TomTom « Terug naar discussie overzicht

Februari, de maand van de definitieve ommekeer en herstel.

1.672 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 ... 80 81 82 83 84 » | Laatste
ketchup
4
krijg net het rapport binnen - met 3 jaar vooruitzicht , zal straks eea samenvatten ( ben nu effe druk met PostNL)

maar de heading spreekt al boekdelen

" lack of acceleration , downgrade to hold "

- outcome negative
- guidance for the medium term shows us that attach rates of inbuild mapping systems are only moving up slowly wile we expected strong acceleration
we continue to see attraction in the long-term case, but investors need stamina to get there
we decrease our estimates ( see tables/graphs) for FY 21 - FY22 - FY23

- in our view the very longterm opportunity , is cancelled out by unattractive short-to-medium-term financials
we downgrade the stock to hold

worstel me straks even door hun cijfers en kijk gelijk even naar de andere 2 updates die binnenkomen

Ja, zit nog altijd Long mijn gemiddeld is 7 euro en blijf gewoon zitten
ga ervan uit dat de de toko gaat worden overgenomen of van de beurs gaat
VanillaSky
7
quote:

boem! schreef op 5 februari 2021 00:07:

Resumee:

2020 was een financieel rampjaar voor TT waarbij de omzet van Consumer en Automotive werd gekraakt.

Gefactureerde omzet Consumer 108 mio vs 251 mio in 2019
Gefactureerde omzet Automotive 282 mio vs 382 mio in 2019.

Dat 2020 een rampjaar is voor TT mag voor niemand een verrassing zijn.

Omdat het bij beleggen gaat om de te verwachten rendementen wordt er met recht veel nadruk gelegd op het toekomstperspectief.

Het is de voorzichtige toon van HG die heeft gezorgd voor de negatieve koers-correctie met 13,5% van vandaag.

De cash-cow Consumer heeft er de brui al een gegeven voordat zij nog maar net was begonnen en ook Automotive zal pas in 2023 de nivo's gaan halen van voor Covid19.

Deze korte en midterm vooruitzichten bepalen de emotie van vandaag.
De lange termijn vooruitzichten die allen positief zijn blijven onderbelicht.

Een CAGR van 12% bij A&E gedurende de periode 2020 t/m 2023 wordt als negatief beoordeeld.
De 12% vanaf 2020 steekt schril af tegen de 10-15% vanaf 2018 vanuit de CMD.
Geen 656 mio in 2023 maar "slechts" 550 mio.
Geen double-digit FCF maar een FCF van 10%.

Omdat de FCF uiteindelijk de koers van het aandeel bepaald ben ik niet gedraaid in mijn opinie over TT.
Ik dicht TT nog steeds een gerede kans toe om zich in het veelbelovende strijdtoneel van de LBT een plaats voor zich op te eisen naast een Google en HERE.

Dat de weg door Covid enige vertraging oploopt had ik al meegenomen, of die vertraging ook nog geldt voor 2022 is voor mij nog de vraag.
NB indien 2022 ipv 2023 weer de Automotive nivo's worden behaald van 2019 levert dit alleen al 40 mio extra omzet op.
Het is niet te geloven hoe eigenwijs je bent. Luister nou toch gewoon naar wat het Mgt van TomTom aangeeft. Zij verlagen niet voor niks de ramingen van 660mio voor 2023 voor Location naar 550mio.
Daarnaast gaat Consumer een versnelde dood tegemoet want je maakt mij niet wijs dat met een omzet van ca. 100mio die tak nog echt rendabel is - hierbij in ogenschouw nemend dat het hoe dan ook wel terug zal lopen naar 60-80mio voor 2022-2023. Het is m.i. ondenkbaar dat Consumer nog langer blijft bestaan als 1-2 jaar.

Dit resulteert dus in een bedrijf met een totaalomzet van ca. 550mio in 2023.

in een Blue sky scenario waar deze voorspelde groei van TT nog heel wat jaren aanhoud zou er dan in 2029 een omzet van een miljard kunnen zijn. En laten we wel zijn, een omzet van 1 miljard+ is gewoon nodig om met deze hoge overhead en ongoing investeringen/kosten een nette winst te kunnen laten zien.

Ook dividend gaat er absoluut niet komen. Nog buiten het feit dat ik denk dat het Mgt hier helemaal geen oren naar heeft is er ook geen financiële ruimte voor de komende jaren. Dit jaar word de gehele FCF opgegeten door de Happy few met bonusaandelen (inkoopprogramma) ook de FCF voor 2022 en 2023 die ergens in de buurt van 40 tot 50 mio zal liggen gaat daar geen verandering aan brengen want het lijkt er op dat men deze Incentive (Share buy back voor het management) toch wel regelmatig wil herhalen.

De totale cashpositie zal dan ook maar minimaal groeien tot eind 2023 en het lijkt mij ondenkbaar dat men om aandeelhouders te pleasen de cashpositie gaat opsouperen.

Vwb de algehele economische situatie, en ook de autoverkopen denk ik dat TT het juiste pad bewandeld in haar prognoses het ziet er absoluut niet rooskleurig uit. Dit jaar zal denk ik hoe dan ook nog een jaar worden waarin we van harde lockdown naar semilockdown gaan, waarna de kans groot is dat richting herfst/winter de maatregelen weer strenger worden. Dat alles gaat niet helpen voor de autoverkopen waarin veel toch wel het halve jaar gesloten zal zijn - om nog maar niet te spreken over het feit dat mensen meer thuis zitten en dus überhaupt in mindere mate auto's nodig hebben. Dat effect zal denk ik blijvend zijn.

[verwijderd]
0
@VanillaSky. De omzetverwachting is met 20% getrimd. Van 660 naar 550. Ik vind dit zelf nogal fors. Nu kun je tegen Boem zeggen "doe niet zo eigenwijs, want TomTom geeft dit zelf aan", maar dat is niet helemaal het geval. TomTom geeft aan dat autofabrikanten dit aan hen doorgeven, en dan is het aan TomTom om dat in hun orderboeken te verwerken. Wat je dus in feite ziet is de emotie bij autofabrikanten. TomTom gaf zelf aan dat na de zomer de rook opgetrokken moet zijn en dan duidelijker moet zijn of de autofabrikanten het aan het juiste eind hebben. Volgens Goddijn (en in de media ook) zijn de geluiden nogal wisselend, variërend van 'panic mode' tot gematigd optimisme.
Dutchy Ron
0
quote:

ketchup schreef op 5 februari 2021 09:57:

ING help HG een handje met zijn inkoopprogramma ?

lachwekkend vanaf juno 2015 aan 15 euro via 12 euro, naar 10 euro niets dan koopadviezen en gisteren alarmbellen met nu een houdadvies voor 9 euro

6 jaar lang schotelde ING ons voor je moet met TT vooral lange termijn denken en daarom blijft het absoluut een koop, nu schrijven ze je moet vooral op korte termijn de komende 2 jaar niets verwachten en dat is geen propositie om dit aandeel voor de langere termijn vast te houden, ook al zijn de vooruitzichten positief

wat een giller
maar namens al hen die bij TT uit de gratificatie pot vreten, bedankt
Legale maffiapraktijken...... if you can’t beat them join them zeggen ze dan......
ketchup
3
quote:

Dutchy Ron schreef op 5 februari 2021 11:12:

[...]

Legale maffiapraktijken...... if you can’t beat them join them zeggen ze dan......
Ja, maar ik werk er niet - ben één van die sukkels die zijn poen aan HG heeft gegeven en op rendement wacht :)
jaapxx
0
@Justme

Hoe lang is de weg nog naar 10 procent elektrische auto's? Vergeet niet dat de meeste mensen helemaal geen nieuwe auto kopen. Bovendien is de koper van een nieuwe auto gemiddeld 60 jaar, niet direct de eerste doelgroep. Zeggen dat je een e-auto koopt is nog wat anders dan doen, behalve natuurlijk als het via een leasecontract gaat. Bovendien moet ik nog zien hoeveel geld de overheid straks nog heeft om elektrische auto's te steunen. En vergis je niet: Amsterdam is anders dan de rest
van Nederland en Europa. In Zwitserland zie je zelfs geen tesla's.
[verwijderd]
0
Waar ik benieuwd naar ben is in welke elektrische auto's TT precies zit. Volgens de call van gisteren is nu wereldwijd slechts 2% elektrisch (in Europa zal dat meer zijn) en dat gaat als een speer omhoog, maar wel 'vanaf een lage basis', waardoor het tijd kost voordat dit betekenisvol in de omzet terug te zien is.

Volkswagen gaat er nu vanuit dat ze een 100% elektrische autofabrikant gaan worden. Ze hebben het roer volledig omgegooid. Dan is de vraag: in welke Volkswagen modellen zit TomTom en wat is de positie van HERE binnen Volkswagen op dit moment? Dat is mij onduidelijk. Enerzijds is Audi natuurlijk aandeelhouder (maar wel kleiner), maar anderzijds is het Microsoft die de cloud technologie aan boord brengt, en zoals bekend is er het Microsoft-TomTom partnership.

De PSA-FIAT combinatie onder de naam Stellantis wordt een mammoetconcern dat zich ook sterk op electrificatie gaat richten. Ze fuseren om de kosten daarvan te kunnen dragen: "Tavares described the tie-up to create Stellantis as a move to grow scale and share the billions of dollars in capital costs needed for technologies such as autonomous and electric vehicles. This cost is going to increase significantly,” Tavares said during a media call Tuesday. “We see the merit of the scale here to dilute those costs.”

Het lijkt er op dat PSA-FIAT achterlopen met electrificatie en nu een inhaalslag willen maken. Eind dit jaar moeten er 39 elektrische modellen zijn. Hieronder wat linkjes over Stellantis (moet wel aan die naam wennen) en e-cars.

www.ansa.it/english/news/business/202...

www.electrive.com/2020/09/07/stellant...

www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/s...
marathon 11
4
quote:

ketchup schreef op 5 februari 2021 11:17:

[...]

Ja, maar ik werk er niet - ben één van die sukkels die zijn poen aan HG heeft gegeven en op rendement wacht :)
Hier is nog zon dwaas!!! Jammer dat we ons geld aan een egoïst hebben toevertrouwd die op geen enkele manier iets met zijn aandeelhouders heeft. Wel de inner circle die mag gaan meeprofiteren en op de hoogte blijft van de snode plannen van deze CEO.De rest kan doodvallen. Fijn weekend allemaal.
Weer de duurste Tesla door het putje!!
[verwijderd]
1
quote:

jaapx schreef op 5 februari 2021 11:18:

@Justme

Hoe lang is de weg nog naar 10 procent elektrische auto's? Vergeet niet dat de meeste mensen helemaal geen nieuwe auto kopen. Bovendien is de koper van een nieuwe auto gemiddeld 60 jaar, niet direct de eerste doelgroep. Zeggen dat je een e-auto koopt is nog wat anders dan doen, behalve natuurlijk als het via een leasecontract gaat. Bovendien moet ik nog zien hoeveel geld de overheid straks nog heeft om elektrische auto's te steunen. En vergis je niet: Amsterdam is anders dan de rest
van Nederland en Europa. In Zwitserland zie je zelfs geen tesla's.
Volgens mij is de vraag niet wanneer 10% van het totaal aantal auto's op de weg elektrisch is. Want de markt voor tweedehands auto's is voor TT niet relevant. De vraag moet dus zijn wanneer een significant percentage van nieuw verkochte auto's elektrisch is.

In de zakelijke markt is dat geen issue. Die zijn gewend om te kijken naar de 'total cost of ownership' (gebruikskosten en afschrijvingen) en dan is een elektrische auto niet duur. Een consument is meer gewend om te kijken naar de aanschafprijs. Ik ken genoeg mensen die denken in een goedkope 2e hands auto te rijden, maar als je alle kosten aan reparaties en APK keuringen meetelt dan valt dat nog vies tegen.

Daar zijn echter oplossingen voor, zoals private lease waardoor je niet die eerste grote aanschaf hoeft te doen. En fiscale regelingen kunnen helpen. Die verschillen per land. Bij ons zijn dat aanschafsubsidies, geen BPM op e-cars, lagere stroomkosten vs benzine, geen wegenbelasting en lagere bijtelling. Helaas worden die voordelen de komende jaren geleidelijk minder, want als iedereen elektrisch rijdt, gaat de overheid failliet, die zijn gewend heel veel te verdienen aan de automobilist.
DeZwarteRidder
1
quote:

marathon 11 schreef op 5 februari 2021 11:24:

[...]
Hier is nog zon dwaas!!! Jammer dat we ons geld aan een egoïst hebben toevertrouwd die op geen enkele manier iets met zijn aandeelhouders heeft. Wel de inner circle die mag gaan meeprofiteren en op de hoogte blijft van de snode plannen van deze CEO.De rest kan doodvallen. Fijn weekend allemaal.
Weer de duurste Tesla door het putje!!
Je kunt beter de schuld bij jezelf zoeken; HG doet gewoon z'n best en meer zit er niet in en dat had je zelf al vele jaren geleden kunnen weten.

Mapping is een hopeloze business waar niemand geld mee kan verdienen, zelfs Google niet.
Anne79
1
quote:

*JustMe* schreef op 5 februari 2021 11:10:

@VanillaSky. De omzetverwachting is met 20% getrimd. Van 660 naar 550. Ik vind dit zelf nogal fors. Nu kun je tegen Boem zeggen "doe niet zo eigenwijs, want TomTom geeft dit zelf aan", maar dat is niet helemaal het geval. TomTom geeft aan dat autofabrikanten dit aan hen doorgeven, en dan is het aan TomTom om dat in hun orderboeken te verwerken. Wat je dus in feite ziet is de emotie bij autofabrikanten. TomTom gaf zelf aan dat na de zomer de rook opgetrokken moet zijn en dan duidelijker moet zijn of de autofabrikanten het aan het juiste eind hebben. Volgens Goddijn (en in de media ook) zijn de geluiden nogal wisselend, variërend van 'panic mode' tot gematigd optimisme.
voorlopig zit tomtom laatste jaren aardig in de buurt met hun outlook... Boem daarintegen zit er aardig naast... nu jij weer
Gvv2024
0
quote:

apollo schreef op 5 februari 2021 11:41:

Zullen we vandaag de 7 nog aantikken?
je kunt beter vragen wanneer vandaag, herstel zit er voorlopig niet in.
ketchup
1
gisteren was de mood vooral teleurstelling bij de analisten
vandaag is het van dik hout zaagt men planken
overnight is de stemming omgeslagen naar negatief, ze hakken de cijfers onderuit, alle voorgaande prognoses de prullenbak in en een set nieuwe cijfers voor verwachting voor de komende 3 financiële jaren FY21 - FY22 en FY23

dat houdadvies voelt aan als een verkapt verkoopadvies , want de outcome is niet neutraal , de outcome is negatief en dat druipt eraf

ik denk, en weet dat dit een hoog machiavelli gehalte heeft , maar mi gaan ze van de beurs en ben het eens met de visie van Paul Weeteling van IEX dat TT een overname kandidaat is
het zal er uitzien als een verkoop, maar het is een verkapte delisting
Paul denkt aan 11 euro. ( 34% upside vanhier) , heb het gevoel en hoop dat er wel wat meer inzit

de tijd zal het leren
[verwijderd]
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 5 februari 2021 11:38:

[...]

Je kunt beter de schuld bij jezelf zoeken; HG doet gewoon z'n best en meer zit er niet in en dat had je zelf al vele jaren geleden kunnen weten. Mapping is een hopeloze business waar niemand geld mee kan verdienen, zelfs Google niet.

Volgens die redenatie zijn alle horeca zaken, winkeliers, pretparken, autoverkopers ineens 'businessmodellen waarmee niemand geld kan verdienen" :-)

Eind vorig jaar waren de verwachtingen van autofabrikanten nog positief voor 2021. Totdat die 'Britse variant' kwam en voor een tweede rondje lockdowns zorgde. Dat zorgt voor winkels die gesloten zijn (geen consumer omzet TT) en autoshowrooms die gesloten zijn (geen autoverkopen).

Belangrijkere vraag is wanneer een en ander weer open gaat en of de consument dan weer gaat besteden of niet. Ik heb geen glazen bol, maar normaal gesproken ligt de waarheid ergens in het midden.

Enerzijds heb je mensen die denken dat er veel ontslagen vallen, daardoor bestedingen omlaag gaan en een langdurige recessie. Anderen denken juist een heel korte heftige recessie (die van 2020 en Q1 2021) en een snel herstel. Sommigen denken ook dat mensen nu zó veel gespaard hebben, dat ze ook weer makkelijker durven uit te geven.

Emotie speelt een belangrijke rol. Bijvoorbeeld als mensen er extra de schouders onder gaan zetten om alle geleden schade in de maatschappij en economie te herstellen. En overheden spelen een rol, vooral niet te vroeg beginnen met bezuinigen.
En dan heb je nog mogelijke gedragsveranderingen. Gaan mensen meer thuiswerken en minder woon-werk verkeer doen, dan kan dat invloed hebben op autoverkopen? Gaan mensen ook duurzamer gedrag vertonen?

Met al deze plussen en minnen denk ik dat de soep niet zo heet gegeten wordt wat autoverkopen betreft, maar dat we eerst nog een moeilijk kwartaal door moeten. In alle modellen van RIVM en de buitenlandse equivalenten daarvan, ligt de piek in ziekenhuisopnames e.d. op 1 april en neemt het daarna snel af door een mix van lente en vaccinaties. Fingers crossed.
Meryntje
0
quote:

jaapx schreef op 5 februari 2021 11:18:

@Justme

Hoe lang is de weg nog naar 10 procent elektrische auto's? Vergeet niet dat de meeste mensen helemaal geen nieuwe auto kopen. Bovendien is de koper van een nieuwe auto gemiddeld 60 jaar, niet direct de eerste doelgroep. Zeggen dat je een e-auto koopt is nog wat anders dan doen, behalve natuurlijk als het via een leasecontract gaat. Bovendien moet ik nog zien hoeveel geld de overheid straks nog heeft om elektrische auto's te steunen. En vergis je niet: Amsterdam is anders dan de rest
van Nederland en Europa. In Zwitserland zie je zelfs geen tesla's.
Ik ben bijna 70 en rijd sinds een maand of 3 in een e-Kia Niro. (TT inside) en heb er nu bijna7000 km mee gereden .
De actieradius is beetje afhankelijk van de omstandigheden zoals de temperatuur, tegenwind en gebruik verwarming etc maar, afgezien van de temperatuur, dat heeft een brandstofauto óók. We kunnen zonder problemen de afstand van bijna 300 km naar de kinderen overbruggen. Enige discipline vereist: thuisgekomen aan de wandcontactdoos zodat,mocht je op stel en sprong ruim 300 km ver weg moeten, je niet hoeft te wachten op een volle batterij.
Het rijden zelf is een geweldige ervaring: adaptive cruise control, rijbaanondersteuning (die de auto zelf de bochten
Zou kunnen laten nemen) en teveel features om op te noemen. De TT-ondersteuning is super!

GuS
VanillaSky
1
quote:

*JustMe* schreef op 5 februari 2021 11:10:

@VanillaSky. De omzetverwachting is met 20% getrimd. Van 660 naar 550. Ik vind dit zelf nogal fors. Nu kun je tegen Boem zeggen "doe niet zo eigenwijs, want TomTom geeft dit zelf aan", maar dat is niet helemaal het geval. TomTom geeft aan dat autofabrikanten dit aan hen doorgeven, en dan is het aan TomTom om dat in hun orderboeken te verwerken. Wat je dus in feite ziet is de emotie bij autofabrikanten. TomTom gaf zelf aan dat na de zomer de rook opgetrokken moet zijn en dan duidelijker moet zijn of de autofabrikanten het aan het juiste eind hebben. Volgens Goddijn (en in de media ook) zijn de geluiden nogal wisselend, variërend van 'panic mode' tot gematigd optimisme.
Mij lijkt een forse teruggang in prognoses logisch en denk dat die ramingen met de kennis van nu reëel zijn.
De weg uit de coronacrisis duurt nu al veel langer als gehoopt/verwacht. Vaccinaties gaan nog wel het hele jaar duren (Nederland red dat niet eens verwacht ik). Daarnaast gaat het voor een deel 10-40%? überhaupt geen bescherming bieden, gaat een deel zich niet laten vaccineren en blijven er nieuwe varianten komen.
Je kan er dus gif op in nemen dat er wellicht richting de zomer wat versoepeling is, zoals afgelopen jaar, maar richting de herfst als we naar het 'virus seizoen' gaan geleidelijk aan weer meer op slot moet. Voor dit jaar lijkt mij dat al een gegeven. Hoe dat volgend jaar gaat zijn blijft koffiedik kijken. Ten eerste hoe het virus zich ontwikkeld, hoe goed die vaccins blijven werken maar ook of men volgend jaar weer opnieuw moet beginnen omdat het maar een half jaar/jaar beschermd. Het is daarom helemaal niet ondenkbaar dat deze (half) gesloten economie ook volgend jaar een realiteit zal zijn.

Daarnaast zoals gezegd denk ik dat het hele thuiswerken er nu zo in zit dat mensen sowieso minder auto blijven rijden. Wat ik zo hoor in mijn kennissen/vriendenkring is dat de meeste bedrijven nu al hebben besloten ook na corona geheel of gedeeltelijk thuis te blijven werken.

apollo
0
quote:

Testcase2020 schreef op 5 februari 2021 11:49:

[...]

je kunt beter vragen wanneer vandaag, herstel zit er voorlopig niet in.
Dan wacht ik nog even met het instappen
Gvv2024
0
quote:

*JustMe* schreef op 5 februari 2021 11:51:

[...]

Volgens die redenatie zijn alle horeca zaken, winkeliers, pretparken, autoverkopers ineens 'businessmodellen waarmee niemand geld kan verdienen" :-)

Eind vorig jaar waren de verwachtingen van autofabrikanten nog positief voor 2021. Totdat die 'Britse variant' kwam en voor een tweede rondje lockdowns zorgde. Dat zorgt voor winkels die gesloten zijn (geen consumer omzet TT) en autoshowrooms die gesloten zijn (geen autoverkopen).

Belangrijkere vraag is wanneer een en ander weer open gaat en of de consument dan weer gaat besteden of niet. Ik heb geen glazen bol, maar normaal gesproken ligt de waarheid ergens in het midden.

Enerzijds heb je mensen die denken dat er veel ontslagen vallen, daardoor bestedingen omlaag gaan en een langdurige recessie. Anderen denken juist een heel korte heftige recessie (die van 2020 en Q1 2021) en een snel herstel. Sommigen denken ook dat mensen nu zó veel gespaard hebben, dat ze ook weer makkelijker durven uit te geven.

Emotie speelt een belangrijke rol. Bijvoorbeeld als mensen er extra de schouders onder gaan zetten om alle geleden schade in de maatschappij en economie te herstellen. En overheden spelen een rol, vooral niet te vroeg beginnen met bezuinigen.
En dan heb je nog mogelijke gedragsveranderingen. Gaan mensen meer thuiswerken en minder woon-werk verkeer doen, dan kan dat invloed hebben op autoverkopen? Gaan mensen ook duurzamer gedrag vertonen?

Met al deze plussen en minnen denk ik dat de soep niet zo heet gegeten wordt wat autoverkopen betreft, maar dat we eerst nog een moeilijk kwartaal door moeten. In alle modellen van RIVM en de buitenlandse equivalenten daarvan, ligt de piek in ziekenhuisopnames e.d. op 1 april en neemt het daarna snel af door een mix van lente en vaccinaties. Fingers crossed.
en wat voor overname prijs verwacht jij dan ?
1.672 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 ... 80 81 82 83 84 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 5,700
Verschil -0,280 (-4,68%)
Hoog 5,925
Laag 5,700
Volume 569.243
Volume gemiddeld 304.081
Volume gisteren 668.949

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront