Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

rationeel
0
De anekdote stamt uit The Diversity of Life van Edward Wilson. Leuke man, Wilson – niet die Mexicaan natuurlijk. Ik bezocht de Amerikaanse bioloog, een van ’s werelds grootste mierendeskundigen, in 1996, mocht een college van hem bijwonen op de Harvard-universiteit en herinner me een bak bladsnijdersmieren op zijn kamer.
rationeel
0
Het woord biodiversiteit stamt uit 1986

Tegenwoordig gaat het veelvuldig over biodiversiteit en dus heb ik weer eens wat boeken van Wilson doorgebladerd. In het laatste hoofdstuk van zijn autobiografie, Naturalist (Natuurbeschermer) uit 1994, heeft hij het over het ontstaan van het woord ‘biodiversiteit’.
rationeel
0
De staf van de National Academy of Sciences organiseerde in 1986 een symposium en bedacht de term. Wilson vond het niks. ‘Too catchy, it lacks dignity’ – te populair, niet beschaafd genoeg. Hij prefereerde ‘biologische diversiteit’. Achteraf had hij ongelijk, geeft hij eerlijk toe.
rationeel
0
Wilson maakt zich al vanaf de jaren vijftig van de afgelopen eeuw druk over de aantasting van de natuur. In 1980 schreef hij in een blad van Harvard dat het uitsterven van diersoorten erger is dan een economische depressie, een oliecrisis, de komst van een totalitair regime of zelfs een beperkte kernoorlog.
rationeel
0
De gevolgen daarvan kunnen binnen enkele generaties worden hersteld, maar het uitsterven van diersoorten nooit meer. ‘Dat is een dwaasheid die onze afstammelingen ons waarschijnlijk niet zullen vergeven.’
rationeel
0
‘De aarde heeft kanker en die kanker heet mens’

Je zou verwachten dat zo iemand ‘oikofoob’ (weg met ons) is, zoals veel fanatieke groenen. In Mankind at the Turning Point, het tweede rapport voor de Club van Rome uit 1975, schreef een wetenschapper bijvoorbeeld: ‘De aarde heeft kanker en die kanker heet mens.’
rationeel
0
Zo is Wilson niet. Een van zijn boeken heet Biophilia en heeft als ondertitel: The Human Bond with Other Species (de menselijke band met andere soorten). Wilson begint en eindigt dat boek in Suriname, waar hij in 1961 was om mieren te bestuderen. Nabij Bernhardsdorp raakt hij overweldigd door de pracht van het regenwoud en komt hij tot het inzicht dat mensen van nature ‘biofiel’ zijn.
rationeel
0
Dat woord is door hem bedacht voor The New York Review of Books in 1979. Het is ‘een aangeboren affiniteit die mensen hebben met andere levensvormen’.
rationeel
0
rationeel
0
Neem de vogeldagboeken van Adri de Groot. De Groot was ooit een beetje somber, maar kikkerde op van de natuur en deelt dat tegenwoordig via foto’s. Zijn dagboek is gratis en levert gegarandeerd een goed gevoel op. Kijk op een van zijn laatste dagboeken maar eens naar die dodaars met een stekelbaars in zijn bek.
rationeel
0
Ook de band tussen de mens en zijn huisdieren is een voorbeeld van biofilie. Zoals psycholoog Nienke Endenburg van de Universiteit Utrecht, die gespecialiseerd is in de relatie tussen mens en dier, onlangs zei: ‘Als je een slechte dag op je werk hebt of ruzie met je partner en de hond legt zijn kop op je schoot en kijkt je aan, dan heb je het gevoel: er is ten minste nog iemand op deze wereld die mij snapt.’
rationeel
0
Liefde voor de natuur heelt. De Nederlandse actrice Linda van Dijck kreeg een aantal jaren geleden een stevige burn-out. Ze was van de wereld en herstelde door langs de zee te lopen. Ze ging niet langs de snelweg wandelen, nee, ze laafde zich aan de natuur.
rationeel
0
Het summum van biofilie is een documentaire op Netflix. In My Octopus Teacher vindt een Zuid-Afrikaanse filmer met midlifecrisis de juiste richting door vriendschap met een octopus. Het klinkt bizar en het ís ook bizar. Maar het laat u niet onberoerd.
rationeel
0
De moraal? Als we honger hebben, eten we de laatste keizerspecht op of verorberen gorillahanden zoals in Afrikaanse dorpjes. De oorzaak daarvan is armoede, niet dat de mens niet zou deugen. Op enkele botte honden na zit er in ieder mens een natuurliefhebber verborgen. Zodra er brood op de plank is, komt hij vrij.
rationeel
0

Het klimaatbeleid is aan het instorten. Kijk toch eens over de dijken

Waddeneilanden kunnen zich makkelijk ‘energieneutraal’ noemen, zonder datacenter, luchthaven of staalfabriek.

MAARTEN VAN ANDEL

www.wyniasweek.nl/het-klimaatbeleid-i...

Wij mensen moeten serieus gaan minderen met fossiele brandstoffen, maar we pakken dat in Nederland en in de wereld niet goed aan. Ik beschouw het huidige energie- en klimaatbeleid overwegend als een groene illusie. Tegelijkertijd schuilt in de onmacht en ineffectiviteit van het huidige beleid een groene kans.

rationeel
0
We kunnen nagaan wat niet werkt, onze stelligste overtuigingen bijstellen, onze trots inslik­ken, lering trekken en dingen gaan doen die mogelijk wel wer­ken. Hoe beter we onderkennen wat niet werkt, hoe groter de kans wordt dat we dingen zullen ontdekken die wel werken. De enige echte fout die we kunnen maken, is niet leren van dingen die niet blijken te werken en daarmee blijven doorgaan.
rationeel
0
Afbrokkelend klimaatbeleid

Mijn doel is om met informatie, analyses en kritische vragen de kwaliteit van het publieke energie- en klimaatdebat te verhogen, en dat debat te bevrijden van dogma’s, heilige huisjes en verouderde inzichten. Die beletten ons om te leren van de dingen die niet blijken te werken. We zullen toe moeten naar een nieuw en effectiever niveau van energie en CO2 besparen. De huidige vier niveaus die we om ons heen zien volstaan namelijk niet:
rationeel
0
Ik leef gewoon mijn leven, het zal allemaal wel loslopen
Ik doe wat ik moet doen, en probeer er zo mogelijk geld aan te verdienen
Ik doe mijn best, maar het moet wel betaalbaar blijven
Ik ga ervoor, en volg het klimaatbeleid
rationeel
0
In dat klimaatbeleid zijn in de afgelopen twee jaar drie belangrijke pijlers al verzakt of ingestort: Biomassa is niet duurzaam (aldus onder meer Milieudefensie, wetenschappers), waterstof bespaart geen CO2 (aldus onder meer de Europese Commissie), en met zon en wind gaan we het niet redden (aldus ook de Tweede Kamer). Het kan zijn dat er nog meer pijlers van het huidige klimaatbeleid gaan afbrokkelen, zoals elektrische auto’s, biobrandstoffen en aardgasloze huizen en gebouwen.
38.978 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1189 1190 1191 1192 1193 1194 1195 1196 1197 1198 1199 ... 1945 1946 1947 1948 1949 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
859,98  -5,38  -0,62%  17:24
 Germany40^ 17.741,50 -0,54%
 BEL 20 3.833,70 +0,19%
 Europe50^ 4.918,60 -0,36%
 US30^ 37.924,96 -0,23%
 Nasd100^ 17.243,34 -1,74%
 US500^ 4.995,45 -1,07%
 Japan225^ 37.415,98 -1,54%
 Gold spot 2.393,85 +0,61%
 EUR/USD 1,0668 +0,23%
 WTI 82,31 +0,28%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
EBUSCO HOLDING +2,99%
Kendrion +2,61%
B&S Group SA +2,33%
Vopak +2,18%

Dalers

JUST EAT TAKE... -4,30%
ADYEN NV -3,73%
TomTom -3,26%
BESI -3,18%
ASMI -3,08%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront