Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rabobank: Het moest van DNB

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEX in Actie

IEX in Actie is de naam waaronder IEX namens groepen beleggers actie onderneemt ter behartiging van hun belangen.

Meer over IEX in Actie

Recente artikelen van IEX in Actie

  1. 23 okt Box-3-plannen vinden geen draagvlak onder beleggers 9
  2. 19 okt Doe mee aan de Box 3-enquête! 10
  3. 18 okt 7 duidelijke bezwaren tegen de voorgestelde Box 3-belasting

Reacties

98 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Mariah 20 juli 2020 22:37
    De AFM heeft eerder al laten weten dat producten als de RC niet geschikt zijn voor retailbeleggers. Als je de verschillende draadjes over de RC op IEX een beetje volgt, dan moet je eigenlijk wel concluderen dat dit klopt. Het wil er maar niet in dat als het tot de eigen discretie van de Rabobank hoort de hoogte van de vergoeding te bepalen, dit betekent dat daar helemaal geen verantwoording over hoeft te worden afgelegd. Het maakt niet uit of dit moest van de ECB of DNB, of ten sterkste werd aanbevolen, de Rabobank mag dit gewoon doen. Het lijkt me wel het geval overigens dat de Rabobank de COVID crisis heeft aangegrepen en nogmaals zal aangrijpen om een al langer noodzakelijke stap te zetten, nl. verlaging van de vergoeding.
    Met deze IEX actie wordt de Rabobank wel heel nadrukkelijk de kant van de AFM opgestuurd. Maak je als bestuur gebruik van je bevoegdheid, krijg je een IEX actie aan je broek. Het lijkt me zo dat het Rabo bestuur het daarom wel gehad heeft met de retailmarkt en de RC en dat blijkt ook wel uit hun houding in deze. Die gaan op zoek naar een manier om dit kapitaal in de toekomst uit de professionele markt te halen (nominale waarde 100 of 200,000 ipv 25 Euro) en zullen daarin worden gesteund door de AFM en ik denk ook DNB. Helaas dus, zou het zomaar kunnen dat deze actie het einde van de RC helpt bespoedigen. Een grote hoeveelheid georganiseerde onwetendheid, beter gedocumenteerd dat door IEX zal het niet worden.
  2. treasury t 22 juli 2020 10:26
    Breng alleen leningen uit in de professionele markt als recent ook heeft plaatsgevonden.Prima idee..chapeau!! De achterliggende credit markten zijn recentelijk met miljarden door de centrale banken gered. Van deze vergelijkbare leningen ,als de RC ,zijn echter de rentebetalingen niet gestopt blijkbaar niet acceptabel voor deze participanten en de centrale banken.( zijn: Perperpetual Tier l leningen.=professionele markt).
    Beter om de trouwe RABO client te benadelen.Trouwens bij uitgifte was de effectieve rente niet 6.5%.Koers van het RC was 108 met een nominale waarde van 25 euro dit impliceert 6% effectief rendement voor een perpetuele diep achtergestelde lening..Mooie maar marktconforme vergoeding dit mede op grond van het grote vertrouwen dat in decennia bij de klanten was opgebouwd.

    MEEST SCHANDALIG IN DEZE AFFAIRE IS WEL GEWEEST DAT DE RABO GEEN MARKT ONDERHIELD VOOR DE RC OP HET MOMENT VAN AANKONDIGING STOPZETTEN RENTEBETALINGEN..ZEER ONPROFESSIONEEL!!! .
  3. forum rang 9 objectief 22 juli 2020 10:38
    quote:

    treasury t schreef op 22 juli 2020 10:26:

    Beter om de trouwe RABO client te benadelen.Trouwens bij uitgifte was de effectieve rente niet 6.5%.Koers van het RC was 108 met een nominale waarde van 25 euro dit impliceert 6% effectief rendement voor een perpetuele diep achtergestelde lening..Mooie maar marktconforme vergoeding dit mede op grond van het grote vertrouwen dat in decennia bij de klanten was opgebouwd.

    Trouwe klanten, bestaan er vandaag de dag nauwelijks meer. Voor een fractie minder rente loopt men voor een hypotheek naar een andere partij. Ook niet vreemd met die dagelijkse reclames van de
    prijs vergelijkers. Men suggereert dat men dom is om niet over te stappen.
  4. Mariah 22 juli 2020 18:10
    Toch denk ik dat je COCO's ed. niet met de RC kan vergelijken. Bij COCO's ed. moeten zekere grenswaardes ("triggers") worden geraakt alvorens een coupon kan worden overgeslagen of een kapitaalvermindering ("bail in") mag plaatsvinden. Bij de RC kan dit allebei zonder voorwaarden en naar goeddunken van de Rabobank. Mede daarom mogen ze ook tot het kernkapitaal worden gerekend. Zou een RC met 100,000 nominale waarde hebben bestaan, dan zou de betaling van de vergoeding net zo goed zijn gestopt lijkt mij.
    De vergoeding was vast marktconform toen de ledencertificaten eens zijn uitgegeven maar gezien de 135% koers eerder dit jaar (en de 115% recent) is deze vergoeding in deze tijd van extreem lage rentes zeker te hoog.
    Als Raboklanten en anderen zich benadeeld voelen door een gerechtvaardigde handeling, dan zijn ze zoals ik al schreef, onvoldoende op de hoogte van hetgene waarin ze hun geld hebben belegd. Zie het maar als een wijze les, hebben we allemaal doorgemaakt.
  5. Mariah 22 juli 2020 18:27
    Dat de Rabobank zelf de markt onderhield dat wist ik niet. De hoge liquiditeit heb ik altijd als een van de grote voordelen van de RC gezien. Dat die wegvalt op zo een moment is overigens ook een wijze les van beleggen in het algemeen, zeker vwb obligaties ed producten. Al eerder gemeld op dit forum: de Rabobank mag ze zelf niet kopen, alleen bij bod op alle stukken.
  6. treasury t 26 juli 2020 17:01
    'Mariah..'.Leuk commentaar echter 'het verhaaltje' deugt niet.Voor de toezichthouder is slechts van belang dat het Tier I vermogen van de instelling voldoende is.

    Dat RC tot het kernvermogen worden gerekend, door RABO, komt uit de historie van deze bank voort. Het is een gezocht argument.Immers de leden hebben niet meer de rechten van 'toen'.

    Met deze verdediging zal RABO het denk ik niet redden in een procedure.

    Marktonderhoud is een normaal gegeven.Dit kan geschieden door de uitgevende instelling en/of door het consortium.Rentebetaling stoppen zonder 'vangnet' is een professionele blunder.

  7. forum rang 4 c room 3 augustus 2020 11:20
    Goed dat IEX dit doet. Rabo heeft gewoon jarenlang belasting ontdoken. Rente van de winst aftrekken, dus minder winstbelasting en geen dividendbelasting betalen. De rente op coco's was aftrekbaar vanwege de bankenbelasting, dus dat zullen zij ook wel hebben gedaan. Alles met goedkeuring van DNB. Unicredit betaalde op een achtergestelde obligatie gewoon de rente uit na Rabo's besluit. Niet de meest solvabele bank van de eurozone. En waar wordt de niet uitbetaalde rente gestald; bij de ECB tegen negatieve rente en daar weer uitgeleend aan zwakke Zuid-Europese banken of de rente ervan uitgekeerd aan de aandeelhouders van de ECB, de nationale banken. Rest de vraag: wiens landsbelang dient Knot?
  8. theo.vos 6 augustus 2020 14:55
    Ik ben het met Paulus eens; het wordt tijd voor een tussenstand. IEX is uitgenodigd door RABO om een gesprek te hebben over dit dossier en ik neem aan dat dit gesprek inmiddels heeft plaatsgevonden.

    Verzekeraars hielden zich eerder dit jaar nog aan de dringende oproep van De Nederlandsche Bank (DNB) om, gezien de onzekerheid rond de coronapandemie, voorlopig geen dividend uit te keren of aandelen in te kopen. Vervolgens liet de toezichthouder dit gebod varen, omdat de sector te midden van de crisis stabiel genoeg bleek. NN keert inmiddels ook een winstaandeel uit van 2,26 per aandeel. RABO zou ook met gemak de uitkering op certificaten kunnen doen zonder de bedrijfsvoering in gevaar te brengen. Ik ben het dan ook eens met het commentaar van C. Room (zie boven). ING laat vandaag een mooi koersherstel zien na een behaalde winst en dat nog na reserve toevoeging van 1 miljard; die natuurlijk over een jaar te hoog zal blijken te zijn. Angstpsychose van boekhoudkundige. aard!!
  9. noos 12 augustus 2020 22:16
    quote:

    Eventus docebit schreef op 2 juli 2020 16:25:

    [...]

    Nee hoor. Dat kan in de prijs van het aandeel verwerkt zijn (hoeft niet, hangt van de stemming op de beurs af), maar als ik 1 dag vóór de ex div-datum een aandeel Hutsemeyer koop, dan hoef ik de verkoper niet bijna het hele dividend te betalen dat ik de volgende dag ga krijgen. Bij de Rabo-certificaten en bij obligaties moet ik dat wel.
    Rabo certificaten hebben ook een koers, het is geen fixed rentepercentage, als ik die certificaten nu koop krijg ik niet netto 6%.

    Er is geen verschil.
  10. forum rang 4 optietrader 18 augustus 2020 14:29
    uit het persbericht van de Rabobank n.a.v. de 1e halfjaar cijfers (13-08-2020)

    .. Centrale banken namen de afgelopen periode diverse maatregelen om de economie te ondersteunen. Deze zijn erop gericht om huishoudens, het mkb en zakelijke klanten met extra liquiditeitsbehoeften te financieren. In maart 2020 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een aanbeveling gedaan aan banken om ten minste tot 1 oktober 2020 geen dividend uit te keren. In een aanbeveling die de ECB op 28 juli 2020 publiceerde, heeft zij aangekondigd deze periode te verlengen tot 1 januari 2021. Rabobank houdt zich aan beide aanbevelingen en zal gedurende het gehele jaar 2020 geen uitkeringen in contanten doen op Rabobank Certificaten. De geactualiseerde aanbeveling sluit niet uit dat Rabobank een eventuele uitkering in de vorm van Rabobank Certificaten kan doen. We onderzoeken dit zorgvuldig en met behoud van onze discretionaire bevoegdheid. We willen benadrukken dat we veel waarde blijven hechten aan onze langdurige relatie met particuliere beleggers en institutionele investeerders...
  11. BaboAZ2020 3 oktober 2020 17:28
    Die Rabocertificaten zijn gewoon achtergestelde leningen en RABO is die op eigen houtje gaan behandelen als aandelen. Mijns insziens kan dat helemaal niet door de beugel.
    Overigens is de klets over A en B bestuurders natuurlijk onzin, Rabo certificaten is gewoon een juridische constructie, materieel gezien een lege huls. Mooi om van schulden af te komen als het ooit zou ver zou geraken, want die raken dan niet Rabo Bank. Ik vind het gewoon oplichterij, die voor een rechtbank toch niet stand kan houden ? Trouwens die coöperatieve gedachte waar RABO zo graag mee schermt is ook allang kletskoek, de leden hebben helemaal niets te zeggen. Allemaal voor de Bühne. Ik hoor graag wanneer er betaald gaat worden en of er al een rechtszaak is geweest. Oook dat moet vooral collectief geregeld worden, want individuele claims kan een bank jarenlang burocratisch chicaniseren, zoals de Fortis claims waar ik ook nooit om die reden een cent van heb gezien. OPLICHTERIJ daar lijkt het op.
98 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links