Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

SPAC - Special Purpose Acquisition Company

1.296 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 61 62 63 64 65 » | Laatste
'belegger''
1
Peter, bedankt voor je bericht. Mijn eerste reactie had ik kort en bondig gehouden. Die blanco cheque daar heb je wel een punt. Zolang er nog geen overnamekandidaat bekend is gemaakt, moet je maar afwachten wat men met je geld gaat doen. Als er geen overname wordt gedaan dan hebben de sponsors ook geen 20% want 20% van 0 blijft 0. Dan gaat het geld weer terug naar de aandeelhouders tegen de uitgifteprijs die doorgaans USD 10 bedraagt.

Voor bedrijven die naar de beurs willen, is een SPAC een verkorte route van een IPO. Het gaat om zogenaamde groeibedrijven en ik betrek de rest van de markt van fusies en overnames hier even bij. Dan kom je in een speelveld dat andere marktparticipanten aantrekt dan de gemiddelde blue chip waar de zaken rustig voortkabbelen. Zelf denk ik dat de short sellers worden aangetrokken door deze mix en niet zozeer door de regelgeving. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

Zo schat ik in dat een SPAC niet echt jouw ding zal zijn. Wel leuk om te zien dat het je interesse heeft, al is het alleen maar om te volgen wat er allemaal op de financiële markten speelt (ik zag je ook al langskomen in het NIO topic). Zo zit ik er ook in. Ik heb wel wat geëxperimenteerd met het SPAC gebeuren. Het bleek niet echt mijn ding. Ik kijk toch liever naar een bedrijf. Of je instapt via een SPAC of anderen dat laat doen via private equity of gewoon zelf de aandelen kunt kopen beschouw ik meer financieel technisch van aard. Kort gezegd gaat mijn interesse meer uit naar beleggingen en minder naar deals.

Zelf zit ik nog in één ex-SPAC. Triterras is een fintech die zich richt op de financiering van handelsgoederen. In die markt is een gat ontstaan van USD 1500 miljard doordat banken minder lenen aan het MKB a.g.v. aangescherpte regels. Triterras speelt hierop in en maakt al winst.

Mocht je (op een regenachtige middag) nog iets meer willen lezen over de werking en structuur van een SPAC, dan kan ik je het volgende artikelen aanraden:

corpgov.law.harvard.edu/2018/07/06/sp...
ffff
1
Zo schat ik in dat een SPAC niet echt jouw ding zal zijn. Wel leuk om te zien dat het je interesse heeft, al is het alleen maar om te volgen wat er allemaal op de financiële markten speelt (ik zag je ook al langskomen in het NIO topic.......

Hallo Bob,

Dat SPAC's niet " mijn ding" zijn heb je goed aangevoeld, maar inderdaad wil ik op de hoogte blijven wat er allemaal leeft, wat er allemaal gebeurt. Vooral de eindresultaten na jaren interesseren mij enorm en die zijn dus negatief, uitgezonderd dit jaar 2020.

En inderdaad , mijn belangstelling voor China, voor die nieuwe bedrijven als Tesla en Nio. Bij mij speelt een rol, Bob dat ik al heel wat jaren in de Duitse aandelen zit en natuurlijk ook lees hoe Tesla 450 procent maakt en Nio zo nu en dan 900 procent.... Wat ook meespeelt is dat mijn zoon steeds dat spul koopt en uiteraard veel beter scoort dan zijn vader. Hij zit/zat ook al in Adyen bij de IPo. Het leuke van de KK en van babbelen met mijn zonen is dat ze heel anders tegen bepaalde beleggingen aankijken, dan ik na 45 jaar doe...

Nog zomaar een opmerking, Bob: Ik heb de afgelopen 5 weken mij door een gruwelijk zwaar, moeilijk biowetenschappelijk proefschrift gewerkt, waarop iemand gepromoveerd is. En wat viel mij echt op? Dat de allerlaatste 5 jaren de Chinezen met een groot deel van de puur fundamentele wetenschappelijke zaken bezig zijn en daar in de meest vooraanstaande wetenschappelijke Westerse tijdschriften publiceren. Het is echt opvallend. Zeker een kwart was van Chinese auteurs. En dan denk ik dus wel degelijk aan HUN op handen zijnde Covid-vaccin en aan HUN overname van de mondiale batterijmarkten, die toch zo gruwelijk veel nodig zijn voor de elektrisch aangedreven auto's. En daar zit je dan met Umicore.... De miskleun met de zonnepanelen , die zij ook volledig overnamen, is in mijn geheugen gebrand.

I.p.v. SPAC toch maar Brederode.... Die hebben ook een neus waar iets op til staat.... En naar mijn zoon luisteren...

Succes,

Peter
JustLong
0
Belegger 86
0
Spacs gaan lekker vandaag! HL acquisitions op zijn hoogste punt ook.
Denk dat die lekker meelift op de waterstofhype, denk ook dat deze na de merger nog verder doorstijgt ipv direct in de uitverkoop gaat zoals de meeste spacs.
Nietgoedgeldterug
0
Ik heb HCCH ook nog :)
Zat afgelopen weken weinig beweging in, zat er al aan te denken om hem weer weg te doen
4 december is de stemming voor de "merger"

Wat is nu verstandig?
Ik weet niet zo goed wat normaal gesproken de koers verloop is richting de merger.
Vaak daalt ie weer even flink terug toch? Maar is dat rond de stemming of rond de merger?

Ik snap dat het per keer kan verschillen maar wat is het gebruikelijke koerst verloop?

'belegger''
0
Peter,

Prachtig toch hoe vader en zoon daar zo over kunnen discussiëren. Het lijkt mij lastiger om in jouw schoenen te staan. Want jij hebt veel meer te verliezen met wat je in 45 jaar hebt opgebouwd. Verder denk ik dat ons gesprek beter past in bijvoorbeeld het groei vs. waarde draadje. Daar heb ik een tijdje niets geplaatst, maar wij komen elkaar daar vast wel weer tegen.

Bob
Belegger 86
0
quote:

Nietgoedgeldterug schreef op 18 november 2020 19:42:

Ik heb HCCH ook nog :)
Zat afgelopen weken weinig beweging in, zat er al aan te denken om hem weer weg te doen
4 december is de stemming voor de "merger"

Wat is nu verstandig?
Ik weet niet zo goed wat normaal gesproken de koers verloop is richting de merger.
Vaak daalt ie weer even flink terug toch? Maar is dat rond de stemming of rond de merger?

Ik snap dat het per keer kan verschillen maar wat is het gebruikelijke koerst verloop?

Hebben gister aangekondigd dat er een partnership is afgesloten, vooruitzichten bliiven mijn inziens goed met alle "groene" aandelen.

finance.yahoo.com/news/fusion-fuel-gr...
toob
0
Vraagje: waar kopen jullie die SPACs? Bij De Giro en ING zie ik ze beide niet? Dank!
JustLong
0
quote:

toob schreef op 19 november 2020 09:48:

Vraagje: waar kopen jullie die SPACs? Bij De Giro en ING zie ik ze beide niet? Dank!
HCCH is gewoon te vinden bij degiro.
JustLong
0
CIIC daarentegen niet zie ik. Wilde net even een dagje op de hypetrain meerijden van deze gister aangekondigde merger maar dat feest gaat dus niet door. Iemand enige idee waar je een aanvraag kan doen?
Osho
0
$TTCF er interessant na de daling van 10%. Ik heb bijgekocht. Nu een flink positie.Prima cijfers vorige week.
voda
0
Spac is geen modegril, maar oplossing voor Amsterdamse beurs

Eindelijk mag de Amsterdamse beurs deze week weer een middelgroot fonds verwelkomen: Dutch Star Companies, een spac (special purpose acquisition company) van Nederlandse bodem. Dat werd tijd. Kleine bedrijven weten de weg naar de beurs maar moeilijk te vinden: dit jaar 0, vorig jaar 0, het jaar daarvoor 1. Idem voor de pijplijn, terwijl het FD bericht van aanstormende eenhoorns en FD Gazellen. Waarom trilt de grond niet?

De laatste jaren werd de gang naar de beurs steeds meer een hindernisbaan. Zo blijven de besten over, maar zijn we niet te ver doorgeschoten als bijvoorbeeld de accountantscontrole zo zwaar is geworden dat een kleiner bedrijf geen accountant meer kan vinden? Met elk schandaal, elke Wirecard komt er een nieuw laagje regelgeving bij, zonder dat er ooit een deregulering heeft plaatsgevonden. Een beursgang duurt nu zo’n zes tot negen maanden. Dat betekent veel werk en kosten. En als het klaar is, moet de aandelenmarkt er ook maar net klaar voor zijn.

Een spac lost dit op door de eerste helft van het beursgangproces over te nemen. De spac brengt kapitaal bijeen dat in beginsel interesse heeft in een bepaalde categorie. Met de gevulde beurs zoekt hij een bedrijf om te kopen, en onderhandelt de waarde uit, net als in een gewone overname. Dan legt hij het voor aan de beleggers. De belegger die het niks vindt, krijgt zijn inleg terug. Is de steun voldoende dan fuseert de spac met de onderneming, en een nieuwe beursvennootschap is geboren.

Het lijkt omslachtig. Eerst een spac optuigen en naar de beurs brengen, dan nog een acquisitie doen en voorleggen. Waarom niet gewoon een beursgang rechtstreeks? Maar voor de onderneming is het veel simpeler. De acquisitie is in enkele weken geregeld. De enige onzekerheid is dat beleggers de transactie wegstemmen, maar die duurt heel kort: als de beurskoers op het nieuws stijgt boven de inleg, zal niemand tegenstemmen.

De spac voorziet dus in een behoefte. Illustratief is de voorganger van Dutch Star Companies, die begin dit jaar fuseerde met CM.com. Die had eerst tevergeefs een beursgang geprobeerd. Maanden aan gewerkt, en toen het klaar was zat de markt net even tegen. Uitstel is moeilijk want het bedrijf is toch damaged goods. Door met de spac te fuseren is het alsnog gelukt, en met succes: CM.com koerst nu op 200% van de introductieprijs. Een evident voorbeeld van het probleem (de kwetsbaarheid van het beursgangproces) en de oplossing (het opsplitsen van dat proces via een spac).

Nu maakt de tweede Nederlandse spac zijn opwachting. De aanvankelijke scepsis in de markt en de media bij de eerste spac is door het bewezen succes gelogenstraft. Met de lessen van de eerste is nu een structuur ontwikkeld met de zegen van de autoriteiten en van Euronext. Een structuur die past binnen de huidige regels en die misschien niet dé, maar wel een oplossing biedt voor het tekort aan nieuwkomers op de Amsterdamse beurs.

In andere landen speelt hetzelfde. In de Verenigde Staten gingen dit jaar al ruim 150 spacs naar de beurs. In de hele Europese Unie nu slechts 1. Europese beurzen staan argwanend tegenover spacs en zien het als een sluiproute. De Europese Prospectusverordening werpt onbedoelde belemmeringen op. De toepassing van het Europese beleggingsfondsregime is in veel landen onduidelijk. Nederland beschikt nu over een structuur die werkt, passend in de Europese regels. Zeker na brexit kan Amsterdam zich ontwikkelen tot platform voor Europese spacs. Door de werking van het Europees Verdrag kan na de fusie de onderneming vrijelijk verhuizen naar de Europese beurs naar keuze. Of het bedrijf blijft hier.

De vele 'exoten' op de Amsterdams beurs vormen geen zwakte, maar juist een kracht. Net als elk platform profiteert de beurs van 'netwerkeffecten': hoe meer bedrijven er noteren, hoe meer vraag naar kapitaal, hoe meer aanbod en hoe makkelijker het wordt voor nieuwe toetreders. Nederlandse bedrijven kunnen makkelijker naar de beurs dankzij de buitenlandse aanwezigheid. De spac is geen modegril, of slechts een beurs op de beurs, maar biedt een oplossing voor een reëel probleem, waar Nederland zijn voordeel mee kan doen.

Tim Stevens is advocaat bij Allen & Overy. Dit kantoor trad op voor Dutch Star Companies.

fd.nl/opinie/1364774/spac-is-geen-mod...
Osho
0
$TRNE komt weer in beweging. En let ook op $SRAC beide de afgelopen maanden gesudderd rond de 10$
Osho
0
quote:

Osho schreef op 20 november 2020 16:43:

$TRNE komt weer in beweging. En let ook op $SRAC beide de afgelopen maanden gesudderd rond de 10$
Tikt $11.65 aan TRNE
nine_inch_nerd
0
De SPAC zijn richting $10 teruggevallen de afgelopen maand, maar alles begint weer op te leven.
Shit BinckBank heeft CIIC niet ter beschikking gehad en de aanvraag duurt weer dagen, nu te koop daar, maar stijging heeft al plaatsgevonden. Nu maar wachten op de dip. Anders, jammer dan.
Ik heb veel SPACs met een startprijs rond de $10-$11. Probeer daar maar van te profiteren.
Belegger 86
0
Er zijn weer wat leuke spacs om in de gaten te houden.

- stable road acquisitions, fusie met momentus, zij bieden infrastructuur aan voor de commerciële ruimtevaart. Dit kan nog wel eens een grote nieuwe tak van sport worden.
- northern Genesis acquisitions, speculatie over een fusie met Lion electric. Nog erg onzeker en onduidelijk maar goed je kan er alvast maar inzitten.
JustLong
0
LGVW gaat als een raket maar wéér niet beschikbaar hier dus tegen de tijd dat je die kan kopen ben je te laat. Wat vermoeiend dit...
JustLong
0
Newborn Acquisition Corp. (NBAC), erg interessant én beschikbaar.

Gister overigens een mail gehad van degiro dat ze LGVW niet gaan opnemen omdat het een unit is.
Belegger 86
0
quote:

Osho schreef op 25 november 2020 20:14:

$SRAC komt eindelijk los. Super!!
Wat dacht je van NGA
1.296 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 61 62 63 64 65 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront