NPEX « Terug naar discussie overzicht

Forum NPEX geopend

6 Posts
IEX - Forummoderator
1
NPEX is de effectenbeurs waar u als belegger aandelen én obligaties kunt kopen en/of verhandelen van Nederlandse MKB-ondernemingen.

NPEX B.V. is een beleggingsonderneming met een MTF-vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). NPEX staat onder doorlopend toezicht van de AFM en De Nederlandsche Bank (DNB).

Info: npex.nl/

Groet Henk
IEX - Forummoderator
0
De Nederlandsche Participatie Exchange, oftewel NPEX, is een beurs waar wordt gehandeld zonder tussenkomst van derden, zoals de bank of een vermogensbeheerder. Dit maakt het toegankelijk qua voorwaarden of tarieven. Daarentegen worden er geen ervaringen of adviezen gedeeld. De digitale beurs is opgericht in 2009 en heeft als doel om financiering voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf toegankelijker te maken.

Ben je continu op zoek naar kapitaal en zou je dit graag ophalen op de beurs maar is je bedrijf te klein voor een koers aan de AEX of AMX? Dan biedt NPEX een alternatief. Dit online handelsplatform richt zich op bedrijven die (meerdere keren) groeikapitaal nodig hebben van 1 tot 10 miljoen euro. Het benodigde geld kan worden opgehaald door aandelen of obligatieleningen uit te geven.

De investeerders kunnen zowel individueel investeren als kiezen voor een beleggingsfonds. De bedrijven waarin kan worden belegd variëren van vastgoedfondsen tot restaurantketens en modezaken. Het (bruto) rendement ligt doorgaans tussen de 6 en 10 procent op jaarbasis en wordt maandelijks uitgekeerd.

Een belangrijk verschil met Alternext, dat zich eveneens richtte op het mkb en eind 2014 stopte vanwege tegenvallende resultaten, is dat er niet continu wordt gehandeld. NPEX brengt vraag en aanbod slechts eenmaal per week samen, waardoor de beurs minder speculanten trekt. Daarnaast is de beurs prijstechnisch iets interessanter, omdat de verkoper en koper direct met elkaar kunnen handelen.

Groet Henk
IEX - Forummoderator
0
Om deel te mogen nemen moet het bedrijf ten minste 3 jaar bestaan en minimaal 1 jaar winstgevend zijn. Over het algemeen zijn het bedrijven die (snel) groeien en op zoek zijn naar extra financiering naast een lening bij de bank. Medio 2017 staan er ruim 20 mkb-ondernemingen op het platform, staat de teller op ruim 13.500 (particuliere) beleggers en is er voor meer dan 40 miljoen opgehaald aan groeifinanciering.

De handelsbeurs is geheel geautomatiseerd. Er komen dus geen tussenpersonen bij kijken, tenzij je die zelf aanstelt natuurlijk. Hierdoor zijn er soms ook maar een beperkte hoeveelheid ervaringen van investeerders rond NPEX of de genoteerde bedrijven bekend. De handel gebeurt, net als op andere handelsplatformen, grotendeels anoniem. Er worden ook geen adviezen gegeven. Ervaringen rond de bedrijven zul je dus zelf moeten opzoeken.

Wel maakt NPEX per bedrijf een risicoprofiel aan de hand van de kredietwaardigheid en de financiële situatie. Daarnaast wordt er, net als bij andere beurzen, gewerkt met een prospectus. In dit document wordt onder meer uitgelegd waarom het bedrijf effecten wil uitgeven, hoeveel dit er zijn, wat de nominale waarde ervan is en wat de eventuele risico’s zijn.

Info van Investeerders.nl

Groet Henk
twinkletown
0
DeBrakkeGrond
1
Nieuwe aandeelhouders storten miljoenen in mkb-beurs NPEX (bron FD)

In het kort

Dusk Network en Blikkenburg nieuwe aandeelhouders alternatieve beurs NPEX.

Partijen moeten NPEX helpen een alternatieve beurs van 'Europees formaat' te worden.

NPEX is de laatste jaren verlieslatend, volgens bestuur is winst nu geen doelstelling.

Mkb-beurs NPEX krijgt twee nieuwe aandeelhouders, die moeten helpen met de Europese uitbreiding van het alternatieve financieringsplatform. Fintechonderneming Dusk Network (DN) en Blikkenburg, het family office van investeerder Dirk Lindenbergh, komen aan boord.

Het toetreden van de partijen moet de verhandelbaarheid van aandelen en obligaties op de in Den Haag zetelende mkb-beurs opkrikken. Via NPEX hebben in tien jaar tijd 57 bedrijven ruim €120 mln opgehaald. Bekende voorbeelden zijn Wagamama en De Vegetarische Slager.

NPEX bedient circa twaalfduizend beleggers, en is daarmee een minibeurs vergeleken met Euronext. Met DN en Blikkenburg als mede-eigenaar verwacht de beurs meer bedrijven te kunnen enthousiasmeren voor een notering. 'Het aantal op handen zijnde deals is met 22 groter dan ooit', zeggen NPEX-ceo Mark van der Plas en cco Alan van Griethuysen.

Details over de kapitaalinjectie willen zij het FD niet verstrekken, vanwege 'bedrijfsgevoeligheid'. Directeur Esther Lindenbergh zegt met Blikkenburg een belang van 'rond de 10%' te nemen. Het belang van DN ligt 'in dezelfde orde van grootte'. Dit komt neer op een investering van ruim €2 mln.
'Hobbels nemen'

Tot recent kende NPEX drie grootaandeelhouders die tezamen circa 85% bezitten: een investeringsvehikel van pensioenfonds ABP, de Nederlandse staat en investeerder Jan Kluft. Hun belang verwatert nu. 'Dat juichten zij toe. Als ze eruit hadden willen stappen, hebben ze de kans gemist', aldus Van der Plas, in reactie op de vraag hoe de relatie met partijen is.

Een relevante vraag, gelet op het recente verleden.

In 2018 lag de NPEX-handel maanden stil omdat de beurs niet meer over de juiste vergunning van de Autoriteit Financiële Markten beschikte. Datzelfde jaar vond een herstructurering van schulden plaats, en werd de staat aandeelhouder. NPEX leed dat jaar een verlies van ruim €1 mln, en uit recent gedeponeerde cijfers volgt dat in 2019 een negatief resultaat van drie ton is behaald.

'Maar nu willen we graag iets positiefs benadrukken', countert een optimistische Van der Plas, die zegt dat NPEX dit jaar 'rondom break-even' koerst. 'Van onze aandeelhouders hoeven we ook geen winst te maken, alles draait om groei.' Van Griethuysen: 'We kenden een moeilijke periode, maar weet je wat zakenrelaties tegen mij zeiden? “Ondernemen, dat is hobbels nemen”.'
Starre banken

NPEX begon 2020 voortvarend: in de eerste tweeënhalve maand werd €10 mln kapitaal verstrekt. Maar tot december is de teller net aan verdubbeld, tot €21 mln, verspreid over veertien emissies. Dat valt te wijten aan de pandemie. 'In het tweede kwartaal stokte de teller op €2 mln', zegt Van Griethuysen, die tegelijk opmerkt dat in coronatijd de interesse voor het mkb-platform juist is toegenomen. 'Beleggers zoeken nieuwe vormen van rendement, vanwege negatieve spaarrentes.'

NPEX benoemt specifiek toenemende interesse van family offices, vehikels die het vermogen van rijke families beheren. Dit wordt beaamd door nieuwe aandeelhouder Blikkenburg, dat onder meer investeert in kleinere bedrijven op het Damrak. Directeur Lindenbergh noemt NPEX een 'charmant' initiatief dat 'illiquide bezit beter verhandelbaar kan maken', en noemt mede als motivatie: 'Dat NPEX kansen biedt die je op de beurs niet vindt, in tijden waarin banken het flink laten afweten.'

Ook NPEX benoemt de starre houding van banken als reden dat het platform in de kijker komt bij meer bedrijven. 'Banken doen in feite niks meer, keren liever één keer €500 mln uit in plaats van 500 keer €1 mln', zegt ceo Van der Plas, die desgevraagd zegt dat NPEX geen platform is om 'coronanoodsteun' op te halen' 'Wie een notering zoekt, moet zowel een trackrecord als een stip op de horizon hebben. Dat zijn bedrijven die een groeispurt willen maken.'
Roadmap

Met de nieuwe aandeelhouders aan boord wil NPEX zelf groeien, en heeft het een 'roadmap tot 2025' uitgetekend. Eerder genomen stappen zijn het introduceren van continue handel, en een samenwerking met broker Today's Group. Het einddoel: de eerste pan-Europese mkb-beurs worden. NPEX voert al verkennende gesprekken met een Duitse en Engelse partij. Van der Plas: 'Maar eerst willen we het platform verder digitaliseren en het productaanbod verbreden.'

Daarbij speelt het Amsterdamse Dusk Network een rol. Deze nieuwe aandeelhouder bouwt financiële applicaties, gebaseerd op blockchaintechnologie. DN verkende ruim een jaar de opties om met beurzen samen te werken, en opteerde uiteindelijk voor NPEX vanwege 'aanvullende expertise'.

DN-directeur Jelle Pol: 'We hebben ook onderzocht om zelf een handelslicentie te verwerven, maar dat is erg kostbaar en niet onze specialiteit. Met deze oplossing kunnen wij ons focussen op onze kernkwaliteit, het ontwikkelen van diensten, en zij op de handelstransacties op het platform.'
DeBrakkeGrond
1
Vervolg Nieuwe aandeelhouders NPEX

'Geen doorsnee belegger'

Dat Dirk Lindenbergh ook medeaandeelhouder wordt van NPEX is geen verrassing, gelet op zijn achtergrond. Nadat Lindenbergh rond de eeuwwisseling een bedrijf in speelautomaten had verkocht, werd hij een actief belegger. Met het family office Blikkenburg - vernoemd naar een landgoed in Zeist - beschikt de familie Lindenbergh volgens het laatst gedeponeerde jaarverslag eind 2019 over €84,9 mln vermogen. Directeur Esther Lindenbergh: 'We zijn geen doorsnee belegger, maar een partij die in uiteenlopende categorieën actief is; van smallcaps tot private equity en de internationale derivatenhandel.'

De oorsprong van Dirk Lindenberghs kapitaal ligt bij de verkoop van een onderneming in speelautomaten, rond de eeuwwisseling. Daarna werd hij actief investeerder en bekleedde commissariaten bij meerdere smallcap- en minifondsen, zoals Besi en DPA Group.

Nu is de 71-jarige Lindenbergh 'adviseur' van Blikkenburg, zegt zijn vrouw Esther, die de dagelijkse directie voert. Zij meldt dat Blikkenburg aanmerkelijke belangen houdt in Ctac, RoodMicrotec, Tie Kinetix, en een minderheidsbelang in ForFarmers. Ook participeert Blikkenburg mee bij Teslin, de investeringsmaatschappij van de familie Van Beuningen.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
859,86  -5,50  -0,64%  16:43
 Germany40^ 17.732,40 -0,59%
 BEL 20 3.828,16 +0,04%
 Europe50^ 4.918,76 -0,36%
 US30^ 37.881,48 -0,35%
 Nasd100^ 17.225,35 -1,84%
 US500^ 4.991,21 -1,15%
 Japan225^ 37.335,98 -1,75%
 Gold spot 2.390,29 +0,46%
 EUR/USD 1,0672 +0,27%
 WTI 82,30 +0,27%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +3,07%
WDP +2,88%
Vopak +2,01%
B&S Group SA +1,67%
Heineken +1,55%

Dalers

ADYEN NV -3,42%
ASMI -3,30%
JUST EAT TAKE... -3,20%
BESI -2,96%
TomTom -2,84%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront