PostNL « Terug naar discussie overzicht

Post NL - november 2020

3.050 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 ... 149 150 151 152 153 » | Laatste
mr.Franz
0
Tjah, nu kijk ik hier door een Long bril naar, dus niet helemaal objectief. Maar de timing lijkt mij heel bewust. Binnen 3 dagen moeten deze positiewijzigingen gemeld worden. Minimale impact van de 1e melding op een zaterdag. Maximale impact enkele minuten voor beursopening op dinsdag. Lijkt mij dat er achter de schermen wel degelijk wat speelt.
Toekomstbeeld
1
quote:

staalfreak2 schreef op 17 november 2020 15:28:

Bij een verwachte normalised EBIT over geheel 2020 van (tenminste) € 175 miljoen, een pay-out ratio van (tenminste) 70% en 495 miljoen aandelen betekent dat m.i. € 175 m x 70% = € 122,5 miljoen / 495 miljoen = € 0,2475 per aandeel.
A. Je vergegeet taxes en interest
B. het gaat niet om EBIT maar om normalised comprehensive income (tm sept 79 mln)
Jestbread
2
quote:

mr.Franz schreef op 17 november 2020 16:14:

Tjah, nu kijk ik hier door een Long bril naar, dus niet helemaal objectief. Maar de timing lijkt mij heel bewust. Binnen 3 dagen moeten deze positiewijzigingen gemeld worden. Minimale impact van de 1e melding op een zaterdag. Maximale impact enkele minuten voor beursopening op dinsdag. Lijkt mij dat er achter de schermen wel degelijk wat speelt.
Dit wordt nu al jaren gezegd en al jaren gebeurd er helemaal niets. Het zou fijn zijn als die speculaties ook maar op iets gestaafd zouden zijn.
GrafZerk
0
Herna Verhagen, ik weet nog goed dat ik ergens eind vorige eeuw een carrierestap maakte door van zeefdrukvoorbereider met bijna min. loon via een uitzendburo bij Mailprofs te gaan werken. Met uitzicht op vaste baan (vond ik heel belangrijk). Toen kwam zij binnen na krap een half jaar en sloot de tent. KPNers en PTTers werden herplaatst en ik mocht het zelf uitzoeken.Heeft me bij de outsourcepartij die daar binnen zat toch dik 7 jaar een ontzettend leuke baan met knaken opgeleverd. Die wouden me maar graag hebben. Dus ja ik weet nog steeds niet of ik het een heks moet vinden of een een fee.
NLvalue
0
quote:

Toekomstbeeld schreef op 17 november 2020 16:19:

[...]

A. Je vergegeet taxes en interest
B. het gaat niet om EBIT maar om normalised comprehensive income (tm sept 79 mln)
Ik las 57m Winst uit voortgezette activiteit t/m september in t nederlandse persbericht - wat is t verschil ?
[verwijderd]
0
GS versleept de grootste post van 11mln stukjes PostNL naar een andere entiteit van 10 op 11 november (zie AFM meldingen). Verder nog ca. 0,5mln aandelen naar andere entiteit, wel ~60k afgebouwd waardoor men onder de 3% kwam. Waar zijn die gasten mee bezig? Beetje aan zichzelf verkopen?
[verwijderd]
0
Poederbrieven bezorgd bij diverse media. Enig idee of dat in het verleden nog iets met de koers heeft gedaan?
Brievenbus
0
Tja, waarom er vandaag weer een aanvalletje werd ingezet?
Eerst alleen op PostNL, en later op de dag ook de mooie dagwinst van BPost in verlies omgezet?
Nieuws was er niet...
Toekomstbeeld
0
quote:

NLvalue schreef op 17 november 2020 16:44:

[...]

Ik las 57m Winst uit voortgezette activiteit t/m september in t nederlandse persbericht - wat is t verschil ?
incidentele posten.

zo wordt straks de boekwinst op de Sale lease wel getoond in de Nettowinst (want daar komt alles in terecht) maar wordt buiten de Normalised positie gehouden.

Ook logisch, men wil dividend uitkeren obv een normale bedrijfsuitvoering en niet obv een door incidentele boekingen vervuild resultaat (lees NW lees Income).
United We Stand
1
Stop maar met rekenen en tellen, hoe meer jullie jezelf rijk rekenen, hoe harder we zakken, straks stoppen ze ook het dividend nog in de koelkast .... samen met de verschillende vaccins, LOL.
[verwijderd]
0
quote:

CasualTrade schreef op 17 november 2020 17:09:

Poederbrieven bezorgd bij diverse media. Enig idee of dat in het verleden nog iets met de koers heeft gedaan?
Die brieven kun je bij de omzet van post.nl tellen. LOL , sorteermachines doen goed hun werk.
Nee , zonder gekheid , dit zal de koers niet beïnvloeden.
[verwijderd]
0
quote:

wins schreef op 17 november 2020 18:52:

Morgen weer nieuwe kansen met de postloterij
Haha , goeie dit!
Toekomstbeeld
0
quote:

CasualTrade schreef op 17 november 2020 17:09:

Poederbrieven bezorgd bij diverse media. Enig idee of dat in het verleden nog iets met de koers heeft gedaan?
Moeilijk te zeggen. Bij de vorige keer had ik de indruk van wel omdat het personeel en daarmee vakbonden extra eisen gingen stellen aan beveiliging van het proces. Extra controles en dus kostenverhogend.

Maar goed, in een periode dat de koers toch al klote ging weet niemand welke oorzaak nou precies de reden is.

Helpen doet het niet.
Tordan
3
VERVOER
Hoe gaan bezorgers een tsunami aan feestpakketjes verwerken?
Door de coronacrisis en de komende feestdagen hebben pakketbezorgers het ongekend druk. PostNL en DHL zitten tegen hun maximumcapaciteit aan. Er mag niets fout gaan met deze hausse aan bestellingen.

In het kort
Postbedrijven PostNL en DHL beleven door de coronacrisis en de feestdagen hun drukste tijd ooit.Om dit aan te kunnen, nemen ze extra personeel aan en maken ze afspraken met webwinkels.Onder sommig personeel, bijvoorbeeld pakketbezorgers, heerst onvrede.
'De rommelige pakketjes uit China, zoals die van Alibaba, kunnen we er nu echt niet bij hebben', zegt Huib Kers, manager van het grootste sorteercentrum voor de Benelux van pakketbezorger DHL in Zaltbommel. 'Die vallen namelijk vaker door onleesbare barcodes van de band en moeten we handmatig sorteren.' Kers is enigszins gespannen. En met een reden: nog nooit eerder was het in dit sorteercentrum zo druk als nu.

Het sorteercentrum doemt op een grotendeels verlaten bedrijventerrein in Zaltbommel op als een grote geelrode muur. Hier werken achthonderd mensen in blauwe hesjes 24 uur per dag aan het bij mensen thuiskrijgen van MacBooks, jurkjes, speelgoed en boeken. Twee keer per dag rijden vanuit dit centrum honderden vrachtwagens naar lokale verdeelcentra voor verdere distributie.

‘In deze sector red je het niet zonder een netwerk van sorteer- en verdeelcentra en chauffeurs tot in de straten’
DHL investeerde bijna €90 mln in het nieuwe sorteercentrum, dat sinds oktober 2019 in bedrijf is. ‘Schaal is cruciaal', zegt DHL-directeur Wouter van Benten. 'In deze sector red je het niet zonder een netwerk van sorteer- en verdeelcentra en chauffeurs tot in de straten.' DHL heeft samen met concurrent PostNL 92% van de pakketmarkt in handen.

De opening van de nieuwe locatie kwam op een goed moment, want samen met de uitbraak van het coronavirus kwam er ook een enorme golf aan onlinebestellingen op de postbedrijven af.

Samen met de uitbraak van het coronavirus kwam er ook een enorme golf aan onlinebestellingen op gang.
Samen met de uitbraak van het coronavirus kwam er ook een enorme golf aan onlinebestellingen op gang.Foto: Ramon van Flymen voor het FD
Midden in deze drukte riep de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD) de Tweede Kamer vorige week op in te grijpen, omdat de tarieven voor bezorgers volgens hen tekortschieten. 'Voor ons is de feestperiode niet zo'n feest', zegt voorzitter Ruud Wassenaar.

'Het is de laatste maanden drukker en drukker geworden, ondertussen gaan de tarieven voor de onderaannemers die pakketbezorgers in dienst hebben, steeds naar beneden. Zij voeren gesprekken met PostNL, maar móeten die tarieven wel accepteren. Terwijl de werkdruk enorm is en de bezorgers meer kosten maken, omdat ze extra ritten moeten maken. Er is geen tijd voor een praatje aan de deur.'

De twee bedrijven zeggen zich niet te herkennen in de ontevredenheid bij pakketbezorgers. 'Wij spreken de tarieven elk jaar met ondernemers af', zegt Liesbeth Kaashoek, directeur pakketten en logistiek bij PostNL. 'Bovendien draaien zij nu meer omzet, omdat mensen meer thuis zijn.' Volgens Kaashoek is het een extreem drukke periode voor alle medewerkers, maar ook een saamhorige tijd. 'Er heerst toch het gevoel van: met z'n allen een grote klus klaren.'

Half tien 's ochtends is in Zaltbommel een van de twee piekmomenten van de dag. Pakketjes rollen voorbij op twee transportbanden onder elkaar die als achtbanen door het achthonderd meter brede gebouw lopen. DHL-manager Kers noemt dit het 'Walibi-onderdeel' van het sorteercentrum.

Het op deze band leggen en eraf pakken van pakketjes is nog altijd mensenwerk. 'Robots kunnen pakketten nog niet voorzichtig genoeg vastpakken', zegt hij. 'En medewerkers leggen de pakketjes met het etiket naar boven. Soms strijken ze een verfrommelde barcode nog even glad.'

De werknemers aan de band moeten als streefgetal zo'n achthonderd pakjes per uur door hun handen laten gaan. Ze dragen geen mondkapjes, alleen als ze zich door het gebouw verplaatsen is dat verplicht. Hebben ze met zo'n dertien pakketten per minuut nog tijd om naar de wc te gaan? 'Natuurlijk', zegt Kers. 'Er zijn ook voldoende pauzes.' En hij loopt verder, een trap op.

Werknemers aan de band moeten als streefgetal zo'n achthonderd pakjes per uur door hun handen laten gaan.
Werknemers aan de band moeten als streefgetal zo'n achthonderd pakjes per uur door hun handen laten gaan.Foto: Ramon van Flymen voor het FD
Vanaf plateaus bovenin het sorteercentrum is de hele operatie te overzien. Zo'n 40% van de medewerkers aan de lopende band is arbeidsmigrant, vertelt Kers. Zij werken deels ook in de tuinbouw. Als daar minder te plukken is, komen ze naar de sorteercentra.

Er schallen omroepberichten in het Pools door de gigantische hal, die later ook in het Engels en in het Nederlands klinken. 'De taal is zeker een uitdaging', zegt Kers. 'Ik spreek geen Pools. We hebben wel een Poolse supervisor en werken met buddy's.'

PostNL stapte in 2019 onder maatschappelijke druk over op contracting naar uitzendbureaus, na een rechtszaak over onderbetaling, aangespannen door vakbond FNV. 'We hebben zo'n 25% eigen sorteerpersoneel aan het werk en 75% sociale werkplaatsen en uitzendkrachten, zoals arbeidsmigranten en studenten', vertelt Kaashoek van PostNL, dat dit jaar vanwege corona geen bezoek toelaat in zijn sorteercentra.

Tussen tien uur 's avonds en twee uur 's nachts is de tweede piek in de sorteercentra. Dan verwerken de bedrijven de bestellingen die consumenten na hun werk doen, zodat ze die de volgende dag thuis ontvangen. 'Het is op die momenten echt topdrukte', zegt Van Benten.

'Waar ik bij wijze van spreken van wakker lig, is de mogelijkheid van een storing in dit grootste sorteercentrum. 's Ochtends kijk ik altijd meteen naar de productieaantallen in Zaltbommel.' Logistiek leverancier Vanderlande heeft hier altijd een serviceteam van vier rondlopen.

Door de enorme druktepieken in de sorteercentra, moeten consumenten er rekening mee houden dat hun pakketjes er soms langer over zullen doen. Vorig jaar was de drukte ook zo groot dat pakketten op sommige momenten veel vertraging opliepen.

Over een paar weken moeten de pakketbezorgers de coronadrukte én de kerstdrukte in de hand zien te houden. DHL-directeur Van Benten maakt met een team collega's modellen om de aantallen die ze moeten verwerken te voorspellen.

'Wij gebruiken data uit voorgaande jaren en verwachtingen van klanten. Maar het is dit jaar eigenlijk niet te voorspellen.' Feestdagen zoals Sinterklaas hebben we nog niet eerder met een beperkt aantal mensen mogen vieren. Als we cadeautjes straks enkel per post uitwisselen, is dat voor de bezorgers een unieke situatie. Kaashoek zegt dat PostNL daarom naast cijfers uit het verleden ook trends bestudeert om te voorspellen hoeveel pakketten er straks door de sorteercentra komen.

Tordan
1
Deel 2:

Hoe druk het wordt, is dit jaar eigenlijk bijna niet te voorspellen.
Het onvoorspelbare consumentengedrag zorgt er volgens Van Benten ook voor dat een flexibele schil noodzakelijk is. 'Wij moeten soms in één maand het aantal werknemers met duizend kunnen opschroeven. Maanden later kan het dan weer veel rustiger zijn.'

'Er zijn niet veel Nederlanders die dit werk willen doen', vervolgt hij. 'Het is een krappe markt. Eigenlijk is het een geluk bij een ongeluk dat er door de coronacrisis nu iets meer ruimte op de arbeidsmarkt is.' Ook PostNL zet de komende weken duizend extra bezorgers per dag in.

Limieten bij webwinkels
Om de drukte iets beter te kunnen voorspellen, hebben PostNL en DHL contact met hun klanten, de (web)winkels. 'Tijdens de eerste coronagolf hebben wij geleerd om nauw met webshops op te trekken', zegt Kaashoek. 'We vragen ze nu weer: met hoeveel zien jullie het aantal bestellingen toenemen? Zeker van grote klanten is deze informatie nuttig.'

‘Consumenten kunnen hun bestelling van maandagavond op een gegeven moment niet meer op dinsdag ontvangen. Als de grens is bereikt’
DHL vraagt webwinkels het volume te spreiden over de week. 'Dat kan in het uiterste geval door een daglimiet in te stellen. Consumenten kunnen hun bestelling van maandagavond op een gegeven moment niet meer op dinsdag ontvangen. Als de grens is bereikt.'

Daar horen soms intensieve gesprekken met klanten bij. 'Het is belangrijk dat zij consumenten goed informeren, bijvoorbeeld dat een pakket niet binnen 24 uur wordt bezorgd', zegt Van Benten. 'En om snel te kunnen werken is het belangrijk dat zij spullen goed verpakken. En niet 24 flessen wijn in één doos stoppen, bijvoorbeeld.'

Om de drukte in de komende jaren beter aan te kunnen investeert DHL ruim €100 mln in 25 lokale verdeelcentra. Want het bedrijf verwacht dat de groei van de laatste maanden blijft aanhouden, ook na de coronacrisis.

Dit denkt ook PostNL, dat in totaal €150 mln gaat investeren in drie eigen sorteercentra en een sorteerder in een nieuw magazijn van bol.com. Kaashoek: 'Het gemak van bestellen, dat vergeet je niet.' Maar achter dit gemak gaat achter de schermen heel wat spanning schuil.

Bron: FD.NL
3.050 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 ... 149 150 151 152 153 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 1,225
Verschil -0,016 (-1,29%)
Hoog 1,238
Laag 1,212
Volume 1.717.700
Volume gemiddeld 2.244.247
Volume gisteren 2.916.414

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront