NPEX « Terug naar discussie overzicht

Nieuwe handelssysteem NPEX maakt het meer normale beurs

15 Posts
shaai
1
Hieronder de berichten die ik kreeg van NPEX over het nieuwe handelssysteem:

NPEX gaat vernieuwen - Update #2

Geachte belegger,
Zoals aangekondigd zou ik u vandaag een email sturen over de voortgang van de overgang naar ons nieuw platform. In deze mail geven wij u een kleine inkijk in wat u mag verwachten van de nieuwe omgeving.

Een historisch moment voor NPEX
Zoals in mijn eerdere mail al vermeld; NPEX gaat met de tijd mee en gaat over op een nieuwe website en een nieuw platform. Een lang gekoesterde wens van ons, onze beleggers en genoteerde ondernemingen, gaat in vervulling. Op de vernieuwde NPEX-effectenbeurs zal elke werkdag handel plaatsvinden via een orderboek, waarbij u dagelijks uw koop- en verkooporders kunt plaatsen. Naast een meer gebruiksvriendelijke en overzichtelijke portefeuille met eigen berichten-box, komen er tal van andere nieuwe functionaliteiten. Een platform dat aansluit bij de wensen van onze gebruikers. Het nieuwe platform zal de liquiditeit in de effecten verbeteren.

De overgang naar het nieuwe platform tOption van MonIdee zal medio juni worden uitgevoerd. Dit zal in een weekend plaatsvinden. Gedurende dat weekend bent u niet in de mogelijkheid om in te loggen, orders in te leggen of in te schrijven op emissies. Dat kan dan weer vanaf maandag.

Graag laten wij u hieronder alvast enkele screenshots van het portefeuille-overzicht en het orderboek op het nieuwe platform zien.

Voorbeeld portefeuille-overzicht

Voorbeeld orderboek
Orderboek
De NPEX-effectenbeurs gaat gebruik maken van een orderboek. In het orderboek worden orders ingelegd van beleggers. Het orderboek bevat zowel koop- als verkooporders.

Het orderboek zal anders werken dan het veilingsysteem dat NPEX op dit moment gebruikt. Een groot verschil met de huidige handel is dat beleggers zowel koop- als verkooporders kunnen inleggen en dat de transactie direct plaatsvindt als uw order ‘matcht’ met de order van een andere belegger.

Het orderboek op het nieuwe NPEX platform zal vrijwel hetzelfde werken als het uitvoeren van orders op andere beurzen, zoals de Amsterdamse effectenbeurs. Beleggers kunnen op elk moment van de dag (24/7) orders inleggen via het nieuwe platform. Tijdens de handelstijden van het platform (op werkdagen van 10:00 uur tot 16:00 uur) kunnen orders uitgevoerd worden. Hiervoor is het noodzakelijk dat een order ‘matcht’ met een andere order.

Zoals aangegeven zal het voor NPEX een historisch moment zijn. Nu de datum van de overstap dichterbij komt, wordt het ook steeds spannender. We zijn op dit moment druk bezig met de laatste testen en de nieuwe website.

Voorwaarden voor een definitieve overstap naar het nieuwe platform zullen positieve testuitslagen zijn alsmede goedkeuring van de AFM.

De goedkeuring van de AFM voor de overstap naar MonIdee is inmiddels ontvangen. Over de testuitslagen zal ik u volgende week verder infomeren.

Wij gaan ervan uit dat u nauwelijks hinder zult ondervinden van de overstap. Als vanzelfsprekend zullen onze medewerkers u te woord staan, mocht u vragen hebben.

Tot volgende week!

Pas goed op uzelf, op elkaar en bovenal blijf gezond!

Namens het NPEX-team,
Mark van der Plas (CEO NPEX)

shaai
1
NPEX gaat vernieuwen!

Geachte belegger,
Wellicht heeft u het al vernomen in eerdere berichtgevingen, NPEX gaat met de tijd mee en gaat over op een nieuwe website en een nieuw platform. Een lang gekoesterde wens van ons, onze beleggers en genoteerde ondernemingen, gaat in vervulling. Op de vernieuwde NPEX-effectenbeurs zal elke werkdag handel plaats vinden via een orderboek, waarbij u dagelijks uw koop- en verkooporders kan plaatsen. Naast een gebruiksvriendelijker en overzichtelijkere portefeuilleomgeving met eigen berichten-box, komen er tal van andere nieuwe functionaliteiten. Een platform dat aansluit bij de wensen van onze gebruikers. Het nieuwe platform zal de liquiditeit in de effecten verbeteren.

Voor NPEX een historisch moment!

NPEX heeft de laatste jaren grote stappen gezet. Vanaf 2014 is de focus gelegd op de financiering van middelgrote Nederlandse ondernemingen middels de uitgifte van obligaties en certificaten van aandelen, met vervolgens de mogelijkheid tot verhandeling van deze effecten. Over de jaren is de plaatsingskracht gegroeid, heeft NPEX haar MTF vergunning verkregen om als effectenbeurs te mogen opereren en is er inmiddels voor meer dan € 110.000.000 gefinancierd in het Nederlandse bedrijfsleven. Mede door uw vertrouwen heeft deze groei kunnen plaatsvinden.

Medio juni zal NPEX de overgang naar het nieuwe platform tOption van MonIdee uitvoeren. Dit zal in een weekend plaatsvinden. Gedurende dat weekend bent u niet in de mogelijkheid om in te loggen, orders in te leggen of in te schrijven op emissies. Dat kan dan weer vanaf maandag. De NPEX-effectenbeurs zal er moderner uit gaan zien door de vernieuwde website en door de implementatie van het nieuwe platform.

U zal de komende weken elke vrijdag een e-mail van ons ontvangen over het migratieproces, de nieuwe functionaliteiten, de handelssystematiek van het nieuwe platform en de daadwerkelijk overstap.

Zoals aangegeven zal deze overstap voor NPEX een historisch moment zijn. Maar voor die tijd zullen er nog de nodige werkzaamheden geleverd moeten worden, de zogenaamde “laatste loodjes”.

Voorwaarden voor een definitieve overstap naar het nieuwe platform zullen positieve testuitslagen zijn alsmede goedkeuring van de AFM.

Wij gaan ervan uit dat de hinder voor u beperkt zal blijven tot het weekend van de overstap. Als vanzelfsprekend zullen onze medewerkers u te woord staan, mocht u vragen hebben.

Pas goed op uzelf, op elkaar en bovenal blijf gezond!

Namens het NPEX-team,
Mark van der Plas (CEO NPEX)
shaai
2
NPEX had een raar ordersysteem met alleen wekelijkse verhandeling, en geen normaal orderboek.
Nu dat wel onderweg is lijkt mij dit een goede plek om per 'pareltje van de NPEX' een draadje te openen.
Imo kan dit meer beleggers naar de NPEX trekken, en daarmee in eerste instantie meer kopers, die samen met de betere liquiditeit onderwaardering kunnen weghalen, die ik bijvoorbeeld nog steeds zie bij bij HAL-dochter TABS Holland.

Ik denk dat het helemaal goed zou zijn als het nieuwe normalere (komt imo dicht bij normale AEX veilingfondsen in de buurt) NPEX niet alleen nu al meer beleggers aantrekt, die kunnen vooruitlopen op betere liquiditeit een betere waardering, maar helemaal als later gewone brokers een aansluiting op NPEX aanbieden. Oftewel als je vanuit brokers als Binck of DeGiro de grootbanken een order gewoon op NPEX in kan leggen, zoals dat ook kan als een order inleggen op Euronext of bij NYSE of de Nasdaq.
Dan kunnen imo onderwaarderingen helemaal worden ingelopen.
shaai
0
ouwetje voor de volledigheid van 29 mei

NPEX gaat vernieuwen - Update #3

In deze mail brengen we u op de hoogte van het vernieuwde NPEX-Reglement.

Een historisch moment voor NPEX
Een lang gekoesterde wens van ons, onze aandeelhouders, beleggers en genoteerde ondernemingen, gaat in vervulling. De huidige handelsmethodiek met het veilingsysteem is niet meer van deze tijd en beleggers hebben behoefte aan een geaggregeerd orderboek. Op de vernieuwde NPEX-effectenbeurs zal elke werkdag handel plaatsvinden via een orderboek, waarbij u dagelijks uw koop- en verkooporders kunt plaatsen. Naast een meer gebruiksvriendelijke en overzichtelijke portefeuille met eigen berichten-box, komen er tal van andere nieuwe functionaliteiten. Een platform dat aansluit bij de wensen van onze gebruikers.

NPEX-Reglement
Om de overstap naar het nieuwe platform mogelijk te maken, zal het NPEX-Reglement worden gewijzigd. Deze wijzigingen gaan in op de dag van de overstap naar het nieuwe platform. De wijzigingen zien vooral op de overstap van een veilingsysteem naar een open orderboek.

Artikel 22: “Transacties op de secundaire markt” wordt daarom onder andere gewijzigd. Zo is er vastgelegd hoe de matching in het orderboek werkt en dat orders verplicht moeten voldoen aan een limietprijs. NPEX zal geen orders zonder limietprijs toestaan (zogenaamde “market orders”).

Een order zal tijdens de handelstijden van de beurs worden uitgevoerd (op werkdagen tussen 10:00 uur en 16:00 uur), als deze (gedeeltelijk) matcht met een andere order.

Bij een verkooporder is dit het geval wanneer de limiet van de kooporder gelijk of hoger is dan de opgegeven limietprijs.
Bij een kooporder is dit het geval wanneer de limiet van de verkooporder gelijk of lager is dan de meegegeven limietprijs.
Men kan een order intrekken zolang de order niet (gedeeltelijk) is uitgevoerd.

Zoals aangegeven zal het voor NPEX een historisch moment zijn. Nu de datum van de overstap nog maar een paar weken weg is, neemt de druk ook toe. Wij zullen u in de komende mails een update geven over de nieuwe website en de functionaliteiten van het nieuwe systeem.
shaai
0
5 juni: NPEX gaat vernieuwen - Update #4

over de nieuwe website. Zoals aangekondigd komen wij met een nieuw platform, maar ook met een nieuwe website; een nieuwe voorkant of een nieuw gezicht zoals sommigen het noemen.

Een historisch moment voor NPEX
Zoals in mijn eerdere mails al vermeld; NPEX gaat met de tijd mee en gaat over op een nieuwe website en een nieuw platform. Een lang gekoesterde wens van ons, onze beleggers en genoteerde ondernemingen, gaat in vervulling. Op de vernieuwde NPEX-effectenbeurs zal elke werkdag handel plaatsvinden via een orderboek, waarbij u dagelijks uw koop- en verkooporders kunt plaatsen. Naast een meer gebruiksvriendelijke en overzichtelijke portefeuille met eigen berichten-box, komen er tal van andere nieuwe functionaliteiten. Een platform dat aansluit bij de wensen van onze gebruikers. Het nieuwe platform zal de liquiditeit in de effecten verbeteren. Daar hoort ook een nieuwe en frisse website bij.

Vernieuwde website
De oude website was verouderd, dus hoogste tijd voor vernieuwing. De nieuwe website zal eerder in gebruik worden genomen dan de overgang naar het nieuwe platform. We menen dat het goed is u eerst even te laten wennen aan de nieuwe omgeving en daarna aan de nieuwe functionaliteiten.

Graag laten wij u hieronder vast enkele screenshots van de nieuwe website zien.

Ter verduidelijking: De overgang naar het nieuwe platform tOption van MonIdee zal medio juni na de ingebruikname van de nieuwe website worden uitgevoerd. Dit zal in een weekend plaatsvinden. Gedurende dat weekend bent u niet in de mogelijkheid om in te loggen, orders in te leggen of in te schrijven op emissies. Dat kan dan weer vanaf maandag.
shaai
0
gisteren:

NPEX vernieuwde website nu live

Een nieuwe website, een nieuw gezicht.

Hierbij informeer ik u dat de nieuwe website, vandaag, in de loop van de avond in gebruik zal worden genomen.

Wij menen dat het belangrijk is u te informeren over het moment van ingebruikname van onze nieuwe website, zodat u zich vertrouwt voelt als u www.npex.nl bezoekt.

Onderstaand treft u enkele screenshots:

shaai
0
update 5

In het weekend van 20 en 21 juni 2020 zal de migratie naar tOption van MonIdee plaatsvinden. Dat weekend bent u niet in de mogelijkheid om in te loggen, orders in te leggen of in te schrijven op emissies. Dat kan dan weer vanaf maandag 22 juni 2020.

Een historisch moment voor NPEX
NPEX gaat met de tijd mee. Dinsdagavond is de nieuwe website in gebruik genomen en volgend weekend gaat NPEX over naar het nieuw platform. Een lang gekoesterde wens van ons, onze beleggers en genoteerde ondernemingen, gaat daarmee in vervulling. Op de vernieuwde NPEX-effectenbeurs zal elke werkdag (van 10.00 uur tot 16.00 uur) handel plaatsvinden via een orderboek, waarbij u dagelijks uw koop- en verkooporders kunt plaatsen. Naast een meer gebruiksvriendelijke en overzichtelijke portefeuille met eigen berichten-box, komen er tal van andere nieuwe functionaliteiten. Een platform dat aansluit bij de wensen van onze gebruikers. Het nieuwe platform zal de liquiditeit in de effecten verbeteren.

Migratie
Na de succesvolle testmigratie van afgelopen week, hebben wij het besluit genomen om volgend weekend de overstap naar het nieuwe platform te maken.

Dit betekent dat vrijdag 19 juni om 12.00 uur de huidige omgeving zal worden afgesloten en dan zal deze niet meer bereikbaar zijn. Er is dan geen handel meer mogelijk. NPEX blijft wel telefonisch bereikbaar voor uw vragen.

Orders die zijn opgegeven met afloopdatum na 18 juni zullen wij aanpassen naar 18 juni, de laatste handelsdag in ons oude systeem.

Tussen dinsdag 16 juni 12.00 uur en maandag 22 juni 10.00 uur kunnen er geen verkooporders op de secundaire markt worden ingelegd. Nieuwe orders kunnen vanaf maandag 22 juni 10.00 uur geplaatst worden op het nieuwe platform.
U kunt tot en met vrijdag 19 juni 12.00 uur nog wel inschrijven op openstaande emissies en orders opgeven in onze open end beleggingsfondsen.
Tijdslijn

Dinsdag 16 juni 2020, 12.00 uur: Inleggen verkooporders secundaire markt niet meer mogelijk
Donderdag 18 juni 2020: Laatste handelsdag huidig veilingssysteem
Vrijdag 19 juni 2020, 12.00 uur: Afsluiting huidige NPEX-omgeving
Zaterdag 20 juni 2020 & zondag 21 juni 2020: Migratie naar tOption van MonIdee
Maandag 22 juni 2020, 10.00 uur: Plaatsen nieuwe orders via orderboek mogelijk
Orderboek en reglement
Om de overstap naar het nieuwe platform mogelijk te maken is het NPEX-Reglement gewijzigd. Deze wijzigingen gaan in op de dag van de overstap naar het nieuwe platform. De wijzigingen zien vooral op de overstap van een veilingsysteem naar een open orderboek. Ik verwijs naar update #2 voor details over het orderboek en naar update #3 voor het reglement.

Zoals eerder aangegeven zal het voor NPEX een historisch moment zijn. Het grote moment nadert in rasse schreden. Komende week worden de puntjes op de i gezet om de overstap naar ons nieuwe platform tOption te kunnen maken. Nu de datum van de overstap bekend is, neemt het enthousiasme verder toe.

Komende week zullen onze medewerkers hard werken aan alle veranderingen, terwijl de dagelijkse werkzaamheden daarnaast gewoon doorgaan.
DeBrakkeGrond
0
Iemand van dit forum al enige ervaring op het nieuwe NPEX platform? Zo ja, wat is de eerste indruk?
Happy One
3
quote:

DeBrakkeGrond schreef op 27 juni 2020 16:11:

Iemand van dit forum al enige ervaring op het nieuwe NPEX platform? Zo ja, wat is de eerste indruk?
Ja, ik. Mijn ervaringen zijn zonder meer positief. Vroeger moest je wachten tot donderdagmiddag 12 uur en dan pas was de biedronde afgelopen. Bood je onder de vraagprijs dan kon het bod al of niet geaccepteerd worden. Soms werden idiote biedingen geaccepteerd, soms werden goede biedingen geweigerd, er was bijna geen peil op te trekken.
Nu is bieden op de laat een gegarandeerde order, evenals verkoop op de bied. Het systeem werkt goed, de order wordt direct uitgevoerd.
DeBrakkeGrond
0
Dank voor je reactie Happy One. Je schrijft dat bieden op de laat resulteert in een gegarandeerde order. Geldt dit ook als je bieding een lager aantal betreft? Bijvoorbeeld ik wil 25 TABS Holland kopen op (maximaal) 48 euro maar er staan 150 stuks in de laat. Wordt mijn kooporder dan uitgevoerd?
www.npex.nl/effectenbeurs/timber-and-...
benito c.
1
quote:

DeBrakkeGrond schreef op 29 juni 2020 17:06:

Dank voor je reactie Happy One. Je schrijft dat bieden op de laat resulteert in een gegarandeerde order. Geldt dit ook als je bieding een lager aantal betreft? Bijvoorbeeld ik wil 25 TABS Holland kopen op (maximaal) 48 euro maar er staan 150 stuks in de laat. Wordt mijn kooporder dan uitgevoerd?
www.npex.nl/effectenbeurs/timber-and-...
Het lijkt mij vrijwel zeker dat je order dan wordt uitgevoerd. Dat is nl. de essentie van het nieuwe orderboek. Het matchen van orders is op basis van de prijs, niet het aantal.
Happy One
0
quote:

DeBrakkeGrond schreef op 29 juni 2020 17:06:

Dank voor je reactie Happy One. Je schrijft dat bieden op de laat resulteert in een gegarandeerde order. Geldt dit ook als je bieding een lager aantal betreft? Bijvoorbeeld ik wil 25 TABS Holland kopen op (maximaal) 48 euro maar er staan 150 stuks in de laat. Wordt mijn kooporder dan uitgevoerd?
www.npex.nl/effectenbeurs/timber-and-...
Klopt, zo werkt het systeem nu. Stel er staat een verkooporder in van 5 obligaties (of aandelen TABS) voor bieden obligatie 950 en laten 980 (5 stuks). Als je er dan voor 1 980 biedt wordt die ene uitgevoerd tegen dat bedrag.
Als verkoper staat bij mijn order dan dat die gedeeltelijk is uitgevoerd, je zit dus niet vast aan het bieden op het complete laatblok qua aantallen. Alleen de prijs moet in overeenstemming zijn.
twinkletown
1
quote:

shaai schreef op 24 mei 2020 17:51:

NPEX had een raar ordersysteem met alleen wekelijkse verhandeling, en geen normaal orderboek.
Nu dat wel onderweg is lijkt mij dit een goede plek om per 'pareltje van de NPEX' een draadje te openen.
Imo kan dit meer beleggers naar de NPEX trekken, en daarmee in eerste instantie meer kopers, die samen met de betere liquiditeit onderwaardering kunnen weghalen, die ik bijvoorbeeld nog steeds zie bij bij HAL-dochter TABS Holland.

Ik denk dat het helemaal goed zou zijn als het nieuwe normalere (komt imo dicht bij normale AEX veilingfondsen in de buurt) NPEX niet alleen nu al meer beleggers aantrekt, die kunnen vooruitlopen op betere liquiditeit een betere waardering, maar helemaal als later gewone brokers een aansluiting op NPEX aanbieden. Oftewel als je vanuit brokers als Binck of DeGiro de grootbanken een order gewoon op NPEX in kan leggen, zoals dat ook kan als een order inleggen op Euronext of bij NYSE of de Nasdaq.
Dan kunnen imo onderwaarderingen helemaal worden ingelopen.
Goed gezien shaai. Broker Today's is de eerste.
www.telegraaf.nl/financieel/142627156...
twinkletown
0
Marktbewegingen (FD)

Broker en minibeurs vallen elkaar in de armen

Met ambitie alleen een doel bereiken is lastig, weten ze bij NPEX in Den Haag. Deze beurs wordt beschouwd als 'alternatieve' route voor kleine bedrijven om kapitaal te vinden, via aandelen of obligatieleningen.

De NPEX is een kredietwalhalla voor firma's als MTD, waterleverancier voor de Olympische Spelen, en BOB Autowas — juist, een carwash-imperium.

Vallen en opstaan

Tot op heden verschafte NPEX €114 mln aan liquiditeit voor 52 bedrijven. Maar de minibeurs wil meer. Een serieus alternatief zijn voor Euronext, de grote Amsterdamse broer en AEX-thuishaven, waar het voor kleinere bedrijven lastiger optreden is vanwege strengere regels.

Al ruim tien jaar timmert NPEX hard aan de weg. Of zoals chief commercial officer (cco) Alan van Griethuysen het omschrijft: 'Met allerlei puzzelstukjes proberen we onszelf meer op de kaart te krijgen.' Dat gaat gepaard met vallen en opstaan.

In 2018 lag de NPEX-handel maanden stil, omdat de beurs niet meer over de juiste vergunning van de Autoriteit Financiële Markten beschikte. Datzelfde jaar vond een herstructurering van schulden plaats, en werd de Staat aandeelhouder.

Grotere volumes

NPEX leed dat jaar een verlies van ruim €1 mln, en het heeft ook in 2019 'een minnetje' gedraaid, erkent cco Van Griethuysen. Zo bezien is het prettig nieuws dat Today's Group nu als eerste broker actief wordt op het platform, nadat NPEX in juni het mogelijk had gemaakt doorlopend te handelen met een orderboek in plaats van een wat logger veilingsysteem.

Today's kan helpen grotere beleggers te enthousiasmeren, die ook met grotere volumes - blocktrading, in jargon - aan de slag gaan. Dat is in potentie niet alleen lucratief voor NPEX, maar ook voor de vorig jaar uit een fusie ontstane Today's Group. Commercieel directeur Cees Smit: 'De commissie die we krijgen in deze markt ligt tientallen basispunten hoger dan op Euronext.'

'Duizenden euro's'

In geld uitgedrukt is het verschil 'duizenden euro's' bij NPEX-transacties, en 'tientjes of zelfs euro's' op het Damrak, aldus Smit, die een tijd terug negatief in het nieuws kwam vanwege betrokkenheid bij een illiquide fonds, dat onder meer belegde in teak. 'Dat staat hier helemaal los van', benadrukt hij.

Welke problemen in het verleden ook speelden, duidelijk is dat Today's en NPEX in elkaars armen hun doelen makkelijker kunnen najagen. Want ambitie is waardevol, de hulp van een partner onbetaalbaar.
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,66%
 US30^ 37.851,00 -0,43%
 Nasd100^ 17.004,48 -3,10%
 US500^ 4.960,72 -1,75%
 Japan225^ 37.028,48 -2,56%
 Gold spot 2.392,50 +0,55%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 +0,02%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront