Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

38.986 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 ... 1946 1947 1948 1949 1950 » | Laatste
Ijsbeer
1
quote:

NewKidInTown schreef op 22 juni 2020 23:58:

[...]
Het schijnt nu zo snel te gaan, er wordt door de deskundigen gezegd dat het al OVER 12 is, dus is er niets meer aan te doen. Laten we er dan ook maar niets aan doen, want dat is dan geld weggooien wat niets meer oplevert.
Nu die mega stukken land ijsvrij worden dan gaat het inderdaad hard.
Dan nog al die methaan die vrij komt.
Gaat mega hard als dat allemaal op gang komt.

we zitten nu in de smelt fase.
[verwijderd]
1
Vulkaanuitbarsting in Alaska leidde 2.000 jaar geleden tot kou, honger en ziekten in Rome.

De moord op Julius Caesar (44 v. Chr.) gaf de aanzet tot een machtsstrijd in Rome die zich afspeelde in een periode van extreme kou, misoogsten, honger en ziekten en leidde tot het einde van de Romeinse Republiek. Wetenschappers zeggen een verklaring te hebben gevonden voor het ongure klimaat in die turbulente jaren: een vulkaanuitbarsting in Alaska.

Cor Speksnijder22 juni 2020, 21:00

Het is lastig om causale verbanden te leggen, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS, maar ‘de natte en zeer koude omstandigheden die een gevolg waren van deze enorme uitbarsting hebben waarschijnlijk sociale onrust aangewakkerd en bijgedragen aan politieke verschuivingen in het gebied rond de Middellandse Zee’.

De Romeinse Republiek, de fase in de geschiedenis van de Romeinen waarin Rome uitgroeide tot het centrum van een wereldrijk, maakte plaats voor de absolute monarchie van het Romeinse Keizerrijk. Er kwam ook een einde aan het Ptolemeïsche rijk, het Hellenistische Egypte. Historici dachten al langer dat een vulkaan de oorzaak was van de ongewone klimatologische omstandigheden die worden vermeld in oude schriftelijke bronnen, maar wisten niet zeker waar of wanneer die uitbarsting zich zou hebben voorgedaan.

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Joe McConnell, verbonden aan het Desert Research Institute in Reno (Nevada), ziet een verband tussen de klimaatomslag in het Middellandse-Zeegebied en een uitbarsting van de Okmok-vulkaan in Alaska, die zich voordeed in 43 v. Chr. De groep trekt die conclusie na analyse van ijskernen die zijn geboord in Groenland en Rusland. ‘Het is fascinerend dat een vulkaanuitbarsting aan de andere kant van de wereld heeft bijgedragen aan het lot van de Romeinen en de Egyptenaren en de opkomst van het Romeinse Keizerrijk’, aldus McConell in een verklaring.

Analyse van asdeeltjes
Volgens de onderzoekers is uit vulkaanas in zes ijskernen op te maken dat er in de bewuste periode twee uitbarstingen zijn geweest: een relatief kleine in 45 v. Chr. en een buitengewoon zware, twee jaar later. Chemische analyse van de asdeeltjes verwijst naar de Okmok-vulkaan. Die was verantwoordelijk voor een van de grootste uitbarstingen van de afgelopen 2.500 jaar.

Aanvullend bewijs voor de klimaatomslag vonden de wetenschappers in boomringen in Scandinavië, Oostenrijk en Californië en in afzettingen van mineralen in een grot in China. Met computermodellen reconstrueerden ze de klimatologische gevolgen van de uitbarsting. De eruptie van de Okmok werd op het noordelijk halfrond gevolgd door een aantal extreem koude jaren. Na de uitbarsting was het in delen van Zuid-Europa en Noord-Afrika ’s zomers en in de herfst gemiddeld tot 7 graden kouder dan normaal en viel er tot 400 procent meer regen.

Ook Saskia Stevens, universitair docent aan de Universiteit Utrecht, denkt dat de vulkaanuitbarsting van invloed kan zijn geweest op de sociale onrust. Voedseltekort door misoogsten, extreme koude en hevige regenval zorgden voor ontevredenheid onder de bevolking. Maar de ‘val’ van de Romeinse Republiek werd niet alleen veroorzaakt door sociale onrust. Dat proces was al veel langer aan de gang, aldus Stevens, die niet betrokken is bij het onderzoek.

Moord op Ceasar
‘Mogelijk heeft de senaat onder druk van onrust sneller knopen doorgehakt. Zou de senaat daarom sneller hebben ingestemd om Gaius Octavius, de latere keizer Augustus, al op zijn 19de tot consul te benoemen om orde op zaken te kunnen stellen en de rust te laten terugkeren na de moord op Caesar?’

Het onderzoek is een bevestiging en detaillering van informatie die al via schriftelijke bronnen is overgeleverd, zegt Stevens. ‘Het biedt andere informatie dan de gebruikelijk informatie die we als oud-historici tot onze beschikking hebben. Er moet wel worden gewaakt voor het overinterpreteren van dit soort onderzoeksresulaten.’

www.volkskrant.nl/wetenschap/vulkaanu...
New dawn
0
Er zijn klimatologen zoals Guy McPherson die voorspelden dat het heel snel zou gaan. Op de universiteit waar hij werkte vond men hem daarom te radicaal. Hij werd ontslagen. Nu jaren later blijkt het dat het inderdaad veel sneller gaat als de modellen die de meeste wetenschappers hadden gemaakt. Die groep weet daarvan ook de oorzaak niet. Zij melden alleen: het gaat veel sneller.

Alle factoren die het weer op de aarde bepalen zijn pas recentelijk ontdekt. De wetenschappers begonnen bij nagenoeg geen kennis vh totaal.

Ik denk dat veel mensen ook denken dat wij onmogelijk toch de atmosfeer kunnen veranderen. Maar ik vermoed, weet het niet zeker dus, dat de meesten denken dat het hun tijd wel zal duren. Wie dan leeft, wie dan zorgt.

Het is niet uit te sluiten dat dat de mechaniek die we in werking hebben gezet door maar wat te doen en te proberen, ons voorbij het punt van terugkeer heeft gebracht.

.

rationeel
1
Windmolens zijn taboe voor ’Hoek’

Hoek van Holland wil niet dat windmolens de badplaats ’vervuilen’

’Past niet bij visie van jaar-rond badplaats’

door Maarten Ritman

digitalpublishing.telegraaf.nl/static...

Hoek van Holland weigert ’volgeplempt’ te worden met... enorme windmolens en zonneparken ...om de... rest van de stad te voorzien van groene stroom... Als dat toch gebeurt moeten de inwoners financieel worden gecompenseerd.

Dat stelt de gebiedscommissie in een gevraagd advies over het... concept Regionale Energiestrategie.... „De ligging van Hoek van Holland nodigt uit tot het implementeren van zonne- en windenergie. Daardoor wordt Hoek van Holland... onevenredig zwaar belast met... energiewinning-installaties ...zoals windturbines... en ...zonnepaneel-velden.... In onze optiek is dat ...niet in ...overeenstemming... met de ...strategische visie... dat ...Hoek van Holland... een... jaar-rond ...badplaats... zou moeten worden met een hoge mate van aantrekkelijkheid voor bezoekers”, laat technisch voorzitter... Joey de Waard... weten aan het... Rotterdamse stadsbestuur...
rationeel
1
Compensatie

Wat de gebiedscommissie betreft is het simpel: voor wat hoort wat. „De... vervuiling... van het landschap... met ...superstructuren ...zoals... windturbines ...en ...zonnepaneelvelden... is zonder compensatie niet erg eerlijk. De compensatie zou gevonden kunnen worden in... toeristische ...infrastructuur..., interessante bezoekers-trekkers en evenementen.”...

Bij de inwoners is weinig steun voor de plannen, wordt al gewaarschuwd. „De inwoners van Hoek van Holland zouden, ter compensatie voor het leveren van zoveel energie en inleveren van leefomgeving, ruimhartig daarvan moeten kunnen profiteren. Doordat dit al die jaren nauwelijks is gebeurd is het ...draagvlak... onder de... Hoekse inwoners vrijwel nihil.”...
rationeel
0
Verduurzamen

Sowieso wordt veel te beperkt gekeken naar alle mogelijkheden om te verduurzamen, meent de gebiedscommissie. „...Kwantificering... van... innovatieve technologieën... zoals... getijdenenergie, ...waterstof-energie ...en bio-energie ...is nog niet mogelijk en om die reden zijn deze alternatieven niet meegenomen in de nota.”

Maar het biedt wel degelijk mogelijkheden. „Het zou zinvol zijn om deze... energie-alternatieven... ook te noemen in de nota met verwijzingen naar ...locaties... waar ze in... de wereld ...succesvol geïmplementeerd zijn.”...
rationeel
1
In Hoek van Holland moet een proef worden gehouden met... getijdenenergie,... meent de ...gebiedscommissie... dan ook
rationeel
1
„De ...ligging... van Hoek van Holland aan ...de monding... van ...de Waterweg... is een directe ...aanleiding... om een... proefproject... voor ...getijdenenergie... te definiëren. Het stuk ...***vervuilde***... grond... langs de Waterweg... zou prima kunnen fungeren als... locatie voor zulke technologieën.”...
rationeel
1
’Meer verschillende bomen in stad tegen ziektes’

Gerda Frankenhuis

digitalpublishing.telegraaf.nl/static...

Er moet meer diversiteit van bomen in Rotterdam komen om de diverse boomziekten die de woudreuzen teisteren het hoofd te bieden. Daarvoor pleit de Rotterdamse bomendokter... Ronald Loch, ...die voor de... gemeentelijke dienst Stadsbeheer... de ontwikkelingen rond de bomen nauwlettend in de gaten houdt.

Van de ruim ...162.000... bomen die in de Maasstad staan wordt jaarlijks ...een derde... beoordeeld of ze al dan niet moeten worden... gesnoeid... Ongeveer... zeventig procent... van deze bomen wordt aangepakt. „Dat is nodig om ze gezond, in vorm en veilig te houden. Dat er bijvoorbeeld geen te lage takken over wegen hangen of losse gebroken takken in de boom hangen die naar beneden kunnen vallen”, vertelt Loch.
rationeel
0
De bomencontroleurs van de gemeente zijn het hele jaar bezig om de gezondheid van de bomen te controleren en de gemeentelijke boomverzorgers snoeien ze. Voor het snoeien wordt een plan van aanpak gemaakt en er wordt gecheckt of er bijvoorbeeld... broedende vogels... in de boom aanwezig zijn. „Als die er zijn, slaan we de boom over en wordt het werk uitgesteld. De boswachter doet zo nodig een laatste check en controleert het uitgevoerde werk.”
rationeel
1
Volgens de bomendokter gaat het goed met de Rotterdamse bomen. Maar toch zijn er zorgen, zoals over de... kastanjebomen..., waarvan per jaar zo’n ...150 tot 200... bomen sterven... door de ...kastanjebloedingsziekte.... Een remedie tegen de ziekte is er nog niet. „Het bestand met kastanjebomen neemt af. Er moeten andere boomsoorten terugkomen op de plek waar de kastanjebomen hebben gestaan en dan gaan wij terug naar de ...gebiedsontwerper... om te kijken welke andere soort boom er voor terug moet komen. We zien dat bijvoorbeeld nu bij de Burgemeester... Meineszlaan, ...de Bentincklaan.... en het... Groenendaal... De ziekte slaat daar echt ...gaten in de rijbeplanting.”..
rationeel
1
Iepziekte

Maar ook heeft Rotterdam te maken met de ...iepziekte... waarvoor de iepen elk jaar ...geïnjecteerd ...moeten worden om te voorkomen dat ze ziek worden. „Het is een soortement ...griepprik... die wij elk jaar uitdelen. Elk jaar gaan er toch ondanks dat zo’n... veertig tot vijftig iepen... dood.” Daarnaast is er nog ...essentaksterfte.... „Dat is ...overgekomen uit het noorden ...van het land. Daarvoor was het nooit een probleem.” Door alle ziekten pleit Loch ervoor om bij het maken van plannen voor woonwijken, maar ook op de plekken waar dode of zieke bomen vervangen moeten worden, om ...meer diversiteit... van bomen neer te zetten. „Dan vallen er minder snel gaten.”
rationeel
1
Jaarlijks staan zo’n ...1500 bomen... op de zogeheten... inboetlijst ...die vervangen moeten worden voor nieuwe bomen. De... Amberboom... blijkt de afgelopen jaren zeer in trek te zijn geweest om te planten in Rotterdam. „Het heeft een... mooi stervormig... blad dat in de... herfst verkleurt... van groen naar geel... naar ...dieprood.” ...Om het bomenbestand goed in beeld te hebben heeft ...elke boom... een ...eigen nummer...
Ronald Engels
0
quote:

rationeel schreef op 22 juni 2020 12:19:

Zonnepark vergalt straks het uitzicht van inwoner Groesbeek

GROESBEEK - Hij woont er achttien jaar. Aan de Boersteeg in Groesbeek. Prachtig weids uitzicht alle kanten op. Malden, Berg en Dal, het Reichswald. Henk Smit geniet er iedere dag van. Er is maar één probleempje. Als het tegenzit, wordt één van zijn uitzichten voorgoed vergald.

www.gelderlander.nl/berg-en-dal/zonne...

Joost Ariaans

,,Door een zonnepark op een weiland van... 10 hectaren. 300 meter breed, 350 meter diep”, ...zegt Smit die precies aan de rand van het toekomstig zonnepark ligt. Hij krijgt een... hek op 5 meter ...afstand van zijn tuin. Als afscheiding met het veld voor zonnepanelen. ...,,Een hek van gaas.... Maar... 20 meter vanaf mijn raam... liggen de eerste panelen.... Met een hoogte van... 2,70 meter.” ...Een flinke vlakte aan zonnepanelen. ,,Ongelooflijk.”
Groesbeek,

Zal lekker WARM worden met zo`n groot Zonnepanelenpark vlak bij zijn deur, 79 % minimaal van de warmte ontvangen van de Zon door een Zonnepanelenpark wordt gewoon heerlijk omgezet in RADIATIE-Warmte, dus in de winter nooit meer koud en heerlijk 5 graden celcius warmer in de zomer. Lang leve Zonnepanelen-warmte vervuiling en milieuvervuiling.

M.v.g Ronald
New dawn
0
Het percentage atmosferisch methaan (CH4) neemt al langere tijd gestaag toe. Nu is het percentage ca. 10% in de atmosfeer.

Het is aan te nemen dat agv het smelten van de permavorst en de opwarming van de oceanen (Methaanhydraat) en ontbossing dit broeikasgas sneller zal gaan toenemen.

www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends_ch4/

www.epa.gov/ghgemissions/overview-gre...

CH4 zal in de atmosfeer oxideren met O2 volgens vermoed ik: CH4 + 2O2 --> CO2 + 2H20

Mogelijk dat er geen volledige oxidatie plaatsvindt. Ik weet dat niet.

[verwijderd]
1
quote:

New dawn schreef op 24 juni 2020 09:54:

Het percentage atmosferisch methaan (CH4) neemt al langere tijd gestaag toe. Nu is het percentage ca. 10% in de atmosfeer.
[...]
Gelukkig niet...
New dawn
1
quote:

gokker schreef op 24 juni 2020 10:23:

[...]

Gelukkig niet...
Je hebt gelijk, ik keek verkeerd, het is emissie waar ik aan refereerde. Excuses.

Het is een sterk broeikasgas. Het percentage in de atmosfeer kan ik niet vinden.
[verwijderd]
1
quote:

New dawn schreef op 24 juni 2020 10:51:

[...]

Je hebt gelijk, ik keek verkeerd, het is emissie waar ik aan refereerde. Excuses.

Het is een sterk broeikasgas. Het percentage in de atmosfeer kan ik niet vinden.
Tegen de 2000 ppb (verdubbeld door de mens). ppb is 10^(-9), dus het is 2 x 10^(-6).
Dat betekent dat 1 op de 500000 gasmoleculen in de aardatmosfeer CH4 is.
rationeel
1
quote:

Ronald Engels schreef op 24 juni 2020 01:26:

[...]

Groesbeek,

Zal lekker WARM worden met zo`n groot Zonnepanelenpark vlak bij zijn deur, 79 % minimaal van de warmte ontvangen van de Zon door een Zonnepanelenpark wordt gewoon heerlijk omgezet in RADIATIE-Warmte, dus in de winter nooit meer koud en heerlijk 5 graden celcius warmer in de zomer. Lang leve Zonnepanelen-warmte vervuiling en milieuvervuiling.

M.v.g Ronald
Beste Ronald,

Het begrip WELZIJN lijkt niet meer te bestaan.

Mensen wonen jaar in jaar uit, in volle harmonie met elkaar en met hun omgeving, en opeens deugt dat blijkbaar niet meer, en moet alles veranderen.
Alsof er niet zo iets als rechten bestaan. Recht op eigendom en recht op frisse lucht en goed water, en de baas zijn over je zelf en je omgeving.

Wij in de grote stad lijden al vele, vele jaren onder het juk van ongevraagde en zinloze verandering. Van ingrepen waarvan we niet wisten dat het mogelijk was. Aan afspraken die na een aantal jaren weer teniet gedaan worden.

Nu is heel Nederland de dupe aan het worden.

Misschien toch maar eens gezamenlijk NEE zeggen.

Nederland is van ONS. Wij houden van ONS land, en wij houden van elkaar:)

En zo willen we dat houden:)

Groet,

Rationeel.
New dawn
1
quote:

gokker schreef op 24 juni 2020 11:01:

[...]

Tegen de 2000 ppb (verdubbeld door de mens). ppb is 10^(-9), dus het is 2 x 10^(-6).
Dat betekent dat 1 op de 500000 gasmoleculen in de aardatmosfeer CH4 is.
Bedankt. Geen groot percentage. Omdat CH4 afbreekt, is het indirect kooldixode dat verder toeneemt.
38.986 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 ... 1946 1947 1948 1949 1950 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  -0,77  -0,09%  24 apr
 Germany40^ 18.086,70 -0,01%
 BEL 20 3.883,83 -0,18%
 Europe50^ 4.990,80 +0,02%
 US30^ 38.353,31 0,00%
 Nasd100^ 17.524,13 0,00%
 US500^ 5.072,39 0,00%
 Japan225^ 37.998,76 0,00%
 Gold spot 2.318,92 +0,12%
 EUR/USD 1,0708 +0,05%
 WTI 82,90 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +24,31%
ASMI +10,99%
BESI +4,08%
NX FILTRATION +3,85%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,00%
ING -5,96%
Flow Traders -2,94%
WDP -2,89%
RELX -2,04%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront