Galapagos « Terug naar discussie overzicht

Galapagos december 2020

5.922 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 ... 293 294 295 296 297 » | Laatste
Sentiment
0
quote:

Raasgier schreef op 16 december 2020 20:02:

[...]

Dit is niet het moment voor grappen, Mippert. Even serieus nou.
maar ik vind ‘m wel leuk :-)
Raasgier
0
quote:

Sentiment schreef op 16 december 2020 20:14:

[...]maar ik vind ‘m wel leuk :-)
Ach jawel. Ik probeerde alleen het niveau hier weer wat omlaag te brengen, in de hoop dat dan de stemming stijgt.
moneypocket
0
quote:
Ja, Sniper...men ruikt bloed en dit komt het bedrijf Galapagos jammer genoeg niet ten goede.
ABCM
0
quote:
Eerst artikel is zeer interessant. Dat heb ik hier gelijk op 19-8 al gepost dat Onno dit veel eerder moet hebben zien aankomen, in plaats van dat het "totaal onverwachts" kwam zoals hij deed voorkomen. Maar toch werd het nog volop voor hem opgenomen op het forum. We zijn zeer misleid door Onno's praatjes en dat is kwalijk
DcLaros
0
StilleWillem
0
quote:

DcLaros schreef op 16 december 2020 20:17:

Dat is oud nieuws
Verwacht dat de koers morgen wel iets hersteld

Nou dat help ik je hopen: heb nog Long staan op 78 , Pffffffff
Subtropical
0
Ik volg GLP niet maar krijg een beetje een BAAN gevoel over als ik het verloop zo zie. Heeft mij toen een beste duit gekost. Ook steeds bijkopen.....
BLOO7
0
quote:
De transacties zijn opmerkelijk voor een directie die zegt op een kip met gouden eieren te zitten. ‘Het is nooit een goed teken als bestuurders en toezichthouders en masse hun aandelen verkopen en opties te gelde maken,’ zegt Leen Paape, hoogleraar Corporate Governance aan Nyenrode.

Tja,
des mensens.
Hoe zou je zelf zijn met zoveel informatie in de marge.
nr36
1
NRC

Het geloof in biotechbedrijf Galapagos is ‘een beetje zoek’, na mislukking in de VS
Biotech Wéér een grote klap voor Galapagos. Medicijn filgotinib tegen reuma komt definitief niet op de Amerikaanse markt.
Liza van LonkhuyzenJoris Kooiman
16 december 2020 om 19:49
Leestijd 3 minuten
Laboratorium van Galapagos in Leiden.
Laboratorium van Galapagos in Leiden.
Foto Jasper Juinen / Bloomberg
Een rampzalig jaar voor Galapagos eindigt met een forse tegenvaller. Partner Gilead ziet geen toekomst meer in reumamiddel filgotinib (merknaam Jyseleca) voor de Amerikaanse markt. Het belangrijkste kandidaat-medicijn van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf had juist in de VS de meeste omzet moeten behalen. De beurskoers van Galapagos sloot woensdag 18,5 procent lager.

De eenzijdige beslissing van farmareus Gilead viel nadat het niet was gelukt de Amerikaanse toezichthouder FDA te overtuigen van de veiligheid van het middel. „Ongelooflijk zuur”, zegt Onno van de Stolpe, topman van Galapagos. „Vorig jaar [toen het bedrijf een megadeal sloot met Gilead] is een fantastisch jaar geweest. Vlak voor de lancering gaat het mis. Dat is een enorme domper.”

Het medicijn van Galapagos tegen reumatoïde artritis is wel goedgekeurd door de Europese en Japanse toezichthouders. Gilead zou de verkoop van filgotinib in een groot deel van Europa op zich nemen, maar ziet daar nu ook vanaf. Galapagos zal honderd mensen van Gilead overnemen voor de Europese marketing.

Galapagos, rond de eeuwwisseling voortgekomen uit het Leidse biotechbedrijf Crucell, geldt sinds een paar jaar als de grootste Nederlandse biotech-belofte. Die status is voor een belangrijk deel gebaseerd op filgotinib. Vanwege het hoge aantal reumapatiënten werd lang gedacht dat het geneesmiddel, het eerste medicijn van Galapagos dat zo ver ontwikkeld is, een ‘blockbuster’ kon worden. In februari was een aandeel van het bedrijf nog zo’n 250 euro waard, nu nog geen 80 euro. Met het verlies van de Amerikaanse markt raakt Galapagos meer dan 60 procent van de potentiële winst van het reumamiddel kwijt, zegt Van de Stolpe. „Prijzen liggen daar drie keer zo hoog als hier.”

De beurswaarde van Galapagos is nu gezakt tot iets meer dan 5 miljard euro, grofweg het niveau van twee jaar geleden. Beleggers vinden het bedrijf daarmee niet of nauwelijks meer waard dan het bedrag dat Gilead vorig jaar betaalde voor de samenwerking. Volgens Van de Stolpe toont dit aan dat het vertrouwen „een beetje zoek” is. „Aan ons om te bewijzen dat we medicijnen wel goed naar de markt kunnen brengen.”

Spermaproductie
In augustus bleek al dat de FDA kritisch is op filgotinib en de markttoelating uitstelde. De toezichthouder uitte twijfels over de hoge dosering van 200 milligram vanwege risico’s op bijwerkingen. Daarnaast waren er zorgen over de mogelijke effecten op de spermaproductie van mannen. Bij muizen was een effect op sperma gezien. Galapagos en de Europese toezichthouder waren tevreden toen bij mannen geen afname van het testosteronniveau werd gemeten, maar de Amerikaanse toezichthouder nam daar geen genoegen mee.

In de zomer zeiden de partners dat ze verwachtten de FDA alsnog te kunnen overtuigen. Onder andere met een extra studie naar de vruchtbaarheid van mannen. De uitkomst van die studie wordt medio volgend jaar verwacht.

In een nieuw gesprek met de FDA veranderde de toezichthouder alleen „geen centimeter” van mening over het risico op bijwerkingen bij de hogere dosis van het middel, zegt Van de Stolpe. „Zonder een volledig nieuwe studie zouden we geen toelating krijgen. Dat zou heel kostbaar zijn en enkele jaren vertraging betekenen.”


Lees ook dit profiel van Van de Stolpe: ‘Je moet hém het spel laten spelen: anders gaat hij door het dak’
Gilead wil niet met alleen doseringen van 100 milligram de Amerikaanse markt op. Er zijn namelijk al enkele vergelijkbare geneesmiddelen in omloop. Van deze medicijnen kregen de hogere doseringen ook geen goedkeuring van de FDA. Galapagos hoopte de Amerikanen te overtuigen dat filgotinib minder bijwerkingen geeft en in een hogere dosis – die beter zou werken – wel toestemming verdiende. Die droom is nu doorgeprikt.

Gilead trekt zich ook terug uit studies naar de werking van filgotinib bij andere reumatische ziekten, zoals de ziekte van Bechterew. Galapagos heeft besloten zelf dan ook maar te stoppen met die studies. De verdere kosten voor de studie naar spermaproductie moet Galapagos zelf dragen. Galapagos krijgt 160 miljoen van Gilead als compenstatie voor de nieuwe koers.

Niet zo superieur
De farmareus blijft wel betrokken bij onderzoeken naar de werking van filgotinib tegen darmziekten. Zo buigt de EMA zich momenteel over de mogelijke werking van het middel tegen de darmziekte colitis ulcerosa. Of filgotinib wel op de Amerikaanse markt zal worden toegelaten in het geval van darmziekten, hangt ook weer mede af van wat er uit de studie naar spermaproductie zal blijken. Ook de Japanse en Europese toezichthouders kunnen filgotinib nog van de markt halen als de uitkomst van het sperma-onderzoek negatief is.

Zijn Europese en Japanse reuma-artsen in de toekomst huiverig filgotinib voor te schrijven door de mislukking in de VS? Dat valt wel mee, denkt Bart van den Bemt, hoofd van de ziekenhuisapotheek van de Sint Maartenskliniek. Dat ziekenhuis is gespecialiseerd in reuma. „Het is een middel dat bewezen effectief is, ook in de hogere dosis. Voor mij bevestigt dit nieuws vooral dat dit medicijn vergelijkbaar is met andere middelen uit dezelfde klasse. Het is niet zo superieur als Galapagos van tevoren dacht.”

Ook de mogelijke risico’s voor spermaproductie hebben niet zoveel impact in de behandelkamer, denkt Van den Bemt. „Tweederde van de reumapatiënten is vrouw en de gemiddelde leeftijd is 58 jaar. Voor darmziektes is de doelgroep jonger, dus voor hen is de uitkomst van die studie belangrijker.”
Innovatie
0
quote:

Subtropical schreef op 16 december 2020 20:22:

Ik volg GLP niet maar krijg een beetje een BAAN gevoel over als ik het verloop zo zie. Heeft mij toen een beste duit gekost. Ook steeds bijkopen.....
Ja, ik ben ook nog van die tijd. Schreef er aardig wat puts op en kreeg steeds vaker margin calls. Een behoorlijk pakket van 8000 stuks. Ging nergens naartoe.

Het hoofdkantoor is nu een verslavingskliniek waar wel geld wordt verdient...

Maar nu over Galapagos...zou het nog eens boven de EUR: 85.- komen deze week of is de stop uit het bad gehaald? Hoop morgen toch op iets herstel, maar heb er wel een hard hoofd in.

Veel wijsheid en succes aan allen!
Ayous
0
De aandeelhouders zullen achter de schermen zeer grote druk uitoefenen. Zou het verder kunnen dat gilead filgo torpedeert om het bedrijf straks goedkoop over te kunnen nemen? Ze kunnen dan over 2 jaar alsnog proberen de fda te overtuigen, krijgen volledige controle over hun gestorte kaspositie en lachen iedereen uit. Denk dat de meeste aandeelhouders op euro 120 wel afstand willen doen van hun stukken.
Mippert
0
quote:

Raasgier schreef op 16 december 2020 20:16:

[...]

Ach jawel. Ik probeerde alleen het niveau hier weer wat omlaag te brengen, in de hoop dat dan de stemming stijgt.
Ik krijg vandaag een heel warm gevoel van de gemeenschapszin die ik hier aantref. De meeste Gala-ellende moest ik alleen dragen en kreeg daar ook nogal wat victim-blaming overheen.
Dit voelt als een warm bad. Weliswaar na en koude douche, maar dat is dan nog lekkerder!
Ik vind het bijna jammer dat ik 'augustus' gemist heb (geen beleggingen).

Ik lees ergens over Toledo:
...................dat er meer perspectief in zit dan filgotinib

Tja, dat komt nu ook in een heel ander licht te staan, he?
[verwijderd]
1
quote:

Mippert schreef op 16 december 2020 19:55:

Er loopt wel een studie naar de impact van Jyseleca op de spermaproductie bij mannen.

De spermaproductie bij vrouwen hoeft niet onderzocht te worden, begrijp ik?
Vrouwen kunnen toch wel helpen bij spermaproductie, de een is er wat beter in als de ander.
Mippert
1
quote:

StefinStocks schreef op 16 december 2020 20:44:

[...]
Vrouwen kunnen toch wel helpen bij spermaproductie, de een is er wat beter in als de ander.
Een handje helpen?
okeanos
0
quote:

FrikandelSpeciaal schreef op 16 december 2020 19:45:

Bij de terugval vanaf koers 250, heb ik op koers 195 verkocht.
Toen werd ik "angsthaas" genoemd.
Nog erger : zelf ooit uitgescholden voor gehaktbal.
A3aan
0
quote:

Mippert schreef op 16 december 2020 20:40:

[...]

Ik krijg vandaag een heel warm gevoel van de gemeenschapszin die ik hier aantref. De meeste Gala-ellende moest ik alleen dragen en kreeg daar ook nogal wat victim-blaming overheen.
Dit voelt als een warm bad. Weliswaar na en koude douche, maar dat is dan nog lekkerder!
Ik vind het bijna jammer dat ik 'augustus' gemist heb (geen beleggingen).

Ik lees ergens over Toledo:
...................dat er meer perspectief in zit dan filgotinib

Tja, dat komt nu ook in een heel ander licht te staan, he?
Kop op! Zelf diverse malen de met veel moeite opgebouwde portefeuille weer grotendeels verloren dan praat ik over tonnen. Vorig jaar met hefbomen en maximaal VBR ruim 450% winst. Daar is een grijpstuiver van over. Kan het missen, dat wel. Enige nadeel, ik moet over 2020 in box 3 belasting betalen over een vermogen dat ik niet meer heb omdat men kijkt naar de waarde van 1 januari 2020. Dat komt er nog bij en hakt erin.
Mippert
0
Als je alleen kijkt naar het verschil tussen hoog en laag in de VS, dan lijkt het een vrij normale dag.
okeanos
0
Komt wel goed.
Corona vermindert ook de kwaliteit van het zaad. Ze hebben toch niet net dat gemeten hoop ik.
Toddemij
0
quote:

Galafilgo schreef op 16 december 2020 19:45:

wat als AbbVie nu een bod doet van 7 miljard?
dan hebben ze de pipeline en een concurrent uitgeschakeld
voor alles bij elkaar 1,5 miljard
te geef zou ik zeggen
Dit zijn hersenspinsels. Gilead is te verweven met Galapagos dat overnames door anderen dan Gilead een utopie zijn. Bovendien is het reumamedicojn figiltonib niets bijzonders meer wat men ons wel wilde doen geloven. De arts van de St Maartenskliniek was daar duidelijk over. Integendeel, als na studie blijkt dat het wel degelijk invloed op sperma heeft dan glijdt het nog verder af.
5.922 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 ... 293 294 295 296 297 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:35
Koers 27,380
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 27,380
Laag 26,940
Volume 135.801
Volume gemiddeld 81.069
Volume gisteren 104.556

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront