Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Draadje:Pensioenfondsen en effect op de beurs

10.075 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 ... 500 501 502 503 504 » | Laatste
voda
0
Korten op de pensioenen: wie durft nog?
Martine Wolzak 08:37

Achteraf is gezien is het nog opmerkelijker dan het toen al was: in 2013 zijn de pensioenen van werknemers en gepensioneerden in de metaal met zo'n 6% gekort. Het is de uitzondering op de regel die 50Plus-senator Martin van Rooijen al jaren herhaalt: 'Die pensioenkorting, die komt er niet'. En ook nu de dekkingsgraden van pensioenfondsen zo'n 15% onder het wettelijk minimum van 104,5% staan, komt het er hoogstwaarschijnlijk niet van.

Een paar maanden geleden leek er nog overeenstemming in Den Haag: lager dan 90% moeten de dekkingsgraden niet zakken. Gebeurt dat wel, dan zijn verlagingen van de pensioenen volgend jaar onvermijdelijk. Zolang fondsen boven deze grens bleven, wilde het kabinet bij monde van Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken coulant zijn. Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA, nodig om het pensioenakkoord dat Koolmees met sociale partners sloot door de Eerste Kamer te krijgen, leken tevreden.

Maar nu oudejaarsdag - de deadline voor de fondsen - snel nadert, terwijl dekkingsgraden nog onder de 90% staan, krijgen politici koudwatervrees. Niet voor het eerst; de regels zijn de afgelopen jaren meermaals aangepast zodra verlagingen dreigden. 'Het is een grote frustratie van de toezichthouder dat de regels die we hebben afgesproken juist voor dit soort situaties, telkens onder druk komen wanneer we terechtkomen in dit soort situaties', biechtte directeur Tjerk Kroes van De Nederlandsche Bank vorige maand op in de Tweede Kamer.

Gevarenzone
Pensioenen verlagen is dan ook een weinig aantrekkelijk vooruitzicht voor politici. Zeker in een verkiezingsjaar. De onzekerheid over de kortingen en de omvang daarvan houdt bovendien aan tot de laatste dag. Ook fondsen die nu 'veilig' lijken te zijn, kunnen al bij een lichte rentedaling alsnog in de gevarenzone komen. PvdA en GroenLinks lobbyeden achter de schermen daarom al voor nog ruimere regels. Dit weekend grepen ze naar de megafoon van de pers om extra druk te te zetten: de pensioenen mogen volgend jaar niet omlaag, bij welke dekkingsgraad dan ook.

De regels helemaal loslaten, zou een pijnlijk besluit zijn voor D66-Minister Wouter Koolmees. Die hamert er immers al jaren op dat dit niets anders is dan tekorten doorschuiven naar de toekomst. En als de carte blanche 'alle kortingen van tafel' eenmaal is gegeven, zal het niet meevallen die weer in te trekken.

Koolmees' voorgangster Jetta Klijnsma hield eind 2016 onder vergelijkbare omstandigheden de Tweede Kamer aan het lijntje. Pas in januari was de PvdA-politica bereid een besluit over eventueel uitstel te nemen, op het moment dat duidelijk was met welke standen de fondsen het jaar af hadden gesloten. Voor Klijnsma werkte het uitstel prima. Het probleem loste zich in de tussentijd vanzelf op, de dekkingsgraden stegen na de verkiezingsoverwinning van Trump.

Onzekerheid voor gepensioneerden
Die optie ligt ook nog open, ook Koolmees heeft nog geen formeel besluit genomen. Maar GroenLinks' Tweede Kamerlid Paul Smeulders vindt dat de onzekerheid voor gepensioneerden niet nog langer mag duren. Hoewel materieel die paar weken niet echt verschil maken, wil hij voor de kerst duidelijkheid van de Minister.

Een complicatie voor Koolmees is dat hij ook nog volop in gesprek is met sociale partners en pensioenfondsen over de uitwerking van het pensioenakkoord. Zo moet er voor half december overeenstemming zijn over de spelregels voor de dekkingsgraden in de overgangsperiode naar het nieuwe stelsel, tussen 2022 en 2026. Dat is niet los te zien van de discussie over verlagingen volgend jaar.

fd.nl/economie-politiek/1366720/korte...
voda
0
Ambtenaren en leraren niet gekort op pensioen

Gepubliceerd op 4 januari 2021 15:09 | Views: 377

HEERLEN (ANP) - De pensioenen voor ambtenaren en leraren worden dit jaar niet verlaagd. Pensioenfonds ABP heeft eind december een dekkingsgraad van ruim 92 procent gehaald. Daarmee heeft het fonds voldaan aan de eis van een dekkingsgraad van minimaal 90 procent.

Het betreft nog wel een voorlopig cijfer. De definitieve dekkingsgraad wordt 21 januari bekend. ABP geeft wel al aan dat zeker is dat ook het definitieve cijfer boven de 90 procent blijft.
Rowi62
0
Met elke 100% uitkering verslechtert de dekkingsgraad van de pensioenen die later nog uitgekeerd moeten worden. Ook die van gepensioneerden. Maar ach ik ben een van de weinige actuarieel geschoolden hier.
voda
0
Niet iedereen ontsnapt aan pensioenverlaging
Martine Wolzak 4 jan

De twee grootste pensioenfondsen van Nederland, ambtenarenfonds ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), hoeven dit jaar de pensioenen toch niet te verlagen . De dekkingsgraden van beide fondsen zijn in december net boven de ondergrens van 90% gebleven. 'Het was een heel zwaar jaar voor de mensen die in onze sector werken', zegt bestuursvoorzitter Joanne Kellermann van PFZW. 'We zijn blij dat we op dit punt positief nieuws kunnen brengen.'

Verlagingen van miljoenen pensioenen in een verkiezingsjaar zijn daarmee afgewend. Samen hebben ABP en PFZW ongeveer zes miljoen deelnemers, werkend en gepensioneerd. Maar honderdduizenden werknemers en gepensioneerden in andere sectoren kunnen (nog) niet opgelucht ademhalen. In bijvoorbeeld de schoonmaak en de levensmiddelenbranche spant het er nog om en bij twee fondsen gaan de pensioenen zeker omlaag.

Gered door vaccin
Dit jaar dreigden verlagingen van miljoenen pensioenen door de aanhoudend lage dekkingsgraden bij veel pensioenfondsen. Eigenlijk hadden de fondsen over heel vorig jaar een gemiddelde dekkingsgraad van 104,5% moeten hebben. Maar de meeste dekkingsgraden stonden dit voorjaar eerder rond de 90%. Dat komt neer op kortingen van 15% of meer.

Om dat te voorkomen, midden in een pandemie en terwijl het pensioenakkoord werd uitgewerkt, verlaagde het kabinet de ondergrens naar 90% op 31 december 2020. Zelfs die horde leek lang nog te hoog, tot de aankondiging van de eerste coronavaccins begin november. 'De aandelenrally die daarop volgde heeft veel pensioenfondsen gered', zegt actuaris Corine Reedijk van pensioen- en verzekeringsadviseur Aon.

Spoeddebat
Voor ABP en PFZW spande het er echter tot het laatste moment om of zij de pensioenen moesten verlagen. Hun dekkingsgraad schommelde in december nog rond de ondergrens van 90%. Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks, die nodig zijn voor het pensioenakkoord, dreigden al met een spoeddebat om kortingen alsnog van tafel te krijgen. Maar nu denkt ABP op basis van voorlopige berekeningen op een dekkingsgraad van 92% uit te komen, PFZW op 91%. Ook de metaalfondsen PMT en PME hoeven niet te korten, net als het fonds voor de Bouw, maar deze fondsen hadden al meer marge.

Van de overige pensioenfondsen is de kortingsdreiging in de sectoren levensmiddelen, schoonmaak en vleesverwerkende industrie het grootst. Gezamenlijk hebben zij nog eens een miljoen deelnemers. Of dat een spoeddebat rechtvaardigt zal ook afhangen van de omvang een eventuele korting.

Geen uitsluitsel
Pensioenfonds Levensmiddelen, waar onder meer supermarktmedewerkers in zitten, had eind november een dekkingsgraad van 86,9%. De kans is reëel dat die nog steeds onder de 90% staat en de pensioenen omlaag moeten. Bestuurder Daan Muusers kan daar echter nog geen uitsluitsel over geven.

'Er zijn nog zoveel onzekere factoren, dat is nu niet verantwoord', zegt Muusers. 'Rond half januari hebben wij de cijfers, maar dat is dan nog steeds een voorlopige dekkingsgraad. De accountant moet er dan nog naar kijken. Voordat de cijfers definitief zijn, is het maart. En dan weet je ook niet wat de politiek ondertussen doet.'

Voor BPF Schoonmaak is het 'too close to call', zegt bestuurslid Tarik Uçar. Hij bereidde zijn achterban er de afgelopen maanden al op voor dat een verlaging van hun toch al niet grote pensioen waarschijnlijk was. Maar op basis van de voorlopige dekkingsgraad van naar schatting 90% kan hij nog geen zekerheid geven.

Bij twee kleinere fondsen, met samen tegen de honderdduizend deelnemers, gaan de pensioenen wel omlaag en fors ook: Reiswerk en AVH. Beiden gaan op in een ander pensioenfonds, PGB. Maar omdat zij een lagere dekkingsgraad hebben dan dit fonds, moeten zij daarbij korten.

Dat komt vooral hard aan in de reisbranche: de pensioenen van 33.000 werknemers en oud-werknemers in de door corona toch al zwaar getroffen sector gaan met circa 18% omlaag. Bij AVH is dat 9%. Reiswerk mag wel de gepensioneerde deelnemers (circa 600) een beetje ontzien: zij worden met 9% gekort, de helft. Ook zestig-plussers worden minder zwaar gekort, anders is het voor mensen zo vlak voor hun pensioen 'wel heel erg zuur', zegt voorzitter Arnold Jager.

Discussie komt terug
AVH en Reiswerk mogen hopen nu voor jaren van de discussie over verlagingen af te zijn. PGB heeft een dekkingsgraad van boven de 100%. Voor andere fondsen komt die discussie waarschijnlijk wel terug, waarschuwt Reedijk van Aon. De komende jaren blijft weliswaar de ondergrens van 90% gelden, maar over uiterlijk vijf jaar moeten pensioenfondsen op 95% zitten. 'Dat lijkt haalbaar', zegt Reedijk. 'Maar met een aanhoudend lage rente moet je het dan wel van je rendementen hebben. Die waren er afgelopen jaar nauwelijks, na een heel mooi 2019.'

fd.nl/economie-politiek/1369271/opluc...
jowi
0
Als er niet gekort wordt i.v.m. de dekkingsgraden waarom dan wel de premies voor de werkenden fors omhoog?

Bij ABP bedraagt de premie thans ca 26% over de pensioengrondslag. Het wg- en wn deel tesamen bedraagt ws al meer dan de in te houden loonbelasting / pvv.

Het pensioen begint aardig op een woekerpolis te lijken.
objectief
0
quote:

jowi schreef op 5 januari 2021 10:49:

Als er niet gekort wordt i.v.m. de dekkingsgraden waarom dan wel de premies voor de werkenden fors omhoog?

Bij ABP bedraagt de premie thans ca 26% over de pensioengrondslag. Het wg- en wn deel tesamen bedraagt ws al meer dan de in te houden loonbelasting / pvv.

Hogere premies zijn nodig om bij deze lage rente tot een redelijk pensioen te komen.
Je zegt het als 26% van de pensioengrondslag, dat is naast de bijdrage van de werkgever/Staat heel weinig en niemand die daar gebukt onder gaat.
Rowi62
0
Pensioen was mijn vak (multinational). De 26% is de premie voor de totale opbouw momenteel in veel regelingen. Wie daarvan welke deel betaalt wordt in de cao bepaald. De zo gefinancierde opbouw wordt echter direct een beetje uitgehold als je bij een fonds zit met onderdekking dat niet kort. Elke volle uitkering doet de dekkingsgraad van de nog uit te keren pensioenn dalen bij een fonds met onderdekking.
jowi
0
Beste objectief.

Weinig!!! Heb jij wel enig idee hoeveel dit maandelijks is (WG en WN deel) Alleen al i.v.m. de pensioenpremie zou je bijna zwart gaan werken!!!
voda
0
'Strenge pensioenregels moeten direct van tafel'

Gepubliceerd op 11 januari 2021 09:09 | Views: 728

DEN HAAG (ANP) - Ouderenbelangenvereniging Koepel Gepensioneerden (KG) vindt dat de strenge regels die gelden totdat het nieuwe pensioenstelsel in 2026 ingaat direct van tafel moeten. Volgens KG-voorzitter Jaap van der Spek vrezen gepensioneerden namelijk dat hun pensioenen nog jaren zullen blijven aftakelen.

In een interview met het Algemeen Dagblad roept Van der Spek op tot onmiddellijke versoepeling van de pensioenregels. Hij uit kritiek op de manier waarop de overgang naar een nieuw pensioenstelsel is georganiseerd. "Die legt een bom onder het streven om de pensioenen niet te korten in de komende vijf jaar", zegt hij tegen de krant.

Vorig jaar sloten het kabinet en sociale partners na tien jaar onderhandelen een akkoord over een nieuw pensioenstelsel. In het huidige stelsel speelt de rente een dominante rol. Hoe lager de rente is, hoe meer geld pensioenfondsen achter de hand moeten houden voor toekomstige pensioenen. Dat gaat ten koste van de huidige gepensioneerden, want er blijft daardoor onvoldoende geld over om pensioenen te laten meegroeien met de inflatie. Soms worden pensioenen zelfs gekort.

Rente

In het nieuwe stelsel, dat in 2026 wordt ingevoerd, speelt de rente geen rol meer, alleen de rendementen op de beleggingen van pensioenfondsen tellen dan. In goede jaren worden de pensioenen verhoogd, als het tegenzit worden ze verlaagd. De verwachting is dat pensioenen hierdoor vaker kunnen worden verhoogd.

Volgens Van der Spek pakt doorgaan op de oude voet desastreus uit voor gepensioneerden, vooral omdat de huidige regels de pensioenfondsen nu dwingen met een nog lagere rente te gaan rekenen. Daardoor moeten de grote fondsen gemiddeld 8 procent meer vermogen achter de hand houden. "En dan speelt ook nog mee dat de premie die werkenden betalen, te laag is." Dat leidt tot een extra tekort van gemiddeld 6 procent, aldus Van der Spek.

Hij wil dat er alvast met de nieuwe regels wordt gewerkt. "Waarom vasthouden aan de oude regels als je over vijf jaar met nieuwe regels gaat werken?"
Rowi62
0
Moeten we met Covid 19 nog solidair zijn met de oudjes of zullen we het virus zijn gang laten gaan? Als je het bovenstaande leest zie je weer dat die gasten alleen aan zich zelf denken. Alle nog niet uitgekeerde pensioenen lijden als je de gepensioneerden vol blijft uitbetalen terwijl de pot niet voldoende is.
hirshi
0
Hoe solidair we zijn met "de oudjes" is duidelijk verwoord door Gert-Jan Seegers van de Christen Unie. In het zogenaamde zwarte scenario geldt voor hem niet langer dat ieder leven telt, maar wat deze christenvriend betreft gaat het oude vlees eerst op.
Beperktedijkbewaking
1
quote:

Rowi62 schreef op 5 januari 2021 11:57:

Pensioen was mijn vak (multinational). De 26% is de premie voor de totale opbouw momenteel in veel regelingen. Wie daarvan welke deel betaalt wordt in de cao bepaald. De zo gefinancierde opbouw wordt echter direct een beetje uitgehold als je bij een fonds zit met onderdekking dat niet kort. Elke volle uitkering doet de dekkingsgraad van de nog uit te keren pensioen dalen bij een fonds met onderdekking.
Je zou gelijk hebben als de (verhoogde) premies volgens de huidige regels echt 'kostendekkend' zouden zijn. Dat zijn ze echter nog steeds niet.
Wel eens van premiedemping gehoord? In de meeste jaarverslagen van pfn kan je er wel iets over lezen. Jouw multinational deed en doet er vermoedelijk ook aan mee.

Je kunt je pijlen beter richten op die idiote (huidige) FTK-regels met hun kunstmatig lage rekenrente. Als men de rekenrente zou verhogen tot een reële en nog altijd voorzichtige 2 à 2,5%, zouden de premies fors verlaagd kunnen worden en komt gedeeltelijke indexatie van de uitkeringen ook weer in zicht.

voda
0
Pensioenbelegger PGGM stapt in treinenleasing

Gepubliceerd op 13 januari 2021 13:38 | Views: 208

ZEIST (ANP) - Pensioenuitvoerder PGGM, die onder meer de pensioenen belegt voor pensioenfonds PFZW, steekt Nederlands pensioengeld in treinenleasing. Er wordt een groot minderheidsbelang genomen in treinenleasemaatschappij Alpha Trains, de grootste leasemaatschappij in Europa waar het gaat om passagierstreinen en de nummer twee op de markt voor het leasen van vrachtlocomotieven.

Volgens PGGM past de investering bij de strategie van zijn infrastructuurfonds om beleggingen in duurzaam transport de komende jaren uit te breiden. Hoeveel geld er met de deal is gemoeid, wordt niet naar buiten gebracht.

Het in Luxemburg gevestigde Alpha Trains zou goed kunnen inspelen op overheids- en EU-beleid om vrachtvervoer meer per spoor te laten plaatsvinden. En verwacht wordt dat de liberalisatie van de markt van passagiersvervoer per trein in Europa leidt tot verdere groei. Duitsland is voor Alpha Trains momenteel de belangrijkste markt. Ook de Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn klant van het bedrijf.

PGGM beheert voor diverse pensioenfondsen een vermogen van in totaal zo'n 266 miljard euro.
voda
0
Ongekende golf verhogingen premies pensioenfondsen
Martine Wolzak Gaby de Groot 06:00

Zie verder de pdf.
Bijlage:
voda
0
Deel 2:

Het oude en het nieuwe pensioenstelsel
De regels waaraan pensioenfondsen moeten voldoen staan in het Financieel Toetsingskader (FTK). Het FTK ziet toe op de bezittingen, de premies en de beleggingen, en de verplichtingen, hoeveel ze in kas moeten hebben om de huidige en toekomstige pensioenuitkeringen te kunnen betalen. De verhouding tussen die twee heet dekkingsgraad. Bij een dekkingsgraad van 100 heeft een pensioenfonds precies genoeg in kas om alle huidige en toekomstige pensioenen te kunnen betalen. Boven de 100 is er geld over en kan het pensioen worden verhoogd. Onder de 100 is er een tekort en moeten de pensioenen worden verlaagd.

De gevoeligheid bij het huidige stelsel zit bij de verplichtingen. Die moeten gewaardeerd worden met de rekenrente. En die rente is al jaren aan het dalen. Hoe lager de rente, hoe hoger de verplichting moet zijn. Oftewel een fonds moet dan meer euro’s in kas houden voor huidige en toekomstige pensioenen.

Afgelopen jaar kwam de commissie Dijsselbloem met aanbevelingen om de rekenrente nog verder te verlagen. Die aanscherping kunnen de pensioenfondsen niet meer goedmaken door betere rendementen verwachten ze. Als de regels worden gehandhaafd zijn verlagingen bijna onvermijdelijk is de vrees.

In het huidige systeem is de rente dominant. In het nieuwe pensioenstelsel staat het rendement centraal. Als de rendementen goed zijn mag het pensioen worden verhoogd. Als de rendementen slecht zijn moet het pensioen worden verlaagd. Pensioenen gaan dus meebewegen met de economie. Als die goed draait maken fondsen goede rendementen en omgekeerd.

www.ad.nl/economie/miljoenen-pensioen...
voda
0
Miljoenen pensioenen in gevaar: ‘Kans op kortingen wordt heel reëel’

De pensioenen van miljoenen Nederlanders zijn in gevaar. Door de lage rente en strengere regels dreigen de komende jaren kortingen op vele pensioenen, waarschuwen ABP en PMT, twee van de grootste pensioenfondsen van Nederland.

Peet Vogels 20-01-21, 06:00

ABP en PMT vinden dat minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees te positief is over de overgang naar een nieuw pensioenstelsel in 2026. ,,Hij schetst het beeld dat we zonder kleerscheuren overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Maar ik zie dat het juist zeer realistisch is dat we de komende jaren moeten korten op de pensioenen. Dat hoor ik ook bij de andere grote fondsen PFZW, PME en bpfBouw’’, zegt Terry Troost, voorzitter van PMT, het pensioenfonds voor de metaalsector.

De vijf grootste fondsen hebben in totaal acht miljoen deelnemers. ,,Volgens de huidige regels is de kans op verlaging de komende jaren reëel’’, zegt Corien Wortmann, voorzitter van ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland. ,,Wij herkennen ons niet in het positieve beeld dat Koolmees schetst.’’

Terry Troost - werkgeversvoorzitter van Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). © PMT

De financiële situatie is precair bij veel fondsen. Dit jaar hebben vrijwel alle bedrijfstakpensioenfondsen de premie voor hun deelnemers verhoogd. Tegelijkertijd is de pensioenopbouw bij sommige pensioenfondsen verlaagd. Deelnemers betalen meer voor hun pensioen. En daar dreigt nog een verlaging overheen te komen de komende jaren. Zeker omdat de regels strenger worden. Voor PMT betekent dat bijvoorbeeld dat er al 14 procent meer geld achter de hand moet worden gehouden.

,,De afgelopen tien jaar hebben we prachtige rendementen gemaakt. De afgelopen drie jaar al 100 miljard euro. We hebben het grootste fondsvermogen ooit, maar toch kunnen we al tien jaar lang de pensioenen niet verhogen’’, schetst Wortmann de situatie.

Illustratie. © Nozzman

In het nieuwe stelsel mogen de pensioenen wel verhoogd worden als de rendementen goed zijn. ABP en PMT willen dat in de periode tot 2026 vast met die regels gewerkt wordt. ,,Dan weten we zeker dat we geen onnodige kortingen hoeven door te voeren’’, zegt Troost. ,,Maar kortingen zijn niet uitgesloten. We kunnen de pensioenen verhogen als het goed gaat, maar moeten ze ook korten als het minder gaat. Per saldo zal het echter beter uitpakken voor onze deelnemers verwachten wij.’’

Wortmann roept Koolmees op om snel werk te maken van de aanpassing van de regels. ,,De minister heeft gezegd dat hij met andere regels komt voor de overgangsperiode tot 2026. Maak daar haast mee, dan kunnen wij onze deelnemers duidelijkheid geven.’’

De pensioenbestuurders vrezen dat het korten op de pensioenen fnuikend is voor het vertrouwen in het nieuwe stelsel: ‘We maken al tien jaar prachtige rendementen, de afgelopen drie jaar 100 miljard euro, maar toch hebben we al tien jaar lang de pensioenen niet kunnen verhogen’

Pijnlijk is het zeker, dreigende kortingen op de pensioenen. Het nieuwe pensioenstelsel wordt juist aangeprezen met het argument dat de pensioenen sneller kunnen worden verhoogd. Als gepensioneerden en deelnemers de komende jaren met onnodige kortingen te maken krijgen zal het wantrouwen alleen maar toenemen, vrezen de pensioenbestuurders.

En de kans daarop is reëel. Afgelopen jaar ontsnapten vier van de vijf grootste fondsen op het nippertje aan een verlaging. Maar nu de regels strenger worden (zie kader) de komende jaren is het de vraag of de fondsen opnieuw de dans kunnen ontspringen. ,,De kans op kortingen wordt wel heel reëel’’, zegt Terry Troost, voorzitter van PMT, het pensioenfonds voor de metaalsector.

Als de regels van het nieuwe stelsel al hadden gegolden, had het ABP de pensioenen de afgelopen tien jaar elk jaar kunnen verhogen. En dat geldt ook voor de meeste andere fondsen. Geen wonder dus dat er groot enthousiasme is om over te stappen naar het nieuwe pensioenstelsel.

Fondsen wijzen op hun goede resultaten uit het verleden. Gemiddelde rendementen van 6 of 7 procent zijn geen uitzondering. Met die rendementen kunnen de pensioenen verhoogd worden in het nieuwe stelsel. Bij deze wortel hoort ook een stok. Als de rendementen tegenvallen dan zal een pensioen ook eerder gekort gaan worden. ,,De pensioenen bewegen mee met de economie’’, zegt Wortmann. ,,Als het goed gaat, stijgen ze en als het slecht gaat, dalen ze.’’ Bestuurders denken dat zoiets ook gemakkelijk te begrijpen is voor de deelnemers. Nu draait de economie al jaren goed, maar stijgen de pensioenen niet, dan is dat veel lastiger uit te leggen.

Rendementen
De aandacht van de fondsbestuurders is nu gericht op de periode tot 2026. De pensioenfondsen moeten werken met de huidige strenge regels. En dat doet pijn, want volgens de regels kan er zo maar 10 tot 15 procent van de dekkingsgraad af gaan de komende jaren. En de vraag is of dat verlies kan worden goedgemaakt met hoge rendementen op de beleggingen.

Een andere oplossing is er niet. Pensioenfondsen verhogen ook de premie voor werkenden, maar daar zit een grens aan. De gemiddelde premie is nu al 30 procent volgens een berekening van het Financieele Dagblad. De premie nog verder verhogen is niet te verkopen. Vandaar dat PMT en ABP nu pleiten voor overgangsregels tot 2026. Ze vinden het logisch om in de overgangsfase regels te hanteren die passen bij het nieuwe stelsel. Daarmee worden onnodige verlagingen voorkomen. Dat zou ook goed nieuws kunnen zijn voor de gepensioneerden. Volgens de huidige regels zit een verhoging van het pensioen er sowieso niet in. Met de nieuwe regels houden ze nog een beetje hoop.

www.ad.nl/economie/miljoenen-pensioen...
voda
0
Meerdere pensioenfondsen waarschuwen voor kortingsdreiging

Gepubliceerd op 21 januari 2021 06:11 | Views: 156

AMSTERDAM (ANP) - Miljoenen Nederlanders zijn onlangs ternauwernood ontsnapt aan een verlaging van hun pensioen. Maar dat betekent niet dat de dreiging hiervan is geweken. "Als de omstandigheden niet wezenlijk veranderen, is een verlaging van de pensioenen de komende jaren bijna niet te voorkomen", waarschuwt bestuursvoorzitter Joanne Kellermann van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

Ook volgens Eric Uijen, voorzitter van het uitvoerend bestuur van metaalfonds PME, blijft de kans op een verlaging de komende jaren zeker bestaan. "De aandelenmarkt is dit jaar positief van start gegaan, maar we moeten rekening houden met grote schommelingen in de komende jaren, het einde van de coronacrisis is nog niet in zicht."

Eerder deze week waarschuwden de pensioenfondsen ABP en PMT al voor mogelijke kortingen in de komende jaren. Daarbij stelden ze dat minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken te positief is over de overgang naar een nieuw pensioenstelsel in 2026. Ook riepen ze hem op haast te maken met nieuwe regels voor de overgangsperiode. Begin deze maand was al bekend geworden dat kortingen bij de grote fondsen nu nog niet nodig zijn.

Dekkingsgraad

Dat laatste is vooral te danken aan de door de overheid tot 90 procent verlaagde minimumgrens voor de dekkingsgraad van de fondsen. Die graadmeter geeft aan in hoeverre een fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen. Ook hielp mee dat de beurskoersen in de laatste maanden van het jaar duidelijk zijn gestegen. Het sentiment van beleggers zat in de lift door de vele coronasteunmaatregelen van overheden en centrale banken en het begin van de vaccinatieprogramma's in veel landen.

ABP en PFZW kenden eind december uiteindelijk een dekkingsgraad rond de 93 procent, wat bekent dat ze voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen ongeveer 93 cent in kas hadden. PMT en PME deden het iets beter met ruim 95 en dik 97 procent, maar ook zij waren dus nog niet echt financieel gezond te noemen. Van de grote fondsen stond eigenlijk alleen bpfBOUW er redelijk voor met een score van ruim 111 procent.

Terugdraaien van steunoperaties

Hoe het komende tijd met de beleggingen van de fondsen zal gaan, is lastig te voorspellen. Nu veel landen zijn begonnen met vaccinatieprogramma’s, ligt een verbetering van de economie aan de horizon. Maar uiteindelijk zal economisch herstel gepaard gaan met het terugdraaien van monetaire en fiscale steunoperaties. Dit is een delicaat proces en als het tempo waarin dit in Europa gebeurt afwijkt van dat in de Verenigde Staten, zouden fondsen daarvan de dupe kunnen worden.

Eind dit jaar moeten de dekkingsgraden weer minimaal 90 procent bedragen om pensioenkortingen in 2022 te voorkomen. Verder heeft de overheid bepaald dat de fondsen in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel moeten toegroeien naar een dekkingsgraad van minimaal 95 procent.
jowi
0
Afschaffen die verplichte deelname aan een BPF.
Laat iedereen zelf voor hun oude dag zorgen.
De huidige actieve deelnemers zijn al aardig benadeeld:
* van eind- naar midden loonregeling gegaan
* ontvangen hun pensioen omstreeks de 67 i.p.v. 65.
* hebben ook al geen pre-pensioen en
* betalen een disproportioneel hoge premie.

Ook de solidariteit die in het pensioen is ingebouwd (heb dat ergens gelezen, maar ik ben geen kenner) mag wat mij betreft worden afgeschaft.

Bij mijn werkgever hoor ik de jeugdige werknemers letterlijk zeggen dat zij geen behoefte hebben om voor mijn generatie extra te betalen. Kennelijk vinden ze het wel normaal dat mijn generatie ongewild voor hun ouders heeft betaald !!!!!

De huidige gepensioneerden hebben de beste rechten voor de minste premies. DUS !!!!!!!!!!!!

Weet iemand of ik als actieve deelnemer bezwaar kan maken tegen de disproportionele verhoging van de pensioenpremie??
voda
0
ABP stapt uit Zuid-Koreaans nutsbedrijf vanwege kolencentrales

Gepubliceerd op 29 januari 2021 12:22 | Views: 0

AMSTERDAM (ANP) - Pensioenfonds ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, heeft zijn belang in het Zuid-Koreaanse nutsbedrijf Korean Electricity Power Company (KEPCO) verkocht, omdat het bedrijf nieuwe kolencentrales gaat bouwen in Indonesië en Vietnam.

Naast KEPCO, verkocht ABP in 2020 haar belangen in nog zeven bedrijven vanwege plannen voor nieuwe of grotere kolencentrales. De bouw van kolencentrales verergert de klimaatcrisis en verslechtert de winstgevendheid van het bedrijf op lange termijn, zegt het fonds in een verklaring.

ABP had KEPCO laten weten grote bezwaren te hebben tegen de plannen voor de nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales. Omdat 51 procent van KEPCO in handen is van de Zuid-Koreaanse overheid, sprak het fonds samen met andere beleggers ook de Koreaanse regering aan op haar verantwoordelijkheid. Zuid-Korea is aangesloten bij het Klimaatakkoord van Parijs, maar ondanks allerlei toezeggingen blijft het land een van de grootste uitstoters van CO2.

ABP heeft ongeveer 3 miljoen deelnemers en is goed voor een vermogen van 493 miljard euro. Het fonds streeft naar een klimaatneutrale beleggingsportefeuille in 2050.
voda
0
Dekkingsgraad pensioenfondsen bleef gelijk in januari

Gepubliceerd op 1 februari 2021 17:35 | Views: 27

ROTTERDAM (ANP) - De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in januari stabiel gebleven. Een stijging van de rente bood enige verlichting, maar de aandelenmarkten bleven vrijwel stabiel en obligaties leverden juist wat minder op, stelt onderzoeksbureau Aon. Dat berekent maandelijks hoe de pensioenfondsen ervoor staan.

De dekkingsgraad van de fondsen kwam afgelopen maand gemiddeld op 100 procent uit, gelijk aan december. Dat betekent dat de fondsen voor elke euro die ze aan pensioenverplichtingen hebben 1 euro in kas hebben zitten. Omdat het om een gemiddelde gaat, zijn er ook fondsen met een lagere dekkingsgraad.

Vorig jaar wisten de meeste pensioenfondsen kortingen te voorkomen. Daartoe moesten ze eind vorig jaar een dekkingsgraad van minimaal 90 procent hebben. Eind dit jaar moeten de dekkingsgraden weer minimaal 90 procent bedragen om pensioenkortingen in 2022 te voorkomen. Verder heeft de overheid bepaald dat de fondsen in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel moeten toegroeien naar een dekkingsgraad van minimaal 95 procent.
10.075 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 ... 500 501 502 503 504 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18 apr
 Germany40^ 17.751,90 -0,48%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.919,39 -0,35%
 US30^ 38.013,46 0,00%
 Nasd100^ 17.548,80 0,00%
 US500^ 5.049,25 0,00%
 Japan225^ 38.001,71 0,00%
 Gold spot 2.405,16 +1,08%
 EUR/USD 1,0615 -0,27%
 WTI 82,08 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront