Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Gasloos of niet

1.767 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 ... 85 86 87 88 89 » | Laatste
Ronald Engels
3
Haas, BRAVO,

==========================
Mijn nieuwe bewoning is van 2004. Heb in 2019 nieuwe CV laten installeren (rendement 108%).

==========================

Heb hetzelfde gedaan eind 2015, mijn gasverbruik appartement, 145 m2 met veel glas en 440 m3 inhoud is dit jaar 528 Nm3/jaar en elektrisch is nu 1880 kwh, Koken elektrisch, keramische kookplaat.

Mijn HRE ECO COMBI-GAS CV-ketel heeft rendemen van 102 %, is één Condensatie-ketel met variabele CV-water circulatiepomp, kostprijs toen euro 1320.

Nogmaals informatie en kennis herhalen is belangrijk:

- Bij het condenseren in de rookgassen van 1 gram water komt er "minimaal 528 Calorien" aan warmte vrij per gram gecondenseerd water, die aan de CV-water circulatie worden toegevoegd.

Dus vandaar, dat de meest efficiente energie/warmte producent nog steeds onbetwist de HRE-ECO-COMBI-GAS-CV-ketel is met onbetwist de allerlaagste CO2 uitstoot, zeker 40 % lager als de veel minder efficiente zeer dure en veel herrie makende Warmtepompen.

Dus mensen "GA ZEKER NOOIT VAN HET GAS AF" en laat Rutte, Wiebes, D66, Groenlinks, Urgenda en Milieudefensie en onze rechterlijke besluiten lekker in hun hemd staan!

Lang leve de HRE-ECO-COMBI-GAS-CV-ketel, lang leve het Nederlandse Aardgasnet, enzv.

M.v.g. uit HULST, Zeeuws-Vlaanderen, het land van de burgers met Gezond Verstand, wat men van burgers en politiek Den Haag en Amsterdam zeker niet kan zeggen!
voda
1
Prijskaartje voor een aardgasvrij Amsterdam: €14 mrd

Het kost €14 mrd om heel Amsterdam van het aardgas af te halen, zo blijkt uit nieuwe berekeningen. Amsterdam wil alle huizen in 2040 aardgasvrij hebben gemaakt, tien jaar eerder dan het landelijke doel.

Het is de tweede keer in korte tijd dat cijfers naar buiten komen over hoge kosten voor het verduurzamen van woningen. Vorige week kwam het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) met een publicatie die stof deed opwaaien.

Grootste gedeelte op het warmtenet
De investering in het gasloos maken van de hoofdstad komt uit op €42 mrd in 2060 met een onrendabele top van €14 mrd, als er geen extra maatregelen worden genomen. Dat heeft de Amsterdamse City Deal berekend, een publiek-private samenwerking van de gemeente, woningcorporaties en energiebedrijven. De onrendabele top is het deel van de investering dat niet terugverdiend wordt door, bijvoorbeeld, een lagere energierekening.

Amsterdam wil in 2040 haar 480.000 bestaande gebouwen, woningen en kantoren, van het aardgas hebben gehaald. Naar verwachting zal het overgrote deel aangesloten worden op het stadswarmtenet dat er al ligt. In enkele wijken ziet de gemeente warmtepompen als beste optie en in de binnenstad moeten de slecht geïsoleerde huizen groen gas krijgen en ook als laatste van het aardgas af gaan.

Landelijk gezien ligt de doelstelling om alle huizen gasloos te maken op 2050, maar het college van Amsterdam (GroenLinks, D66, PvdA en SP) heeft dus ambitieuzere plannen.

Kosten tot 2060
In berekeningen die aan het begin van de zomer zijn gemaakt, maar nu met de gemeenteraad zijn gedeeld, blijkt dus dat dit de stad een flinke duit kost. In de cijfers zijn investeringen tot 2040 en kosten voor onderhoud tot 2060 meegenomen, vandaar dat die twintig jaar in de berekening van de onrendabele top wordt meegenomen.

Het gaat om investeringen die energiebedrijven moeten doen in uitbreiding van het warmtenet en verzwaring van het elektriciteitsnet, maar ook het bedrag dat vastgoedeigenaren, zoals woningcorporaties, moeten betalen voor het isoleren van hun eigendom. Dat is afgezet tegen de opbrengsten, zoals inkomsten uit het verkopen van warmte en een lagere energierekening door betere isolatie.

Het grootste deel van de onrendabele top slaat neer bij de vastgoedeigenaren, namelijk €8,7 mrd. Wel denkt de gemeente dat de onrendabele top verlaagd kan worden van €14 mrd naar €7 mrd, door een 'collectieve aanpak', bijvoorbeeld dat particuliere huiseigenaren en woningcorporaties samen kiezen voor één alternatief voor aardgas in de wijk.

Brei aan cijfers
Stijn Nijssen, raadslid energie van de VVD, de grootste oppositiepartij in de gemeente, wil het gesprek aangaan met wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid, GroenLinks). Hij zegt zich zorgen te maken dat het college het niet over de kosten lijkt te willen hebben.

In april kreeg Nijssen ook cijfers te zien over de gasloze verbouwing van de hoofdstad, toen was de conclusie dat de maatschappelijke kosten hiervan op €65 mrd in 2040 zouden liggen, €9 mrd meer dan wanneer Amsterdam de landelijke deadline van 2050 zou volgen. Nu komt de City Deal weer met andere bedragen. Nijssen: 'Het is superrommelig wat aangeleverd wordt, soms lijkt het een smoke screen om het niet over de kosten te hebben.'

Niet rendabel
Vorige week concludeerde het PBL al dat het voor bijna geen enkele woningeigenaar rendabel is om zijn huis te verduurzamen. Daarbij nam het Planbureau een rijtjeshuis van 110 m2 als standaard. Het uitgangspunt van het kabinet is altijd geweest dat een duurzaamheidsinvestering in een woning terugverdiend wordt via een lagere energierekening, zodat de totale woonlasten van mensen niet stijgen. Dit is belangrijk voor het draagvlak om huizen aardgasvrij te maken, wat weer onderdeel is van de plannen in Nederland om CO2-uitstoot te verminderen.

fd.nl/economie-politiek/1355768/prijs...
Ronald Engels
0
Voda, Forumleden,

Dat Amsterdam gasvrij maken voor eventueel zeker 50 Miljard Euros, "Ambtenaren hebben nog nooit leren rekenen!", wordt natuurlijk één typisch Amsterdamse / Randstad ramp en chaos en wordt dus nooit werkelijkheid. Zeker weten!

Amsterdam is niet eens in staat zijn bruggen en kades te onderhouden voor vele miljarden aan kosten en de stad fatsoenlijk economisch verantwoord te beheren!
Groen Linkse / PVDA / D66 incompetenties!

Wordt dus lachen, hoe onze Overheden/Ambtenaren zich weer belachelijk gaan maken met al hun hysteries/rampen.
En de burger is het slachtoffer en betaald de rekening van deze chronische incompetenties.

M.v.g.
voda
0
Onderzoek: Ruim kwart Nederlandse woningen kan op warmtenet

Ruim een kwart van de Nederlandse woningen kan in de toekomst verwarmd worden met warmte uit de aardbodem. Vooral in grote steden is er veel potentie. Maar ook in de glastuinbouw en industrie kan aardwarmte in een flink deel van de warmtebehoefte voorzien.

Sander van Mersbergen 07-09-20, 03:00 Laatste update: 08:06

Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Energie Beheer Nederland (EBN), dat namens de staat betrokken is bij energiewinning. ,,In potentie kunnen 2 tot 2,5 miljoen woningen in Nederland aangesloten worden op warmtenetten", zegt Herman Exalto, programma manager geo-energie bij EBN. ,,Het gaat vooral om woningen in oudere wijken. Mijn verwachting is dat er over tien jaar al honderd tot tweehonderd aardwarmtebronnen zijn. Per bron kunnen enkele duizenden woningen worden verwarmd.”

Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, geldt als een duurzame vorm van energie. Het wordt gewonnen door warm water uit de bodem (ongeveer 2 kilometer diep) op te pompen. De warmte wordt vervolgens verspreid via warmtenetten. Volgens EBN kunnen de ambities uit het vorig jaar gesloten Klimaatakkoord niet worden gehaald zonder grootschalige aanleg van deze warmtenetten.

,,In het Klimaatakkoord hebben we afgesproken dat in 2030 al 1,5 miljoen woningen van het aardgas af moeten zijn. Dat kun je niet allemaal bereiken met nieuwe wijken, zoveel nieuwe huizen worden er niet gebouwd. Ook is lang niet ieder huis geschikt voor een warmtepomp, vooral oude huizen niet.”

Van het gas
Het kabinet heeft regio's opdracht gegeven om in kaart te brengen hoe ze in de toekomst ‘van het gas’ af willen. Om de regio's te helpen heeft EBN voor elk gebied van Nederland onderzocht hoeveel aardwarmte er mogelijk in de bodem zit. Die informatie is vervolgens gekoppeld aan de situatie boven de grond: zitten er boven de warmtebronnen ook potentiële afnemers?

Uit de analyse, die werd uitgevoerd door onderzoekers van Berenschot, blijkt dat geothermie in 26 procent van de warmtevraag van woningen kan voorzien. Bij glastuinbouw gaat het om liefst 58 procent, en bij de industrie om 28 procent. Volgens EBN krijgt warmte in de klimaatdiscussie te weinig aandacht. ,,Het gaat heel vaak vooral over elektriciteit. Toch bestaat 41 procent van onze energievraag uit warmte.”

Wat is aardwarmte eigenlijk precies? Lees hieronder een interview met de projectleider geo-energie van EBN. ‘Warmte uit de bodem: het is vooral een kwestie van wennen, denk ik.’

Er is geen scenario waarin Nederland zónder aardwarmte haar duurzame ambities waar kan maken. Dat is althans de stellige overtuiging van Herman Exalto, projectleider geo-energie bij staatsbedrijf EBN. Tijd dus voor een spoedcursus.

Aardwarmte: wat is dat eigenlijk?
,,Aardwarmte wordt gewonnen uit water dat in diepere lagen van de bodem is opgeslagen. In Nederland zit het doorgaans in zandlagen, op ongeveer 2 kilometer diepte. Bij het winnen van aardwarmte worden twee gaten geboord. Via één buis wordt het water, dat een temperatuur heeft van ongeveer 70 graden, naar boven gehaald. In een stationnetje boven de grond wordt de warmte van dat water gebruikt om ánder water te verwarmen. Dat is gewoon zoet water, dat rondgepompt wordt in een warmtenet. Het water dat uit de bodem is gehaald gaat via een tweede buis weer terug de grond in. Er wordt dus geen water aan de bodem onttrokken.”

Weten we hoeveel aardwarmte er in de bodem zit?
,,Delen van Nederland, vooral het noorden en het westen, hebben we al vrij goed in kaart. Doordat daar voorheen veel gas is gewonnen, is daar al veel bekend over de situatie onder de grond. In de andere delen van Nederland doen we daar momenteel onderzoek naar.”

Het is niet helemaal nieuw, toch?
,,Op dit moment wordt aardwarmte vooral in de glastuinbouw gebruikt. In Nederland zijn er tot nu toe ongeveer twintig putten geboord.”

En warmtenetten: die hebben we toch ook al?
,,Ja, die heb je bijvoorbeeld in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Tilburg. De huidige warmtenetten worden onder meer gevoed met restwarmte uit fabrieken, elektriciteits- of biomassacentrales. Dat is in sommige gevallen eindig: fossiele energiecentrales gaan bijvoorbeeld dicht. Aardwarmte kan een mooi alternatief zijn om deze netten te vullen.”

Waarom is het onontkoombaar dat we aardwarmte moeten gebruiken om onze huizen te verwarmen?
,,In het Klimaatakkoord hebben we afgesproken dat we in 2030 al 1,5 miljoen woningen van het gas af gehaald hebben. Dat kan niet alleen worden ingevuld met nieuwbouw of met elektrische warmtepompen. Aardwarmte is bovendien een duurzame vorm van energie, en het kan in principe snel worden uitgerold.”

Waarom zijn warmtepompen niet overal geschikt?
,,Warmtepompen (een elektrisch alternatief voor de cv-ketel, red.) zijn met name geschikt voor huizen die na 2000 gebouwd zijn. In oudere huizen moet het water dat de radiatoren in gaat 70 tot 80 graden warm zijn, en dat haal je met warmtepompen gewoon niet. Bij geothermie wel. Om aardwarmte te kunnen gebruiken, hoef je huizen dus niet extreem te isoleren. Voor oudere huizen is het een elegante oplossing.”

Wat doet het winnen van aardwarmte met de omgeving?
,,Het beslag dat het op de omgeving legt, is redelijk beperkt. Per winningslocatie is er ongeveer een half voetbalveld aan ruimte nodig. Daarop staan dan wat gebouwtjes met de installaties erin. Het is heel anders dan bij zonneparken, bijvoorbeeld, waarbij je hele weides vol moet leggen. Verder is er ook geen overlast. Geen gegons, geen fijnstof, niks.”

En wat als er een nieuw warmtenet aangelegd moet worden?
,,Dat is eenmalige overlast, vergelijkbaar met de aanleg van een gasnet. Een kwestie van buizen leggen.”

Wat merken we er in ons huis van, stel dat er overgeschakeld wordt op restwarmte?
,,Niet zoveel. Er komen twee pijpjes je huis in, en een afleverset met wat kleppen. De geiser en cv-ketel kunnen de deur uit. En je hebt geen gas meer in huis.”

Hoe zit het met de kosten?
,,Wij denken dat aardwarmte kan concurreren met alternatieven. Dat zien we ook in Leeuwarden, waar nu een project wordt ontwikkeld. Dat moet ook wel: als het niet goedkoper is, zouden veel mensen niet overstappen. Wel is het zo dat er veel kosten zijn, voordat er opbrengsten komen. Als het eenmaal de grond uitkomt, is het niet duur meer, maar de aanleg kost wel veel. Daarom is het belangrijk dat gemeenten de regie nemen, en wijken aanwijzen die op aardwarmte overgaan. Dat geeft zekerheid.”

En wat nou als ik helemaal geen aardwarmte in huis wil?
,,Het is uiteindelijk aan de politiek om te bepalen hoe dit wordt vormgegeven. Maar dit is wel een harde noot die je moet kraken: hoe zorg je dat iedereen in een wijk overstapt? Het is niet logisch om naast aardwarmte ook een compleet gasnet in de lucht te houden. Maar kun je mensen ook verplichten? Wel zien we dat steeds meer mensen belang hechten aan duurzaamheid, en aardwarmte is duurzaam. Het is vooral een kwestie van wennen, denk ik. Mensen die het hebben zeggen: ja, het werkt, en verder vinden ze er niet zoveel van. Het is vanzelfsprekend, net als water uit de kraan.”

www.ad.nl/wonen/onderzoek-ruim-kwart-...
voda
0
Kritiek op aanpak gemeente energietransitie: ‘Mensen 30 jaar uitleveren aan fossiel warmtenet is crimineel’

Hagenaars die zelf plannen maken om hun huizen aardgasvrij te maken, lukt dat niet omdat de gemeente Den Haag niet meewerkt. Er is flinke kritiek op de manier waarop Den Haag de energietransitie aanpakt. In de gemeenteraad waarschuwden ze dat het opdringen van collectieve stadsverwarming burgers, die van goede wil zijn om te verduurzamen, in de gordijnen jaagt.

Jan-Willem Navis 07-09-20, 08:11 Laatste update: 08:30

,,Den Haag heeft op papier goede plannen, maar in de praktijk komt er nauwelijks iets van terecht”, was bij een expertmeeting donderdagavond de waarschuwing van Jan Rotmans, hoogleraar veranderkunde en oprichter van Urgenda, de actiegroep die via de rechter wist af te dwingen dat het kabinet sneller de klimaatverandering moet bestrijden.

Je kan een gezin niet dertig jaar lang klant maken van Eneco om het huis te verwarmen met restwarmte uit fossiele industrie in de Rotterdam­se haven. Dat is bijna crimineel

Jan Rotmans

CO2-neutraal
Den Haag wil in 2030 CO2-neutraal zijn. Zo snel kan alleen door op grote schaal bestaande woningen aan te sluiten op nieuwe stadsverwarmingsnetten. Maar dat is eigenlijk een achterhaalde techniek, zegt Rotmans. ,,Energiebedrijven en netbeheerders zijn er voorstander van. Maar warmtenetten zijn vaak fossiel en gesloten. Je kan een gezin niet dertig jaar lang klant maken van Eneco om het huis te verwarmen met restwarmte uit fossiele industrie in de Rotterdamse haven. Dat is bijna crimineel.”

Om die reden zijn de gemeentelijke plannen niet te verkopen aan Hagenaars, verwacht Gerwin Verschuur van Energie Samen, een vereniging van kleine energiecoöperaties. Dit zijn bijvoorbeeld bewoners die samen in de buurt een warmtenet beginnen. ,,Den Haag kent heel veel mooie initiatieven van bewoners. Gevestigde partijen, en ook overheden, moeten zich daartoe gaan verhouden zodat een nieuw samenspel ontstaat. Overheden hebben tot nu toe vooral toegekeken. Maar als je initiatieven verder wil helpen, kan dat alleen als burgers als gelijkwaardige partij worden betrokken.”

Het rijk vraagt ons niet om dat te doen, dus dan doen we het niet

Elly Rijnierse
Burgerenergieplan
Dat gebeurt nog allerminst, blijkt uit het verhaal van Elly Rijnierse uit Mariahoeve. Bewoners daar willen een ‘burgerenergieplan’ maken, waarin een speciale bewonersorganisatie wil onderzoeken welke manieren er zijn om aardgasvrij te worden. Dan moet er worden gekozen voor de methode die het beste past bij de wijk, waar de verhouding tussen koop- en huurwoningen ongeveer gelijk is.

,,Maar de overheid verleent een concessie aan grote bedrijven, die hun ‘oplossing’ aan de burger presenteert, die de rekening dan mag betalen,” zegt Rijnierse. Toen de wijkbewoners vervolgens aan de gemeente vroegen of ze zelf het initiatief mochten nemen, volgde een teleurstelling. ,,Het rijk vraagt ons niet om dat te doen, dus dan doen we het niet.” Tot haar verbazing stelde het stadhuis dat er voor de bekritiseerde plannen ‘draagvlak onder huizenbezitters is’. ,,Hooguit drie corporaties doen dat. Maar hoeveel bewoners vertegenwoordigen die nu echt?”

Deze handelwijze is smeken om problemen, waarschuwde onder meer Rotmans. ,,Als je over burgers heen walst, roep je alleen maar meer weerstand op.” En dat ook nog eens bij de mensen in de stad die het meest betrokken zijn bij het thema. ,,Die mensen moet je omarmen, daar moet je beginnen. Help ze met wat zij het liefst willen.”

Monopolie
Of dat gaat gebeuren, is maar de vraag. Het kabinet en de provincie dringen aan op stadsverwarming via de zogenaamde Leiding door het Midden, een heetwaterbuis die in de petrochemische (fossiele) industrie van de Rotterdamse haven wordt verhit, waarna de warmte in Haagse huizen moet worden geconsumeerd. Rotmans vindt het niets, maar hoorde in gesprekken met ambtenaren al dat het een voldongen feit zou zijn. De vrije energiemarkt maakt dan plaats voor een langjarig monopolie van één leverancier, de praktijk laat nu al zien dat huishoudens duurder uit zijn.

www.ad.nl/den-haag/kritiek-op-aanpak-...
haas
1
India wordt grootste klant aardgas Turkije

India heeft laten weten de grootste afnemer te willen worden als Turkije een exporteur van energie wordt. Daarbij is verwezen naar de recente grote gasvondst in de Zwarte Zee.

Dat zei de Indiase ambassadeur in Ankara Sanjay Panda woensdag tijdens een webinar.

“Als Turkije een netto-exporteur van energie wordt, zal India de grootste afnemer zijn”, benadrukte Panda. “We feliciteren Turkije met de gasvondst in de Zwarte Zee. Als India hebben we een grote vraag naar aardgas. ”

De ambassadeur uit India vertelde dat beide landen nog niet op het gewenste niveau van samenwerkingen zijn, terwijl “de beschavingen een gemeenschappelijke geschiedenis delen”. “Dat is niet terug te zien in de zakenwereld. Het huidige handelsvolume van 8 miljard dollar weerspiegelt niet het huidige potentieel.”

Turkije en India moeten in 2025 zakendoen voor zo’n 20 miljard dollar. “Dat is zeker te realiseren als we nieuwe samenwerkingen aangaan”, aldus Panda.
[verwijderd]
1
Gasloos of niet.

Niet.

’Ik heb er al voor honderdduizend euro aan verspijkerd’

Transitieprofessor Jan Rotmans krijgt eigen huis niet gasvrij
author avatar
Door EDWIN TIMMER

Updated Gisteren, 21:23
Gisteren, 21:14 in BINNENLAND

AMSTERDAM - Klimaatwetenschapper Jan Rotmans kan niet van het gas af. Die ontboezeming deed de fameuze transitieprofessor dinsdagavond tijdens een expertmeeting met de gemeenteraad van Amsterdam.

Hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans
Hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans? RIAS IMMINK
Ondanks torenhoge investeringen die Rotmans al heeft gedaan in zijn oude huis om het bijvoorbeeld beter te isoleren, lukt het hem niet de klimaatgevaarlijke gaskraan dicht te draaien. „Ik heb er al voor honderdduizend euro aan verspijkerd. De beste experts van Nederland zijn langs geweest. Maar ik krijg mijn woning niet aardgasvrij”, aldus Rotmans.

Hele wijken van het aardgas af
De situatie is opmerkelijk omdat de professor van de Erasmus universiteit juist als adviseur betrokken is bij experimenten om hele wijken van het aardgas te krijgen. Hij steekt zijn tijd en energie al jaren in het tot stand brengen van een energietransitie in Nederland, om zo alle fossiele brandstoffen uit te faseren.

"Dat GroenLinks-fractie juist daar wil beginnen met het aardgasvrij maken van de stad is absurd"
Kevin Kreuger, Amsterdamse FvD-raadslid, kijkt niet op van Rotmans’ getuigenis. „Dit is precies dezelfde situatie die geldt voor de hele Amsterdamse grachtengordel. Het zijn historische panden die met geen mogelijkheid geschikt zijn te maken voor een warmtepomp. Dat de GroenLinks-fractie juist daar wil beginnen met het aardgasvrij maken van de stad is absurd. Als je het al zou willen, moet je die oude huizen als laatste aanpakken.”

Boerderij Ed Nijpels
Dat uitgerekend Rotmans voor een gerieflijk warm huis voorlopig is aangewezen op aardgas doet een beetje denken aan de boerderij van klimaatcoryfee Ed Nijpels. Toen de voorzitter van de klimaattafels – bekend om uitspraken als ’energiebesparen is een feest voor de portemonnee’ - zijn Friese woonstulp te koop zette, bleek dat het monumentale optrekje energielabel G droeg: het label voor de slechtst mogelijke isolatie.

www.telegraaf.nl/nieuws/252545025/tra...
DeZwarteRidder
0
quote:

haas schreef op 7 september 2020 18:17:

India wordt grootste klant aardgas Turkije

India heeft laten weten de grootste afnemer te willen worden als Turkije een exporteur van energie wordt. Daarbij is verwezen naar de recente grote gasvondst in de Zwarte Zee.
Dat zei de Indiase ambassadeur in Ankara Sanjay Panda woensdag tijdens een webinar.
“Als Turkije een netto-exporteur van energie wordt, zal India de grootste afnemer zijn”, benadrukte Panda. “We feliciteren Turkije met de gasvondst in de Zwarte Zee. Als India hebben we een grote vraag naar aardgas. ”
De ambassadeur uit India vertelde dat beide landen nog niet op het gewenste niveau van samenwerkingen zijn, terwijl “de beschavingen een gemeenschappelijke geschiedenis delen”. “Dat is niet terug te zien in de zakenwereld. Het huidige handelsvolume van 8 miljard dollar weerspiegelt niet het huidige potentieel.”

Turkije en India moeten in 2025 zakendoen voor zo’n 20 miljard dollar. “Dat is zeker te realiseren als we nieuwe samenwerkingen aangaan”, aldus Panda.
Een pijplijn tussen Turkije en India is naar mijn mening totaal onmogelijk en LNG wordt veel te duur.
voda
2
Wilders: Verduurzaming jaagt de huishoudens in ellende

OPINIE
Ons land moet stoppen met het aardgasvrij maken van woningen. De alternatieve vormen van energie jagen huishoudens op enorme kosten en diep in de schulden, stellen Geert Wilders en Alexander Kops (PVV).

Geert Wilders en Alexander Kops 08-09-20, 07:40 Laatste update: 07:47

Wie in Duitsland een gasaansluiting neemt, krijgt geld toe. Aardgas is immers de schoonste fossiele brandstof. In Nederland wordt aardgas als ‘vervuilend’ gezien, en daarom moeten alle acht miljoen woningen aardgasvrij, oftewel ‘CO2-neutraal’ worden gemaakt. ‘Verduurzamen’, met een sjiek woord. Dat zou nodig zijn voor het klimaat én goed voor de portemonnee.

Beide zijn niet waar. Om met het klimaat te beginnen: Nederland, dat kleine landje, is verantwoordelijk voor slechts 0,35 procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot: verwaarloosbaar. Het klimaatbeleid van dit kabinet zorgt voor minder opwarming van de aarde van slechts 0,00007 graden in 2030: óók verwaarloosbaar. En voor zo’n minuscuul effect moeten onze betrouwbare aardgasvoorzieningen, de beste ter wereld, plaatsmaken voor onbetrouwbare, peperdure warmtepompen en warmtenetten.

Dan de portemonnee: de kosten van deze zogeheten verduurzaming lopen uiteen: 30.000, 60.000, er zijn zelfs gevallen van meer dan een ton per woning. En keer op keer probeert het kabinet ons wijs te maken dat het voor iedereen ‘haalbaar en betaalbaar’ zou zijn. Immers, de kosten van de verduurzaming van je woning zou je direct terugverdienen met een fors lagere energierekening. Maar niets is minder waar: uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat die verduurzaming ‘voor vrijwel niemand rendabel’ is. Heb je eenmaal een bak geld aan deze groene gekte uitgegeven, en diep in de schulden gestoken, dan duurt het tientallen jaren voordat die kosten zijn terugverdiend. Een complete hypotheek wordt sneller afgelost dan die verduurzaming ooit zal opleveren. Nu al kunnen 650.000 huishoudens hun energierekening nauwelijks of niet meer betalen. Onderzoeksbureau Ecorys concludeert dat deze groep de komende tien jaar meer dan verdubbelt, naar 1,5 miljoen huishoudens in 2030, als gevolg van het besluit om alle woningen van het gas te halen.

Huishoudens worden regelrecht de energiearmoede in gestort, voor een onmeetbaar klein klimaateffect. ‘Haalbaar en betaalbaar’, aldus het kabinet. Een grove leugen. Aardgasvrije woningen: het werkt niet, het is nergens goed voor, het is niet te betalen én mensen willen het niet. Steeds meer huishoudens zijn helemaal klaar met dat eindeloze duurzaamheidsgedram. Vorig jaar werden er dan ook opnieuw méér gasgestookte cv-ketels verkocht. Klimaatbeleid is een nietsontziende obsessie. Met gezond verstand heeft het niets te maken.

En toch is de keuze eenvoudig: kiezen we voor een warm huis met een vertrouwde cv-ketel en een betaalbare energierekening óf voor een huis met een niet-werkende warmtepomp, schulden en energiearmoede? De PVV kiest voor het eerste. Het aardgasvrij maken van woningen: stoppen met die waanzin.

Geert Wilders, voorzitter Tweede Kamerfractie PVV en Alexander Kops, Tweede Kamerlid PVV.

www.ad.nl/wonen/wilders-verduurzaming...
voda
2
Arnaud en zijn ernstig zieke vrouw zitten al weken in de kou: ‘We krijgen pas eind oktober warmte geleverd’

Arnaud van der Veere in Den Haag is radeloos. Zijn vrouw is ernstig ziek, maar in huis is het ijskoud. De verwarming kan namelijk pas eind oktober aan. Het collectief warmtenet waar hij verplicht gebruik van moet maken, biedt maar een half jaar verwarming aan. Ondertussen betaalt hij zich blauw aan de energierekening. Hij pikt het niet meer. ,,Maar we vechten tegen een geest.’’

Ilah Rubio 10-09-20, 07:01 Laatste update: 08:49

Van der Veere kijkt bedroefd voor zich uit. Hij maakt zich zorgen om zijn vrouw. Die ligt met een deken in bed, maar heeft het nog steeds koud. Om toch nog voor een beetje warmte in huis te zorgen, heeft de Hagenaar onlangs een elektrisch kacheltje aangeschaft. Ook heeft hij met behulp van een oud-buurman, die ervaring met het systeem heeft, de verkoeling in de woning tijdelijk uitgezet. Want in de periode dat er geen warmte wordt geleverd, levert het warmtenet verkoeling aan de honderden huizen van Staedion. ,,Wij hadden het spetterkoud’’, zegt hij verontwaardigd.

IJskoud
Van der Veere heeft meerdere keren geklaagd bij woningcorporatie Staedion, de eigenaar van de woningen in de Haagse volkswijk Transvaal, maar heeft nog steeds niks gehoord. ,,Wat kan ik doen? Ik kan het huis niet verwarmen en het was pestweer. De vloeren waren ijskoud. Mijn oud-buurman, die zo gek gek werd van dit systeem dat hij is verhuisd, heeft me uitgelegd hoe ik het uit moest zetten. Nou koelt de vloer tenminste niet meer.’’ Maar echt behaaglijk is het nog niet.

Dit systeem zou aanzien­lijk zuiniger moeten zijn dan een cv-ketel werd ons destijds verteld

Jasar Benzian
Het liefst wil de Hagenaar dan ook af van het collectief warmtenet. Maar net als honderden andere huurders in Transvaal, zit hij er voor altijd aan vast. De bewoners zijn het nu helemaal zat. Vooral nu de rekening in een jaar tijd extreem is toegenomen. Veel huurders moeten dit jaar honderden euro's bijbetalen. ,,Dit systeem zou aanzienlijk zuiniger moeten zijn dan een cv-ketel werd ons destijds verteld’’, klaagt bewoner Jasar Benzian.

Gas
,,De verwachting werd gewekt dat we met dit ‘duurzame’ systeem op onze rekening zouden besparen. Het zou in ieder geval nooit duurder zijn dan gas.’’ Maar dat blijkt dus niet te kloppen. Normaal kreeg hij altijd bij de jaarafrekening geld terug, maar nu moet hij honderden euro’s bijbetalen. Alles bij elkaar bedragen de kosten voor hem 1700 euro. ,,Sinds wij hier zijn komen wonen, zijn de energieprijzen voor dit systeem met 50 procent toegenomen! Waar zijn we in godsnaam mee bezig? Als ik bij een ander bedrijf gas zou afnemen, ben ik 600 euro goedkoper uit zijn, heb ik berekend.’’

Sommige buren moeten zelfs veel meer terugbetalen. Er zitten mensen bij die een rekening van 1800 euro hebben gekregen, vertellen Van de Veere en Jasar. ,,Ik ben 180 deuren afgegaan om te vragen of ze dezelfde problemen hadden. Sommigen stonden echt met tranen in de ogen. Daar ging hun vakantiegeld. De mensen zijn moedeloos. Waarom zijn de rekeningen zo hoog geworden. Dit komt keihard binnen in coronatijd.’’

Ook Van de Veere betaalt nu meer. ,,Ik betaal nu 200 euro per maand, en wij zijn maar met zijn tweeën. Hiervoor waren we met zijn vijven en betaalden we de helft’’, zegt hij boos. ,,In een paar jaar tijd hebben ze dat verhoogd naar 200 euro.’’

Tarief
Volgens Benzian moet de Kamer snel wat doen aan de Warmtewet. Die geeft energiebedrijven nu veel te veel macht en ruimte om de tarieven te bepalen. ,,Ze moeten zich wel aan een maximum tarief houden, maar daar gaan ze meestal net onder zitten. Bovendien zit er geen concurrentiemogelijkheid in dit systeem. Talloze mensen in Nederland lopen hier tegenaan.’’

De bewoners kunnen niet overstappen op een andere leverancier, want in het huurcontract staat dat je er verplicht gebruik van moet maken. ,,We willen een ander systeem dat zowel duurzaam is voor het milieu als voor de portemonnee.’’

Gaat het om grote huishou­dens of wordt er meer gedoucht, en is dat echt het verbruik geweest? Dat moeten we achterha­len

Woordvoerder Staedion
Mensen die klagen worden volgens hen van het kastje naar de muur wordt gestuurd. De energie wordt officieel geleverd door het bedrijf Energiek. ,,Maar dat bedrijf bestaat alleen op papier. Het is een lege huls. Het heeft ook niemand in dienst, behalve een directeur die ook in dienst is van Staedion. Het is een 100 procent dochteronderneming’’, zeggen de Hagenaars. ,,We vechten tegen een geest.’’

Sinds een tijdje is daar nog een bedrijf, een administratief beheerder, tussengekomen. Bij klachten verwijzen alle partijen naar elkaar, waardoor het moeilijk is om iets voor elkaar te krijgen. Zo werd een buurvrouw die lekkage had onder de vloer, pas na heel veel moeite geholpen door Staedion.

Brief
Staedion zegt op dit moment onderzoek te doen naar de hoge rekeningen. Volgens een woordvoerder heeft een derde van de huurders geld teruggekregen omdat die minder hadden verbruikt. Een derde moest een klein bedrag bijbetalen, maar bij de rest gaat het om grotere bedragen van tussen de 200 en 1000 euro, die bijbetaald moeten worden. ,,Wij zijn nu aan het onderzoeken waar dat vandaan komt. Gaat het om grote huishoudens of wordt er meer gedoucht, en is dat wel echt het verbruik geweest? Dat moeten we achterhalen.’’

Het kan niet zo zijn dat de verantwoor­de­lijk­heid bij anderen wordt gelegd

Staedion
Volgens hem zal er binnenkort worden gesproken met vertegenwoordigers van de bewoners om alle problemen door te lopen en te kijken hoe dit gezamenlijk kan worden opgelost. Dat klachten soms niet goed worden afgehandeld, vindt ook Staedion erg vervelend. Daar zullen betere afspraken over worden gemaakt met het bedrijf dat het dagelijks beheer doet. ,,Het kan niet zo zijn dat de verantwoordelijkheid bij anderen wordt gelegd.’’ Volgens Staedion is het overigens niet vreemd dat bewoners verplicht worden om van één aanbieder warmte af te nemen. Dat gebeurt op duizenden plekken in Nederland, weet hij.

Kamer
De zaak heeft inmiddels ook de aandacht van de Kamer. De PVV heeft vragen gesteld en Denk is er ook mee bezig. Abdoel Haryouli van Denk Den Haag vindt het onacceptabel dat een zieke vrouw in deze schrijnende situatie terecht is gekomen. Ook schrikt hij van de enorme kosten voor bewoners. ,,Het kabinet wil dat we van het gas af gaan, maar op deze manier creëer je geen draagvlak.’’

www.ad.nl/den-haag/arnaud-en-zijn-ern...
voda
2
Tandje terug in het gasloos maken van hele wijken

De kosten bij het gasloos maken van woningen lopen zo hoog op dat de uitvoerders van het Klimaatakkoord maandag aan de bel trekken. In plaats van het aardgasvrij maken van hele wijken, pleiten zij voor minder drastische stappen, zoals isolatie op het moment dat het een woningeigenaar schikt. Ook moeten de kosten naar draagkracht over alle Nederlanders worden verdeeld.

Dit nieuwe advies is anders dan de ambities van het kabinet om de hele Nederlandse woningvoorraad, bijna acht miljoen huizen, van het aardgas af te halen. In het Klimaatakkoord is afgesproken om als eerste stap tot 2030 1,5 miljoen woningen te verduurzamen. Het kabinet heeft gemeenten daarom gevraagd al volgend jaar een plan te hebben over hoe hun wijken in één keer gasvrij kunnen worden.

Isolatie of hybride warmtepompen
Maarten van Poelgeest (oud-wethouder van Amsterdam, GroenLinks) is uitvoerder van een van de zogeheten Klimaattafels: die over de gebouwde omgeving. Hij is daardoor hoeder van de plannen die een jaar geleden zijn gemaakt om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen bij huizen en kantoren.

Van Poelgeest: 'Wijken van het gas is geen doel op zich.' In heel Nederland is het beeld ontstaan dat het land wijk voor wijk van het aardgas afgaat, maar minder extreme maatregelen zijn ook belangrijk, aldus Van Poelgeest. Hij roept op meer in te zetten op isolatie of op hybride warmtepompen. Dat zijn elektrische apparaten die warmte maken, maar op heel koude dagen nog draaien op aardgas. Traditionele warmtepompen doen dat niet en dan is meer dure isolatie nodig om een huis warm te krijgen.

Er was al kritiek
Dat de gasloze verbouwing van Nederland stroef verloopt, werd al meerdere malen duidelijk. De Algemene Rekenkamer zei in mei dat er te hoge verwachtingen zijn gewekt bij het gasvrij maken van huizen. Uit een evaluatie van een aantal wijken dat hierin voorop loopt, kwam naar voren dat hele buurten gasvrij maken moeilijk is omdat iedere bewoner wat anders wil en kan. En onlangs publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een doorrekening waaruit bleek dat het verduurzamen van huizen voor bijna geen enkele woningeigenaar rendabel is.

Kosten grootste struikelblok
Van Poelgeest zegt dat de kosten 'de grootste blokkade dreigen te worden'. Er is beloofd dat de investering in de gasvrije techniek terug te verdienen is, omdat de energierekening omlaag gaat. 'Maar de huidige lage gasprijs' maakt dat dat nauwelijks uitkomt, zegt Van Poelgeest. 'Fossiel [aardgas, red.] is nu veel te goedkoop en energie wordt op termijn duurder. In plaats van dat te ontkennen, moeten we het gesprek voeren hoe deze kosten eerlijk verdeeld worden.'

De bezorgde geluiden dringen ook in de Tweede Kamer door, waar Kamerleden kritisch kijken naar de ambities om huizen gasvrij te maken. Zo stak VVD'er Daniël Koerhuis een stokje voor een plan van de gemeente Utrecht om de wijk Overvecht te verplichten te stoppen met het koken op aardgas. En D66 en ChristenUnie keerden zich afgelopen zomer tegen het groeiend aantal biomassacentrales die sommige gemeenten willen bouwen om huizen te verwarmen. Dan liever langer aardgas, zo klinkt het bij de twee regeringspartijen.

'Klimaatdoelen niet in gevaar'
Een jaar na het sluiten van het Klimaatakkoord blijkt inderdaad 'dat de praktijk weerbarstig is', zegt Van Poelgeest. Om draagvlak te houden, zouden gemeenten kleinere stappen kunnen stimuleren op momenten dat het bewoners uitkomt, bijvoorbeeld bij een verhuizing of verbouwing. Volgens de tafelvoorzitter komen de gemaakte klimaatdoelen niet in gevaar. Ook met isolatie en hybride warmtepompen is er veel CO2-uitstoot terug te dringen, zegt Van Poelgeest.

fd.nl/economie-politiek/1357952/tandj...
voda
0
Gaskraan Groningen wordt verder dichtgedraaid

Boris van der Spek 11 uur geleden

Schade aan een boerderij in Groningen door verzakking. © Foto Kees van de Veen Schade aan een boerderij in Groningen door verzakking.

De gaskraan wordt het komend jaar verder dichtgedraaid in Groningen. Dat schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens dit zogenoemde vaststellingsbesluit zal er ruim minder gas worden gewonnen dan eerder was voorzien.

Zo wordt in het komende jaar nog maximaal 8.1 miljard kuub gas gewonnen uit het Groningenveld. Dat is 1.2 miljard kuub minder dan was voorzien. Daarmee zal voor het eerst in vijftig jaar minder dan tien miljard kuub gas worden gewonnen in Groningen. In 2022 moet de gaskraan in Groningen helemaal dichtgedraaid zijn. Mochten er zich in de jaren daarop extreem strenge winters voordoen, dan blijven een aantal locaties op stand-by opereren.

Vanwege de aardbevingen en verzakkingen die door de gaswinning in Groningen ontstaan, zijn de afgelopen jaren duizenden huizen beschadigd. Eerder bleek uit onderzoek dat Groningers naast materiële schade ook met stress en psychische klachten kampen vanwege de gevolgen van de gaswinning op hun leefomgeving.

www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/gaskr...
voda
0
Talis maakt 220 woningen aardgasvrij met zonnepanelen, zonneboiler en doorstroomboiler

Woningcorporatie Talis heeft de eerste 2 van 220 aardgasvrije woningen opgeleverd. De woningen in de wijk Jerusalem in Nijmegen kennen een nieuwe combinatie: zonnepanelen, een zonneboiler en een doorstroomboiler.

In de woonwijk worden de bestaande woningen gesloopt en in 6 weken tijd worden op de bestaande fundering de nieuwe woningen gebouwd. Om de woningen aardgasvrij te maken, gebruikt Talis een combinatie van beproefde technieken, die nog niet op deze manier zijn toegepast.

Elektrisch verwarmen
Daarmee is Jerusalem straks de eerste bestaande buurt van deze grootte die op deze manier overgaat naar aardgasvrij met door zonne-energie verwarmde woningen. De woningen krijgen als test 9 zonnepanelen, een zonneboiler en een doorstroomboiler. De zonneboiler wordt verwarmd met zonnecollectoren. Als het warme water op is, komt de doorstroomboiler in actie. Deze verwarmt het water elektrisch na als het nodig is. Het is een stille en duurzame techniek, die volgens de betrokkenen altijd de garantie biedt voor warm water en een warme woning.

De techniek is mogelijk omdat de woningen zeer goed geïsoleerd zijn en vloerverwarming hebben. Daarnaast krijgen de woningen een warmte-terugwin-installatie voor de ventilatie. Het complete systeem wordt gemonitord om te leren van deze combinatie van technieken.

Blokje Om
De woningen zouden in eerste instantie een aardgasaansluiting krijgen. Dankzij subsidie van de provincie Gelderland en met inzet van de gemeente was aardgasvrij mogelijk. Aan bewoners werd een voorstel voorgelegd, waarbij de energielasten omlaag konden. Bijna alle bewoners stemden direct in met aardgasvrij.

Al in 2014 startte Talis samen met bewoners de voorbereiding voor de werkzaamheden in Jerusalem. Nadat renovatie voor de naoorlogse woningen niet haalbaar bleek, is samen met bewoners gezocht naar een oplossing waarbij bewoners in hun eigen woning kunnen blijven wonen en de sociale en fysieke structuur in de wijk intact blijft. Dit leidde tot ‘Blokje Om’, een manier van woning bouwen waarbij prefab houtskeletbouw op de bestaande fundering kon worden gebouwd. Duurzaam vanwege de lichte materialen, en de prefabricage heeft als voordeel dat je snel kunt bouwen. Omdat bewoners maar 6 weken uit hun woning hoeven en ze een wisselwoning in de wijk krijgen, blijft het merendeel van de bewoners in de wijk.

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
Ronald Engels
2
[quote alias=voda id=12755786 date=202009240409]
Talis maakt 220 woningen aardgasvrij met zonnepanelen, zonneboiler en doorstroomboiler

Woningcorporatie Talis heeft de eerste 2 van 220 aardgasvrije woningen opgeleverd. De woningen in de wijk Jerusalem in Nijmegen kennen een nieuwe combinatie: zonnepanelen, een zonneboiler en een doorstroomboiler.

In de woonwijk worden de bestaande woningen gesloopt en in 6 weken tijd worden op de bestaande fundering de nieuwe woningen gebouwd. Om de woningen aardgasvrij te maken, gebruikt Talis een combinatie van beproefde technieken, die nog niet op deze manier zijn toegepast.

Elektrisch verwarmen
Daarmee is Jerusalem straks de eerste bestaande buurt van deze grootte die op deze manier overgaat naar aardgasvrij met door zonne-energie verwarmde woningen. De woningen krijgen als test 9 zonnepanelen, een zonneboiler en een doorstroomboiler. De zonneboiler wordt verwarmd met zonnecollectoren. Als het warme water op is, komt de doorstroomboiler in actie. Deze verwarmt het water elektrisch na als het nodig is. Het is een stille en duurzame techniek, die volgens de betrokkenen altijd de garantie biedt voor warm water en een warme woning.

De techniek is mogelijk omdat de woningen zeer goed geïsoleerd zijn en vloerverwarming hebben. Daarnaast krijgen de woningen een warmte-terugwin-installatie voor de ventilatie. Het complete systeem wordt gemonitord om te leren van deze combinatie van technieken.

Blokje Om
De woningen zouden in eerste instantie een aardgasaansluiting krijgen. Dankzij subsidie van de provincie Gelderland en met inzet van de gemeente was aardgasvrij mogelijk. Aan bewoners werd een voorstel voorgelegd, waarbij de energielasten omlaag konden. Bijna alle bewoners stemden direct in met aardgasvrij.

Al in 2014 startte Talis samen met bewoners de voorbereiding voor de werkzaamheden in Jerusalem. Nadat renovatie voor de naoorlogse woningen niet haalbaar bleek, is samen met bewoners gezocht naar een oplossing waarbij bewoners in hun eigen woning kunnen blijven wonen en de sociale en fysieke structuur in de wijk intact blijft. Dit leidde tot ‘Blokje Om’, een manier van woning bouwen waarbij prefab houtskeletbouw op de bestaande fundering kon worden gebouwd. Duurzaam vanwege de lichte materialen, en de prefabricage heeft als voordeel dat je snel kunt bouwen. Omdat bewoners maar 6 weken uit hun woning hoeven en ze een wisselwoning in de wijk krijgen, blijft het merendeel van de bewoners in de wijk.

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...

======================================

Hoe duur is deze grap per woning en hoeveel stijgen de energielasten en hypotheeklasten per maand!

Zeer inkomplete informatie van onze belazer Overheid!

M.v.g.
voda
2
Ronald, afgezien van de kosten, juist al je de warmte het meest nodig hebt (in de winter) zullen die panelen en de boiler minimale opbrengsten hebben. Ik wil nog wel eens zien of het lekker warm word in die huizen.
G 60.
1
Ik wil het ook nog wel eens zien of er in een strenge winter gasloos wonen haalbaar is zonder kou te lijden .
voda
1
Van het gas af? ‘Laat je leiding liggen, dat scheelt je 750 euro’

Waarom zou je de aardgasleiding naar je woning moeten laten weghalen als je die niet meer gebruikt? „Zeg gewoon je leveringscontract op”, adviseert een wethouder in de gemeente Losser (Twente). Hij verwijst naar een truc waar deskundigen mee zijn gekomen en bij de rechter standhoudt.

Martin Ruesink 26-09-20, 14:00 Laatste update: 14:46

Wie overstapt naar een volledig elektrische verwarming (via een warmtepomp) en ook niet meer op gas kookt, krijgt de mededeling van de netwerkbeheerder dat de gasmeter en leidingen moeten worden verwijderd. De kosten daarvan komen voor rekening van de gebruiker. Onterecht, zo oordeelde de kantonrechter onlangs. Je hoeft niet te betalen als je niet zelf de opdracht hebt gegeven de gasleiding te verwijderen.

De Losserse wethouder Jaimi van Essen vindt het buiten de juridische werkelijkheid ook gewoon zonde. De verwijderingskosten vormen niet alleen een drempel voor bewoners naar een aardgasloze woning, de bestaande leidingen zouden ook nog wel eens goed van pas kunnen komen.

Biogas
„Dat zien we bij voorbeeld in het nabijgelegen Beuningen, waar het overschakelen naar biogas uit de directe omgeving een goed alternatief voor aardgas kan zijn”, zegt Van Essen. Hij zou het onvoorstelbaar vinden dat eerst veel tijd en geld worden besteed aan de verwijdering van gasleidingen om even later eenzelfde soort buizenstelsel aan te leggen voor biogas.

Van Essen is naar aanleiding van een artikel in de krant over de schijnbaar gedwongen verwijdering van leidingen op een ontsnappingsmogelijkheid gewezen.

Tweakers-route
Het gaat om de zogenoemde Tweakers-route, genoemd naar het online tech-platform, waarin gebruikers elkaar advies geven. Het advies luidt: zeg gewoon bij je gasleverancier het contract op wanneer je je huis elektrisch kunt verwarmen. Daarmee vervalt automatisch ook de Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO) met de netbeheerder. En ga niet in op verzoeken van de netwerkbeheerder om de gasleiding te verwijderen, hoe dringend die ook zijn. In vrijwel alle gevallen zou het daar bij blijven. Soms volgt een factuur, die dan wordt betwist en daarna wordt het stil.

De verwijdering is echt noodzakelijk, vindt netwerkbeheerder Enexis. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat verwijderen van de aardgasaansluiting ‘een permanente, veilige oplossing is.’ Een achtergebleven leiding kan volgens Enexis voor verwarring zorgen. Bijvoorbeeld als nieuwe bewoners van een gasloze woning gaan graven in de tuin. „Daarnaast schrijft milieuwetgeving voor dat wij geen oude leidingen in de grond achter mogen laten.”

De netwerkbeheerders zouden bij standvastige weigeraars bot hebben gevangen in hun pogingen toch de meter en leidingen te laten verwijderen en daarvoor kosten te berekenen, meestal tussen de 700 en 800 euro. Enexis rekent voor verwijdering momenteel 752,55 euro. Terwijl tijdelijke afsluiting (maximaal 12 maanden) van de leiding gratis is.

Een woordvoerder van Enexis benadrukt dat de netbeheerder 12 maanden na afsluiting van een gasleiding deze opnieuw moet aansluiten of verwijderen. „Indien de klant geen keuze maakt, vindt er een gedwongen verwijdering plaats op initiatief van de netbeheerder”, aldus Enexis.

Ga jij meer of minder energiebelasting betalen in 2021?
Totaal stroomverbruik per jaar
kWh

Heb je een dubbele of slimme meter? Tel het normaal- en dal-verbruik bij elkaar op.
Heb je zonnepanelen en wek je meer op dan dat je verbruikt? Vul dan 0 in.
Totaal gasverbruik per jaar
m3

bereken mijn belasting


www.ad.nl/wonen/van-het-gas-af-laat-j...
Ronald Engels
0
Forumleden Gasloos en Klimaat,

Mijn Gasverbruik en Elektriciteitsverbruik is voor jaar 2019/2020 voor één appartement van 143 m2 woonoppervlakte en 440 m3 inhoud met bovendien veel glasramen (dubbelglas en alles geisoleerd), verbazing wekkend laag slechts 528 Nm3 laag calorisch Groninger gas/jaar en ook slechts 1890 KWuur, dus kreeg geld terug en mijn maandelijkse energierekening is nu slechts 77 Euro!

Heb met buren gecheckt, die betalen ook niet veel meer gemiddeld rond de 90 euro/maand.

Wij hebben hier in onze goed geisoleerde appartementen met allen HRE-ECO-Gas-CV-Combiketels totaal geen energietransitie nodig, onze energie rekening zou vermoedelijk verdubbelen met 50 % meer CO2 uitstoot.

Echter ook gemeente Hulst pusht nu de energietransitie via buurt bijeenkomsten, enzv?

Dus mensen blijf aan het GAS en installeer allen één HRE-ECO-GAS CV-Combiketel! Wees slim en luister niet naar onze "Dwang Overheden zonder kennis van zaken".

M.v.g. uit het Groene Land van Hulst.
pakman
1
quote:

voda schreef op 26 september 2020 15:48:

Van het gas af? ‘Laat je leiding liggen, dat scheelt je 750 euro’

Waarom zou je de aardgasleiding naar je woning moeten laten weghalen als je die niet meer gebruikt? „Zeg gewoon je leveringscontract op”, adviseert een wethouder in de gemeente Losser (Twente). Hij verwijst naar een truc waar deskundigen mee zijn gekomen en bij de rechter standhoudt.

Martin Ruesink 26-09-20, 14:00 Laatste update: 14:46

Wie overstapt naar een volledig elektrische verwarming (via een warmtepomp) en ook niet meer op gas kookt, krijgt de mededeling van de netwerkbeheerder dat de gasmeter en leidingen moeten worden verwijderd. De kosten daarvan komen voor rekening van de gebruiker. Onterecht, zo oordeelde de kantonrechter onlangs. Je hoeft niet te betalen als je niet zelf de opdracht hebt gegeven de gasleiding te verwijderen.

De Losserse wethouder Jaimi van Essen vindt het buiten de juridische werkelijkheid ook gewoon zonde. De verwijderingskosten vormen niet alleen een drempel voor bewoners naar een aardgasloze woning, de bestaande leidingen zouden ook nog wel eens goed van pas kunnen komen.

Biogas
„Dat zien we bij voorbeeld in het nabijgelegen Beuningen, waar het overschakelen naar biogas uit de directe omgeving een goed alternatief voor aardgas kan zijn”, zegt Van Essen. Hij zou het onvoorstelbaar vinden dat eerst veel tijd en geld worden besteed aan de verwijdering van gasleidingen om even later eenzelfde soort buizenstelsel aan te leggen voor biogas.

Van Essen is naar aanleiding van een artikel in de krant over de schijnbaar gedwongen verwijdering van leidingen op een ontsnappingsmogelijkheid gewezen.

Tweakers-route
Het gaat om de zogenoemde Tweakers-route, genoemd naar het online tech-platform, waarin gebruikers elkaar advies geven. Het advies luidt: zeg gewoon bij je gasleverancier het contract op wanneer je je huis elektrisch kunt verwarmen. Daarmee vervalt automatisch ook de Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO) met de netbeheerder. En ga niet in op verzoeken van de netwerkbeheerder om de gasleiding te verwijderen, hoe dringend die ook zijn. In vrijwel alle gevallen zou het daar bij blijven. Soms volgt een factuur, die dan wordt betwist en daarna wordt het stil.

De verwijdering is echt noodzakelijk, vindt netwerkbeheerder Enexis. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat verwijderen van de aardgasaansluiting ‘een permanente, veilige oplossing is.’ Een achtergebleven leiding kan volgens Enexis voor verwarring zorgen. Bijvoorbeeld als nieuwe bewoners van een gasloze woning gaan graven in de tuin. „Daarnaast schrijft milieuwetgeving voor dat wij geen oude leidingen in de grond achter mogen laten.”

De netwerkbeheerders zouden bij standvastige weigeraars bot hebben gevangen in hun pogingen toch de meter en leidingen te laten verwijderen en daarvoor kosten te berekenen, meestal tussen de 700 en 800 euro. Enexis rekent voor verwijdering momenteel 752,55 euro. Terwijl tijdelijke afsluiting (maximaal 12 maanden) van de leiding gratis is.

Een woordvoerder van Enexis benadrukt dat de netbeheerder 12 maanden na afsluiting van een gasleiding deze opnieuw moet aansluiten of verwijderen. „Indien de klant geen keuze maakt, vindt er een gedwongen verwijdering plaats op initiatief van de netbeheerder”, aldus Enexis.

Ga jij meer of minder energiebelasting betalen in 2021?
Totaal stroomverbruik per jaar
kWh

Heb je een dubbele of slimme meter? Tel het normaal- en dal-verbruik bij elkaar op.
Heb je zonnepanelen en wek je meer op dan dat je verbruikt? Vul dan 0 in.
Totaal gasverbruik per jaar
m3

bereken mijn belasting


www.ad.nl/wonen/van-het-gas-af-laat-j...
laat in Godsnaam niet je leidingen verwijderen door niemand , daar gaat binnen nu en 5/8 jaar Hydrogen/Waterstof doorheen ook voor je verwarmingsketel

www.stern.de/wirtschaft/news/heizungs...
voda
0
Ook in mijn woonplaats begint die idioterie al...

Haagse Vruchtenbuurt krijgt Europees geld om van het gas af te gaan

Bewoners van de Haagse Vruchtenbuurt, die de komende jaren van het gas af willen, krijgen een Europese subsidie om hun plan verder uit te werken. De Vruchtenbuurt vroeg de subsidie samen met negen andere wijken in Zuid-Holland aan. Voor de opstart van hun project vroegen ze een bedrag van 3 miljoen euro aan bij de Europese Investeringsbank (EIB).

Ilah Rubio 27-09-20, 16:02

De tien wijken, die in negen verschillende gemeenten liggen, hebben gemeen dat ze snel over willen stappen op duurzame energie. Maar dat is niet zomaar even geregeld. Want voor welke duurzame energie kies je dan en hoe pak je dat aan? Om de juiste keuzes te kunnen maken, is een degelijke kosten-batenanalyse nodig van de verschillende opties. De duurzame energievoorziening moet immers haalbaar, betaalbaar en toekomstbestendig zijn voor de inwoners. Met het geld van de Europese Investeringsbank kan dit allemaal worden uitgezocht.

Geothermiecentrale
Voor de Vruchtenbuurt, waar honderden woningeigenaren betrokken zijn bij het project, is er 30.000 euro beschikbaar gesteld. De Haagse wijk wordt gekenmerkt door woningen uit de jaren 30, die niet makkelijk te verduurzamen zijn.

De bewoners hebben de keuze uit meerdere warmtebronnen: warmte halen uit een waterleiding die onder de wijk loopt, warmte halen uit oppervlaktewater in een smal kanaal in de buurt of de geothermiecentrale aan de Leyweg. Bij die laatste optie willen bewoners onderzoeken of de retourwarmte van de centrale als alternatief voor gas kan dienen.

De EIB stelt als voorwaarde voor de subsidie dat de werkzaamheden in de woningen, leidingen en warmtebronnen binnen 3 jaar van start gaan en tot investeringen leiden van minimaal 60 miljoen euro. Omdat de investeringsbank met één partij zaken wil doen, gaat het contact via de provincie Zuid-Holland.
1.767 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 ... 85 86 87 88 89 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,97  -9,10  -1,03%  15:16
 Germany40^ 17.828,60 -1,10%
 BEL 20 3.788,17 -1,70%
 Europe50^ 4.926,19 -1,17%
 US30^ 37.956,70 +0,68%
 Nasd100^ 17.721,80 +0,16%
 US500^ 5.067,74 +0,14%
 Japan225^ 38.511,12 -0,48%
 Gold spot 2.372,91 -0,43%
 EUR/USD 1,0632 +0,06%
 WTI 84,66 -0,47%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Avantium +2,87%
FASTNED +2,48%
B&S Group SA +1,70%
Arcadis +1,52%
DSM FIRMENICH AG +1,19%

Dalers

ArcelorMittal -6,86%
Aperam -6,19%
SBM Offshore -3,97%
Pharming -3,49%
Van Lanschot ... -2,94%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront