Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

rationeel
1
Rapport: ‘Kernenergie niet duurder dan zon en wind’

Kernenergie is betaalbaar en een geschikte energiebron voor de toekomstige stroomvoorziening, concludeert een nieuw rapport. Gelijktijdig pleit de VVD ervoor drie tot tien nieuwe kerncentrales te bouwen. Kernenergie heeft het tij mee, maar komen er nu ook echt concrete bouwplannen?

Rob Ramaker

www.ewmagazine.nl/nederland/achtergro...

Kernenergie is CO2-neutraal, betaalbaar en kan variabele energiebronnen als wind- en zonne-energie aanvullen door de stroomvoorziening te stabiliseren. Het kan daarom een nuttige rol spelen in de toekomstige energievoorziening van Nederland.

Dat concludeert het Oostenrijkse consultancybureau ENCO in een rapport dat minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes (VVD) op 22 september naar de Tweede Kamer stuurde.
rationeel
1
Kernenergie kan goed concurreren op kosten

Tot het rapport werd opdracht gegeven nadat een Kamermeerderheid in juli 2019 een motie van Dilan Yesilgöz (VVD) en Agnes Mulder (CDA) steunde. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie stemden tegen. De consultants voerden geen nieuw onderzoek uit, maar bundelden de huidige kennis over kernenergie.
rationeel
1
ENCO merkt op dat kernenergie niet duurder is dan andere CO2-neutrale energiebronnen. Per opgewekte kilowattuur lijkt de energiebron duurder dan wind- en zonne-energie. Maar zulke vergelijkingen nemen veelal niet alle kosten van wind en zon mee en schetsen een te rooskleurig beeld.
rationeel
1
Zo leidt het gebruik van zonnepanelen en windturbines ertoe dat elders in het energiesysteem meer kosten moeten worden gemaakt. Deze leveren bijvoorbeeld stroom in pieken en dalen – meer als de zon schijnt en het waait, minder als het bewolkt is en windstil. Om deze verschillen op te vangen worden kosten gemaakt. Door stroomnetten te verbinden, energieopslag te realiseren en gascentrales als achtervang te houden. Dit zijn zogenoemde systeemkosten.
rationeel
1
Nadelen van wind en zon groeien met het marktaandeel

Zeker naarmate het aandeel wind en zon oploopt – Nederland mikt in 2030 op een aandeel van circa 70 procent in de stroomvoorziening – lopen deze extra kosten voor een stabiel energiesysteem op. Kernenergie kan het net juist stabiliseren omdat het voorspelbaar en schakelbaar stroom levert. Wanneer je die voor- en nadelen eerlijk meerekent, concludeert ENCO, is kernenergie juist goedkoper.
rationeel
1
De consultants zien kernenergie en hernieuwbare energie overigens niet per se als concurrenten. Gunstige combinaties zijn mogelijk. Ze prikken terloops nog wat mythes door; zo is kernenergie bij een vergelijking van schade per opgewekte kilowattuur juist heel veilig.
rationeel
0
Potentie in kleine modulaire reactoren

Het financieren van nieuwe centrales blijft wel een uitdaging. Er is veel kapitaal nodig, en in het recente verleden zijn er veel kostenoverschrijdingen geweest. ENCO ziet de oplossing vooral in het steeds efficiënter bouwen van gestandaardiseerde ontwerpen. Ook zijn de kapitaalkosten te drukken door overheden geld te laten lenen tegen rentes die voor bedrijven niet beschikbaar zijn. In het Verenigd Koninkrijk wordt over die aanpak gedacht.
rationeel
0
Verder noemt het rapport kleine modulaire reactoren als een veelbelovende optie. Deze kunnen in serie worden geproduceerd in een fabriek om ze dan naar een locatie te brengen. Dit drukt de kosten en vermindert het risico van kostenoverschrijding. Alleen zijn dit type reactoren, en veel andere innovaties als Thoriumcentrales, nog niet commercieel verkrijgbaar.
rationeel
1
‘Bouw drie tot tien nieuwe kerncentrales’

Het is tijd om drie tot tien kerncentrales te gaan bouwen in Nederland, zei VVD-Kamerlid Mark Harbers (VVD) vanmorgen in een interview met het Algemeen Dagblad dat samenviel met de publicatie van het ENCO-rapport. Harbers wil zo klimaatdoelen halen, voorkomen dat Nederland verrommelt en de afhankelijkheid van energie-import uit bijvoorbeeld Rusland en het Midden-Oosten verminderen.
rationeel
1
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen na Prinsjesdag pleitten CDA en VVD, gesteund door SGP en PVV, al voor een marktconsultatie onder energiebedrijven. Onder welke voorwaarden willen zij kernreactoren bouwen? En hoe kan de overheid daarbij helpen? Ook die motie kreeg een meerderheid.
rationeel
1
Positief nieuws, maar nog lang geen concrete bouwplannen

Het toont dat kernenergie het tij mee heeft. Sinds twee jaar is in opiniepeilingen een kleine meerderheid van de Nederlanders voor het gebruik van deze energiebron. Ook in de Tweede Kamer kunnen moties voor nader onderzoek telkens rekenen op een – rechtse – meerderheid.
rationeel
1
Toch lijken concrete plannen nog ver weg. In de Kamerbrief bij het rapport uit energieminister Wiebes (VVD) – zelfverklaard lid van de fanclub van kernenergie – zich maar zeer zuinigjes positief over de mogelijkheden. ‘Deze studie bevestigt dat […] kernenergie één van de kosteneffectieve opties is’. En ‘een positieve businesscase [kan] tot de mogelijkheden […] behoren’.
rationeel
1
Overheid stuurde bedrijven een andere richting op

Ook bedrijven reageren nog niet erg enthousiast. Door aangescherpte veiligheidsnormen is het bouwen van kerncentrales afgelopen jaren erg moeilijk gemaakt. Terwijl wind- en zonne-energie juist stevig werden gestimuleerd. Energiebedrijven hebben zich hierop ingesteld en zetten in Nederland vaak juist in op hernieuwbaar.
rationeel
1
Wat ook niet helpt, is dat de meeste grote energiebedrijven in buitenlandse handen zijn. Daar wordt besloten waar investeringsgeld heen gaat. Sowieso zwalkte het energiebeleid de afgelopen twintig jaar nogal hevig in Nederland. Denk aan de wens om kolencentrales te bouwen. Toen bedrijven hieraan voldeden, waren de centrales bij oplevering ongewenst – en een blok aan het been voor bedrijven.
rationeel
1
Steeds meer zicht op langer openblijven ‘Borssele’

Een miljardeninvestering in een kerncentrale is een enorm risico voor een bedrijf. Een reactor moet decennia draaien voor een rendabele investering. Energiereuzen zullen dus echt willen weten welke koers Nederland gaat varen en of de overheid hierachter blijft staan.
rationeel
1
Het langer openhouden van de kerncentrale in Borssele lijkt wel een steeds realistischer plan. De Tweede Kamer stemde er al voor om juridische obstakels weg te nemen. Minister Wiebes onderzoekt nu het draagvlak van dit plan. De consultants van ENCO vinden het een uitstekend idee. Kerncentrales langer openhouden is één van de goedkoopste manieren om minder CO2 uit te stoten.
rationeel
1
De eerste stap is gezet, was dat dus al, blijkens de datum voor de opdracht om een rapport te laten opstellen, over de voorhanden zijnde opties op het gebied van de kernenergie, en een eerste schatting van de kosten.

Waarom werd de opdracht om een rapport te schrijven, trouwens niet gegund aan een Nederlander. Bijvoorbeeld aan Rauwerda.

Hij is één van de weinige landgenoten die zelf nog heeft meegebouwd aan kerncentrales in onze regio.
Citaat: Atoomstroom uit taboesfeer, rationeel 18 september 2020, 20:33.

Hij ziet de kosten lager dan in het ENCO rapport genoemd..

„Kernenergie duur? Dat is onzin”, stelt Rauwerda. „De goedkoopste energie van Nederland wordt opgewekt in Borssele. Voor minder dan 3 cent per kilowattuur. Vele malen goedkoper dan energie uit windmolens of zonneparken. Want dan kom je al snel op 12 à 25 cent per kilowattuur.”
Citaat: rationeel rationeel 18 september 2020 20:34

Zo zullen de meningen verschillen, al naar gelang wat meegerekend wordt, en hoe men de subsidies inschat.

Een gehoorde mening dat Nederland ZELF wel eens kleine reactoren zou kunnen gaan produceren, gezien de grote vraag die ernaar schijnt te zijn, zou ook in de beoordeling meegenomen kunnen worden.

Dan kunnen we misschien echt een voorbeeldfunctie vervullen in de vernieuwende energie, en er ook nog iets aan kunnen verdienen, in plaats van dat het ons alleen maar veel, heel veel, geld kost.

En laat deze regering niet vergeten om het vol zetten met windmolens en zonneweiden stil te zetten.
Ronald Engels
0
Klimaat Forum Vrienden, ter informatie van Elektroverse;

BRITISH ASTROPHYSICISTS: “MINI ICE AGE IS ACCELERATING – NEW ‘MAUNDER MINIMUM’ HAS BEGUN” + THE BEAUFORT GYRE

“We are plunging now into a deep mini ice age,” says British astrophysicist Piers Corbyn, “and there is no way out”.

For the next 20 years it’s going to get colder and colder, on average, says Corbyn who holds a B.Sc. in Physics and an M.Sc. in Astrophysics.
The jet stream will be wilder: there will be more wild temperature changes, more hail events, more earthquakes, more extreme volcano events, more snow in winters, lousy summers, late springs, short autumns, and more and more crop failures.

“The fact is the sun rules the sea temperature, and the sea temperature rules the climate,” explains Corbyn.
“What we have happening now is the start of the mini ice age … it began around 2013. It’s a slow start, and now the rate of moving into the mini ice age is accelerating.
LITTLE ICE AGE TRIGGERED BY ARCTIC SEA ICE

The Little Ice Age (LIA) was triggered by a large outflow of sea ice from the Arctic Ocean into the North Atlantic, according to the findings of a new paper published in the journal Science Advances.

The paper combines marine sediment cores drilled from the ocean floor from the Arctic Ocean to the North Atlantic, and what these records indicate is an abrupt increase in Arctic sea ice and cold waters exported to the North Atlantic starting around 1300, peaking in mid-century, and ending abruptly in the late 1300s.

Crucially, the provocative paper concludes that external forcing from volcanoes or any other cause may not be necessary for large swings in climate to occur — a previously widely held assumption: “These results strongly suggest that these things can occur out of the blue due to internal variability in the climate system,” said Dr. Martin Miles, researcher in the Institute of Arctic and Alpine Research at the University of Colorado.
But the marine cores do also show a sustained, far-flung pulse of sea ice near the Norse colonies on Greenland, an event which coincided with their demise in the 15th century; a cooling climate is thought to have pushed hard on their resilience.

Today, it is feared a similar event may be about to occur.

“We are waiting for a huge burst of cold water to be released from the Beaufort Gyre,” says David Mauriello of the ORP, a release which is is long overdue with the gyre having circulated in-place far longer than is normal.

“And when it does this,” continues Mauriello, “it will potentially shut down the Gulf Stream.”

The Beaufort Gyre has been circulating in-place for far longer than is normal.
When it finally lets-up, cold water will outflow into the Atlantic, potentially disrupting/shutting-down the Gulf Stream.

The Warm Gulf Stream is key to Europe having the mild, habitable climate that it does.

A shutting down of the Warm Gulf Stream will lead to cold Arctic-like conditions invading Western Europe almost overnight, concludes Mauriello, with Britain, Ireland, and Scandinavia at the forefront of the blast.

However, it must be stressed that these processes and mechanisms remain poorly understood–but then so do the majority of subjects within the field of climate science: this reality makes the purported 100% confidence and consensus around the impact a trace gas such as CO2 can have on global temperatures even more absurd.

Again, that Michael Crichton quote rings true: “Whenever you hear the consensus of scientists agrees on something or other, reach for your wallet, because you’re being had.”

And for those out there crying ‘but Crichton’ isn’t a scientist’:
1) err, he brought dinosaurs back to life, and
2) fine, you got me, so I’ll included astrophysicist Piers Corbyn’s views on CO2 instead.

So, to conclude: “Carbon dioxide levels do not have any impact –I repeat, any impact– on climate,” states Corbyn, “the CO2 theory is wrong from the start.”

=============================

M.v.g. uit het groene Hulst.

josti5
1
quote:

Ronald Engels schreef op 23 september 2020 18:25:

Klimaat Forum Vrienden, ter informatie van Elektroverse;

BRITISH ASTROPHYSICISTS: “MINI ICE AGE IS ACCELERATING – NEW ‘MAUNDER MINIMUM’ HAS BEGUN” + THE BEAUFORT GYRE

“We are plunging now into a deep mini ice age,” says British astrophysicist Piers Corbyn, “and there is no way out”.

For the next 20 years it’s going to get colder and colder, on average, says Corbyn who holds a B.Sc. in Physics and an M.Sc. in Astrophysics.
The jet stream will be wilder: there will be more wild temperature changes, more hail events, more earthquakes, more extreme volcano events, more snow in winters, lousy summers, late springs, short autumns, and more and more crop failures.

“The fact is the sun rules the sea temperature, and the sea temperature rules the climate,” explains Corbyn.
“What we have happening now is the start of the mini ice age … it began around 2013. It’s a slow start, and now the rate of moving into the mini ice age is accelerating.
LITTLE ICE AGE TRIGGERED BY ARCTIC SEA ICE

The Little Ice Age (LIA) was triggered by a large outflow of sea ice from the Arctic Ocean into the North Atlantic, according to the findings of a new paper published in the journal Science Advances.

The paper combines marine sediment cores drilled from the ocean floor from the Arctic Ocean to the North Atlantic, and what these records indicate is an abrupt increase in Arctic sea ice and cold waters exported to the North Atlantic starting around 1300, peaking in mid-century, and ending abruptly in the late 1300s.

Crucially, the provocative paper concludes that external forcing from volcanoes or any other cause may not be necessary for large swings in climate to occur — a previously widely held assumption: “These results strongly suggest that these things can occur out of the blue due to internal variability in the climate system,” said Dr. Martin Miles, researcher in the Institute of Arctic and Alpine Research at the University of Colorado.
But the marine cores do also show a sustained, far-flung pulse of sea ice near the Norse colonies on Greenland, an event which coincided with their demise in the 15th century; a cooling climate is thought to have pushed hard on their resilience.

Today, it is feared a similar event may be about to occur.

“We are waiting for a huge burst of cold water to be released from the Beaufort Gyre,” says David Mauriello of the ORP, a release which is is long overdue with the gyre having circulated in-place far longer than is normal.

“And when it does this,” continues Mauriello, “it will potentially shut down the Gulf Stream.”

The Beaufort Gyre has been circulating in-place for far longer than is normal.
When it finally lets-up, cold water will outflow into the Atlantic, potentially disrupting/shutting-down the Gulf Stream.

The Warm Gulf Stream is key to Europe having the mild, habitable climate that it does.

A shutting down of the Warm Gulf Stream will lead to cold Arctic-like conditions invading Western Europe almost overnight, concludes Mauriello, with Britain, Ireland, and Scandinavia at the forefront of the blast.

However, it must be stressed that these processes and mechanisms remain poorly understood–but then so do the majority of subjects within the field of climate science: this reality makes the purported 100% confidence and consensus around the impact a trace gas such as CO2 can have on global temperatures even more absurd.

Again, that Michael Crichton quote rings true: “Whenever you hear the consensus of scientists agrees on something or other, reach for your wallet, because you’re being had.”

And for those out there crying ‘but Crichton’ isn’t a scientist’:
1) err, he brought dinosaurs back to life, and
2) fine, you got me, so I’ll included astrophysicist Piers Corbyn’s views on CO2 instead.

So, to conclude: “Carbon dioxide levels do not have any impact –I repeat, any impact– on climate,” states Corbyn, “the CO2 theory is wrong from the start.”

=============================

M.v.g. uit het groene Hulst.

Nogmaals, iedereen die het niet eens is met Ronald Engels: léés het boek van Otto Muk over Atlantis, met o.a. de feiten over de palingen :-)
Tot dusverre heeft niemand de moeite gedaan tot een inhoudelijke reactie...
Tsja: een beetje CO2-meeschreeuwen is wellicht makkelijker...

De financiering door o.a. de Postcodeloterij heeft een dermate 'positieve' impact op de invloed van de CO2-klimaatgekkies, dat het gevaarlijk is geworden voor het dagelijks bestaan.
DeZwarteRidder
0
quote:

josti5 schreef op 23 september 2020 18:49:

[...]Nogmaals, iedereen die het niet eens is met Ronald Engels: léés het boek van Otto Muk over Atlantis, met o.a. de feiten over de palingen :-)
Tot dusverre heeft niemand de moeite gedaan tot een inhoudelijke reactie...
Tsja: een beetje CO2-meeschreeuwen is wellicht makkelijker...

De financiering door o.a. de Postcodeloterij heeft een dermate 'positieve' impact op de invloed van de CO2-klimaatgekkies, dat het gevaarlijk is geworden voor het dagelijks bestaan.
Dus Otto Muk heeft ontdekt waar Atlantis ligt.....???
38.980 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1111 1112 1113 1114 1115 1116 1117 1118 1119 1120 1121 ... 1945 1946 1947 1948 1949 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront