BAM Groep « Terug naar discussie overzicht

BAM mei 2021

1.680 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 ... 80 81 82 83 84 » | Laatste
HenkdeV
0
Zomercorrectie lonkt

Een tamelijk ontnuchterende boodschap van Hendrik Tuch: 'Geniet met volle teugen van de komende zomer, maar houdt ook rekening met een redelijke kans op een beurscorrectie die juist wordt veroorzaakt door het vervallen van de lockdowns." Geen beleggingscategorie biedt dan bescherming.

Verlangt u ook zo naar de zomer? Het is zeer waarschijnlijk dat de lockdown maatregelen in westerse landen in de komende maanden verder worden versoepeld, in lijn met de progressie van de vaccinaties. Dit zal zorgen voor een snelle economische opleving, vooral in de dienstensectoren, zodra de consument zijn spaargeld weer kan besteden in de horeca en aan een welverdiende vakantie.

De Amerikaanse economie profiteerde al in het eerste kwartaal van het wegvallen van veel coronavirusmaatregelen en natuurlijk ook van fiscale steunpakketten vanuit Washington. De Europese economie moest in hetzelfde kwartaal een stapje terug doen als gevolg van de aanhoudende lockdowns, maar ook voor ons geldt dat de zomer lonkt met hoge groeiverwachtingen.

Ook het bedrijfsleven bereidt zich voor op een groeiversnelling en maakt zich intussen vooral zorgen over de aanvoer van grondstoffen en chips om optimaal te kunnen profiteren van de komende groei. Beleggers zijn al lange tijd overtuigd dat het coronavirus uiteindelijk kan worden gecontroleerd, gezien de reeks van nieuwe beursrecords.

Niet uit te leggen
Kortom, de komende tijd kunnen we flink wat goed economisch nieuws verwachten, wat ook al blijkt uit de aanzienlijke stijgingen in het consumenten- en producentenvertrouwen in de afgelopen maanden. Allemaal redenen om uit te kijken naar de zomer: gewoon weer kunnen winkelen, naar de horeca, af en toe naar kantoor en ook nog een mooie vakantie voor de boeg.

Maar het is mogelijk dat we juist in de zomer, terwijl we allemaal genieten van onze herwonnen vrijheid en de economie flink op stoom komt, plotseling worden geconfronteerd met een correctie op de aandelenmarkten.

Tot nog toe hebben centrale banken onverstoord hun beleid van extreem lage rentes en grootschalige aankopen van obligaties voortgezet. Ook in april hebben de meeste centrale banken nogmaals aangegeven dat ze de huidige lijn van monetair beleid vasthouden, totdat er meer bewijs is van het economische herstel. Vragen van journalisten over stijgende inflatiecijfers en mogelijke bubbles in huizenprijzen en aandelenmarkten werden weggewuifd met de mededeling dat het nog “te vroeg” is om een discussie over een versobering van het monetaire beleid te starten.

Zeker voor de Amerikaanse centrale bank is dit beleid eigenlijk niet meer uit te leggen, gezien de combinatie van hoge groeicijfers, enorme fiscale steunpakketten en oplopende inflatie. We moeten niet uit het oog verliezen dat alle monetaire maatregelen zijn genomen op het hoogtepunt van de coronacrisis, toen de bodem wegviel onder zowel de economie als de financiële markten, en het verstandig was om zoveel mogelijk steun te verlenen.

Fed grijpt deze zomer al in
Gezien het snelle herstel van de aandelenbeurzen en de opening van de economie komt het moment dichtbij om ook het monetaire beleid aan te passen. De Amerikaanse 10-jaars rente is in de afgelopen kwartalen al met meer dan 1% gestegen tot het huidige niveau van 1.6%, wat laat zien dat beleggers op termijn wel een monetaire verkrapping verwachten. In het eerste kwartaal zagen we enige nervositeit van aandelenmarkten na weken van snelle rentestijging, maar sindsdien zijn koersen weer verder opgelopen.

Ik denk dat de Amerikaanse centrale bank ergens in de zomer beleggers zal waarschuwen dat de obligatie-aankopen zullen worden afgebouwd. Ongeacht hoe voorzichtig deze boodschap wordt gebracht, het zal toch voor een schok op aandelenmarkten zorgen. De invloed van centrale banken op financiële markten is al jaren disproportioneel groot en beleggers zijn gewend (verwend?) om bij elke tegenslag te kunnen rekenen op de geldpers.

"Ongeacht hoe voorzichtig deze boodschap wordt gebracht, het zal toch voor een schok op aandelenmarkten zorgen"

Een gewaarschuwd mens
Het vooruitzicht van minder monetaire steun heeft effect op alle financiële markten: obligatiekoersen zullen dalen, credit spreads zullen stijgen, en ook aandelenbeurzen zullen corrigeren.

Centrale bankiers zullen benadrukken dat ze hun beleid heel geleidelijk zullen aanpassen en dat de officiële rente nog lang laag zal blijven, maar markten kunnen er niet om heen: een verdere stijging van aandelenmarkten zal niet meer worden gesteund door de monetaire maatregelen die bij de start van de coronacrisis zijn opgetuigd.

Dus geniet met volle teugen van de komende zomer maar houdt u daarbij ook rekening met een redelijke kans op een beurscorrectie die juist wordt veroorzaakt door het vervallen van de lockdowns.

Hendrik Tuch, CFA is hoofd vastrentende waarden Nederland bij Aegon Asset Management. Aegon Investment Management B.V. is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten als een beheerder van beleggingsinstellingen. Op basis van haar vergunning is Aegon Investment Management B.V. geautoriseerd om individueel vermogensbeheer en beleggingsadvies te verlenen in de zin van de Wet op het financieel toezicht.
Zwijnash
0
quote:

HenkdeV schreef op 8 mei 2021 13:11:

[...]

Wanneer de beurs echt naar beneden gaat (zeg maar 20%), dan gaat alles mee. Ook financials. Zou kunnen wanneer er een afbouw komt van de steun die centrale banken geven aan de economie.
Dat begrijp ik, ik denk de correctie komt door oplopende rente.
Dus dan is tech verkocht, en financiële gaat normaal om hoog.

Hangt vanaf reden voor correctie...
Kijk naar gisteren met VS baan cijfers de effect op beurs, rente omlaag, tech omhoog.

Ik overwegen zo ie zo om 20% van mij ing en bam te verkopen eind volgende week.

Ik denk een heel snelle stijging komt dan pas correctie.
Zwijnash
0
quote:

HenkdeV schreef op 8 mei 2021 14:29:

Dat is het mooie van de beurs: alles is mogelijk en niets is zeker.
Daarom koop ik en verkoop ik in stappen.
Normaal ben ik te vroeg op beiden kant - ik denk ik heb nu meer geduld.

Wij gaat het zien...
Mol T
2
Een crash gaat er vast en zeker komen, vraag is alleen hoe diep en voor hoelang en wanneer. Er is erg veel geld in de markt en het kan vrijwel nergens anders heen en ze blijven bijprinten.
Iedereen weet dat dit niet zo door kan gaan, door angst krijg je daardoor veel volatiliteit de aankomende jaren waarbij de langdurige trend toch omhoog zal blijven gaan.
Je zag hetzelfde na maart 2020. Na een diep dal veerde de beurs weer snel terug en ging door alsof er niets aan de hand was (enkele sectoren nagelaten).

Vandaar dat ik vrijwel volledig uit cash ben gestapt en bijna all-in beleggingen. Wel enorm gediversifieerd in markten, sectoren en zilver/goud. Mocht ik ernaast zitten (kan natuurlijk best) en cash is achteraf toch geen trash, komt de klap hopelijk minder hard aan.
Tot op heden diepgroene cijfers maar dat zegt niet veel. Ook een orang-oetan zou in deze markt winst maken.
HenkdeV
0
Die correctie van februari/ maart 2020 kon je ook wel enigszins zien aankomen, is ook toen meermaals voor gewaarschuwd. Ik ken in ieder geval één belegger die tot op de dag van vandaag ontkend dat dat een correctie was. De daling was namelijk (net) geen 20%:-))).
Jonge_belegger
0
Keurig slot gisteren! En dat een dag na de cijfers. Eindelijk eens geen flinke daling na de kwartaal cijfers. Kunnen we nu dan ook terug naar een meer realistische koers van €3-4 (ruim genomen)? Goed weekend allen.
Zwijnash
0
Wat gaat Musk zeggen vanavond op Saturday night live - hij had een tweet met “ let’s see how live Saturday night live is “ - gaat hij iets uitspoken voor crypto?

Hij is van bovenstaande plank manipulator
Zwijnash
0
quote:

Zwijnash schreef op 8 mei 2021 21:25:

Wat gaat Musk zeggen vanavond op Saturday night live - hij had een tweet met “ let’s see how live Saturday night live is “ - gaat hij iets uitspoken voor crypto?

Hij is van bovenstaande plank manipulator
Dogecoin falls as much as 29.5%, dropping to 49 cents, during Elon Musk's SNL debut.
During the frenzied sell-off, Robinhood experienced an outage in its crypto trading.
€d_Modus Vivendi
0
FD roept u maar

Analisten verwachten AEX van 800 punten
De bedrijven in de AEX staan er veel beter voor dan vier maanden geleden.
HenkdeV
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 9 mei 2021 10:39:

FD roept u maar

Analisten verwachten AEX van 800 punten
De bedrijven in de AEX staan er veel beter voor dan vier maanden geleden.
Zou ook kunnen.
Sinds wanneer neem jij wat analisten zeggen trouwens serieus?:-)).
innicksname
0
quote:

HenkdeV schreef op 8 mei 2021 13:15:

Zomercorrectie lonkt

Lonkt heeft een positieve toon, dus de schrijver vindt het een prettig vooruitzicht dat de beurs zal corrigeren.
Als hij dat niet bedoelt, was 'dreigt' een beter woord geweest.
innicksname
0
quote:

HenkdeV schreef op 9 mei 2021 12:10:

[...]

Zou ook kunnen.
Sinds wanneer neem jij wat analisten zeggen trouwens serieus?:-)).
Van mij mag het, zolang ik in aandelen zit, stijgen. Maar ergens zal er dit jaar wel een dipje komen. Benieuwd of ik dan wel of niet meer in aandelen zit.
Vrijdag trouwens aantal BAM-aandelen gehalveerd en een financialtje opgepikt met de verkochte helft (Deutsche B).
€d_Modus Vivendi
1
quote:

HenkdeV schreef op 9 mei 2021 12:10:

[...]

Zou ook kunnen.
Sinds wanneer neem jij wat analisten zeggen trouwens serieus?:-)).
nooit! En, het is in voorzichtige tegenspraak met die verwachte crash. Tenzij 800 punten na de crash. Zo ken ik er ook nog wel een paar.
Es ist alles slappes geloel. Het komt wat komt...
HenkdeV
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 9 mei 2021 17:42:

[...]nooit! En, het is in voorzichtige tegenspraak met die verwachte crash. Tenzij 800 punten na de crash. Zo ken ik er ook nog wel een paar.
Es ist alles slappes geloel. Het komt wat komt...

Gelukkig, jij hebt mij helemaal gerustgesteld:-).
A. Beets
2
FD:
Goed verhaal. Dit zal BAM de aankomende jaren zeker in de kaart spelen.

Vervanging verouderde bruggen en sluizen alleen mogelijk als we samen de klus klaren

Een groot deel van onze bruggen, sluizen en andere civiele constructies is op leeftijd. Vanaf 1950 is er veel nieuw gebouwd, om de sterke groei van het wegverkeer te kunnen verwerken. Sluizen en kades zijn vaak al van voor de Tweede Wereldoorlog. Met een technische levensduur van zestig tot honderd jaar, breekt de tijd aan voor vervanging of renovatie van wat destijds is gebouwd.
Soms komen beheerders pas in actie na een ongeluk – zoals bij de fatale instorting van een Utrechtse werftrap – of na incidenten zoals met de Amsterdamse kademuren en de afsluiting van de Merwedebrug in de A27. Uit het buitenland zijn ook rampen bekend, denk aan de bezweken Morandi-brug in Genua. Steeds meer overheden worden zich van de risico’s bewust; sommige zijn al gestart met vervangen of renoveren.
Uit onderzoek van TNO voor de Bouwagenda blijkt dat we in Nederland 85.000 bruggen en viaducten hebben, 130.000 vaak kleinere civiele kunstwerken, zoals stuwen en duikers, en ruim 3000 kilometer aan kades en damwanden. De gezamenlijke vervangingswaarde hiervan bedraagt zo’n €300 mrd. Eigenaren zijn gemeenten, waterschappen, provincies, het rijk, havenbedrijven, Schiphol etc.

‘De klassieke benadering van ‘een project per object’ wordt steeds lastiger uitvoerbaar’ 9-5-2021 Vervanging verouderde bruggen en sluizen alleen mogelijk als we samen de klus klaren

In de afgelopen jaren werd aan vervanging €1 mrd per jaar besteed, dat is structureel te weinig. Voor het komende decennium raamt TNO de budgetbehoefte op gemiddeld €2 mrd per jaar. Na 2040 groeit dit naar €4 mrd per jaar of meer, is de verwachting. Veel kunstwerken blijken matig gedocumenteerd en de restlevensduur is nu nog niet zonder meer vast te stellen. Het verdient aanbeveling om oudere constructies goed in de gaten te houden, zodat je weet hoe lang het nog veilig gebruikt kan worden.
Ongepland falen brengt leed en chaos met zich mee. Tijdig handelen is geboden. Maar de klassieke benadering van ‘een project per object’ wordt steeds lastiger uitvoerbaar. Daaraan zijn zeer hoge kosten verbonden. En het is nog de vraag of ingenieursbureaus en aannemers voldoende personeel op de been kunnen brengen.
Wij pleiten voor samenwerking, tussen opdrachtgevers, bedrijven en kennisinstellingen. Zodat soortgelijke opdrachten gebundeld worden, en herbruikbare oplossingen en serieproductie van bouwelementen mogelijk worden. Zodat nieuwe kennis en technieken ontwikkeld worden, om op een veilige manier kosten en milieugevolgen te beperken en circulair te bouwen. Door op netwerkniveau te plannen kan hinder voor de samenleving beperkt blijven, en blijkt wellicht dat niet elke individuele verbinding in stand hoeft te worden gehouden. Tot slot biedt deze vervangingsopgave de grond-, weg- en waterbouw kansen om zich internationaal in de kijker te spelen.
Constructies als bruggen en kades hebben een levensduur die sterk afwijkt van de gebruikelijke bestuurlijke cyclus van vier jaren. Dit vraagt om een aangepaste financieringsvorm, die het mogelijk maakt om de timing van een vervangingsinvestering af te stemmen op de actuele conditie van de constructie - niet te laat maar ook niet te vroeg. Structurele financiering is tevens een onmisbare voorwaarde om gelijksoortige projecten van diverse overheden en over een langere periode te kunnen bundelen tot een schaal waarop bedrijven kostenbesparende innovaties kunnen ontwikkelen en uitrollen. De vervangingsopgave komt eraan. Bij een traditionele aanpak is dat eigenlijk te groot voor individuele opdrachtgevers maar ook voor aannemers. Nu is de tijd om samen de klus te klaren.

Marten Klein, Lindy Molenkamp, Koene Talsma, Anita Baas en Marco Hofman zijn lid van de kerncoalitie 'bruggen en sluizen' van de Taskforce Bouwagenda.
HenkdeV
1
Gelukkig weet Roelof Jan er het fijne van:

(ABM FN-Dow Jones) De maand mei belooft op de Amsterdamse beurs een heel volatiele te worden. Dit verwacht technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets.

Een komende hogere top in de eerste dagen van de komende week wordt volgens de analist zeer waarschijnlijk gevolgd door één of twee zwakke dagen, waarna een rally wordt ingezet richting het verlaagde koersdoel op 743 punten.

"De tweede helft van deze maand zou dan kunnen resulteren in een geweldige koersdreun", waarschuwt Van den Akker voor de camera van ABM Financial News.
Zwijnash
1
quote:

HenkdeV schreef op 9 mei 2021 21:23:

Gelukkig weet Roelof Jan er het fijne van:

(ABM FN-Dow Jones) De maand mei belooft op de Amsterdamse beurs een heel volatiele te worden. Dit verwacht technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets.

Een komende hogere top in de eerste dagen van de komende week wordt volgens de analist zeer waarschijnlijk gevolgd door één of twee zwakke dagen, waarna een rally wordt ingezet richting het verlaagde koersdoel op 743 punten.

"De tweede helft van deze maand zou dan kunnen resulteren in een geweldige koersdreun", waarschuwt Van den Akker voor de camera van ABM Financial News.

Een correctie komt normaal onverwacht, en alles super goed lijkt en niets mis kan.
Er wordt nu veel gesproken over een correctie dus misschien blijft dat voorlopig uit
bartbas
3
quote:

A. Beets schreef op 9 mei 2021 20:24:

FD:
Goed verhaal. Dit zal BAM de aankomende jaren zeker in de kaart spelen.

Vervanging verouderde bruggen en sluizen alleen mogelijk als we samen de klus klaren

Een groot deel van onze bruggen, sluizen en andere civiele constructies is op leeftijd. Vanaf 1950 is er veel nieuw gebouwd, om de sterke groei van het wegverkeer te kunnen verwerken. Sluizen en kades zijn vaak al van voor de Tweede Wereldoorlog. Met een technische levensduur van zestig tot honderd jaar, breekt de tijd aan voor vervanging of renovatie van wat destijds is gebouwd.
Soms komen beheerders pas in actie na een ongeluk – zoals bij de fatale instorting van een Utrechtse werftrap – of na incidenten zoals met de Amsterdamse kademuren en de afsluiting van de Merwedebrug in de A27. Uit het buitenland zijn ook rampen bekend, denk aan de bezweken Morandi-brug in Genua. Steeds meer overheden worden zich van de risico’s bewust; sommige zijn al gestart met vervangen of renoveren.
Uit onderzoek van TNO voor de Bouwagenda blijkt dat we in Nederland 85.000 bruggen en viaducten hebben, 130.000 vaak kleinere civiele kunstwerken, zoals stuwen en duikers, en ruim 3000 kilometer aan kades en damwanden. De gezamenlijke vervangingswaarde hiervan bedraagt zo’n €300 mrd. Eigenaren zijn gemeenten, waterschappen, provincies, het rijk, havenbedrijven, Schiphol etc.

‘De klassieke benadering van ‘een project per object’ wordt steeds lastiger uitvoerbaar’ 9-5-2021 Vervanging verouderde bruggen en sluizen alleen mogelijk als we samen de klus klaren

In de afgelopen jaren werd aan vervanging €1 mrd per jaar besteed, dat is structureel te weinig. Voor het komende decennium raamt TNO de budgetbehoefte op gemiddeld €2 mrd per jaar. Na 2040 groeit dit naar €4 mrd per jaar of meer, is de verwachting. Veel kunstwerken blijken matig gedocumenteerd en de restlevensduur is nu nog niet zonder meer vast te stellen. Het verdient aanbeveling om oudere constructies goed in de gaten te houden, zodat je weet hoe lang het nog veilig gebruikt kan worden.
Ongepland falen brengt leed en chaos met zich mee. Tijdig handelen is geboden. Maar de klassieke benadering van ‘een project per object’ wordt steeds lastiger uitvoerbaar. Daaraan zijn zeer hoge kosten verbonden. En het is nog de vraag of ingenieursbureaus en aannemers voldoende personeel op de been kunnen brengen.
Wij pleiten voor samenwerking, tussen opdrachtgevers, bedrijven en kennisinstellingen. Zodat soortgelijke opdrachten gebundeld worden, en herbruikbare oplossingen en serieproductie van bouwelementen mogelijk worden. Zodat nieuwe kennis en technieken ontwikkeld worden, om op een veilige manier kosten en milieugevolgen te beperken en circulair te bouwen. Door op netwerkniveau te plannen kan hinder voor de samenleving beperkt blijven, en blijkt wellicht dat niet elke individuele verbinding in stand hoeft te worden gehouden. Tot slot biedt deze vervangingsopgave de grond-, weg- en waterbouw kansen om zich internationaal in de kijker te spelen.
Constructies als bruggen en kades hebben een levensduur die sterk afwijkt van de gebruikelijke bestuurlijke cyclus van vier jaren. Dit vraagt om een aangepaste financieringsvorm, die het mogelijk maakt om de timing van een vervangingsinvestering af te stemmen op de actuele conditie van de constructie - niet te laat maar ook niet te vroeg. Structurele financiering is tevens een onmisbare voorwaarde om gelijksoortige projecten van diverse overheden en over een langere periode te kunnen bundelen tot een schaal waarop bedrijven kostenbesparende innovaties kunnen ontwikkelen en uitrollen. De vervangingsopgave komt eraan. Bij een traditionele aanpak is dat eigenlijk te groot voor individuele opdrachtgevers maar ook voor aannemers. Nu is de tijd om samen de klus te klaren.

Marten Klein, Lindy Molenkamp, Koene Talsma, Anita Baas en Marco Hofman zijn lid van de kerncoalitie 'bruggen en sluizen' van de Taskforce Bouwagenda.
is inderdaad hard nodig om dit serieus aan te pakken. Bij veel gemeenten is er ook een ernstige achterstand. Probleem lijkt mij langzamerhand wel hoe het allemaal betaald moet worden.

Voor de dijkverzwaring van de grote rivieren en de zeedijken zijn vele miljarden nodig.
Datzelfde geldt voor mobiliteit: verbreden van bestaande wegen, aanleg van nieuwe en de ov infrastructuur
De defensie-uitgaven moeten met 4 miljard verhoogd
We moeten van het gas af
Politie, verpleegkundigen willen een fors hoger salaris
De heffing op de woningcorporaties moet verdwijnen.
en daarmee is dit overzicht van dringende noden nog lang niet compleet.

Daar komt bij at de rijks schuld door een scala aan coronakosten flink verhoogd is en dat de belasting inkomsten vanwege dezelfde pandemie voorlopig flink minder zullen zijn.

bb
bartbas
1
quote:

Zwijnash schreef op 9 mei 2021 21:34:

[...]

Een correctie komt normaal onverwacht, en alles super goed lijkt en niets mis kan.
Er wordt nu veel gesproken over een correctie dus misschien blijft dat voorlopig uit
Zou best kunnen. maar ik zou er niet op rekenen. Er speelt nog al wat. Los van de kans op een nieuwe ernstige variant is bijvoorbeeld en overwachts oplaaiend internationaal conflict al genoeg is om de koersen een duikeling te laten maken. vrijwel alle analisten vinden de aandelen op dit moment al duur. Er is echt weinig voor nodig om ze naar beneden te laten kukelen. Een klein zetje nar beneden door de kleine groep die de koersen naar zijn hand kan zetten is al voldoende om panietk te laten uit breken bij veel onervaren particuliere beleggers en er is een flinke hap van de winst van dit jaar weg.
Zoals ik al eerder meldde, verwacht ik niet dat Bam harde klappen zal krijgen. dat aandeel is met een handvol anderen nog volop in herstel.
bb
1.680 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 ... 80 81 82 83 84 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 apr 2024 17:35
Koers 4,020
Verschil +0,034 (+0,85%)
Hoog 4,046
Laag 3,978
Volume 825.674
Volume gemiddeld 1.432.747
Volume gisteren 1.515.663

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront