Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Negatief impact van Coronavirus op bedrijven

486 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 » | Laatste
voda
0
'Autoverkopen door coronavirus kwart lager dan geraamd'

Gepubliceerd op 23 juni 2020 09:01 | Views: 130 | Onderwerpen: autoindustrie

BRUSSEL (AFN) - De autoverkopen in Europa vallen dit jaar mogelijk een kwart lager uit dan aanvankelijk gedacht. Door de coronapandemie is het aantal registraties van personenvoertuigen tussen medio maart en mei hard gedaald. Na het versoepelen van preventieve maatregelen tegen het coronavirus zal de verkoop waarschijnlijk wel aantrekken, maar dat is volgens de Europese branchevereniging ACEA bij lange na niet genoeg om de eerdere achterstand in te halen.

Voor heel 2020 rekent de belangenorganisatie voor de auto-industrie op 9,6 miljoen verkochte auto's. Dat zijn ruim 3 miljoen minder auto's dan in 2019, toen 12,8 miljoen auto's op kenteken werden gezet.

Als de prognose uitkomt, zou het om de sterkste daling van de Europese autoverkopen ooit gaan in één jaar tijd. Het aantal verkochte auto's ligt dan op hetzelfde niveau als in 2013, toen de verkopen in zes opeenvolgende jaren daalden in de nasleep van de financiële crisis.
voda
0
Omzet Hennes & Maurtiz gehalveerd

(ABM FN-Dow Jones) Hennes & Mauritz heeft in het tweede kwartaal van 2020 de omzet zien halveren als gevolg van de coronacrisis, toen veel winkels van de keten gesloten bleven. Dit maakte het Zweedse modeconcern vrijdagochtend bekend.

In het afgelopen kwartaal dat eindigde op 31 mei van dit jaar boekte H&M een omzetdaling van 50 procent tot 28,7 miljard Zweedse kroon, omgerekend circa 2,7 miljard euro.

Half april was 80 procent van de winkels in verband met de coronapandemie gesloten, aldus het bedrijf vrijdag.

De omzet via online-kanalen steeg in het afgelopen kwartaal overigens met 36 procent en in lokale valuta was dit 32 procent.

Het resultaat na eenmalige posten daalde naar een verlies van 6,5 miljard Zweedse kroon, en na belastingen naar 5 miljard kroon negatief.

Resultaat na balansdatum

In de periode van 1 tot en met 24 juni daalde de omzet van de groep op jaarbasis met 25 procent als deze wordt uitgedrukt in lokale valuta. Tot nu toe is nog altijd 7 procent van het winkelbestand gesloten, terwijl een relatief groot deel van de winkel moet opereren onder lokale voorwaarden en met beperkte openingstijden.

Voor het volledige boekjaar wordt de snelheid van het aantal te sluiten winkels verhoogd, terwijl voor de opening van nieuwe winkels juist een lager tempo wordt aangehouden. Per saldo sluit het bedrijf naar verwachting 40 winkels.

Het aandeel Hennes & Mauritz sloot donderdag 2,3 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Parijs bevestigt schrappen 7560 banen Air France

Gepubliceerd op 1 juli 2020 09:34 | Views: 975

Air France-KLM 10:04
4,06 +0,03 (+0,67%)

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse regering heeft bevestigd dat Air France 7560 banen zal schrappen tot en met 2022. Bij de ingrepen in het personeelsbestand gaan 6560 banen verloren bij Air France zelf en ruim duizend bij het budgetmerk HOP. Dat maakte de Franse onderminister voor Transport, Jean-Baptiste Djebbari, bekend op de Franse radio.

De luchtvaart wordt keihard getroffen door de coronapandemie, omdat reisbeperkingen het internationaal vliegverkeer nagenoeg tot stilstand brachten. Dat dit tot fors banenverlies zou leiden bij Air France is al geruime tijd bekend. De Franse zustermaatschappij van KLM zou onder andere via een vrijwillige vertrekregeling afscheid willen nemen van duizenden werknemers.

Naast een vertrekregeling zouden zo'n 3500 banen bij Air France moeten verdwijnen door natuurlijk verloop, zo meldde persbureau AFP eerder deze week op basis van bronnen bij vakbonden.
voda
0
Coronacrisis drukt autoverkopen in het rood

(ABM FN-Dow Jones) Het aantal nieuw verkocht auto's is in de eerste zes maanden van 2020 flink gedaald als gevolg van de coronacrisis. Dit blijkt woensdag uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

"De verkoop van nieuwe auto's herstelt moeizaam", aldus de partijen. Ondanks dat het coronavirus in Nederland op zijn retour is en de meeste autofabrieken weer zijn opgestart, is het economische vertrouwen laag.

In het afgelopen half jaar werden 30 procent minder auto's verkocht. Er werden in totaal 158.155 nieuwe auto's op kenteken gezet.

In juni ging het nog om een daling van ruim 39 procent.

Het meest verkochte merk was Volkswagen met een marktaandeel van 11,3 procent, gevolgd door Kia met 8,6 procent.

De Kia Niro was de populairste auto.

Verwachting

RAI Vereniging en BOVAG durven nog geen concrete voorspelling voor 2020 te doen, maar zeker is al wel dat de eerdere prognose van 425.000 auto's niet zal worden gehaald.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Topman Ryanair: bij uitblijven loonoffer duizenden banen weg

Gepubliceerd op 1 juli 2020 10:42 | Views: 338

LONDEN (ANP/RTR) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht 3500 banen te moeten schrappen als werknemers niet akkoord gaan met salarisverlagingen. Dat heeft topman Michael O'Leary gezegd in een interview met BBC.

"We zijn in onderhandeling met onze piloten en cabinemedewerkers en vragen hun om een lager salaris te accepteren als alternatief voor banenverlies", zei O'Leary. De best betaalde piloten zouden in die voorstellen 20 procent van hun loon moeten inleveren, terwijl de stewards en stewardessen 5 procent minder salaris zouden krijgen.

De grootste budgetvlieger van Europa nam eerder al afscheid van 250 kantoormedewerkers. Het Ierse bedrijf kondigde eerder aan 3000 banen bij piloten en cabinepersoneel te willen schrappen.

De luchtvaart is door de coronapandemie keihard geraakt, doordat reisbeperkingen internationale passagiersvluchten nagenoeg onmogelijk maakten. Nadat Europese landen een deel van die beperkingen hebben laten varen, komt het vliegverkeer deze zomer mondjesmaat op gang.
voda
0
De zwaartekracht van covid-shaming

Een ‘misstap’ tijdens de corona-periode werd bedrijven zwaar aangerekend. Er werden rode kaarten uitgedeeld en strafschoppen gegeven. Inhalig bestuur, gebrek aan eigen verantwoordelijkheid of zorgzaamheid, onnodige bonussen of het uitpersen van leveranciers: wat voorbeelden van ethische misstanden in ons kikkerlandje.

Toch waren er ook positieve verhalen. Zo produceerden Grolsch, Hooghoudt en DSM op grote schaal een desinfectie-gel en reserveerde Unilever een half miljard om kleinere leveranciers eerder uit te betalen en mogelijk krediet te verlenen. Bij een rondvraag in mijn vriendenkring bleek echter dat vooral de negatieve krantenkoppen waren blijven hangen. De 'heldenverhalen' waren ondergesneeuwd door die van ‘de piraten’ die in de media veel ruimte kregen.

Negatief signaal
We sparden verder: zou het ook niet komen door onze perceptie, en onze negativity bias? Onze hersenen hebben meer aandacht voor het negatieve dan voor het positieve. We zijn geprogrammeerd om gevaren te herkennen in de natuur: wie een negatief signaal negeert, loopt gevaar.

Een bedrijf met een stigma kan niet meer ontsnappen uit een zwart gat
Als een bedrijf een stigma heeft van een ‘piraat’ of ‘held’, kan dit moeilijk worden doorbroken, en dreigt het met zijn verhaal als het ware in een zwart gat terecht te komen met een zwaartekracht die het onmogelijk maakt om eraan te ontsnappen. Dit verschijnsel werd als The Law of Narrative Gravity beschreven door Aaron Zamost, voormalig communicatiemedewerker bij Google. Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth bespraken deze wet in 'Een podcast over media' die erg de moeite waard was.

KLM en Booking.com
Een negatieve nieuwscyclus voltrekt zich als een bedrijf een matige reputatie heeft. En door een actuele gebeurtenis, zoals een misstap tijdens covid, wordt deze reputatie nog eens bevestigd bij pers en publiek. Zo had KLM voor de crisis al flink wat kritiek te verduren. Door de ophef rondom de bonussen van Smith en Elbers tijdens corona kwam KLM in een zwart gat terecht: wat KLM ook zei of deed, ze kon niets goed meer doen.

Ook Booking.com moest het met lede ogen zien gebeuren: het platform stond voor de covid-19-periode al onder druk door de hoge commissies die hotels in rekening werden gebracht. Toen het bedrijf niet coulant was richting haar partners en bovendien een aanvraag tot overheidssteun indiende, viel het definitief van zijn voetstuk. De publieke verklaringen van ceo Glenn Fogel maakte de zaken er alleen maar erger op. Het advies van Zamost voor zo'n geval: wachten tot de storm gaat liggen en reageer niet op de negatieve perceptie die er bestaat, zelfs als zou die onterecht zijn.

The Law of Narrative Gravity werkt overigens twee kanten op: ook bedrijven met een sterk positief verhaal kunnen erin terecht komen. Een bedrijf kan dan niets meer fout doen en de publieke perceptie is er een van ‘Hosanna’. Ik ben zelf wel toe aan dit soort positieve verhalen met een opwaarts effect, dat ook andere bedrijven kan inspireren om de zwaartekracht juist omgekeerd te benutten.

fd.nl/futures/1349459/de-zwaartekrach...
voda
0
'Veel bedrijven gaan hand ophouden bij aandeelhouders'

Gepubliceerd op 2 juli 2020 11:41 | Views: 1.118

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Veel beursgenoteerde bedrijven op het Damrak zullen in de tweede helft van het jaar nieuwe aandelen uit gaan geven om zo de opgelopen schulden vanwege de coronacrisis te herfinancieren. Die verwachting sprak René van Vlerken, hoofd noteringen bij Euronext, uit tijdens een persbijeenkomst.

Veel bedrijven gingen schulden aan om de crisis door te komen. Als de economische situatie verbetert en het sentiment op de beurs positief blijft, komen die ondernemingen naar de beurs om geld op te halen via een kapitaaluitgifte. Daarmee kunnen schulden of bankleningen terugbetaald worden en kan de financiële solvabiliteit weer verbeteren, aldus Van Vlerken.

Een andere oorzaak voor de verwachte toename in aandelenuitgiftes zijn fusies en overnames, vertelt Van Vlerken. Hij denkt dat met name bedrijven uit de technologie- en biotechnologiesectoren voldoende kapitaal en steun van aandeelhouders hebben om op overnamepad te gaan.

Zij zullen hun aankopen deels met nieuwe aandelen financieren, verwacht Euronext. Als voorbeeld wijst Van Vlerken naar de overname van het Britse Just Eat door het Nederlandse maaltijdbestelbedrijf Takeaway, die daarvoor 3,3 miljoen nieuwe aandelen uitgaf.
voda
0
Sportsector loopt 1,5 miljard mis door coronacrisis

Gepubliceerd op 2 juli 2020 20:34 | Views: 603

UTRECHT (AFN) - De Nederlandse sportsector loopt tot 1 augustus zo'n 1,5 miljard euro aan inkomsten mis als gevolg van de coronacrisis. Door kostenbesparingen en financiële steunmaatregelen van de overheid kan de sector een aanzienlijk deel daarvan opvangen. Het Mulier Instituut, dat onderzoek doet naar de gevolgen van de maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het coronavirus te bestrijden, denkt dat de totale schade voor de sport in Nederland tot nu toe 400 tot 600 miljoen euro bedraagt.

"De daadwerkelijke schade voor de sport als gevolg van de coronacrisis over heel 2020 zal hoger zijn, omdat sommige maatregelen nog gelden na 1 juli en vanwege gevolgschade. Een goed en definitief beeld van de schade in 2020 wordt pas midden 2021 zichtbaar", staat in de eerste rapportage van de Sport & Corona-monitor, waarvoor het Mulier Instituut samenwerkt met het Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Ze doen dit in opdracht van het ministerie van VWS, sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten. Het rapport van bijna 150 pagina's werd donderdag aangeboden aan de Tweede Kamer. Het onderzoek gaat door en het is bedoeling dat er in september en december nieuwe rapportages van komen.

Sportondernemers

Sportkoepel NOC*NSF berekende half maart, toen Nederland als gevolg van de coronamaatregelen vrijwel stil kwam te liggen, dat de totale schade voor de sport zo'n 950 miljoen euro zou gaan bedragen. Sportaanbieders, clubs en verenigingen moesten hun deuren sluiten, competities werden afgebroken en tal van evenementen afgelast. Sinds deze week mogen de sportclubs weer open en kan er vrijwel overal in Nederland weer gesport worden.

De grootste financiële klappen zijn voor de sportondernemers, zoals fitnesscentra, dansscholen, golfbanen en zwembaden. Zij lopen volgens de onderzoekers ruim 800 miljoen euro aan inkomsten mis. Voor sportverenigingen bedraagt de inkomstenderving zo'n 340 miljoen, de 34 clubs uit het betaalde voetbal missen bijna 100 miljoen euro aan inkomsten omdat de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie voortijdig zijn beëindigd.

De onderzoekers benadrukken dat er ook sprake is van schade die niet of nauwelijks in geld is uit te drukken, zoals het plezier dat mensen missen omdat ze niet kunnen sporten, stagnatie of terugval van sporttechnische vaardigheden en gezondheidsschade. Vooral basisschoolkinderen deden tijdens de eerste weken van de coronacrisis aanzienlijk minder aan sporten en bewegen dan normaal.
voda
0
DNB: ook beleggingsinstelling moet voorzichtig zijn met dividend

Gepubliceerd op 2 juli 2020 20:33 | Views: 1.639

AMSTERDAM (AFN) - Beleggingsinstellingen moeten met als banken voorzichtig omspringen met winstuitkeringen en andere beloningen voor aandeelhouders. Die waarschuwing geeft De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht houdt op vermogensbeheerders.

DNB en Europese toezichthouders riepen eerder al verzekeraars en banken op om voorlopig geen dividend uit te keren. De coronacrisis brengt zoveel onzekerheden met zich mee, dat het beter is genoeg kapitaal aan te houden. De buffers moeten zo sterk genoeg blijven voor het geval dat de economische malaise grote impact krijgt op financieel dienstverleners. Ook het inkopen van eigen aandelen, een ander beproefde beloning voor aandeelhouders, werd daarom met klem afgeraden.

Dezelfde overwegingen spelen nu bij beleggingsinstellingen. "DNB vraagt u de strikte noodzaak van dergelijke uitkeringen te heroverwegen", aldus de centrale bank. "Hiermee kunnen herstelacties op een later moment worden voorkomen." DNB drukt beleggingsinstellingen ook op het hart direct naar de toezichthouder te stappen als de financiële stabiliteit in het geding komt.
voda
0
Volksbank reserveert 40 miljoen voor coronacrisis

(ABM FN-Dow Jones) De coronaviruspandemie heeft vooralsnog een beperkte impact op de netto rentebaten en uitgaven van de Volksbank, maar de bank heeft in het eerste kwartaal al wel 40 miljoen euro opzij gezet voor verwachte hogere kredietverliezen vanwege de economische crisis. Dat bleek maandag uit een update van de bank over de periode tot en met mei.

"We verwachten dat in de loop van 2020 de druk op onze netto rentebaten zal toenemen. Operationele lasten exclusief wettelijke heffingen zullen niet lager zijn dan in 2019", meldde de bank in een toelichting.

De halfjaarcijfers volgen op 14 augustus.

De bank stelt dat de druk op de rentemarge, die al bij de jaarcijfers was aangekondigd, in de eerste maanden van het jaar grotendeels gecompenseerd werd doordat er meer hypotheken werden overgesloten en vervroegd afgelost, wat extra rente-inkomsten opleverde.

De bank rekent op een economische krimp dit jaar van 5 tot 6 procent, gevolgd door 2 tot 3 procent groei volgend jaar. De werkloosheid zou oplopen tot boven 6 procent. Als deze verwachtingen wijzigen, zullen de kredietvoorzieingen worden aangepast.

Betalingspauze

Per eind mei hadden 1.640 klanten gebruik gemaakt van de regeling om hun hypotheekbetalingen te pauzeren voor maximaal zes maanden. Dat is minder dan een procent van het totaal aantal hypotheekklanten.

Daarnaast maakten 232 zakelijke klanten gebruik van de mogelijkheid van een betaalpauze van zes maanden. Ook kunnen mkb-klanten van SNS, ASN Bank en RegioBak tot 50.000 euro lenen voor extra liquiditeit, met een staatsgarantie van 95 procent. Tevens kunnen mkb-klanten onder bepaalde voorwaarden hun limiet van hun zakelijke krediet verhogen. Hoe veel klanten hier van gebruik hebben gemaakt, vermeldde de Volksbank niet.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
We durven al het extra spaargeld nog niet uit te geven

De coronacrisis heeft de besparingen hoog opgejaagd, zowel in Nederland als elders in Europa. Voor een deel gaat het om gedwongen besparingen, omdat door de lockdowns niet alle uitgaven meer mogelijk waren. De vraag is nu: laten we dat geld alsnog rollen? Onderzoek van ABN Amro laat zien dat dit in juni in Nederland nog zeker niet het geval was.
Mei is de maand dat Nederlanders veel sparen omdat ze dan hun vakantiegeld op de rekening gestort krijgen. De afgelopen jaren ging het steeds om tussen de €4 mrd à €6 mrd. Dit jaar kwamen de nettobesparingen uit op €9,4 mrd, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Dat is een record en een paar miljard extra in één maand is voor de Nederlandse verhoudingen zeer veel.

Ook op Europees niveau exploderen de besparingen. Van maart tot en met mei werd er in de eurozone per maand gemiddeld ruim €70 mrd op deposito gezet. Eurostat meldt dat in het eerste kwartaal in de eurozone de spaarquote is gestegen tot 16,9%. Dat percentage geeft aan dat dit deel van het vrij beschikbare inkomen van huishoudens is gespaard. Ook dit is een record, in het laatste kwartaal van 2019 was het 12,7% en sinds begin 2008 schommelen de percentages steeds tussen de 12 en 14.

Uit voorzorg en gedwongen
Die 14% werd alleen in het crisisjaar 2009 gehaald, toen burgers uit voorzorg extra geld spaarden. In hoeverre dat nu weer gebeurt, is niet uit de cijfers te halen. Het veel hogere percentage van 16,9 in het eerste kwartaal doet echter vermoeden dat er naast mogelijke besparingen uit voorzorg ook een stevig stuk gedwongen besparingen bij zit. Consumenten konden niet naar een concert, naar de kapper, een vliegreis maken of naar terras en restaurant en hielden daardoor geld over.
Volgens het Bureau of Economic Analysis is de spaarquote in de VS gestegen van 7,9% in januari tot 32% in april, met weer een daling tot 23,2% in mei.

De grote vraag waar geen econoom het antwoord met zekerheid op kent, is wat de consument gaat doen met de gedwongen besparingen. Wordt het geld alsnog uitgegeven, dan ontstaat een forse koopkrachtimpuls waardoor de economie veel sneller kan terugspringen naar het oude niveau van activiteiten, van voor de coronacrisis. Gebeurt dit niet, dan valt de weg terug langer uit.

Dikke plus detailhandelsverkopen
Eurostat kon maandag voor de eurozone een stijging van 17,8% van de detailhandelsverkopen in mei noteren. Vanzelfsprekend zijn hiermee alle records uit de boeken, de plus was bovendien groter dan analisten hadden voorzien. Alleen volgt deze plus op minnen in de beide voorafgaande maanden van 10,6% en 12,1%, waardoor er nog altijd een verlies resteert van ruim 7%. Opvallend is dat in de landen met een milde lockdown, zoals Nederland, Duitsland en Finland het herstel van de verkopen veel sterker is.

Dat herstel zit echter vooral bij de supermarkten. Gegevens over juni van ABN Amro op basis van betalingsgegevens laten zien dat die maand het totaal van de consumentenuitgaven nog altijd zo'n 10% onder het niveau van vorig jaar lag. 'Bij haast alle bestedingscategorieën zie je dat het niet terugveert naar het niveau van voor corona', zegt Nora Neuteboom van ABN Amro.

De detailhandel is de uitzondering. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had over mei al een plus voor de omzet gemeld van 8,2%. Uit de transactiedata van ABN Amro blijkt dat deze trend zich in juni voortzet voor supermarkten en speciaalzaken. Online is de omzetstijging helemaal zeer fors. Bij de horeca en het vervoer staan echter nog steeds minnen en voor reizen en entertainment nog minnen van tientallen procenten.

Koopbereidheid
Het CBS meldde maandag dat uit de cijfers over het consumentenvertrouwen in de tweede helft van juni naar voren komt dat de koopbereidheid verder is verbeterd, van -17, via -11 naar nu -8. 'Die koopbereidheid heeft een sterk verband met de daadwerkelijke uitgaven van de consument', zegt Neuteboom, 'Maar zo'n cijfer vind ik in deze omstandigheden lastig te interpreteren en het is nog steeds duidelijk negatief.'

'We zien geen inhaalgroei, geen signalen dat het geld dat tijdens de lockdown niet kon worden besteed, nu wel wordt uitgegeven', zegt Neuteboom. Ze zegt dat het V-vormige herstel — snel terug naar het oude niveau — er niet inzit. 'De potentiële groei zou veel hoger zijn, we gaan terug naar een 95%-economie.' Bij dat percentage speelt mee dat nog steeds delen van de economie op slot zitten, of niet als vanouds kunnen functioneren.

fd.nl/economie-politiek/1350243/we-du...
voda
0
Lufthansa schrapt duizend banen en koopt minder vliegtuigen

(ABM FN-Dow Jones) Deutsche Lufthansa halveert zijn vliegtuigaankopen en schrapt 1.000 banen plus 20 procent van de leidinggevende functies, om de ontvangen staatssteun terug te kunnen betalen. Dat maakte de Duitse luchtvaartmaatschappij dinsdag bekend.

Begin april besloot het bedrijf vanwege de coronacrisis al om zijn vloot met 100 vliegtuigen in te krimpen en te stoppen met Germanwings.

Aandeelhouders van Lufthansa gingen recent akkoord met staatssteun van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, waardoor de luchtvaartmaatschappij geen acute financiële problemen meer heeft. Om de staatsleningen te kunnen terugbetalen moet er wel fors ingegrepen worden.

Voor het einde van 2023 moet het aantal bestuursfuncties worden verlaagd en zullen 20 procent van de leidinggevende functies verdwijnen.

Ook verdwijnen er 1.000 kantoorbanen bij het concern.

Er zijn al 22 vliegtuigen voortijdig uit de lucht gehaald, en tot en met 2023 mogen er niet meer dan 80 nieuwe vliegtuigen worden aangeschaft, waardoor deze uitgavenpost wordt gehalveerd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Een dag extra thuiswerken levert €4 mrd op

De samenleving kan €4 mrd besparen als iedereen die thuis kan werken dat ook na de coronacrisis één extra dag gaat doen. Dat heeft advies- en accountantsorganisatie PwC uitgerekend. Niet alleen werkgevers en werknemers zouden goedkoper uit zijn, maar ook de samenleving als geheel. Bovendien zou de uitstoot van CO2 dalen met 606 kiloton.

Volgens het onderzoek is de helft van de negen miljoen werkende Nederlanders in staat om thuis te werken. Als die 4,5 miljoen werkenden dat - ten opzichte van de situatie voor de virusuitbraak - meer zouden gaan doen, levert dat veel op.

Uitstoot
Werkgevers besparen bijna €1,7 mrd, vooral op de huur van kantoorruimte. Werknemers zijn netto €1,1 mrd minder kwijt, vooral aan het woon-werkverkeer. Die besparingen zijn niet gelijk verdeeld: grote bedrijven met een goede digitale infrastructuur die in staat zijn hun werknemers flexibel te laten werken, profiteren het meest. Hetzelde geldt voor hun personeel.
Minder verkeer leidt ook tot lagere CO2-uitstoot, minder files, minder ongelukken en uiteindelijk minder investeringen in infrastructuur. Dat drukt de collectieve uitgaven met €1,1 mrd.

Permanente verandering
Als potentiële knelpunten ziet PwC een lossere bedrijfscultuur en minder samenwerking. ‘Als mensen goed met elkaar samenwerken, leidt dat vaak tot verhoogde creativiteit en sterkere innovatiekracht. Deze effecten zijn niet goed kwantificeerbaar, maar voor organisaties cruciaal’, zegt Debby Jannink, partner in de People & Organisation-praktijk van PwC Nederland.
Ze waarschuwt voor het risico dat werkgevers juist de niet-meetbare aspecten over het hoofd zullen zien als het na de crisis aankomt op het maken van keuzes. Aan de andere kant is tijdens de crisis gebleken dat thuiswerken over het algemeen heel goed gaat. Veel organisaties denken daarom na over een permanente verandering in hun manier van werken.

Productiviteit
Volgens PwC is verder nog onduidelijk wat de invloed van thuiswerken is op verzuim, verloop en productiviteit. Een zwakkere bedrijfscultuur kan ertoe leiden dat het verzuim stijgt. Aan de andere kant kan het aantal ziekmeldingen en het verloop juist afnemen, omdat veel werknemers flexibiliteit hoog waarderen.

Onderzoek van marktonderzoekbureaus StakeholdersLab en DataIM liet eerder deze week zien dat twee op de vijf werknemers na de crisis evenveel of zelfs nog meer uren willen thuiswerken. Een op de drie werkgevers wil dat ook faciliteren. Volgens het onderzoek heeft dat in ieder geval tijdens de crisis niet geleid tot verzwakking van het 'wij-gevoel'.

fd.nl/economie-politiek/1350481/een-d...
voda
0
Miljardenlening voor motorenmaker Rolls-Royce

Gepubliceerd op 9 juli 2020 09:00 | Views: 533

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - De Britse maker van onder meer vliegtuigmotoren Rolls-Royce heeft zich verzekerd van een krediet van 2,5 miljard pond (bijna 2,8 miljard euro) om het bedrijf door de crisis te loodsen. Doordat vliegtuigen wereldwijd aan de grond worden gehouden en nieuwe bestellingen van jets worden geannuleerd, kampt het bedrijf met dalende opbrengsten.

Rolls-Royce sloot een verbintenis van vijf jaar af met een syndicaat van banken. De lening wordt gegarandeerd door de Britse overheid. Met het extra geld weet Rolls-Royce zich nu verzekerd van 8,1 miljard pond aan liquiditeit.

Het aantal vlieguren met zogeheten wide-body motoren zakte in de eerste helft van het jaar met 50 procent in. In tweede kwartaal ging het om een daling met 75 procent. Dit als gevolg van reisrestricties en een dalende vraag naar tickets. Rolls-Royce rekent in de loop van het jaar op een verbetering.

Het Britse bedrijf neemt de nodige maatregelen om de balans te versterken. Dan gaat het onder meer om aanpassingen aan pensioenregelingen en het schrappen van duizenden banen. Mogelijk zal het bedrijf ook bij aandeelhouders om extra geld aankloppen of zullen onderdelen verkocht gaan worden.
voda
0
Beursblik: ING ziet het somber in voor Nederlandse horeca

(ABM FN-Dow Jones) ING raamt de omzetdaling in de Nederlandse horeca dit jaar op 30 tot 40 procent, terwijl er in 2021 nog altijd geen volledig herstel zal zijn. Dit bleek donderdag uit een sectorrapport van ING.

De inschatting van de bank sluit aan op de waarschuwing van Sligro Food Group begin deze maand, waarbij Sligro terugvallende resultaten meldde en voor dit jaar de vooruitzichten verlaagde. Sligro voorzag dan wel een herstel naar de omzetniveaus van voor de corona-uitbraak in de tweede helft van volgend jaar.

ING sprak donderdag van een dieptepunt in de omzet van de horeca in april en verwees daarbij naar de pintransacties. Die lagen bij eet- en drinkgelegenheden in april bijna 70 procent lager dan een jaar eerder. Inmiddels is het aantal pintransacties deels opgekrabbeld. In juni lag het totale aantal transacties nog 33 procent onder het niveau van 2019.

ING verwacht dat een deel van de Nederlandse gasten uit voorzorg wegblijft en dat er veel minder animo bij buitenlandse toeristen is om in Nederland te verblijven. Het gemis van buitenlandse gasten wordt wel gedeeltelijk gecompenseerd doordat meer Nederlanders in eigen land vakantie vieren, aldus ING. Ten slotte zorgen de oplopende werkloosheid en de economische onzekerheid dat consumenten eerder bezuinigen op zaken als horecabezoek.

Sligro is een grote leverancier aan de Nederlandse horeca. ING besloot vorige week na de waarschuwing van Sligro om het Houden advies en koersdoel van 14,00 euro te handhaven, maar verwachtte toen al wel dat de analistentaxaties zullen worden verlaagd.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel Sligro donderdag 3,0 procent lager op 13,30 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
La Place sluit kwart filialen - media

(ABM FN-Dow Jones) Restaurantketen La Place gaat bijna een kwart van de filialen sluiten, na de harde klap van de coronacrisis. Dat meldde dagblad De Telegraaf maandag.

Moederbedrijf Jumbo stelt tegen de krant dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De 480 medewerkers zullen maandagavond worden geïnformeerd over de sluiting.

Er zullen in totaal 23 van de ongeveer honderd vestigingen verdwijnen van de restaurantketen, die eerder in handen was van warenhuisconcern V&D.

Het is de bedoeling dat de overige vestigingen in september weer de deuren openen, na maandenlange sluiting vanwege de coronacrisis.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Swatch lijdt verlies en snijdt in personeelsbestand

Gepubliceerd op 14 juli 2020 08:45 | Views: 598

BIEL (AFN) - Horlogemaker Swatch heeft in het eerste halfjaar dieprode cijfers geschreven doordat wereldwijd winkels de deuren moesten sluiten als gevolg van het coronavirus. Op het hoogtepunt van de lockdownmaatregelen was 80 procent van alle verkooppunten gesloten, waardoor de omzet bijna halveerde. Om weer winstgevend te worden, sneed het Zwitserse bedrijf versneld in zijn winkels en personeelsbestand.

In de eerste zes maanden leed Swatch, tevens verkoper van luxemerken Omega en Longines, een operationeel verlies van 327 miljoen Zwitserse frank (306 miljoen euro). Dat negatieve resultaat viel samen met een daling van de omzet met ruim 46 procent tot 2,2 miljard frank.

Swatch sloot in de eerste helft van dit jaar 260 van zijn winkels definitief, waardoor 2400 banen verloren gingen. In totaal kromp het aantal medewerkers van Swatch met 6,5 procent tot 33.700. Het is een van de meest drastische kostenmaatregelen van het bedrijf, dat ook bij de inkoop en op het vlak van productie en marketing besparingen doorvoerde.

Voor heel 2020 verwacht Swatch wel winstgevend te zijn. Naast de lagere kosten put het bedrijf hoop uit aantrekkende verkopen van zijn horloges in landen waar lockdowns zijn opgeheven. Zo stegen de verkopen in China in mei en juni hard.
voda
0
Eerste kwartaalverlies Gazprom sinds 2015

Gepubliceerd op 14 juli 2020 11:48 | Views: 650

MOSKOU (AFN/BLOOMBERG) - Gazprom, 's werelds grootste exporteur van aardgas, heeft begin dit jaar zijn eerste kwartaalverlies sinds 2015 geleden. Warm weer en het begin van de uitbraak van het coronavirus zorgden in de eerste drie maanden van het jaar voor lage gasprijzen. Daardoor schreef het Russische staatsgasconcern omgerekend ruim 1,3 miljard euro af op zijn bezittingen.

Onder de streep resteerde een nettoverlies van 116,2 miljard roebel (1,4 miljard euro). De export naar de voor Gazprom belangrijke Europese markt kromp met 17 procent tot 51,6 miljard kubieke meter, waarbij de Baltische staten niet zijn meegerekend. De gemiddelde prijzen die de energiereus buiten voormalige Sovjetstaten rekende voor gas, lagen 37 procent lager.
s.lin
0
Europese bouw hard geraakt door zware lockdown
14 juli

In Ierland en België en een groot deel van het Verenigd Koninkrijk gingen de bouwplaatsen wekenlang in lockdown vanwege corona, zo zag interim-ceo Frans den Houter van het geplaagde BAM begin juli met eigen ogen. In de eerste twee maanden van de coronacrisis daalde de operationele efficiency van ‘s lands grootste bouwbedrijf met 35 procent. Omdat eind juni de meeste bouwplaatsen weer opengingen bleef de schade beperkt tot ‘slechts’ 20 procent.

De Nederlandse bouw mag God op zijn blote knieën danken dat er snel na de virusuitbraak een doorwerkprotocol werd afgesloten. In veel andere landen in Europa was dat niet het geval. De Europese bouw wordt als gevolg daarvan hard getroffen door coronamaatregelen.

In april lag de bouwproductie in Europa met 24 procent lager vergeleken met februari ervoor. Zo’n grote daling is in zo’n korte tijd nog nooit gemeten, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Grote verschillen
De verschillen tussen de landen zijn echter groot. Tussen februari en april zakte de bouwproductie in Frankrijk met 61 procent in, Spanje zakte 28 procent weg en het Verenigd Koninkrijk had te kampen met een daling van 44 procent. Maar in landen als Roemenië (+ 3 procent) en Zweden (+0,5 procent) steeg de productie alsof er weinig aan de hand was. Ook in Nederland was er per saldo een groei van 0,7 procent.

“Landen die te maken hebben gehad met een zware lockdown worden harder getroffen in hun bouwvolume dan landen die dat niet hebben gehad”, zegt Jan-Paul Schop, directeur van marktonderzoeksbureau USP.

Voorspellende waarde
Het Europees Architecten-onderzoek van USP over het eerste kwartaal voorspelt dat aan het eind van het jaar de ontwikkeling van de bouwvolumes in de burgerlijke en utiliteitsbouw in veel landen negatief zal zijn. Het onderzoek kijkt naar de orderboeken van architecten, de bouwvergunningen en het consumentenvertrouwen. Deze factoren hebben volgens Schop een voorspellende waarde ten aanzien van het bouwvolume.

In het Verenigd Koninkrijk daalt de bouwproductie dit jaar met 9 procent. In Frankrijk en Spanje vermindert het volume met 7 procent en Italië zakt met 10 procent weg. Voor Nederland en Duitsland gaat USP op dit moment nog uit van -4 procent. Zowel in Nederland als in Duitsland ging de bouw niet op slot.

Doordat bijna overal in Europa de lockdown wordt teruggedraaid, zie je volgens Schop wel weer een begin van herstel in de bouw.

Winstgevendheid onder druk
Het zijn ongekende tijden, zei de BAM-voorman in navolging van veel andere bouwdirecteuren na het opnemen van de schade. In Nederland staat de winstgevendheid behoorlijk onder druk. Vier van de tien Nederlandse bouwbedrijven verwacht dit jaar geen winst te maken of zelfs verlies te gaan lijden, bleek vorige maand uit het BouwMonitor-onderzoek van Cobouw en USP.

Kredietspecialist Euler Hermes ziet datzelfde beeld ook in Europa. Corona veroorzaakt een “winstgevendheidsschok” onder middelgrote en kleine bouwers, die bij elkaar 80 procent van de Europese omzet in de bouw bij elkaar verdienen. Grote, gediversifieerde bouwers zijn veerkrachtiger, aldus de financiële specialist. De omzet zal bij mkb’ers in de Europese bouw gemiddeld met 25 procent dalen, de winstgevendheid (ebitda) vermindert met zo’n 2 procentpunt. Grote bouwers zullen naar verwachting een omzetdaling van 12 procent tegemoet gaan en een winstdaling van 1 procentpunt.

Faillissementen
Een winstschok heeft natuurlijk consequenties. Euler Hermes verwacht dat het aantal insolventies in de bouwsector in heel Europa in 2020 met 15 tot 24 procent zal toenemen. In Nederland zal het aantal faillissementen met 19 procent stijgen.

Het blijft niet eindeloos ellende. In het basisscenario verwacht Euler Hermes dat de twee maanden van lockdown worden gevolgd door een U-vormig herstel, met daarna een terugkeer naar 85 procent van de normale bouwproductie.

Herstel of niet, voor de kleinere bouwers is er weinig opluchting. De verwachting is dat mkb-bedrijven, die vaak onderaannemers van grote bouwers zijn, het onderspit delven als hoofdaannemers hun kosten moeten verlagen. Onderaannemers worden dan geconfronteerd met extra margedruk.

De druk om de prijzen te verlagen wordt in de Nederlandse bouwketen ook al weer uitgeoefend, bleek uit de Bouwmonitor. “Het is altijd een marktmechanisme. Je moet wel mee omlaag met je prijs. Maar dat houd je niet tot in de eeuwigheid vol”, vertelde een directeur van een funderingsbedrijf die zijn orderportefeuille met 75 procent zag krimpen.

Toeleveranciers
Anders dan bouwers hebben toeleveranciers nauwelijks last van de coronacrisis. Toeleveranciers zijn volgens Schop vaak multinationals, zoals Saint Gobain, Knauf, Lafarge en Holcim. Die bedrijven hebben over het algemeen door kunnen produceren. Schop: “Natuurlijk waren er her en der productieproblemen, maar die waren niet onoverkomelijk.”

Zo haperden de leveringen van natuursteen uit Italië en Spanje even, en was er een probleem met zonnepanelen, omdat de productie in China stokte.

Doorwerken tijdens lockdown
Maar al met al is er van schaarste aan bouwmateriaal in Europa nauwelijks sprake geweest. “Waar de bouwplaatsen stil kwamen te liggen, draaiden de productiebedrijven wel door”, weet Schop. Bedrijven in de installatiebranche werden in Italië bijvoorbeeld als “kritische industrie” gezien. Deze bedrijven mochten tijdens de zware lockdown doorwerken.

Het wrange is: deels heeft de bouw de lockdown zelf veroorzaakt. Dat veel bouwvakkers in maart in Londen met de metro naar de bouwplaatsen reisden, leidde tot ophef. De bouw in het Verenigd Koninkrijk kwam in een lockdown terecht.

Verschuiving
Volgens de USP-directeur kan corona de overstap naar prefab versnellen. Het loont om werkzaamheden van de bouwplaats naar de fabriek te verplaatsen. Schop: “De bouwplaats wordt dan een montageplaats. Als er nog een keer een virus uitbreekt, heb je minder handen op de bouwplaats nodig en kun je makkelijk doorwerken.”

Maar er verandert meer. En het verandert structureel. Het werk verschuift volgens Euler Hermes deels naar de nieuwbouw in de periferie. Meer mensen gaan vanaf huis werken. Woonvoorkeuren veranderen. “Aangezien er in perifere en afgelegen locaties meer ruimte is en de huizen betaalbaarder zijn, kan het betekenen dat de vraag naar woningen in de stad daalt, waardoor de huizenprijzen in de steden ook dalen”, verwacht Euler Hermes.

De coronacrisis zorgt er ook voor dat internetwinkelen nog groter wordt. Voor winkels en winkelcentra betekent dat stijgende leegstand. Voor de makers van distributiecentra betekent het meer werk. Aan grote, nieuwe kantoren zal minder behoefte zijn.

www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2020/0...
voda
0
'Weinig bestuurders doen serieus salarisoffer in coronacrisis'

Gepubliceerd op 15 juli 2020 15:30 | Views: 221

AMSTERDAM (AFN) - Zeventien bestuurders van beursgenoteerde bedrijven hebben de afgelopen maanden laten weten bereid te zijn een deel van hun salaris in te leveren om zo hun bedrijf door de coronacrisis te loodsen. Dat is een beperkt offer wanneer gekeken wordt naar de verliezen die aandeelhouders moeten slikken, vindt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). In totaal zijn er meer dan honderd beursfondsen op het Damrak.

De VEB noemt het een belangrijk signaal naar alle belanghebbenden, voornamelijk leveranciers, klanten en aandeelhouders, dat ook in de top offers gemaakt worden als gevolg van de crisis. Toch zijn de gemaakte offers "gering", omdat zowel de duur van de maatregel als de omvang van de korting op het salaris beperkt blijft, aldus de VEB.

Zo blijft de korting op het vaste jaarsalaris bij veel bestuurders, waaronder die van Wereldhave, Aalberts, Signify en Vastned, beperkt tot 5 procent of minder. Bij andere bedrijven, zoals BAM en Unibail-Rodamco-Westfield, is de duur van het offer verbonden aan de coronacrisis of wordt expliciet gesproken over een "tijdelijke maatregel" (Kendrion) waarbij onduidelijk is wat de exacte periode is waarvoor de salariskorting zal gelden.

Bij sommige bedrijven die jaarbonussen schrappen, blijft de langetermijnbonus in aandelen vooralsnog wel overeind. De langetermijnbonus kan een veelvoud bedragen van de jaarbonus. Onder andere Shell, Arcadis, Randstad en Fugro hebben wel afstand gedaan van de jaarbonus maar niet van de langetermijnbonus
486 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,66%
 US30^ 37.851,00 -0,43%
 Nasd100^ 17.004,48 -3,10%
 US500^ 4.960,72 -1,75%
 Japan225^ 37.028,48 -2,56%
 Gold spot 2.388,70 +0,39%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 +0,02%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront