Just Eat Takeaway « Terug naar discussie overzicht

Just Eat Takeaway.com 2021

24.314 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 ... 1212 1213 1214 1215 1216 » | Laatste
[verwijderd]
0
Nog ff een dingetje. In de VS struikelen bedrijven als McDonalds, Amazon etc over elkaar heen om personeel te lokken met loonsverhogingen van 10% of meer. Gaat dit ook effect hebben op Grub en consorten ?
voda
5
'Als maaltijdbezorgers in een pandemie geen geld verdienen, wanneer dan wel?'
Jan Braaksma 06:00

De strijd om wie de meeste pizza's, hamburgers en salades bezorgt laait op. Maaltijdbezorgers hebben miljarden euro's op de plank liggen om elkaar het leven zuur te maken. Maar zwarte cijfers blijven uit, en strengere regelgeving dreigt.

Illustratie: Istock/FD Studio

Wie niet uit eten kon omdat de restaurants gesloten waren, liet de afgelopen maanden al snel een maaltijd thuisbezorgen. De bestellingen bij maaltijdbezorgers schoten omhoog. Toch lopen beleggers niet de polonaise. De concurrentiestrijd tussen maaltijdbezorgers laaide de afgelopen maanden ook weer flink op, en de arbeidsrechtelijke status van fietskoeriers ligt onder een vergrootglas.

Meer koeriers in loondienst
Is de koerier die uw pizza, poké bowl of sushi komt brengen een zelfstandige of werknemer? De laatste optie wint aan populariteit. Dinsdag stemde de Spaanse regering in met een wetsvoorstel, waardoor maaltijdbezorgers in het land vanaf half augustus in loondienst moeten zijn. Zelfs in de Verenigde Staten, waar werknemersbescherming lang lager op de agenda stond dan in Europa, pleit de regering-Biden ervoor kluswerkers beter te beschermen.

En waar de regering niet ingrijpt, kan de rechter dat nog doen. Zo oordeelde het Amsterdamse Gerechtshof in februari dat Deliveroo-koeriers recht hebben op een dienstverband, inclusief cao-loon en doorbetaling bij ziekte.

Dat kost al snel miljoenen euro's. Just Eat Takeaway moet in Italië bijvoorbeeld €11 mln aan achterstallige sociale premies betalen, zo blijkt uit documenten die het bedrijf heeft gedeponeerd voor zijn fusie met het Amerikaanse Grubhub. Daar bovenop hebben Italiaanse aanklagers de bedrijven een boete van €773 mln opgelegd.

VergrootglasDe arbeidsrechtelijke status van fietskoeriers ligt onder een vergrootglas
Naar eigen zeggen had Just Eat Takeaway, in Nederland bekend van Thuisbezorgd.nl, relatief weinig Italiaanse koeriers ingehuurd als zelfstandigen. 'We zijn er behoorlijk zeker van dat onze concurrenten in Italië boetes van honderden miljoenen euro's gaan krijgen', zei topman Jitse Groen in april tegen analisten. De Nederlandse koeriers van het bedrijf zijn al jarenlang in loondienst, een model dat het AEX-bedrijf ook elders in Europa uitrolt.

Concurrenten als Deliveroo en Uber Eats houden een voorkeur voor het zelfstandigen-model, met alle juridische risico's van dien. Een aantal fondsbeheerders deed om die reden niet mee toen Deliveroo eind maart naar de Londense beurs ging.

Een ander gevolg van de veranderende status van koeriers is dat maaltijdbezorgers hen moeten doorbetalen als zij wachten op een bestelling. Ook dat is een flinke kostenpost, zegt Jack Neele, fondsbeheerder bij Robeco. 'Dit is een sector met piekuren. Rond lunchtijd en 's avonds bestellen veel mensen, maar daar buiten heb je veel minder koeriers nodig. Als de bestellingen opdrogen, gaat een flexwerker naar huis. Als werknemer gaat dat niet.'

‘Als de bestellingen opdrogen, gaat een flexwerker naar huis. Als werknemer gaat dat niet’
Jack Neele, fondsbeheerder bij Robeco
Het efficiënter benutten van de rustige dagdelen zou een van de redenen kunnen zijn waarom een aantal maaltijdbezorgers experimenteert met het afleveren van boodschappen, denk Neele. Zo werkt Deliveroo in het Verenigd Koninkrijk samen met supermarkten als Sainsbury’s en Aldi. Ook Just Eat Takeaway gaat deze kant op. Het bedrijf maakte woensdag bekend dat het in tachtig Duitse steden boodschappen gaat bezorgen, en onderzoekt of dat in Nederland en het Verenigd Koninkrijk ook mogelijk is.

Op overnamepad
'Gezocht: een Europese partner, die actief is in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.' Dat was ongeveer wat persbureau Bloomberg eind april optekende, op basis van anonieme bronnen rond de Amerikaanse maaltijdbezorger Doordash. Beleggers dachten meteen aan Just Eat Takeaway, de marktleider in de landen die het artikel specifiek noemde.

Eén probleem: Just Eat Takeaway is zelf bezig met een miljardenovername, die het bedrijf voet aan de grond moeten geven in de Verenigde Staten. Het AEX-bedrijf deed vorig jaar een bod van $7,3 mrd (€6,4 mrd) op zijn Amerikaanse concurrent Grubhub.

De aandeelhouders van Just Eat Takeaway zijn al akkoord, die van de overnameprooi mogen zich volgende maand uitspreken. Als deze fusie is afgerond, is Doordash te laat: het bedrijf is ruimschoots marktleider in de Verenigde Staten, en de kans is nihil dat de mededingingsautoriteiten een samengaan met een concurrent met een serieus marktaandeel in het land zouden goedkeuren.

Transatlantische fusies en overnames zijn het sluitstuk op een al langer lopende consolidatiegolf. 'In de meeste markten zijn nog twee à drie leidende spelers over', zegt Neele van Robeco. 'Dat geldt voor de VS, het Verenigd Koninkrijk en de vrijwel alle Europese landen. Daarna is er nog weinig te consolideren.'

Speldenprikken uitdelen
De overname-uitnodiging van Doordash is slechts één van de speldenprikken die de maaltijdbezorgers onderling uitdelen. Ze grijpen elke kans aan om de concurrentie dwars te zitten. Zo kondigden zowel Uber Eats als Delivery Hero afgelopen weken aan dat zij de Duitse markt op willen. Of dat kans van slagen heeft, betwijfelen analisten: Just Eat Takeaway heeft er bijna een monopoliepositie. Die kreeg het bedrijf overigens door tweeënhalf jaar geleden de Duitse activiteiten van Delivery Hero te kopen.

voda
4
Deel 2:

Just Eat Takeaway-topman Jitse Groen suggereerde op Twitter dat de aankondiging van Uber Eats vooral bedoeld was om de koers van zijn bedrijf onder druk te zetten. Groen betaalt de overname van Grubhub namelijk in aandelen. Hoe goedkoper die zijn, hoe onaantrekkelijker het bod voor de aandeelhouders van Grubhub is.

Saillant detail: voordat Just Eat Takeaway een deal sloot met Grubhub, spraken de Amerikanen met Uber over een fusie.

Dwars zittenDe maaltijdbezorgers grijpen elke kans aan om de concurrentie dwars te zitten
Over Delivery Hero lijkt Groen lijkt zich minder zorgen te maken. Toen het Berlijnse bedrijf zijn Duitse rentree aankondigde, somde hij in een tweet de landen op waar hij zijn branchegenoot heeft verslagen. 'En dat doen we graag nog een keer', sloot hij af.

'De concurrentie tussen een paar grote spelers laait duidelijk op', zegt Neele. 'Als belegger zie ik dat liever niet: als de verhoudingen qua marktaandeel redelijk gesetteld zijn, dan kun je je beter concentreren op je eigen activiteiten. Nu is iedereen met elkaar bezig en fors aan het investeren, maar leidt dat nog niet tot hoge winsten.'

Grote kans dat de concurrentiestrijd nog wel even doorgaat, zegt een bankier die de sector goed kent. Geld is voor de meeste maaltijdbezorgers geen issue. Deliveroo haalde eind maart £1 mrd (€1,2 mrd) op met een verder stroef verlopen beursgang. Die van Doordash, in december vorig jaar, was succesvoller. Het bedrijf haalde daarbij $3,4 mrd (€2,8 mrd) op.

De beurskoers
Maaltijdbezorgers mogen het dan druk hebben tijdens de pandemie, dat is niet terug te zien in de prijs van hun aandelen. Just Eat Takeaway staat bijna 30% lager dan de hoogste koers van vorig jaar. Concurrenten als Delivery Hero (-23%) en Doordash (-42%) zijn eveneens veel goedkoper dan de hoogste koersen die zij eerder dit jaar of vorig jaar hebben neergezet.

Koers
De drukte is niet terug te zien in de prijs van de aandelen
Twee factoren spelen volgens Neele een rol bij de gedaalde koersen. Allereerst sorteren beleggers voor op het heropenen van de economie. Bedrijven die het tijdens de pandemie goed deden, zoals maaltijdbezorgers, zijn nu minder populair. De koersen van bedrijven die veel last hadden van de lockdowns, sportschoolketens bijvoorbeeld, stegen de afgelopen maanden juist sterk.

Daarnaast wijst Neele op de aanhoudende verliezen die de sector maakt. 'Beleggers willen best een aantal jaren in de toekomst kijken, maar zwarte cijfers moeten niet al te lang uitblijven. Betere omstandigheden dan in de pandemie ga je niet krijgen: iedereen was thuis, restaurants waren gesloten, en de bestellingen stegen met 150% tot 200%. Als je dan geen geld verdient, wanneer dan wel?'

Lees het volledige artikel: fd.nl/ondernemen/1383474/als-maaltijd...
Kompas
1
quote:

kassa! schreef op 16 mei 2021 08:46:

[...]

idd, toen de koers op 200 stond voelde ik me een sukkel dat ik al op 95 was uitgestapt.
En voor het "gemak" vergeet je je dan af te vragen hoe nu degenen bij Galapagos zich voelen welke op 240 zijn blijven zitten nu de koers terug op 63 staat?!

Een ieder praat aldus veelal naar eigen porto, zo ook ene Etienne Platte bij Beurstalk. Waarmee niet is gezegd dat het niet kan, maar nogmaals, "garanties" zijn er absoluut niet op de beurs.
Luifel
3
takeaway in het zonnetje gezet bij harry mens....
bij overname grubhub of geen overname....beide veroorzaken stijging
(niet mijn woorden :-)..]
DeZwarteRidder
0
quote:

Luifel schreef op 16 mei 2021 11:10:

takeaway in het zonnetje gezet bij harry mens....
bij overname grubhub of geen overname....beide veroorzaken stijging
(niet mijn woorden :-)..]
Voorlopig zit men met een flink verlies en mooie praatjes lossen dat niet op.
HABeleggen
0
quote:

Luifel schreef op 16 mei 2021 11:10:

takeaway in het zonnetje gezet bij harry mens....
bij overname grubhub of geen overname....beide veroorzaken stijging
(niet mijn woorden :-)..]
Hoe laat was dat? Probeer het terug te kijken, maar wil niet de hele aflevering doorworstelen :D
Kompas
0
quote:

Luifel schreef op 16 mei 2021 11:10:

takeaway in het zonnetje gezet bij harry mens....
bij overname grubhub of geen overname....beide veroorzaken stijging
(niet mijn woorden :-)..]
LOL.... Etienne Platte was er weer. Hoefde alleen maar hetzelfde bandje af te draaien als eerder vrijdag bij Beurstalk.

Er spelen vreselijk grote financiële belangen, waarbij er hoe dan ook tot 10 Juni nog hard aan het aandeel zal worden getrokken waarbij je als particuliere belegger heen en weer zal worden geslingerd. Dat is bijna nog een maand lang hè.

Als particulier zal je dan ook geen rustige weken tegemoet kunnen zien wanneer je morgen een positie inneemt alleen op basis van de "praatjes" van Etienne Platte bij Business Class en/of bij Beurstalk.
Ayous
1
quote:

Kompas schreef op 16 mei 2021 12:03:

[...]

LOL.... Etienne Platte was er weer. Hoefde alleen maar hetzelfde bandje af te draaien als eerder vrijdag bij Beurstalk.

Er spelen vreselijk grote financiële belangen, waarbij er hoe dan ook tot 10 Juni nog hard aan het aandeel zal worden getrokken waarbij je als particuliere belegger heen en weer zal worden geslingerd. Dat is bijna nog een maand lang hè.

Als particulier zal je dan ook geen rustige weken tegemoet kunnen zien wanneer je morgen een positie inneemt alleen op basis van de "praatjes" van Etienne Platte bij Business Class en/of bij Beurstalk.
Ach, gewoon een beredeneerde gok toch dit aandeel? Ik vind het met deze koers een mooie toevoeging op mijn portefeuille. Er zal hoe dan ook ooit veel geld in deze markt worden verdiend. De vraag is alleen door wie? Jet is iig niet zo kwetsbaar als de concurrenten die veel meer zelf bezorgen en al die bezorgers straks in dienst moeten nemen. Ook die andere bedrijven zijn trouwens flink in waarde gekelderd, en zullen druk voelen van aandeelhouders om een keer geld te gaan verdienen. Mooie markt en mooi spel tot 10 juni. Geen forse winst zonder fors risico.
De kijkdoos
0
quote:

Luifel schreef op 16 mei 2021 11:10:

takeaway in het zonnetje gezet bij harry mens....
bij overname grubhub of geen overname....beide veroorzaken stijging
(niet mijn woorden :-)..]
Kopen,kopen,kopen! Was het maar zo simpel.
groene appel
0
quote:

HABeleggen schreef op 16 mei 2021 11:37:

[...]

Hoe laat was dat? Probeer het terug te kijken, maar wil niet de hele aflevering doorworstelen :D
na het trilapparaat van 249 euro....
Luifel
0
quote:

HABeleggen schreef op 16 mei 2021 11:37:

[...]

Hoe laat was dat? Probeer het terug te kijken, maar wil niet de hele aflevering doorworstelen :D
oei...dat weet ik niet meer, maar over paar dagen op zijn site kan je dat stukje.
aanklikken....antaurus europe fund
Tordan
0
quote:

Luifel schreef op 16 mei 2021 13:01:

[...]
oei...dat weet ik niet meer, maar over paar dagen op zijn site kan je dat stukje.
aanklikken....antaurus europe fund
Is nu al te zien op de site van Business class. Heb het ook even gekeken. De man zet het weg als een loterij zonder nieten. Was het maar zo!!. Hij zegt ook dat als JET Grubhub wel overneemt dit ook prima is en daar heb ik zo mijn twijfels over. Ik heb nu een zeer bescheiden positie in JET en wacht nu rustig af wat ze tot 10 juni met de koers gaan doen. Zetten ze hem veel lager weg, dan koop ik steeds met kleine aankopen iets bij. Wil niet meer dan 8% van mijn porto in dit fonds hebben.
Luifel
0
ik vind het nu een ingewikkeld aandeel om te analyseren...
schijnbaar ook de analisten...globaal tussen 80 en 140...
HABeleggen
0
quote:

Luifel schreef op 16 mei 2021 13:01:

[...]
oei...dat weet ik niet meer, maar over paar dagen op zijn site kan je dat stukje.
aanklikken....antaurus europe fund
Thanks, heb het gevonden!
Kompas
1
quote:

lucky14 schreef op 16 mei 2021 13:24:

[...]

Is nu al te zien op de site van Business class. Heb het ook even gekeken. De man zet het weg als een loterij zonder nieten. Was het maar zo!!. Hij zegt ook dat als JET Grubhub wel overneemt dit ook prima is en daar heb ik zo mijn twijfels over. Ik heb nu een zeer bescheiden positie in JET en wacht nu rustig af wat ze tot 10 juni met de koers gaan doen. Zetten ze hem veel lager weg, dan koop ik steeds met kleine aankopen iets bij. Wil niet meer dan 8% van mijn porto in dit fonds hebben.
En daarbij zegt hij nota bene zelf ook dat twee grote Amerikaanse concurrenten van JET er in de komende weken alles aan zullen doen om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse overname door JET van Grubhub niet doorgaat.

Ofwel volgen er nog weken van koersdrukken door deze Amerikaanse partijen, want hoe lager de koers van JET des te groter de kans dat de overname wordt afgeblazen.
Zo "simpel" liggen de zaken dan toch ook helaas tot aan 10 Juni. De Grubhub beleggers dienen ontmoedigd te worden om voor overname te stemmen door JET.

Dit is overigens geen bashen maar slechts een weergave van hoe op korte termijn de zaken ervoor staan.
Stroop
2
Denk ook niet dat een fonds als antaurus in een aandeel gaat zitten voor een maand. Gaat hierbij over de lange termijn en dat lijkt toch vrij rooskleurig
Tis wa!
2
A3aan
0
Antaurus praat naar eigen portefeuille. Ze zitten er dik in en de koersontwikkeling is voor hen en flinke tegenvaller en dat ga je niet toe geven, dus ophemelen dat het wel goed komt. Die Platte is ook altijd zo doordringend met zijn slimme short gaan waardoor ze eigenlijk altijd verdienen. Hij wilde echter niet noemen in welke fondsen hij short zit, dan willen die bedrijven niet meer met hem praten. Hij doet net of hij overal als vriend over de grond komt. Ja, ja ze zitten te wachten om uitgehoord te worden door die Platte. Ik ben wel van mening dat het eigenlijk te hopen is dat die overname in de USA niet doorgaat. Die gasten hebben daar nog nooit winst gemaakt. Daar ga je toch niet de hoofdprijs voor betalen. Ik zie het overigens helemaal niet meer zitten in JET, zeker als ze die fietsenjongens in vaste dienst moeten nemen.
24.314 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 ... 1212 1213 1214 1215 1216 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 15:25
Koers 14,035
Verschil +0,715 (+5,37%)
Hoog 14,055
Laag 13,295
Volume 2.252.295
Volume gemiddeld 2.409.952
Volume gisteren 6.390.192

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront