TomTom « Terug naar discussie overzicht

TT Juli 2020

1.260 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 58 59 60 61 62 63 | Laatste
boem!
0
De frustratie viert weer hoogtij omdat de koers niet doet wat velen WILLEN.

Dat simpelweg staren naar de koers en die als negatief beoordelen is een gevolg van het feit dat een fundamentele onderbouwing voor dat wensdenken ontbreekt.
Veel verder dan Tech stijgt en TT daalt komt men in het algemeen niet en omdat er een schuldige gevonden moet worden voor het falen in het wensdenken is dat HG geworden.
HG is de man die in regie de koers laat zakken, HG verzuimd om het aandeel zo te promoten en neer te zetten dat het de GEWENSTE waarde niet weet te realiseren,

Terwijl ieder weldenkend mens begrijpt, dat het niet de CEO is van een bedrijf die de koers bepaald van een aandeel maar dat de "markt" daarvoor de aangewezen plaats is.
Dat de markt veelal gedicteerd wordt door wat de analisten daarover schrijven wordt in het algemeen nog wel als waarheid gezien behalve als die analisten een andere mening verkondigen want dan ligt het balletje weer bij de CEO want er moet en zal een zondebok gevonden moeten worden voor de foutieve inschatting van de belegger.

Voor de belegger zou maar 1 ding centraal moeten staan in de beoordeling tot zijn keuze om een belegging aan te houden, te verkopen of uit te breiden en dat is wat hij er aan denkt te kunnen verdienen cq verliezen uitgaande van de huidige koers.

In het maken van die afweging wordt het de belegger nu wel erg makkelijk gemaakt.
HG geeft aan om vol te gaan voor een zelfstandige ontwikkeling van A&E waarbij hij een gedetailleerd overzicht geeft van de door hem verwachte omzet- en winstontwikkeling op korte, middellange en lange termijn met als toevoeging dat die weg gepaard gaat met relatief grote investeringsinspanningen.

Dit alles leidt tot een aan aandeelhouders ter verdeling toekomend bedrag dat jaarlijks valt te controleren.

Daar staat de mening van de marktmakers bijna haaks tegenover, die zijn allerminst overtuigt van dit door HG geschetste scenario en zien grote beren op de weg.
TT is veel te klein om zich een plaats te verwerven in een door Tech-grootmachten geliefd marktsegment en wijzen op de zo goed als break-even operatie die TT ons heeft getoond de laatste 10 jaar om daarmee de financiele slagkracht van TT aan de kaak te stellen.

Dit heeft ertoe geleid dat de markt TT nu waardeert op 850 mio.
Indien je daarbij een ideale kaspositie incalculeert van een negatieve 100 mio (geld is toch gratis) dan geeft dat een ondernemerswaarde aan van de activiteiten van 300 mio.

300 mio is wat de markt en dat zijn alle beleggers als waarde toekennen aan de activiteiten van TT terwijl TT hoog van de toren blaast dat zij doube-digit FCF zullen gaan realiseren over een met 15% stijgende omzet.

Krankzinnig is niet het juiste woord het is waanzinnig.
Wie heeft alle realiteit verloren is dat HG met zijn opgegeven verdiensten van het bedrijf waarin volgend jaar al een minimale FCF op de borden staat van 45 mio( 10% over 450 mio) welk bedrag met minimaal 15% zal stijgen of is het de markt die via hun analisten het goede antwoord hebben gegeven.

Voor mij is het antwoord duidelijk, de analisten hebben zitten slapen en zich laten misleiden door wat TT laat "zien" als omzet en winst en hebben de boodschap van HG mbt FCF volledig gemist.

Ik ben overtuigt van de kennis en kunde van de analisten waardoor ik ervan uitga dat deze experts hun visie over TT zullen gaan bijstellen.
Ik kan kort zijn in mijn gedachten over hoe het met de bijstelling van de visie van de hier aanwezige experts gesteld zal zijn : bij gebrek aan visie hebben zij maar 1 ding om zich aan vast te houden en dat is de koers van het moment in relatie tot het de koers niet teveel in de tijd terug.

boem!
0
Indien de experts overstag gaan kan het hard gaan.

Vb Apple jan 2019 koers van $155 op basis van "dure" verkoopprijs van de HW-producten van Apple met onvoldoende oog voor de C&S unit en de wearables.
Nu Apple $ 425

Tesla jan 2019 koers van $300 op basis van onvoldoende vertrouwen in het neerzetten van een volwaardige OEM.
Nu Tesla $ 1.400
sniklaas
1
quote:

boem! schreef op 1 augustus 2020 01:47:

Voor mij is het antwoord duidelijk, de analisten hebben zitten slapen en zich laten misleiden door wat TT laat "zien" als omzet en winst en hebben de boodschap van HG mbt FCF volledig gemist.

zo, dat is er weer uit en nu voor de komende 10 jaar, mondje dicht en op je handen blijven zitten totdat het door jouw bejubelde oogstmoment in 2030 gaat aanbreken, voor je het goed en wel in de gaten hebt gaan teveel anderen van de 2030 oogst profiteren!

Maandag met m'n TOMTOM positie weer met een schone lei beginnen, vanaf 1 januari is 40% verdampt en de koers is gesloten op mijn gemiddelde aankoop..
boem!
0
Ik heb de indruk dat alleen mijn naam al als een rode lap werkt op de stier.

Ik geef slechts aan, dat de analisten met hun adviezen verantwoordelijk zijn voor de door jou zo begeerde volatiliteit.
Deze adviezen komen voort uit het wikken, wegen en beschikken van het door de CEO ontvouwde scenario waarbij de toekomstge verdiensten centraal staan voor de analisten.

Dat de analisten heel snel zijn met het wijzigen van hun adviezen gaf ik aan met de koersfluctuatie bij Apple en Tesla.
Ook bij de andere fondsen zie je een dergelijk patroon:
RWU jan 2018 210 euro, jan 2019 140 euro huidig 45 euro
Shell jan 2018 30 euro, jan 2019 25 euro huidig 12,50 euro.

Dat de analisten aan TT geen veranderd koersadvies zullen afgeven is net zo vreemd om te veronderstellen dat het advies voor Shell, URW, Apple en Tesla geen verandering zal ondergaan in de tijd.

ketchup
5

koersdoelen zijn bewegende doelen
buiten dat het interessant is te weten hoe goed of slecht de call van een analist is over een bepaalde periode , heeft het verder weinig waarde

het gaat erom wat is het track record van een bedrijf om aandeelhouderswaarde te scheppen over een bepaalde looptijd en dan kan je alsmaar lopen afgeven op Olie gerelateerde bedrijven , of financiële instelling, of traditionele auto industrie, of weet ik nog allemaal wat
laat het dan eens bij je doordringen dat dit soort bedrijven zoals een Shell , of een ING ... decennia lang zeer behoorlijke returns on investment hebben gegeven voor de belegger in een combinatie van dividend uitbetalingen en koersontwikkelingen

TT staat god betere nu al 15 jaar aan de beurs, hebben nooit één cent uitgekeerd en hebben aandeelhouderswaarde verdampt

en dat laat zich ook prima vertalen in het verloop van TT's levensloop aan de beurs van de primera division naar divisie 3 en daarom staat vandaag de dag TT aan de beurs voor nog geen miljard euro, waarvan straks 400 mio cash is en 500 mio ondernemingswaarde en dat na 15 jaar

TT is geen nieuwkomer, TT is een bedrijf dat in potentie in een zeer gevraagde sector zit, dat de potentie heeft deals te winnen en dat ook bewijst, maar wat geen aandeelhouderswaarde weet te creëren en dat klopt gewoon niet

en ik blijf erbij deze verdampende waarde aan de beurs is straks het excuus om het ervan af te halen en de cash is er voor, de outlook is ervoor, het risico is nu lager dan ooit , want dat heeft niet puur met de koers van het aandeel te maken , want 5 euro bij 235 mio aandelen is een pak duurder dan de huidige 7 euro notering bij 130 mio aandelen
de cashberg zag er nog nooit zo goed uit voor ontwikkeling en de toko staat steeds goedkoper voor notering

dit is een prelude voor jatten en aangezien dat niet kan zonder de FFF ( Founders, Family and Friends) maar wel heel makkelijk kan zonder de reguliere aandeelhouder die in de free float zit, is de kans immens dat we genaaid worden door jouw zo geliefde HG waar we bijstaan

als de reële free-float bestaat voor 40% en die krijgen overnight een bieding van 10 euro, dan mag jij met je aandeeltjes lopen schreeuwen ik geef ze niet af, degenen die bepalend zijn binnen de free float , voornamelijk Banken en Asset managers - die leveren allemaal af , en die krijgen dat later via fresh business wel weer terug als extraatje van de FFF of in privé beleggingen die ze bij Asset management onderbrengen of ze gaan er Bankieren.

zo zit de wereld in elkaar, en het scenario waar TT nu naar all time low value voor asset notering aan de beurs gaat , is diep alarmerend

HG is niet de goedheilig man die hij denkt het is een boef.
boem!
0
Wij blijven verzanden in vertolken van het zelfde verhaal, jij door aan te geven dat HG een ordinaire boef is en ik dat de analisten een verkeerd beeld hebben meegekregen van de toekomstige winsten door af te gaan op de gerapporteerde omzetten en winsten.

Om toch wat consensus in onze standpunten aan te brengen ben ik het met jouw stelling eens dat koersdoelen geformuleerd door analisten bewegende doelen zijn.
Dat dit door analisten gegeven advies verder geen waarde zou hebben omdat ook dit advies weer wordt opgevolgd door een ander advies kan ik ook nog bevestigen met die restrictie dat ieder advies van een analist de echte trigger vormt voor een koersbeweging.

Jij hebt het steeds over historische gegevens en wil ons doen geloven dat behaalde resultaten uit het verleden een garantie zouden kunnen bieden voor de toekomst.
Ook ik besef, dat een Shell en ING een buitengewoon mooi track-record kunnen laten zien wat zij de oude aandeelhouders gebracht hebben, maar laat het dan eens tot jou doordringen dat de keuze die je hebt om nu in een aandeel te stappen minder te maken heeft met de resultaten behaald in het verleden maar meer gevoed worden door de te behalen resultaten waarbij de geloofwaardigheid van de vertolker van dat mooie verhaal uiteraard zijn plaats verdiend.

Het is niet mijn persoonlijke mening dat Olie, Car enBank het moeilijk krijgen dat is het advies afgegeven door de analisten en gezien de buiteling in de koers zag men dat goed.

Indien jij op zoek gaat naar iets van consensus tussen jouw en mijn benadering hoor ik het graag want ik ben graag bereid de inhoudelijke discussie te voeren over de teokomstige verdiencapaciteit van TT , wie er op basis van die toekomstige verdiencapaciteit in staat is om de koers in beweging te zetten en als belangrijkste punt wat betekent die verdiencapaciteit voor de aandeelhouder vanTT.
tatje
1
Tik tik tik, tok tok tok.

Gaat Microsoft TikTok ovenemen, er is wel interesse !!

Ja Boem de FCF, dat telt ?

Volgens Ketchup is de ING om.
Aanvulling rapport 29 mei 2020 op 23 juli 2020

" the worst is behind us "

- solid commercial momentum and the good margin development, makes us slightly increase our top line and gross margin estimates
- we decrease our OPEX assumptions
- the combination of the 2 is a good profitability improvement

Gaan ook voor de cashflow ( is maar een klein verschil met FCF )

healthy recovery in 2021
we believe that cashflow is the KEY METRIC to look at bcse of all the P/L distortions ( def rev, accelerated amortisation the shift from Capex to Opex )

Vrij vertaald uit de mond van de ING analist.
We geloven dat cashflow het beste de prestaties van TT weergeeft om de verstoringen van de V en W door deferrred versnelde afschrijvingen en het schuiven van capex naar opex, te elimineren.

see our tables for our estimates for 2021 - 2023
by end 2020 we expect net cash at year-end of 400 mio, on our estimates the company will further generate over 270mio of cash in 2020- 2023F

Dus eind 2025 kunnen we rekenen op een cash van minimaal 1 miljard.

Boem eigenlijk is ketchup ook super positief, gezien zijn commentaar.

" de laatste fase is ingezet "

2021 breakeven voor harde cijfers ( wellicht nog een klein verlies onder de streep vanwege een laatste afboeking)
2022 profits , echte ..... er valt niets meer te nemen of af te boeken

de toko is 100% geschoond , dat is voor een reden, nu mag straks de handrem eraf en gaat de slinger de andere kant uit.

Tatje:
Maar eerst moeten we de aandelen inkoop afronden.

Of er nog een strategische alliantie komt en of een impairment.

Het kan, hoeft niet !!

Nog even wachten dus.

Harold wil NOG geen hogere koers.

- zegt nooit iets concreets over de toekomst, het blijft bij Ambitie :-)
- backlog 1 maal per jaar, terwijl een bedrijf zonder founders Fugro dat 1 maal per kwartaal doet
- niet naar de beurs in de VS willen.

Dirty geloof ik niet in, de 4 founders willen niet de rest van hun leven achterom moeten kijken, omdat er mensen in Amsterdam boos worden.

De ING gaf voor 2022

A 397
E 217
C 109
totaal 723

Gross profit 621 ( 85,89%)

Is het dan gek, als ik voor 2023 het volgende geef.

A 480
E 240
C 80
totaal 800
met 85% is de gross profit 680

Alleen nog wat D van PPE en lease

Het kan nooit gebeuren, maar het kan ook snel gaan.

Erik9400
0
"M
" Microsoft voert inmiddels volgens ingewijden gesprekken om de Amerikaanse activiteiten van TikTok in handen te krijgen. Het is niet bekend hoeveel de Windows-maker bereid is neer te leggen voor het sociale netwerk"

Oké... Dus ze gaan misschien tientallen miljarden betalen voor een app waarmee je korte filmpjes kan maken (dat kunnen ze nooit zelf bedenken/maken natuurlijk)

Maar een database met kaarten en honderden miljoenen gebruikers is waardeloos?!?

H. Berkhof
0
[quote alias=tatje id=12617414 date=202008011000]
Tik tik tik, tok tok tok.

Tatje, de verzoener.

ab, beide hebben gelijk.
tatje
0
De prijs die Harold en de rest van de founders wil, weet Microsoft, maar wil deze prijs nog niet betalen.

Eerst moet alle marktpotentie, marktaandeel worden.

Dan zou het kunnen.

Stel Harold wil inderdaad 10 miljard, ik zou dan zeggen, dan wil ik eerst meer zien.

Voor mij is de hoogte van de deal al besproken, maar ik zou ook meer willen zien, als het huidige :-)
H. Berkhof
0
quote:

tatje schreef op 1 augustus 2020 10:49:

De prijs die Harold en de rest van de founders wil, weet Microsoft, maar wil deze prijs nog niet betalen.

Eerst moet alle marktpotentie, marktaandeel worden.

Dan zou het kunnen.

Stel Harold wil inderdaad 10 miljard, ik zou dan zeggen, dan wil ik eerst meer zien.

Voor mij is de hoogte van de deal al besproken, maar ik zou ook meer willen zien, als het huidige :-)
Ik doe met je mee. Denk er net zo over.
H. Berkhof
0
Ik zie net dat Vreemd Vermogen het draadje AUGUSTUS heeft aangemaakt.

Gaan we daar weer vrolijk verder.
boem!
0
quote:

tatje schreef op 1 augustus 2020 10:00:

healthy recovery in 2021
we believe that cashflow is the KEY METRIC to look at bcse of all the P/L distortions ( def rev, accelerated amortisation the shift from Capex to Opex )

Vrij vertaald uit de mond van de ING analist.
We geloven dat cashflow het beste de prestaties van TT weergeeft om de verstoringen van de V en W door deferrred versnelde afschrijvingen en het schuiven van capex naar opex, te elimineren.

Deze uitspraak die volledig in lijn ligt met die van Wim Gille van ABN-Amro geeft aan, dat we naar de ontvangsten en uitgaven moeten kijken omdat de toepassing van deferred leidt tot een te hoge reservering voor after-sales activiteiten.

De ontvangsten zijn zeer makkelijk te traceren daar TT daar zelf melding van maakt door het afgeven van de operationele omzet.

Ook de uitgaven zijn makkelijk te traceren want dat zijn de onder Opex verantwoorde kosten verhoogd met de COS kosten onder A&E.
De 10% die hier onder verantwoord wordt zijn volgens mij de kosten verbonden aan het pasklaar maken voordat de productie van start gaat.
In die zin zullen het over het algemeen R&D kosten zijn.

Door nu de operationele omzet als omzet te nemen de R&D te verzwaren met 10% van de omzet uit A&E omzeil je het probleem van de marge bij A&E want die is 100%.

De uitgaven in een periode geven de totale uitgaven aan van A&E dus daaronder vallen pasklaar maken, after sales, normale ontwikkeling en de willie wortel fabriek.

Indien je kijkt naar de totale out of pocket expenses van 520 mio is het al snel duidelijk dat de voorziening voor after sales veel te hoog is vastgesteld.

Wat je na deze ombouw van de cijfers nog moet vaststellen is het EXTRA bedrag van die aftersales activiteiten.

Ik schat die voor mezelf in op 5% van de omzet uit het voorgaande jaar.
Ieder jaar zijn de kosten van after-sales nl al begrepen in de uitgaven onder Opex.

Op deze wijze wordt het volgen van het vergezicht afgegeven door TT wel erg makkelijk.

Omzet 2018 als basis operationeel 445 mio stijgend met 10% geeft
Omzet prognose 2019 490 mio
Omzet prognose 2020 540 mio
Omzet prognose 2021 595 mio
Omzet prognose 2022 680 mio (+15%)

Actual 2019 540 mio prognose 490 mio
Actual 1st helft 2020 217 mio prognose 270 mio.

Ik zie vanuit de prognose een operationele omzet in 2023 voor A&E van 780 mio.
Met een 100% marge en een Extra voorziening aan after-sales resteert er voor uitgaven en winst een bedrag 740 mio.
H. Berkhof
0
quote:

Ikkenietweten schreef op 1 augustus 2020 11:47:

Ik zie net dat Vreemd Vermogen het draadje AUGUSTUS heeft aangemaakt.

Gaan we daar weer vrolijk verder.
Hallo, even opletten hè.
Brouwer285
3
TT schrijft haar bezit af richting de twee a drie euro per aandeel, onzichtbaar blijft de ‘netto’ cash positie omdat TT daar zelf een obligatie naar haar klanten toe tegenoverzet.
Ondertussen (exclusief covid effecten) verwacht men (ex-covid) een jaarlijkse groei in FCF die de waarde van het bezit gaat overstijgen. Tegelijkertijd komt die FCF niet tot uiting in winst omdat men er een obligatie tegenover klanten tegenoverstelt.
Sommigen hier en ook analisten en ook TT zelf spreken af en toe over ‘net cash’, echter uit de balans presentaties komt dat ‘netto’ niet echt naar voren.

Kijkend naar de balans lijkt het erop dat TT haar platform gratis ter beschikking stelt aan haar ‘partners’ en daarvoor een onderhoudsfee van dit platform in rekening brengt. Alle inkomsten gaan naar onderhoud. Als de kosten van onderhoud minder worden gaan ook de inkomsten omlaag. Misschien dat men op zo’n manier de afschrijving op de assets kan verklaren? In dat geval kan men de assets richting nul af blijven schrijven, immers er blijft nu en in de toekomst niets over na aftrek van kosten.

Er zit een rare paradox in de presentaties van TT richting de markt en aandeelhouders. Geen winst uit bedrijfsvoering maar wel ‘aanwas’ van cash waartegenover een aanwas van provisie voor toekomstige onderhouds verpichtingen naar de ‘partners’ tegenover staat. En voor @Boem: indien iemand hier op wijst vind je dit een belediging richting HG of TT, ik denk dat dit niet echt nodig is.

Naar mijn mening is het bedrijf tamelijk stabiel gebleven door de jaren heen. 86 procent van 600 miljoen is gelijk aan 50 procent van 1030 miljoen. Waarom vind men die afschrijvingen dan nodig, en waarom als men in september 2019 toch van plan is om 380 miljoen (bijna 3 euro per aandeel) af te schrijven, neemt men zo’n afschrijving niet gewoon in 1 keer? Nee hoor, we gaan gedurende 6 kwartalen 63 miljoen per kwartaal afschrijven. Niks mis mee, maar richting de markt of aandeelhouders had dit wat duidelijker gekund. Als een bedrijf besluit een ‘pijn’ te nemen, lijkt me dit handig als men die gelijk neemt in plaats van wat er nu tot december 2020 gebeurd. Het is dan ook niet vreemd voor mij dat de prijs van het aandeel gedurende deze periode halveert. Of misschien was of is dit dan toch de bedoeling?
NewKidInTown
0
quote:

Ikkenietweten schreef op 1 augustus 2020 14:14:

[...]

Hallo, even opletten hè.
beleggen in tt is achteruit zien ?
Blijf dan maar lekker hangen op "mijn" draadje ;-)
H. Berkhof
0
Mede namens initiator NKIT sluit ik dit JULI draadje.

Wij zien u graag terug op het AUGUSTUS draadje.
tatje
1
quote:

rjohnson schreef op 20 juli 2020 15:57:

Bing Maps is changing its base map data provider
By Ishveena Singh -June 4, 20201
EmailTweetShare

Image courtesy: Bing Maps
Microsoft’s mapping service Bing Maps has announced a change in its base map data source. The Bing Maps Platform, which is typically powered by multiple data providers, will now get its base map data from TomTom for all the regions across the world save China, Japan, and South Korea.

This switch to TomTom is not entirely surprising because Microsoft has been collaborating closely with the Dutch mapping company since early last year. In February 2019, Microsoft announced that TomTom’s location-based services will be utilized across Microsoft technologies for a multitude of mapping scenarios across Microsoft Azure, Bing Maps, and Cortana. TomTom, on its part, was going to use Microsoft Azure as its preferred cloud provider.

In continuation to that, a couple of months ago, Microsoft started rolling out the new TomTom base map data to Bing.com users and Microsoft first-party products. And now, the migration period for the Bing Maps Platform has started.

All Bing Maps Platform customers will be automatically migrated to the new base map data source over the coming months. However, even as this change takes place, REST APIs and SDKs that are part of the Bing Maps Platform will continue to remain available.

“This deep partnership with TomTom is very different from anything Microsoft has done in maps before,” Tara Prakriya, Partner Group Program Manager of Azure Maps and Connected Vehicles, had said during the partnership announcement last year.

Anders Truelsen, Managing Director, TomTom Enterprise had added, “TomTom is proud of the relationship we’ve built with Microsoft to offer Microsoft Azure customers access to build location-aware applications and look forward to deepening that relationship as we extend our high-quality location technologies to an even larger audience base. We’re excited to be chosen as the location data provider to power mapping services across all of Microsoft, including Bing, Cortana, Windows and many other leading products and the innovations that will come forward in this continued relationship.”

Related

geoawesomeness.com/bing-maps-tomtom-b...
Voor Pwijsneus.

Misschien uitloop !!!
ketchup
0
quote:

boem! schreef op 15 juli 2020 09:36:

Ik zal na de CC mijn inschatting voor 2021 hier delen.

Werkelijk onbegrijpelijk dit koersnivo van onder de 8 euro waar 15 euro beter op zijn plaats is gezien de ontwikkeling binnen A&E en Consumer.
zelf geschreven hier precies zoals je destijds vol aankondigde dat HG nooit Telematics voor minder dan rond de 1.3-1.5 miljard euro zou verkopen
het ging voor 900mio
boem!
0
Ik sta nog steeds achter mijn uitspraak dat ik het onbegrijpelijk vond dat TT toen onder de 8 euro noteerde waar een 15 euro beter op zijn plaats is.
De huidige waardering van onder de 7 euro is voor mij daarom nog onbegrijpelijker.

Indien jij alle in's and out's beschikbaar hebt van de gesloten Telematics deal zou ik het heel plezierig vinden om daar een afschrift van te mogen ontvangen waardoor ik kan inzien waarom mijn inschatting er met 400k aan 600k er zover naast zat.
1.260 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 58 59 60 61 62 63 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:26
Koers 6,060
Verschil -0,125 (-2,02%)
Hoog 6,230
Laag 6,040
Volume 460.558
Volume gemiddeld 301.687
Volume gisteren 2.045.397

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront