Vastned « Terug naar discussie overzicht

Forum Vastned geopend

2.233 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 ... 108 109 110 111 112 » | Laatste
[verwijderd]
0
Dat zou een mooi bedrag zijn om 10% van de aandelen in te kopen.

quote:

junkyard schreef op 11 november 2020 19:32:

Vastned is dit jaar minder weggezakt, daarmee veert het ook minder op. Wellicht te maken met minder focus op (indoor) winkelcentra (met minder lopende kosten), maar ook de grotere steden met veel toerisme ondervinden veel last van corona.

Goed nieuws, directie Vastned lijkt hier toch af en toe mee te lezen, hier pleit ik al jaren voor (Vastned wilde eerder juist uitbreiden in Barcelona...):

propertynl.com/Nieuws/Vastned-zet-Spa...

(foto betreft overigens Rue Vieille du Temple 26, Parijs)

Hier zitten erg mooie (maar ook erg dure) panden tussen, boekwaarde is wellicht wat hoog gegrepen (hoewel bezetting 100% en yield redelijk is voor dit type). Er zullen vast partijen zijn die enkele panden graag oppikken. Ik ben benieuwd of dit alles tegelijk wordt verkocht, panden in Malaga (Plaza de la Constitución 9, Vastned leek hier eerder te hopen op vertrek hurende bank ivm relatief lage huur) en in Leon zouden best lost verkocht kunnen worden. De rest (7 panden) staat in Madrid, waarbij het in ieder geval logisch is om de 4 panden aan Calle de Fuencarral tegelijk te verkopen.

De intentie en vervolg strategie is duidelijk, de ontmanteling gaat beginnen, wat logisch is gegeven de Vastned inefficiëntie (te hoge overheadkosten, te hoge financieringslasten, teveel geografische spreiding).
voda
0
Degroof Petercam verlaagt koersdoel Vastned van 25,00 naar 22,00 euro
09:46
*Degroof Petercam verlaagt advies Vastned van Toevoegen naar Reduceren

bron Binck
dadutchdj
0
Wat mij wel verbaasd aan veel reacties is dat mensen de voorkeur hebben om Vastned uit te ponden gezien de hoge overhead en rente lasten.

Qua stabiliteit en locaties van de portefeuille is het een interessant aandeel. Het zijn geen mega mall's, maar kleinere individuele panden die ook los te verkopen zijn. Je hebt dan wat meer panden in je bezit, maar doordat ze voornamelijk klein zijn (op die paar na in AMS en Parijs) en op goede locaties zitten, zit je wel goed qua verhuurbaarheid.

Wat ik zelf eigenlijk jammer vind is dat ze altijd bijna al hun directe winst aan de aandeelhouder hebben uitgekeerd. De consequentie is dat je alleen kan investeren in nieuwe panden door de waardestijging en extra lening die je daarmee kan afsluiten (aanname = gelijkblijvende LTV).

van de verwachtte 1.7 euro direct resultaat per aandeel, zou je ~29miljoen per jaar bijschrijven. Als ze daar jaarlijks een deel van zouden investeren en een kleiner deel uitkeren, dan kan je in ieder geval zorgen dat je huurinkomsten jaar-in-jaar uit stijgen.

logischerwijs, als je al jaren beetjes verkoopt, zakt het allemaal rustig in elkaar en is, zoals veel van jullie zeggen, uitponden of "merger" een beter alternatief.

In mijn mening is het potentieel investeren in woning vastgoed ook een slime richting. er is niet een beursgenoteerd vastgoed fonds die daar een redelijke core business van heeft gemaakt. In duitsland zijn er een legio van woningvastgoed fondsen. Ook de huurinkomsten daarvan zouden veel betrouwbaarder moeten zijn omdat mensen altijd een huis nodig hebben.

Ik zou er heel blij van worden als Vastned zijn geld gebruikt en jaar-in-jaar uit investeerd en zorgt dat de brute huurinkomsten weer toenemen. Dan komt op een moment de koers ook wel weer in de buurt van de intrinsieke waarde.

Ik denk dat het terugkopen van aandelen door vastned ook geen handig toekomstig besluit is. Op korte termijn poetst dat de Per Aandeel winsten op, maar de business wordt er onderliggend niet beter van door gebrek aan uitbreiding. Laat de aandeelhouders die aankopen maar doen met het verkregen dividend.

Ik kijk uit naar de jaarcijfers, het dividend- en strategie voorstel.
junkyard
0
quote:

dadutchdj schreef op 10 januari 2021 07:24:

Wat mij wel verbaasd aan veel reacties is dat mensen de voorkeur hebben om Vastned uit te ponden gezien de hoge overhead en rente lasten.

Waarom verbaast dit?

Dat een aandeel met groei potentieel interessanter is dan een krimp aandeel snap ik, alleen beschikbaar stellen van kapitaal (o.a. door resultaat inhouding) t.b.v. groei lijkt alleen passend bij een efficiënt opererende organisatie (omdat anders geld / rendement wordt weggegooid).

Vastned is geen efficiënt opererende organisatie is, door hoge overhead (o.a. beursnotering, duurbetaald management, diverse landen met eigen verhuurorganisatie en een handjevol panden) en hoge rente lasten (dure private placements), en kan hierdoor beter kapitaal uitkeren (en portefeuille verkopen) dan groei te realiseren door kapitaal uitdeling aan aandeelhouders te verlagen.

Het Vastned vastgoed zou eenvoudig verhuurbaar en waardevast moeten zijn, ofwel dit zou moeten worden beheerd vanuit een organisatie met lage overhead (i.v.m. weinig werk) en lage rente lasten (i.v.m. laag risico). Dit kan Vastned niet bieden, daarmee kan het vastgoed beter worden beheerd door een partij die dit wel kan bewerkstelligen (met een beter passende organisatie/financiering structuur). Bij zo'n partij zou het beschikbaar stellen van extra kapitaal t.b.v. groei eerder gepast zijn, bij Vastned ontbreekt de basis hiervoor.

Hier ook benieuwd naar de strategische update volgende maand, ik verwacht dat Vastned toewerkt naar aandeelhouderswaarde en verkoop van vastgoed (in ieder geval Spanje, maar mogelijk ook Frankrijk en afstoten belang / vastgoed België). Vraag is vooral of Vastned lange termijn bestaansrecht heeft, en op welk terrein Vastned de markt denkt te kunnen verslaan (en hoe hierin wel kosten efficiënt kan worden geopereerd). Vastned loopt snel tegen de nadelen van een beursfonds aan (o.a. kosten notering, IR, rapportages), wat nog zwaarder zal wegen als meer delen worden verkocht (i.c.m. aandeleninkoop), portefeuille lijkt los meer waard in handen van (bijvoorbeeld) van Herk.
wiegveld
0
Misschien wil van Herk wel bieden?!!
Eens met je analyse. Vastned moet of in eigen organisatie snijden of zichzelf verkopen of samen met ander vastgoedfonds beheer optimaliseren.
voda
0
Beursblik: 2021 jaar met nodige hobbels

(ABM FN-Dow Jones) Degroof Petercam verwacht dat 2021 opnieuw een jaar vol met hobbels wordt, als gevolg van wisselkoerseffecten en de coronacrisis.

Degroof is voor 2021 positief gestemd over AB InBev, Accell, ASMI, Cofinimmo, D'Ieteren, Just Eat Takeaway, Solvay en Telenet.

De analisten van Degroof verwachten dat Adyen, Melexis, Proximus, Sligro en Vastned juist ondermaats zullen presteren.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
junkyard
0
quote:

junkyard schreef op 19 november 2020 09:55:

[...]

Sindsdien Vastned Belgium +25% (van € 20 naar 25) en Vastned +7,6% (van € 23 naar 24,75) - deze wissel had snel uitbetaald.
Inmiddels Vastned Belgium +44% (van € 20 naar € 28,80) en Vastned in dezelfde periode slechts +1,3% (van € 23 naar € 23,30), opmerkelijke ontwikkeling.
voda
0
*Vastned kondigt nieuwe financiering aan

Bron Binck

Vastned kondigt nieuwe financiering aan
Amsterdam, 14 januari 2021 – Vastned, de beursgenoteerde Europese vastgoedonderneming met focus op ‘venues for premium shopping’, publiceert vandaag het Vastned Green Finance Framework en is onder dit framework een nieuwe gecommitteerde Green Revolving Credit Facility van € 40 miljoen overeengekomen waarin ABN AMRO en Rabobank elk voor € 20 miljoen participeren.



Duurzaamheid is een integraal onderdeel van Vastned’s missie, strategie en organisatie. Om duurzaamheid in de financieringen van Vastned te verankeren heeft Vastned een Green Finance Framework (“Framework”) ontwikkeld. Het Framework heeft als doel het (her)financieren van energiezuinig commercieel en residentieel vastgoed, dat bijdraagt aan het behoud van historische stadscentra. Onder dit Framework kan Vastned verschillende groene financieringsinstrumenten uitgeven.

Onder dit Framework is Vastned al een nieuwe gecommitteerde Green Revolving Credit Facility (“Green RCF”) van € 40 miljoen overeengekomen waarin ABN AMRO Bank N.V. en Coöperatieve Rabobank U.A. elk voor € 20 miljoen participeren. De Green RCF heeft een looptijd van 3 jaar, tegen een marktconforme variabele rente. Daarnaast heeft Vastned een reeds bestaande ‘uncommitted multi purpose facility’ met ABN AMRO verlaagd van € 30 miljoen naar € 20 miljoen. De nieuwe faciliteit vergroot de ruimte binnen de beschikbare kredietfaciliteiten van Vastned. Gedurende 2021 en 2022 expireren er geen kredietfaciliteiten binnen de leningenportefeuille van Vastned.

Sustainalytics, een toonaangevend bedrijf op het gebied van ESG-onderzoek, ratings en data, heeft het Vastned Green Finance Framework geverifieerd en geoordeeld dat het Framework in lijn is met de Green Bond Principles 2018 en de Green Loan Principles 2020.

Het Framework en de second party opinion van Sustainalytics zijn beschikbaar via
www.vastned.com/investeerders/green-f...

pers.vastned.com/vastned-kondigt-nieu...
junkyard
0
Erg leuk dat een framework en de second party opinion van Sustainalytics wordt gedeeld, en duidelijk dat een leuke structuring fee is betaald voor deze nieuwe exoot op de Vastned balans (green finance framework van o.a. Wereldhave volgend), maar de markt wil natuurlijk vooral weten wat de rentelast is. Wat zou die 'marktconforme variabele rente' zijn en waarom deelt Vastned (als transparante, beursgenoteerde onderneming) dit niet gewoon? Vastned meet zich bij 'marktconform' vast niet met de bonds van URW (dichtbij 0% bij 3 jaar looptijd), en zit weer op de gebruikelijke Vastned premie (+2,0%), waarmee de financieringslast dicht tegen NIY aankruipt (en rendement aandeelhouders verdampt).
NLvalue
0
presspage-production-content.s3.amazo...

P61. wat me het meeste verbaast is de looptijd van 3 jaar. Als ze deze faciliteit volledig opnemen - gaat de aflossing komen bovenop de enorme puist in 2024 aan financieringscontracten die vervalt
junkyard
0
Ik ben wel blij met 3 jaar, bij langere periode zou ik dit zien als vooraankondiging dat Vastned lange termijn bestaansrecht ziet voor zichzelf (ondanks gebrek aan efficiëntie), het pad ligt nu vrij om een liquidatiescenario met tijdspad van 3 jaar door te zetten.

Maar ik ben bang dat Vastned moeite heeft om in deze onzekere tijden en met smalle groep vreemd vermogen verstrekkers (door bijzondere financieringswijze) voor een langere termijn dan 3 jaar tegen redelijke voorwaarden geld uit de markt te trekken...
NLvalue
0

Allemaal vrij raar hoe het hier loopt... de strategie herziening moet onderussen af zijn - hint:

"Het Framework heeft als doel het (her)financieren van energiezuinig commercieel en residentieel vastgoed, dat bijdraagt aan het behoud van historische stadscentra"

Maar we hebben nog geen nieuwe CEO benoemd - die die strategie zou moeten omarmen. De lijn van de verwachting lijkt me dan dat Walta doorschuift ala vGarderen bij ECP om de komende 3 jaar in alle rust "zijn " plan uit te voeren.

Waarom Vastned netto 30 miljoen extra financieringscapaciteit nodig heeft is ook een beetje nevelig. Zou me niet verbazen als ze deze capaciteit gebruiken om vastned belgie aandelen in te kopen. die 50 miljoen onder minderheidsaandeelhouders is "doenbaar".
Stockboss
0
Wat een heerlijk forum. Met name de bijdrage van NLvalue die ontzettend goed ingevoerd blijkt. Blijf aub zo doorgaan.
NLvalue
0
Dank - maar Junkyard kent Vastned beter.. Mijn interesse in Vastned gaat niet verder dan het "masterplan" van van Herk .. als hij dat al heeft.

Aan de andere kant - hij heeft voor ruim 100 miljoen aandelen Galapagos verkocht (melding 29/1).. daar gaat hij niet heel lang negatieve rente op lopen afboeken lijkt me.
Stockboss
0
Ik ben benieuwd hoe jij en junkyard dan aankijken tegen het verschil in waardering tussen de boekwaarde en de aandelenkoersen. Hoe kan het nu dat de marktprijzen op de vastgoed markt zo afwijken tegen de beurskoersen. Dit terwijl beiden toch op marktprijzen gewaardeeerd worden. Ik weet dit gebeurt met vrijwel alle vastgoed fondsen. Maar wat is dan het nut van beurswaarderingen als deze structureel onder de waarde op de vastgoedmarkt zitten? Zelf ben ik nogal geschrokken van de aankoop destijds van het pand Kalverstraat/Rokin voor 108 mln.
NLvalue
0
Dat ze ver uit elkaar liggen (premie, of discount) gebeurt vaker en is een duidelijk signaal.

Conceptueel ( gesimplificeerd):

De beurswaarde is de contante waarde van de toekomstige cashflows van de onderneming
De taxatie waarde is de contante waarde van de verwachtte huursom van het object.

Daar zitten 3 grote verschillen tussen.

1) als een pand verhuurd zal een taxateur de huursom als basis nemen. Een belegger kan aannemen dat huursommen zullen gaan dalen (door verkoop vastgoed of lagere huren: winkels) of stijgen (logistiek)
2) de risico opslag waarmee verdisconteerd kan sterk afwijken
3) tussen de huursom, en de cashflow per aandeel zitten heel wat andere zaken. Een REIT die 50% van z’n huursom verkoopt, zal zijn cashflow per aandeel harder zien dalen door de vaste kosten. Beleggers zullen meewegen dat financieringskosten kunnen stijgen als krediet rating verslechterd. Een bedrijf (zoals Vastned) gebruikt de opbrengst van de verkoop pand voor inkoop eigen aandelen. Etc

Een stevige premie op de beurs vs taxatiewaarde is potentieel een groter risico. Neem WDP of Aedifica - het kan gebeuren dat bedrijf heel hard groeit conform plan, maar dat elke keer de premie eruit loopt. Dan heb je een belegging die weinig dividend oplevert - maar ook niet groeit in koers.

Andersom natuurlijk ook - de discount kan altijd groter - de werkelijke verkoopwaarde van een uitzonderlijk object (een enorme mall, bioscoop, pretpark) dat slecht draait kan altijd naar ‘wat de gek ervoor geeft”. Bijv grondwaarde.
Stockboss
0
Ik blijf het onbegrijpelijk vinden zo een discount. Een discount zie je veel vaker dan een premie. Wat bezielt vastgoed fondsen dan om naar de beurs te gaan? Feitelijk is het kapitaalvernietiging. Ondanks dat je met veel minder geld kan instappen en het makkelijker is om in en uit te stappen dan met vastgoed in eigen beheer is er veel een discount. Ik ga er vanuit dat de waarderingen gedaan door makelaars in de vastgoed markt ook veelal kloppen en men tegen deze waarderingen kan kopen op de vastgoed markt. Maar ook de aandeelhouder is niet gek. De marktprijzen komen op efficiente wijze tot stand en toch zulke grote verschillen. Ik kan het op geen enkele manier begrijpen. Ik zie wel dat hier de CEO veel te veel geld heeft betaald voor sommige projecten. Het pand op het Rokin bijvoorbeeld, daar snapte ik niets van. Maar goed gedane zaken... Verwacht NL value of anderen dat de directe waarde van de Vastned panden substantieel lager liggen dan de boekwaarde? In het verleden is dit bij verkopen niet gebleken, Ik lees hier op het forum dat dit in het verleden mede kwam door manipulatie. Maar dit zal de discount niet verklaren. En waarom haalt niemand dan het bedrijf van de beurs?
NLvalue
0
cijfers van Vastned Belgie;
www.vastned.be/sites/default/files/up...

Beleggers schatten in dat de toekomstige cashflows gaan dalen - die verdisconteer je, en je komt lager uit met de beurskoers dan de NAV.

Als je heeeeeel goed leest zul je zien dat Vastned bij het vernieuwen/nieuwe contracten maar l 30% lagere huur weet te krijgen. En als je eenmaal een Beter Bed in de straat hebt - gaat er geen Gucci meer naast willen zitten. Dat is die langzame verschraling in de winkelstraat die tegenwerkt.

Branco P
0
quote:

NLvalue schreef op 9 februari 2021 12:44:

cijfers van Vastned Belgie;
www.vastned.be/sites/default/files/up...

Beleggers schatten in dat de toekomstige cashflows gaan dalen - die verdisconteer je, en je komt lager uit met de beurskoers dan de NAV.

Als je heeeeeel goed leest zul je zien dat Vastned bij het vernieuwen/nieuwe contracten maar l 30% lagere huur weet te krijgen. En als je eenmaal een Beter Bed in de straat hebt - gaat er geen Gucci meer naast willen zitten. Dat is die langzame verschraling in de winkelstraat die tegenwerkt.
Klopt, de Primarks, H&M's en ZARA's verleggen langzaam maar zeker hun focus op andere locaties dan die veel te dure panden midden in de binnensteden. Als de overheden het toestaan wil je natuurlijk het liefst gewoon naast de AH XL of Jumbo XL zitten en dan bovendien voor circa 30% a 50% van het huurniveau dat je normaal gesproken in een binnenstad betaalt. Die locaties passen ook veel beter in de multi-channel strategie van grote fashion-retailers. In Nederland zijn de planologische restricties daarvoor (nog) te groot maar in sommige andere landen zie je deze trend al wel duidelijk ontstaan.
2.233 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 ... 108 109 110 111 112 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 22,250
Verschil +0,150 (+0,68%)
Hoog 22,450
Laag 22,150
Volume 6.009
Volume gemiddeld 9.859
Volume gisteren 8.432

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront