Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ørsted en Zeeuws-Belgische haven plannen groene waterstoffabriek

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. BeursVis 31 maart 2021 12:30
    quote:

    Jopieklaploper schreef op 31 maart 2021 11:47:

    Dit is echt schitterend nieuws. De groene transitie van onze reset zal zorgen voor een beter klimaat en een betere biodiversiteit en een betere welvaart.

    Nostra Nederland, joepie nostra!!!
    Iets zegt mij dat je nogal veel aandelen hebt in de groene hoek.
  2. Henk30 31 maart 2021 15:24
    quote:

    Woudsehoeve schreef op 31 maart 2021 13:22:

    Om 1 GW aan groene waterstof energie te leven heb je 4 GW aan groene energie nodig.
    Die waterstof is dus nog niet zo groen omdat die energie beter direct ingezet kan worden om CO2 uitstoot te vermijden. Pas als er echt voldoende groene stroom beschikbaar is heeft dit zin.

    Helaas niet korrekt.
    Het 2 GW Noordzee windmolenpark is met de verwacht 28-35% equivalente vollast gebruikstijd goed voor zo'n 4,5 - 5,7 TWh / jaar. Ca 40% komt daarbij op tijdstippen dat er veel vraag naar is en de stroom met veel winst verkocht kan worden, maar ca 10-15% wordt geproduceerd als er helemaal geen vraag naar is en het zelfs geld kost om het in het net te brengen.

    Om die redenen worden de windmolen dan stil gezet, en de stroom niet gebruikt. In de duitse noordzee parken was dit soms, ook vanwere de bijkomende netproblemen die dat probleem groter maken, tot tegen de 20% van de mogelijke produktie het geval.

    Het is juist de niet verkoopbare stroom die in H2 opgeslagen kan worden waarbij
    met nieuwe elektrolyse technieken, er komen misschien ook nieuwe osmose / mebraamtechnieken, tot 80% rendement mogelijk is. De prijs komt dan al gauw in de buurt van 10 ct per KWh thermisch, of eronder. De produktieprijs van de H2 uit gas is bij de huidige prijs ongeveer al even duur, of duurder.
    Met het gebruik van die anders niet gebruikte stroom wordt de effektieve produktieprijs voor de wel gebruikte stroom ook lager. Produktieprijzen af windmolenpark tot 4 a 5 ct / KWh zijn realistisch.

    Bovendien C02 aspekt: In Rotterdam worden op het moment veel H2 industrieel gebruikt, die tot nu toe uit gas geproduceerd wordt. Met een miserable omzettingsrendement. Deze groene H2 vervangt dus dat, dus is het heel positief voor de CO2 balans. De besparing wordt daabij al gauw 100'000 ton C02 of meer, bij gebruik van 10% van de windparkstroom.

    Ter vergelijk: Kolenstroom 7- 9 ct, gas 9 - 12 ct, atoom (nieuwe centrale volkosten over cyclus inkl afbraakkosten, en opslag) 14 - 20 ct.

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links