Energie « Terug naar discussie overzicht

Waterstof

5.185 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 ... 256 257 258 259 260 » | Laatste
ramp 2017
0
Gisteren nel asa op mijn watchlist gezet , had beter wat kunnen kopen , had ik vandaag al leuk plusje gehad , maar eerst even volgen voor ik wat doe ...
evenaar
0
quote:

Willy B. schreef op 5 november 2020 12:21:

Het meest stabiele waterstofaandeel (en minst overgewaardeerde) krijgt hier heel weinig aandacht vind ik: Air Liquide

Ikzelf heb al mooie winsten mogen nemen via allerhande waterstofaandelen (McPhy, Nel, Powercell, ITM)
Nu heb ik besloten wat te spreiden en het risico dus ook wat te verdelen.

Ik zit in
ITM (groene waterstof)
Plug Power (risicovoller imo, maar veel progressie en de markt in US kan nog erg groeien)
Air Liquide (zie hierboven)
Hyundai (wagens en trucks op H2)
Orsted

Vind ik zelf voldoende, heb het gevoel dat de waterstofaandelen nu wel een tijdje gaan stabiliseren en dat er eerst gaat gekeken worden of de markt 'volwassen' zal worden, en of er voldoende groene stroom voorradig zal zijn over enkele jaren om H2 daadwerkelijk groen te krijgen.
Mooie samenstelling!
Voor een toekomstige verdeling kijk ik ook naar SFC Energy. Ik vind het lastig een bedrijf te selecteren waarvan je niet de indruk hebt dat de koers enorm is opgeblazen. Dit bedrijf maakt compacte brandstofcellen.

'belegger''
1
quote:

evenaar schreef op 17 november 2020 20:50:

[...]

Mooie samenstelling!
Voor een toekomstige verdeling kijk ik ook naar SFC Energy. Ik vind het lastig een bedrijf te selecteren waarvan je niet de indruk hebt dat de koers enorm is opgeblazen. Dit bedrijf maakt compacte brandstofcellen.
Waterstof lijkt zich vooral te lenen voor toepassingen in het groot en de batterij/accu voor toepassingen in het klein. Om die reden vind ik persoonlijk de compacte waterstoftoepassingen wat tricky, maar dat is ook maar een mening.
evenaar
0
Eens 'belegger', eerder en anderen hebben ook al aangegeven dat eerst de industrie, zwaar vervoer, schepen etc. als eerst profijt hebben van waterstof. Wat dat betreft klopt je redenering.

.Eigenlijk wil ik ook zo'n ding voor op de camping....:-)

Een andere factor is de politiek. Ik las net een oud artikel op de guardian over waterstof dat het voor de GB een kans is waterstof als aanjager van de economie te gebruiken.
www.theguardian.com/environment/2020/...
Ook een element om rekening mee te houden.
'belegger''
2
Als je zoekt naar minder opgeblazen koersen dan kun je eens kijken naar blauwe waterstof in plaats van groen. Ik zal hieronder proberen toe te lichten waarom ik dat denk.

In de industrie wordt al veel gebruik gemaakt van waterstof. Het is dan ook een flinke uitdaging om alleen de industrie van voldoende groene/blauwe waterstof te voorzien. Shell werkt met Refhyne aan groene waterstofproductie bij hun raffinaderij in Duitsland, die moet voorzien in slechts 1% van hun eigen elektraverbruik op die locatie. Als ik mij niet vergis in het jaartal, heeft het IEA berekent dat gemiddeld 2 staalfabrieken per maand moeten overschakelen om in 2050 alle staalfabrieken op waterstof te laten draaien.

Je kunt het ook breder trekken dan waterstof. Met het huidige tempo van de energietransitie rekent hetzelfde IEA alvast met een scenario tot 2060-2070 totdat we klimaatneutraal zijn in plaats van het doel van 2050 dat is gesteld. Grootschalige investeringen in energieproductie worden vaak bezien over tientallen jaren. Uiteindelijk verwacht ik dat het groen zal worden, maar wel met een overgangsperiode met heel veel blauw naast groen en die periode kan wel eens decennia lang gaan duren.

Politiek is zeker een element. Dat begint breder dan waterstof. Je kunt de energietransitie zien als een kostenpost, maar het is ook een verdienmodel en schept nieuwe/andere banen. Zo staat mij bij dat er in Denemarken en Duitsland 10.000 banen op het spel stonden door concurrentie vanuit China op de windmolenmarkt.

Engeland behoort tot de landen die flink aan de weg timmeren met waterstof. Zie verder de overheidsbudgetten van bijvoorbeeld Duitsland en Portugal. Zo uit mijn hoofd Duitsland EUR 9 miljard en Portugal iets van 7.5% van het GDP. In de berichtgeving is mij niet altijd even duidelijk of die budgetten per jaar zijn of voor een periode van bijvoorbeeld 10 jaar. Maar de rode draad is dat er flink wat geld naartoe gaat. Naast Europa heeft Azië ook ambities op dit gebied en in Amerika draait de wind nu ook richting de molens om groene waterstof te maken.

Hopelijk is mijn verhaal niet al te langdradig geworden. Ter afsluiting nog iets anders. Misschien mag je van sinterklaas in deze folder iets aankruisen. Dan ben je volgende zomer helemaal de bom op de camping :) fuelcellstore.com/module/allcategories
3 voor 50
0
quote:

Eric61 schreef op 18 november 2020 13:26:

En daar zien we ITM op reageren.
AFC ging ook lekker na een nieuwe deal en zal hier ook wel op reageren. Staat ook weer lekker groen vandaag.
Scoupy-
0
Johan8
0
quote:

evenaar schreef op 21 oktober 2020 19:09:

[...]

Nog niet gevonden. Als er 1 komt dan maak ik er waarschijnlijk wel gebruik van. Punt is wanneer en is het moment dan niet te laat?
Aan de andere kant... er zal veel geld vloeien naar waterstof. De EU heeft voor 2030 als doel dat 40GW aan elektrolytische cellen beschikbaar moet zijn. Nu is het een schamele 1GW. En dat is alleen nog maar de EU.
www.europa-nu.nl/id/vla6g02ugvz0/nieu...,gigawatt%20aan%20elektrolytische%20cellen%20ge%C3%AFnstalleerd.&text=De%20strategische%20doelstelling%20is%20om,ton%20hernieuwbare%20waterstof%20te%20produceren.

Hieronder een lijst van bedrijven die ik de laatste weken heb verzameld. Origineel staat het in een mindmap dus ik heb wat moeten knippen en plakken. Het is zeker niet compleet en kan zeker fouten bevatten. Hier heb ik in ieder geval de focus op. Een aantal bedrijven zijn op meerdere vlakken actief. Gebruik deze lijst om zelf op onderzoek te gaan.

Een mooie lijst die ik deze week nog zag was van de Hannover messe.
www.h2fc-fair.com/hm21/exhibitors/ind...

Opslag/export ammoniak
- www.ammoniaenergy.org/organization/ma...
- IHI Japan
- Jera Japan
- Marubeni Japan
- Woodsite Energie (Australie)
- Siemens energy
- Basf
- KBR
- Vopak
- Orsted
Shell is geen fan van ammoniak: www.maritime-executive.com/article/li...

Opslag in poedervorm
- H2Fuel, nog niet van vernomen behalve een introductiefilmpje

Fuel Cell
- Solid oxide fuel cell
- Bloom
- Ballard
- Ceres power
- Cummins (heeft 50% aandeel in NPROXX)
- Fuel Cell (in mindere mate)
- HL Acquisitions (https://hlacquisitions.com/) (HL Acquisitions, a blank check company, announced to merge with Fusion Fuel, a proprietary technology owner of competitive green hydrogen production.)
- Plug Power
- Bosch
- SunFire
- Convion
- SFC Energy
- Power Cell Sweden
- Aisin Seiki
- Solid power en Watt fuel cell (beide niet op de beurs aanwezig)

- Proton exchange membrane (PEM)
- Cummins
- Elringklinger
- Power Cell Sweden (met Bosch)


Distributie, vulstations
- Shell
- Newmotion
- McPhy
- Hyet
- Air Liquide
- BP, Total
- Samenwerkingsverband H2mobility (Air Liquide, Daimler, Linde, OMV, Shell and TOTAL jointly formed H2 MOBILITY)
- NEL

Elektrolyse
- PEM
- NEL
- Siemens
- Cummins
- ITM power (innige samenwerking met Linde) (werkt aan een grote elektrolyse systeem in Rheinland bij
een raffinaderij van Shell, 10MW installatie)
- Paccar, samen met Toyota.
- Fronius (voor de heftrucs van Linde)
- Shell ? (project NorthH2 met de gasunie)
- Alkaline elektrolyse
- NEL
- AFC energy
- Solid oxide elektrolyse
- Sunfire (parner met Engie en Neste om in 2023 grijze waterstof te maken)
- Bloom (actief in Korea via SK group)
- Cummins
- ?
- Vanuit zonlicht
- Fusion Fuel
- Vanuit brandstoffen
- H-Vison (H-vision participants are Deltalinqs, TNO, Air Liquide, BP, EBN, Engie, Equinor, Gasunie, GasTerra, Linde, OCI Nitrogen, Port of Rotterdam, Shell, TAQA, Uniper and Koninklijke Vopak.)
- Hull (600MW) met Equinor.
- Air liquide

Mooi lijst, ga eens kijken thanks
evenaar
0
Eric61
0
AFC, Fuelcell en McPhy heb ik verkocht en uit de favorieten gehaald.
Nu nog NEL, Powercell, ITM, Ballerd en Bloom.
60 % van de portefeuille.
Kon door de waterstofbomen het bos niet meer zien.

pim f
0
quote:

Eric61 schreef op 20 november 2020 09:28:

AFC, Fuelcell en McPhy heb ik verkocht en uit de favorieten gehaald.
Nu nog NEL, Powercell, ITM, Ballerd en Bloom.
60 % van de portefeuille.
Kon door de waterstofbomen het bos niet meer zien.
Sorry, niemand interesseert zich voor deze informatie. Zijn het geen suffe ik ik ik - liedjes dan is het wel ik ik ik - informatie. Dit is een forum voor beleggers, niet een speelplaatsje. Tip: blijf lekker op het NEL-forum.
nine_inch_nerd
0
quote:

Eric61 schreef op 20 november 2020 09:28:

AFC, Fuelcell en McPhy heb ik verkocht en uit de favorieten gehaald.
Nu nog NEL, Powercell, ITM, Ballerd en Bloom.
60 % van de portefeuille.
Kon door de waterstofbomen het bos niet meer zien.

Ik vind zo'n info niet verkeerd. Zien hoe anderen 'in de wedstrijd' zitten en hun beleving proeven is prima. Daarbij kunnen wij samen iemand ook nog tips geven en elkaar helpen. Daar worden we alleen al samen beter en sterker van. Dus geen issue voor mij en blijven doen.

To the point: slim dat je FC de winst genomen hebt. Ik stap daar niet meer in, zoals gezegd een te labiel bedrijf. De laatste hype is ontstaan omdat er geruchten waren de Plug FC zou overpakken, toch?
McPhy inderdaad weer even dik boven de 30 euro. Winstpakken is prima. Heb ik maanden geleden ook gedaan.
Eric61
0
U is een wijze man.
Op de site van Ballerd is te lezen waarom dit bedrijf zo lekker blijf doorgaan maar dat zullen jullie zelf ook al gezien hebben.
Underdog
0
quote:

nine_inch_nerd schreef op 20 november 2020 10:47:

[...]

Ik vind zo'n info niet verkeerd. Zien hoe anderen 'in de wedstrijd' zitten en hun beleving proeven is prima. Daarbij kunnen wij samen iemand ook nog tips geven en elkaar helpen. Daar worden we alleen al samen beter en sterker van. Dus geen issue voor mij en blijven doen.

To the point: slim dat je FC de winst genomen hebt. Ik stap daar niet meer in, zoals gezegd een te labiel bedrijf. De laatste hype is ontstaan omdat er geruchten waren de Plug FC zou overpakken, toch?
McPhy inderdaad weer even dik boven de 30 euro. Winstpakken is prima. Heb ik maanden geleden ook gedaan.
Mcphy zou ik in de gaten houden. EDF is hoofdaandeelhouder. Ik vermoed dat ze met Hynamics van EDF nog dikke vissen gaan vangen. Westkuste project beoogt 700MW en daar zit EDF in met hynamics.

Overigens heeft EU beslist dat H2 uit nucleaire centrales gezien wordt als low carbon hydrogen. Dat is uiteraard vanuit frankrijk en EDF gestuurd. Waar gaat frankrijk die 5GW electrolyse halen tegen 2030 terwijl ze veel minder renewable projecten definieren?

EDF heeft 40 projecten geidentificeerd waar electrolyse via nucleair mogelijk zou zijn. En dat gaan ze denk ik doen met mcphy.
Underdog
0
quote:

Eric61 schreef op 20 november 2020 11:05:

U is een wijze man.
Op de site van Ballerd is te lezen waarom dit bedrijf zo lekker blijf doorgaan maar dat zullen jullie zelf ook al gezien hebben.
Wat staat er dan? Teleurstellende q3 cijfers? Dalend orderboek? Ik begrijp het eigenlijk niet zo goed hoor.

Autofabrikanten maken zelf hun fuel cells en cummins is een zware concurrent voor het overige...
5.185 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 ... 256 257 258 259 260 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  0,00  0,00%  24 apr
 Germany40^ 18.056,30 -0,18%
 BEL 20 3.883,83 0,00%
 Europe50^ 4.981,38 -0,17%
 US30^ 38.353,31 0,00%
 Nasd100^ 17.524,13 0,00%
 US500^ 5.072,39 0,00%
 Japan225^ 37.998,76 0,00%
 Gold spot 2.319,50 +0,15%
 EUR/USD 1,0716 +0,17%
 WTI 82,93 +0,04%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront