Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Huizenprijzen dalen met 60% in 7 jaar en nog veel meer.

NewKidInTown
0
’Recordaantal bedrijven kopje onder’

"Het aantal faillissementen in ons land stijgt dit jaar met 42% ten opzichte van 2019. Daarmee staat Nederland in de top 10 van landen waar de sterkste stijging van het aantal faillissementen wordt verwacht. Dat voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes.

Volgens onderzoek van de kredietverzekeraar bereikt het aantal faillissementen eind 2020, begin 2021 wereldwijd een recordhoogte van plus 35%. Bovenaan staat de VS met +57%. Landen uit de eurozone die nog slechter scoren dan ons land zijn Ierland (+44%), Portugal (+44%) en het Verenigd Koninkrijk (+43%). China staat met +40% op de 9e plaats. Duitsland scoort met +12% relatief goed.

Dat Nederland relatief zwaar getroffen wordt komt volgens risicomanager Johan Geeroms van Euler Hermes Nederland door onze sterke afhankelijkheid van het buitenland. „Wereldwijde productieketens raakten door corona zwaar verstoord. Daar is Nederland als exportland extra gevoelig voor.” Ook speelt volgens hem mee dat de rechtspraak in Nederland efficiënter is dan in veel andere landen, waardoor faillissementen sneller worden uitgesproken. Verder worden ongezonde bedrijven elders vaker langer overeind gehouden.

Overheidssteun

Geeroms wijst er op dat we pas aan het eind van het jaar de werkelijke ernst van de coronacrisis gaan terugzien in de faillissementscijfers. „Dat komt door de overheidssteun die in veel landen is toegezegd. Daardoor worden nu nog veel bedrijven overeind gehouden. Valt de steun weg, dan gaan veel bedrijven alsnog failliet. Het merendeel van de faillissementen moet dus nog komen. Er tikt een tijdbom die pas later dit jaar afgaat.”

Volgens Geeroms is het funest als overheden hun steunpakketten voortijdig afbouwen. „Dat zal de situatie alleen nog maar erger maken. Wij denken dat de faillissementscijfers daardoor nog eens 5 à 10% slechter kunnen uitvallen. Ook zal de wereldeconomie er dan langer over doen om te herstellen van de Covid 19-schok."

www.telegraaf.nl/financieel/531644717...
DeZwarteRidder
0
Hier gaat het goed mis:

https://www.nu.nl/282049/video/miljoenenwoningen-in-australie-staan-op-instorten-door-kusterosie.html
JP Samosa
1
quote:

NewKidInTown schreef op 20 juli 2020 16:40:

Installatiebranche vreest klap in najaar.

www.telegraaf.nl/financieel/150160982...

Installatiebranche heeft gouden tijden ( met dito tarieven)beleefd,de afgelopen jaren.
Dus die kunnen wel een najaarsklap hebben.

( en mocht het wat rustiger worden, wellicht dat ze dan In de toekomst beter hun afspraken gaan nakomen....)
voda
0
Kabinet wil hypotheekruimte tweeverdieners vergroten

Tweeverdieners kunnen vanaf volgend jaar mogelijk een hogere hypotheek krijgen. Het kabinet wil het laagste inkomen zwaarder laten meewegen in de berekening voor de maximale lening bij de aanschaf van een huis. De weging van de studieschuld gaat juist iets omlaag.

Dat blijkt uit een tot nu toe onopgemerkt voorstel tot wetswijziging die minister van Financiën Wopke Hoekstra vrijdag ter inzage heeft gelegd. De aanpassing in de inkomensnorm vergroot een huidige maximale hypotheek van drie ton toch al gauw met €10.000 tot €12.000, schat Rene Wickerhoff van hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep. 'Dat kan dus best wat schelen', zegt hij.
Kritiek DNB
De wetswijziging is opvallend omdat De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag impliciet grote vraagtekens zette bij de steeds ruimere leennormen. Volgens de bank zijn de huizenprijzen in de afgelopen kwarteeuw niet zozeer verdrievoudigd vanwege woningtekorten, maar vooral omdat Nederlanders een steeds hogere hypotheek konden krijgen. Die financieringsruimte is volgens DNB gestegen door de steeds lagere rente, hogere salarissen en veranderende inkomensnormen van het Nibud. Deze budgetadviseur van de regering speelt een belangrijke rol bij het bepalen van hypotheeknormen.

Het gevolg is volgens DNB dat meer bouwen de prijzen niet enorm verlaagt. 'Hierdoor hebben starters weinig baat bij het verhogen van de maximale leenruimte', concludeert de bank. Een verhoging van die maximale hypotheek vergroot weliswaar op korte termijn het budget voor een woning, maar dat leidt er vooral toe dat de prijs van het huis uiteindelijk oploopt. De starter kan dan dezelfde woning kopen tegen een hogere lening met hogere risico's. Volgens DNB zijn starters veel meer gebaat bij de afbouw van de hypotheekrenteaftrek, omdat er zo minder behoefte is aan hoge leningen.

Advies van Nibud
Het ministerie van Financiën wil niet reageren op het DNB-onderzoek, maar duidelijk is dat Hoekstra de leennormen wederom wil versoepelen op advies van het Nibud. Tweeverdieners kunnen straks 90% in plaats van 80% van het laagste inkomen meerekenen in de som die bepaalt welk deel van het salaris zij maximaal kunnen lenen. Sinds 2013 is het hard gegaan. Het laagste inkomen kon toen voor slechts 30% worden meegerekend in het bepalen van het inkomen dat wordt gekoppeld aan de zogeheten woonquote.

Volgens het Nibud kan er met een hoger percentage worden gerekend omdat het inkomen van tweeverdieners is gegroeid. Dat komt door belastingmaatregelen die de arbeidsparticipatie moesten vergroten. De afbouw van de overdraagbare algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner, ook bekend als de aanrechtsubsidie, is het bekendste voorbeeld.
Of tweeverdieners uiteindelijk meer kunnen lenen is nog wel afhankelijk van mogelijke veranderingen in de woonquote, die elk najaar wordt vastgesteld. In de berekening van dat percentage neemt het Nibud bijvoorbeeld ook de rente- en prijsontwikkelingen mee.

Studieschuld
Voorlopig zal ook de studieschuld minder zwaar meewegen op het maximale hypotheekbedrag. Nu is er sprake van een vaste 'wegingsfactor' die hypotheekverstrekkers zes jaar geleden gezamenlijk hebben bepaald. Sindsdien daalden de rentes, maar veranderde deze norm niet.

Daar komt nu mogelijk verandering in. De wegingsfactor wordt flexibeler en is vanaf volgend jaar afhankelijk van de rente op studieleningen. Aangezien deze nu nagenoeg nul is, kunnen de meeste oud-studenten volgens schattingen van hypotheekadviseurs een paar duizend euro meer lenen voor de aankoop van een huis.

fd.nl/economie-politiek/1351523/kabin...
izdp
0
DNB had i.p.v. hun nietszeggende rapport, beter hetzelfde kunnen doen voor de HRA.
Hoe die in één klap af te schaffen met deze lage rente en hoe de knelpunten op te lossen en dit te vertalen in modellen.

Dat eeuwige gezeur van DNB -met het IMF- is als van een blinde.
jonas
0

Tja wat is het precies?

DNB: zegt de huizen zijn duur vanwege te gemakkelijk goedkoop lenen

Makelaars en gewone mensen zoals ik zeggen: huizen zijn duur vanwege schaarste.

Toch is wat DNB stelt eigenlijk ook niet onwaar. Mogelijk zijn beide beweringen waart.

Groet, Jonas
izdp
0
DNB stelt dat bijbouwen weinig effect zal hebben op de prijs.
Dus wat wil DNB uiteindelijk bereiken?
Het aloude liedje: de hypotheekmarkt verkleinen door kopers max. 80% van de koopsom te laten lenen.
Alsof de risico's ondertussen niet enorm zijn beperkt door de getroffen maatregelen en de wijsheid van de kopers.
New dawn
0
Door het beleid vd centrale banken is de rente extreem laag. Die kan niet makkelijk meer worden verhoogd omdat de zuideijke EU-landen anders hun rente niet meer kunnen betalen en daardoor de EU uit elkaar valt. Die landen willen ook niet hervormen. De huizenmarkt zal dus wel lange tijd duur blijven.
Meer goedkope hoogbouw in de steden wellicht maar weer ? Ook is er veel spaargeld dat mogelijk in huizen wordt gestoken en voor prijsopdrijving zorgt.
NewKidInTown
0
Bij een GLOBAL of EU reset, kan de rente naar historische hoogten, dan moet je denken aan 10-13%.
NewKidInTown
0
"Dit huis kun je printen voor minder dan $10.000

Al eeuwen worden huizen op een soorgelijke manier gebouwd. Je begint aan de onderkant met een fundering, je metselt er een paar muren op en je plaatst het dak. Dan ga je de boel aankleden en optuigen. Niets mis mee. Maar het kan simpeler: print gewoon je huis.

Het is nog niet eens heel erg nieuw. We schreven al eerder over een bedrijf in Amsterdam die het mogelijk maakt je eigen huis te printen. Nu is er ook in de Verenigde Staten een bedrijf die het kan realiseren. Voor slechts $ 10.000 print je een compleet huis van zo’n 60m2. Het heeft een woonkamer, badkamer, keuken, slaapkamer en zoals een beetje Amerikaans huis nodig heeft: een porch (veranda). Hoewel de woning in de VS voor $10.000 geprint wordt, kan het in ontwikkelingslanden al voor $4000 uit de printer ‘rollen’. Het duurt 24 uur om een huis te printen met een speciaal soort beton. Er blijven geen bouwresten achter en aanpassingen kunnen razendsnel worden doorgevoerd. Daarom is het huis volgens de ontwikkelaars niet 10% beter, maar is het 10 keer beter dan de traditionele manier van huizen bouwen."

www.interveste.nl/blog/2018/03/22/dit...
DeZwarteRidder
2
quote:

NewKidInTown schreef op 22 juli 2020 14:59:

"Dit huis kun je printen voor minder dan $10.000

Al eeuwen worden huizen op een soorgelijke manier gebouwd. Je begint aan de onderkant met een fundering, je metselt er een paar muren op en je plaatst het dak. Dan ga je de boel aankleden en optuigen. Niets mis mee. Maar het kan simpeler: print gewoon je huis.

Het is nog niet eens heel erg nieuw. We schreven al eerder over een bedrijf in Amsterdam die het mogelijk maakt je eigen huis te printen. Nu is er ook in de Verenigde Staten een bedrijf die het kan realiseren. Voor slechts $ 10.000 print je een compleet huis van zo’n 60m2. Het heeft een woonkamer, badkamer, keuken, slaapkamer en zoals een beetje Amerikaans huis nodig heeft: een porch (veranda). Hoewel de woning in de VS voor $10.000 geprint wordt, kan het in ontwikkelingslanden al voor $4000 uit de printer ‘rollen’. Het duurt 24 uur om een huis te printen met een speciaal soort beton. Er blijven geen bouwresten achter en aanpassingen kunnen razendsnel worden doorgevoerd. Daarom is het huis volgens de ontwikkelaars niet 10% beter, maar is het 10 keer beter dan de traditionele manier van huizen bouwen."

www.interveste.nl/blog/2018/03/22/dit...
Een 'geprint' huis is een waardeloos huis.
Het enige wat geprint wordt zijn de oneffen muren en die kun je net zo snel maken van blokken. Een geprint huis heeft geen isolatie, geen elektra, geen enkele installatie, geen ramen etc etc.
Ik zie een groot houten dak wat natuurlijk helemaal niet geprint is.

Het artikel is gewoon een grote leugen.
[verwijderd]
0
Onzin redenering.

quote:

DeZwarteRidder schreef op 22 juli 2020 16:12:

[...]
Een 'geprint' huis is een waardeloos huis.
Het enige wat geprint wordt zijn de oneffen muren en die kun je net zo snel maken van blokken. Een geprint huis heeft geen isolatie, geen elektra, geen enkele installatie, geen ramen etc etc.
Ik zie een groot houten dak wat natuurlijk helemaal niet geprint is.

Het artikel is gewoon een grote leugen.
izdp
0
quote:

NewKidInTown schreef op 22 juli 2020 13:54:

Bij een GLOBAL of EU reset, kan de rente naar historische hoogten, dan moet je denken aan 10-13%.
Zo fantaseer ik met je mee: met covid20 die 50% van de wereld laat hemelen, doet je droom meer dan uitkomen.
Blijf lekker dromen kid.
izdp
0
quote:

New dawn schreef op 21 juli 2020 13:00:

Door het beleid vd centrale banken is de rente extreem laag. Die kan niet makkelijk meer worden verhoogd omdat de zuideijke EU-landen anders hun rente niet meer kunnen betalen en daardoor de EU uit elkaar valt. Die landen willen ook niet hervormen. De huizenmarkt zal dus wel lange tijd duur blijven.
Meer goedkope hoogbouw in de steden wellicht maar weer ? Ook is er veel spaargeld dat mogelijk in huizen wordt gestoken en voor prijsopdrijving zorgt.
Hoogbouw en goedkoper?
Hoogbouw om de beschikbare ruimte waar iedereen wil zitten, dat wel.
Maar zeker niet goedkoper en de markt vertelt je dat allang.
Oren en ogen open houden kid!
NewKidInTown
0
quote:

izdp schreef op 22 juli 2020 19:57:

Zo fantaseer ik met je mee: met covid20 die 50% van de wereld laat hemelen, doet je droom meer dan uitkomen.
Blijf lekker dromen kid.
Hoe "droom"/zie jij de toekomst dan, izdp ?
PRELUDE
0
quote:

[verwijderd schreef:

id=5464039 date=201103051743]
De huizenprijzen zijn in eerste instantie zo gestegen doordat de bank steeds meer gevaarlijke leningen verstrekte.
Absoluut onwaar, de huizenprijzen zijn vooral gestegen vanwege het verminderde aanbod tov de gestegen vraag in combinatie met een steeds lagere rente. Ondanks de gestegen prijzen zijn de netto maandlasten in verhouding veel minder gestegen of zelfs gelijk gebleven.
NewKidInTown
0
Opinie | De cruciale rol van starters op de woningmarkt

"Gaat de woningmarkt belangrijke gevolgen ondervinden van de coronacrisis? Of is de onderliggende vraag op de markt zo sterk dat deze schok in de economie goeddeels aan de woningmarkt voorbij zal gaan? Ik betoog het eerste, makelaars en hypotheekintermediairs het tweede. Vervolgens is er de vraag naar het overheidsbeleid. Is zwaar weer op de woningmarkt onvermijdelijk of kan overheidsbeleid een belangrijk verschil maken? Ik betoog het laatste. Daarbij vraag ik vooral aandacht voor de bijzondere positie van starters.

Makelaars en hypotheekadviseurs hebben zich in de afgelopen tijd sterk geroerd in de media om te betogen dat er niets aan de hand is op de woningmarkt. Sterker nog, de vraag zou bijzonder krachtig zijn en er zou nog fors boven de vraagprijs worden geboden. Ik kan mij niet helemaal aan de indruk onttrekken dat deze partijen hun best doen om de woningmarkt omhoog te praten. Het is waar dat er op dit moment nog geen duidelijke terugval op de woningmarkt zichtbaar is, maar ongunstige voortekenen tekenen zich helaas wel degelijk af. Het kernprobleem ligt bij de arbeidsmarkt.

Stijging werkloosheid

In de periode maart tot en met mei van dit jaar is de werkgelegenheid in Nederland met 200.000 personen gedaald, terwijl de werkloosheid met 60.000 is gestegen. De daling van de werkgelegenheid en de stijging van de werkloosheid zijn bovendien beide voor 70 procent neergeslagen bij jongeren tot 25 jaar. Dit terwijl deze groep maar 15 procent van de werkgelegenheid vormt. Een afname van het aantal werkende jongeren met 140.000 in drie maanden tijd.

Dit is een zorgelijke ontwikkeling en het hier blijft het bovendien niet bij. De werkloosheid zal nog fors oplopen in de komende tijd. De grootste problemen zitten bij de tijdelijke contracten en de toetreders tot de arbeidsmarkt. Dit verklaart ook de zeer sterke daling van de werkgelegenheid van jongeren. Zij die kort geleden op tijdelijke contracten tot de arbeidsmarkt zijn toegetreden verliezen hun baan en het aantal vacatures voor toetreders is enorm gedaald.

Dit werkt later door naar de woningmarkt. Om een huis te kopen heb je een baan nodig en doorgaans een baan die al enige zekerheid biedt. Dit wordt nu voor twee jaargangen van jongeren in de vertraging gezet. De verwachting is dat we de eerste effecten op de woningmarkt hiervan zullen zien dit jaar, deze effecten versterkt doorwerken in het volgende jaar en zelfs nog doorlopen tot in 2022.

Beperkte doorstroming

De crisis op de arbeidsmarkt werkt bovendien niet alleen door naar starters, maar beperkt ook de doorstroming op de arbeidsmarkt en daarmee ook weer de doorstroming op de woningmarkt. Ook zijn er groepen die inkomen in moeten leveren waardoor zij tijdelijk van opwaartse mobiliteit op de woningmarkt moeten afzien. De intensiteit van deze ontwikkelingen is onzeker, maar de richting is eenduidig. Het drukt de vraag op de woningmarkt en dit staat dan nog los van pure vertrouwenseffecten.

‘Met gerichte investeringen het scenario van het EIB voorkomen’

Ik ben van oordeel dat wij vanuit het EIB tegen deze achtergrond allerminst een doemscenario hebben geschetst. Wij houden rekening met een productiedaling bij de woningnieuwbouw van 20 procent in twee jaar tijd. In zowel de bankencrisis als de eurocrisis bedroeg de productiedaling hier telkens 3 procent. Bovendien hielden we voor de coronacrisis al rekening met een productiedaling van 10 procent als gevolg van de sterke daling van de vergunningen in 2019.

Crisismaatregelen

Het EIB heeft voor het ministerie van BZK tien mogelijke crisismaatregelen geanalyseerd. Effectieve maatregelen moeten aan enkele criteria voldoen. Zij moeten snel resultaat kunnen opleveren, zij moeten tot werkelijke gedragsverandering leiden en zij moeten zo min mogelijk andere activiteiten verdringen. In dit licht zijn de maatregelen die tot nu toe zijn getroffen niet de meest effectieve maatregelen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de woningbouwimpuls en de korting op de verhuurdersheffing van de corporaties. Deze maatregelen leiden maar beperkt tot gedragsverandering en er is ook sprake van verdringing."

www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2020/0...
Joris Bohnson
0
Ha ha wij van wc eend.. wij, ik voorzie een daling van een oververhitte woningmarkt. De makelaars etc voorzien een robuuste markt...

Dan begint ie over dat er vanuit de onderkant van de markt stagnatie ontstaat omdat er geen hypotheken meer worden verstrekt. So far so good.

Het resultaat zou dan moeten zijn, geen doorstromers, geen afname van huizen door starters.... dus een dalende vector op de huizenprijs.... en afkoeling...

Wat is zijn remedie; en nu komt de grap.... meer subsidies, lagere regelgeving en geen afdracht verhuurdersheffing van WOCO’s.

Wat hebben die met elkaar te maken. Immers al worden de huizen goedkoper en al komen er meer huizen dan nog zullen starters zonder baan geen hypotheek krijgen om zijn betoog te schragen.

Zijn betoog zou krachtiger zijn als hij zou zeggen, maar dan in een andere markt. Vrienden, jullie krijgen allemaal wel een hypotheek maar het is te weinig hypotheek om een knap huis te kopen. Omdat er domweg te weinig huizen zijn... die huizen kunnen wij niet bouwen vanwege x y en z..

de schrijver wist het antwoord al namelijk steun in wat voor vorm dan ook en daar bovenop pak ik de huidige situatie, verzin ik een lul verhaal om uiteindelijk da5 aan elkaar te knopen.

Ach als ze maar met zestig procent dalen in zeven jaar....

Brievenbus
0
Tja, 1 van mijn expat huurders heeft net deze week een appartement gekocht, zoals de meesten na een paar jaar.
En nog steeds heeft niemand door wat een enorme positieve invloed dat op de huizenprijzen heeft....

Je kan blijven hopen kind, maar, vergeet die daling maar..
40.342 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1926 1927 1928 1929 1930 1931 1932 1933 1934 1935 1936 ... 2014 2015 2016 2017 2018 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
866,51  0,00  0,00%  22 apr
 Germany40^ 17.958,60 +0,55%
 BEL 20 3.863,26 0,00%
 Europe50^ 4.952,86 +0,32%
 US30^ 38.225,04 -0,07%
 Nasd100^ 17.186,00 -0,14%
 US500^ 5.007,34 -0,19%
 Japan225^ 37.513,71 -0,56%
 Gold spot 2.303,06 -1,04%
 EUR/USD 1,0639 -0,12%
 WTI 82,02 -0,04%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront