Royal Dutch Shell « Terug naar discussie overzicht

Shell nieuwtjes.

5.740 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 ... 283 284 285 286 287 » | Laatste
voda
0
Beursblik: Shell zet eerste stap

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Royal Dutch Shell -A-
11,046 0,124 1,14 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell -A-
£ 10,045 0,207 2,10 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch heeft een grootschalige ontslagronde en aanvullende kostenbesparingen aangekondigd, maar dit is pas het begin. Dat schreef analist Quirijn Mulder van ING in reactie op de aankondiging van de energiereus.

Shell zal 7.000 tot 9.000 banen schrappen in de komende jaren, grofweg 10 procent van het personeelsbestand, in combinatie met andere kostenbesparingen. Dit moet 2,0 miljard tot 2,5 miljard dollar aan besparingen opleveren in 2022.

"Maar dit is in onze ogen slechts het begin. We denken dat ook de portefeuille opgeschoond moet worden", aldus Mulder.

Meer verwacht Mulder te horen op de beleggersdag in februari, als de nieuwe strategie wordt onthuld.

ING heeft een Houden advies op Shell met een koersdoel van 16,50 euro. Het aandeel steeg woensdag 1,1 procent naar 11,04 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beursblik: InsingerGilissen neemt afscheid van Shell

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Royal Dutch Shell -A-
10,992 0,07 0,64 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell -A-
£ 9,852 0,014 0,14 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) InsingerGilissen heeft de aandelen Royal Dutch Shell in zijn beheerportefeuille verkocht, omdat het energieconcern niet meer voldoet aan de eisen.

Het Aanbevolen advies blijft nog even staan, maar zal waarschijnlijk worden aangepast. Het koersdoel van 18 euro gaat zeker omlaag, schreef analist Jos Versteeg.

Shell was jarenlang een hoeksteen in de portefeuille van de vermogensbeheerder. Het dividend was een belangrijke zekerheid, maar daar kwam recent een einde aan en een nieuwe dividendverlaging valt niet uit te sluiten, volgens Versteeg.

Door de structurele daling van de olieprijs in de afgelopen jaren is het rendement op het geïnvesteerd vermogen al jaren teleurstellend, concluderen Versteeg en de eindverantwoordelijke voor de portefeuille, chief investment officer Gerwin Wijnia.

Zo is de macht van het oliekartel OPEC afgenomen door de opkomst van Amerika als grote olieproducent, en meer concurrentie betekent lagere olieprijzen.

Door de uitval van de vraag naar kerosine, omdat de coronacrisis veel vliegverkeer heeft stilgelegd, staan ook de raffinagemarges nu onder druk.

Misschien het grootste structurele probleem is de klimaatverandering en de noodzaak die dit meebrengt om minder fossiele brandstoffen te verbranden. Versteeg twijfelt of Shell we genoeg inzet op alternatieve investeringen en noemt het enthousiasme van het bedrijf voor de groeiende markt voor plastic "stuitend".

De analist wijst op Unilever dat juist het gebruik van plastic vermindert, als beter voorbeeld.

InsingerGilissen ziet weinig kans op een snel herstel, gezien de tweede golf van de coronacrisis die er duidelijk aankomt. Veel gedragsveranderingen zullen structureel worden, zoals meer thuiswerken en minder reizen. Versteeg vermoedt dat de vraag in de komende jaren structureel gaat dalen en noemt langetermijnbeleggen in een structureel dalende markt geen optie.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
1
'Shell verdient voordeel van twijfel'

Door Belegger.nl op 30 september 2020 13:55 | Views: 1.417

Slechts iets meer dan een week geleden gaf Shell aan behoorlijk in de kosten te willen snijden om zo een slanker en minder complex bedrijf te worden. De gang zit erin, want vandaag werd bekend dat de oliegigant 7000 tot 9000 banen wil schrappen.

“Een belangrijke stap, want het leidt tot een serieuze kostenbesparing”, stelt analist Martin Crum van de IEX Beleggersdesk. Hij verwacht echter niet dat het hierbij zal blijven. “Het is nog aan de lage kant voor een bedrijf dat 83.000 mensen in dienst heeft. Ik vermoed dat er een tweede slag komt.”

Welkome kostenbesparing, maar slechts tussenstap
Deze kostenbesparing is zeker welkom, maar betekent ook slechts een tussenstap in de energietransitie, zo schrijft hij. “Het is nu vooral wachten op de strategische review, die naar verwachting eind dit jaar naar buiten komt.”

“In de update van vandaag wordt wel alvast gehint op de richting waar Shell heen wil. Een materiële verschuiving van de energiemix richting elektriciteit, biobrandstoffen, waterstof en andere duurzamere energievormen.”

Het is een zware opgave voor Shell. “De energietransitie raakt het bedrijf midscheeps en het management staat voor de lastige opgave de omslag van fossiele naar duurzame energie te maken.”

Voordeel van de twijfel
Toch heeft Shell beleggers nog genoeg te bieden, zo mogen we uit de woorden van de analist opmaken.

“De financiële slagkracht, het sterke trackrecord van het management, het nog altijd aantrekkelijke dividend én het feit dat de rol van fossiele brandstoffen nog lang niet is uitgespeeld, spreken in het voordeel van het olieconcern. RDS verdient daarom het voordeel van de twijfel.”

Lees hierna: 'Te vroeg om de Shells van deze wereld af te schrijven'

www.belegger.nl/Column/507249/Shell-v...
voda
1
Beursblik: Credit Suisse verhoogt koersdoel Shell licht

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Royal Dutch Shell -A-
10,918 -0,004 -0,04 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell -A-
£ 9,822 -0,016 -0,16 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) Credit Suisse heeft woensdag het koersdoel voor Royal Dutch Shell licht verhoogd van 15,25 naar 15,50 Britse pond met een onveranderd Outperform advies.

De analisten van de Zwitserse bank besloten hun taxaties te verhogen, nadat Shell voorbeurs met een update kwam en tegelijk duizenden ontslagen aankondigde.

"Het derde kwartaal was een moeilijk kwartaal, maar we denken nu dat de nettoschuld met 1 miljard dollar zal dalen, terwijl eerder op een verslechtering van 2 miljard dollar werd gerekend", schreven de analisten.

Zij wezen daarbij op een "robuuste" operationele kasstroom en slechts een kleine verhoging van de investeringen.

Daarbij gaat de aangekondige reorganisatie 2,0 tot 2,5 miljard dollar aan kostenbesparingen opleveren.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Crisis in oliesector dwingt Shell tot nieuwe strategie

ShellRDSA€10,78-- gaat 7000 tot 9000 banen schrappen. Dat komt overeen met 8% tot 10% van het totaal aantal banen. Het bedrijf wil eind 2022 tot $2,5 mrd aan kosten hebben bespaard. Dat heeft de olie- en gasmultinational woensdag bekendgemaakt, zonder verdere details te geven.
De reorganisatie komt niet onverwacht. De oliesector bevindt zich als gevolg van de coronapandemie en de lage olieprijs in een crisis. Shell verlaagde eerder dit jaar zelfs voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn dividend. De industrie heeft wel vaker in zwaar weer gezeten, maar dit keer lijkt de crisis niet uitsluitend het gevolg van een lage olieprijs, maar is hij meer existentieel.

Noble gooit handdoek in de ring
Juli 2020: het Amerikaanse olieconcern Chevron kondigt de overname aan van Noble Energy voor $ 5 mrd. Wat ogenschijnlijk een gewone overname lijkt in de zwaar gehavende oliesector, is in feite de piketpaal die het begin van het einde van het olietijdperk inluidt. Synergie en consolidatie in de sector? Nee hoor, de overname is ingegeven door klimaatverandering.
Dat zegt Noble zelf. Het bestuur van het olie- en gasbedrijf praat in het officiële fusiedocument van Chevron over ‘een toenemend negatief beleggingssentiment'. Het bedrijf ziet de druk op beleggers groeien om uit de fossiele sector te stappen. Dus is het tijd om de handdoek in de ring te gooien, concludeert Noble en is het op zoek gegaan naar een koper. Dat werd dus Chevron.

Zover is Shell nog niet. Het bedrijf is intern nog druk aan het puzzelen hoe het de toekomst het best tegemoet kan treden. 'We denken dat de olieprijs uiteindelijk weer gaat herstellen. Maar ja, je kunt niet plannen op geloof', zegt een bron binnen Shell.

Piek in de vraag naar olie
De hoogtijdagen van het olietijdperk zijn voorbij. Waar Shell-ceo Ben van Beurden vorig jaar nog verwachtte over ongeveer vijf jaar een piek te zien in de vraag naar olie, gaf concurrent BP vorige maand aan dat die piek er nu al is. Reden voor de Britten om het mes te zetten in de olieproductie de komende jaren. Een scherp mes, want BP wil zijn olieproductie in 2030 met 40% omlaag hebben gebracht.

Zover is Shell nog niet. Het bedrijf is intern nog druk aan het puzzelen hoe het de toekomst het best tegemoet kan treden. 'We denken dat de olieprijs uiteindelijk weer gaat herstellen. Maar ja, je kunt niet plannen op geloof', zegt een bron binnen Shell.

Duimschroeven aandraaien
Het oliebedrijf is overtuigd van een herstel na de coronapandemie en verwacht dat er nog lang olie en gas nodig zal blijven en er dus geld mee te verdienen valt. Tegelijkertijd begint de groeiende druk van aandeelhouders en ngo's, het aanhalen van de duimschroeven door overheden en de groei van het elektrisch rijden te knagen aan de resultaten van Shell.

Over tien jaar is de penetratie van de elektrische auto bijvoorbeeld veel hoger. Dat gaat Shell voelen. Een kwart van alle olie wordt immers verwerkt tot brandstof voor personenauto's. Dus moet het bedrijf meebewegen. Maar als het bedrijf te snel gaat, dan loopt het nog jaren lucratieve inkomsten uit de olie- en gassector mis en gaan die winsten naar andere oliebedrijven. Want als Shell de olie niet produceert, doet een ander olie- of gasbedrijf het wel, zo denken ze binnen Shell.

Nieuwe olievelden nodig
'Dat is natuurlijk ook zo', zegt Margriet Kuijper, voormalig manager bij Shell en nu consultant in de olie- en gassector. 'De komende jaren zijn, zelfs als de groei in de vraag stagneert, elk jaar nieuwe olievelden nodig om de natuurlijke afnames in de volumes van bestaande velden op te vangen. In Nederland mogen oliebedrijven dan misschien onder druk staan, in de rest van de wereld zijn er weinig landen die vrijwillig afscheid nemen van olie en gas.'

Kuijper denkt dat bedrijven als Shell en BP oprecht bezig zijn met de energietransitie en zullen investeren in waterstof, wind- en zonne-energie, en batterijen. 'Maar de vraag waar ze mee worstelen is: “wat doen we met de fossiele tak?”'

Dat zegt ook de bron binnen Shell: 'Wat wordt onze positie? Waar kunnen en willen we actief gaan worden? Dat is nog steeds work in progress.'

Kosten besparen
Dat het in de toekomst meer om elektronen dan om moleculen zal draaien, is wel duidelijk, maar met elektriciteit zijn in gereguleerde en gesubsidieerde markten met veel relatief kleine projecten moeilijker dezelfde hoge dubbelcijferige rendementen te halen als in olie en gas.

Is dat wel een wereld waarin Shell, dat excelleert in grote technisch complexe, vele miljarden kostende projecten, succesvol kan zijn? Op welke manier? Daarover buigen werkgroepen binnen het Brits-Nederlandse concern zich op dit moment.

Centraal daarbij staat een wereld waarin minder CO2 wordt uitgestoten. 'Bedrijven willen dat ook echt, door CO2 op te slaan en waterstof te maken', zegt Kuijper. 'Ngo's kunnen dan wel heel makkelijk roepen: stop helemaal met investeren in fossiele brandstoffen, want dat bekt lekker, maar het is niet reëel. Help in plaats daarvan de fossiele sector door zo snel mogelijk CO2 af te vangen en op te slaan en de omschakeling naar waterstof te maken, waarbij dat eerst met gas wordt gemaakt en straks met groene stroom.'

Kuddegedrag
Bovendien, zegt Kuijper, gaan de emissies met het terugdringen van de olieproductie niet omlaag door velden te verkopen. Die velden blijven immers olie en gas produceren, alleen dan in handen van een ander bedrijf. 'Net zoals toen Orsted zijn olie- en gasdivisie verkocht en zich op windenergie ging richten. Ook dat heeft niet geleid tot minder emissies', aldus Kuijper.

'Iedereen binnen Shell wil de draai in de energietransitie wel gaan maken, maar de grote vraag is: kunnen we het ook?' zegt ook de ingewijde.

Voorlopig zijn aandeelhouders sceptisch over de toekomst van de oliesector. Shell zakte woensdag 1,3% verder weg tot onder de €11 per aandeel. Alleen al dit jaar zag Shell 60% aan beurswaarde verdampen.

fd.nl/ondernemen/1358872/crisis-in-ol...
voda
0
Shell op een sigarendoos

Vroeger, heel vroeger was ik analist en mocht ik Shell volgen. Buitengewoon interessant, maar het bedrijf is zo omvangrijk dat je ieder kwartaal makkelijk kon verdrinken in de cijferbrij. Het viel niet mee om op te boksen tegen de sectorteams van de grote internationale zakenbanken. Een diepe duik in de poel met cijfers is aardig, maar de vraag is wat doe je met al die analyses.

Want eigenlijk kun je op de achterkant van een sigarendoos wel uitrekenen wat de winst van Shell ongeveer zal zijn. Daar hoef je geen enorme spreadsheets voor aan te maken. Volgens Shell zorgt iedere $10 daling in de olieprijs voor een winstdaling van $6 mrd. Aangezien olie dit jaar $20 per vat minder oplevert, weet je dat er in 2020 vrijwel geen winst meer overblijft.

Opvallend is wel dat de olieprijs sterk achterblijft bij de overige grondstoffen. Koper, aluminium en ijzererts zijn allemaal flink duurder geworden. IJzererts zelfs 43%. De reden achter dat mooie prijsherstel zou door het V-vormig herstel in met name China zijn. Maar waarom stijgt de olieprijs dan niet?

De belangrijkste verklaring is de specifieke onbalans tussen vraag en aanbod van olie. Het gebrek aan discipline bij de Opec-leden zorgt ervoor dat de olieproductie hoog blijft. Terwijl de vraag naar olie door het coronavirus en de lockdowns een stuk minder is geworden.

De totale vraaguitval is ongeveer vijf miljoen barrels per dag. Logisch zou je zeggen. Door al het thuis werken rijden we met z’n allen heel wat minder kilometers. Toch is de daling in het benzine en dieselverbruik beperkt.

De belangrijkste vraaguitval komt vooral van de luchtvaartindustrie. Die verbruikt ongeveer 3,5 miljoen vaten per dag minder. Ter vergelijking in een normaal jaar ligt het verbruik wereldwijd op circa 100 miljoen olievaten per dag. De olieprijs zal pas weer stijgen als we weer ‘normaal’ gaan vliegen. En de vraag is of en wanneer dat het geval zal zijn. Met alle online vergaderingen en webinairs is wel gebleken dat je niet voor iedere buitenlandse vergadering er ook daadwerkelijk heen moet vliegen. Dit betekent permanente vraaguitval.

Shell zet intussen alle zeilen bij. De kostenbesparing van de zeven- tot negenduizend banen die het bedrijf wil schrappen is beperkt. Shells personeelskosten zijn $13 mrd op een totale kostenbasis van $280 mrd. Maar alle beetjes helpen.

Voorlopig zal Shell in afwachting van het virus het even zonder winst moeten doen. Of je dat nou op de achterkant van een sigarendoos of in een 985 regels tellende spreadsheet uitrekent, de uitkomst blijft hetzelfde. Maar ja, als aandeelhouder wist u dat natuurlijk al lang. De koersdaling dit jaar van 60% staat er niet voor niets.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via: corne.vanzeijl@actiam.nl. Disclaimer en meer columns op fd.nl/vanzeijl.

fd.nl/beurs/1359128/shell-op-een-siga...
voda
1
RBC geeft voorkeur aan Shell in gassector

Gepubliceerd op 5 oktober 2020 08:55 | Views: 0

Royal Dutch Shell A 02 okt
10,46 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - RBC Capital Markets zegt voorkeur te geven aan Shell als speler op de markt voor aardgas. De zakenbank stelt dat de gasmarkt structureel aan het verbeteren is en dat die verbetering kan doorzetten in 2021, ook door een winter die mogelijk kouder zal worden dan normaal. Shell zou hier goed voor gepositioneerd zijn. Het advies voor Shell staat op outperform.

De bank denkt dat de kasstroom van Shell in het derde kwartaal hoger kan uitvallen dan geraamd, net als die van Total en Equinor. Voor Repsol, ExxonMobil en Chevron wordt op een tegenvallende kasstroom gerekend. RBC zegt verder dat de druk op de energiesector voorlopig zal aanhouden en dat het tempo van overgang naar lagere uitstoot in Europa flink verschilt tussen bedrijven. De kans op aandeleninkopen is dit jaar klein omdat overtollig geld worden aangewend voor het verlagen van schuld, aldus de bank.

Het aandeel Shell sloot vrijdag op 10,46 euro.
voda
0
Video: Shell en Aegon koopkandidaten

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS

Royal Dutch Shell -A-
10,702 0,238 2,27 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell -A-
£ 9,576 0,245 2,63 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) Oktober belooft een spannende maand te worden, in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen en met de coronabesmetting van president Donald Trump. Dit zegt vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep voor de camera tegen ABM Financial News.

In zowel de AEX als de Nasdaq zijn er volgens Smit verkoopsignalen. "Een totale portefeuille zou je moeten beschermen met een put optie", vindt hij. Maar er zijn ook aandelen die te hard zijn afgestraft, zoals Royal Dutch Shell en Aegon.

www.youtube.com/watch?v=M0Qa2pVAKoo

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
1
Nederlandse particuliere belegger is nog steeds dol op Shell

Als een Nederlandse particuliere belegger een aandeel mag kiezen, koopt hij of zij nog altijd het liefste Shell. Daar lijkt de eerste dividendverlaging aan sinds Tweede Wereldoorlog van afgelopen april niets aan af te doen. En de thuismarkt blijft belangrijk: van de top tien populairste en meest verhandelde namen heeft alleen Tesla geen notering aan het Damrak.

Dat blijkt uit een overzicht dat BinckBank ter gelegenheid van zijn twintigste verjaardag rondstuurde. Daarnaast is het toch wel degelijkheid troef. ASML is weliswaar een technologiebedrijf, maar dan wel weer een hardwarefabrikant met een lange geschiedenis. Galapagos is het 'spannendste' fonds in de lijstjes.

Daarnaast stallen Nederlandse beleggers hun centen graag dicht bij huis. 63% van het aandelenbezit van Binck-klanten bestaat uit Damrakfondsen. Een kwart komt van Wall Street, en slechts 12% zit in belangen in bedrijven uit de rest van Europa. Daarbij merkt de broker op dat Amerikaanse namen aan een opmars bezig zijn, ten koste van Nederlandse bedrijven.

Techbedrijven
Dat heeft natuurlijk alles te maken met de enorme opmars van techbedrijven op de Amerikaanse beurzen. In de top tien van populairste fondsen uit de Verenigde Staten is Berkshire Hathaway een vreemde eend in de bijt.

Het investeringsvehikel van Warren Buffett is de enige 'traditionele' naam in de lijst. De aantrekkingskracht van het Orakel van Omaha blijft, ondanks zijn vruchteloze zoektocht naar een bestemming voor zijn enorme oorlogskas, fier overeind. Ook in Azië heeft een nieuwe generatie bedrijven het overgenomen, en zijn grote namen Samsung en Sony uit de top tien gevallen.

Etf's (indextrackers), die goedkope spreiding van de portefeuille opleveren, blijven aan populariteit winnen onder Nederlandse particuliere beleggers. Ze zijn de traditionele beleggingsfondsen, die goed zijn voor 11% van de beleggingen bij Binck, ruimschoots voorbij (16%). Individuele aandelen zitten op 68%, en obligaties op 5%. Het met afstand populairste schuldpapier, het Rabobank-certificaat, heeft overigens behoorlijk wat weg van een aandeel.

Beleggingstrends
BinckBank, dat vorige zomer werd ingelijfd door het Deense Saxo Bank, signaleert ook een aantal beleggingstrends. Zo ziet de broker dat Nederlandse beleggers weliswaar nog steeds een uitgesproken voorkeur voor lokale beleggingen hebben, maar wel degelijk internationaler zijn gaan beleggen.

Zelf beleggen is populair, met de enorme hausse aan het begin van de coronacrisis als opvallendste voorbeeld. Op langere termijn zorgt de extreem lage en vaak zelfs negatieve rente ervoor dat spaarders elders op zoek gaan naar rendement. En beleggen is steeds minder een aangelegenheid voor heren op leeftijd: vrouwen en jongeren wagen zich steeds vaker op eigen houtje op de beurs.

fd.nl/beurs/1359698/nederlandse-parti...
voda
0
Polen legt Gazprom miljardenboete op om Nord Stream 2

Gepubliceerd op 7 oktober 2020 12:09 | Views: 1.936
Royal Dutch Shell A 12:51
10,77 -0,21 (-1,90%)

WARSCHAU (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De Poolse mededingingsautoriteit heeft een boete opgelegd aan het Russische staatsgasconcern Gazprom van meer dan 29 miljard zloty, omgerekend bijna 6,5 miljard euro, vanwege de bouw van de gaspijpleiding Nord Stream 2. Polen zegt dat Nord Stream 2 concurrentie en consumenten benadeelt.

Nord Stream 2 loopt vanuit Rusland naar Duitsland via de Oostzee. De boete komt van de Poolse kartelwaakhond UOKiK en bedraagt 10 procent van de jaarlijkse omzet van Gazprom. Dat is het maximale boetebedrag dat kan worden opgelegd. Ook bedrijven die meebetalen aan de aanleg van Nord Stream 2, zoals Shell en Wintershall, hebben een boete ontvangen.

"De bouw van Nord Stream 2 is een duidelijke overtreding van de marktregels", aldus het hoofd van UOKiK. Hij denkt dat door de pijpleiding de gasprijzen voor consumenten zullen stijgen, terwijl er ook risico's zijn voor verstoring van de gaslevering.

Beroep aangetekend

Gazprom liet weten dat er geen Poolse regelgeving is overschreden en dat beroep wordt aangetekend tegen de boete.

Polen is al veel langer fel gekant tegen het project, omdat daardoor Europa te afhankelijk zou worden van Russisch aardgas en Moskou meer invloed krijgt. Die mening wordt gedeeld door de Amerikaanse regering die sancties heeft opgelegd aan bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van Nord Stream 2.

Pijpleiding bijna klaar

UOKiK stelt verder dat er nooit goedkeuring is gegeven voor de Nord Stream 2-leiding, die een lengte van meer dan 1200 kilometer heeft. De pijpleiding ter waarde van 9,5 miljard euro is bijna klaar, op een stuk van ongeveer 120 kilometer in Deense wateren na. Het is de bedoeling dat voor het einde van dit jaar het project wordt afgerond.

Onlangs zei de Poolse premier dat zijn regering de druk op de Duitse regering gaat opvoeren om Nord Stream 2 stil te leggen in verband met de vergiftiging van de Russische oppositieleider Alexej Navalni.
voda
1
Petrobras, Repsol & Shell ink Pact for Natural Gas Transportation & Processing

Santos Basin pre-salt offshore gas pipelines partners Petrogal Brasil, Repsol Sinopec Brasil, and Shell Brasil signed agreements for sharing natural gas transportation and processing infrastructures. The contracts provide for the physical interconnection and sharing of transportation capacities on routes 1, 2, and 3 (the latter owned by Petrobras and under construction), giving rise to the Integrated Natural Gas Transportation System . In the future, other companies producing natural gas will be able to adhere to the current contracts, subject to their provisions and provided that there is transportation capacity available in the System.

In addition to the SIE, also foreseen are contracts that constitute the Integrated Natural Gas Processing System, which covers the companies’ access to processing units, owned by Petrobras, located in Caraguatatuba, São Paulo, Cabiúnas, and Itaboraí (in construction), both in Rio de Janeiro. With the signing of these contracts, the companies will be able to transport the gas produced in the Santos Basin pre-salt fields over any of the export routes and process it in the plants owned by Petrobras.

With the signing of these contracts, the companies will be able to transport the gas produced in the Santos Basin’s pre-salt fields over any of the export routes and process it in the plants owned by Petrobras.

The combination of SIE and SIP is another essential step for companies to be able to sell their volumes of natural gas directly to their customers. This movement is part of a set of actions that enable the diversification of agents, resulting in increased competition and in a reduction in Petrobras’ participation in all links of the natural gas chain, in compliance with the commitments taken-on with the Administrative Council for Economic Defense in July 2019.

Source : STRATEGIC RESEARCH INSTITUTE
voda
0
'Shell ook aansprakelijk als sabotage oorzaak is van olielek'

Gepubliceerd op 8 oktober 2020 14:02 | Views: 897

Royal Dutch Shell A 14:08
10,99 +0,18 (+1,63%)

DEN HAAG (AFN) - Zelfs als ernstige olievervuiling in de Nigerdelta zou zijn veroorzaakt door saboteurs van pijpleidingen, dan nog is Shell verantwoordelijk voor de schade. Dat betoogde advocaat Channa Samkalden donderdag voor het gerechtshof in Den Haag. Het is aan Shell om aan te tonen dat het genoeg heeft gedaan om schade te voorkomen en om de gevolgen van lekkages zoveel mogelijk te beperken, zei Samkalden namens Milieudefensie en vier Nigeriaanse eisers. Zij zeggen ernstige schade te hebben opgelopen.

Door diverse olielekkages raakten hun leefomgeving, gronden en visvijvers vervuild. Ze eisen onder meer dat Shell de vervuiling opruimt en hun schade compenseert.

Volgens de eisers voldeden de pijpleidingen en installaties van Shell waar het in de zaak om draait "volstrekt niet" aan de normen van deze tijd. Daarmee heeft het bedrijf haar zorgplicht geschonden en is het nalatig geweest, vindt Samkalden. "De pijpleidingen behoren tot de oudste van Nigeria", aldus de advocaat.

Olievervuiling

Ze noemde diverse technische middelen die Shell had kunnen inzetten om olievervuiling te voorkomen, zoals detectiesystemen en noodkleppen waarmee de oliestroom snel kan worden stilgelegd wanneer iets misgaat. "Een adequaat detectiesysteem had Shell in staat gesteld om de lekkages op te merken voordat de vervuiling fenomenale proporties had aangenomen", aldus de advocaat. "Als Shell elementaire normen had gerespecteerd, dan had de olie het land van mijn cliënten niet bereikt."

Samkalden maakte de vergelijking met "een arts die zich niet aan protocollen houdt, waarna de patiënt overlijdt". Daarnaast haalde ze diverse uitspraken van Nigeriaanse rechters aan om te laten zien dat volgens het Nigeriaanse recht de bewijslast bij Shell ligt. Wanneer zich lekkages voordoen, zal het bedrijf volgens haar moeten aantonen dat het niet nalatig is geweest.

Niet genoeg gedaan

De vier Nigerianen en Milieudefensie vinden verder dat Shell bij lange na niet genoeg heeft gedaan om vervuiling op te ruimen. Het bedrijf stelt dit standaard wel te doen. "Ongeacht de oorzaak, ruimen we altijd op en saneren we ook altijd", liet het Nigeriaanse dochterbedrijf van Shell voor de zitting weten.

De advocaat van de eisers liet onder meer beelden zien van olie die uit een leiding spoot. Verder was ook een man te zien die zijn handen in het water stak en ze besmeurd met olie weer naar boven haalde. Volgens Samkalden is het onderzoek naar olielekkages gebrekkig en is informatie die Shell Nigeria over saneringen heeft verstrekt onbetrouwbaar. Zo zou vele malen meer olie zijn gelekt dan het bedrijf erkent.
voda
0
Video: moeilijk kwartaal voor dollargevoelige en olie-aandelen

(ABM FN-Dow Jones) De bedrijfswinsten hebben ook in het derde kwartaal onder druk gestaan, waarbij oliebedrijven en ondernemingen die hun omzet in dollars boeken het zwaarst getroffen zijn. Dit voorspelt analist Corne van Zeijl van Actiam aan de vooravond van het cijferseizoen.

"De verwachtingen zijn somber". Voor Europa wordt een winstdaling van 29 procent voorzien en in de VS zal dit volgens de analisten 22 procent zijn. Maar dat is op jaarbasis. In vergelijking met het tweede kwartaal verwacht Van Zeijl "een duidelijke verbetering".

Die verbetering is onder meer te danken aan kostenbesparingen, en dan vooral in de cyclische sectoren. "Daar zul je dan ook het herstel zien", denkt Van Zeijl.

Daarbij waren er in het derde kwartaal in Europa veel minder lockdowns, "en dat is natuurlijk goed voor de economie", aldus Van Zeijl.

Wel zullen Europese bedrijven last hebben gehad van een valutaire tegenwind, denkt Van Zeijl. De euro steeg ten opzichte van de dollar. In Nederland raakt dit vooral bedrijven als Aegon, Ahold Delhaize, Wolters Kluwer, RELX "en natuurlijk ook Shell die zijn opbrengsten in dollars heeft".

Sowieso zal de lage olieprijs de hele sector raken, denkt Van Zeijl.

Een andere sector die het volgens hem lastig zal hebben gehad is de bancaire. Er worden hoge voorzieningen getroffen voor faillisementen bij bankklanten. "En de rente is en blijft voorlopig nog wel eventjes laag."

www.youtube.com/watch?v=vYfvHlhBibQ

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beursblik: geen nieuwe dividendverlagingen in oliesector meer voorzien

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
BP PLC
2,36 -0,0175 -0,74 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)
BP PLC
£ 2,1295 -0,002 -0,09 % London Stock Exchange
Equinor ASA
NOK 132,95 -1,70 -1,26 % Oslo Bors
Royal Dutch Shell -A-
10,924 -0,076 -0,69 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell -A-
£ 9,829 0,004 0,04 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) Ten opzichte van het eerste en tweede kwartaal, zal de Europese oliesector in het derde kwartaal in rustiger vaarwater zijn gekomen, waarbij verdere dividendverlagingen, herstructureringen of grote strategische veranderingen onwaarschijnlijk lijken. Dit stelden analisten van Morgan Stanley in een vooruitblik.

Hoewel er voor Europese oliebedrijven onder de streep weinig zal overblijven in het derde kwartaal, is dit wel al ingeprijsd op de beurs, zo zijn de analisten van mening.

Daarbij zal het afgelopen kwartaal minder dramatisch zijn verlopen dan de eerste zes maanden van dit jaar. "De flinke stijging van de schulden in het tweede kwartaal heeft niet aangehouden en de grootste oliereuzen hebben hun strategische plannen voor de lange termijn bijgeschaafd", aldus de analist.

Desondanks blijven er nog veel uitdagingen voor de sector, zo merkte Morgan Stanley op. In dit opzicht zal de focus tijdens het cijferseizoen vooral liggen op de duurzaamheid van de resultaten. "Vanuit dit perspectief, kan het derde kwartaal ietwat tegenvallen." Zo herstelden de olieprijzen niet enorm en zal de stijging van de handelswinsten niet meer zo fors zijn als in het tweede kwartaal.

Morgan Stanley verwacht dat Equinor als sterkste uit de crisis zal komen.

BP heeft een Onderwogen advies bij Morgan Stanley en Royal Dutch Shell staat op Gelijkgewogen. Total heeft net als Equinor een Overwogen advies.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
Mrx77
0
voda
0
Probleemfabriek Shell ligt ook rest van jaar stil

De drijvende gasfabriek Prelude van Shell RDSA€10,71-3,67% in Australië, die al sinds februari dit jaar stilligt, zal ook de rest van het jaar buiten werking zijn. Het geplaagde miljardenproject wordt pas op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2021 weer volledig opgestart. Dat heeft Shell bevestigd.

'De volledige productie wordt niet voor het eind van het jaar verwacht. Prelude is een project met een levensduur van een een aantal decennia en onze focus is op het leveren van continue prestaties op lange termijn', aldus Shell in een persverklaring.

Prelude, dat naar schatting ongeveer $17 mrd heeft gekost, leverde tot nu toe vooral problemen op voor Shell. Het bedrijf rapporteerde alleen al tussen mei 2018 en oktober datzelfde jaar, voorafgaand aan de ingebruikname, zeventien incidenten bij de offshore toezichthouder. Die classificeerde ze als 'gevaarlijke voorvallen'.

Technische problemen
De toezichthouder kwam in actie nadat bij een inspectie aan het licht was gekomen dat Shell niet voldoende maatregelen had genomen om apparatuur waar onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden, te isoleren van de rest van de installaties. Shell heeft de gevraagde procedureverbeteringen doorgevoerd, maar kreeg in de tussentijd te maken met een nieuw probleem in de elektriciteitsvoorziening.

Sinds de officiële ingebruikname in 2019 heeft Prelude daardoor slechts enkele ladingen vloeibaar gas (lng) geleverd. Dat is een fractie van wat Prelude kan produceren. De fabriek heeft een capaciteit van 3,5 miljoen ton lng per jaar, ongeveer 10% van de totale lng-capaciteit van Shell.

'Gedenkwaardig staaltje ingenieurswerk'
De problemen brengen Shell in grote verlegenheid, aangezien Prelude binnen, maar ook buiten Shell gezien wordt als een van de meest technologisch hoogstaande projecten in de olie- en gassector. Shell-topman Ben van Beurden duidde het het project eerder aan als een 'gedenkwaardig staaltje ingenieurswerk'.

Eerder dit jaar maakte Shell bekend voor miljarden dollars af te schrijven op Prelude, mede als gevolg van lage olie- en gasprijzen. Het Japanse Inpex, dat een belang houdt van 17,5% in Prelude, schreef in augustus nog omgerekend ruim $1,2 mrd af op Prelude.

Prelude, waarin ook het Japanse Inpex, Korea Gas en het Taiwanese CPC deelnemen, pompt aardgas op onder de zeebodem, maakt dat ter plekke vloeibaar en verscheept het naar afnemers in vooral Azië. De drijvende fabriek heeft een lengte van bijna een halve kilometer.

Shell heeft een belang van 67,5% in Prelude.

fd.nl/ondernemen/1361076/probleemfabr...
voda
0
In VS komt fusiegolf olie- en gassector op stoom

Het heeft even geduurd, maar de verwachte fusie- en overnamegolf in de Amerikaanse schalie olie- en gassector is nu echt op stoom gekomen. Nadat ConocoPhillips maandag aankondigde Concho Resources over te nemen voor bijna $10 mrd, meldde de Financial Times dinsdag dat twee andere grote spelers op het punt staan om samen te gaan: Pioneer Natural Resources en Parsley Energy.

Die deals volgen op twee andere grote transacties: de overname van WPX door Devon Energy voor $12 mrd vorige maand en de acquisitie van Noble Energy door Chevron voor $13 mrd. Veel deals in relatief korte tijd. Wat is er aan de hand?

Dieptepunt bereikt?
'Als je als bedrijf nog wat wilt, dan is kennelijk nu het moment om toe te slaan', zegt olie- en gasanalist Jilles van de Beukel. 'De aandelenkoersen van schaliebedrijven zijn de afgelopen maanden heel hard gedaald en er is een zekere hoop op een vaccin tegen corona in het tweede kwartaal van 2021. De verwachting is ook dat de olieprijs dan weer zal bijtrekken. Het is altijd moeilijk om het dieptepunt te timen, maar bedrijven zitten al een tijdje op het vinkentouw. Kennelijk denken ze dat we nu dicht bij dat dieptepunt zitten.'

En dus slaan ze toe en kopen ze namen die bij het grote publiek onbekend zijn, maar die wel aan de basis stonden van de wederopstanding van de Amerikaanse olie- en gasindustrie in de afgelopen jaren.

Pionier van de schalie
De schalierevolutie waarbij relatief snel en goedkoop olie- en gas kan worden gewonnen uit hard gesteente, heeft van de Verenigde Staten de grootste olieproducent ter wereld gemaakt. Maar overaanbod in combinatie met afzwakkende groei in Azië en een ruzie tussen Rusland en Saoedi-Arabië leidde tot een scherpe val van de olieprijs. Heel even moesten verkopers van olie eerder dit jaar zelfs geld betalen om van de olie af te komen. De coronapandemie die het wereldwijde vliegverkeer tot stilstand bracht, deelde de genadeklap uit.

Een golf aan faillissementen was het gevolg met als meest in het oog springend voorbeeld Chesapeake Energy. Deze pionier van het fracken, een techniek om gas met veel druk uit steenlagen te halen, vroeg in juni uitstel van betaling aan. Van de beurswaarde van $35 mrd op het hoogtepunt was nog maar een fractie overgebleven.

Nauwelijks overnamepremies
'De zwakke broeders vallen om, maar op de kwaliteitsbedrijven die olie en gas kunnen produceren, ook bij lage olieprijzen en met korte terugverdientijden, wordt nu geaasd', aldus Van den Beukel. 'Het is nu echt een kopersmarkt.' Dat uit zich ook in de relatief lage overnamepremies die nu worden betaald.

Het zijn volgens Van den Beukel vooral de financieel krachtige bedrijven die de krenten uit de pap proberen te vissen. Dat zijn de bedrijven die in de vechtmarkt tegen de laagste kosten olie en gas kunnen winnen in de meest reserverijke gebieden in de VS.

Shell en Apache?
Afgezien van Chevron, blijven de grote oliemultinationals ExxonMobil, BP Total en ShellRDSA€10,73-1,27% vooralsnog langs de zijlijn staan. Die bedrijven hebben hoge schulden en lijken minder bereid grote overnames te doen. Die voorzichtigheid is te begrijpen. Timing is alles, zo bewijst de overname vorig jaar van Anadarko door Occidental Petroleum. Na een biedingsstrijd met Chevron ging Occidental er met de buit vandoor. Overnameprijs: $55 mrd. Toen veranderde de wereld en stortte de olieprijs en de aandelenkoersen in de sector in. Nu is Occidental samen met Anadarko nog geen $10 mrd waard op de beurs en zucht het bedrijf onder zijn schuldenlast.

Terughoudendheid en kostenbesparingen liggen bij de grote concerns dus voor de hand. 'Toch verwacht ik Shell nog wel', zegt Van de Beukel, die in het Amerikaanse olie- en gasbedrijf Apache een mooie overnameprooi voor Shell ziet. 'Met een beurswaarde van ruim $3 mrd zou het — in tegenstelling tot bijvoorbeeld de grootste spelers EOG Resources ($21 mrd) en Pioneer Natural Resources ($14 mrd) — nog wel te behappen kunnen zijn. Met Apache zou Shell onder andere een lucratief belang van 50% krijgen in een grote olieconcessie voor de kust van Suriname.

Kroonjuweel
'Probleem voor Shell is dat het zich met zo'n overname niet populair zou maken bij een deel van de aandeelhouders, maar ze zouden mooie assets binnenhalen die ook nog eens niet al te ver weg liggen van hun Amerikaanse basis in Houston', zegt Van den Beukel.

Shell gaf bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers in juli zelf nog hoog op van zijn eigen schalie-activiteiten in het Permian-bekken in de VS. Een kroonjuweel in de sector denkt het bedrijf. En hoewel Shell-ceo Ben van Beurden vooral benadrukte dat de prioriteit van Shell nu vooral is om geld te gebruiken voor schuldreductie en het versterken van de balans, gaf hij ook aan te kijken naar 'kleinere overnames', mits die passen in het financiële plaatje van Shell.

fd.nl/ondernemen/1361601/in-vs-komt-f...
voda
0
'Shell wil telecomafdeling Post Office kopen'

Gepubliceerd op 22 oktober 2020 16:58 | Views: 2.821

Royal Dutch Shell A 17:21
10,67 +0,14 (+1,29%)

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - Shell doet mee in de race om de telecomafdeling van Britse postkantorenbedrijf Post Office te kopen. Dat meldt Sky News op basis van ingewijden. De andere twee bieders zijn de Britse telecomprovider TalkTalk en Sky, de eigenaar van Sky News.

De telecomafdeling van het bedrijf heeft een bestand van ongeveer 500.000 klanten, met een prijskaartje van waarschijnlijk zo'n 100 miljoen pond (circa 110 miljoen euro). Ingewijden hebben aan Sky News laten weten dat Nick Read, directeur van Post Office, de afdeling alleen wil verkopen voor "een aantrekkelijke prijs".

In 2018 nam Shell de de Britse energieleverancier First Utility over. Door die overeenkomst heeft Shell al ongeveer 130.000 breedbandklanten in het Verenigd Koninkrijk.
Katsjinggg
0
Dit lijkt een positieve catalyst te kunnen zijn:

Shell hires Orsted's Brostrom to lead global renewables unit
11:11 (23/10) - Bron: Reuters
LONDON, Oct 23 (Reuters) - Royal Dutch Shell has
hired Orsted's North America Chief Thomas Brostrom
as Senior Vice President for its Global Renewable Solutions
department starting next year, a Shell spokesman said on Friday.
Brostrom will start the job at Shell in August 2021, Danish
news agency Ritzau reported.
Joni-2
0
Binnen 10 jaar mag Shell blij zijn, als ze het kleine broertje van Orsted, de nr 1 wereld offshore player geworden zijn, die vroeger ook in de olie en gassector zat...

Lijkt meer op, de meubels redden nu het nog kan....

www.reuters.com/article/shell-orsted-...
5.740 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 ... 283 284 285 286 287 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:37
Koers 33,470
Verschil -0,060 (-0,18%)
Hoog 33,555
Laag 33,180
Volume 6.212.668
Volume gemiddeld 7.488.665
Volume gisteren 5.990.833

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront