Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Zorgen om je pensioen?

810 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 35 36 37 38 39 40 41 » | Laatste
Ivanrybkin
0
quote:

FinCentre schreef op 18 augustus 2016 10:33:

[...]

Dan is het helaas niet meer zo simpel.

FinCentre
En juist daarom is het logisch om pensioenaanspraken van vandaag slechts voor 90% uit te betalen nu de gehele pensioenpot slechts toereikend is voor 90% van de verplichtingen!
[verwijderd]
0
quote:

Ivanrybkin schreef op 18 augustus 2016 11:24:

[...]
En juist daarom is het logisch om pensioenaanspraken van vandaag slechts voor 90% uit te betalen nu de gehele pensioenpot slechts toereikend is voor 90% van de verplichtingen!
En dan kun je heel lang discussiëren over hoe je die 90% berekent:
* Waarom reken je met een rentecurve die voor lange looptijden op een volstrekt idiote, nergens op gebaseerde, bij elkaar gelobbyde, 4.2%-herbeleggingsrente is gebaseerd?
* Waarom maak je contant met rentecurve waarin 6-maands kredietrisico zit voor AA-kredietwaardige banken?
* Waarom waardeer je onzekere toekomstige kasstromen zonder deze onzekerheid te waarderen?

Ofwel, moet die 90% niet eigenlijk 73% zijn?

FinCentre
ffff
0
Fin Centre,

Ik ben het dan weer volstrekt oneens met jou. Of een pensioenbeheerder nu voor 1 persoon belegt of ieder jaar weer voor nieuwe klanten die erbij komen, zijn opgave blijft steeds dezelfde: Voor al degenen die over 1 jaar al een uitkering krijgen, dan wel voor degenen die pas over 45 jaar een uitkering krijgen de binnengekomen premies zodanig beleggen dat door elkaar genomen er steeds een mooi rendement wordt gehaald. Anders verzeil je in de huidige situatie waarbij er niet genoeg vermogen is opgebouwd om verplichtingen te kunnen voldoen. En principieel maakt het totaal geen verschil of je over één persoon spreekt of over een miljoen gegadigden.

Peter
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
quote:

ffff schreef op 18 augustus 2016 15:02:

En principieel maakt het totaal geen verschil of je over één persoon spreekt of over een miljoen gegadigden.
Principieel snap je het niet zo goed, Peter.

Maar dat geeft niet, gewoon lekker ASML-aandelen kopen en de pensioenproblematiek aan anderen overlaten.
[verwijderd]
0
Ach, gezien de focus op dekkingsgraad zijn er heel veel mensen die de pensioenproblematiek principieel niet zo goed snappen. Waaronder veel wetgevers en toezichthouders helaas.
Ivanrybkin
0
quote:

FinCentre schreef op 18 augustus 2016 11:42:

[...]

Ofwel, moet die 90% niet eigenlijk 73% zijn?

FinCentre
hm. ik vond 90 % al scherp :)
waarom zijn er nog politici die 100 % uitbetalen bij de huidige standen nog verantwoord vinden?
ffff
0
Fin Centre,

Dat is de gekende dooddoener als mensen er niet uitkomen: " Principieel snap je het niet zo goed" Tja, zou kun je iedere discussie beëindigen. Kijk, Fin Centre als er nu één mens in de KK van IEX rondloopt die het principe van pensioenopbouw goed heeft begrepen, dan hoor ik daar zeker bij: Als een van die superzeldzame Nederlanders richtte ik zelf een echt pensioenfonds op, beheerde dat bijna 40 jaren en schreef jaarlijks een jaarverslag( je) Kom dus bij mij niet af met niet te beseffen en te weten wat een pensioenfonds is, en kom bij mij niet af met denigrerende opmerkingen over beleggingen.

Want jouw redenering van gisteren dat je pensioen moet opbouwen voor allerlei soorten deelnemers, met allerlei verschillende verwachtingen, doet NIETS, maar dan ook NIETS af aan de opgave die ik gisteren ook al stelde dat pensioenfondsen en dus pensioenfondsbeheerders beleggingen moeten zien te vinden die na jaren positief uitpakten. Want daar is de discussie mee begonnen. Een belangrijke bijdrage van Ben van enkele weken geleden dat dat resultaat toch wel heel erg bepaald werd door in welke periode je gestart ben, geeft al duidelijk aan dat je als beheerder een wel heel moeilijke taak hebt. Met wat gelukkige start staat je fonds op een reserve van 115 procent en zit het tegen zoals nu bij velen dan is de dekkingsgraad gezakt naar 90 procent en zal er dus heel vervelende maatregelen genomen moeten worden.

Weet je, Fin Centre, dat het een moeilijk probleem is, is inmiddels iedereen wel van overtuigd: Dacht je 20 jaar geleden als goedehuisvaderbelegging, oerdegelijk in bankaandelen te moeten zitten, dan was iedereen het met je eens. Wie het lef had goud te kopen werd een gokker genoemd, maar boerde voro zijn reserves wel gigantisch veel beter.

Nogmaals: Beleggen voor lange termijn is ontzettend moeilijk. Een flinke dosis geluk en tijd waarin je leeft en leefde speelt een belangrijke rot. Maar dat neemt niet weg dat een goede beheerder dagelijk bezig is met het vermogen dat aan zijn zorgen is toevertrouwd en dat het frustrerend is dat puur gokken soms beter uitpakt dan ergens goed over nadenken alvorens er in te beleggen. Bijvoorbeeld in ASML, Ahold Delhaize, ING, Randstad TUI, Aalberts.... om maar eens wat recente aankopen te noemen.

Peter
[verwijderd]
0
quote:

ffff schreef op 19 augustus 2016 12:13:

.. als er nu één mens in de KK van IEX rondloopt die het principe van pensioenopbouw goed heeft begrepen, dan hoor ik daar zeker bij
Peter je bent een topper!
ffff
0
Fin Centre,

Ik hoop dat jij uit mijn bijdragen van gisteren en vandaag begrepen hebt, welke opdracht een pensioenfondsbeheerder voortdurend voor ogen dient te houden.......

Dan heb jij uit mijn bijdragen in deze draad ook iets essentiels opgestoken. En dan komt wellicht ook het besef dat het nemen van ingrijpende fiscale maatregelen daar flink aan toe kunnen bijdragen. Hetgeen dan ook weer een onderdeel van je opdracht was en is....

Peter
Brievenbus
0
Ben benieuwd naar die besloten rechtszaak over de te hoge heffing op spaargeld vandaag.
Overigens, Peter, ben nu in Italie, betaalde het huis dat ik huur met o.a. een 500 biljet, vent keek blij! :-)
[verwijderd]
0
www.findinet.nl/persbericht/onderzoek...

Ruim zeven op de tien Nederlanders wil af van het huidige, collectieve pensioenstelsel. Uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson onder 1171 Nederlanders vanaf 18 jaar blijkt dat 42% de voorkeur geeft aan een individuele pensioenopbouw en 33% aan een combinatie van collectieve en individuele opbouw. Een kwart van de respondenten wil het collectieve pensioenstelsel in stand houden.

Veruit de meeste Nederlanders willen in de toekomst zelf hun pensioenuitvoerder kiezen (75%). Als ze zelf hierover kunnen beslissen, kiest bijna de helft voor een pensioenfonds (47%). Met 18% is een bank als pensioenuitvoerder de op één na meest genoemde optie, hoewel het op dit moment voor banken wettelijk niet mogelijk is om pensioenuitvoerder te zijn. Ruim 70% van de Nederlanders vindt dat pensioenopbouw voor iedereen verplicht moet zijn.
[verwijderd]
0
Uit onderzoek van 1171 Nederlanders, mensen hou toch op! dat kan je toch geen onderzoek noemen.
[verwijderd]
1
Mits goed gekozen (dat is meestal het probleem) en juiste vraagstellingen (2e probleem) is dat meer dan voldoende deelnemers om een goed beeld te krijgen.

En het verbaast me niets. Veel mensen denken dat ze het zelf beter zouden doen dan pensioenfondsen. In de werkelijkheid komt daar helemaal niets van terecht.

Dat gaat een karig pensioen worden voor velen straks.
gerrit 69
0
Het geld klotst bij veel pensioenfondsen over de reling heen.
Gemiddeld word in deze sector ruim 5 procent rendement gemaakt.

www.iexprofs.nl/Must-read/278370/Must...
Wat zegt de Nederlandse Bank;
Pensioenen worden duurder
De financiële positie van pensioenfondsen is verslechterd, stelt De Nederlandsche Bank. De toezichthouder gooit de knuppel in het hoenderhok: de fondsen moeten meer premie innen en minder uitkeren.

We worden naar mijn mening collectief belazerd zowel jong als oud door onze Nederlandse Bank, want onze pensioenen hadden vorig jaar al ge-indexeerd kunnen worden nu de economie veel beter draait, maar door die achterlijke rekenrente die de politiek ons voorspiegelt, komt indexering niet voor in het woordenboek van onze conservatieve Nederlandsche Bank.
objectief
0
quote:

gerrit 69 schreef op 16 mei 2018 11:34:

We worden naar mijn mening collectief belazerd zowel jong als oud door onze Nederlandse Bank, want onze pensioenen hadden vorig jaar al ge-indexeerd kunnen worden nu de economie veel beter draait, maar door die achterlijke rekenrente die de politiek ons voorspiegelt, komt indexering niet voor in het woordenboek van onze conservatieve Nederlandsche Bank.
Waarom zou de Nederlandse Bank ons belazeren...ze hebben daar toch geen enkel belang bij.
Overigens weet ik ook niet of de pensioenuitkeringen verhoogd kunnen worden, daarvoor moet je wel heel veel kennis van de materie hebben.
Natuurlijk is het aantal trekkers enorm toegenomen en ze het de vraag of de betaalde premies (doet iedereen wel mee en over het gehele salaris) wel voldoende is om dat te compenseren.
hirshi
0
Minister Wouter Koolmees (sociale zaken) verwacht dat de overgang naar een nieuw pensioenstelsel in 2026 verloopt zonder kortingen en grote premiestijgingen. Dat zei hij bij de presentatie van het wetsvoorstel dat invoering van het nieuwe pensioensysteem (en de weg daar naar toe) regelt. De minister houdt een slag om de arm: “Je weet het nooit helemaal zeker”. Het is een ‘evenwichtige stap naar een nieuw stelsel’, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Om kortingen te voorkomen heeft Koolmees de regels voor de dekkingsgraad van pensioenfondsen versoepeld. Dat deed hij vorig jaar en dit jaar ook al. Woensdag maakte hij bekend dat hij dit, zoals al eerder uitlekte, ook de komende jaren vol wil houden. Zonder deze ingreep zou ‘rekening gehouden moeten worden met kortingen tot 15 procent’, schrijft Koolmees aan de Kamer. De dekkingsgraad laat de verhouding zien tussen het vermogen van een pensioenfonds en de mogelijkheid om pensioenen uit te betalen.

www.trouw.nl/economie/koolmees-presen...
PensioenVolger
0
quote:

hirshi schreef op 18 december 2020 09:54:

Om kortingen te voorkomen heeft Koolmees de regels voor de dekkingsgraad van pensioenfondsen versoepeld. Dat deed hij vorig jaar en dit jaar ook al. Woensdag maakte hij bekend dat hij dit, zoals al eerder uitlekte, ook de komende jaren vol wil houden. Zonder deze ingreep zou ‘rekening gehouden moeten worden met kortingen tot 15 procent’, schrijft Koolmees aan de Kamer. De dekkingsgraad laat de verhouding zien tussen het vermogen van een pensioenfonds en de mogelijkheid om pensioenen uit te betalen.

www.trouw.nl/economie/koolmees-presen...
Dit klinkt als diefstal van de jeugd. De beleidsdekkingsgraad grens op 90% zetten houd in dat de jeugd het probleem mag oplossen door te betalen. Wouter Koolmees had nu moeten korten zodat de pijn voor elke generatie voelbaar is. Nu wordt het probleem alleen maar naar achteren geschoven. Lees: De originele ondergrens om te korten is een beleidsdekkingsgraad van 105%! Helaas komen er verkiezingen aan, anders had Koolmees dit waarschijnlijk niet gedaan.

Overigens: een mooi overzicht hoe alle pensioenfondsen kan je hier vinden: exelerating.com/nl/insights/overzicht...
Rowi62
0
Pf Zorg en Welzijn heeft 4 miljard EUR verloren op de olie termijn markt eerder dit jaar (source IEX en FD) ; daar helpt geen enkel stelsel tegen. Dat is heel veel per verpleegster.
810 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 35 36 37 38 39 40 41 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,13%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront