Pharming « Terug naar discussie overzicht

Sectornieuws - biotech

6.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
voda
0
Johnson & Johnson begint test coronavaccin op 60.000 mensen

Gepubliceerd op 23 september 2020 13:35 | Views: 2.548

NEW BRUNSWICK (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) begint met het testen van zijn experimentele coronavaccin op 60.000 proefpersonen. Het vaccin wordt ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen in Leiden.

Het gaat om een enkele dosis van het coronavaccin dat wordt getest. Het is de bedoeling dat eind dit jaar de eerste resultaten naar buiten worden gebracht en dat dan begin volgend jaar een vaccin klaar voor noodgebruik moet zijn.

De testen worden uitgevoerd op proefpersonen in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Volgens J&J zullen verhoudingsgewijs veel mensen van boven de zestig jaar worden getest, omdat zij meer risico's lopen op ernstige vormen van Covid-19. Verder worden in de VS ook veel mensen getest met een Afro-Amerikaanse, Latijns-Amerikaanse en inheems-Amerikaanse achtergrond, omdat die bevolkingsgroepen relatief hard worden geraakt door de pandemie.

Andere bedrijven die werken aan een mogelijk vaccin tegen het coronavirus zijn onder meer Moderna, Pfizer en AstraZeneca.
voda
0
Leids coronavaccin lijkt te werken bij jongeren én ouderen: ‘Tot nu toe alleen maar goed nieuws’

Het coronavaccin dat door Janssen Vaccines in Leiden is ontwikkeld, wordt sinds deze week getest op 60.000 mensen in de VS, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. De resultaten lijken, ook bij mensen, ontzettend veelbelovend. Komt het ei van Columbus straks dan echt uit Nederland? We vragen het viroloog Hanneke Schuitemaker, die de ontwikkeling van het vaccin leidt. ,,Tot nu toe krijgen we alleen maar goed nieuws.”

Chris van Mersbergen 23-09-20, 20:12 Laatste update: 22:02

Johnson & Johnson, de grootste farmaceut ter wereld en het moederbedrijf van Janssen, hoopt dat het coronavaccin begin 2021 op de markt kan komen. Het bedrijf liet vanochtend weten dat het vaccin goede tussentijdse resultaten heeft geboekt in onderzoeksfase 1/2a. Dat is het eerste onderzoek onder een veel kleinere groep mensen, waarbij wordt bekeken of het vaccin veilig is en of mensen die het toegediend hebben gekregen, antistoffen opbouwen tegen het coronavirus.

De tussentijdse resultaten worden binnenkort gepubliceerd. Maar viroloog Hanneke Schuitemaker - onder haar leiding werd het vaccin bij Janssen Vaccines in Leiden ontwikkeld - kan wel een tipje van de sluier oplichten.

Het veiligheidsprofiel en de immuniteit blijken bij de meeste proefpersonen positief, meldde Johnson & Johnson. Hoe positief?

,,We zien dat de proefpersonen het vaccin goed verdragen. Sommige deelnemers aan de studie ontwikkelden koorts, maar dan kortdurend. We weten nog niet of zij het kandidaat-vaccin kregen of de placebo. Maar daar bleef het bij. Verder bouwde 98 procent genoeg antistoffen op om het virus te kunnen neutraliseren. Dat lijkt ook te gelden voor de eerste groep ouderen in de studie, hun immuunrespons lijkt vergelijkbaar met die van jongeren. Voor de Amerikaanse medicijnautoriteit, de FDA, is dat reden geweest om ook meteen toestemming te geven om ouderen in de fase 3-studie mee te nemen. Wat verder heel goed nieuws is, is dat één dosis van het vaccin genoeg immuunrespons blijkt te geven. Dat hadden we bij de proeven op apen al gezien, maar dat zien we nu dus ook bij mensen.”

Alleen maar goed nieuws dus?
,,Eigenlijk wel, tot nu toe. We krijgen steeds alle resultaten die we hadden gehoopt.”

Jullie zijn de enige vaccinmaker die maar één dosis nodig heeft. En sommige andere vaccins laten bij ouderen duidelijk minder antistoffen zien dan bij jongeren. Hoe verklaart u dat bij jullie vaccin de resultaten tot nu toe zó goed zijn?
,,Elk vaccin biedt hetzelfde zogenaamde spike-eiwit aan aan het lichaam. Daaromheen zijn variaties mogelijk, het gaat er ook om hoe je het aanbiedt. Wij lijken er in geslaagd om een vaccin te ontwikkelen dat het lichaam een heleboel biedt dat helpt om het coronavirus te bestrijden.”

Onlangs werd de fase 3-studie van het Oxfordvaccin van AstraZeneca tijdelijk stilgelegd toen een proefpersoon een zeldzame ruggenmergontsteking opliep. Schrok u daarvan?
,,Nee, eigenlijk niet. Natuurlijk wil je weten wat er aan de hand is, en hoe het verder gaat met de studie, maar verder is dit gewoon hoe het systeem werkt. Het hele protocol rond vaccinontwikkeling is zo ingericht dat dit soort gevallen aan het licht kan komen, en dat je vervolgens beoordeelt of de aandoening iets met het vaccin te maken heeft. Dat hoeft niet zo te zijn. Het kan ook zo zijn dat je ontdekt dat het vaccin voor mensen met een bepaalde onderliggende aandoening niet geschikt is. Dan kun je het besluit nemen om die mensen het vaccin niet te geven.”

Vier weken geleden werd bekend dat jullie het vaccin ook op Nederlanders gingen testen, in de fase 2-studie. Hoe kan het dat fase 3 al begint als fase 2 pas net begonnen is?
,,Het is niet automatisch zo dat je eerst fase 1 doet, dan fase 2 en dan pas fase 3. In fase 2 testen we of we ook een lagere dosis vaccin kunnen toedienen. Omdat we tijdwinst willen boeken, start fase 3 parallel.”

Waarom kiezen jullie voor 60.000 proefpersonen? Andere farmaceuten gaan uit van 30.000.
,,In ons geval is 60.000 het maximum. Wat je wil, is dat tijdens de studie genoeg mensen het coronavirus oplopen om betrouwbare uitspraken te kunnen doen over de veiligheid en werkzaamheid van een vaccin. Daarbij ben je ook afhankelijk van de mate waarin het coronavirus in een gebied rondwaart. Pfizer, een andere farmaceut, heeft inmiddels al aangekondigd het aantal proefpersonen te verhogen van 30.000 naar 44.000.”

Hoeveel proefpersonen moeten uiteindelijk het coronavirus oplopen?
,,We gaan uit van 150 tot 160. Dat lijkt misschien weinig, maar in de statistiek is dat echt meer dan voldoende. Als je kunt aantonen dat 150 mensen die een placebo (medicijn zonder werkzame bestanddelen, red.) hebben gekregen ziek zijn geworden en niemand die het vaccin kreeg ook maar ergens last van heeft, dan kun je wel vaststellen dat het vaccin werkt. Maar dat is wel een heel ideale situatie. Er kan ook sprake zijn van een verhouding 100-50, waarbij dus honderd mensen met een placebo ziek zijn en vijftig met een vaccin. Dan kun je, als het virus goed verdeeld over je studiegroep heeft rondgewaard, toch nog vaststellen dat mensen met het vaccin twee keer zo goed beschermd zijn als mensen met de placebo. Dat is ook een mooi resultaat.”

Kunt u inmiddels iets zeggen over de kans dat het vaccin de eindstreep haalt?
,,Nee, sorry, dan moet ik nog steeds mijn vaste riedeltje afsteken. Negen van de tien vaccins falen in fase 3, dat is gewoon zo. En daarvóór kun je gewoon geen zinnig woord zeggen over de slagingskans. Wel denk ik dat als er één vaccin succesvol blijkt, dat voor meer vaccins zal gelden. Omdat iedereen met hetzelfde spike-eiwit werkt. Maar er is nog geen enkel vaccin door fase 3 heen.”

Er zijn nogal wat mensen die argwaan koesteren tegen een vaccin dat zo snel wordt ontwikkeld. Heeft u nog een boodschap voor hen?

,,Zeker. Ik kan met volle overtuiging zeggen dat er bij het ontwikkelen van de vaccins geen enkele bocht wordt afgesneden, als het gaat om veiligheid. Er hoeft in het eerste stadium van de dierproeven maar één muis glazig uit zijn ogen te kijken, of alle signalen gaan bij ons op rood. We betrachten echt de allergrootste zorgvuldigheid, zoals altijd. Maar al die details die mensen normaal nooit horen of lezen, komen ze nu wel te weten, omdat er zóveel aandacht voor is. Dat legt het vergrootglas op wat we doen. Wat ik kan zeggen, is dat we nergens op bezuinigen, integendeel. We investeren juist veel meer, al onze mensen zijn aan het werk om dit vaccin te ontwikkelen. De risico’s zijn financieel, doordat we honderden miljoenen doses vaccin produceren die misschien niet blijken te werken. Maar risico’s nemen met veiligheid, dat zullen we nooit doen.”

www.ad.nl/binnenland/leids-coronavacc...
voda
0
Beursblik: Galapagos op schema in Japan en EU

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Galapagos
118,70 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos ligt op schema op later dit jaar goedkeuring te krijgen voor filgotinib bij reumatoïde artritis in de Europese Unie en Japan en de aanvragen voor toepassing bij colitis ulcerosa zullen vlot daarna worden ingediend. Dit stelde analist Peter Welford van Jefferies donderdag na een presentatie van het biotechbedrijf op een online congres.

De aanvraag voor colitis ulcerosa in de Verenigde Staten zal afhangen van de resultaten die de Manta-studie in de eerste helft van 2021 oplevert, aldus Welford. Galapagos liet blijken vertrouwen te hebben in de Amerikaanse aanvraag voor gebruik van filgotinib bij colitis ulcerosa, aangezien veel patiënten momenteel een goede behandeling ontberen. Er is daarom een grote behoefte aan een nieuw medicijn.

In Japan is er al een eerste signaal afgegeven dat filgotinib bij reumatoïde artritis in beide doses zal worden goedgekeurd, meldde Jefferies, zoals de Europese toezichthouder in juli ook al deed.

Jefferies rekent op een wereldwijde piekomzet voor filgotinib van 4 miljard dollar, waar reumatoïde artritis 1,1 miljard dollar aan zal bijdragen. Die bijdrage is goed voor 21 dollar per aandeel, met een succeskans van 65 procent.

De Fase 3 Diversity studie naar filgotinib met de ziekte van Crohn levert vermoedelijk in 2022 data op.

Jefferies heeft een Houden advies op Galapagos met een koersdoel van 133,00 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Farmabedrijf AbbVie hinderde concurrentie na aflopen patent

Het Amerikaanse farmaconcern AbbVie ABBV$86,14-1,15% heeft de marktpositie van zijn ontstekingsremmer Humira in Nederland op oneigenlijke wijze verdedigd. Dat concludeert de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Humira was lange tijd het best verkochte medicijn in Nederland, met een omzet van meer dan €200 mln per jaar.

Na het verlopen van het patent op Humira in 2018 heeft AbbVie concurrentie door nieuwe aanbieders 'proberen te bemoeilijken', zo meldt de ACM donderdag. AbbVie bood ziekenhuizen hoge kortingen op voorwaarde dat ze geen vergelijkbare ontstekingsremmers inkochten bij concurrenten.

Misbruik gemaakt
Bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM stelt dat AbbVie 'misbruik heeft gemaakt' van het feit dat veel patiënten liever niet overstappen op een nieuw middel. De bedongen exclusiviteit 'zet een forse rem op effectieve concurrentie'.

Het verlopen van het patent op Humira ontketende in 2018 een prijzenslag op de markt voor ontstekingsremmers. AbbVie bood ziekenhuizen korting tot wel 80% of zelfs 85%, zo meldde het FD destijds. Grote farmabedrijven als Amgen, Biogen, Novartis en Mylan kregen daardoor met een eigen versie van Humira niet of nauwelijks een voet tussen de deur. De ACM begon vorig jaar een onderzoek.

AbbVie keert terug op schreden
In een reactie zegt AbbVie de bevindingen van de ACM niet te onderschrijven. Het bedrijf wijst er ook op dat de ACM geen sanctie heeft opgelegd. Dat neemt niet weg dat het farmaconcern wel terugtreedt op zijn schreden. De onderneming zal in contracten met ziekenhuizen niet langer exclusiviteit verlangen in ruil voor kortingen op de Humira-prijs. Uit bestaande contracten wordt de clausule verwijderd.

Humira is een ontstekingsremmer met de stofnaam adalimumab, die vooral wordt ingezet tegen reuma en chronische darmontstekingen. Voor het patent op Humira verliep, kostte het medicijn zeker €10.000 per patiënt per jaar.

fd.nl/ondernemen/1358380/farmabedrijf...
voda
0
PERSBERICHT: Jyseleca(R) (filgotinib) goedgekeurd in Japan voor de behandeling van reumatoïde artritis

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Galapagos
114,95 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam
Galapagos NV -ADR-
$ 132,30 -4,74 -3,46 % NASDAQ

Filgotinib laat duurzame werkzaamheid en een consistent
veiligheidsprofiel zien tot 52 weken in klinische studies

Mechelen, België; 25 september 2020, 08.00 CET -- Galapagos NV
(Euronext & NASDAQ: GLPG) meldt dat samenwerkingspartner Gilead Sciences,
Inc. (Nasdaq: GILD) en Eisai Co., Ltd. (Tokyo, Japan) vandaag
aankondigden dat het Japanse Ministerie van Volksgezondheid, Werk en
Welzijn, Gilead K.K. (Tokyo, Japan) goedkeuring heeft gegeven voor
Jyseleca(R) (filgotinib 200mg en 100mg tabletten), een eenmaal daagse,
orale JAK1 remmer voor de behandeling van reumatoïde artritis (RA)
bij patiënten die eerder onvoldoende hebben gereageerd op
conventionele behandelingen, met inbegrip van het voorkomen van
structurele gewrichtsschade.

Gilead is de houder van de handelsvergunning van Jyseleca in Japan en is
verantwoordelijk voor de productlevering van Jyseleca in Japan, terwijl
Esai verantwoordelijk is voor de distributie van Jyseleca in RA in
Japan. De firma's zullen het geneesmiddel samen commercializeren om het
beschikbaar te maken voor artsen en patiënten in Japan.

Het volledige Gilead persbericht kan nagelezen worden op
www.globenewswire.com/Tracker?data=NO...
www.gilead.com.

Gilead ontwikkelt Jyseleca in samenwerking met Galapagos. Wereldwijd
lopen er studies om de potentiële rol van Jyseleca in een aantal
verschillende ziekten te onderzoeken, waaronder de eerder gemelde fase 3
SELECTION-studie in colitis ulcerosa.
voda
0
Galapagos krijgt in Japan groen licht voor filgotinib

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Galapagos
114,95 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam
Gilead Sciences Inc
$ 62,25 -0,84 -1,33 % NASDAQ
Gilead Sciences Inc (DE)
53,32 0,00 0,00 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)

(ABM FN-Dow Jones) Filgotinib van Galapagos heeft groen licht gekregen van het Japanse Ministerie van Volksgezondheid, Werk en Welzijn voor de behandeling van reumatoïde artritis. Dit maakte Galapagos vrijdag voorbeurs bekend.

Het middel zal door partner Gilead Sciences op de markt worden gebracht onder de naam Jyseleca.

De goedkeuring geldt voor zowel de 200 als de 100 milligram tabletten bij patiënten die eerder onvoldoende hebben gereageerd op conventionele behandelingen, met inbegrip van het voorkomen van structurele gewrichtsschade.

Esai zal de distributie van Jyseleca in Japan verzorgen.

Analisten hadden ook op goedkeuring in Japan gerekend, ondanks dat de Amerikaanse FDA besloot deze behandeling niet zonder meer goed te keuren. Voor groen licht in de VS moet Galapagos extra data aanleveren en dit betekent een flinke vertraging.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'Goed nieuws voor Galapagos in Japan'

Gepubliceerd op 25 september 2020 10:12 | Views: 39

Galapagos 10:06
117,45 +2,50 (+2,17%)

AMSTERDAM (AFN) - Biotechnologiebedrijf Galapagos heeft voor het eerst in Japan goedkeuring gekregen voor het middel filgotinib en dat is goed nieuws voor het bedrijf, aldus kenners van KBC Securities. Het Japanse ministerie van Volksgezondheid keurde het reumamedicijn goed.

Volgens KBC zal de Japanse goedkeuring bijdragen aan het verkrijgen van een definitief akkoord in Europa. Japan en Europa zijn volgens KBC tezamen goed voor een kwart van de wereldwijde markt voor reumatode artritis. Die wordt geraamd op 6,5 miljard dollar.

In de Verenigde Staten kreeg Galapagos-partner Gilead eerder nog geen goedkeuring in de huidige vorm. Voor een akkoord zijn aanvullende veiligheidsgegevens nodig. Een nieuwe aanvraag in de VS wordt in de zomer van volgend jaar verwacht. Daarna volgt een evaluatieperiode van twee tot zes maanden. Daarmee volgt een lancering van het middel in de VS naar verwachting eind volgend jaar.

KBC handhaafde zijn koopadvies voor Galapagos met een koersdoel van 144 euro. Het aandeel noteerde vrijdag na krap een uur handelen 2,1 procent hoger op 117,40 euro.
[verwijderd]
0
Bridge Medicines, Rockefeller Team Up to Develop New Therapy for HAE Type 3
SEPTEMBER 25, 2020 Forest RayBY FOREST RAY IN NEWS.
Bridge Medicines, Rockefeller Team Up to Develop New Therapy for HAE Type 3
Click here to subscribe to the Angioedema News Newsletter!
0 (0)
Bridge Medicines and The Rockefeller University are collaborating to treat hereditary angioedema (HAE) by developing a series of compounds to inhibit the coagulation factor XII, known as FXIIa.

Overactive FXIIa — often caused by a mutation in the F12 gene — is the leading cause of HAE type 3, a rare form of angioedema. It triggers a biological process causing fluid to leak through blood vessel walls and into the surrounding tissues. This inflammation and swelling is characteristic of all HAE subtypes and becomes life-threatening when it affects the airways and lungs.

Rockefeller researchers Jan L. Breslow, MD, and Manish Ponda, MD, discovered that blocking FXIIa might guard against these attacks. They later identified several small molecules capable of inhibiting FXIIa.

“Our results indicate that inhibitors of FXIIa may show utility against HAE and potentially a variety of other inflammatory disorders,” Breslow said in a press release. “The possibility of developing new treatments to address such unmet medical needs continues to motivate our research efforts.”

The exclusive license agreement the university has now signed with Bridge allows the company to advance the researchers’ efforts toward creating viable new medicines. In recent years, there have been many therapeutic advances for patients with the classical types of HAE — types 1 and 2 – which are caused by mutations in the SERPING1 gene.

But therapies that specifically target HAE type 3 are limited.

Rockefeller joined several other universities, investment firms, and Takeda Pharmaceuticals in launching Bridge Medicines in 2016. The company’s operating model rests on moving early-stage research projects developed in academic institutions through pre-clinical and clinical development.

Bridge acts as an incubator of academic research with commercial potential. In contrast to common routes toward drug development, such as selling intellectual property to a pharmaceutical company for it to develop, or creating a new company around a single potential therapy, Bridge’s goal is to provide a space for new technologies to grow until they show success that will be needed to warrant human clinical trials.

Upon reaching that point, the potential new medicines would be spun off into new companies.

“We are thrilled to be working with Dr. Breslow on this highly innovative, and therapeutically promising project,” said William Polvino, MD, CEO of Bridge Medicines.

“Drs. Breslow and Ponda have already shown that the lead compounds are efficacious in disease models of immune mediated inflammatory disorders,” Polvino said. “We see this as an exciting opportunity to revolutionize treatment for these disorders with a new medicine.”

[verwijderd]
0
Galapagos krijgt ook in EU goedkeuring voor filgotinib tegen reuma
19:15

(ABM FN-Dow Jones) Reumabehandeling filgotinib van Galapagos heeft ook in de Europese Unie goedkeuring gekregen. Dit maakte Galapagos vrijdag nabeurs bekend. Eerder op de dag werd de goedkeuring in Japan aangekondigd.

"Vandaag is een memorabele dag voor iedereen bij Galapagos. Een erkenning van jaren van onderzoek en gedrevenheid om een betekenisvol verschil te maken in het leven van patiënten die worstelen met de symptomen van RA", aldus CEO Onno van de Stolpe.

Het middel zal net als in Japan ook in de EU op de markt worden gebracht onder de naam Jyseleca.

De Europese goedkeuring geldt voor zowel de 200 als de 100 milligram tabletten bij patiënten met matige tot ernstige actieve reumatoïde artritis. Jyseleca mag worden gebruikt als monotherapie of in combinatie met methotrexaat.

"Dit nieuws bevestigt ook het effectiviteits- en veiligheidsprofiel van Jyseleca en we kijken ernaar uit om samen met onze partner Gilead deze belangrijke behandeling zo snel mogelijk naar artsen en patiënten in Europa te brengen", aldus Van de Stolpe.

Volgens de samenwerkingsovereenkomst ontvangt Galapagos nu een mijlpaal-betaling van 75 miljoen dollar van partner Gilead als erkenning voor de goedkeuring door de Europese Commissie.

Analisten hadden al op goedkeuring in de EU en Japan gerekend, ondanks dat de Amerikaanse FDA in augustus besloot de reumabehandeling niet zonder meer goed te keuren. Voor groen licht in de Verenigde Staten moet Galapagos extra data aanleveren en dit betekent een flinke vertraging in de commercialisering daar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Galapagos krijgt handelsvergunning voor reumamedicijn in EU

Gepubliceerd op 25 september 2020 20:43 | Views: 4.492

Galapagos 25 sep
118,30 +3,35 (+2,91%)

MECHELEN (AFN) - De Europese Commissie heeft het middel filgotinib van de Nederlands-Belgische biotechnoloog Galapagos goedgekeurd voor de behandeling van reumatoïde artritis. Jyseleca, zoals de merknaam van filgotinib luidt, is het eerste medicijn van het Nederlands-Belgische bedrijf dat door medicijntoezichthouders is goedgekeurd.

Van de Europese Commissie mag het medicijn worden verstrekt aan patiënten die eerder niet goed reageerden op andersoortige reumamedicijnen. Het groene licht volgt kort op de toestemming die Japan gaf voor het op de markt brengen van filgotinib.

"Vandaag is een memorabele dag voor iedereen bij Galapagos. Een erkenning van jaren van onderzoek en gedrevenheid om een betekenisvol verschil te maken", stelde topman Onno van de Stolpe van Galapagos.

Goed nieuws

Ook voor de kas van Galapagos is het goed nieuws. Het Amerikaanse concern Gilead sloot een samenwerkingsovereenkomst rond het reumamedicijn. Volgens dat akkoord ontvangt Galapagos nu een mijlpaalbetaling van 75 miljoen dollar als erkenning van de goedkeuring door de Europese Commissie.

Volgens kenners van KBC Securities, een Belgische bank, zijn Japan en de Europa bovendien goed voor ongeveer een kwart van de wereldwijde markt voor reumatoïde artritis. Dat komt neer op zo'n 6,5 miljard dollar.
voda
0
Uitgelicht: belangrijkste kandidaten coronavaccin in eindfase

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
AstraZeneca PLC
£ 85,76 0,17 0,20 % London Stock Exchange
AstraZeneca PLC
SEK 992,80 -1,70 -0,17 % OMX Stockholm
BioNTech SE -ADR-
$ 66,67 3,84 6,11 % NASDAQ
Johnson & Johnson Inc
$ 145,72 1,05 0,73 % NYSE
Johnson & Johnson Inc (DE)
124,82 1,30 1,05 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)
Moderna Inc
$ 69,46 4,29 6,58 % NASDAQ
Novavax Inc -Split-
$ 0,3595 0,00 0,00 % NASDAQ
Pfizer Inc
$ 36,06 0,30 0,84 % NYSE

(ABM FN-Dow Jones) Nu het coronavirus weer oplaait in grote delen van Europa, de Verenigde Staten het virus nauwelijks onder controle krijgen en de winter in aantocht is, voeren farmaceuten een race tegen de klok om een werkzaam vaccin te ontwikkelen.

Deze week voegden Johnson & Johnson en Novavax zich bij drie andere vaccinkandidaten die eerder al de laatste fase van klinische onderzoeken bereikten.

Het Amerikaanse Novavax zal in de komende vier tot zes weken 10.000 vrijwilligers tussen de 18 en 84 jaar werven in het Verenigd Koninkrijk en op zijn vroegst start in oktober ook een Fase 3 studie met 30.000 proefpersonen in de VS, mits Novavax daar groen licht krijgt van de toezichthouders.

Johnson & Johnson kondigde deze week een grote Fase 3 onderzoeksstudie met zijn vaccinkandidaat aan in meerdere landen, waaronder de VS, Brazilië en Zuid-Afrika. Het potentiële vaccin heeft een Nederlands tintje, want het wordt ontwikkeld door J&J's dochter Janssen Vaccines in Leiden. De eerste resultaten van de klinische studie met 60.000 mensen worden op zijn vroegst begin 2021 verwacht.

De Amerikaanse farmareus Pfizer begon in juli al aan Fase 3 onderzoek naar een kandidaatvaccin dat het samen met het Duitse BioNTech ontwikkelt en ook het mogelijke coronavaccin van het Amerikaanse Moderna ging in juli de laatste onderzoeksfase in.

Moderna hoopt de werving van 30.000 vrijwilligers nog deze maand af te ronden en CEO Stéphane Bancel denkt dat het vaccin mogelijk al in oktober, maar waarschijnlijk in november en op zijn laatst in december veilig en werkzaam zal worden bevonden. Pfizer en BioNTech hopen uiterlijk eind oktober uitsluitsel te geven of hun kandidaatvaccin werkzaam is.

AstraZeneca ontwikkelt samen met de Universiteit van Oxford een Covid-19 vaccin en startte in augustus de laatste onderzoeksfase. Het Brits-Zweedse farmabedrijf was tot nog toe het enige dat zijn klinische studie moest stilleggen nadat een deelnemer een ontsteking kreeg aan het ruggenmerg. Toch verwacht het bedrijf eind dit jaar of begin volgend jaar genoeg data te hebben verzameld om een goedkeuringsaanvraag in te dienen.

De bekende Amerikaanse viroloog Anthony Fauci verklaarde deze week tegen een Senaatscommissie dat hij erop rekent dat ergens in november of december duidelijk wordt of en welke van de vijf vaccinkandidaten werkzaam en veilig zijn.

Vaccin hard nodig om economieën aan te jagen

Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 32 miljoen coronagevallen en het zal niet lang meer duren voor het aantal sterfgevallen door het virus de grens van 1 miljoen bereikt, volgens actuele Covid-19 data van Johns Hopkins.

De zorgelijke opwaartse besmettingstrend zal het economisch herstel ook geen goed doen. ING stelt dat de V waarover marktkenners praten dan niet zal staan voor een V-vormig herstel van de mondiale economie, maar eerder voor virus en vaccin. Econoom Carsten Brzeski raamt de krimp van de Amerikaanse economie dit jaar op meer dan 4 procent, terwijl de eurozone er zelfs 8 procent op achteruit gaat in 2020. China moet het doen met een zeer magere groei.

Na het V-vormige herstel dat deze zomer aanvankelijk leek te ontstaan, verliezen de meeste economieën nu weer stoom en hoewel voor 2021 een geleidelijk herstel wordt voorspeld, denkt Brzeski van ING niet dat dit een V-vormig herstel zal zijn.

Evan Brown, Hoofd Multi-Asset Strategie bij UBS Asset Management, denkt dat "de tijdslijn voor een betrouwbaar vaccin en veranderingen in de monetaire impuls dit vertragende herstel zowel kunnen bespoedigen als in gevaar brengen."

UBS rekent erop dat 1 tot 3 van de huidige vaccinkandidaten in het vierde kwartaal wordt goedgekeurd, eerst door de FDA en daarna ook door Europese toezichthouders. Medisch personeel en andere essentiële beroepen zullen vervolgens als eerste het vaccin ontvangen en vanaf medio 2021 vermoedelijk ook de rest van de samenleving.

Hoe dan ook zal er deze winter volgens de marktkenner nog geen breed beschikbaar vaccin zijn in de VS en Europa. Er heerst onduidelijkheid over hoe goed en hoe lang een vaccin bescherming biedt tegen het virus en ook de distributie speelt een rol in het herstel van de wereldeconomie.

De marktkenner van UBS waarschuwt voor een grillig herstel van de wereldeconomie, omdat opkomende economieën buiten China en Rusland waarschijnlijk achter zullen lopen op ontwikkelde economieën in het verkrijgen van het vaccin.

Betrouwbaar vaccin biedt nieuwe beleggingskansen

Ook de financiële markten snakken naar een vaccin. Volgens Jefferies zijn drie punten daarbij van belang: de werkzaamheid, de distributie en het vertrouwen in een vaccin.

"Een vaccin zal de markt de zekerheid bieden dat we op enig moment kunnen terugkeren naar [het nieuwe] normaal", aldus Jefferies.

Een goedgekeurd vaccin biedt beleggers nieuwe kansen. Zo denkt vermogensbeheerder DWS dat sectoren als "live entertainment, hotels en luxe-winkels – ook bedrijven met een lagere marktkapitalisatie – het goed zouden moeten doen als er eenmaal een vaccin is."

En marktstrateeg Evan Brown van UBS voorspelt dat de techdominatie bij een beschikbaar vaccin afneemt. "De goedkeuring van een covid-vaccin zal eindelijk een rem zetten op de dominantie van de mega-cap techbedrijven. Andere beursfondsen zullen weer in lift zitten", aldus Brown.

"Wat betreft Amerikaanse aandelen keert het fundamentele tij ten gunste van een bredere aandelenblootstelling ten koste van de tech-zware Nasdaq 100. De aankondiging van een vaccin zal deze trend waarschijnlijk versterken, omdat het de kans op winstherstel buiten de technologiesector en andere bedrijven die van de crisis hebben geprofiteerd, vergroot."

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
[verwijderd]
0
Onno van de Stolpe on Twitter;

Jyseleca approved in Japan! Our first medicine from target discovery to approval. A hallmark moment for #GLPG. A big thank you to all the colleagues who have made this possible.
I am very proud!

And approval for Jyseleca in Europe! So who is right? Europe and Japan or the US?
#Galapagos is ready to kick ass in bringing Jyseleca to RA patients!!


Someday just became today. Four simple words describe a complex yet exciting journey spanning over two decades. From a biotech start-up to an international biotech company, bringing innovative medicines to patients. #PioneeringForPatients

twitter.com/i/status/1309562606718521346
voda
0
Kiadis in zee met Amerikaanse bloedbank

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Kiadis Pharma NV
1,624 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Kiadis Pharma heeft een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse bloedbank Gulf Coast Regional Blood Center voor de levering van universeel donormateriaal voor zijn K-NK Natural Killer-celtherapieproducten. Dat maakte het biotechbedrijf met een notering in Amsterdam en Brussel maandag bekend.

GCRBC, gevestigd in Houston, levert bloedproducten aan meer dan 170 ziekenhuizen en zorginstellingen in de regio. Dankzij de samenwerking is Kiadis verzekerd van de aanlevering van basismateriaal.

"De alliantie met Gulf Coast Regional Blood Center met haar brede donornetwerk geeft ons de mogelijkheid universele donoren te identificeren met onze eigen algoritmen en selectieprocessen", zei CEO Arthur Lahr van Kiadis. "Deze samenwerking zorgt voor een continue aanvoer van basismateriaal voor de productie van K-NK-cellen voor al onze celtherapieën."

Kiadis ontwikkelt nieuwe geneesmiddelen tegen ernstige ziekten en maakt daarbij gebruik van de grote witte bloedlichamen die de eerste verdedigingslinie in het menselijk afweersysteem vormen tegen kankercellen en infecties. Het bedrijf spreekt van Natural Killer-cellen of K-NK-cellen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
[verwijderd]
0

Add symbol
Edit
BCRX
3.63 -0.14%
PHGUF
1.13 3.21%
SHPG
- 0.00%
Expand Portfolio
Healthcare
FDA OKs expanded use of CSL Behring's HAEGARDA for prevention of HAE attacks
Sep. 28, 2020 10:07 AM ET|About: CSL Limited (CSLLY)|By: Vandana Singh, SA News Editor
CSL Behring, a part of CSL Limited (OTCPK:CSLLY) has received FDA approval for an expanded indication for HAEGARDA (C1 Esterase Inhibitor Subcutaneous), for routine prophylaxis to prevent hereditary angioedema (HAE) attacks in patients 6 years of age and older.

The company says in addition to the expanded pediatric indication, the updated label now includes clinical safety data regarding HAEGARDA use in pregnant women.

HAEGARDA is a self-administered, plasma-derived concentrate of C1-esterase inhibitor.

In June 2017, the drug was approved for for the prevention of HAE attacks in adolescent and adult patients.

HAE is a genetic disorder characterized by painful, debilitating, and unpredictable episodes of swelling of the abdomen, larynx, face, and extremities, among other areas of the body.

HAE-related tickers: Takeda Pharmaceutical Company (NYSE:TAK), BioCryst Pharmaceuticals (NASDAQ:BCRX), Intellia Therapeutics (NASDAQ:NTLA), REGENXBIO (NASDAQ:RGNX), KalVista Pharmaceuticals (NASDAQ:KALV)
[verwijderd]
0

COMMENT|ONLINE FIRST
PDF [53 KB]

The opening salvo of anti-complement therapy against COVID-19
Courtney M Campbell
Published:September 28, 2020DOI:https://doi.org/10.1016/S2665-9913(20)30353-2

www.thelancet.com/journals/lanrhe/art...
voda
0
Galapagos dient eerste patiënt psoriasis-middel toe

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Galapagos
121,95 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft de eerste dosis toegediend aan een patiënt in een nieuwe fase 2-studie naar het potentiële middel GLPG3970, tegen de huidaandoening psoriasis.

Op 27 oktober zal Galapagos de resultaten delen van het fase 1-onderzoek naar het molecuul, dat Toledo wordt genoemd. Dat zal ook een nieuwe 'target-klasse' worden onthuld.

Chief scientific officer Piet Wiegerinck van het biotechbedrijf liet weten enthousiast te zijn over de snelle klinische ontwikkeling van het molecuul.

Galapagos wil tegelijkertijd het middel gaan bestuderen in fase 2-studies naar de werking tegen het syndroom van Sjögren en systemische lupus.

In de studie naar psoriasis zullen 52 gezonde ammen worden getest op de veiligheid en verdraagzaamheid van het middel.

Galapagos werkt ook aan middelen tegen colitis ulcerosa en reumatoide artritis.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Kiadis meldt significante vorderingen in alle ontwikkelingsprogramma's

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Kiadis Pharma NV
1,649 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Kiadis Pharma heeft in het eerste halfjaar naar eigen zeggen significante vorderingen geboekt in alle ontwikkelingsprogramma's. Dat maakte het biotechbedrijf met een notering in Amsterdam en Brussel woensdag voorbeurs bekend met de publicatie van de halfjaarcijfers.

"We zijn het jaar 2020 gestart als geheel nieuwe onderneming en hebben snel aanzienlijke vorderingen geboekt, belangrijke samenwerkingen opgezet en nieuwe inkomsten gerealiseerd", aldus CEO Arthur Lahr van Kiadis in een toelichting.

Zo werd er afgelopen jaar onder meer goedkeuring gekregen voor de start van een klinische fase 2 studie met K-NK002 en een fase 1 studie met K-NK003. Verder ging Kiadis een samenwerking aan met Sanofi voor K-NK004, waarmee Kiadis 17,5 miljoen euro aan vooruitbetalingen ontving in een deal met een mogelijke omvang van 875 miljoen euro, plus royalty's.

Voor K-NK-ID101, het middel tegen de griep en het coronavirus, werd een onderzoeksconsortium opgericht en kreeg Kiadis goedkeuring van de Amerikaanse FDA voor de start van een klinische fase 1/2 studie. Ook gaf de Amerikaanse overheid hier 9,5 miljoen dollar subsidie voor.

In het licht van deze ontwikkelingen, boekte Kiadis afgelopen halfjaar een nettoverlies van 18,8 miljoen euro, hetgeen minder was dan de 25,9 miljoen euro verlies een jaar eerder. De operationele kasstroom was 21,2 miljoen euro negatief, tegen 21,4 miljoen euro negatief een jaar eerder.

Per 30 juni had Kiadis 19,8 miljoen euro aan liquide middelen. Dit was een jaar eerder nog 29,5 miljoen euro. De verwachting is dat dit per eind september 25,9 miljoen euro is, wat neerkomt op een cashburn van 11 miljoen euro in het derde kwartaal, een periode waarin alle activiteiten betrekking hadden op NK-cel programma’s.

Het eigen vermogen bedroeg 27,6 miljoen euro, wat in de eerste helft van 2019 nog 34,3 miljoen euro was.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Biotechnoloog Kiadis Pharma dringt verlies terug

Gepubliceerd op 30 september 2020 07:34 | Views: 572

Kiadis Pharma 29 sep
1,65 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - Biotechnoloog Kiadis Pharma heeft in de eerste helft van dit jaar een kleiner verlies geleden dan een jaar terug, geholpen door lagere operationele kosten. Het nettoverlies kwam uit op 18,8 miljoen euro tegen een min van 25,9 miljoen euro vorig jaar.

Kiadis zag de operationele kosten dalen naar 20 miljoen euro van 25,7 miljoen euro in de eerste helft van 2019. Daarbij namen zowel de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling als die voor algemene en administratieve zaken af. Het operationeel resultaat bedroeg een min van 19,9 miljoen euro. Dat was een jaar geleden nog 25,7 miljoen euro negatief.

De kaspositie van Kiadis stond eind juni op 19,8 miljoen euro. Het bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling van geneesmiddelen, waarbij gebruikt wordt gemaakt van Natural Killer-cellen (NK-cellen), grote witte bloedlichamen die de eerste verdedigingslinie in het afweersysteem vormen tegen kankercellen en infecties. Kiadis werkt ook aan een coronamiddel.
voda
0
'Kiadis bereidt zich voor op klinische testen'

Gepubliceerd op 30 september 2020 10:51 | Views: 182

Kiadis Pharma 10:50
1,55 -0,10 (-5,94%)

AMSTERDAM (AFN) - Kiadis Pharma is bezig met voorbereidingen voor klinische testen met geneesmiddelen, waarbij gebruikt wordt gemaakt van Natural Killer-cellen (NK-cellen). Dat schrijft KBC Securities in een reactie op het handelsbericht van de biotechnoloog. Daarbij merkt KBC op dat de kaspositie een punt van zorg voor de kortere termijn is.

KBC denkt dat de kosten voor onderzoek en ontwikkeling zullen gaan stijgen door het beginnen van testen en voor patiënten in lopende studies. De kaspositie stond eind juni op 25,9 miljoen euro en KBC rekent op een cash burn van 11,4 miljoen euro per kwartaal en dat die gaat groeien. De bank is van mening dat de resultaten met testen met NK-cellen van Kiadis in eerste instantie veelbelovend lijken.

Het advies is hold en het koersdoel is 2,80 euro. Het aandeel Kiadis noteerde woensdag omstreeks 10.35 uur een min van 5,8 procent op 1,55 euro.
6.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 17 apr 2024 17:35
Koers 0,961
Verschil -0,001 (-0,10%)
Hoog 0,967
Laag 0,953
Volume 2.891.437
Volume gemiddeld 6.382.260
Volume gisteren 6.325.596

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront