Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lezen! Belangrijkste ETF-verhaal vandaag

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Midweekhandelaar 23 september 2020 10:55
    Het artikel waar je over schrijft gaat niet over de gevolgen van ETF voor individuele beleggers, maar over ETF en de gevolgen daarvan voor de beurs en de economie in het algemeen. Vanuit de perspectief van individuele beleggers is indexbeleggen verstandig want je maakt meer rendement tegen lagere kosten. Maar voor de beurs en de economie is dit geen goede zaak want bedrijven die het minder goed doen worden niet hard genoeg afgestraft en veel mensen kopen allemaal op dezelfde datum weer hun ETF al dan niet gedwongen door hun broker.
  2. forum rang 6 !@#$!@! 23 september 2020 11:23
    quote:

    Midweekhandelaar schreef op 23 september 2020 10:55:

    Maar voor de beurs en de economie is dit geen goede zaak want bedrijven die het minder goed doen worden niet hard genoeg afgestraft en veel mensen kopen allemaal op dezelfde datum weer hun ETF al dan niet gedwongen door hun broker.
    Er is helemaal geen bewijs voor dit soort beweringen. Als iemand zo'n verhaal vertelt lijkt het misschien logisch en dus geloven mensen het. Sterker nog, zelfs een hoogleraar financiën geloofd. Het is immers een logische conclusie.

    Echter wat logisch lijkt in theorie hoeft dat niet zo te zijn in de praktijk. Zeker omdat die logica gestaafd is op heel veel aannames. Aannames die vaak niet waar blijken te zijn.
    Kijk bv naar de beurs op dit moment. Voor corona was de correlatie tussen alle aandelen heel hoog, dus denken mensen dat dit komt door al die etf beleggers. Maar de beurs is de beurs en veranderd altijd op het moment dat je hem door denkt te hebben. Nu is de correlatie tussen aandelen lager dan ooit. Zie Tech vs Value bv.

    Nu is het gevaar opeens dat de Big5 opeens een te grote hap zijn in je index/etf belegging.
    Zo is er altijd wat.

    - Wat ik wel zie als een werkelijk gevaar voor waarde creatie is het passieve beleggen van Pensieonfondsen, Verzekeringmaatschappijen etc. Het enige wat zij proberen te doen is de index te verslaan. Dan denk je : "dat is toch niet passief" ? Ik bedoel ermee dat ze zich nooit actief bemoeien met hun actieve taak als aandeelhouder. Dat is stemmen op de jaarlijkse vergadering en het bestuur controleren en terugfluiten. Dit gebeurt dus praktisch nooit. Met gevolg absurde bonussen, zieke prikkels , schandalen, fraude, slechte overnames etc etc
  3. forum rang 4 efreddy 23 september 2020 12:39
    quote:

    !@#$!@! schreef op 23 september 2020 11:23:

    [...]


    Nu is het gevaar opeens dat de Big5 opeens een te grote hap zijn in je index/etf belegging.
    Zo is er altijd wat.


    Klopt dat er altijd wat is, ik vind de aanname zowel wat voorstanders als tegenstanders betreft ook heel simpel, alsof wie in ETF's belegt geen individuele aandelen kan (of mag) kopen en dus zomaar slaafs alles volgt .Mijn portefeuille bestaat zowel uit individuele aandelen als ETF's.

    Als je natuurlijk heel wat ETF's op basis van de S&P500 hebt moet je er natuurlijk niet zomaar aandelen uit die Big 5 bij kopen, je portefeuille bevat dan al sowieso een grote hap in die Big 5,aandelen met een lager percentage of niet aanwezig in die ETF kunnen wel gemakkelijker worden gekocht.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links