Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

rationeel
1
Er is weinig aanleiding om te veronderstellen dat het nu opeens sneller zou kunnen. De kandidaten waarom het gaat – zon, wind en biomassa – zijn in natuurkundig opzicht immers allesbehalve aantrekkelijk. Er zit minder energie in dan in fossiele brandstoffen en dat remt de transitie.
rationeel
1
Verder wordt energie doorgaans verengd tot stroom. Maar elektriciteit is minder dan een kwart van de energie die in Nederland wordt verbruikt. Heel misschien lukt het om de mondiale stroomvoorziening in 2050 fossielvrij te krijgen – hoewel dat om tal van redenen ernstig af te raden valt, maar het gaat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet lukken om de gehele mondiale energievoorziening fossielvrij te maken.
rationeel
1
Smil verwijst naar ‘de vier pijlers van de moderne beschaving’: ammoniak (kunstmest), staal, cement en kunststof. Trans-Atlantische vliegtuigen zullen vermoedelijk nooit op groene stroom vliegen – dan hebben ze zoveel accu’s nodig dat het vliegtuig niet van de grond komt. Containerschepen, hoogovens, cement-ovens en de chemische industrie blijven nog vele tientallen jaren afhankelijk van fossiele brandstof.
rationeel
1
Het vliegtuig dat met groene kerosine naar Madrid vloog

Op papier kan veel, maar het moet wel efficiënt en betaalbaar zijn. Neem de demonstratie met het KLM-vliegtuig dat ‘duurzaam’ naar Madrid vloog. Op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) had Shell met groene stroom waterstof geproduceerd en die, met CO2 uit de atmosfeer, omgezet in groene kerosine.
rationeel
1
Het was een wereldprimeur en bemoedigend, al is het maar omdat het demonstreert dat Shell geen vijand maar bondgenoot kan zijn. Maar laten we wel zijn, Shell had met kunst en vliegwerk 500 liter groene kerosine opgehoest. Daarmee haalt een vliegtuig Madrid niet, laat staan Montreal. Misschien Middelburg. Door de verliezen in efficiëntie bij alle tussenstappen is deze brandstof bovendien vijf tot zes keer te duur.
rationeel
1
Met andere woorden, dit duurt nog wel even. We kijken naar een marathon, niet naar een 100 meter sprint.
rationeel
1
Sigrid Kaag en Greta Thunberg: welkom in de paniekfabriek

Voor het energie- en klimaatdebat kan het louterend werken om de horizon van 2050 te vervangen door 2150. Onder het mom van haast wordt kernenergie tegen­gehouden (‘voordat er één staat, zijn we 15 jaar ­verder en daarvoor hebben we geen tijd’) en worden natuuraantastende windmolenparken, biodiversiteitsverpestende zonneweiden en het keelprikkelende meestoken van hout doorgedrukt. Het moet, de wereld vergaat!
rationeel
1
De Zweedse activiste Greta Thunberg vindt dat paniek nuttig is en D66-leider Sigrid Kaag had het in een talkshow over ‘klimaatcrisis’ en zei: ‘Het is doen of doodgaan.’
rationeel
1
Paniek, inderdaad een goed gekozen begrip van hetgeen er is aangewakkerd. En we weten inmiddels meer, door wie.
rationeel
1
Welkom in de paniekfabriek

Welkom in de paniekfabriek. Zoekt u feiten en argumenten voor een stevige discussie over alle klimaatmaatregelen? U vindt ze in dit boek.

Welkom in de paniekfabriek kost €14,99 en is te bestellen via shop.ewmagazine.nl of 020-8947553.
rationeel
1
Markus Haneveld

De ellende is op het konto te schrijven van de groene, geitenwollensokkendragers van de jaren 70 en de kinderen die zij kregen. Was het niet mevrouw Jac. Cramer PvdA die met steun van Diederik Samson 4 nieuwe Kolencentrales liet bouwen, omdat men perse geen kernenergie wilde?
Het heeft tientallen miljarden gekost en nu moeten ze als eerste worden afgebroken.
Waren het niet de kinderen van de geitenwollensokkendragers die huizen van het aardgas af willen? Een geldverslindende operatie die doet denken aan een vliegdekschip, 5 onderzeeboten, 10 F35 straaljagers en 10 bataljons om de muizen uit de kelder van het binnenhof te verdrijven.
Ze zijn he-le-maal van het pad af.
Ik ben benieuwd welk programma u zou opstellen, meneer Rozendaal, en hoe u dat programma zou afwerken om maximaal fossiel te besparen in 2050.
rationeel
1
TheFox

Het is tijd dat de echte wetenschap weer terugkeert in het debat van alfas, gammas en commercanten. Zoals verwoord is er sprake van wensdenken (tunnelvisie) dat enorme geldhoeveelheden (afkomstig van de belastingbetalende burgers) een tak van sport hebben opgetuigd die niet wordt afgerekend op het eindresultaat: een duurzame manier van energie opwekken tegen een acceptabele prijs. Nu worden de spelers alleen afgerekend op hoeveelheid watt, aantal molens etc. en worden verliezen weggewerkt met subsidies buiten het zicht van de bevolking.
rationeel
1
oane Jansen

Wij worden regelmatig voorgelogen door regeringen over van alles en nog wat. Maar de onvoorstelbare grove leugens die regeringen rond milieu en klimaat de media in slingeren zijn niet meer te bevatten. Dat met miljarden wordt gesmeten omdat groene dromen worden nagejaagd die net als alle dromen nooit zullen uitkomen is triest. Erger is nog dat veel van deze groene miljarden verdwijnen in de zakken van buitenlandse investeerders en bedrijven. De ongeveer 2500 euro per jaar die wij ophoesten in de vorm van ecobelasting is helaas weggegooid geld. Op welke partij stem je straks om dit wanbeleid bij te stellen? Tja, die vraag kan ik ook niet beantwoorden helaas.
rationeel
1
pieter Kremer

De oplossing van het klimaatprobleem werd in handen gesteld van een pratend hoofd als Ed Nijpels die de problemen alleen maar erger maakte. Prachtige vergezichten maar geen grond onder de voeten en de ideeën. En vele miljarden stoppen in schijnoplossingen.
Kijk maar naar de stroomuitval in Texas en Zweden bij koud weer. Kan ook hier maar zo gebeuren als we de kolencentrales sluiten. Zonder stabiele achteropvang van fossiele of kerncentrales gaat onze beschaving te gronde.
Je zou toch zeggen dat behoud van natuur en landschap, leefklimaat en gezondheid bij uitstek in goede handen zouden zijn bij groene partijen. Dat die als eersten moord en brand geschreeuwd zouden hebben bij het verschijnen van de eerste datacenters in Nederland. Maar die gelegenheid om Nederland te behoeden voor al die lelijke bouwsels heeft men niet aangegrepen omdat men te druk bezig was met bijzaken als statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes. Alsof die paar flesjes in de berm milieu vervuilender zijn die enorme datacenters en biobranders. En wel miljarden en miljarden weggooien aan subsidies waar de rijken rijker van worden en de armen armer en waar het milieu geen donder mee opschiet. Neem de zes miljard weggegooid aan de hybride PHEV's van Mitsubishi en consorten. De zakenlieden waren te lui om stroom te tappen en reden alleen maar op benzine. Neem de rijke lui die mooi weer spelen met hun Tesla's. Een dorpsgenoot die al vanaf 2014 een Tesla rijdt, rekende me voor dat dit hem minder kost dan het Fiatje van mijn vrouw. Denk aan de miljoenen voor de ombouw van gas naar warmtepomp. Denk aan de miljoenen subsidie op biomassa. Op een camping reed in 2019 een enorme camper binnen. Was van een boer uit West-Friesland. Man van tegen de zestig. Had gesteund door subsidie een paar windturbines op zijn land gezet. Hoeft nooit meer te werken.
luchtschip
0


The United States officially rejoins the Paris climate agreement today.

Today, the United States officially rejoins the Paris climate accord, just 107 days after it left.

Flashback: Here’s President Biden on his first day in office, signing the order reversing Trump’s pullout.

video 0:15 minuut

twitter.com/jimsciutto/status/1362742...
[verwijderd]
2
quote:

josti5 schreef op 19 februari 2021 14:22:

[...]

Om mijn 'praatjes' heb je gisteren zélf gevraagd, en nu wil je weer niet...
Gaat het wel goed met je?
Of zoek je alleen maar ruzie?
Dat laatste gaat je niet lukken :-)
Nou, doei.

Ik vroeg inderdaad naar jouw mening in de discussie met Ronald over de wisselwerking tussen kosmische stralen en wolkenvorming aan de aardoppervlakte. En dan verlang je dat ik door deze draad ga spitten op zoek naar een bijdrage van je. Ik zou wel gek zijn!
Waarom zou ik ruzie zoeken? Zo belangrijk vind ik je niet.
ffff
1
Beste Rationeel,

Vanaf half één vanmiddag tot nu half vijf heb je 21 postings geplaatst......

Nu kun je van alles en nog wat vinden.....Maar dat is toch niet meer normaal. Kun je je nu gewoon eens een beetje inhouden en proberen één onderwerp, in een bepaalde tijdsspanne met elkaar te bespreken.

Zo verzuipen toch ook de postings van andere bezoekers volkomen.

We hebben het jou al zo vaak gezegd, maar vanmiddag was je weer niet te houden. En het was nog wel zo fantastisch weer de hele middag. Ik heb de tuin gemaaid en op containerpark was het nog best druk. Blijkbaar meer mensen met groene vingers kriebels...

Peter
josti5
0
quote:

ffff schreef op 19 februari 2021 16:40:

Beste Rationeel,

Vanaf half één vanmiddag tot nu half vijf heb je 21 postings geplaatst......

Nu kun je van alles en nog wat vinden.....Maar dat is toch niet meer normaal. Kun je je nu gewoon eens een beetje inhouden en proberen één onderwerp, in een bepaalde tijdsspanne met elkaar te bespreken.

Zo verzuipen toch ook de postings van andere bezoekers volkomen.

We hebben het jou al zo vaak gezegd, maar vanmiddag was je weer niet te houden. En het was nog wel zo fantastisch weer de hele middag. Ik heb de tuin gemaaid en op containerpark was het nog best druk. Blijkbaar meer mensen met groene vingers kriebels...

Peter
Peter, heb je de antitrumpdraad al eens bezocht?
Daar is het veel en veel erger...

Ik ben het met je eens, dat ratio eindelijk eens moet leren, een post-inéén te plaatsen, en niet allerlei korte stukjes achtereen.
Dat maakt het makkelijker, een en ander over te slaan (en heus waar: dat doe ikzelf regelmatig!).
38.987 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1325 1326 1327 1328 1329 1330 1331 1332 1333 1334 1335 ... 1946 1947 1948 1949 1950 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,29  +0,27  +0,03%  12:56
 Germany40^ 17.962,40 -0,70%
 BEL 20 3.869,68 -0,36%
 Europe50^ 4.951,23 -0,77%
 US30^ 38.306,52 -0,12%
 Nasd100^ 17.339,60 -1,05%
 US500^ 5.036,94 -0,70%
 Japan225^ 37.692,64 -0,81%
 Gold spot 2.328,02 +0,51%
 EUR/USD 1,0723 +0,23%
 WTI 82,90 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,78%
Flow Traders +5,28%
NX FILTRATION +3,24%
Fugro +2,97%
JUST EAT TAKE... +1,81%

Dalers

ADYEN NV -11,69%
VIVORYON THER... -5,03%
WDP -4,62%
Alfen N.V. -2,15%
BAM -1,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront