Royal Dutch Shell « Terug naar discussie overzicht

Shell nieuwtjes.

5.740 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 ... 283 284 285 286 287 » | Laatste
@monkeytail
1
jan6307
0
quote:

@monkeytail schreef op 8 november 2020 10:46:

Bijzondere order van Shell, vooruitlopend op de publicatie van de strategie een intetessante keuze.
www.schuttevaer.nl/nieuws/actueel/202...
Dank zeer interessant.
oilexpert
0
Beetje misleidende kop. Het zijn geen lng tankers. Die zijn stukje groter;).
Shell doet dit omdat er strengere imco diesel wetgeving is. Volgens mij wordt op lng gevaren dicht bij haven en in haven. Op zee diesel.
Er wordt fossiele brandstof vervoert. We moeten met elk stapje de goede richting blij zijn. RD gaat langzaam de goede kant op maar wat wil je als je zoveel grld in olie gasvelden hebt en de helft van je raffinaderijen moet afschrijven. Balanceren tussen cashflow en groen.

Oilexpert.nl
voda
0
Shell gaat banen schrappen bij raffinaderij Singapore

Gepubliceerd op 10 november 2020 15:04 | Views: 573

Royal Dutch Shell A 15:04
13,30 +0,51 (+3,96%)

SINGAPORE (AFN/BLOOMBERG) - Shell is van plan de komende jaren vijfhonderd banen te gaan schrappen bij zijn grote olieraffinaderij in Singapore. Volgens Shell hangt het banenverlies samen met de inspanningen om de uitstoot te verlagen, waardoor de olieproductie zal dalen.

De raffinaderij op het Singaporese eiland Pulau Bukom heeft nu nog een capaciteit van 500.000 vaten per dag en het is de bedoeling dat dit wordt gehalveerd. Als gevolg daarvan neemt het personeelsbestand af van de huidige 1300 werknemers naar 800 aan het einde van 2023.

Shell heeft een doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn en is bezig meer in te zetten op schonere brandstoffen in plaats van olieproducten. Ook op Pulau Bukom zal Shell meer schonere producten gaan produceren.
voda
0
Berenberg verlaagt koersdoel Royal Dutch Shell van 17,00 naar 16,00 euro
07:42
*Berenberg verhoogt advies Royal Dutch Shell van Houden naar Kopen

Bron Binck
voda
0
Beursblik: Berenberg zet Shell op kooplijst

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Royal Dutch Shell -A-
13,366 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell -A-
£ 11,795 0,00 0,00 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) Berenberg heeft woensdag het advies voor Royal Dutch Shell verhoogd van Houden naar Kopen, maar stelde wel het koersdoel met 1 euro neerwaarts bij naar 16,00 euro.

Volgens Berenberg heeft Shell een "solide" derde kwartaal achter de rug, waarbij de kasgeneratie op kwartaalbasis "substantieel" steeg.

Ook wees analist Henry Tarr op de dividendverhoging van de energiereus en de plannen van Shell om vermoedelijk vanaf 2022 weer eigen aandelen te gaan inkopen.

"Het aandeel is dit jaar ongeveer 50 procent gedaald, waarbij de marktomstandigheden ook erg uitdagend blijven op de korte termijn", aldus Tarr. Maar Shell heeft zich volgens de analist aangepast aan de lage olieprijzen en dat geeft een "erg aantrekkelijke" kans op een mooi rendement, vindt hij. Naarmate de vraag naar olie herstelt, zullen de olieprijzen stijgen en de raffinagemarges aandikken.

Het aandeel Royal Dutch Shell sloot dinsdag op 13,37 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
jan6307
0
www.rtvdrenthe.nl/nieuws/164825/Dik-1...

Dik 1,6 miljoen van provincie voor waterstoffabriek in Emmen
In Emmen komt één van de grootste waterstoffabrieken van Europa, goed voor 10 megawatt. Shell wil hem bouwen op het oude terrein van de inmiddels gesloopte gaszuiveringsinstallatie (GZI) van de NAM. De provincie Drenthe steekt er dik 1,6 miljoen subsidie in.
GESCHREVEN DOOR
Serge Vinkenvleugel Serge Vinkenvleugel
De NAM wil het terrein ombouwen tot 'GZI-Next': een knooppunt voor het opwekken en transporteren van duurzame energie. De waterstoffabriek van Shell wordt er onderdeel van. Shell wil op GZI-Next groene waterstof gaan opwekken. Echt duurzaam dus. De zonnepanelen die de groene stroom voor het elektrolyse-proces moeten leveren staan er al.

Eén van de grootse in Europa
Als Shell gaat bouwen, zal de waterstoffabriek in Emmen met een vermogen van ongeveer 10 megawatt één van de grootste electrolysers in Europa worden. De fabriek moet onder andere waterstof gaan produceren voor tien waterstofbussen die in Drenthe gaan rijden en voor bedrijven op het Emmtec-terrein. Daar wil een aantal bedrijven met waterstof een deel van hun energiebehoefte voorzien. Op dat terrein valt nog een hoop te winnen, want Emmtec staat in de top 10 van de Nederlandse aardgasgrootverbruikers. Volgens Shell kan ook de waterstofwijk in Hoogeveen aangesloten worden op de fabriek, maar dat is nog niet rond.

Nog niet alle seinen op groen
Volgens de provincie is het de bedoeling is dat de bouw van de electrolyser en het tankstation voor de waterstofbussen van Qbuzz in 2021 van start gaan en in 2022 in werking zijn. Shell-woordvoeder Marc Potma is voorzichtiger. "Er moet nog wel een aantal stappen worden genomen voordat wij ons kunnen verbinden aan een tijdspad voor de bouw van de waterstoffabriek." Sterker nog: volgens Potma is nog helemaal niet duidelijk wanneer Shell het besluit gaat nemen voor de fabriek.

Dat komt volgens Potma omdat er op z'n minst flink wat afnemers van waterstof moeten zijn voor een goede businesscase. Hij is blij met Qbuzz en de bedrijven op het Emmtec-terrein, maar Shell is nog bezig meer klanten te trekken en het liefst dicht in de buurt van de GZI-locatie. Potma: "Waterstof is nu nog erg duur. Er zijn echt veel meer grotere afnemers nodig wil dit rendabel worden. Alleen bij grootschalige afname kan op den duur de productieprijs zakken. Dus zijn we momenteel vooral samen met onze partners op zoek naar meer klanten voor de afname van waterstof in de regio."

GZI is perfecte plek
Over de plek voor de waterstoffabriek heeft Shell geen enkele twijfel. Vanwege het aardgasverleden van de plek liggen er dikke stroomkabels maar vooral dikke gasleidingen van de Gasunie. Die zijn met aanpassingen geschikt te maken voor transport van waterstof. En in ieder geval dicht bij een aantal afnemers.

Drentse Investerings Agenda
Gedeputeerde Staten (GS) stellen Provinciale Staten (PS) voor om de 1.645.000 euro te halen uit het geld van de Drentse Investerings Agenda. Gedeputeerde Tjisse Stepstra: "Dit past goed in de ambities van de provincie Drenthe om de energietransitie te versnellen. De bouw van een grote waterstoffabriek in Drenthe ziet het college bovendien als een manier om de waterstofeconomie op gang te krijgen. Die zorgt voor nieuwe werkgelegenheid nu de gaswinning in Noord-Nederland wordt afgebouwd."

Van gasrotonde naar waterstofrotonde
Het project is onderdeel van het Europese HEAVENN-project waarvoor Noord-Nederland ook 20 miljoen euro uit Brussel heeft gekregen. Vorige week maakten de noordelijke provincies grote plannen bekend voor waterstof: ze willen van gasrotonde naar waterstofrotonde voor Europa. Investeringen die miljarden vergen maar ervoor moeten zorgen dat het Noorden leidend gaat worden in de productie, handel en transport van waterstof en de kennis van allerlei technologische toepassingen ervan.
voda
1
Shell wil subsidie voor grootschalige opslag CO2 in Noordzee - media

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Royal Dutch Shell - B-
12,41 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell - B-
£ 11,15 0,00 0,00 % London Stock Exchange
Royal Dutch Shell -A-
13,148 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell -A-
£ 11,66 0,00 0,00 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell en drie sectorgenoten, waaronder ExxonMobil, gaan subsidie aanvragen voor CO2-opslag in een gasveld onder de Noordzee. Dit meldde het Financieele Dagblad maandag.

Volgens de krant gaat het om een subsidiebedrag van circa 1,5 miljard euro.

Shell, ExxonMobil, Air Liquide en Air Products bundelen hun krachten in het zogeheten Porthos-project voor CO2-opslag in een gasveld onder de Noordzee.

Nog niet eerder is er op deze schaal CO2 opgeslagen. En de consequentie van de enorme subsidie is dat er wellicht minder geld beschikbaar is voor zonde-energie.

De subsidieaanvraag wacht nog op de laatste handtekeningen, meldden woordvoerders van zowel Shell als ExxonMobil aan de krant.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Shell en Exxon azen op groene miljardensubsidies

Vier multinationals die het broeikasgas CO2 in een leeg gasveld voor de Nederlandse kust willen opslaan, gaan daar eind deze maand subsidie voor aanvragen. Volgens schattingen kan die subsidie op zo'n €1,5 mrd uitkomen.

Vier multinationals, waaronder Exxon en Shell, gaan subsidie aanvragen voor CO2-opslag in een gasveld onder de Noordzee. Deze subsidie is omstreden, omdat het een enorm bedrag is voor iets dat op deze schaal nog nooit is gedaan. Wereldwijd zijn er minder dan 25 actieve grote projecten voor CO2-opslag. Het zogeheten Porthos-project in de Noordzee moet echt een doorbraak vormen voor Europa.

CO2 wordt afgevangen uit het rookgas dat vrijkomt bij verbranding van fossiele brandstoffen. Via pijpleidingen wordt dit vervoerd naar, in dit geval, een leeg gasveld. In Rotterdam is eerder al jaren gewerkt aan Road, ook een project om CO2 onder de zeebodem op te slaan. Ondanks €150 mln aan toegezegde subsidie, waarvan zo'n 10% is uitgekeerd, kwam Road niet tot stand.

Shell, ExxonMobil, Air Liquide en Air Products doen met Porthos dus een tweede poging. Ze zullen daarvoor aanspraak maken op subsidies voor vergroening van de Nederlandse energievoorzieningen (SDE). Tot nu toe gingen deze gelden vooral naar de aanleg van zonneweides en windturbines. Vanaf 24 november kunnen bedrijven ook subsidie aanvragen voor het afvangen en opslaan van CO2, ofwel CCS (carbon capture and storage).

EU-geld
De subsidieaanvraag wacht nog op de laatste handtekeningen, zeggen woordvoerders van zowel Shell als ExxonMobil. Maar het is evident dat de aanvraag er komt. Vorige maand werd bekend dat de Europese Commissie er een subsidie van €102 mln aan wil verstrekken. Als de bedrijven subsidie aanvragen, is de kans groot dat ze het geld ook krijgen, zeggen betrokkenen tegen het FD.

Opslag in een gasveld moet voorkomen dat er CO2 in de lucht komt. Afgelopen zomer schreef minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat dat de overheid sinds 2008 ongeveer €4,5 mrd heeft uitgekeerd aan SDE-subsidie. Met die miljarden is zo'n 42 megaton CO2-uitstoot bespaard.
Porthos moet, als alles goed gaat, in vijftien jaar zo'n 37 megaton aan CO2-uitstoot besparen. Met een subsidie van naar schatting dus zo'n €1,5 mrd. 'CCS is goedkoper dan vrijwel alle andere maatregelen', aldus een woordvoerder van Shell.

'Technisch en maatschappelijk experiment'
'Het is een technisch experiment, en dus ook een maatschappelijk experiment. Of het gaat lukken, daar moet je vraagtekens bij plaatsen', zegt Ebel Kemeling van adviesbureau MJ Hudson Spring over Porthos. 'Dus dit kan een politieke schietschijf worden.'

Hij vraagt zich af of CO2-opvang 'de nieuwe biomassa is'. Energiebedrijven kregen miljardensubsidies om houtkorrels te verbranden in kolencentrales. Daar kwam steeds meer verzet tegen. Bijstook leidt ook tot CO2-uitstoot en tegenstanders wezen er op dat in Noord-Amerika bomen werden gekapt om in Nederlandse kolencentrales te verdwijnen.

Verzet tegen bijstook reikte tot aan politiek Den Haag. Deze zomer besloot de regeringscoalitie geen nieuwe subsidies meer te verstrekken voor de verbranding van houtige biomassa in centrales. Kemeling: 'Ook nu spelen we miljarden naar de grote bedrijven toe.'

De CO2-opvang wordt straks voor een groot deel gefinancierd door huishoudens, via de Opslag Duurzame Energie (ODE), die elk huishouden in Nederland betaalt. Ook wind- en zonprojecten worden met die opslag gefinancierd. Alleen was met zon en wind al wel ervaring, waar Porthos onontgonnen terrein is. En geld voor CO2-opvang gaat niet naar wind- en zonprojecten.
'Opslag geen duurzame energielevering'

Alex Kaat, hoofd public affairs bij branchevereniging Holland Solar, vreest dat de subsidieruif straks deels leeg is voordat zonneparken aan de beurt zijn. 'Dit is het spook voor veel zonneparkontwikkelaars', zegt hij over CCS. Daarbij zijn het produceren van groene stroom en het opvangen van CO2 ongelijke technieken, zegt Kaat. De Opslag Duurzame Energie is bedoeld voor opwek van groene energie. CO2-opvang levert geen energie, maar vangt uitstoot af. Zijn conclusie: 'Het is eigenlijk oneerlijke concurrentie.'

Toch lijkt zeker dat CCS er gaat komen. Afvang en opslag van CO2 staat als doelstelling in het Klimaatakkoord. Zonder CO2-opvang haalt Nederland zijn klimaatdoelstellingen niet. Voor voorzitter Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie had CO2-opvang 'niet onze voorkeur, maar het is een acceptabel compromis. Uiteindelijk heb ik CO2 liever onder de grond dan in de lucht.'

Kemeling is voorstander van CO2-opvang, maar niet met SDE als financiering. De subsidie veronderstelt dat we weten en kunnen afwegen wat CCS kost. 'Het is nog nooit bewezen. Niet op deze schaal, niet in gasvelden', zegt hij. 'Het is een slag in de lucht.'

fd.nl/economie-politiek/1362557/shell...
jan6307
0
www.rtvdrenthe.nl/nieuws/164959/Drent...

GZI Next in Emmen is een van de locaties die een belangrijke rol moet gaan spelen in de noordelijke waterstofeconomie. De provincie Drenthe maakte vorige week bekend 1,6 miljoen euro subsidie voor de bouw van de waterstoffabriek te willen uittrekken.
GESCHREVEN DOOR
Edwin Mooibroek
"De gaszuiveringsinstallatie die hier stond is helemaal verdwenen. Maar alle leidingen liggen er nog, dus we kunnen hier meteen beginnen. We gaan hier een waterstofvulpunt bouwen voor bussen en verder voor iedereen die waterstof wil tanken. Daarnaast wordt er hier een fabriek gebouwd die de waterstof ook gaat produceren", vertelt Harry Eshuis van de NAM.

Waterstof nog duur
Op het terrein van GZI Next is inmiddels een groot zonnepark gebouwd. "De energie van die zonnepanelen zal ook naar de waterstoffabriek gaan, maar dat is lang niet genoeg. We zullen ook een aansluiting op het net nodig hebben om groene stroom naar de fabriek te halen", aldus Eshuis. Met de stroom van zonne- of windenergie wordt groene waterstof gemaakt door het water te splitsen. Het gas dat daarbij vrijkomt kan je gebruiken om aardgas of bijvoorbeeld diesel te vervangen als je erop wilt rijden.

"Waterstof staat nog in de kinderschoenen. We zijn nu bezig om de eerste fabriek te ontwikkelen. Als het grootschaliger wordt, gaat de prijs ook omlaag. De gasprijs is door de coronacrisis erg laag. Daardoor is er ook subsidie nodig om de industrie te verleiden over te stappen op groene waterstof. Op korte termijn kan het niet zonder subsidie omdat de industrie wereldwijd moet kunnen concurreren."

Noordelijke waterstofeconomie
De noordelijke provincies, waaronder Drenthe, zetten fors in op de waterstofeconomie. Samen met het bedrijfsleven werd onlangs een ambitieus plan gepresenteerd dat de komende tien jaar 9 miljard euro moet gaan kosten. Daarvoor is om overheidssteun gevraagd. De waterstofeconomie zou 66.000 banen moeten behouden en 25.000 banen moeten opleveren.

"Het Noorden is uitermate geschikt voor de waterstofeconomie", zegt Eshuis. "Noord-Nederland heeft veel zonne- en windparken waardoor er veel groene stroom beschikbaar is. Ook heeft het Noorden door de gaswinning een uitgebreid leidingennet waardoor de waterstof makkelijk bij de industrie terecht kan komen. Het bestaande netwerk kunnen we dus hergebruiken."

Door het stoppen van de gaswinning in Groningen gaan veel banen verloren. "Maar door de waterstofontwikkeling zullen er absoluut ook banen gecreëerd worden. Er werken nu al NAM-medewerkers aan de waterstoffabriek en dat zullen er in de toekomst alleen maar meer worden."

Waterstofwijk Hoogeveen
Een ander project is de waterstofwijk in Hoogeveen. Op wat nu nog een groot weiland is moeten honderd huizen komen die draaien op waterstof. "Wat we hier bieden is eigenlijk een extra optie om tegen relatief lage kosten je huis te verduurzamen", vertelt Willem Hazenberg van Stork. Het kabinet wil dat huishoudens van het gas afgaan. Veelal wordt nu een warmtepomp gepromoot die draait op stroom.

"Het nadeel is dat je daarvoor veel aanpassingen aan je huis moet doen, zoals bijvoorbeeld extra isolatie. We hebben nu een cv-ketel ontwikkeld die stookt op waterstof. Het is dus heel simpel, je krijgt een andere cv-ketel die er net zo uitziet, maar daar komt dan een ander gas in. Door de noordelijke plannen voor de waterstofeconomie is dat hier mogelijk. Je hebt hier de productie van waterstof, de infrastructuur en de apparatuur." Vlakbij de nieuwe woonwijk is een NAM-locatie die gebruikt kant worden voor de opslag en aanvoer van de waterstof.

Nog niet grootschalig
Tegenover de nieuwbouwwijk ligt de bestaande wijk Erflanden die ook overgaat op waterstof. Om dat te realiseren heeft het Rijk 4,4 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld. "Die mensen krijgen een nieuwe cv-ketel op waterstof, dat is alles", zegt Hazenberg. Er is nog veel discussie over waterstof ondanks dat het een simpele oplossing lijkt om te verduurzamen.

"We zijn hier de voorlopers in Europa. Er is misschien ook een beetje sprake van marktbescherming. Als je denkt dat je veel geld gaat verdienen aan het isoleren van huizen om ze klaar te maken voor de warmtepomp, dan zit je misschien niet te wachten op een alternatief waarbij dat niet nodig is. Maar heel Nederland nu meteen overzetten op waterstof kan niet, want je hebt de productie nog niet. Wij denken dat het na 2030 grootschalig wordt."

Scrooge
1
ABM FN-Dow Jones - maandag, 16 november 2020 07:46

Shell wil subsidie voor grootschalige opslag CO2 in Noordzee – media
Royal Dutch Shell en drie sectorgenoten, waaronder ExxonMobil, gaan subsidie aanvragen voor CO2-opslag in een gasveld onder de Noordzee. Dit meldde het Financieele Dagblad maandag.

Volgens de krant gaat het om een subsidiebedrag van circa 1,5 miljard euro.

Shell, ExxonMobil, Air Liquide en Air Products bundelen hun krachten in het zogeheten Porthos-project voor CO2-opslag in een gasveld onder de Noordzee.

Nog niet eerder is er op deze schaal CO2 opgeslagen. En de consequentie van de enorme subsidie is dat er wellicht minder geld beschikbaar is voor zonde-energie.

De subsidieaanvraag wacht nog op de laatste handtekeningen, meldden woordvoerders van zowel Shell als ExxonMobil aan de krant.

www.deaandeelhouder.nl/nieuws/2020/11...
oilexpert
0
Mooi initiatief. RD gaat weer kennis opdoen en samenwerken. Dat is de enige kans op vooruitgang m.b.t. het komen tot meer groene energie. Al kan beter gesproken worden van grijze energie, want voorlopig gaan we veel aardgas nodig als we kolen en fossiele brandstoffen willen vervangen. Konden we er gewoon maar minder van gebruiken....

Maar de wereldbevolking groeit en het verbruik per persoon ook. Denk alleen al al ons mobieltje. Laten we verstandig de verschillende optie als CO-2 afvang/opslag, pilot fabrieken waterstof met verschillende technieken aandacht geven. Zon en wind hebben zich bewezen, maar zijn lang niet genoeg om onze energiebehoefte te vullen. In ieder geval niet de industrie en andere grote energieverbruikers. Die hebben 24/7 energie nodig, daar heb je andere energiebronnen voor nodig.

2 concurrenten die elkaar in dit project gevonden hebben. Top.

Oilexpert.nl

voda
0
Shell kreeg geld terug van Britse overheid

Gepubliceerd op 17 november 2020 14:09 | Views: 1.157

Royal Dutch Shell A 14:18
13,90 -0,09 (-0,64%)

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell kreeg in 2019 geld terug van de Britse overheid omdat belastingverliezen werden geleden op investeringen in offshore-projecten in de Noordzee en omdat het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk vergoedingen kreeg voor het ontmantelen van oude boorplatformen. Dit komt naar voren uit een jaarlijks rapport over de belastingafdracht van Shell.

Wereldwijd betaalde Shell vorig jaar in totaal 7,8 miljard dollar aan winstbelasting plus nog eens 5,9 miljard dollar aan licentiebetalingen. Shell betaalde het grootste bedrag, bijna 2,9 miljard dollar, in Oman, gevolgd door Noorwegen en Nigeria. In Nederland betaalde het bedrijf vorig jaar 340 miljoen dollar aan winstbelasting en royalties, vrijwel volledig via het belang van 50 procent in NAM.

Maar in het Verenigd Koninkrijk ontving Shell juist 116 miljoen dollar van de overheid, wat vergelijkbaar is met 2018. Ook in Frankrijk, Zuid-Afrika en Indonesië kreeg Shell geld terug, al was dat in veel mindere mate. Het Brits-Nederlandse bedrijf betaalt in 99 landen belastingen.
voda
1
Bouw eerste Nederlandse bio-lng-installatie begonnen

Gepubliceerd op 19 november 2020 11:30 | Views: 793

RENEWI 11:39
0,30 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - De bouw van de eerste bio-lng-installatie van Nederland is donderdag begonnen. Afvalverwerker Renewi, bio-lng-bedrijf Nordsol en olie- en gasconcern Shell werken samen aan de productie van het alternatief voor diesel en verwachten volgend jaar de eerste bio-lng te kunnen leveren. De installatie komt op het terrein van Renewi in Amsterdam.

De drie partijen gaan elk hun eigen rol spelen in de productie. Renewi haalt in Nederland organisch afval op, zoals producten van supermarkten die over de datum zijn. Vervolgens bewerkt Renewi het afval en zet het in vergisters om in biogas. De nieuwe bio-lng-installatie in Amsterdam, eigendom van Nordsol, verwerkt het biogas tot bio-lng. Shell, dat via Shell Ventures in Nordsol investeert, verkoopt deze bio-lng op haar tankstations.

Bio-lng is een duurzaam alternatief voor diesel en speelt volgens de bedrijven een belangrijke rol om transport over lange afstanden CO2-neutraal te maken. De nieuwe installatie is naar verwachting over een jaar klaar voor gebruik. Dan kan de fabriek per jaar 3,4 kiloton bio-lng produceren. Volgens de bedrijven staat dat gelijk aan zo'n 13 miljoen CO2-neutrale kilometers van een gemiddelde vrachtwagen.
voda
0
Debat CO2-opslag verdient journalistieke nuance

Illustratie: Hein de Kort voor Het Financieele Dagblad

Het FD opende maandag met de kop ‘Shell en Exxon azen op groene miljardensubsidies’ (FD, 16 november). Met twee andere multinationals staan de bedrijven op het punt subsidie aan te vragen voor het afvangen en ondergronds opslaan van CO2, oftewel carbon capture and storage (CCS). Het artikel is dermate tendentieus dat het vraagt – nee: schreeuwt – om nuancering.
Shell en Exxon zouden ‘hebzuchtig verlangen’ – want dat betekent ‘azen’ volgens Van Dale – naar miljarden die eigenlijk voor groene energie bestemd zijn. ‘Oneerlijke concurrentie’ noemt een woordvoerder van de zonne-energiebranche het. Bovendien zouden de miljarden voor een groot deel gefinancierd worden door huishoudens, aldus het FD. Al in de tweede zin valt het woord ‘omstreden’.
Die ‘miljardensubsidies’ blijken een SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) van zo’n €1,5 mrd voor een periode van vijftien jaar. Dus €100 mln per jaar, voor de vier bedrijven samen. Ter vergelijking: in 2019 gaf Nederland €1,2 mrd uit aan SDE, dit jaar naar verwachting €1,6 mrd, volgend jaar €2,4 mrd en in 2022 €2,7 mrd.

Industrie
Niet alleen is die €100 mln per jaar naar verhouding bescheiden, het geld wordt niet, zoals de krant schreef, voor een groot deel door huishoudens opgebracht. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat subsidie voor CO2-reductie in de industrie, oplopend naar maximaal €550 mln in 2030, wordt opgebracht door de industrie (grootverbruikers) zelf.

Dat CCS vanaf dit jaar in aanmerking komt voor SDE, een subsidie die tot voor kort alleen voor duurzame energie was bestemd, komt door een fundamentele wijziging in het Nederlandse beleid. Ging het voorheen vooral om méér duurzame energie, nu ligt de focus ook op het uiteindelijke doel: minder uitstoot. Die koerswijziging wordt door een grote meerderheid in het parlement gesteund.

De SDE-regeling is zó vormgegeven dat technieken die de minste subsidie nodig hebben om een ton CO2 te reduceren, voorrang krijgen op technieken die meer subsidie nodig hebben. Er is dus inderdaad sprake van concurrentie, maar daar is niets oneerlijks aan. Sterker nog, dat is bewust gedaan om elke euro subsidie zo kosteneffectief mogelijk in te zetten.

De zonnesector vreest nu dat zij als gevolg van de wijziging minder subsidie zal krijgen. Zonne-energie heeft namelijk meer subsidie nodig dan CCS om rendabel te zijn. Dat is even wennen voor een sector waaraan sinds 2011 in totaal ruim €17 mrd subsidie beschikbaar is gesteld.

Voor de nieuwe subsidieronde, die volgende week opent, is €5 mrd beschikbaar. Zelfs als CCS €1,5 mrd krijgt toegewezen, betekent dat niet dat daarmee de stimulering van duurzame energie in gevaar komt. Subsidie voor CCS is namelijk beperkt, in omvang en tijd. Zo is er de komende jaren maar voor maximaal 7,2 megaton (Mton) subsidie. En na 2035 worden nieuwe subsidieaanvragen niet meer in behandeling genomen.
Het project waarover het FD schreef, heeft een capaciteit van 2,5 Mton. Stel dat de komende jaren voor de andere 4,7 Mton een vergelijkbaar bedrag beschikbaar komt, dan gaat het in totaal om zo’n €300 mln per jaar voor CCS voor een periode van vijftien jaar.

Beperkte opties
Maar is CCS eigenlijk wel nodig? Er is toch zon, wind en aardwarmte? Zeker, en het zou prachtig zijn als de industrie het daarmee zou redden, maar dat is niet zo. Met flinke vaart hun processen van CO2 ontdoen, wat de politiek wil, is van een heel andere orde dan wind- en zonneparken aanleggen. De opties voor de industrie zijn beperkt. Elektrische ‘krakers’ voor raffinaderijen, bijvoorbeeld, bestaan nog niet. Anton van Beek, baas bij chemiebedrijf Dow Benelux, legde in september in de podcast Studio Energie precies uit wat de praktische problemen voor zijn bedrijf zijn.

Ook het kabinet heeft een probleem. Dat wil namelijk niet alleen fors minder CO2 de lucht in, sneller dan andere EU-lidstaten, maar ook de concurrentiepositie van internationaal opererende bedrijven zo min mogelijk aantasten. Daarvoor gebruikt Rutte III de wortel en de stok. Subsidie voor CCS is een wortel. Een stok is de CO2-heffing die op 1 januari wordt ingevoerd voor industriële bedrijven die hun uitstoot onvoldoende reduceren.
Hoe de combinatie van wortels en stokken exact gaat werken, staat niet op voorhand vast. De transitie is sowieso een razend complexe puzzel. Een die moet worden gelegd in een politiek zeer versnipperd landschap, waar iedereen voortdurend over alles wil meepraten en -beslissen. En dus barst het van de compromissen.

Tijdelijk
Geen enkele techniek heeft louter vrienden, niet één oplossing krijgt alleen maar applaus. Ook CCS is niet ideaal. Het is een tijdelijke oplossing, maar wel een die hard nodig is. Een oplossing ook die geëvalueerd zal worden. Komt de industrie wel voldoende in beweging? Is er straks geen sprake van oversubsidiëring? Ongetwijfeld zal op enig moment bijstelling nodig blijken, zoals de hele transitie voortdurend moet worden bijgestuurd.

In dit mijnenveld, waarin compromissen wel worden gesloten, maar zelden worden geaccepteerd laat staan omarmd, is het aan de journalistiek om zaken te nuanceren en voortdurend in perspectief te plaatsen. ‘CCS kan een politieke schietschijf worden’, zegt een adviseur in het FD-artikel van afgelopen maandag. Dat klopt. Sterker nog, dat gaat ook gebeuren. En daar heeft datzelfde FD-artikel aan bijgedragen. Ik hoop en verwacht dat het een eenmalige misser is geweest.

Remco de Boer is onderzoeker en publicist over de energietransitie en presentator van de podcast Studio Energie. Reageer via expert@fd.nl.

fd.nl/opinie/1364712/debat-co2-opslag...
Bijlage:
Ronald Engels
1
quote:

filmalphaNL schreef op 16 november 2020 12:29:

ABM FN-Dow Jones - maandag, 16 november 2020 07:46

Shell wil subsidie voor grootschalige opslag CO2 in Noordzee – media
Royal Dutch Shell en drie sectorgenoten, waaronder ExxonMobil, gaan subsidie aanvragen voor CO2-opslag in een gasveld onder de Noordzee. Dit meldde het Financieele Dagblad maandag.

Volgens de krant gaat het om een subsidiebedrag van circa 1,5 miljard euro.

Shell, ExxonMobil, Air Liquide en Air Products bundelen hun krachten in het zogeheten Porthos-project voor CO2-opslag in een gasveld onder de Noordzee.

Nog niet eerder is er op deze schaal CO2 opgeslagen. En de consequentie van de enorme subsidie is dat er wellicht minder geld beschikbaar is voor zonne-energie.

De subsidieaanvraag wacht nog op de laatste handtekeningen, meldden woordvoerders van zowel Shell als ExxonMobil aan de krant.

www.deaandeelhouder.nl/nieuws/2020/11...
====================================
SHELL FORUMLEDEN;

Wellicht gaan ze de CO2 afvang "uit hete rookgassen" technologie gebruiken via Molten Carbonate Fuel Cells van FuelCell Energy Inc USA Wisconsin en ExxonMobil, die ruim 90 miljoen USD in deze technology en de patenten heeft geinvesteerd?

Ter informatie: bij de afvang van 90 % van hete krachtcentrales rookgassen CO2 via Molten Carbonate Fuel Cells van FuelCell Energy Inc, wordt 80 % meer elektriciteit geproduceerd over de cation/anion van de MCFC, wat in de praktijk betekent dat één krachtcentrale die één capaciteit heeft van 500 MWhours één 80 % verhoogde elektrische capaciteit krijgt van 900 MWhours bij 90 % CO2 afvang uit de nog hete 650 graden celcius rookgassen en deze CO2 gassen kunnen na afkoeling en compressie opgeslagen worden in ondergrondse gasvelden in de Noordzee, zonder problemen.

Dit is op dit moment de meest efficiente en schoonste wijze van CO2 afvang en CO2 opslag, bij mijn beste weten!

NOTITIE:
"Persoonlijk vind ik CO2 opslag in Gasvelden één kostbare geldverspilling van zeer waardevol CO2-Gas en ik zou hier dus zeker nooit geld in investeren als Shell, ExxonMobil, TOTAL, enzv.!"

In mij chemisch technologische gedachten wereld is het veel verstandiger de afgevangen hete 650 graden celcius CO2 + H20 + H2 powerplant rookgassen "uitlaat van de Molten Carbonate Fuel Cells" te comprimeren en deze hete 650 graden celcius CO2+H2O+H2 gassen, licht te comprimeren zonder koelen via worm compressoren en deze in één katalytische nabehandelingsplant om te zetten naar waardevolle eindproducten als b.v. synthetische methanol, ethanol, kerosine, enzv.

In alle opzichten moeten zowel de directie van ExxonMobil, USA, als Shell Global Solutions - Mevr. Van Loon specifiek en de Directie van TOTAL-Paris, France, deze door mij reeds vele tientallen malen beschreven en vaak toegestuurde methode met bijgevoegde chemisch technische literatuur van o.a. FuelCell Energy Inc, hiervan vol op de hoogte zijn.

Evenals Klaas Dijkhoff VVD, die ik deze documenten over FuelCell Energy Inc, enzv. persoonlijk heb overhandigt in Terneuzen, tijdens één VVD samenkomst.

Zowel Shell, ExxonMobil en Total en ook Nederland maken één "kapitale en milieu Business en Marketing Error", als ze deze CO2 afvang technologie van FuelCell Energy Inc. met katalytische productie van synthetische methanol, ethanol, kerosine niet gaan toepassen in de zeer nabije toekomst.

Ik zou hier zonder aarzelen als chemisch technoloog 2 miljard euro in investeren.
Dit is de toekomst van enorme hoeveelheden schone elektriciteit productie en schone synthetische brandstoffen en/of chemicalien productie uit de hete rookgassen van krachtcentrales.

Dus geen gesubsidieerde windmolenparken meer nodig op land en op zee.

Persoonlijk denk ik, dat dit binnen nu en 10 jaar gaat verwezenlijkt worden door ExxonMobil, FuelCell Energy en wellicht ook SHELL en TOTAL, zij zijn allen reeds 3 à 5 jaren volledig op de hoogte van deze complexe technologie, die bij mijn beste weten nu vandaag nog steeds in test is in één research en development center bij Coal & Gas Fired Powerplants in Alabama USA.

Ter info: Met veel enthousiasme en kennis van zaken promoot ik deze fantastische technologie van FuelCell Energy Inc, Wisconsin USA.
Vorig jaar praktisch bijna failliet en aandelen waren gedaald naar ongeveer USD 0.15 en dat was toen 90 % verlies in mijn geval, niet verkocht, echter wat aandelen bijgekocht, ik geloof in deze technologie, die voor mij de toekomst is van additionele goedkope elektriciteit productie en chemicalien / brandstoffen productie!

NOTITIE:
FuelCell Energy is de laatste dagen gestegen van USD 2.3 naar USD 3.8 vandaag 16-11-20 en doorgestegen naar 5.5 USD op 19-11-20 en nog steeds stijgend.
Ik heb reeds ruim 2 jaar aandelen FuelCell Energy Inc., ExxonMobil, SHELL en TOTAL en allen recentelijk nog wat bijgekocht op de historische dieptepunten.
Inderdaad allen verliesgevende aandelen, tot nu toe, echter Olie-aandelen zijn Dividend aandelen!

M.v.g. Ronald
Hautfourno
1
Ab Ronald,
Exxon houd hier volgens mij wel al de vorderingen in de gaten, aangezien ze investeren in fuelcell.
En wat vind u van de waterstof plannen en het warmtenet van de grote spelers in de kanaalzone .
Ronald Engels
0
quote:

Hautfourno schreef op 20 november 2020 10:00:

Ab Ronald,
Exxon houd hier volgens mij wel al de vorderingen in de gaten, aangezien ze investeren in fuelcell.
En wat vind u van de waterstof plannen en het warmtenet van de grote spelers in de kanaalzone .

=======================

Hautforno, Mr. Hoogoven uit Wallonie en/of IJmuiden-Tata-Steel?

Mijn broer Edie is betrokken geweest bij het waterstofnet in Zeeuws-Vlaanderen, te gebruiken door Sidmar Zelzate (staal hoogovens) en Broom Chemie Terneuzen (ICL) vanaf Dow Chemical waterstof producent via Nafta-Krakers, weet hier niet echt de laatste status van, ben hier wel zeer positief over vooral voor Sidmar, minder NOx en fijn stof vervuiling en minder CO2 emissies en bij mijn beste weten, ethanol productie als bijproduct via sterk verminderde CO-emissie, Carbon-Monoxide-emissie.

Echter heb me hier onvoldoende in verdiept, is wel één zeer positieve Zeeuws-Vlaamse ontwikkeling aan het milieu van Nederland door de zware Industrie.

Waar ik ook heel erg positief over ben is:
- Het warm CO2-Net van Yara kunstmestproducent uit Sluiskil, waar ruwweg 370.000 ton/per jaar CO2 uitstoot van de 3 waterstof/ammoniak fabrieken gasvormig gecomprimeerd CO2 bij temperaturen van ongeveer 85 graden celcius gevoed wordt als warm CO2 aan de agrarische groentekassen in Westdorpe op 5 km van Yara, dit wordt gezien de kosten van CO2 transport/afvang, enzv. gedeeltelijk gesubsidieerd via Zeeland Seaports-Terneuzen, echter dit is één zeer positieve ontwikkeling.

Wat de Industrie warmtenetten voor huizen in Zeeuws-Vlaanderen betreft, daar zie ik voor de burgers financieel alleen maar grote nadelen aan, dat betekent met zekerheid minimaal verdubbeling of verdrievoudiging van de energiekosten, aangezien de aanleg van grote warmtenetten tot in huizen/bedrijven snel vele honderden miljoen euro`s aan kapitaalkosten kosten en dus nooit zonder subsidies rendabel kunnen en zullen zijn.

Hoe men het ook draait of keert in Nederland en dus zeker ook in het subtropische Zeeuws-Vlaanderen, er is geen beter en schoner energie rendement te behalen als met gasgestookte HRE-ECO-Gas CV-Combiketels, Condensatie-ketels met Modulerende CV-Watercirculatiepompen, met rendementen van 102 à 109 % en waar iedere "GRAM" gecondenseerd water uit de hete CV-rookgassen minimaal 528 calorien afgeven aan het CV-water in circulatie.

En deze HRE-ECO Gas-CV-Combi-ketels, zeer hoog rendements CV-ketels, hebben bovendien de allerlaagste CO2 uitstoot, zijn zeer goedkoop en makkelijk te installeren en te onderhouden en dus Nederland heeft op dit moment het allerbeste meest rendabele en aller schoonste en aller goedkoopste super-gas-energie-netwerk voor huizen en bedrijven in de hele wereld, zeker weten!

En bovendien is de energie dichtheid van Aardgas vele tientallen malen hoger als die van elektriciteit, dus verwarming met elektriciteit van Industrie-chemie-plants, b.v. Nafta-Krakers en b.v. staal hoogovens is absoluut totaal onmogelijk met elektriciteit, één simpelen van geest gedachtegang van onze groenen te onzinnig voor woorden!

Dus Nederland gebruik Uw Gezond Wetenschappelijk Verstand en blijf aan het GAS, tot er iets beters en veel rendabeler is uitgevonden, en dat is met zekerheid niet Windmolens, Electrolyzers, Zonnepanelen, Opslag Batterijen, Elektriciteit en Waterstof voor onze energie verzorging!

Slechts zeer Hoge Druk en zeer Oververhitte Stoom van b.v. Kerncentrales kan de juiste energie dichtheid leveren voor onze zware Industrie.

Natuurlijk kun je ook altijd alle zware industrie fabrieken en voedselproducties naar INDIA, VIETNAM, INDONESIE, BRAZILIE, AFRIKA en CHINA verplaatsen, dan weet je zeker, dat de hele wereld vervuild en verziekt wordt.
De EU is hier voorstander van, zodat wij zogenaamd schoon en milieu vriendelijk zijn en maximaal immigranten kunnen opnemen, enzv, wat één giller?

M.v.g. uit Hulst.
Hautfourno
1
Goedemorgen Ronald,

Je moet het zo ver niet zoeken, in onze achtertuin staan ook 2 hoogovens, 1 die ondanks corona volop produceert en eentje die in relining is. Zelfs in crisistijd een totaal nieuwe HoB .

Alles wordt bekeken om beide hoogovens zo energiezuinig te laten produceren, het waterstofnet, warmte terug winnende oplossingen. Ook het torero project waar afvalhout (samenwerking met Renewi) omgezet naar houtskool een deel van de koolinzet zal vervangen. Hoogovengas en convectorgas voeden een electriciteitscentrale, en lanzatech technologie om ethanol te produceren. Co2 emissie verminderen en de productie van groene tonnen door inzet van aardgas, enz. Elke steen wordt omgekeerd, levert het op en kan de investering op korte termijn terugverdiend worden gaan we er voor.

Het warm CO2-Net van Yara kunstmestproducent uit Sluiskil, lijkt mij ook positief zeker gezien de geringe afstand tussen beide eenheden.

Qua huisverwarming zijn de warmtenetten idd niet rendabel genoeg, de overheid kijkt dan niet naar de kosten maar heeft een groene bril met zijkleppen op de neus. Persoonlijk heb ik bij de vervanging van onze cv ketel. gekeken naar een warmtepomp maar gezien de hoge kosten, beperkt rendement toch maar besloten om terug een hoog rendementsketel aan te schaffen. Het huis is elektriciteit neutraal noem ik dat dan door zonnepanelen, gas blijft voorlopig aangesloten. fuelcell technologie past daarin en zal alleen nog maar belangrijker worden ook Mcphy hoort in dit rijtje thuis.

Elektriciteit van Industrie-chemie-plants:
Kerncentrales kan de juiste energie dichtheid leveren voor onze zware Industrie. Niet populair maar ik ben akkoord met dan wel zeer strikte regelgeving en een rigoureuze opvolging.
Onze petrochemische omgeving kan voorlopig zelfs niet zonder kernenergie en een omschakeling naar gas zal de grotere spelers naar andere oorden zien vertrekken.
Elia zal garen spinnen als de kerncentrales op termijn toch moeten wijken en elektriciteit uit verre oorden naar onze contreien moet vertransporteerd worden.

En het is idd een cruciale fout om alle industrie naar landen te verplaatsen waar milieuproblemen minder aandacht krijgen, lagere lonen betaald worden, en men zo goedkoper dan produceren. Je mag Turkije trouwens ook in dat rijtje zetten. Het idee dat we hier de kenniseconomie gaan worden en de productie aldaar gaat zitten is crimineel onverantwoordelijk. Immers daar gaat men dan ook leren, de kenniseconomie overnemen. Rest ons op termijn de derde wereldeconomie zij het dan een groene.

Groeten.
Ronald Engels
0
Hautforno,

Gezien je vele kennis en zeker ook van de LANZA-Technologie voor ethanol productie, denk ik dat je wellicht nog werkt bij Sidmar Zelzate en/of één gepensioneerde bent van Sidmar, met wellicht zeer goede kennis franse taal en/of uit Wallonie naar Zelzate bent gekomen.

Heb veel familie in Gent, Zelzate, Wachtebeeke en kom van origine via mijn Opa (klompenmaker in Axel in de goede oude tijd) zelf min of meer uit Stekene.

Fijn contact met je te hebben, zal je commentaar in de loop van de avond nog eens goed doorspitten, heb wellicht toch één paar vragen?

M.v.g. uit Hulst.
5.740 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 ... 283 284 285 286 287 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:37
Koers 33,465
Verschil -0,005 (-0,01%)
Hoog 33,535
Laag 32,920
Volume 9.995.595
Volume gemiddeld 7.488.665
Volume gisteren 6.212.668

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront