Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

2011/2021: TOTAL economic MELTDOWN

20.965 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 » | Laatste
voda
0
Financiële ravage in Duitsland door omgevallen Greensill
Gerben van der Marel 13:53

Ongeveer vijftig Duitse gemeenten, steden en deelstaten hadden uit zuinigheid miljoenen gestald bij Greensill. Foto: Fabian Bimmer/Reuters

De Duitse financiële toezichthouder BaFin heeft maandag faillissement aangevraagd van het Duitse onderdeel Greensill Bank. Een verzoek hiertoe is ingediend bij de rechtbank van Bremen. Eerder kreeg de Australisch-Britse moedermaatschappij uitstel van betaling.

De Duitse dochteronderneming staat juridisch los van moeder Greensill Capital. Een redding is niet meer mogelijk. Mogelijk een half miljard euro aan Duits belastinggeld is daarmee verdwenen.

Nieuw miljardenschandaal
Na de affaire Wirecard heeft Duitsland met Greensill een nieuw miljardenschandaal dat volgens critici onder de ogen van de toezichthouder heeft kunnen plaatsvinden. Duitsland telt veel gedupeerde klanten bij lokale overheden.

De bank uit Bremen lokte klanten online via websites als Weltsparen en Zinspilot met verhoudingsgewijs hoge rentetarieven. Het geld is gebruikt om transacties van de Brits-Australische moedermaatschappij Greensill Capital af te dekken.

Ongeveer vijftig Duitse gemeenten, steden en deelstaten hadden uit zuinigheid miljoenen gestald bij Greensill. Ze hoopten strafrente van de Europese Centrale Bank (ECB) te ontlopen. Nu betalen ze een hoge prijs omdat het depositogarantiestelsel niet van toepassing is op deze tegoeden.

Grote banken betalen mee
Volgens mediaberichten had Greensill Bank uit Bremen €3 mrd aan verzekerd spaargeld. Spaarders met tegoeden tot €100.000 kunnen via het depositogarantiestelsel rekenen op compensatie. Daarnaast stond er €500 mln aan onverzekerd kapitaal van publieke instellingen bij de bank.

De schadeloosstelling van grotere institutionele klanten loopt via het Bundesverbands deutscher Banken (BdB). Het fonds dat voor deze schade opdraait, wordt voor een deel gevoed door bijdragen van grote Duitse financiële instellingen zoals Deutsche Bank en Commerzbank.

Investeringen op de tocht
Bovenaan de ranglijst van gedupeerde overheden staat de deelstaat Thüringen met een verlies van €50 mln, gevolgd door de stad Monheim in Noordrijn-Westfalen met €38 mln en de stad Eschborn in Hessen met €35 mln. Het faillissement kan gevolgen hebben voor geplande investeringen in publieke voorzieningen. Of deze partijen compensatie kunnen krijgen voor het verdwenen belastinggeld is zeer de vraag. Sinds 2017 vallen deze gelden niet meer onder het garantiestelsel.

Onderwerp van onderzoek is of de schatkistbewaarders hun hand overspeeld hebben. Doorgaans mogen vrije middelen alleen worden belegd bij banken die onder de depositogarantie vallen. Verschillende gedupeerde gemeenten zeggen dat ze vertrouwd hebben op de goede rating van Greensill. De eersten hebben zich gemeld in Berlijn voor schadeloosstelling bij de Bondsregering omdat de toezichthouder BaFin in hun ogen nalatig is geweest.

Boekhoudkundig gerommel
Omdat de Duitse dochter van Greensill dreigde te bezwijken onder zijn schulden had toezichthouder BaFin begin deze maand alle stortingen en opnames stopgezet. Een strafaangifte volgde wegens mogelijke boekhoudfraude. De ingreep kwam volgens critici te laat.

De BaFin ontkent nalatig geweest te zijn. De wettelijke geheimhoudingsplicht maakt het volgens een woordvoerder niet mogelijk om marktpartijen in te lichten over een lopende speciale audit of toezichtmaatregelen.

De financiële toezichthouder die in de Wirecard-zaak zwaar onder vuur ligt en afscheid moest nemen van de voorzitter en zijn rechterhand, vermoedt dat de accountant steken heeft laten vallen. De huisaccountant van Greensill Bank is het middelgrote Duitse accountantskantoor Ebner Stolz met 1700 werknemers.

Originele link van het artikel: fd.nl/ondernemen/1377324/financiele-r...
[verwijderd]
0
"Sinds Agbal’s aanstelling op 7 november was de Turkse lira meer dan 15% gestegen ten opzichte van het recente dieptepunt van meer dan 8,50 stuks tegen de beeldbepalende Amerikaanse dollar.

De centrale bank heeft de rente verhoogd om de opnieuw stijgende prijzen en daling van de lira te kunnen beteugelen. De prijsstijgingen raken de portemonnee van Turkse consumenten en bedrijven.

Nieuwe ingreep
Dit is de derde keer op rij dat president Erdogan ingrijpt. Hij roept zijn centrale bank herhaaldelijk op de rentetarieven juist laag te houden. Zomer 2019 wees hij de voorzitter van de centrale bank al eens de deur toen die met een renteverhoging kwam(DFT.nl, goed artikel weer hoor!)

Inflatie+rente stijging is dus een natuurlijk iets, het een zet het ander in werking of andersom.

Daar kan geen schoonzoon, neef, oud schoolvriendje, zus van je broer, aangetrouwde broer oid iets aan veranderen.

Kan maandag best wel een dingetje worden trouwens!
voda
0
Coronacrisis kostte de Britten in totaal al zo'n €292 mrd
Achmed Majid 14:22

De coronacrisis kostte de Britse economie het afgelopen jaar zo'n £251 mrd (€292 mrd). Dat is te lezen in een maandag uitgebrachte analyse van het onafhankelijke onderzoeksbureau Centre for Economics and Business Research (CEBR).

Ter vergelijking: het bedrag is bijna het dubbele van de volledige jaarlijkse economische productie van Schotland. Het onderzoeksbureau vergeleek de eigen prognoses die gesteld werden begin 2020 – voordat de eerste maatregelen tegen corona van kracht gingen – met de daadwerkelijke cijfers gedurende de afgelopen twaalf maanden.

Volgens die berekening ontving het Verenigd Koninkrijk £251 mrd (€292 mrd) minder bruto toegevoegde waarde (btw) dan beraamd. De btw wordt berekend door de kosten van grond- en hulpstoffen en diensten van derden af te trekken van de productie van de gehele economie.

Grote verschillen tussen regio's
In Londen waren de verliezen in absolute zin gezien het hoogst, met £51,4 mrd (€59,7 mrd) aan verloren activiteiten. Desondanks was de relatieve bijdrage van Londen aan het totale verlies van btw kleiner dan verwacht. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat er gemakkelijk op afstand gewerkt kan worden in de voor Londen belangrijke sectoren, zoals financiën en verzekeringen.

Het tegenovergestelde was het geval in onder meer de zogeheten West Midlands en het oosten van Engeland. Daar waren de verliezen relatief gezien juist erg groot, doordat sectoren die daar leidend zijn, zoals de groothandel en detailhandel, minder goed om kunnen gaan met de gevolgen van de coronacrisis. Deze sectoren hadden het meest last van de regionale lockdowns.

Het CEBR verwacht overigens dat de economische productie in de komende twaalf maanden terug zal keren naar de situatie van vóór de coronacrisis. Wel waarschuwt het onderzoeksbureau de Britse regering dat er maatregelen nodig zijn om de kloof tussen het noorden en het meer welvarende zuiden niet te groot te laten worden.

Originele link van het artikel: fd.nl/economie-politiek/1377916/coron...
[verwijderd]
0
"Het economische team van president Joe Biden bereidt zich voor om aan te bevelen om maar liefst $ 3 biljoen uit te geven aan een reeks inspanningen om de economie te stimuleren, de koolstofemissies te verminderen en de economische ongelijkheid te verkleinen, meldde de New York Times maandag . De inspanning zou beginnen met een gigantisch infrastructuurplan dat gedeeltelijk kan worden gefinancierd door belastingverhogingen voor bedrijven en rijken, aldus de Times. Volgens het rapport zullen de adviseurs van Biden hem deze week een voorstel voorleggen waarin wordt aanbevolen om zijn economische agenda in afzonderlijke wetgevende stukken op te splitsen. Het bedrag van $ 3 biljoen omvat niet de kosten van het verlengen van nieuwe tijdelijke belastingverlagingen om armoede te bestrijden. Het rapport zei dat het onduidelijk is of Biden zijn agenda in stukken zal splitsen, of welke wetgevingsstrategie hij en de democraten zullen volgen"

*Marketwatch.com voor hele artikel.

De opmaak voor weer een ander stimulus pakket, de inzet is $3 triljalala met waarschijnlijk een doorloop tot >$4 triljalala.

Eind dit jaar de implementatie en de Dow Jones gaat lachend naar de 40.000 puntjes.

De ECB is ook bezig met een nieuwe planning inspuiting, het huidige budget kan over ruim een jaar opraken bij de 5 miljard euro die nu elke werkdag wordt opgekocht.

De ECB was vandaag "zeer agressief" in de markt aanwezig, obligatie handelaren keken er met verbazing naar!
[verwijderd]
0
:)
TOTAL economic MELTDOWN
:)
TOTAL economic MELTUP
???
:)

Ik mag toch hopen dat ze dit maal hun werk wel gedaan hebben
:)
voda
0
Rotterdamse containerterminal ECT bekijkt gevolgen Suezopstopping

Gepubliceerd op 25 maart 2021 14:35 | Views: 195

ROTTERDAM (ANP) - De grote Rotterdamse containerterminal ECT onderzoekt de gevolgen van de opstopping van containerschepen in het Suezkanaal. En dan met name op het gebied van planning, meldt een woordvoerder. Het in het Suezkanaal vastgelopen schip de Ever Given was onderweg van China naar Rotterdam en zou eigenlijk medio volgende week bij ECT binnen moeten lopen om duizenden zeecontainers te lossen.

Door het vastlopen van het schip is het scheepsverkeer in de uiterst belangrijke waterweg in Egypte geblokkeerd, waardoor een hele vloot aan andere schepen stilligt, waaronder ook containerschepen. Er wordt gevreesd dat het bergen van het 400 meter lange en 224.000 ton zware schip weken kan gaan duren.

Als het bergen van de Ever Given inderdaad weken gaat duren, kan dat volgens de zegsman van ECT tot ernstige verstoringen van het wereldwijde containervervoer gaan zorgen. Volgens hem loopt dat namelijk als een "soort busdienst" over de wereldzeeën. Als er geen schepen binnenkomen, vallen de werkzaamheden in de Rotterdamse haven deels stil. Maar als er ineens heel veel schepen komen als gevolg van opstoppingen kan het afhandelingssysteem in de terminals door de grote drukte in de problemen komen.

Schepen kunnen wel om Afrika heen gaan varen via Kaap de Goede Hoop, maar dat kost veel meer tijd. Via het Suezkanaal gaat ongeveer 12 procent van de wereldwijde goederenhandel over zee. De haven van Rotterdam en dus ook ECT zijn erg afhankelijk van de handelsroute tussen Europa en Azië. De woordvoerder van ECT hoopt dan ook dat het vastgelopen schip in het Suezkanaal zo snel mogelijk vlot wordt getrokken.
voda
0
Overheidstekort in coronajaar was 34 miljard euro

Gepubliceerd op 26 maart 2021 07:03 | Views: 273

DEN HAAG (ANP) - De coronacrisis heeft een groot gat geslagen in de Nederlandse overheidsfinanciën. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was vorig jaar sprake van een overheidstekort van 34 miljard euro, waar een jaar eerder nog een overschot was van 14 miljard euro.

Het tekort komt overeen met 4,3 procent van het bruto binnenlands product. De schuld nam in een jaar tijd met 40 miljard euro toe, tot 435 miljard euro. Dat is 54,5 procent van het bbp, aldus het CBS op basis van nieuwe voorlopige cijfers over de overheidsfinanciën.

Volgens de Europese regels mag het tekort maximaal 3 procent zijn, waarbij de schuld niet hoger mag zijn dan 60 procent van het bbp. Door de uitzonderlijke omstandigheden vanwege corona heeft de Europese Commissie de Europese begrotingsregels echter tijdelijk opgeschort.

De uitgaven van het Rijk stegen vorig jaar met 44 miljard euro tot 384 miljard euro. Circa 30 miljard euro werd als subsidie aan bedrijven en instellingen verleend, waarvan de helft ongeveer werd gebruikt voor loonsubsidies.
voda
0
Video: na topvorming AEX volgt stevige correctie

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is op zoek naar een top in de komende weken, maar zal dan rijp zijn voor een correctie. Dit zegt technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets woensdag voor de camera tegen ABM Financial News.

"Het verhaal komt erop neer dat de AEX Index in de komende weken op zoek is naar een hele belangrijke top, die weleens gevolgd zou kunnen worden door een crash-achtige daling van circa 200 punten", aldus Van den Akker. "Er ligt een heel grote correctie voor de AEX op de loer."

Deze hogere bodem zal dan het startschot moeten zijn voor een hele krachtige stijging in de komende jaren, voorziet de analist. "Dit is een bevestiging van ons lange termijn positieve scenario in de AEX."

De Amsterdamse hoofdindex kan vervolgens hard stijgen. "Dat is geen probleem."

Maar voor het zo ver is, belooft het eerst "een heel hete zomer voor de AEX" te worden, aldus Van den Akker.

www.youtube.com/watch?v=gdcHlF52NJU

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Japan gaat vervuild water van kernramp Fukushima in zee lozen

Japan heeft toch besloten om radioactief afvalwater van de nucleaire ramp in Fukushima van tien jaar geleden in zee te lozen. In totaal gaat het om meer dan 1 miljoen ton aan vervuild water.

Buitenlandredactie 13-04-21, 02:32 Laatste update: 05:29

Het water is onder meer gebruikt om de reactor van de kerncentrale mee te koelen, toen die in 2011 werd getroffen door een zware aardbeving en een tsunami. En nog altijd wordt daarvoor extra water gebruikt.

Lees ook
Weer problemen Fukushima: opslagtanks stromen over

Het vervuilde koelwater zit, evenals vervuild grond- en regenwater, momenteel in enorme opslagtanks. Dat zijn er nu al meer dan duizend en de verwachting is dat er in de loop van volgend jaar niet genoeg plek meer is om meer tanks kwijt te kunnen. Iedere dag komt er namelijk nog zo’n 140 kubieke meter aan radioactief water bij.

Met de huidige hoeveelheid aan vervuild water kunnen ter vergelijking zo’n 500 zwembaden van 50 bij 25 meter worden gevuld. De jaarlijkse kosten van de wateropslag worden geschat op zo’n 100 miljard yen. Dat is omgerekend ruim 766 miljoen euro.

Het wegwerken van het water is een enorm hoofdpijndossier voor de Japanse regering. Al lange tijd werd er nagedacht om het water in zee te pompen, maar de beslissing stuit op enorme weerstand vanwege bezorgdheid over de veiligheid. De regering van premier Yoshihide Suga heeft nu toch de knoop doorgehakt. Suga noemde het lozen van het water in zee het “meest realistische scenario”.

Lang proces
Het water wordt waarschijnlijk op zijn vroegst over twee jaar geloosd. Heel het proces neemt mogelijk tientallen jaren in beslag. Het is de bedoeling dat het vervuilde water eerst nog gefilterd en verdund wordt. Japan verzekert dat het lozen van het water veilig kan. Ook het Internationaal Atoomenergieagentschap denkt daar zo over.

Michiaki Kai, een stralingsexpert van de Japanse universiteit in Oita, zegt tegen persbureau AFP dat onder wetenschappers er consensus is dat “de impact op de gezondheid minuscuul is”. Maar volgens hem “kan niet worden gezegd dat het risico nihil is, wat voor controverse zorgt”.

Buurlanden China en Zuid-Korea hebben al eerder hun zorgen over het plan geuit. Ook Japanse vissers voelen er niets voor. Zij vrezen dat zo’n maatregel slecht kan uitpakken voor hun beroepsgroep. Zo legde Zuid-Korea na de kernramp de import van vis uit het gebied bij Fukushima stil. ,,Ons was verteld dat ze het water niet in de zee zouden lozen zonder steun van de vissers’’, zegt Kanji Tachiya namens de lokale visserij. Volgens hem is die belofte door de regering gebroken.

‘Extreem onverantwoord’
Het besluit van Tokio “kan direct en indirect gevolgen hebben voor de veiligheid van onze bevolking en de omgeving”, zegt een medewerker van het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een “extreem onverantwoord” besluit. Volgens een woordvoerder heeft China bij Japan erop aangedrongen “het afvoerprobleem van afvalwater van de kerncentrale van Fukushima op een verstandige en verantwoorde manier” op te lossen.

Greenpeace is fel gekant tegen het besluit. ,,Met deze beslissing worden de mensenrechten en belangen van de mensen in Fukushima, de rest van Japan en de Aziatisch-Pacifische regio volledig genegeerd’’, aldus de milieuorganisatie.

Japan werd op 11 maart 2011 getroffen door een zware aardbeving en een tsunami. Ongeveer 100.000 mensen sloegen op de vlucht en er vielen bijna 19.000 doden. Als gevolg van het natuurgeweld raakte de kerncentrale in Fukushima beschadigd. Het was de ergste kernramp sinds die in Tsjernobyl in 1986.

www.ad.nl/buitenland/japan-gaat-vervu...
voda
0
De echte MELTDOWN!!

Kerncentrale van Tsjernobyl warmt op en niemand weet waarom
Redactie

© Copyright Faqt
In de afgelopen vijf jaar heeft een sensor die de neutronenemissies diep in het puin van de kerncentrale van Tsjernobyl bijhoudt, een geleidelijke stijging van de activiteit vastgesteld. Het zou niets kunnen zijn. Maar de mogelijkheid bestaat dat er een kernsplijtingsreactie op gang is gekomen.

Helaas maakt de locatie van het gloeiende materiaal onder puin en zware betonplaten gedetailleerd onderzoek zeer moeilijk. Toch moeten onderzoekers van het Instituut voor Kernenergie (ISPNPP) in Kyiv, Oekraïne, bepalen of de waargenomen toename van neutronen een voorbode is van een naderende ramp, of onderdeel van het normale gerommel in de gesloten centrale.

De kernramp van Tsjernobyl is de grootste die ooit heeft plaatsgevonden. Het ongeval gebeurde op 26 april 1986 nabij de Oekraïense stad Tsjernobyl, vlakbij de grens met Wit-Rusland. Een reactor van de kerncentrale explodeerde. Het hele gebied rond de centrale is sinds die tijd onbewoonbaar. De nabijgelegen stad Pripjat is ontruimd en bevroren in de tijd (foto's).

In de gesloopte centrale verzamelde zich oververhitte uraniumsplijtstof in poelen. Het vermengde zich met de gesmolten zirkonium bekleding, grafiet splijtstaven en vloeibaar zand om een soort lava te vormen die uiteindelijk stolde. In die massa lijken nu weer kernreacties plaats te vinden van uraniumisotopen. Daarbij zou enorme hoeveelheden energie vrij kunnen komen, met mogelijk explosieve gevolgen.

In 2016 is een nieuwe overkapping van de centrale gereedgekomen. Het kan zijn dat die zorgt dat de radioactieve massa's nu uitdrogen. Dat zou kunnen verklaren waarom er een kernreactie op gang lijkt te komen en de centrale warmer is geworden.
voda
1
'Nederlandse banken betaalden de ECB al €4,2 mrd aan rente'
Van onze redacteur 08:37

De vier grote Nederlandse banken hebben de afgelopen zes jaar in totaal €4,2 mrd aan rente betaald aan de Europese Centrale Bank. Dit bedrag loopt elke zes tot zeven weken — de periode tussen twee ECB-vergaderingen — nog altijd op met zo'n €120 mln tot €140 mln. Dat meldt RTL Nieuws woensdag.

Alleen ING INGA€11,05-- wil zeggen hoeveel zij vorig jaar aan rente overmaakte aan de ECB, namelijk zo'n €250 mln. ABN Amro, Rabobank en de Volksbank vinden dit concurrentiegevoelige informatie en houden dus hun mond. Alle Nederlandse banken bij elkaar betaalden volgens ING in 2020 zo'n €650 mln aan negatieve rente.

Economie stimuleren
Sinds 2014 begon de ECB negatieve rente in rekening te brengen als banken daar overtollig geld tijdelijk stallen. Dat doet de centrale bank om ervoor te zorgen dat banken zoveel mogelijk geld uitlenen, ter stimulering van de economie. In de eerste jaren betrof het nog een klein bedrag, de negatieve rente bedroeg toen 0,1%. Inmiddels is het rentepercentage opgelopen tot 0,5%.

De maatregel is ook bedoeld om de inflatie noemenswaardig op te krikken naar de doelstelling van beneden, maar in ieder geval dicht bij de 2%. Dat is de ECB niet gelukt, ook niet met andere maatregelen zoals grootschalige opkoopprogramma's.

Meer spaargeld
Bovendien sparen particuliere klanten steeds meer, waardoor de bankenspaarpot steeds verder uitdijt. Dit jaar brengen veel banken, waaronder ING, ABN Amro en de Rabobank, daarom een negatieve rente over spaartegoeden boven de €100.000 in rekening, Zo wordt de negatieve rente van de ECB dus doorberekend.

Klanten blijven massaal sparen, benadrukt de Rabobank. Dat is problematisch omdat banken het hen toevertrouwde geld onvoldoende kunnen herinvesteren, bijvoorbeeld in hypotheken of andere kredieten. Daarom moet de bank het overtollige geld in Frankfurt parkeren, waar de ECB er dus een vergoeding van een halve procent rente voor eist.

Lees het volledige artikel: fd.nl/economie-politiek/1384433/neder...
[verwijderd]
0
Overnight overschotten gewoon affakkelen, dus op termijn weer meerwaarde creeeren.

Nucleaire optie: eeuwig durende leningen in de markt zetten tegen -0,60%, nooit meer aflossen en een fijne cashflow, generaties overdraagbaar, alleen de aanstaande woeker inflatie kan nog roet in het eten gooien, misschien afdekken met hybride opties die meeliften met het sentiment, een zogenaamde contango a duce.
voda
1
Beursblik: Bitcoin onderuit na Chinese waarschuwing
Beleggers vrezen nieuwe crypto-winter.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs van een bitcoin kelderde woensdag met tientallen procenten en trok andere cryptovaluta met zich mee, nadat de Chinese centrale bank zou hebben gewaarschuwd tegen het gebruik van digitale valuta als betaalmiddel.

Bitcoin koerste woensdag circa 15 procent lager naar 36.000 dollar, maar de koers was zeer volatiel. Eerder op de dag werd een dieptepunt bereikt op minder dan 32.000 dollar.

Sinds begin februari was de koers niet onder 40.000 dollar gezakt.

Ether, een andere cryptomunt, werd 30 procent minder waard op 2.460 dollar, na een piek boven 4.000 dollar begin mei. Ook Ripple en Dogecoin gingen fors onderuit.

Econoom Teunis Brosens van ING zei tegen ABM Financial News niet zeker te weten of er nu één nieuwsbericht verantwoordelijk was voor de sterke bewegingen op woensdag. Hij denkt zelf dat de nasleep van de geruchten dat Elon Musk de Tesla-bitcoins zou willen verkopen, zeker nog een rol speelde.

Dan was er de waarschuwing van de Chinese centrale bank, maar volgens sommigen is dat slechts een herhaling van eerdere uitspraken.

Ook de Amerikaanse toezichthouder OCC deed een duit in het zakje, aldus Brosens, door te zeggen dat men zich tot nu toe welwillend had opgesteld met het bewaren van cryptomunten door banken, in het kader van financiële innovatie, maar dat men die welwillende houding nu toch wel wilde evalueren.

Volgens Brosens is het belangrijkste verschil tussen de cryptomarkt en traditionele markten dat je op de meer volwassen financiële markten een bredere mix hebt van langetermijnbeleggers en meer kortetermijnbeleggers, tot aan flitshandelaren. In de cryptomarkt zitten aan de ene kant veel "gelovers" die kopen en vasthouden, en aan de andere kant veel speculanten, die het daghandelen met de volatiele munten ook als een spelletje zien. Bemiddelende partijen zoals hedgefunds die vaak kopen op de dip ontbreken misschien in deze markt nog.

"Er is een groep beleggers bijgekomen met niet heel veel ervaring, en dit kan leiden tot kuddegedrag, waarbij iedereen hard naar de uitgang holt", zei Brosens. "Dan kan het hard gaan."

Overigens staat de koers van de bitcoin nog hoger dan in februari, en hebben al veel mensen geroepen dat er een correctie zat aan te komen, zei Brosens.

De waarschuwing van de Chinese centrale bank werd gegeven op het WeChat-account, meldden analisten en media. "De Chinese Volksbank gaf gisterenavond in Azië een waarschuwing over een opleving van speculatie in virtuele munten", zei Jeffrey Halley van Oanda in een rapport. "China kondigde aan dat financiële instellingen en betaalbedrijven niet mogen handelen in virtuele munten. Het verhaal kreeg weinig aandacht gisteren maar lijkt vanmorgen tractie te krijgen."

De Chinese centrale bank zou ook hebben gezegd dat virtuele munten geen betaalmiddel zijn en dus ook niet zo mogen worden gebruikt. China joeg in 2017 al bitcoin-miners het land uit en zou intussen zelf werken aan een digitale yuan.

Eerder deze week daalde de koers van bitcoin al fors na speculatie dat Elon Musk de bitcoin-beleggingen van Tesla zou willen verkopen. Later zei Musk dat dit niet het geval was.

"Veel beleggers vrezen dat we een nieuwe crypto-winter kunnen ingaan", zoals in 2017 ook gebeurde, "en dat het lang kan duren voordat de Bitcoin-koers herstelt, omdat de cyclus van optimisme voorbij is", zei marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
Gemberthee
0
quote:

voda schreef op 19 mei 2021 16:43:

Beursblik: Bitcoin onderuit na Chinese waarschuwing
Beleggers vrezen nieuwe crypto-winter.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs van een bitcoin kelderde woensdag met tientallen procenten en trok andere cryptovaluta met zich mee, nadat de Chinese centrale bank zou hebben gewaarschuwd tegen het gebruik van digitale valuta als betaalmiddel.

Bitcoin koerste woensdag circa 15 procent lager naar 36.000 dollar, maar de koers was zeer volatiel. Eerder op de dag werd een dieptepunt bereikt op minder dan 32.000 dollar.

Sinds begin februari was de koers niet onder 40.000 dollar gezakt.

Ether, een andere cryptomunt, werd 30 procent minder waard op 2.460 dollar, na een piek boven 4.000 dollar begin mei. Ook Ripple en Dogecoin gingen fors onderuit.

Econoom Teunis Brosens van ING zei tegen ABM Financial News niet zeker te weten of er nu één nieuwsbericht verantwoordelijk was voor de sterke bewegingen op woensdag. Hij denkt zelf dat de nasleep van de geruchten dat Elon Musk de Tesla-bitcoins zou willen verkopen, zeker nog een rol speelde.

Dan was er de waarschuwing van de Chinese centrale bank, maar volgens sommigen is dat slechts een herhaling van eerdere uitspraken.

Ook de Amerikaanse toezichthouder OCC deed een duit in het zakje, aldus Brosens, door te zeggen dat men zich tot nu toe welwillend had opgesteld met het bewaren van cryptomunten door banken, in het kader van financiële innovatie, maar dat men die welwillende houding nu toch wel wilde evalueren.

Volgens Brosens is het belangrijkste verschil tussen de cryptomarkt en traditionele markten dat je op de meer volwassen financiële markten een bredere mix hebt van langetermijnbeleggers en meer kortetermijnbeleggers, tot aan flitshandelaren. In de cryptomarkt zitten aan de ene kant veel "gelovers" die kopen en vasthouden, en aan de andere kant veel speculanten, die het daghandelen met de volatiele munten ook als een spelletje zien. Bemiddelende partijen zoals hedgefunds die vaak kopen op de dip ontbreken misschien in deze markt nog.

"Er is een groep beleggers bijgekomen met niet heel veel ervaring, en dit kan leiden tot kuddegedrag, waarbij iedereen hard naar de uitgang holt", zei Brosens. "Dan kan het hard gaan."

Overigens staat de koers van de bitcoin nog hoger dan in februari, en hebben al veel mensen geroepen dat er een correctie zat aan te komen, zei Brosens.

De waarschuwing van de Chinese centrale bank werd gegeven op het WeChat-account, meldden analisten en media. "De Chinese Volksbank gaf gisterenavond in Azië een waarschuwing over een opleving van speculatie in virtuele munten", zei Jeffrey Halley van Oanda in een rapport. "China kondigde aan dat financiële instellingen en betaalbedrijven niet mogen handelen in virtuele munten. Het verhaal kreeg weinig aandacht gisteren maar lijkt vanmorgen tractie te krijgen."

De Chinese centrale bank zou ook hebben gezegd dat virtuele munten geen betaalmiddel zijn en dus ook niet zo mogen worden gebruikt. China joeg in 2017 al bitcoin-miners het land uit en zou intussen zelf werken aan een digitale yuan.

Eerder deze week daalde de koers van bitcoin al fors na speculatie dat Elon Musk de bitcoin-beleggingen van Tesla zou willen verkopen. Later zei Musk dat dit niet het geval was.

"Veel beleggers vrezen dat we een nieuwe crypto-winter kunnen ingaan", zoals in 2017 ook gebeurde, "en dat het lang kan duren voordat de Bitcoin-koers herstelt, omdat de cyclus van optimisme voorbij is", zei marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
Crypto-zomer bedoelt hij wrs.
[verwijderd]
0
Lekkere dag vandaag, maar nog bij lange na geen (tech)correctie, sterker nog! het trekt alweer bij, de coins ook trouwens.

Aanval nummer 8 zal dus ook afgeslagen worden, de ECB als back up doet wonderen, totdat het budget schoon op is.

De coins gaan keihard terugkomen, vannacht al waarschijnlijk, de Chinezen laten zich niet knechten en de lokale overheid aldaar heeft er dus ook geen toezicht op.

De ondergang van de centrale banken lijkt mij aanstaande, morgen gaan de NL coin websites nog meer nieuwe klanten verwelkomen die voor 100 euro mee willen doen, het willen ervaren, de trend willen meemaken, volatiliteit=reclame.
voda
1
Begrotingstekort loopt op
Herstel in zicht volgens Rijksoverheid.

(ABM FN-Dow Jones) Het tekort op de Nederlandse begroting komt dit jaar waarschijnlijk uit op 62,4 miljard euro. Dit bleek vrijdagmiddag uit de Voorjaarsnota 2021 die minister Hoekstra van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het tekort komt neer op 7,5 procent van het bruto binnenlands product. Naar verwachting loopt het tekort de komende jaren terug naar 0,8 procent van het bbp in 2025.

De staatsschuld daalt in die periode ook licht en komt naar verwachting uit op 58 procent van het bbp in 2025.

"De ontwikkeling van corona blijft echter onzeker, wat ook leidt tot onzekerheid over het herstel van de economie en het verloop van de overheidsfinanciën", aldus de Rijksoverheid.

Eerder deze week maakte het demissionaire kabinet al bekend dat het steun- en herstelpakket voor de coronacrisis ook in het derde kwartaal wordt voortgezet.

Het verwachte budgettaire beslag van die uitbreiding, circa 6 miljard euro, is in de Voorjaarsnota meegenomen. De kosten van de maatschappelijke opgaven en budgettaire tegenvallers op lopende zaken zorgen gezamenlijk voor een overschrijding van het uitgavenplafond met 4,3 miljard euro in 2021.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
1
Koers Bitcoin flink onderuit door ingrijpen China: 15 procent omlaag

De koers van de bitcoin is hard onderuit gegaan. De oorzaak is de Chinese overheid die steeds harder optreedt tegen de cryptomunt.

Peet Vogels 22-06-21, 16:55 Laatste update: 17:42

De bitcoin is in twee dagen tijd van ruim 35.000 euro gezakt naar zo’n 30.000 euro dinsdagavond. Dat is een verlies van bijna 15 procent. De oorzaak van de forse daling ligt in China. De regering is druk bezig de cryptomunt helemaal uit te bannen. Zo sloten op last van de autoriteiten 26 zogenoemde cryptomijnen. Dat zijn bedrijven die zich bezighouden met het delven van bitcoins.

Lees ook
Deze vijf techdocumentaires moet je gezien hebben
Is bitcoin verbieden goed idee? ‘Ik snap niet dat we niet voorop lopen met omarmen van de munt’

Verbod
De regering ging nog een stap verder door banken en betaaldiensten als Alipay te verbieden cryptomunten te verhandelen of transacties in de cryptomunt te verzorgen. Daarmee is de handel in bitcoin in China ernstig bemoeilijkt.

Na het bekend worden van het nieuws daalde de koers van de bitcoin snel. China is voor de munt een belangrijk land. De cryptomijnen, eigenlijk loodsen vol computers, verwerken de transacties in het cryptogeld. Als beloning daarvoor krijgen de cryptomijnen nieuwe bitcoins. En de meeste mijnen in de wereld staan in China. Daarnaast is de munt erg populair als belegging.

Strijd
De Chinese overheid voert de strijd tegen de cryptomunten fors op. De regering is kritisch over de enorme hoeveelheid energie die nodig is om bitcoins te delven. Daarnaast zorgt de toenemende populariteit van de bitcoin voor financiële risico’s. Als de koers instort zijn er veel gedupeerde beleggers. En de overheid maakt zich zorgen over het toenemende gebruik van de bitcoin door criminelen.

Het is niet voor het eerst dat de koers van de bitcoin flink schommelt. Eerder dit jaar bereikte de cryptomunt nog een koers van meer dan 60.000 euro.

Elon Musk en zijn automerk Tesla hebben de koers van de bitcoin al meerdere keren sterk doen stijgen en dalen. In februari investeerde de automaker nog 1,5 miljard dollar, wat destijds een behoorlijke klim veroorzaakte:

Met video, zie link.

www.ad.nl/geld/koers-bitcoin-flink-on...
[verwijderd]
0
www.marketwatch.com/story/russian-shi...

Een klein schokgolfje op de markten, de meeste conflicten ontstaan door miscommunications.

" Een Russisch oorlogsschip vuurde waarschuwingsschoten af ??en een gevechtsvliegtuig liet woensdag bommen vallen om een ??Britse torpedobootjager uit de wateren bij de Krim in de Zwarte Zee te dwingen, zei het Russische ministerie van Defensie, dat beweerde dat die wateren van Rusland waren.

Het incident was de eerste keer sinds de Koude Oorlog, toen Moskou scherpe munitie gebruikte om een ??NAVO-oorlogsschip af te schrikken, een weerspiegeling van de stijgende spanningen tussen Rusland en het Westen.

Het ministerie zei dat het Russische oorlogsschip waarschuwingsschoten had afgevuurd nadat de Britse raketvernietiger Defender een waarschuwing tegen het binnendringen in de Russische territoriale wateren had genegeerd. Het zei dat een Russische Su-24 bommenwerper ook bommen liet vallen voor het Britse schip om het over te halen van koers te veranderen.

Het Britse ministerie van Defensie heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar"

Dit is powerplay op het hoogste nivo, Biden doet nu een dutje, sterker nog! die slaapt nog.

Poetin toont Ballen, nieuw wereldwijd leiderschap?
[verwijderd]
0
www.marketwatch.com/articles/fannie-m...

Ooit liepen Freddy en Fanny hand in hand samen op het strand tijdens de vorige crisis, vandaag de dag doen de nog steeds genoteerde instellingen -40%
20.965 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,35  0,00  0,00%  17 apr
 Germany40^ 17.771,70 +0,01%
 BEL 20 3.794,57 0,00%
 Europe50^ 4.940,88 +0,54%
 US30^ 37.727,71 0,00%
 Nasd100^ 17.504,91 0,00%
 US500^ 5.019,56 0,00%
 Japan225^ 37.744,07 0,00%
 Gold spot 2.376,12 +0,64%
 EUR/USD 1,0683 +0,11%
 WTI 82,34 +0,16%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront