopen jaren, en als je dan een klant terug(wint) is het natuurlijk de kans om dit commercieel aan de buitenwereld uit te dragen. Een gemiste kans. Dus, geen detaillezer, maar een getal-lezer.

Wat betreft 'de lafheid regeert' vind ik zelf dat dit wat ongelukkig is opgesteld. Beter had gestaan 'de onvolledigheid regeert'

Vanzelfsprekend -en dat blijkt maar al te goed uit het rapport- is HGM op een zeer goede manier bezig en zal naar alle waarschijnlijkheid 2006 de ommekeer in de groene cijfers geven. Het gaat mij er om dat -zoals Fortis heeft uitgedrukt- 'de vooruitzichten niet inspirerend zijn en de inzichtelijkheid beperkt blijft'.
Deze zinsneden heb ik om mijn wijze ingekleurd en sta daar nog steeds achter; ik respecteer jouw mening overigens ten volle. Reactie(s)?
diederique
0
DAMES EN HEREN FOUMLEDEN, TOT OP HEDEN IS DEZE CHAT 628 GEOPEND EN SLECHTS ENKELEN HEBBEN GEREAGEERD. MAG IK ER VAN UIT GAAN DAT 'WIE ZWIJGT OOK TOESTEMT'?

VEEL WORDT GESCHREVEN OVER DE TE VERWACHTEN UPSWING VAN DE KOERS, SKY HIGH WINSTEN EN INTERESSES VAN INVESTEERDERS.
MIJN IDEE IS DAT EEN PROGNOSE ZODANIG MOET ZIJN OPGESTELD, DAT BUITENSTAANDERS(WAARONDER INVESTEERDERS, ANALISTEN EN BELEGGERS)EEN FUNDAMENTELE MENING KUNNEN VORMEN. IK SCHAT IN DAT DE OUTLOOK 2005 VOORLOPIG TE WEINIG HOUVAST BIEDT OM ANDEREN TE INTERESSEREN VOOR DIT BEDRIJF. PER SLOT VAN REKENING IS DE KOERS DE AFGELOPEN PERIODE
A L L E E N MAAR GESTEGEN DOOR DE IN DE KANTLIJN DOOR CDR GEMAAKTE OPMERKING DAT HGM EEN MOGELIJKE OVERNAMEKANDIDAAT IS. DEZE UITSPRAAK RAAKT OP DE ACHTERGROND EN DE KOERSPOTENTIE IS -NAAR HET SCHIJNT- AFGENOMEN.
DAAROM HAD IK LIEVER GEZIEN DAT HGM MET EEN MEER GEDETAILLEERDE VISIE NAAR BUITEN WAS GEKOMEN; DE INZICHTELIJKHEID VAN DE BEDRIJFSVOERING IN 2005 -VAN DIT NOG FRAGIELE FONDS- WAS DAT ZEKER TEN GOEDE GEKOMEN.

[Modbreak Thijs (forum@iex.nl): Hierbij het vriendelijke verzoek om uw berichten voortaan niet meer in HOOFDLETTERS te schrijven, maar in kleine letters. Dat komt minder schreeuwerig over en houdt onze forums leesbaar. Alvast bedankt voor de medewerking.]
diederique
0
Als 'kanttekeningen plaatsen' voor jou 'schreeuwen' is, verschillen onze
inzichten. Maar bedankt voor je constructieve bijdrage !
[verwijderd]
0
quote:

DIEDERIQUE schreef:

Als 'kanttekeningen plaatsen' voor jou 'schreeuwen' is, verschillen onze
inzichten. Maar bedankt voor je constructieve bijdrage !
Schrijven met je caps open slaat nergens op en ja vooruitzichten prima.
HGM komt snel richting de €3.00 mede door het aantrekken van alle markten.

Ruud..
diederique
0
Bedankt voor je inhoudelijk hoogstaande reactie. Uitstekende onderbouwing dat HGM middels hogere markten snel richting 3 zal stijgen.

'Met caps open ' geschreven niet met opzet; sorry.
diederique
0
Rexel to buy Hagemeyer???

'hoop doet beleggen'

-- The New York Times ran info from an interview with Roberto Quarta, another CD&R partner, in a 12/1 report. Among some amazing details:

* CD&R "plans to accelerate Rexel's acquisition strategy."
* John F. "Jack" Welch, Jr., the former GE CEO, is one of 29 partners in CD&R.
* "We would encourage [Rexel] to do more" bolt-on acquisitions, the newspaper quoted Quarta, and "would look at some larger, company-transformed acquisitions, he said."
* "The Dutch electrical supplies company Hagemeyer, which CD&R tried to buy last year, is a possibility [possible acquisition], he said."

28 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  -0,77  -0,09%  18:05
 Germany40^ 18.093,40 -0,24%
 BEL 20 3.883,83 -0,18%
 Europe50^ 4.992,08 -0,32%
 US30^ 38.353,31 -0,39%
 Nasd100^ 17.503,39 +0,12%
 US500^ 5.064,64 -0,10%
 Japan225^ 37.998,76 +0,16%
 Gold spot 2.328,89 +0,30%
 EUR/USD 1,0695 -0,07%
 WTI 82,49 -0,97%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +24,31%
ASMI +10,99%
BESI +4,08%
NX FILTRATION +3,85%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,00%
ING -5,96%
Flow Traders -2,94%
WDP -2,89%
RELX -2,04%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront