Energie « Terug naar discussie overzicht

Diverse energie items

2.991 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 ... 146 147 148 149 150 » | Laatste
voda
0
MAN PrimeServ to Maintain Maria Gleta Power Plant in Benin

MAN Energy Solutions after-sales brand MAN PrimeServ has signed a Long Term Service Agreement with Burmeister & Wain Scandinavian Contractors A/S for the Maria Gleta power plant near the city of Cotonou in Benin. The ten-year contract covers the supply of spare parts and the provision of technical services for scheduled maintenance, as well as PrimeServ Assist, the digital service solution.

The power plant, which was built by a consortium of MAN Energy Solutions and BWSC and inaugurated in 2019, is equipped with seven MAN 18V51/60DF engines and has a total output of 127 MW, which will be fed into the national grid. It covers 60% of Benin's energy consumption. With its MAN engines mainly running on low-emission natural gas.

Source : STRATEGIC RESEARCH INSTITUTE
Bijlage:
voda
0
Rotterdam in de race voor enorme raffinaderij van biodiesel

Rotterdam maakt kans op een nieuwe grote biodieselraffinaderij, die duurzame brandstof voor onder meer auto- en vrachtverkeer gaat produceren. Met de bouw is een investering van €1,5 mrd gemoeid. Het grootste biodieselbedrijf ter wereld, Neste uit Finland, bouwt op dit moment al een grote biobrandstoffenraffinaderij in Singapore en overweegt in Europa een tweede grote fabriek aan te leggen.

'Als we inderdaad die raffinaderij gaan bouwen, dan is dat in Europa. Het wordt dan ofwel Porvoo in Finland ofwel Rotterdam', aldus zegt Peter Vanacker, bestuursvoorzitter van Neste in een gesprek met het FD. De volgende stap is volgens de 54-jarige Belg het maken van een keuze tussen de twee steden. 'We hopen hierover in de eerste helft van 2021 meer nieuws te melden.'
Neste opende in 2011 al een bioraffinaderij in Rotterdam, die inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste ter wereld. De fabriek produceert hernieuwbare diesel uit onder andere dierlijke en plantaardige vetten.

Het Finse bedrijf onderzoekt ook — zo is al eerder bekendgemaakt — de mogelijkheid om in Rotterdam duurzame vliegtuigbrandstof te produceren. Het gaat om een investering van enkele honderden miljoenen euro's. 'Ergens eind 2021 willen we de definitieve investeringsbeslissing nemen', aldus Vanacker. Ook Porvoo maakt kans.

Hoofdkantoor biokerosine in Hoofddorp
Nederland ontpopt zich met de investeringsplannen — mochten die inderdaad doorgaan — tot een tweede thuismarkt voor Neste. Het bedrijf nam eerder deze week voor ruim €250 mln ook al de bioraffinaderij van Bunge over in Rotterdam. Drie jaar geleden kocht Neste de biodieselfabriek in Sluiskil.

Neste vestigde vorig jaar in Hoofddorp zijn wereldwijde hoofdkantoor van zijn divisie voor duurzame vliegtuigbrandstof. Tot de klanten behoren KLM en Shell Aviation. Met beide bedrijven sloot Neste recentelijke grote leveringsovereenkomsten.

Fossiel verleden, hernieuwbare toekomst?
Neste profileert zich via grote marketingcampagnes als een duurzaam bedrijf. Toch kwam vorig jaar nog bijna 70% van zijn omzet van bijna €15 mrd uit fossiele brandstoffen, een erfenis uit het fossiele verleden van het bedrijf. 'Het gaat niet om de omzet, maar om de winst en de cash die je genereert en waar je dat weer in investeert', zegt Vanacker. 'Op dit moment komt ongeveer 90% van ons bedrijfsresultaat uit onze hernieuwbare tak en dat onderdeel willen we verder uitbreiden.'

Volgens Vanacker blijft er nog wel een tijd behoefte aan olie bestaan, 'maar het is heel duidelijk dat onze toekomst in hernieuwbare producten ligt'. Neste is volgens hem al wereldmarktleider in hernieuwbare brandstof. 'Onze doelstelling is om in 2035 de CO2-emissies uit onze productie op nul te zetten.'

Beleggers enthousiast
Dankzij de strategische keuze voor duurzame brandstof werd Neste begin dit jaar door het Canadese Corporate Knights gerangschikt als het op twee na duurzaamste bedrijf ter wereld.

Ook beleggers zijn enthousiast. Het aandeel is dit jaar met ruim 50% gestegen, terwijl traditionele olie- en gasbedrijven tientallen procenten zijn afgewaardeerd.

Kritiek op gebruik van palmolie
Toch is er ook kritiek. Neste verwerkt palmolie in een deel van zijn producten. Palmolie is omstreden, omdat het volgens milieuorganisaties tot ontbossing in natuurgebieden leidt. Vanacker zegt in 2025 geen palmolie meer te zullen gebruiken, maar veel milieuorganisaties vertrouwen die toezegging niet.

Leveranciers die palmolie aan Neste leveren, zijn volgens een nieuw rapport verantwoordelijk voor de kap van ten minste 10.000 hectare bos sinds begin 2019. Het rapport van Profundo is geschreven in opdracht van Milieudefensie en wordt vandaag gepubliceerd. De leveranciers van palmolie zouden betrokken zijn bij branden, landconflicten, omkoping en schending van arbeidsrecht.

Tracken vanaf de plantage
'De palmolie die we gebruiken tracken we vanaf de plantage', pareert Vanacker. 'Als we een conflict vaststellen, dan stellen we onmiddellijk een onderzoek in naar de situatie en indien er geloofwaardige ernstige aantijgingen worden geuit, pauzeren we de inkoop. Dat is ook gebeurd in het verleden. Het afgelopen kwartaal hebben we het gebruik van palmolie weer verder teruggebracht.'
De milieuorganisatie verwijt Neste ook het zogenoemde Pfad, een bijproduct van de verwerking van palmolie, niet op een verantwoorde manier op te ruimen. Vanacker ziet dat probleem niet. Volgens hem voldoet Pfad aan de EU-definitie van een normale afvalstof.

fd.nl/ondernemen/1363059/rotterdam-in...
[verwijderd]
0
voda
0
Hernieuwbare energie wint verder terrein

Gepubliceerd op 10 november 2020 15:10 | Views: 0

PARIJS (AFN/RTR) - Nieuwe duurzame energiebronnen zoals windmolens, zonneparken en andere installaties wekken dit jaar meer energie op dan ooit. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). In mei werd nog verwacht dat door de coronacrisis de bouw van nieuwe hernieuwbare energieprojecten in 2020 voor het eerst in twintig jaar zou afnemen.

Door de coronacrisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan liepen werkzaamheden aan duurzame energieprojecten eerder dit jaar vertraging op. Inmiddels is een inhaalslag gemaakt. Volgens het IEA komt er dit jaar bijna 200 gigawatt aan hernieuwbare energiebronnen bij in de wereld. Een gigawatt kan ongeveer 1 miljoen Nederlandse huishoudens van stroom voorzien.

De elektriciteit opgewekt door hernieuwbare energiebronnen neemt dit jaar wereldwijd met 7 procent toe, ondanks dat de wereldwijde vraag naar energie met 5 procent daalt. Dat is de grootste daling sinds de Tweede Wereldoorlog. Voor volgend jaar schat IEA in dat de opmars van hernieuwbare energiebronnen versnelt.

Volgens het IEA worden duurzame energiebronnen in 2025 de belangrijkste leverancier van elektriciteit. Het zou dan de koppositie overnemen van steenkool, dat zo'n 50 jaar lang de belangrijkste energiebron was.
voda
0
E.ON ziet winst dalen

(ABM FN-Dow Jones) E.ON heeft in de eerste negen maanden van 2020 de winst iets zien dalen, maar besloot wel om de outlook voor het hele boekjaar te herhalen. Dit bleek woensdag uit de cijfers van het Duitse energiebedrijf.

De aangepaste EBIT daalde met 300 miljoen euro naar 2,7 miljard euro, terwijl de aangepaste nettowinst van 1,3 miljard naar 1,1 miljard daalde.

"De daling is voornamelijk toe te schrijven aan de negatieve impact van de Covid-19-pandemie en het ongewoon warme weer in het begin van het jaar", verklaarde E.ON de winstdruk.

Outlook

E.ON herhaalde de outlook, die bij de halfjaarcijfers nog iets neerwaarts bijgesteld werd.

Het energiebedrijf mikt op een aangepaste EBIT tussen de 3,6 en 3,8 miljard euro, met een aangepaste nettowinst tussen 1,5 en 1,7 miljard euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Resultaten Engie onder druk

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Engie
11,92 0,00 0,00 % Euronext Paris
Engie next PDF 2023
11,92 0,00 0,00 % Euronext Paris
Engie SA
11,96 0,00 0,00 % Gruppo Borsa Italiana

(ABM FN) Engie heeft in de eerste negen maanden van dit jaar de operationele winst onder druk zien staan, nadat het een voorziening trof van 1 miljard euro vanwege de coronacrisis. Dit maakte het Franse energiebedrijf vrijdagochtend bekend.

In de afgelopen negen maanden boekte Engie een operationele winst van 2,8 miljard euro, tegen 3,8 miljard euro een jaar eerder. Autonoom liep de winst met ruim 24 procent terug. Engie merkte wel op dat het derde kwartaal “significant” beter was dan het tweede kwartaal.

De EBITDA daalde op jaarbasis van 7,1 miljard tot 6,2 miljard euro en de omzet liep terug van 43,3 miljard naar 39,6 miljard euro. Daarmee daalde de omzet autonoom met 8,1 procent.

Engie blijft voor heel 2020 mikken op een terugkerende nettowinst van 1,7 miljard tot 1,9 miljard euro, waarbij de kapitaalinvesteringen tussen de 7,5 miljard en 8 miljard euro zullen uitkomen en de EBITDA op 9,0 tot 9,2 miljard euro. De operationele winst wordt ingeschat op 4,2 tot 4,4 miljard euro.

In oktober verkocht Engie een belang van 29,9 procent in Suez voor 3,4 miljard euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
cdbe
0
Ik denk dat een goede etf is met allemaal hernieuwbare energie berdijven.
L&G Clean Energy UCITS ETF
voda
0
Hoogleraar over klimaatprobleem: ‘Ik vraag me af of we er over 500 jaar nog zijn’

INTERVIEWDecennialang hield hij zich bezig met de ontwikkeling van medicijnen. Maar nu heeft organisch chemicus Jan van Maarseveen als ‘moleculenmaker’ een heel ander doel: nieuwe technologie ontwikkelen om de klimaatcrisis te stoppen.

Yannick Fritschy en Jim Jansen < 15-11-20, 18:00 Laatste update: 08:51

Hoogleraar Jan van Maarseveen (57) is maker van moleculen. En dan met name ringvormige moleculen. Met deze minuscule lasso’s probeert hij de natuur na te bootsen of soms zelfs te verbeteren. Vijf jaar geleden nam zijn carrière aan de Universiteit van Amsterdam een drastische wending. Tot die tijd bouwde de scheikundige zijn moleculen in het kader van medicijnonderzoek. Nu droomt Van Maarseveen ervan dat zijn moleculaire ringen zullen bijdragen aan een nieuwe duurzame technologie, die energie uit de zon haalt om brandstof te creëren - net zoals bomen en planten dat doen. Van Maarseveen - sinds 2015 hoogleraar bio-inspired organic synthesis - is ervan overtuigd dat chemici en fysici met de ontwikkeling van dit soort nieuwe technologieën de wereld duurzaam kunnen maken. ,,Naar de maan gaan en terug is moeilijker dan het energieprobleem oplossen.’’

Vanwaar die ommezwaai van medicijnen ontwikkelen naar duurzaamheid?
,,Zo’n zes jaar geleden zag ik op een conferentie plots hoe urgent het klimaatprobleem is. Als je die grafieken ziet: duizenden jaren zijn het klimaat en de hoeveelheid CO2 constant, de laatste 150 jaar is dat volkomen veranderd. Daar ben ik me kapot van geschrokken. In de afgelopen miljarden jaren zijn er op aarde verschillende massale uitstervingsgolven geweest. Het is me nu duidelijk: als we zo doorgaan, gaan we weer op zo’n massa-uitsterving af. En die komt dan door ons. Als we zo doorgaan, vraag ik me af of we er over vier- à vijfhonderd jaar nog zijn. Er gaan al een heleboel organismen dood door ons. Het is voor onze ogen gaande.’’

Op welke manier hoopt u dit tegen te gaan?
,,Mijn droom is fotosynthese namaken. Er is al 3,8 miljard jaar leven op aarde. Het belangrijkste molecuul voor leven is koolstof. Voor hoeveel procent denk je dat de aardkorst uit koolstof bestaat? Maar 0,03 procent! Heel erg weinig, maar dat is geen punt. Want de natuur is de ultieme recycler, dankzij fotosynthese. Ik drink nu koffie met wat suiker, die suiker zet ik om in energie, ik stoot daarbij wat CO2 uit, de natuur zet dat om in glucose en zo is de cirkel rond. Als je dat kunt nadoen, heb je in één klap het energieprobleem en het grondstofprobleem opgelost. De natuur gebruikt namelijk de zon als energiebron en CO2 als grondstof. Met energie van de zon wordt CO2 omgezet in glucose. Heb je eenmaal glucose, dan heb je altijd energie tot je beschikking. Dag en nacht. Het is de ideale manier van energieopslag. Een auto rijdt natuurlijk niet op glucose. In plaats daarvan ontwikkelen we methodes om met zonlicht waterstof te maken en de hoeveelheid CO2 te verminderen. Maar het principe is hetzelfde. Het moeilijke is alleen: als je kijkt hoe de natuur dit doet, dan is dat een enorm complexe machinerie.”

Leg uit.
,,Als er zonlicht op bladgroen schijnt, komt er een elektron vrij. Dat is pure natuurkunde. Daarna komen er scheikundige reacties, waarbij CO2 wordt omgezet. Het moeilijke is dat die reacties plaatsvinden op een schaal van milliseconden, maar het losmaken van het elektron op een schaal van femtoseconden - een biljoen keer zo snel. Als we dit willen nadoen, hebben we een probleem. We maken het elektron los, maar voordat het iets nuttigs kan doen, springt het alweer terug. De natuur lost dat op door het elektron zodra het vrijkomt in een soort taxi te douwen. En weg is het. Welnu, wat ik wil doen, is die taxi maken. Dat doe ik met een moleculaire draad met twee ringen. Wanneer het elektron van de ene ring op de andere springt, kan het niet meer terug. Dat zou te veel energie kosten. Daarna komt het elektron in een katalysator, waar het reageert met een proton en waterstof vormt. Zo heb je uiteindelijk een waterstoffabriek.

,,We hebben hier al fantastische methodes ontwikkeld om dit voor elkaar te krijgen. Wij kunnen als beste ter wereld twee verschillende ringen plaatsen op een draad met verschillende uiteindes. Mijn collega’s zeiden hierover: Jan, dit is de heilige graal. Want met die twee ringen kun je een elektron één kant op sturen.’’

Is dit dan de technologie van de toekomst die het hele energieprobleem oplost?
,,Er is niet één technologie van de toekomst. Wij gaan het probleem dan ook niet helemaal oplossen, maar hiermee kunnen we er wel een steentje aan bijdragen. Er zijn heel efficiënte zonnecellen en windmolens. Maar het gaat om energieopslag. De zon schijnt niet de hele dag, het waait niet de hele tijd even hard. Deze boom waar we op uitkijken staat glucose te produceren. Daar komt die de hele winter mee door, want de natuur slaat energie op. Wij niet. Dat is ons probleem. Met onze waterstoffabriek kun je op grote schaal in zonnig gebied waterstof produceren. Waterstof kun je wel opslaan. Daarnaast kun je met andere kunstmatige fotosynthesetechnieken CO2 uit de lucht halen.’’

Moet de wereld helemaal circulair worden, dus evenveel CO2 opnemen als uitstoten? Of is dat te hoog gegrepen?
,,We hebben geen keus. We moeten circulair worden. Circulair betekent dat je iets tot in de eeuwigheid kunt volhouden. De aarde heeft een bepaalde hoeveelheid koolstof, zuurstof enzovoort. Daar moeten we het met miljarden mensen mee doen. Dat hou je alleen vol als je circulair bent. Het alternatief is een groeimodel, waarbij de hoeveelheid CO2 voortdurend toeneemt. Daarmee maak je de mensheid per definitie kapot. Dat zal de aarde trouwens een rotzorg zijn. Zodra de mens weg is, wordt alles weer circulair. Want de natuur is wel circulair. Elk koolstofatoom in je lichaam is ooit CO2 geweest, en via fotosynthese in je lichaam terechtgekomen. Daarom is het ook onvoorstelbaar dat wij scheikundigen dertig jaar geleden teflon een fantastisch materiaal vonden. Nu denk ik: we moeten ons schamen. De natuur houdt het al miljarden jaren vol, omdat die circulair is. Hoe kunnen wij als chemici een materiaal maken dat niet is af te breken? Dat gaat tegen alle principes in. Dat is dom, echt dom.’

Het volledige interview is te lezen in het decembernummer van New Scientist.

Bekijk hieronder wetenschapsvideo's van de Universiteit van Nederland...

www.ad.nl/wetenschap/hoogleraar-over-...
voda
0
Meer dan één op de tien huizen al aardgasvrij

Van alle Nederlandse woningen wordt 11,1 procent verwarmd door iets anders dan een cv-ketel. Er is al een versnelling van de groei van het aandeel duurzame warmte te zien, concludeert energiereus Vattenfall (voorheen Nuon) aan de hand van eigen onderzoek. Purmerend is de gemeente met de meeste aardgasvrije huizen.

Stefan ten Teije 18-11-20, 19:00

,,Wat mij betreft zijn het bemoedigende cijfers”, zegt Arno van Gestel, commercieel directeur Warmte bij Vattenfall Nederland. ,,Er wordt veel over gepraat en het idee kan ontstaan dat het allemaal niet snel genoeg gaat, maar het aandeel duurzame warmte groeit fors.”

Van de 8 miljoen huizen is 5,9 procent aangesloten op stadsverwarming (warmtenet) en 5,2 procent van de woningen heeft een warmtepomp. Warmtepompen zijn met een grote opmars bezig. Tien jaar geleden waren er nog maar 51.000 pompen geïnstalleerd, eind 2019 al 412.000. De meesten daarvan wel in nieuwbouwhuizen, die op enkele uitzonderingen na niet meer op het gas aangesloten mogen worden.

Per gemeente zijn er grote verschillen. Purmerend is dankzij een uitgebreid warmtenet koploper met minstens 70,5 procent aardgasvrije woningen. Ook in Duiven (60,7 procent) en Almere (58,9 procent) zijn relatief veel huizen van het gas af.

Tekst gaat verder onder kaart.

Klimaatakkoord
In 2021 moeten 50.000 bestaande woningen per jaar van het aardgas gehaald worden, is de ambitie van het huidige kabinet. Vóór 2030 moet dit aantal zelfs groeien naar 200.000, zodat de uitstoot van het broeikasgas CO2 tegen die tijd in ieder geval 49 procent minder is dan in 1990, de afspraak uit het Klimaatakkoord van Parijs.

Volgens Van Gestel gebeurt er bij energiebedrijven en in gemeenten momenteel veel om die doelstellingen te halen. Gemeenten moeten komend jaar met een plan komen waarin ze wijk voor wijk bepalen wanneer huizen worden afgekoppeld. ,,Dit gaat niet van de ene op de andere dag”, aldus Van Gestel. ,,Zeker niet omdat gemeenten bewoners moeten laten participeren in de hele transitie.”

Ook onderzoeksbureau Dutch New Energy Research zegt in het Nationaal Warmtenet Trendrapport dat vandaag is uitgekomen dat de ontwikkelingen versnellen. Het aantal bedrijven op de warmtemarkt is inmiddels gegroeid naar 23. Die spreken de verwachting uit dat in 2030 het aantal warmtenetten is verdubbeld naar zeshonderd. Veel van de netten worden verwarmd door restwarmte van energiecentrales, afvalcentrales of fabrieken, al zal het aandeel biomassacentrales ook toenemen. Die zijn omstreden omdat biomassa gezien wordt als duurzame bron terwijl bij de verbranding veel extra CO2 vrijkomt.

Elektrisch verwarmen
Elektrische warmtepompen winnen inmiddels overal terrein, voornamelijk veroorzaakt door nieuwbouw, al kun je bij goed geïsoleerde bestaande woningen ook een warmtepomp installeren. Twee derde van de warmtepompen is geplaatst na de introductie van de ISDE-subsidie in 2016. Die financiële tegemoetkoming compenseert bij de aankoop van een warmtepomp of zonneboiler.

Tekst gaat verder onder grafiek.

Gaat het snel genoeg met het afkoppelen van het aardgasnetwerk? Wim Zeiler, hoogleraar Installaties aan de TU Eindhoven, is wat minder optimistisch. ,,Gezien de hoge kosten zie ik nog niet snel gebeuren dat de doelstellingen worden gehaald. Zeker niet nu we in een economische crisis zitten. De miljarden uit de steunpakketten zullen toch ook terugbetaald moeten worden. Ik begrijp de haast ook niet zo met het afkoppelen van het gasnetwerk. Ik denk dat huiseigenaren het beste eerst hun woning goed kunnen isoleren en zonnepanelen kunnen kopen. Dat is al snel rendabel.”

Subsidies blijven
De ISDE-regeling, die de aankoop van warmtepompen stimuleert, loopt in 2021 door, zo bevestigt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die over de subsidieverstrekking gaat. Huiseigenaren krijgen ook subsidie als ze hun huis beter isoleren. Tot het einde van dit jaar is daar de SEEH-subsidie voor. Komend jaar wordt die regeling overgeheveld naar ISDE. ,,Het komt erop neer dat je nog steeds subsidie krijgt voor isolatie, maar dat je dan bij één loket voor alles terecht kunt”, zegt een woordvoerder. Hoe hoog de subsidies zijn en welke voorwaarden er komen, weet RVO nog niet. ,,Dat wordt pas kort van tevoren bekendgemaakt om te voorkomen dat mensen wachten met het nemen van maatregelen”, verklaart de woordvoerder.

www.ad.nl/wonen/meer-dan-een-op-de-ti...
voda
0
Netbeheerders stappen over op centraal register voor verwerken energieverbruik

De 7 regionale netbeheerders in Nederland maken per direct gezamenlijk gebruik van 1 centrale toepassing voor het administratief verwerken van het energieverbruik van consumenten en bedrijven.

Vroeger hield elke netbeheerder een eigen systeem in de lucht. De netbeheerders zijn al een aantal jaren bezig hun systemen meer op elkaar af te stemmen. Zo werden in 2013 alle netbeheerders aangesloten op het Centraal Aansluit Register (CAR) waarin informatie over alle elektriciteits- en gasaansluitingen in Nederland is opgenomen.

C-ARM
Nu is deze uniformeringsstap ook gezet voor 1 centrale toepassing voor het uniform verwerken van allocatie-, reconciliatiegegevens en meetdata (C-ARM). Het werken met een gezamenlijk systeem heeft als voordeel dat per netbeheerder veel minder tijd en kosten nodig zijn voor het aanpassen van de eigen systemen aan bijvoorbeeld de veranderingen als gevolg van de energietransitie.

Voor marktpartijen betekent de uniformering dat ze voortaan voor alle netbeheerders bij 1 uniform loket terechtkunnen. De regionale netbeheerders beschouwen de afronding van dit gezamenlijke programma C-ARM als een gedeeld resultaat. Niet eerder hebben ze voor het inrichten van een systeem zo intensief, grootschalig en constructief met elkaar samengewerkt. In een tijdsbestek van ruim 1 jaar zijn achtereenvolgens Enexis Netbeheer, Stedin, Liander, Coteq, RENDO, Westland Infra en Enduris de applicatie gaan gebruiken.

EDSN beheert in opdracht van de regionale netbeheerders C-ARM.

Door Marco de Jonge Baas

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Provincie Utrecht: 8,9 miljoen euro voor opwekken duurzame energie in woonwijken

De provincie Utrecht gaat via de Energiewerkplaats Utrecht 8,9 miljoen euro investeren in de 'Inclusieve Energietransitie' via oplossingen voor het opwekken van duurzame energie in bestaande woonwijken en nieuwbouw.

Met de aanpak Inclusieve Energietransitie gaat de provincie collectieve verduurzamings- en duurzame-energieopwekprojecten met expertise en financiering ondersteunen om haalbaarheid en betaalbaarheid te garanderen.

20.000 tot 41.000 woningeigenaren
Haalbaar betekent dat woningeigenaren toegang hebben tot financiële middelen om de eigen woning te verduurzamen of te participeren in collectieve duurzame-energieopwekking. Betaalbaar wil zeggen dat na betaling van de energielasten voldoende inkomen overblijft voor de overige noodzakelijke bestedingen. De energielasten moeten niet te hoog (>10 procent) zijn ten opzichte van het huishoudinkomen. Landelijk heeft 15 procent van de woningeigenaren onvoldoende toegang tot kapitaal om verduurzaming te financieren. In de provincie Utrecht gaat het om 6 tot 12 procent, oftewel 20.000 tot 41.000 woningeigenaren.

Haalbaar en betaalbaar
Bij de experimenten worden knelpunten en hobbels in de praktijk samen met de stakeholders opgelost. Ook wordt in projecten geëxperimenteerd met voorwaarden voor opschaling en kostenverlaging bij het verduurzamen van wijken. Door een provinciale garantstelling maakt de provincie het bovendien mogelijk dat Verenigingen van Eigenaren van appartementencomplexen een lening kunnen krijgen via de Economic Board Utrecht om hun complex te verduurzamen.

Gedeputeerde Huib van Essen: ‘Inclusiviteit heeft hoge prioriteit voor de provincie. Daarom zoeken we naar mogelijkheden om het verduurzamen van woningen voor iedereen haalbaar en betaalbaar te maken. Dat kan alleen door samen te leren en te experimenteren en de opgedane kennis breed te delen. Zodat de oplossingen binnen alle gemeenten kunnen worden ingezet.’

Gebouwgebonden verduurzamingsdienst
Goed voorbeeld van zo’n innovatie is volgens Utrecht de gebouwgebonden verduurzamingsdienst. Een eerste pilot hiervoor vindt plaats in de gemeente Amersfoort. Bij deze nieuwe dienst is de financiering van de verduurzaming gekoppeld aan de woning. De verduurzaming wordt door de bouwer volledig (voor-)gefinancierd. De woningeigenaar betaalt voor deze dienst maandelijks een bedrag aan de bouwer. Ook is er geen restschuld voor de woningeigenaar als de woning wordt verkocht, omdat de dienst gebonden is aan de woning en overgaat op de volgende eigenaar.

De opgedane kennis maakt de provincie via het Utrechts Kennis- en Actienetwerk toegankelijk voor onder meer gemeenten, woningcorporaties, energiecoöperaties en bewonersinitiatieven en ook landelijke netwerken. Zij kunnen deze kennis in de eigen context toepassen en zo initiatieven versnellen.

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Redding AEB gaat gepaard met saillante deal voor Amsterdam

Na anderhalf jaar crisis gloort er eindelijk licht aan het einde van de tunnel voor de noodlijdende Amsterdamse afvalverwerker en energiecentrale AEB. De Europese Commissie staat op het punt groen licht te geven voor een plan dat de opmaat is voor verzelfstandiging van AEB, melden verschillende bronnen aan het FD.

Het reddingsplan heeft een keerzijde voor AEB: de afvalverwerker loopt mogelijk tot wel €100 mln mis bij een opgelegde verkoop van stadswarmtebedrijf Westpoort Warmte (WPW) aan de gemeente Amsterdam.

Afvalverwerker AEB is eigendom van de gemeente Amsterdam. De grootste afvalverwerker van Nederland raakte vorig jaar in financiële problemen toen de directie vanwege achterstallig onderhoud vier van de zes verbrandingsovens moest uitzetten. Een financiële strop: AEB had amper nog inkomsten en moest op eigen kosten het afval elders laten verwerken.

Onrechtmatige staatssteun
Mede door een geldinjectie van €35 mln van Amsterdam wist AEB ternauwernood op de been te blijven. Maar met een omzet van €147 mln in 2019 en een schuld bij gemeente en banken van ruim €350 mln zag de toekomst er ondanks het extra geld van de gemeente somber uit. Vooral ook omdat de Europese Commissie de kapitaalinjectie van €35 mln aanvankelijk als 'onrechtmatige staatssteun' kwalificeerde die AEB moest terugbetalen.

Dat probleem lijkt nu te zijn opgelost. Twee bij AEB betrokken bronnen melden onafhankelijk van elkaar dat de Europese Commissie na kennisname van 'een aangepast herstructureringsplan' overstag is. De gemeente kan dat nog niet officieel bevestigen, maar een woordvoerder laat weten: 'De procedure bij de Europese Commissie voor de goedkeuring van het herstructureringsplan van AEB verkeert in de afrondende fase. We hebben vertrouwen in het proces en hopen op een spoedige goedkeuring.'

Van het gas af
Om zichzelf te redden moet AEB wel voor een zacht prijsje zijn aandelen in het stadswarmtebedrijf WPW verkopen aan de gemeente Amsterdam. WPW levert warmte uit afvalverbranding aan zo'n 35.000 Amsterdamse woningen. Het is een joint venture tussen AEB en Vattenfall. AEB bezit 50% van WPW, de andere helft is in handen van de Scandinavische energiereus.

Amsterdam wil de aandelen voor €73 mln op eigen naam zetten. Daar heeft het stadsbestuur strategische redenen voor: 'Om te voldoen aan de ambitie om Amsterdam in 2050 'van het gas af' te krijgen is een groei nodig naar ruim 350.000 warmte-aansluitingen.' De opbrengst van WPW moet AEB gebruiken om de eerder als onrechtmatig gekwalificeerde staatssteun van €35 mln aan de gemeente terug te betalen. De rest van het geld moet AEB aanwenden om een gedeelte van de torenhoge schuld van €200 mln af te lossen bij het bankenconsortium ABN Amro, ING, BNG en Deutsche Bank.

Slecht bij kas
Volgens de gemeente Amsterdam is de verkoopprijs van €73 mln 'marktconform'. Het stadsbestuur baseert zich daarbij op een waardering van Axeco, de adviseur die gemeente ook al heeft ingeschakeld voor de voorbereiding van de uiteindelijke verkoop van AEB. Axeco waardeerde de aandeelhouderswaarde van heel WPW op zo'n €140 mln. Maar dat is aanmerkelijk lager dan bijvoorbeeld Troostwijk Taxaties. Dat waardeerde in opdracht AEB in 2019 de totale waarde van WPW op €347 mln. Dat blijkt uit inzage die het FD heeft gehad in een vertrouwelijk rapport.

Dat verschil is voor een deel wel te verklaren, zegt een bron met kennis van het verkoopproces. De prijs wordt gedrukt door het feit dat de min of meer gedwongen verkoop aan Amsterdam een biedingenstrijd met andere potentiële kopers uitsluit; aan een andere partij verkopen mag AEB simpelweg niet. Dat komt Amsterdam goed uit: de hoofdstad zit door de coronacrisis slecht bij kas. Diezelfde bron benadrukt daarbij dat AEB en het bankenconsortium kunnen leven met een opbrengst die zo'n €100 mln lager uitvalt dan de taxatie van Troostwijk.

Instemming gemeenteraad vereist
Hoe dan ook kan de blik weer naar voren bij AEB. Vorige week stelde de Amsterdamse wethouder Victor Everhardt (Financiën) bij BNR dat er meerdere partijen zijn die AEB willen kopen van de gemeente. Daarvoor is nog wel de definitieve instemming van de gemeenteraad vereist.

Uit boekenonderzoek dat het Amsterdamse stadsbestuur vanwege de voorbereidingen op de verkoop bij de afvalverwerker liet uitvoeren zou zijn gebleken dat 'AEB weer in control is'. Het stadsbestuur verwacht dan ook dat er 'geen nieuwe feiten aan het licht komen die een verkoopproces zouden kunnen belemmeren'.

Het is nog niet bekend wat AEB dat onder meer zes afvalverbrandingsovens en een biomassacentrale exploiteert, zou moeten opbrengen. Everhardt: 'We gaan het bedrijf op de markt zetten en de markt zal uiteindelijk bepalen welke prijs er geboden zal worden.'

fd.nl/ondernemen/1366786/redding-aeb-...
2.991 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 ... 146 147 148 149 150 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront