Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

SPAC - Special Purpose Acquisition Company

1.296 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 ... 61 62 63 64 65 » | Laatste
nine_inch_nerd
0
Hyzon Motors Europe

Zondag 17:00 uur RTL Transportwereld, gaat het programma over o.a. waterstof, met ook aandacht voor ons bedrijf Hyzon Motors
voda
0
Amsterdamse beurs stevent razendsnel af op recordjaar
Lennart Zandbergen 27 apr

De Amsterdamse beurs maakt een flinke slag in de strijd om de positie van belangrijkste Europese aandelenmarkt. Foto: Ramon van Flymen voor het FD

2021 is tot nu toe een druk jaar voor advocaten, bankiers en toezichthouders die zich bezighouden met nieuwe beursnoteringen. In vier maanden tijd hebben bedrijven op de Amsterdamse beurs al meer opgehaald dan in ieder ander jaar sinds de kredietcrisis. Dat blijkt uit een inventarisatie door het FD.

De beursgangen van Allfunds, CTP, InPost en de twee spacs ESG Core en EFIC1 leverden in totaal al €6,7 mrd op. Dat het zo vroeg in het jaar al zo druk is met nieuwe toetreders laat zien dat de Amsterdamse beurs een flinke slag maakt in de strijd om de positie van belangrijkste Europese aandelenmarkt na het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Naar verwachting zal deze week nog het in heel 2015 opgehaalde bedrag van €6,8 mrd worden overtroffen. Donderdag maakt namelijk Pegasus, eveneens een blancochequebedrijf, zijn debuut. Het initiatief van de Franse Louis Vuitton-miljardair Bernard Arnault en voormalig UniCredit-ceo Jean-Pierre Mustier moet €500 mln ophalen. Daarmee zal Pegasus de grootste spac met een notering in Amsterdam worden, en komt het opgehaalde bedrag in Amsterdam uit op €7,2 mrd.

Slechts in één jaar werd er meer geld opgehaald dan dat: €10,1 mrd in 2006, toen onder meer verzekeraar SNS Reaal en investeringsfondsen van KKR en Apollo hun entree maakten. De kans dat dat bedrag dit jaar ook nog wordt overtroffen is groot.

Volgens bronnen in de markt zijn er zeker tien spacs die met een beursnotering in Amsterdam geld willen ophalen. Ook webwinkel Coolblue kondigde al aan dit jaar naar de Amsterdamse beurs te trekken, terwijl de Nederlandse bestandenverzenddienst WeTransfer bankiers heeft ingehuurd ter voorbereiding van een beursgang.

Ook René van Vlerken, het hoofd noteringen van Euronext Amsterdam verwacht de rest van het jaar 'veel activiteit', stelt hij. 'Of er nou tien, vijftien of twintig beursgangen zullen zijn kan ik niet zeggen, maar er is veel positieve energie.' Volgens Van Vlerken is er onverminderd veel kapitaal beschikbaar op de financiële markten.

Universal
Ook Universal Music Group, het platenlabel dat nu nog onderdeel is van het Franse mediabedrijf Vivendi, komt naar de Amsterdamse beurs. Hoewel de notering van minimaal €30 mrd enorm is, zal die notering niet bijdragen aan het opgehaalde bedrag. Vivendi splitst het label namelijk af van zijn andere activiteiten en keert zijn aandeelhouders daarvoor 0,6 aandelen Universal uit. Nieuw geld haalt het bedrijf niet binnen.

Gekeken naar de bedrijven die dit jaar al een notering kregen aan de Amsterdamse beurs valt op dat zij nauwelijks in Nederland actief zijn. De uitbater van pakketbezorgkluizen InPost heeft Polen en Frankrijk als belangrijkste markten, Allfunds heeft geen kantoren in Nederland en distributiehallenbouwer CTP is weliswaar door een Nederlander opgericht, maar verdient zijn geld vooral in Oost-Europa.

Drukker dan in Londen
Dat laat zien dat de het Damrak erin slaagt grote Europese bedrijven aan te trekken, die vooral op zoek zijn naar een beurs waarop veel handel plaatsvindt en daarom voorheen voor een notering in Londen kozen. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor institutionele beleggers, die geen belangen willen opbouwen in een bedrijf als er niet genoeg handel is en ze dus niet rap genoeg van hun aandelen kunnen afkomen. Sinds het begin van het jaar is de handel in aandelen in Amsterdam drukker dan in Londen.

Bedrijven die alsnog overwogen naar de Londense beurs te trekken, zullen daarbij ook flink zijn afgeschrikt door de beursgang van Deliveroo. Een van de betrokken bankiers noemde die tegenover de Britse zakenkrant Financial Times 'de slechtste beursgang in de Londense geschiedenis'. De maaltijdbezorger had zijn debuut een maand geleden en sloot dinsdag 43% onder de introductiekoers.

Originele link van het artikel: fd.nl/beurs/1381687/amsterdamse-beurs...
[verwijderd]
1
ESG en EFIC noteren nu onder de garantie-koers.

EFIC keerde als het goed is per vandaag een warrant uit.
shaai
0
www.proactiveinvestors.com/PRIVATE-NA...

Sarcos Robotics Corp CEO Ben Wolff tells Proactive the Utah-based wearable robotics manufacturer is merging with a SPAC named Rotor Acquisition Corp, aiming to use the $496 million it will close towards building its robotic fleet.

Wolff says Sarcos aims to provide the machines to its customers through a Robotics as-a-Service solution, where Sarcos is paid monthly to service and maintain the equipment, resulting in lower capex expenses for customers. :

www.proactiveinvestors.com/companies/...
JustLong
0
Hoe staat het met jullie spacs mannen? Heb het razend druk gehad dus geen tijd om alles te volgen en heb ook geen watchlist meer. Staat alles nog steeds stil ivm de sec of zijn er tussen nog interessante mergers aangekondigd?
Stapelaar
0
Ik begrijp niet goed waarom je de spac met en zonder de warrant kunt handelen.
Met de warrant en verhandeld als unit lijkt er minder liquiditeit in de stukken.
Is het mogelijk om te ontkoppelen als je dat wilt?
shaai
0
quote:

Stapelaar schreef op 17 mei 2021 09:44:

Ik begrijp niet goed waarom je de spac met en zonder de warrant kunt handelen.
Met de warrant en verhandeld als unit lijkt er minder liquiditeit in de stukken.
Is het mogelijk om te ontkoppelen als je dat wilt?
je kan ze beiden, het aandeel alleen EN de Unit, handelen bij Binck.
Het verbaast mij ook dat ze niet allemaal tegelijk worden ontkoppeld kennelijk. Zou je dat dan helemaal zelf kunnen beslissen en verzoeken?
shaai
0
nog onduidelijk:
www.fool.com/investing/2021/01/08/her...

Frankel: SPACs can be a little complicated to trade. When they go public, SPACs are generally first brought to the public market as something called units. Then, at some point later, I want to say it's 52 days, in most cases, something to that effect. They split into common shares and warrants. Each SPAC unit is a combination of one share, and a certain fraction of a warrant. Some cases it's half, some cases it's a quarter. One thing is, it's important to know the distinction of what you're investing in first of all. When you buy a SPAC that has recently gone public, your choice is pretty much the units, which we'll see in a couple of examples a little bit later. That's a combination of a share and a piece of a warrant. Once the SPACs traded for a while you can choose; should you just buy the common stock, should you buy the warrants, which are similar to options, or should you buy the units which are a combination.
shaai
0
een Q-A (kennelijk een aan te vragen proces?)

Should I split my SPAC units?
There doesn't seem to be any way to split either of their SPAC units online. Therefore, for both brokers, I have had to call them up and separate the units over the phone. Once you are through to a broker, it should be an easy transaction.25 Feb 2021
Stapelaar
0
Bij Nederlandse brokers zijn SPAC warrants veelal niet te koop en dan kun je beter de units kopen en later splitsen.
Diede
0
Sommigen (zoals DSC2 en ESG) noteren direct gesplitst van de warrants.

Efic1 splitste 2 weken geleden af van de warrant.
Pegasus zal eind deze maand splitsen.

splitsen gaat automatisch en vindt na 30-35 dagen na de eerste notering plaats.
Dus gewoon afwachten, en dan ontvang je de warrant in portefeuille.
voda
0
Wanneer ben je spackoper?
Bartjens 16:00

Geld als zodanig rendeert niet. Geld moet rollen: de waarde van stilstaand geld wordt uitgehold door inflatie. Hoe waardeer je dus een grote zak stationair geld?

Die vraag is relevant op het Damrak. Daar worden steeds meer spacs genoteerd. De facto is een spac niets anders dan een zak geld. Spac staat voor special purpose acquisition vehicle, waar in het Nederlands een mooiere term voor bestaat: blanco-chequefonds. Zo'n fonds speurt naar een bedrijf om te kopen, en dat zo naar de beurs te brengen.

Dit jaar zijn er in Amsterdam vier blanco-chequefonds genoteerd, en naar verluidt is dat slechts de voorhoede. Het zijn entiteiten zonder website, zonder bedrijfsvoering of enige vorm van kasstroom. Het viertal samen heeft €1,6 mrd opgehaald.

Partijen die daar geld in steken, beleggen met de ogen dicht in de beursgenoteerde belofte op een overname. Komt die er niet binnen twee jaar, dan wordt de spac ontbonden. De belegger krijgt dan zijn geld terug.

Teruggave van de hoofdsom oogt als obligatie, maar dan zonder compensatie voor het risico. Want een obligatie — zeker de riskante — keert couponrente uit. De spac uiteraard niet, en ook geen dividend, want er is immers geen winst om uit te keren.

Een riskante obligatie keert in deze tijden jaarlijks een couponrente uit van zo'n 6%. Zou dat ook goed zijn voor aandelen in de spac, wanneer met die blanco-cheque daadwerkelijk een bedrijf wordt gekocht?

De spacs zouden qua beurswaarde in de smallcap kunnen staan. Weliswaar biedt het verleden geen enkel houvast voor de toekomst, maar toch: de smallcap is de laatste twee jaar 37% in koers gestegen. Dus de voorbije jaren was 6% rendement echt ontoereikend geweest.

Vrijdag kwam Hedosophia naar het Damrak. Begeleid door een persbericht van vier alinea's haalde het Britse overnamevehikel €460 mln op. Zoals alle recente spacs, ging het naar de beurs voor €10 per aandeel.

Het gemiddeld rendement op een gespreide aandelenportefeuille bedraagt langjarig zo'n 7%, blijkt uit academische studies. De koers van Hedosophia en de andere spacs zou dan in twee jaar op €11,50 moeten staan.

Maar dat 7%-rendement voor aandelen is goeddeels terug te voeren op dividend én is gemeten over decennia, in een gespreid mandje. Dit is veel riskanter. Spacs hebben twee jaar de tijd en doen het zonder winstuitkering.

Mogelijk verlangen aandelenbeleggers een hoger rendement om te beleggen in zo'n stilstaande zak geld, zeker nu de beurzen zo ogenschijnlijk vastberaden omhoog kruipen. Het dubbele, dus pakweg 15%? Dan moet de koers van een spac over twee jaar op €13 staan.

Dat zijn enorme percentages. Tegelijkertijd, een belegger wil ook tegemoetkoming voor zo'n blinde gok.

Reageren? Mail naar Bartjens@fd.nl

Lees het volledige artikel: fd.nl/beurs/1383870/wanneer-ben-je-sp...
Sub!et
0
Voor je aan SPACS begint, misschien best dit artikel eerst lezen :

Opinion: The SPACsplosion has reached a reckoning
Last Updated: May 17, 2021 at 7:45 a.m. ET
First Published: May 14, 2021 at 1:45 p.m. ET

www.marketwatch.com/story/the-spacspl...
voda
0
Japanse SoftBank plant Spac in Amsterdam - media
Wil via blanco cheque circa 250 miljoen euro ophalen.

(ABM FN-Dow Jones) Het Japanse SoftBank Group overweegt via zijn Vision Fund een notering voor een zogeheten Special Purpose Acquisition Company, kortweg SPAC, op Amsterdam Euronext. Dit meldde het Amerikaanse persbureau Bloomberg op basis van bronnen.

Met deze stap zou het fonds ongeveer 250 miljoen euro willen ophalen, ofschoon dit bedrag niet definitief zou zijn en de plannen zich ook nog in een beginstadium bevinden.

Het is vervolgens de bedoeling dat er wordt geïnvesteerd in Europese technologiebedrijven, aldus de bronnen tegen Bloomberg.

Softbank Group is opgericht door Masayoshi Son, een Japanse tech-ondernemer.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
1
Horror voor beleggers: Chinees gegoochel met spookcijfers
Marcel Pheijffer 17:30

Hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer zet vraagtekens bij de controle op Chinese ondernemingen, en vraagt zich af of SPAC's voor deze bedrijven niet te aantrekkelijk zijn.

Illustratie: Max Kisman voor Het Financieele Dagblad

Buiten China krijgen we slecht grip op de cijfers van Chinese beursfondsen. Een extra probleem vormt de regulering in China en een onvoorspelbare, weinig transparante Chinese overheid. Regulering die bijvoorbeeld verhindert dat Chinese ondernemingen informatie bij buitenlandse toezichthouders aanleveren, omdat er volgens China sprake zou zijn van staatsgeheimen.

Een voorbeeld van onvoorspelbaarheid en gebrekkig transparantie is de Alibaba-kwestie: topman Jack Ma verdween na een kritische speech een tijdlang van de radar en Alibaba kreeg een miljardenboete. Naar verluidt wacht het beursfonds Meituan na publicatie van een kritisch gedicht door een topfunctionaris hetzelfde lot.

Een belangrijke vraag is of Westerse overheden en toezichthouders voldoende alert zijn (geweest) op boekhoudkundige malversaties van Chinese beursfondsen. In dat verband is de financiële documentaire The Chinese Hustle (2017) intrigerend én angstaanjagend. De documentaire onthult systematische effectenfraude door zo’n 400 Chinese bedrijven die in de Verenigde Staten beursgenoteerd zijn (geweest). Een fenomeen dat rond 2008 is ontstaan na de financiële crisis, na het barsten van de derivatenbubbel en de dreigende ineenstorting van het financieel systeem.

Groeiverhaal
Beleggingsinstellingen gingen noodgedwongen op zoek naar nieuwe kansen op winst en hoog rendement. Zij zagen in China een perspectiefrijk groeiverhaal. Chinese ondernemingen werden overgehaald om omgekeerde fusies te doen met Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen en verkregen zo op relatief eenvoudige wijze een beursnotering aan de New York Stock Exchange. De aandelen werden aangeprezen op conferenties waar iconen als Bill Clinton en Henry Kissinger optraden. Aandeelhouders trapten erin, de koersen stegen.

Maar niet tot in het oneindige. De documentaire toont een patroon van gefingeerde cijfers en misleiding. De werkelijke inkomsten van de betrokken Chinese ondernemingen – blijkens deponeringen bij Chinese overheidsinstanties – bedroegen soms slechts 10% van hetgeen bij de Amerikaanse instanties werd ingediend. Na het uitkomen van de fraude zakten de beurskoersen in, werden de betrokken ondernemingen van de beurs geschrapt en leden beleggers miljardenverliezen.

Toezichtstekort
De documentaire toont een toezichtstekort, zowel in China als in de VS. Niet alleen aan de zijde van de overheid, maar ook aan de kant van de grote accountantskantoren. De wereldwijde netwerken van de ‘big four’ zijn ook in China actief, maar kunnen dat alleen doordat zij daar verbonden zijn met een lokale accountantsorganisatie, een zogenoemde affiliate.

Het is begrijpelijk dat deze netwerken in China hun diensten willen verlenen. Fraude of niet, er is ontegenzeggelijk sprake van een groeimarkt. En dus venten de grote vier daar hun netwerken uit, harken zij cliënten binnen, maar ook omzet en winst. Zo ziet hun wereld eruit in goede tijden.

Maar in slechte tijden, bijvoorbeeld wanneer fraude bij cliënten aan het licht komt, geven zij niet thuis. Dan is er opeens niet langer sprake van een wereldwijd netwerk. Dan doemen plots de structuren van memberfirma’s op, die juridisch zodanig zijn opgetuigd dat onderlinge aansprakelijkheid wordt afgeweerd, hetgeen ringfencing wordt genoemd. Dan worden de schotten opgetrokken, informatie afgeschermd en wordt, in het geval van China, al snel gewezen naar de affiliates.

‘Als fraude aan het licht komt wordt informatie afgeschermd en wordt al snel naar de ‘affiliates’ gewezen.’
Door deze handelwijze wordt het werk van bijvoorbeeld de Amerikaanse toezichthouders en verhaal halen door benadeelden bemoeilijkt. Het lukt de VS nog steeds niet goed om in China een voet tussen de deur te krijgen. Zelfs niet bij in de VS genoteerde Chinese ondernemingen en hun accountants. Het is een punt dat op de achtergrond meespeelt in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

Waar het in The Chinese Hustle veelal om relatief kleine ondernemingen gaat, zijn er na het uitkomen van deze documentaire enkele grote fraudekwesties naar buiten gekomen. Bijvoorbeeld bij de Chinese equivalent van Starbucks: Luckin Coffee. Een fraude die niet werd ontdekt door EY, de accountant van deze onderneming, maar door shortseller Carson Block. Luckin Coffee erkende een fraude van $310 mln.

Shortsellers
Van veel grotere omvang is de fraude die bij GSX Techedu wordt vermoed. In de zomer van 2019 debuteerde deze onderneming op de Amerikaanse beurs met een beurswaarde van $3 mrd. In maart dit jaar bedroeg de beurswaarde het achtvoudige en beschuldigden shortsellers ook deze onderneming van fraude: 90% van de omzet zou zijn verzonnen. Accountant Deloitte ligt hierbij onder vuur, mede nadat een voormalig medewerker van het accountantskantoor een rapport naar buiten bracht waarin ‘ernstige problemen’ met controlekwaliteit naar buiten werden gebracht.

Op de beurzen, ook in eigen land, zien we ondertussen de opkomst van de SPAC: de Special Purpose Acquisition Company. Lege vennootschappen die aan de beurs worden genoteerd met als doel een bedrijf over te nemen, dat daarna beursgenoteerd raakt zonder het traditionele proces van een beursintroductie te doorlopen. Ik vraag mij af of SPAC’s niet te aantrekkelijk zijn voor Chinese ondernemingen. Wordt het hen niet te gemakkelijk gemaakt om een beursnotering te krijgen?

Ik ben bang van wel. Zeker na het zien van The Chinese Hustle. Immers, volgens de documentairemakers komt het gevaar uit het Oosten.

Marcel Pheijffer is hoogleraar accountancy aan de Universiteit Leiden en Nyenrode Business Universiteit. Reageer via opinie@fd.nl

Lees het volledige artikel: fd.nl/opinie/1384198/horror-voor-bele...
voda
0
New Amsterdam Invest met SPAC naar Amsterdamse beurs
Wil tot 50 miljoen euro ophalen.

(ABM FN-Dow Jones) New Amsterdam Invest wil met een Special Purpose Acquisition Company, ofwel SPAC, in de komende maanden de stap naar de Amsterdamse beurs maken. Dit maakte de onderneming onder leiding van Aren van Dam vrijdagochtend bekend.

De SPAC wil met de uitgifte van 1,25 tot 2,5 miljoen aandelen en warrants 25 tot zelfs 50 miljoen euro ophalen om een bedrijf over te nemen dat actief is in de Nederlandse, Duitse, Britse of de Amerikaanse commerciële vastgoedmarkt. Uiteindelijk wil het investeringsvehikel de vastgoedportefeuille laten groeien naar een omvang van 40 tot 100 miljoen euro.

De prijs per unit zal 20,00 euro bedragen en bestaat uit twee gewone aandelen en één warrant. Een warrant kan uiteindelijk worden omgezet in twee gewone aandelen. De promoters Aren van Dam, Cor Verkade, Moshe van Dam en Elisha Evers van New Amsterdam nemen zelf voor 20 procent deel aan de emissie.

New Amsterdam Invest wil in meerdere ondernemingen investeren en heeft besloten dat een overname niet meer dan 20 procent van de totale portefeuille mag beslaan. Binnen 24 maanden na de beursgang moet de investeerder een overnamekandidaat hebben gevonden. Eventueel kan deze periode verlengd worden met zes maanden.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
1.296 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 ... 61 62 63 64 65 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,35  0,00  0,00%  17 apr
 Germany40^ 17.841,00 +0,40%
 BEL 20 3.794,57 0,00%
 Europe50^ 4.940,97 +0,55%
 US30^ 37.830,12 +0,27%
 Nasd100^ 17.592,99 +0,50%
 US500^ 5.040,08 +0,41%
 Japan225^ 38.156,40 +1,09%
 Gold spot 2.377,54 +0,70%
 EUR/USD 1,0687 +0,15%
 WTI 82,19 -0,02%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront